Patrik Engellau: Folk som vill sälja något är trevligare än folk som insisterar på sina rättigheter

Patrik Engellau

OPINION När jag var fjorton år skickades jag på sommarlovet till Tyskland för att lära mig tyska. Det var en stark upplevelse. Tyskarna var inte alls sådana som jag hade förväntat mig. Jag visste att tyskarna hade startat ett världskrig och mördat flera miljoner människor i koncentrationsläger och jag förväntade mig att de skulle uppföra sig därefter. Men det gjorde de inte. Tyskarna visade sig vara ett vänligt, artigt och hjälpsamt folk.

Att försöka beskriva och förklara ett folks karaktär är dömt att misslyckas. För det första får olika betraktare för det mesta olika intryck så det finns inte ens någon pålitlig empiri att utgå från. För det andra är människor så varierande att man genast blir medveten om undantag när man – förmätet – tror sig ha identifierat ett dominerande paket av attityder.  

Fast det finns en del tumregler som ofta fungerar. Öbor är ofta klent begåvade eftersom de inte sällan av praktiska skäl har en dragning åt inavel med åtföljande oförstånd. Det finns till och med ett ord för det – insulär – som betyder ”trångsynt som en öbo”.

En annan tumregel som ofta fungerar är att folk i öppna, platta landskap är högerorienterade medan skogs- och bergsbor är vänstervridna. Det är ett arv från feodaltiden ty hästen, som var den tidens viktigaste vapenplattform och därför dominansinstrument, inte fungerade så bra i skog och berg varför folk där blev mer jämlikhetsivrande, se bara på Norrland, Norge och Wilhelm Tells Schweiz och jämför med Danmark.

Men ett folks mentalitet bestäms troligen mer av hur de försörjer sig än av var de bor. Där finns två huvudkategorier, den kommersiella attityden och den rättighetsbaserade. Jämför inställningen hos en normal järnhandlare med beteendet hos en ursinnig bidragstagare som går bärsärkagång på socialen för att han inte anser sig ha fått sina rättigheter tillgodosedda.

Två närbesläktade länder som är kända för invånarnas vänlighet, tolerans och grad av civilisation är England och USA, krämarnationer båda två. Du säger kanske att de inte är civiliserade och toleranta på riktigt utan bara för att ställa sig in hos folk i syfte att komma åt deras pengar. Det är förstås en insiktsfull observation men när ett folk håller på några hundra år med att fjäska för varandra för pengarnas skull så blir det till slut en kulturell vana som sitter lika stabilt som om det hade sitt fäste i arvsanlaget. Därför har anglosaxarna uppfunnit toleransen och tanken på mänskliga rättigheter, avskaffat slaveriet och utvecklat en särskild fäbless för excentriker, alltså avvikare som vi svenskar närmast betraktar som rättshaverister. Även personer med udda vanor och tänkesätt kan ju ha fulla plånböcker.

Att människor som tilldelas rättigheter gärna utvecklar fientlighet mot sin nästa kan man se i trafiken. Innan fotgängare fick lagligt företräde framför bilisterna vid zebraövergångar tackade de artigt när bilister stannade för att släppa fram dem. Nu går de ut i gatan utan att se sig för, ibland med en barnvagn framför sig, vilket är enastående oförsiktigt, och fräser ilsket om en bilist kommer ens i närheten. Något liknande hände med cyklisterna när de fick egna cykelfiler med fullständiga rättigheter. Skulle en bilist av misstag komma in på deras lagstadgade territorium får han räkna med en rejäl smäll i biltaket, en hätsk blick och ett uppsträckt långfinger.

53 reaktioner på ”Patrik Engellau: Folk som vill sälja något är trevligare än folk som insisterar på sina rättigheter

 1. olle holmqvist skriver:

  Två anekdoter:
  En jobbarkompis andra generation iranier, berättade om sina hemresor (som PK tillåter bli benämnda ”hemresor” OT). > Dom hör direkt att man är från Europa. Sedan erbjuder dom en massa tjänster för att försöka lura en på pengar. En annnan, ung kvinna berättade att det värsta var att träffa alla gamla släktingar som hon måste pussa.

  Gilla

  • Pelle skriver:

   Om man säljer något på bibliotek får man betalt av ”det offentliga” antar jag.

