Ny podd: Greta Thunberg. Världens undergång eller förnuftets?

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 25/11) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Jan-Olof Sandgren, som skriver här på Det Goda Samhället.

Sandgren är yogalärare och bor i Angered utanför Göteborg. Han är från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare med mera. Sandgren har legat i politisk träda sedan 80-talet, men har nyligen kastat sig in i debatten om det sekulära samhället och försvaret av den västerländsk kulturen.

I podden kommenterar Sandgren ett upprop publicerat i tidskriften Bio Science där 11 000 forskare från 153 länder ger sitt stöd åt Greta Thunbergs varningar om en akut klimatkris på jorden. Men hur många av undertecknare är egentligen experter på klimatet? Kanske är det snarare en kris för förnuftet och vetenskapen vi behöver oroa oss för?

Sandgren menar att klimatalarmismen, trots etablissemangets ansträngningar, inte har lyckats få igång en verklig gräsrotsrörelse.

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan.

23 reaktioner på ”Ny podd: Greta Thunberg. Världens undergång eller förnuftets?

 1. tom crean skriver:

  Jag ser problemet som tvåfalt. Dels har vänstern och liberaler, utopiska aktivister, infiltrerat snart överallt och de styr medlen till forskningen vilket medför en korruption av forskarna. Detta betyder ju inte att det är forskare, och absolut inte på något område som har med klimatet att göra som har skrivit under denna lista. Det är bara fejk och aktivism. Detta fokus på konsensus är ju så avslöjande, vetenskap är inte kollektivism. Newton hade rätt och så var det med den saken.

  Det som jag ser som mer oroande, det är de halvsanningar som jag bedömer att vissa riktiga klimatforskare gör sig till talesmän för, Lennart Bengtsson är ett exempel, Gösta Wallin ett annat. Det verkar på mig (som också varit forskare men på andra områden) som om CO2 är en gigantisk ”red herring” som folk lagt hela karriärer på, och det är vanlig simpel stolthet som gör att de som följt ett falskt spår, inte erkänner detta och den forskning som visar på detta faktum och därmed så blir dessa forskares kritik mot dagens klimathysteri helt tandlösa. Teorierna är falsifierade (Murry Salby), lögnerna avslöjade (Tony Heller) och bättre teorier finns (Nir Shaviv och Svensmark) men detta verkar svida för mycket så man tiger ihjäl detta, och hamnar på samma sida som klimathysterikerna i praktiken.

  Jag bortser från att det internt bland Sveriges klimatforskare verkar pågå pajkastning om att någon går kärnkraftens ärenden osv.

  Gillad av 6 personer

 2. Vax skriver:

  Det står alltmer klart att klimatförändringarna är vår tids största utmaning. Att vi löser det är en av politikens viktigaste uppgifter. På flera håll i världen ser vi redan nu att klimathot begränsar människor i deras vardag, där kan forskning och innovation leda till att begränsa och vända den utvecklingen. Genom svensk forskning och innovation kan vi bit för bit bidra till ett klimatsmart samhälle, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

  Enligt ministern kan rentav hela demokratin hänga på att motverka så kallad klimatförnekelse.

  – En annan viktig ingång är aktivt arbeta emot den forskningsresistensen som vi idag ser breda ut sig i delar av samhället som exempelvis manifesterar sig i klimatförnekelse.

  Vi kan ana vad de har i kikaren

  Gilla

  • Palle9 skriver:

   Vax: Du tycks ha köpt hela propagandapaketet – vem vill inte vara ”klimatsmart”? Eller vem vill vara ”klimatförnekare” ? Själv har jag ännu inte träffat på någon människa, som på allvar förnekar att det existerar ett klimat.
   Själva detta användande av kodord respektive invektiv pekar tydligt på hur svaga argument de personer besitter, som vill framhäva att klimatförändringar primärt orsakas av mänsklig aktivitet. Därvid bortser de bekvämt ifrån att klimatet alltid undergått förändringar.
   Något förvånande att det i podden talas om websiten klimatbalans när de högst sannolikt avser klimatsans – denna site är bra liksom klimatupplysningen.
   Låt oss hoppas att sådana upplysande fora sakta men säkert får genomslag hos allt fler av medborgarna, någon vett och sans från sittande ministrar eller s.k. forskare vilkas anslag bygger på att de anger politiskt korrekta kodord i sina ansökningar, är ingenting att hoppas på.

