Anders Leion: Minnen

Anders Leion

”Kommer du ihåg när du räddade mig från isflaket som drivit ut på fjärden?”, frågade jag min gamla klasskamrat. Vi och några till hade träffats vid en av de luncher som en eldsjäl från studentklassen brukar kalla till några gånger om året.

”Nej, det har jag inte något minne av”, svarade han. Jag blev förvånad, nästan bestört. För mig har det under alla år varit levande. Vi var tre: jag, han som räddade mig och en skolkamrat till. Det var tidig vår. Isarna höll på att gå upp. Vi hade tagit oss ut på isen i hamnen. Den var delvis uppbruten och bildade stora flak som stötte mot varandra och sakta drev med åns ström ut mot fjärden. Jag hade fått tag i ett stort flak som jag försökte styra med en lång stång. Den nådde ända ner till botten. Men plötsligt blev vattnet för djupt. Flaket fortsatte med strömmen, ostyrbart. Jag kunde bara följa med.

Kamraterna såg vad som hände. Den äldre, min klasskamrat, tog sig i land, sprang till en båtklubb och rev tag i en badbåt, en enkel båt byggd av masonit. Han lyckades också få tag i en paddel, som han med all kraft använde för att ta sig ut till mig på det drivande flaket. Han räddade mig. Nu hade han glömt det!

Han hade varit aktiv. För honom blev det bara en episod, värd att glömma. Jag var dömd till passiv, ångestfylld väntan. Jag har inte glömt, trots att jumpandet skedde för mer än sextio år sedan.

När man skall åskådliggöra olika händelsers förhållande till varandra i tiden, brukar man använda sig av en tidslinje. Det kan vara klargörande i ett redogörande syfte, men så fungerar inte våra minnen. Nuet, så som vi uppfattar det i våra hjärnor, och dået, så som vi lagrat det i våra minnen står i ett dynamiskt förhållande till varandra. Förflutna händelser ändrar karaktär allteftersom nutiden förändras. En del minnen blir plötsligt pinsamma, därför att nutiden förser dem med nytt ljus. Andra, på väg att glömmas, blir mer aktuella och mer angenäma, av samma skäl.

(Denna insikt använder man sig av i terapin: Psykoanalysen tror att det viktigaste är att älta det som en gång hänt. KBT angriper aktuella fenomen och föreställningar genom att konfrontera dem med verkligheten.)

Denna ständiga kamp mellan dået och nuet hos den enskilde utspelar sig också i debatt och politik. Socialdemokratins historiesyn har främst varit inriktad på ett förhärligande av de egna insatserna. Levnadsbeskrivningarna av tidigare partiordföranden och andra företrädare har mest varit hagiografier. Också uppfattningen av rörelsens betydelse för samhället i stort har varit ett uttryck för våldsamt förhärligande. ”Det moderna Sverige byggdes av arbetarrörelsen”.

Det moderna Sverige är inte längre så attraktivt. Vad skall socialdemokratin och med den befryndade rörelser göra? Ändra på historieskrivningen: ”Vi är inte ansvariga, vi har varit offer för övermäktiga krafter” (och följaktligen inte kunnat bygga landet). Det vore att tvingas till en förnedrande reträtt.

”Vi står inför stora utmaningar, oförutsedda följder av vår politik, men dem kommer vi att ta hand om och förpassa ut ur vårt samhälle”. Det vågar man inte säga, därför att man vet att det skulle man inte klara av. Kvar finns bara den enkla, platta förnekelsen. Det är också den strategi man valt.

Socialdemokratin driver allt längre ut med strömmen. Deras omgivning ser förtjust på. De väntar med iver på att underlaget skall brista. De har redan börjat, försiktigt, att se sig om efter nya kamrater.

45 reaktioner på ”Anders Leion: Minnen

 1. Skarprättarn skriver:

  Så skimrande var aldrig den is som nu smält i klimatnödlägets spår. Den feministiska snöröjningen halp inte Partiet på dess flak, utan man sjunker som en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass, tillsammans med den övriga övervintrade socialismen. Socialdemokratin är en glaciär, en klump som tynar och tinar bort i den sol och värme som ska komma oss till del.