   Jagärhärs Minna Dennert kränger sina tjänster och får gratis reklam nu i januari på Mölndals bibliotek:

   ”Kom och lyssna på Mina Dennert, journalist och grundare av nätverket #jagärhär.

   Nätverket har inspirerat hundratusentals människor att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle.

   Lär dig mer om civilkurage; stå upp när du eller andra bli utsatta för hat och hot på nätet och ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt. ”

   Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  Det stämmer perfekt med mina erfarenheter. Vid mönstringen till värnplikten förr gjorde man en intelligenstest och den är naturligtvis statistiskt relevant på alla sätt. Ville befälen retas med en värmlänning förklarade de var vi fanns på IQ-listan – näst sist, vill jag minnas. Förr florerade ändå halvt på skämt goda råd som att man aldrig skulle fria i granngården, utan helst ro över sjön först.

  Men man blir också fundersam när man ser hur hur de smarta fotgängarna i Stockholm umgås med biltrafiken, vars existens de förbehålker sig rätten att ha en synnerligt insulärt grumligt uppfattning om. Det skulle aldrig förekomma i Bastuknappen.

  Gillad av 1 person

   • Axel skriver:

    Att det ser ut som det gör Sverige nuförtiden, beror på vår självsyn. Vi är ju en Jungfru Maria nation.
    Därav förpliktar det att rädda alla från ett dåligt liv. Kom och låt oss förgylla era liv.
    Löfven deklarerade detta efter valet 2014, med att påtala att han hade en feministisk (jungfru Maria) regering.

    Gilla

  • Kronblom skriver:

   Aj-aj! Jag blev IQ testad på mönstringen 2 gånger och 1 gång till efter halva tjänstetiden. Resten av tiden var kontorstjänst i civila kläder. Inte som en Ekshäring.

   Gilla

 3. Rutger skriver:

  Fotgängarnas företräde och dess inverkande på folks agerande är extremt intressant. Att stövla ut i gatan utan att se sig för är förenat med livsfara, men ändå verkar många göra det. I alla fall i Stockholms innerstad. En tilldelad rättighet trumfar t.o.m.över vår djupt rotade överlevnadsinstinkt.

  Vad får det då för effekt när politikerna propagerar om att alla har rätt till ett gott liv och inrättar en massa bidrag för dess uppfyllande. Det är ju ingen situation där hävdandet av de egna rättigheterna är förknippat med något risktagande som borde föranleda återhållsamhet. Huruvida man får bidraget moraliskt och ärligt sätt blir också mindre betydande för bidraget uppfyller ju det grundläggande syftet om att leda till ett gott liv.

  T.o.m. vår store Statsman Reinfeldt och tillika förespråkare för att jobba och inte ligga samhället till last tvekade inte snika åt sig bidrag för det egna goda livet. Det sker genom att lägga egna inkomster i det egna bolaget, låta bli att ta ut lön och istället få bidrag från skattebetalarna, vilket bidrag uteblivit om den store Statsmannen som vi andra tagit lön från det egna bolaget. Andra har det inte lika bekvämt utan tvingas, som PE skriver, gå bärsärkargång på socialkontoret för att få sina stålar.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Nu är det ju så att själva betydelsen av ett övergångsställe från första början alltid har varit att fotgängare där har företräde. Plikten att kunna stanna och att stanna och lämna företräde har alltid funnits. Denna plikt låg till grund för Robert Aschbergs aktivism på Stockholms övergångsställen före lagändringen. Det nya är att något slags rättighet har tilldelats fotgängarna. Hur denna juridiskt skiljer sig från bilisternas plikt att lämna företräde skall jag av uppenbara skäl lämna utan vidare kommentar. Men sociomentalt har införandet och omtalandet av sagda rättighet uppenbarligen haft djupgående effekt.

   Gillad av 5 personer

   • Hans Karlsson skriver:

    Fotgängarnas företräde på övergångsställen och deras modiga fasthållande vid sitt företräde kan jämföras med att bära plånbok i jeansbakfickan (det är förbjudet att som exempel ta korta kjolar, men det är egentligen samma fenomen). Stolt och modigt går jag med plånboken i bakfickan eftersom ingen har rätt att rycka densamma från mig. Det är min rättighet att gå klädd så (alltså med plånboken i bakfickan).

