Anders Leion: Det poetiska Sverige

Anders Leion

Jag sitter här, glad i hågen. Jag har sett Roy Anderssons senaste, Om det oändliga. Det är den tredje filmen i den svit som började med Sånger från andra våningen och fortsatte med Du levande. Den är ännu mer renodlat anderssonsk: enbart enskilda tablåer, ännu färre ord.

För mig är det den bästa av alla tre. Varje tablå är laddad med poesi. Filmen är motsatsen till de nu så populära tv-serierna. De kan fängsla, men de tål bara att ses en gång. Handlingen är allt. Jag var fascinerad av The Wire när den kom. I somras försökte jag se om den. Det gick inte. Den var ointressant. Om det oändliga tål att ses om många gånger, dess poetiska kraft kommer att bestå.

Ömsint beskriver filmen återigen verkligheten. Det är den svenska verkligheten. Sådana är vi, eller var vi. Roy Andersson återger främst Sverige och svenskarna ett antal årtionden bort, kanske på femtiotalet. Det är lugna, lite långsamma människor. De är ibland tungsinta, grubblande – och ibland spralliga. Varje tablå kommenteras av en ljus kvinnoröst, som punkterar eller understryker den redovisade situationen:

En kvinna sitter ensam vid ett restaurangbord. En man öppnar entrédörren och spanar in. Han håller en blomsterbukett i handen. ”Är ni kanske Lisa Larsson”, frågar han. ”Nej, tyvärr”, svarar hon. Samtidigt kommer en stadig karl, hennes sällskap, förstår man, fram till henne. Mannen i dörren dryper av. Kvinnorösten: ”Jag såg en man som gick fel”.

Även om det inte finns någon handling berättar bild efter bild, med lågmäld humor, om läget i Sverige också idag:

En man sitter på golvet, omfamnande en blodig flicka. Han snyftar våldsamt. Några personer står tysta omkring. Inget mer händer. Rösten: ”Jag såg en man döda sin dotter, för att försvara familjens heder. Han ångrade sig”.

Detta är, i all in ordknapphet, lysande. En idiotisk föreställning, grundad i och försvarad av islam, reduceras till en lapsus, ett misstag. Det är humor, en mycket svart humor.

Så skall islam tas. Denna vanföreställning är inget annat än en dumhet, även om den är allmänt förekommande. Hade islam bemötts med samma brist på vördnad när den för att antal decennier – efter femtiotalet – bredde ut sig i väst, hade aldrig några svårigheter uppstått. Muhammedkarikatyrerna skulle givetvis återgetts i varje tidning, Vilks hundar vandrat från en utställningslokal till nästa och muslimernas krav skulle de själva få tillfredsställa, om det nu varit så viktigt. Och varje sådan företeelse skulle kommenteras med all den vanvördighet de förtjänar.

Hade denna enkla, i grunden självklara inställning fått råda hade aldrig några problem uppstått – och den muslimska invandringen varit mycket mindre.

Men det är inte försent. Sätt igång och var vanvördiga!

22 reaktioner på ”Anders Leion: Det poetiska Sverige

 1. A skriver:

  Jag undrar om ett planlöst lättvindigt vanvördande är särskilt fiffigt. Visst, det skulle kunna vara det, men jag jobbar inte på det viset utan att veta tillräckligt vad jag vanvördar. Vad de påstår är iallafall att det är samma gud, alltså en tolkning av hur denna värld fungerar, som är bättre, alltså effektivare än kristendomen. Och något väsentligt MÅSTE de vara på spåret eftersom detta fungerar. Vi har en tendens att skylla på socialismen som förstört vårt samhälle, men grejen är att om vi hade haft en tillräckligt bra tolkning själva av guden/universums funktionssätt så hade inte socialismerna kunnat göra sig gällande så pass kraftfullt och lyckats så bra i sitt förstörelseverk. Man skulle kunna göra tankeexperimentet att maximena långsiktig överlevnad för företeelsen helt utan förbehåll, och se var man hamnar då, jag gissar att man kommer nära vissa saker i koranen då?

  Mvh A

  Gilla

 2. tom stall skriver:

  Ja mitt förslag till alla ledarskribenter för många år sedan var att ha Vilks hund i övre högra hörnet på alla tidningar och webbsidor som nödvändig symbol för yttrandefriheten.

  Innan det kan ske utan risk så har vi inte yttrandefrihet i Sverige.

  Gillad av 6 personer

  • Skarprättarn skriver:

   Går inte av upphovsrättsliga skäl. Men kommunerna kunde ju alltid slå ett slag för offensiv konst genom att anlita Dan Park, och därmed samtidigt spara pengar.

   Gilla

   • ts skriver:

    Det är ju bara att fråga Vilks, säkerligen ok med honom. Det är nog inte det som avhåller eller vad tror du? Att peka på ovidkommande detaljer är en välkänd aktivistmetod.

    Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Lätt fixat. Låt någon med examensbrev från konstfack eller annan erkänd institution teckna en ram kring Vilks rondell-Mohammed. Sätt in en kort text under bilden:

    ”Detta konstverk symboliserar kampen för yttrande-, åsikts- och konstnärlig frihet att uttrycka sig mot både religiösa, kapitalistiska och korporativa krafter”.

    Så. Nu är det inte upphovsrättsintrång, utan ett konstverk som använder begreppet upphovsrättsintrång för att leverera sitt budskap. Eftersom skaparen har examen som konstnär har det dessutom verkshöjd.

    Man kan annars ta till samma knep som Charlie Christensen (Hans Allan Christensen egentligen) när Disney ville få stopp på hans Kalle Anka-pastisch. Han tecknade helt enkelt Arne Anka först med en näbb som inte liknade Kalles, och lät sedan Arne gå in på Butterick’s och köpa en lösnäbb vilken liknade Kalles. Detsamma går att göra här:

    Det är inte Vilks rondell-Mohammed. Det är en generisk rondellhund med Muhammed-mask. (notera skillnaden i stavning dessutom.)

    Det vore faktiskt kul om någon inom svensk rikstäckande media hade modet att göra något sådant, men eftersom muslimer glatt och villigt och med brett stöd mördar i guds namn, ofta med ingen eller minimal påföljd, så lär det inte hända.

    Därav uttrycket att svenskar leker politik – så länge det inte har verkliga, faktiska, kostsamma konsekvenser för den egna personen är man oerhört modig. Inte olikt en del patteglyttar på skolgården: ”Du får inte slå mig!” (detta efter att verbalt ha trakasserat ett annat barn dag ut och dag in).

    Gissa om sådana fubbickar i vuxen ålder blir förvånade när de får en lavett så de går i spagat när de står och skriker en rätt i synen…

    Ämnet? Vadå? Ämnet är det som är svårt att hålla sig till, när pegasen vill galoppera åt alla håll samtidigt…

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 2 personer

 3. Rolf H Carlsson skriver:

  Det kulturella och intellektuella förfallet i Sverige griper om sig.Vid valet förra hösten skule partierna få ställa ut något konstverk som visade något angeläget. Mp valde ett foto på en utmärglad isbjörn som valsat runt i den internationella klimathysteripressen. Den skulle symbolisera de påstått katastrofalt smältande isarna i Arktis. Medan fotot visade sig visa en sjuk isbjörn – de liksom andra varelser kan bli sjuka och de dör så småningom medan isbjörnsstammen nu uppgår till mellan 25 och 30 tusen, en ökning från 5-10 tusen för femtio år sedan. SD blev däremot censurerat med sin bild på VIlks rondellhund – en symbol för yttrandefriheten.
  Margot Wallström tog dock priset med sin uppmaning till Jordan Peterson ”att krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”. Så ville hon att den svenska kulturdebatten skulle framstå internationellt – genom att uttala en bannbulla över en av vår tids mest lysande intellektuella och bildade personer. Jag skäms som svensk!

  Gillad av 8 personer

  • södermalmsrealisten skriver:

   ”Det kulturella och intellektuella förfallet i Sverige griper om sig.” – Ja om sig griper det…
   Det är just om sig det griper..” Gillad 46 personer.

   Gilla

 4. ERROL skriver:

  Nästa Dokument Utifrån på Svt är en dokumentär som avslöjar hur Imaner uppehåller och understöder ren prostitution och pedofili. I vinjetten för programmet försäkrar Imaner att flickor från nio års ålder är fullt lovliga byten för troende muslimer.

  Dessa inblickar i doktrinär Islam och dess kvinnosyn är minst sagt moraliskt upprörande, ända tills man inser att det naturligtvis är precis samma kvinnoförtryck som råder här i Sverige? Samma patriarkat här som där, enligt Schyman och Vänsterpartiet, och de måste ju veta för de är uttalade feminister, väl bevandrade i intersektionalitet och kulturrelativism.

  Allt är relativt, samtidigt som den svenska kulturen och svenska värderingar (som egentligen inte finns enligt Alex Schulman), naturligtvis harmonierar till fullo med den muslimska kulturkretsen, som genom postkolonial teoribildning snarare bör behandlas som moraliskt överordnad den västerländska.

  Socialstyrelsens folder ”Du som är gift med ett barn” visar ju med emfas hur problemfritt och harmoniskt multikulturalismen kan vara, när värdegrundslandet väl anstränger sig.

  Gillad av 1 person

 5. Hovs_klipphällar skriver:

  Tyvärr handlar det om något annat: det handlar om en oberörbar lära som man inte ostraffat kritiserar, alltså något långt farligare än det som visas i filmsnutten.

  Sök på ”1400 år av fruktan” för ett initierat föredrag om islams framfart.

  Gillad av 4 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.