   Gillad av 3 personer

  • Ulf skriver:

   En arbetsförmedlare med enstaka kurser i bagaget det var vad S kunde skaka fram. Rätta mig om jag har fel, men den låga utbildningen hos våra ministrar och deras utdelande av jobb till lågutbildade kompisar med partibok kan ha ett visst samband med misslyckad sjukvård,skola, infrastrukturprojekt eller annan offentlig verksamhet.
   Och när man inte klarar av att hantera någonting alls så varför inte ge sig på de som vågar tro på att vi har ett klimat med naturliga förändringar, men som av de som tror människan styr klimatet kallas, på ren orwellska, klimatförnekare.

   Gillad av 1 person

 3. plq017 skriver:

  Om antalet som skriver under betyder något i vetenskapen, skulle Einstein bara blivit en tjänsteman på patentverket, inte personen som oss relativitetsteorierna.
  Om antalet, dvs en uppviglad folkmassa, bestämde vad som är rätt i astronomin, skulle universum fortsatt rotera runt jorden, och Galileo Galilei skulle inte behövt sluta sina dagar i husarrest.
  Redan av dessa exempel skall man förhålla sig skeptisk till klimatalarmismen.
  Men jag förnekar inte att det är mindre snö numera på vintrarna i Stockholm, än för 70 år sedan. Men jag är övertygad om det påstådda sambanden.
  Och är koloxiden ett problem, så finns det en fullgod ersättare till petroleum. Men den får man inte tala om, därför då hamnar man utanför åsiktskorridoren.

  Gillad av 2 personer

  • Kronblom skriver:

   Att snön i Stockholm har minskat beror väl på att staden har betydligt fler värmekällor både över och under jord. Som fd 08 brukade det bara finnas snö i staden vid kraftiga snöfall eller långa perioder med låga temperaturer. Fenomenet märks i ett närbeläget samhälle med ett stålverk. Om det är strax under 0c och det snöar utanför samhället, regnar det inom tätorten.

   Gillad av 1 person

 4. Lars Strömberg skriver:

  Dolda agendor, göra karriär på klimathot, listiga politiker och invecklade nätverk. Massor av sådant lyfts fram som förklaringar till klimathotshetsen av dem som inte faller in i flockruset.
  Jag står vid sidan av båda ”lägren”. Både de kollektivt oroliga och de mer eller mindre kollektivt motståndiga.
  Att frikoppla sig från ALLA grupperingar – vilket kan vara lite obehagligt kanske – ger distans PÅ RIKTIGT.
  Att lära sig att INTE vara beroende av tryggheten i en grupp, oavsett vilken, ger oanade möjligheter till ofärgad syn på det mesta.
  Kostnaden är en intermittent känsla av ensamhet som dock vägs upp av en känsla av frihet.
  Och – framförallt – en grundförutsättning för fria tankar.

  Gillad av 1 person

 5. Bertil skriver:

  PLQ017 skriver: ”Men jag förnekar inte att det är mindre snö numera på vintrarna i Stockholm, än för 70 år sedan.”

  Foklara da for mig varfor Drottninggatan I Stockholm fran bron till riksdagshuset 200 meter norrut var tackt av ett 15 cm tjockt lager av sno trampad till gropig is.

  Kanske ar svaret pa min fraga att de pengar som for 70 ar sedan oronmarktes for snorojning idag anvands for att forsorja unga, fullt friska migranter fran snofria lander I Mellanostern och Afrika.