  Gillad av 1 person

  • Axel skriver:

   Är det inte dags att Socialdemokratin ändrar namn?? Socialgivarna passar ju bättre, när man har som mål att försörja Världens alla, som mår dåligt. Är det demokrati, när man mer än 10 år förbjudit demokratiska samtal med SD, vilka nu kommer att bli större än Socialgivarna i framtiden. Synnerligen skämmiga beteenden från( Socialdemokraterna) Socialgivarna.

   Gillad av 1 person

 2. olle holmqvist skriver:

  Livet är alltid ”just nu” observerade Pascal och säkert många före honom. Och detta NU förflyttar sig ständig som TID. Tiden äger oss i ett järngrepp. Vi – ”har” – inte tid. Om jag jobbat undan bra och blivit klar redan kl 15 kunde man säga att ”jag har tid över till något annat”
  – men tiden är inte som mjölk i kylen, något att ta fram och ställa in efter behov. Endera använder jag den där intjänade timmen till något vettigt eller så till något vettlöst. Den där timmen försvinner under alla förhållanden
  ”Så går en dag ifrån ditt liv och kommer aldrig åter”.

  Alltså tiden äger oss, inte tvärtom.

  Gilla

 3. MartinA skriver:

  Problemet är bara att de nya kamraterna också är Socialdemokrater. Lyssna på dårarna i SD till exempel? De har tydligt deklarerat att de ej tänker ändra på den etniska sammansättningen som råder idag. Och deras huvudprogram är socialdemokratiskt folkhem. Som bara var möjligt i Sverige givet de historiska förutsättningarna på tjugo och trettiotalet och några lyckokast till. Och de tänker göra det här med enorm maktfullkomlighet och snarast totalitära program, såsom ”medborgarplikt”. Uppgiften är omöjlig, målet motbjudande och man har redan deklarerat att man tänker använda stor hänsynslösthet för att uppnå det. Och SD har under sin historia visat noll insikter i demokrati eller statskonst eller historiska skeenden.

  För att förstå hur befängd SDs uttalade mål är bör man läsa Mauricio Rojas The “Swedish model” in historical perspective:
  https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/03585522.1991.10408217?needAccess=true

  Gillad av 4 personer

  • V för Vendetta skriver:

   Roja är en handelsresande i politik och dessutom en liberal som lever i ett töcken av världsbilder och frihet. En frihet som vi idag vet betyder samarbete med sossar, MP och en ständigt ökande ström av menainvandring samt kassaflöde ur statskassan till diverse diffusa ändamål och personer utanför landets gränser. Rojas talar Reinfeldts språk och han lånar jag varken öra eller öga. Då lutar jag min hellre åt SDs folkhem för historiskt sett har ett sådant fungerat bra.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Hans analys av den Svenska modellen är däremot mycket bra och väl värd att läsa.
    Din blinda barnatro är det som har gjort att SVerige kunnat gå så käpprätt åt skogen. Att Svenskar helt enkelt inte tänker igenom saker själva utan bara blint litar på överheten.

    Gillad av 3 personer

   • Christer E skriver:

    “Frihet är det bästa ting…” skaldade biskop Thomas för många sekler sedan. Du menar att frihet betyder samarbete med (S), när det snarare är ett exempel på realpolitik; ett säkrare sätt att styra Sverige i liberal riktning än genom en M-ledd regering med stöd av SD.

    Mera frihet: Den som säljer en del av sin frihet för ökad trygghet, förtjänar varken frihet eller trygghet (Benjamin Franklin). Den som ger sin röst åt S eller SD (eller för den delen åt V) säljer en icke försumbar del av sin frihet för att kunna få ett löfte om ökad säkerhet.
    Franklins ord gäller i lika hög grad idag som på det sena 1700-talet. Martinas slutkläm med att svenskarna i alltför stor omfattning litat på överheten är tänkvärd. Överheten är inte bara den styrande makten, utan i princip varje svenskt riksdagsparti (lite osäker på sådana dagsländor som AfS).