    Men är detta ett vist beteende? Det kan ju diskuteras. Det är lika vist som att tro att man med ett dokument utställt av landets makthavare kan ta sig överallt i landet utan att bli ifrågasatt och antastad. Chansen är inte obetydlig att någon tar mig av daga först utan att ha sett dokumentet. Chansen är också stor att plånboken försvinner utan att den praktiskt sett borde få försvinna ifrån mig. Chansen är också stor att jag vid ett morskt beteende på övergångsstället blir påkörd. Naturligtvis inträffar detta aldrig när man går med en lårkort snäv kjol genom en sommardunkel park.

    Gilla

   • thomasdentredje skriver:

    Stombussar och spårvagnar har ingen väjningsplikt vilket 9 av 10 fotgängare inte vet något om.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Intressant är att notera är att kulturen med att släppa fram fotgängare har gått längst i de samhällen där bilen är det enda transportmedlet som är tillgängligt förutom apostlahästarna (för kortare transporter enbart) och tillika är bilens hemland; d.v.s. USA.

    I Thailand finns det också ett eller annat övergångsställe men det vet varken gångare eller fordonskörare. Olyckor av den anledningen är dock ytterst ovanliga.

    Det viktiga tycks vara att alla förstår reglerna och följer dem; vare sig de är formella eller informella.

    Gilla

  • Elisabeth G skriver:

   ”Fotgängarnas företräde och dess inverkande på folks agerande är extremt intressant. Att stövla ut i gatan utan att se sig för är förenat med livsfara, men ändå verkar många göra det. I alla fall i Stockholms innerstad.”

   Det påminner mig om skrönan om gravstenen med texten: Jag hade förkörsrätt.

   Gillad av 4 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Påminner om en händelsbeskrivning efter olycka i en domstolsförhandling där bilisten vittnade:
    ”Den döde kom cyklande från vänster.”

    Gillad av 2 personer

  • thomasdentredje skriver:

   När jag promenerar så skäller jag på cyklister, bilar, bussar och spårvagnar.
   När jag cyklar skäller jag på fotgängare, bilar, bussar och spårvagnar.
   När jag kör bil så skäller jag på fotgängare, cyklister, bussar och spårvagnar.
   När jag åker buss eller spårvagn så läser jag en bok.

   Gilla

 4. Lars Bernhoff skriver:

  Alla förenklingar och generaliseringar har fel förstås men vissa huvuddrag är det bra om man kan identifiera för att kunna ha rimliga samtal om jämförelser.
  USA har varit beroende av enskildas självständighet och duglighet och accepterat att de dugligaste har fått tjäna mycket pengar. Sverige har drivits av jämlikhetsideal och en stark stat med socialistiska ideal. Att beskatta de dugligaste var möjligt till Astrid Lindgren lyckades tydliggöra det uppenbara via sagan om Pomperipossa. I Sverige vågade inte ens Moderaterna avveckla värnskatten efter 20 år trots att den var tillfällig. Vi svenska förlitar oss på statens klokhet trots att den inte finns i tillräcklig omfattning. Vi börjar koncentrera oss på rättigheter och skyldigheter tonas ner. Vi låter staten montera ner civilsamhället. Vi i Sverige har skaffat oss beteenden som att staten ska lösa allt. Det är vi nog ganska ensamma om att tro att höga skatter löser alka problem. Orealistiskt och hämmande för vår personliga utveckling enligt mig

  Länder som lockar fram handel och försäljning underlättar för ömsesidigt beroende och hyfsat beteende mot varandra. I tex Danmark som inte har några naturresurser mer än sin åkermark har blivit kända som Nordens bästa säljare. De har nu passerat Sverige i inkomst per capita. De ställer tuffare krav på sin befolkning, är försiktigare med invandring, ärligare debatter dvs mindre PK. Det är en mer närliggande jämförelse för oss svenskar. De har dessutom sedan länge en utvecklad cykelkultur. De har även löst problemet med att folk behöver byta jobb under hela sin livstid på ett smartare sätt än Sverige. Vi svenska måste bli mer ödmjuka och sluta tro att vi har rätt lösning på allt.

