Lennart Bengtsson: Klimataktivisten som vill ”frälsa” världen

Lennart Bengtsson

I det senaste numret av der Spiegel (Nr 48 23.11.2019) intervjuas Roger Hallam, en av initiativtagarna till klimatrörelsen, Extinction Rebellion. Hallam har släppts ut ur det ökända Londonfängelset Wormwood Scrubs där han hamnat efter att ha stört och äventyrat trafiken på Heathrow med illegala drönare.

I Tyskland har han råkat i svårigheter eftersom han jämför klimatförändringen med Förintelsen och sin egen rörelse med den vita rosen (Weisse Rose, den studentdominerade motståndsrörelsen mot nazisterna).

Även de klimatpositiva journalisterna i der Spiegel tycker att Hallam går för långt när han hävdar att under två generationerna kommer miljarder människor att dö till följd av en uppvärmning på fyra till fem grader. Härtill kommer, enligt Hallam, extremväder till följd av ändringar i jetströmmen att drabba skördarna och leda till masshunger och allmän samhällskollaps. Inte ens IPCC:s främsta experter har lyckats komma fram till detta. Följden blir, enligt Hallam, folkmord och massmigration. När journalisterna tycker att Hallam drar i väg tycker han att de bör skriva en artikel om sambandet mellan klimatförändring och våldtäkter. De menar, naturligt nog, att man knappast kan beskylla en klimatändring för att det under krig begås våldtäkter. Hallam serverar då en fantastisk mening. ”Nein, der Klimawandel ist nur das Rohr, durch das Gas in Gaskammer fliesst” Det är endast mekanismen, genom vilken den ena generationen dödar den andra.

Efter detta får de tyska journalisterna nog när Hallam jämför klimatändringen med nazisterns mord på miljoner judar. Även Ullsteins förlag har distanserat sig från Hallam och stoppat publikationen av Hallams bok som skulle kommit ut måndagen den 25 november.

Hallam redogör för att han för en tid sedan fått uppslag från chefen för Greenpeace som medgav att med pragmatiska metoder kan man inte få till stånd några ändringar eftersom det inte kommer att mobilisera massorna. De kräver mer kött på benen. Hallam hänvisar till de ändringar som den franska revolutionen ledde till. Hallam vill ersätta de rådande statssystemen med medborgarråd och han ser detta som den enda möjligheten för världen att undvika den samhällskollaps som enligt honom blir följden av ett klimatkaos.

I likhet med en del av de svenska klimataktivisterna menar Hallam att demokratin är irrelevant när samhället handlar omoraliskt. Det kan inte rättfärdigas att förstöra livet och grundlaget för livet bara för att det tjänar de egna intressena. Med andra ord: ”Scheiss nicht auf deine Kinder”.

Man kan inte undgå reflektionen att klimatfrågan har blivit den perfekta stormen för allsköns aktivister som vill använda oro och kaos för att flytta fram sina positioner. Klimatfrågan har de normalt ingen susning om men de är beredda att utnyttja den för sina syften att ändra på samhället till någon form av totalitär socialism. Klimatfrågan är där inget mål utan endast ett medel att omforma samhället i en totalitär riktning. Det är av denna anledning som en rörelse som Extinction Rebellion måste bekämpas. Som alltid råder det ingen brist på nyttiga idioter som dras med av sådana fanatiska aktivister. De är de fredagsaktivister som dyker med sina plakat och enfaldiga och ogenomtänkta förslag. Vad de föreslår och vad de vill göra kan mycket väl leda till det samhällskaos som det utgör sig för att vilja förhindra.

45 reaktioner på ”Lennart Bengtsson: Klimataktivisten som vill ”frälsa” världen

 1. Laura skriver:

  Klimatfrågan har väl aldrig i något stadium varit annat än ett medel för att omforma samhället i totalitär riktning –  Att förstöra kapitalismen. Att förse självvalda redan mäktiga med mera makt och resurser. Att förstöra västvärldens ekonomiska och kulturella överlägsenhet. Att förinta västvärldens friheter.
  Exakt samma motiv som bakom massinvandringen till Europa från muslimska länder.
  På samma gång väljarimport för svensk socialdemokrati.
  Ingen samlad internationell konspiration men en påpasslighet av alla de krafter/organisationer på olika nivåer och i olika sammanhang som vill ha det så här. Och värre. Med skickliga reklammakare till ditt förfogande.