    Gillad av 1 person

   • Den där Fredrik Östman skriver:

    För det första röstar jag i svenska val, inte i österrikiska, med undantag för stadsdelsnämnden, där jag förvisso har gått över från att rösta på ÖVP till att rösta på FPÖ — med framgång, eftersom FPÖ faktiskt blev största parti och nu leder denna nämnd eller vad man skall kalla det (Bezirksvorsteher). För det andra är FPÖ inte ”min grej”, utan bara det bästa valet i det utbud som gives. Det märks i praktiken i vår stadsdel inte mycket skillnad från SPÖ om man säger så!

    https://thewayofreason.wordpress.com/2019/09/22/entartete-demokratie/

    Gillad av 1 person

   • Hans Karlsson skriver:

    Så ser jag det också. SD är just nu det enda partiet som inte är besudlat av vansinniga politiska beslut under de gånga mandatperioderna, det enda oppositionspartiet. Det går att begagna sig av en tid. Men redan landsdagarna avslöjar att partiet håller på att skala av allt som gjorde det värdekonservativt och ”annorlunda”. Nu liknar det snart vilket annat parti som helst. Svensk ljummen mellanmjölk en sommardag med 30 grader. Jag tror denna svängning, denna ”populism” för att locka fler röstande, var ödesdiger på sikt. Ingen svensk är ju bra på konsekvenstänk. SD tänker sig en kort period av dominans, sedan kommer de skjutas undan då de blivit mainstream på alla plan.

    För övrigt tycker jag ÖVP med Kurz är ganska tilltalande. Får väl se hur de klarar regera med De Gröna. Die FPÖ ist ziemlich rupppig precis som AfD. Där behövs lite sandpapper i kanterna. På lokalplanet är det väl precis som i svenska kommuner. Det fungerar eller fungerar inte – för det mesta.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    ”Folkhem” lanserades av Per Albin Hansson i ett tal 18 januari 1928. Alltså grundas folkhemspolitiken i förutsättningar på 1920-talet. Läs historia först. Gör historiska argument efter. Tvärtom blir ofta pinsamt för dig.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag har dålig koll på historien. Jag läste Rojas bok och kom ihåg det därifrån. Och funderade också på Kossackvalet. Men varje gång jag har försökt kolla upp Kossackvalet verkar det inte ha gått så dåligt alls för sossarna. Och wikisidan är inte så bra eller så är jag dålig på att läsa den. Kan Kossackvalet ha att göra med retoriken snarare än resultatet? Eller gäller valet Kommunisternas resultat?

    Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Väldigt lik denna ”medborgarplikt” är min rekommenderade tidsrelaterade beskattning, där alla betalar lika stor andel av sin tid per år åt det gemensamma, – om man vill vara delaktig i de förmåner det innebär att tillhöra samhället.

   Antingen i form av vad man kan tjäna under denna tid, – med existensminimum som grundavdrag eller i form av samhällstjänst mot existensminimum.

   En ordning där man mad säkerhet fick allmän uppslutning för lägre skattetryck.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Ni vill att centralmakten får mer makt och att den får rätt att skicka medborgarna på uppfostringsläger. Du vill att själlösa korrupta maktgalna fascistbyråkrater sitter och dikterar kulturen ovanifrån. Skolan låtsas ju i alla fall att den ger kunskap men skolplikt och centraliserad läroplan är också fascism.
    Och nej, mer makt till centralmakten leder ALDRIG till lägre skattetryck. Det leder till mer. Därför att byråkrater och politker alltid vill ha mer pengar. Lägre skattetryc får man genom att sänka skatten. Punkt. Inte genom dina omfördelningsprogram. Ge fan i pengar du ej tjänat in själv. Vips så får människor mer makt över sina skattepengar på billigaste och enklaste sätt, nämligen att de får behålla dem. Hur kan detta vara så svårt att fatta?

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    A bureaucrat woke up one day with nothin’ much to do
    Karl Klangs ”Hang em high”:

    ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪
    A bureaucrat woke up one day with nothing much to do ..
    ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫
    And voted to increase his pay and take another perk
    ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪
    Instead of tryin’ to cut the cost he increased revenue
    ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫
    Tax hikes are on the way and he said, tax’em tax’em tax’em
    Though it breaks their back some
    Tax’em where they run where they hide
    In winters freezin’ weather if we can’t tax their sweater
    We’ll try to tax the hair off their hide
    ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪ ♪

    Carl Klangs föreslagna lösning på byråkratplågan är ”Hang’em high”. Fast han lägger in brasklappen ”Use your vote like a rope” i sista stycket. CK är inte salongsfäig men i den här sången så fantiserar han ju om något så oskyldigt och allmänt uppskattat som att göra sig av med byråchefer så jag tänkte att den kanske kan passera.

    Gilla

 4. A skriver:

  Jag träffade för kanske femton år sedan en före detta riksdagsman för sossarna och frågade om han tänkt på möjligheten att de skulle kunna bli ett litet parti bland andra.
  Det hade han inte. Men nu är han kanske inte lika morsk längre..