  Bertil

  Gillad av 5 personer

 6. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Klimatalarmisterna vet att deras meningsmotståndare inte förnekar att vi har ett klimat men det gäller att få invektiven att påminna om nationalsocialismens förintelseförnekare så långt möjligt. Att så här ideologiskt kreativt använda sig av terminologin måste kategoriseras som härskarteknik i statspropagandans tjänst, d.v.s. det är ett förminskande av transparansen och därmed begår man anslag mot själva demokratin på ett högst förödande sätt.

  Gillad av 5 personer

 7. lookslikeanangel skriver:

  Lite sen men….
  ”Put The Blame On Mame – Gilda (1946)” *)

  Kossor & vapensköldar

  Jag blev lite nostalgisk av det där med kor (egentligen överlevnad).
  Minns berättelser om enkla, fantastiska kvinnor i släkten,
  där kon var så viktig. Varje vägkant skulle slås. Kon måste ju
  övervintra. Barnen dog annars….

  Bland anfäderna fanns också adeln (gammal).
  Jag fick lust att titta på vapensköldar – mest av designintresse!
  Men så läste jag på lite mer. Herregud, så många ”krigiska”
  det fanns. Så många slag där anfäderna var med!
  En del fick sätta livet till, men det var inga dåliga ersättningar,
  förläningar, gods med andra ord.

  Strävsamma och driftiga var dom, alla, trots allt.

  Hur är det idag med korna, strategin och taktiken
  och förläningarna?

  *)

  Text: https://www.lyrics.com/lyric/6401283/Rita+Hayworth/Put+the+Blame+on+Mame

  Gillad av 1 person

 8. Ulf skriver:

  Vi har begåvats med mycket positivt ifrån andra sidan Atlanten men också några rejäla feltramp. Exempelvis, dolda minnen, incesthysteri och en del annat konstigt. När de kommer till Sverige har det redan vänt i USA. För 5-10 år sedan stod klimatförföljelsen i zenit i USA. Forskare som inte ställde sig i ledet avskedades och stämdes i domstol av klimathotare. Idag när många fått upprättelse och samtliga rättegångar förlorats av klimathotarna finns det en normal debatt i USA bland forskarna. Men vi i Sverige måste naturligtvis köra samma dynga som i USA innan verkligheten kommer ikapp. Tills dess fortsätter förföljelsen och den helt meningslösa jättedyra klimatpolitiken. För även om man tror på klimatreligionen så krävs det dessutom att man inte kan räkna. Den som kan inser nämligen snabbt att Kina, Indien m fl kommer att köra skiten ur Parisavtalet på mindre än 5 år.

  Gillad av 4 personer

 9. educaremm skriver:

  Undrar om det ändå inte till slut är all huvudförvridande s.k. Show Business, och kanske särskilt amerikansk sådan, med god hjälp av svenska artister (?), som ändå har förmågor att lyckas förvrida människors vett och förstånd, samt sans och balans, vad det än gäller för larm?

  En teater och filmproducent i Amerika, Orson Welles, sände en radioteater i USA vid något till och en tidpunkt som jag inte närmare känner till, (kanske någon gång på 50-talet), som hette
  – Rymden Anfaller – . …

  Det var en mycket dramatiserad och trovärdig teaterpjäs….

  Väldigt många människor trodde på fullt allvar att det hela var på riktigt och greps av panik, larmade polis och andra myndigheter och var på väg att fly i vild panik….(!)

  Så, konsstycket, eller kanske själva – konsten – , att kunna skapa, och att kunna – dramatisera – , fram olika former av masshysteri, masspanik, massgalenskap, massvansinne, fanatiska politiska massrörelser osv., är kanske trots allt i själva verket egentligen endast en särskild slags – konstart – , alltså en – Show Business – , när det kommer till kritan…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.