  Gillad av 4 personer

   • Underdog skriver:

    Det enda system som har förmått att skapa goda levnadsvillkor för majoriteten av befolkningen är marknadsekonomi och parlamentarisk demokrati. Mot det demonstrerar bortskämda fjantar som inte begriper hur bra de har det och tror att tyranni är svaret. Du borde skämmas!

    Gillad av 4 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Maj Rehnberg: Västvärldens ekonomiska och kulturella överlägsenhet har skapat oerhört mycket bättre levnadsvillkor för många miljarder människor i u-länder vars befolkningar har ökat lavinartat pga västs uppfinningar och tekniska förbättringar av odling och livsmedelsproduktion och vaccin och mediciner och bostadsproduktion och textilproduktion av kläder och alla förnödenheter.
    Alla i hela världen har fått sin standard enormt lyft pga det du påstår skulle ha skadat dem.
    Utvecklingen har varit rena motsatsen till vad du säger.
    Utan västvärlden hade u-världen varit extremt mycket fattigare och även befolkningsmässigt mycket mindre.
    Kommunistpropaganda jag hörde (och förkastade) för 50 år sedan, lät som dina utsagor.

    Gillad av 6 personer

   • olle reimers skriver:

    Maj Rehnberg; någon måste börja, eller hur?

    Resultatet av kapitalismens härjningar i Afrika och Asien är en hundrafaltig ökning av antalet människor som kan äta sig mätta varje dag.

    Gillad av 2 personer

 2. Winston skriver:

  EU-parlamentet röstade igår igenom en resolution som utropar ”Climate Emergency”. Enligt resolutionen skall EU-kommissionen säkra att alla kommande lag och budget-förslag är justerade för att vara i linje med målet om att hålla en global uppvärmning till max 1.5 grader. Klimatpolitiken skall alltså stå över och styra över all annan politisk process.

  Ytterligare ett stort kliv mot ett mer totalitärt EU där demokratin monteras ner mer och mer.

  Att EU dessutom skall leka GUD och ensamt styra jordens oerhört komplexa klimat är dessutom löjeväckande.

  Så skall EU-parlamentet styra planetens klimat:

  1: Trolldom

  2: Woodoo

  3: Mystiska besvärjelser

  4: Högre klimatskatter

  5: Inskränkningar i vanliga medborgares liv

  6: Samtliga punkter ovan

  Gillad av 14 personer

 3. olle holmqvist skriver:

  Två nya (?) grepp mot oss verklighetsförnekare bägge avlyssnade på p!:
  – man bör inte ens lyssna på dom där
  – dom där har blivit väldigt få

  Gilla

 4. Benjamin Dhover skriver:

  Det bästa som kan hända är när klimatstollarna drar iväg så långt att alla fattar vilka verklighetsfrämmande gökar det handlar om, men det måste ske på scen eller via livesändning så hjälpsamma journalister inte kan redigera bort de ”opassande” bitarna.

  För egen del får jag erkänna att jag satt och hoppades att vår skrikgråtande nationalklenod med jugend-flätor skulle tappat det ännu mer i FNs talarstol och börjat yra om hur vi måste äta varandra för att rädda planeten, som den där svenska ”forskaren” torgfört månaden innan i massmedia. Tyvärr blev jag besviken, men medge att det varit en perfekt hink isvatten att hälla över klimatkarusellen?

  Gillad av 3 personer

 5. Jari Norvanto skriver:

  Det här var en verkligt våt filt över Black Friday-stämningen… Jag kom på en snilleblixt: Om man köper fler grejor, så behövs det fler plastkassar, och då blir det ju mer inbetald plastskatt. Man bör inte vara en pappskalle, när man är konsument. Men det går bra att vara tappad bakom en kundvagn.