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Asch so. Gyran Fröjd med ett stramt tyskt y,
  Kan hjälpa dig förbi ditt värsta barndomstrauma.
  För endast 99 Euro så infinner sig det totala lugnet, samt insikten över livets gåtor.
  Svaret är 42, kontemplera över detta en bra stund, Douglas Adams var bra före sin tid med boken Liftarens Guide till universum,
  datorn Djupa Tanken, gav svaret 42.
  Eller så kan man ju sitta på ett isflak och famla efter halmstrån 😉
  99 Euro endast!

  Gilla

 6. Tritonen skriver:

  ”En kokt me brö’” ger lite tröst som en snuttefilt från det förgångna, när följderna av den förda politiken tränger sig på…

  Gilla

 7. tom crean skriver:

  Perspektivet är ju ändå fel, för det uppställs ett falskt motsatspar. Leion skriver att S gärna tar äran för en utveckling som egentligen berodde på allt annat än just socialdemokratin. SAPs historieskrivning är att de DE VILLE HA DET SÅ DÄR. Än nu då, var är viljan idag? Var är SAPs vilja? 7-klöverns? Har den försvunnit? Leion förmår inte skriva att också den period när allt nu går åt skogen varit driven av precis samma vilja som innan, det är ett kontinuum av politisk vilja, men plötsligt så är de styrande offer för omständigheterna! Det verkar omöjligt att ta in att de vill ha det så här. Utan denna insikt så famlar man i blindo, se gärna intervjun med en uppvaknande HoaHoa, han kan inte tro kommunpolitikerna om så ont. Ont är det dock, Stockholms stads kommunpolitiker skapar ondska, och om allt bara varit otur, ödet eller omständigheterna, då hade det ju varit lätt att ångra sig men detta sker ju inte! Varför? För att de alla via de små stegens metod fåtts att medverka till ren ondska, de vet att de är medskyldiga, de ”olyckliga omständigheterna” är deras egna lögner, korruption och beslut. Så idag så blir det en dubbel vinst för kommunerna att slänga ut äldre, kostnaden minskar och man får en intäkt från staten för migranter, ensamkommande är jackpotten, som dessutom driver några äldre som nog inte mer röstar S, i döden. De ville alla ha det så här, och vet att de är skyldiga, utan denna insikt så går man förgäves och väntar på att de skall ta sitt förnuft till fånga.

  Gillad av 4 personer

  • Scorpio skriver:

   Gillar Hoa-Hoa och det är ledsamt att höra hans berättelse på Swebbtv samtidigt som det är intressant att se cirkeln slutas – 40 år efter att Hoa-Hoa agerade affischpojke i den socialistiska statsapparatens emaskuleringskampanj tackar man för trogen tjänst genom att ta kål på hans föräldrar.

   Sådan är den, socialismen, och så blir det också blott man ger den ett lillfinger.

   https://www.filmarkivet.se/movies/forsakringskassan-2/

   Gillad av 2 personer

 8. Fredrik Östman skriver:

  En inrressant och för mig ny vinkel på eskatologismen och Whig-historien, där man läser historien baklänges och med hjälp av bekräftelsetendens (confirmation bias) misstolkar personer, rörelser och händelser för att idealisera och legitimisera den egna praktiken och utmåla all kritik som illvillig och stående ”på fel sida om historien” (en nyckelfras).

  Självklart framstår det nu, efter att ha läst denna krönika, att denna falska inställning blir mycket problematisk i det ögonblick rörelsen förlorar sin popularitet och prestige.

  Verkligheten är socialismens värsta fiende.

  Gillad av 1 person

 9. JL skriver:

  ” De har redan börjat, försiktigt, att se sig om efter nya kamrater.”

  Försiktigt?

  De gamla kamraterna har de svikit, men detta kompenseras med kamrat-importen på runt 100000 anhöriga, flyktingar och ”allmänt skyddsbehövande” årligen.