  Gillad av 8 personer

 5. Lars skriver:

  Aristoteles i den Nikomachiska etiken talade om marknadsplatsen och pengar utifrån juridiska spörsmål som rättvisa i utbytet baserat på likhet i bytet sett som vad han kallade geometriskt dvs värdet i förhållande som en likformad del till den större delen. Han talade även om distribuerad fördelning som geometrisk dvs efter förtjänst men direkt fördelning som aritmetisk dvs lika för alla. Intressant tanke sett till dagens distribution av offentliga tjänster dvs båda finns i form av distribuerad efter insats och direkt beroende av det mänskliga värdet. Kan ett modernt samhälle klaras enbart på en marknadsplats med geometriskt utbyte? Eller krävs även direkt fördelning? Rättigheter kan väl ändå endast finnas när de är påbjudna?

  Därmed har jag uttömt mina kunskaper om Aristoteles,

  Gilla

 6. Aha skriver:

  Som fotgängare kan jag ibland tycka att lilla jag vid ett övergångsställe inte bör stoppa den stora rörelseenergin hos fordon i full karriär så att säga. Jag anpassar därför framkomsten till övergångsstället när det bara handlar om mig och andra fordon. Att vifta fram dem är inte att rekommendera, det kan leda till förvirring och skapa olyckor.
  Ur miljösynpunkt är detta verkningsfullt. För klimat- och miljökämpar torde detta dock krocka med deras rättighetskänsla som verkar vara mer utvecklad hos dem än hos borgarna, de med den mer kommersiella attityden.

  Rättighet går alltså före klimat och miljö.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Känner också att det är ”oekonomiskt” att ett enstaka fordon skall tvingas stanna för att jag skall gå över gatan. Gör som du, och försöker ”tima” ankomsten till övergångsstället. Brukar undvika att trycka på ”grönt-knappen” om det är gles trafik, skuttar hellre över mot rött istället.

   Är uppenbarligen en lagbrytande ”miljövän”. 😉

   Gillad av 7 personer

   • Claes-Göran Olsson skriver:

    I slutet på 30-talet fästes dessa rader i trafiklagstiftningen av jurister med förmåga att koncist och precist skriva lagar och förordningar:
    ”Vägtrafikant skall iakttaga den omsorg och varsamhet, som till förekommande av trafikolycka, betingas av omständigheterna
    samt
    i övrigt uppträda så att trafiken icke onödigtvis störs eller hindras”.
    Anm. Fotgängare, cyklister, bilister mfl inkluderas i vägtrafikanter men troligen inte spårvagnsförare!
    Till omständigheterna räknas bla väglag, väder, andra trafikanter – även oberäkneliga sådana, bilens skick, vägtrafikantens eget skick …..
    Att ta körkort borde innebära att avkrävas FULL insikt i denna paragrafs enkla och tydliga, men STRÄNGA innehåll, för den händelse sådan insikt inte vunnits tidigare livet.
    *
    Med en sådan paragraf, som aktivt genomsyrar vägtrafikantens uppträdande, förefaller mycket av trafiklagstiftningens pedantiska specialregler som överflödiga.

    Gilla

   • thomasdentredje skriver:

    Det är instinktivt. En 2-ledad stombuss med 120 passagerare väger nog som en hel tank och lilla jag väger bara 100 kilo. Jag skulle även väja för en elefant även om den bara väger några ton.

    Gilla

 7. I kamp mot demonerna skriver:

  Det sägs att god civilisation och tolerans hänger samma. Anser mig själv tillhöra de mer civiliserade, men ändå kämpar jag med mina demoner. Jag beundrar därför de politiskt korrekta. Förstå mig rätt. Vilken stoiskhet och självdisciplin de besitter. Vilken resning. Hur tar ni kontroll över er egen tankeverksamhet? Själv tänker jag många förbjudna tankar. De kommer som flygande sparvar. Och slår sig ned. Som i ett träd. Fast i mitt eget huvud. Mötte i går 12 kvinnor på rad. Ingen blottad hud. Bara ögon.

  Då dök dagens första förbjudna tanke upp. Hur ser deras integration ut? Är den ens möjlig? Nu var min tankeverksamhet ute på minerad mark. Vill jag möta enbart ögon på en akutmottagning, eller inom vården? Eller vid hemhjälp? Inte kunna läsa av någons ansiktsuttryck. Får man ens tänka så i Sverige? Eller räknas även tankar in bland tabun?