  Gillad av 4 personer

 6. Mats R skriver:

  För hundra år sedan stod Benito Mussolini och gastade om att ”bolsjevikerna” måste stoppas, och till det räckte det inte med demokratiska medel, tvärtom. Nu står Roger Hallam et consortes och gastar om att åsidosätta demokratin på grund av ett påstått klimathot, som ingen har sett skymten av i verkligheten. When will they ever learn?

  Gillad av 1 person

 7. t iii c skriver:

  Det jag tycker är irriterande det är att personer som Lennart och Patrik, eller en Bitte, eller en Leion, inte verkar se sin egen roll i detta. Deras kritik mot det som ÄR blir därför rumphuggen, det blir en fråga om gråskalor, och därmed har man förlorat för gråskalorna är vänsterns slagfält idag att dominera, eftersom rationellt tänkande nästan har försvunnit. Så om gråskalan Lennart försöker förklara är att CO2 nog är lite farligt, men bara lite, så har han förlorat, extremister och utopister kontrollerar slagfältet via media, argumentet är för svagt.

  Min bedömning är attteon att mänskligt producerad CO2 påverkar klimatet annat än försumbart är det största kollektiva misstaget vetenskapen begått sen man trodde att jorden var platt. Detta gör att hela karriärer investerats i en ”red herring”, även för ärliga forskare och jag uppfattar att Lennart och andra gör allt utom att sätta sig i en båt och segla mot jordens kant, dvs försöka motbevisa de uppställda teorierna. Detta, att allt är lögn, hade kunnat stoppa klimathysterin, tiden för gråskalor är över, och då det finns tecken på att det inte ÄR en gråskala (jag tänker på Murry Salbys forskning och Tony Heller) så är det en allvarlig försummelse att inte följa detta spår.

  Aktivister styr, är svaret en sansad medelväg, en gråskala med lite lagom farlig CO2 till exempel, (eller lite lagom farliga folk från kultur x), så är enda sättet att vinna att vänta på att aktivisternas egen galenskap till sist stöter bort folk.

  Gillad av 10 personer

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Jag tror att många ”klimatforskare” (också Lennart Bengtsson) vilseleds av dåliga och till viss del avsiktligt förfalskade grunddata som tillhandahålls av ett fåtal aktörer, t.ex. NOAA. De är helt enkelt uppvuxna i en annan kultur där vetenskap bedrevs på ett ärligt sätt! Därvidlag har en man som Tony Heller som perfekt behärskar datatekniken och därigenom kan förskaffar sig direkt egen tillgång till grunddata fördelar! Men den krets som känner svårigheterna och osäkerheterna vid beräkningarna av globala atmosfäriska temperaturer från radiometer data från NOAAs AVHRR radiometer (buren av NOAA och EUMETSAT satelliter) är förvisso ytterst liten! Visserligen kan man tydligen få tillgång till rådata
   https://earth.esa.int/web/guest/-/how-to-apply-1375
   men i stort sett förlitar man sig nog på algoritmer och datorprogram för temperaturberäkningar från en mycket liten krets! Och bara denna lilla krets känner svårigheterna och osäkerheterna i detalj!

   Gillad av 3 personer

   • tiiic skriver:

    Jo, men teorierna gör flera utsagor som kan testas och detta gör Murry Salby och visar mycket övertygande på att propositionerna inte stämmer. Så

    Gillad av 3 personer

   • Åke Sundström skriver:

    Fel Mats: Lennart B är inte lurad av någon, han hör själv till vilseledarna, de som nöjer sig med att nedgradera själva hotbilden men samtidigt godkänner eller tiger om den förda klimatpolitiken. En sann forskare säger inte bara A utan också B – att ett nej till hotbilden betyder ett nej också till hotbildens verktyg, den i Sverige extremt höga straffskatten på fossila bränslen. Men det gör inte LB. Han går längre än så: pratar om framtidens behov av mer kärnkraft, när den logiska slutsatsen av ett nej till hotbilden är att vi kan fortsätta att använda de allra billigaste energislagen, kol, olja och naturgas. Och indoktrineringen är så total, att ingen reagerar, inte ens bloggens allvetare, ”den där Fredrik”.