  Gilla

 10. Dennis Potter och Stefan Löfven skriver:

  Dennis Potter skrev teveserien ”Den sjungande detektiven”. Den teveserien bröt helt mot vårt behov av det väl regisserade. Även om man i filmer ibland kastar om tidsordningen gick Potter mycket längre. Han gjorde upp med det logiska berättandet. Han utgick istället från hur vår hjärna tänker och fungerar. Hur vi snabbt kan hoppa hur som helst i tid och rum i våra inre tankar. Och mellan händelser. Ena stunden tänka vi på våra naglar. För att snabbt hoppa över till en undran över när bussen går. Hur vi i vår fantasi kan klä någon naken. Eller se hur husse är lik sin egen hund, för att ögonblicket senare tänka på vilken mat som skall ställas på middagsbordet. Ett livets rörliga och fantasifullt hoppande tankar. Som är logiska i livet självt men inte i en skriven roman eller på en scen. Detta tog Potter fasta på. I teveserien ”Den sjungande detektiven” följde dramatikern och författaren Potter tankarnas hoppande förlopp. Plötsligt kunde detektiven börja sjunga eftersom en melodislinga dök upp i hans huvudet. Man kan säga att vardagslivets hoppande tankevärld överfördes som styrande i en teveseries handling. När man väl förstått det blev teveserien till en fantastisk upplevelse. Samtidigt som övrigt berättande framstod som något onaturligt. Serien gick i svensk television någon gång i mitten av, eller i slutet av 80-talet. Klart sevärd. Denna teveserie sätter fingret på hur vi alltid vill strukturera berättandet utefter logiska linjer, medan livet själv i högsta grad hellre följer det mer ologiska. Kanske är det rentav därför det blir så svårt att förstå vår egen tid. Att politikerna själva följer hoppande tankar och då blandar logik med de ologiska hoppen. Att de börjat följa Potters dramatiska upplägg i ”Den sjungande detektiven”. Att logik och verklighet bytt plats med stora tankehopp. Plötsligt börjar jag förstå Stefan Löfven i Agenda – Löfven som ”Den sjungande politikern”. Där de ologiska hoppen tar över.

  Gilla

 11. Lars skriver:

  Snygg och korrekt, vad jag förstår, koppling till de psykologiska mekanismerna. På den borgerliga sidan har motsvarande mekanismer mest rört sig kring att utpeka fienden och orsaken till allt ont. Det är tråkigt att politiken utvecklats på det sättet och hur dessa tankefigurer låser människor när de iakttar nuet, inte minst på dessa sidor.

  Mellan psykodynamisk terapi och KBT (som är ett brett utbud av metoder, från det mer renodlat beteende terapeutiska till schematerapi och andra grepp som ser djupare i personens historia) finns en djup konflikt, där merparten av terapeuter skolats psykodynamiskt och vidhåller att riktningen ger ungefär samma resultat som KBT. Undersökningar pekar på att det är arbetsalliansen som är viktigaste framgångsfaktorn. KBT vill gärna knyta an till socialkonstruktivismen, sanningen är personlig, medan psykodynamiker tror på modeller som bygger på vuxnas bild av sin egen barndom….Sanningen är väsentlig menar jag, och Poppers kriterium bör tillämpas dvs personliga erfarenheter omtolkas och man minns utifrån de kausala samband man för tillfället ser på världen.

  Precis som när man försöker minnas allt som hänt sedan 1970 så minns man vad som stödjer en modell(er) av samhället som man formats över åren (en slags confirmation bias), men det är oklart om de förhållanden man idag tycker sig urskilja var de som man själv och andra urskilde då. 80-talets reaktion på skatter och löntagarfonder var kanske rimlig då, men inte en real bild av samhället som ska forma dagens bild. Detsamma kan man väl säga om antikolonialismen på 60-talet och 70-talet, men femtio år senare är det en modell av världen som inte ger förståelse.

  Gilla

 12. Gilbert Andersson skriver:

  Hoppas att vi nu ser början till Socialdemokraternas fall.
  Men tyvärr tror jag att de kommer att ta till fula tricks och korruptionen blir allt värre.
  SSU och PRO avslöjades med att fuska med medlemsantal för att få högre bidrag.
  Frågetecken finns trots allt angående röstandet vid det senaste riksdagsvalet.
  Jag känner många gamla gråsossar och förnekelsen blir allt mer påtaglig.
  Partiledardebatten i Agenda då vi andra kunde se att Löfven i princip var gråtfärdig har ingen av dem sett. Löfvens katastrofala framträdande i senaste Agenda säger de sig inte känna till!
  Alternativmedia har de inte hört talas om utan man litar på Anders Lindberg i Aftonbladet!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.