  Jag vet – ingen säger det högt – men hur får man ordning på förbjudna tankar? De som ligger bortom Googles domäner. Och Morgans fingrar. Går de att stoppa även dem? Alltså tankarna. Hur gör de politiskt korrekta? Tolererar ni av födsel och ohejdad vana allting – utom mig och Sverigedemokrater? Och hur styr ni upp er egen tankeverksamhet? Vad får den att fungera så bra? Och så politiskt korrekt. Jag blir riktigt avundsjuk. Ägnar ni dagarna åt självcensur?

  Så kom nästa tanke. Även den naturligtvis förbjuden. Hade min egen låga pension kunnat vara något större om gatubilden mer liknat den under 50-talet? Varifrån kommer pengarna till er nya levnad? Det var då självhatets frön började gro i mitt sinne. Finns det någon bot för spretiga och icke disciplinerade tankar? Hur blir man politisk korrekt? Finns det kurser i det? Hur förvandlas man till en rättänkande människa? Hur fungerar det i ert huvud, ni som bygger vattentäta skott. Hur får ni till det? Jag klarar det inte.

  Så jag beundrar verkligen ni politiskt rättänkande. Ni som har särskilda fack för allting. Och inte tänker som jag gör. Blandar det mesta till en röra. Ni som aldrig tänker illa om någonting – utom om mig och sverigedemokrater.

  Jag förstår att ståuppkomiker kastar skit på mig. Som ser mig för den jag är. En som knegat oförtrutet hela sitt yrkeslivet, utan att ha legat någon till last. Det är naturligtvis jag som är boven. Ni är så förskräckligt klarsynta. Hur blev ni det? Hur lärde ni er att tänka så vackert och fint? Ni verkar så genuint goda. Ni vet ju allting. Och är så säkra. Själv brinner jag upp i självföraktet. Ni politiskt korrekta ger er naturligtvis på rätt person när ni kritiserar min slappa tankeverksamhet. Jag som tänker orena tankar. Och inte de vackert besjungna.

  Gillad av 10 personer

  • Björn skriver:

   Var glad och nöjd över din egen sunda tankeverksamhet, den visar att du ff är en fri människa och inte en PK-marinerad robot!

   Gilla

  • Jan Hyllengren skriver:

   Har man problem med dialektiskt dubbeltänk kan man med fördel medicinera sig och börja knapra Murti Bing piller. Som består av marxism i pillerform. Mycket bekvämt och enkelt. Ger visserligen schizofreni med tiden, men tills dess stor sinnesfrid.
   Lärde mig av
   Czesław Miłos i den av honom författade ”Själar i fångenskap”.

   Gillad av 1 person

 8. Stefan Sewall skriver:

  Nu fick jag mig ett skratt.
  Att folk tenderar att vara mer vänsterorienterade i norrland och värmland vet jag. Det har ju varit bruksbygder och allmänt fattigt.
  Blir dock överraskad av exemplet med Schweiz. Skulle de vara vänstervridna i Schweiz, Österrike och Bayern menar du? Klippiga bergen och Canada resp. Appalacherna är väl inte heller hemvist för socialister i nämnvärd grad. Bergs och skogsfolk tenderar nog dock att vara självständiga och egensinniga, vilket kanske dels beror på selektion och dels utvecklas av den ensamma kampen mot och segern över kärv natur och på hög grad av självförsörjning. Hela nordens befolkning har väl delvis präglats och utvecklats på liknande villkor genom årtusenden jämfört det varmare Sydeuropa. Här växer inga frukter på träden och befolkningen är gles och kämpar mer mot naturen än mot varann.

  Gillad av 6 personer

 9. Dandersan skriver:

  Ser jag en bil på den kombinerade gatan och gångvägen så går jag mot mitten om den kör onödigt fort. Oftast får det avsedd effekt.

  Gilla

  • pllay skriver:

   Och en gång inte, aj. Självbevarelsedrift är bättre än att vara trafikpolis, gilla läget som de säger i det militära, sluta gnäll och acceptera att du är mjuk och bilen hård.