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   @Mats R och T lll C: Jag tycker att ni ska sluta gnälla på andras inlägg om att endast ert ”sätt” att tackla landets förrädarstyren är det enda rätta!
   Och du T lll C, stor i orden med att skriva ”Min bedömning är…….. Vem du är det vågar du inte ens stå för! Inte ens idag med det förhållandevis milda åsiktsförtryck som nu råder. Vänta bara: det kommer att bli hundrafalt värre vad lider! Var kommer ni ”gömda” att vara då, när regimerna går in på redaktionerna och tvingar ut namnen på de anonyma!
   Heder åt Patrik, Lennart, Bitte och Leijon och många fler, alla som står med sina namn för sina åsikter !

   Gillad av 4 personer

   • tiiic skriver:

    Trams, att detta alltid kommer upp när du inte håller med. Jag skriver vad jag tror och tycker, acceptera det. Jag kan ha fel, angrip då det, men att du vill tysta mig…. ja här når vi alltså din gräns för yttrandefriheten. Lennart är en gigant inom sitt område och klarar uppenbarligen av att ignorera mina synpunkter alldeles på egen hand.

    Du är väl pensionär så får jag lov att kalla dig hycklare? Inget är vunnet med att jag eller andra leker martyr, varken för min familj eller mitt fortsatta engagemang.

    Argumentera emot i sak, sluta gnälla! Förbannade konsensuskultur.

    Gillad av 1 person

   • Mats R skriver:

    Jan Molin, jag fattar inte ett dugg. Jag har inte gnällt på någon annans inlägg eller ens uttryck någon synpunkt på något som någon här har skrivit. Vänligen förklara!

    Gilla

 8. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  ”Även de klimatpositiva journalisterna i der Spiegel ”
  För 20 – 30 år sedan hade ”der Spiegel” ännu ett gott anseende som en tysk motsvarighet till amerikanska ”Time” med goda insikter i politiken. Den hade ett betydande inflytande och lyckades till exempel 1962 få Franz Josef Strauss avsatt som försvarsminister efter det att tidningen läckt hemlig försvarsinformation!
  Men sedan länge är denna tidskrift bara ett primitivt propagandaorgan för tokvänstern! Den senare tillkomna konkurrenten ”Focus” övertog en hel del av ”der Spiegel” s läsekrets! ”Der Spiegel” har knappast något inflytande längre och dess läsekrets krymper!
  https://de.statista.com/statistik/daten/studie/164386/umfrage/verkaufte-auflagen-von-spiegel-stern-und-focus/

  Gillad av 1 person

 9. Elisabeth G skriver:

  ”Vad de föreslår och vad de vill göra kan mycket väl leda till det samhällskaos som det utgör sig för att vilja förhindra.”

  Exakt. Om de får som de vill får vi ett rent helvete på jorden. Är de verkligen så dumma att de inte begriper det? Eller gör deras längtan efter makt (för självfallet räknar de sig själva till eliten som ska styra) att de struntar i hur både människor och djur kommer att få lida av deras framfart? Jag vet inte vilket men Georgia Ede verkar ha rätt i att vegankost skadar hjärnan.

  Gillad av 6 personer

 10. Christer Löfström skriver:

  LB använder sig av ”nyttig idiot” , något som han själv kan anses vara för ”kärnkraftskramare”
  LB`s syn på frågeställningen:
  https://www.di.se/debatt/professorn-hur-klarar-man-en-klimatandring/

  ”För att reducera växthusgaserna krävs gemensamma substantiella globala åtgärder.
  Hit hör integration av elförsörjningen kombinerat med utökad lagring av el, satsning på nya och säkrare former av kärnkraft. Förbättrad fossil förbränning med försänkning av koldioxiden i berggrunden samt utökade skogsplanteringar.”

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Kärnkraft är absolut nödvändig.
   I Sverige hade vi inte kunnat vara utan den. Det sade jag redan 1973 vid oljekrisen och 79-80 vid den idiotiska folkomröstningen.
   Sparar oljan till framtiden och eliminerar utsläpp av alla gaser.

   Gillad av 2 personer

   • Åke Sundström skriver:

    Det var osant redan då. Än mer osant nu. Den som inser att klimathotet är ett vetenskapligt bedrägeri förstår också att frågan om kärnkraftens vara eller inte, handlar om tre frågor:

    1. Finns det under överskådlig framtid (ca 20 år) någon ”genuin” efterfrågan på ny året-rund-el på en fri marknad, d v s vid konkurrensneutrala energiskatter och frånvaro av andra statliga subventioner? Svaret är helt uppenbart nej, eftersom det tar längre tid än så att avveckla dagens stora överskott av baslast.

    2. Om svaret på den första från vore ja, så blir slutsatsen beroende av korrekta, heltäckande kostnadsjämförelser mellan kärnkraft och annan året-runt-el. Men likvärdiga produkter betingar alltid ungefär samma pris, så tanken på fördelar för det ena eller andra alternativ kan på förhand avvisas.

    3. Återstår då frågan om risker och miljökonsekvenser. Är urancykelns alla risker att föredra framför kraftvärmeverk eldade med valfritt bränsle? Också i det fallet blir svaret nej.

    Tilläggas kan att de privata kärnkraftsägarna tagit ställning för en fortsatt avveckling, i första hand av de äldsta reaktorerna. Bara statligt stöd kan ändra deras slutsatser, men den lösningen underkänns rimligen av alla icke-socialister.

    Gilla

 11. Stefan Sewall skriver:

  ”Hallam vill ersätta de rådande statssystemen med medborgarråd och han ser detta som den enda möjligheten”

  Jaha, vad är medborgarråd? Är inte parlamenten vi har i väst just detta?

  Eller menar denne aktivist-galning att det ska inrättas sovjeter som i Sovjet där de gapigaste och mest militanta och mest radikala bråkmakarna ska sitta och döma över de vettiga lugna och intelligenta människorna som inte ska ha något inflytande utan ska kuvas och terroriseras av gormande råskinn. Just såsom i Lenins gamla goda Sovjet eller kulturrevolutions-maoist-Kina.

  Gillad av 1 person

 12. Björn K skriver:

  Detta är det gamla vanliga, bortskämda människor i den rika delen av världen som inte vet vad de skall hitta på för att de själva skall må bra och kunna blåsa upp sig själva. Allt känns igen från tokvänstern på 60-70 talen. Det hoppfulla är att budskapet till slut är så tokigt att endast ett fåtal anammar det, dessutom brukar fanatism leda till att de tokigas sammanslutningar förökar sig genom delning.

  Gillad av 1 person

 13. Lukas Bergman skriver:

  Det finns eko av samma vulgära, motbjudande moraliska relativism och ren nihilism i Miljöpartiet. Åsa Romson var snar att rättfärdiga miljöpartiets migrationspolitik med att drunknande migranter på Medelhavet var att jämställa med Auschwitz.

  Lövin och Miljöpartiet fortsätter dessutom skamlöst att instrumentalisera världens migranter som uttryck för klimatkrisen. Lövin återkommer ständigt till alla dessa klimatflyktingar som flyr och som förväntas fly. Reella flyktingar som flyr krig och kränkningar av mänskliga rättigheter klumpas ihop med ekonomiska migranter av miljöpartiet till en enda grupp ”klimatflyktingar” som likt marionetter får tjäna partiets klimatalarmistiska retorik.

  En faktiskt flykting från krigets Syrien har knappast flytt p.g.a. klimatförändringar, lika lite som en ”ensamkommande” Afghan som påstått sig fly från Afghanistan, emigrerade från Iran p.g.a. ”klimatförändringar”.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.