   Gilla

 10. Stefan Sewall skriver:

  Engelsmän och amerikanare är enl. min uppfattning normalt vänliga och trevliga och lätta att få kontakt med. Vid alla resor i väst har jag mött sällskapliga vänliga människor som varit nyfikna på mig som utlänning och dessutom varit generösa med att bjuda hem eller bjuda in till sällskap.
  Enorm skillnad mot resor till Stockholm då man som främling blir avspisad och möts av ryggtavlor. Det är svårt att få prata med en okänd i Stockholm om man går in på pub eller restaurang. Min uppfattning stämmer med massor av artiklar om utlänningars uppfattning om stockholmare och svenskar jag läst genom tiderna från tidigt 60-tal och framåt. Svenskar är kalla och svåra att få kontakt med, i synnerhet stockholmare. Förr tillade dock ofta intervjuade utlänningar att Sverige var så påfallande rent, när de ville ge lite beröm för att uppväga kritiken mot folkets stelhet. Konsensus: Sverige är rent med kalla stela människor.
  -Nu är det inte så rent längre. Frågan är hur vänskapliga de är i Tensta och Husby och Vivalla idag.
  I USA blir man ofta snabbt indragen i konversation var som helst utan att ta eget initiativ. Man borde ha flyttat dit som ung. Skulle ha trivts bättre.
  Även i Tyskland har jag oftast blivit vänligt och hjälpsamt bemött. Tyskar kan man inte klaga på. I Frankrike är de jättesnälla överallt utom på bättre restauranger i Paris och kanske Nice och Deauville där de blåser upp sig i snobberi. Greker och spanjorer är också vänliga förstås. De flesta européer är nog hyggliga människor. Vi har en civilisation i västvärlden.

  Gillad av 5 personer

  • Kronblom skriver:

   Överlag tycker jag folk nedåt Europa är hyggliga men har jag att göra med britter i jobbet passar jag mig noga för jag vet vad de ofta är.

   Gilla

 11. Elisabeth G skriver:

  När zebralagen (som bara gäller obevakade övergångsställen) var alldeles ny råkade jag ut för att folk gick mot röd gubbe och hötte åt mig för att jag inte stannade. Folk är inte kloka.

  Gillad av 6 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Den som själv kör vet hur svårt det kan vara att snabbt upptäcka en svartklädd fotgängare på kvällen.
   En decemberkväll tidigt 80-tal höll jag på att förknippa Wavrinskys plats i Göteborg med mindre lustbetoning än vad de gamla bekanta i Galenskaparna och After Shave gav uttryck för i sången Adjö i sin TV-serie i sitt finurligt finstämda småskojiga körsångs-ode om en bortglömd rondell i Guldheden.
   Det höll på att bli adjö för en ung kille som i mörkret och dimman rusade ut framför min VW 1300 där jag satt och försökte se något, trots imma på insidan i folkan och regndroppar på rutorna och massor med bländande glimmande strålkastare och gatlyktor. En sekunds reaktionstid och maximalt stampande på bromsen i panik då killen tvärrusade framför kofångaren för att hinna med en spårvagn. Jag missade honom med en hårsmån tack och lov. Om han bara anat hur dåligt jag såg honom. Folkvagnar hade notoriskt dålig defroster, och man såg ofta inte mycket i fuktigt väder. Fotgängare förstår ofta inte hur dåligt man ser dem om de inte själva brukar köra i mörker och regn. Efter det aldrig mer kass defroster eller döda fläktar. Aldrig mer VW-bubbla.

   Gillad av 2 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Nej, men lite självbevarelsedrift borde de ha.

    För övrigt var min man och jag med om en liknande händelse som Stefan Sewall, för ca 15 år sedan. Det var mörkt och regnade men vi (maken vid ratten) körde genom en normalupplyst stad. Plötsligt springer en yngling (slyngel) ut framför bilen. Han kom från vänster och hade således korsat halva gatan, kunnat observera oss och stannat (det fanns refug) – men icke. Tack vare makens snabba reaktionsförmåga kunde slyngeln springa vidare.

    Gilla

 12. 2020! skriver:

  BRA FORMULERAT

  …men när ett folk håller på några hundra år med att fjäska för varandra för pengarnas skull så blir det till slut en kulturell vana som sitter lika stabilt som om det hade sitt fäste i arvsanlaget.

  Gillad av 1 person

  • thomasdentredje skriver:

   …och handslaget! Det finns träningsredskap att köpa för att kunna träna upp sitt handslag och därmed kunna signalera rediga ärliga avsikter.

   Gilla

 13. Hovs_klipphällar skriver:

  Ja — på den tiden när jag bodde uppe i Uppsala var jag tämligen bilhatande, eftersom jag inte själv hade bil. Gissar att cykelhatarna här i kommentarsfältet inte har cykel…

  Numera bor jag på en så liten ort att trafiken flyter på utan märkbara konflikter. Bra för blodtrycket.
  Här är vi även rätt förskonade från den såkallade mångkulturen.
  Minns ännu hur det var när jag kom tillbaka till Uppsala efter att ha bott i USA i fem år — hur gatubilden plötsligt hade påtagligt förändrats och började kännas främmande.

  Det var då jag började tvivla på min naiva uppfattning om ”mångkulturens” välsignelser…
  Detta var ändå länge sedan (1990), och sedan har det hunnit bli flera gånger värre.
  Så småningom fick jag sådana problem i mitt närområde att jag tvingades bort från Uppsala.

  Läser nu om hur Uppsala hunnit bli minst lika brottsbelastat som Malmö.

  Min gissning är att Sverige nu håller på att bli ungefär som Sovjetväldet strax före kommunismens fall — folk låtsas ännu officiellt tro på systemet, men egentligen hatar de flesta makthavarnas politik!
  Systemets slutliga kollaps är bara en tidsfråga.

  Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Vore intressant med statistik över hur stor andel av alla trafikolyckor och incidenter runt storstäderna, som orsakas av ”de nya”…..! Själv gissar jag på 70-80%!

   Gilla

  • pllay skriver:

   Jag reste en hel del i forna Sovjet och visst känns samma vibbar här som där, oginheten, regelrytteriet, vägran ta kritik, föraktet för kunden, avundsjukan, förfallet och ointresse i att vårda sig, kläder, hus och tomt. Mest kanske förfallet, det materiella och mänskliga.
   Vi har långt kvar till Sovjets nivå, men riktningen är helt klar och hastigheten ökar.

   Gillad av 2 personer

 14. CC skriver:

  https://samnytt.se/nato-chefen-sverige-ar-ren-galenskap-och-utom-kontroll-av-politisk-korrekthet/
  Vet ni att bara cirka 3 av 10 000 som söker asyl i Sverige är riktiga flyktingar, enligt både EUs och FNs undersöknignar. Alla andra (9 997 av 10 000) bluffar och ljuger och är inte på flykt. Och av dessa 3 så har alla ändå rest genom minst 5-10 helt säkra länder utan att där söka asyl. Så i prantiken finns det nästan inte en enda riktig flykting som kommer hit. Dock finns det advokater/jurister som tjänar grova pengar på att hitta på historier och ”hjälpa” asylsökande. Hela Sveriges asyl- och invandringspolitik är ett skämt.

  Svenska kronan har tappat i värde mot alla andra valutor och det beror på att vi har fört världens mest korkade och kostsamma asyl- och invandringspolitik.

  Allt fler länder använder Sverige som varnande exempel på hur ett rikt land kan rasera välfärden, skapa massfattigdom och grov utbredd kriminalitet och låta fanatiska islamister och kriminella ta över bostadsområde efter bostadsområde.

  Alla inblandade parter bluffar och tjänar grova pengar och vi (Sverige) hjälper inte en enda riktig flykting. Ska 30 procent av vårt lands statsbudget få slösas bort på bluffande asylindustri.

  Gillad av 1 person

 15. Johan skriver:

  Hur som helst borde rimligtvis alla trafikanter ha ett delat ansvar för säkerheten i trafiken och hur den flyter. För utom en ökad säkerhet blir det också trevligare då.
  Har aldrig begripit hur man som förälder kan använda barnvagnen som murbräcka.
  På sjukhuset hjälper det inte mycket att man hade företräde.

  Gillad av 1 person

 16. thomasdentredje skriver:

  ”folk i öppna, platta landskap är högerorienterade medan skogs- och bergsbor är vänstervridna”
  Få se nu, öppna platta landskap befolkades av bönder vars enahanda cykliska slit nog främjade tankeorörlighet och konservatism. Skogs- och bergsbor tror jag kunde ha råd med både sturskhet och egensinne av de skäl du nämnde.
  Nu är ju detta grova underhållande generaliseringar och nyss lät jag som dig.

  Gilla

 17. fabricerad skriver:

  Hellre falsk vänlighet som i USA än att känna sig som ett besvär som man gör i de flesta svenska butiker. Så fort det är möjligt att handla från utlandet gör jag det.mina surt förvärvade slantar ska inte gynna facksanktionerat arbetsrättsknarkande. Och för balansens skull, ja, det finns trevlig och alert personal också i svenska butiker.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.