Mohamed Omar: Ljusfester i mörkret. Islam skiljer sig från de två andra ”abrahamitiska religionerna”

Mohamed Omar

En av de saker som jag saknade när jag var muslim var årstidsbundna högtider. De svenska högtiderna är färgade av årstiderna. Julen är snö och mörker, påsken är vår, midsommar är sommar och Alla helgons dag är höst. Varje högtid förknippas med olika färger, dofter, stämningar.

Islams kalender följer månen, vilket betyder att de föreskrivna högtiderna, eid, kan infalla när som helst under året. Naturpoesi inte har alltså inte någon roll i eidfirandet, vilket utför en stark kontrast mot de svenska högtiderna där naturpoesin är central. Det naturpoetiska finns inte bara i dikter och sånger utan också i hur vi tänker, känner och pratar om högtiderna.

Att islams högtider kan infalla när som helst och inte har något samband med landskapet där muslimen befinner sig, gör att fokus kan läggas på det religiösa budskapet. Ingen ”naturdyrkan” kan skymma det. Där finns inga traditioner, sånger och dikter knutna till ljus och mörker, värme och kyla, naturens död och pånyttfödelse.

Både kristendomen och islam är universalistiska religioner som gör anspråk på att besitta den enda sanningen och som vill omfatta hela mänskligheten. Men kristendomen har i högre grad kunnat anpassa sig till olika kulturer. De kristna högtiderna har sammansmält med högtider som redan fanns före kristnandet. Jesu födelsedag firas ungefär vid vintersolståndet, påsken vid vårdagjämningen och midsommarafton, som de kristna ”döpte” till St Johannes dag, vid sommarsolståndet.

Jag har tittat på de judiska högtiderna för att se hur de förhåller sig till årstiderna. Det verkar som att högtider som vi förknippar med bibliska berättelser går mycket längre tillbaka i tiden. När man läser om den kristna påsken får man veta att den bygger på den judiska påsken som firas till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Vad som sällan nämns är att den judiska påsken i sin tur sannolikt bygger vidare på en ännu äldre vårfest. På samma sätt som det i europeiska länder fanns vårfester före kristnandet, då den så att säga ”döptes” och fick en ny innebörd, så firade judarnas förfäder en fest vid vårdagjämningen, vars innebörd förändrades när berättelsen om Moses kom till.

I en artikel i den israeliska tidskriften Haaretz, ”The Surprising Ancient Origins of Passover”, läser jag om påskhögtidens utveckling genom årtusendena. Enligt artikelförfattaren Elon Gilad är påsken en sammanslagning av två äldre högtider, pesach och hag hamatzot:

As the centralized Israelite state took shape about 3,000 years ago, , the religion of the people varied from place to place and took variegated forms, hints of which we can see in the Bible, virtually the only historical narrative we have of this period. Among the different folk beliefs and frankly polytheistic practices these proto-Israelites practiced, the springtime rites seem to have had special status. Two of these rituals would later become subsumed by Passover: Pesach and Hag Hamatzot.

Pesach har sitt ursprung hos nomaderna, boskapsskötarna:

Pesach was a pastoral apotropaic ritual, that is: its purpose is to ward off evil. It was carried out by the semi-nomadic segment of Israelite society that subsisted on livestock. Spring was a critical time of the year for them, a time of lambing and a sign that soon they would have to migrate to find a summer pasture for their flock.

Medan den bofasta befolkningen firade hag hamatzot:

Hag Hamatzot, on the other hand, was celebrated by the settled segment of Israelite society, who lived in villages and who drew their subsistence from farming. For them too spring was crucial, meaning the start of the harvest, of the cereals on which they depended.

En mindre judisk fest, chanukka, firas ungefär vid vintersolståndet. Festen har dock växt i betydelse hos blivit en sorts judisk motsvarighet till julen. Man kan höra Donald Trump och tidigare amerikanska presidenter önska både ”Merry Christmas” och ”Happy Hanukkah”.

Chanukka är även känt som ”ljusets fest” och varar i 8 kvällar i november eller december. Varje kväll tänder man ett ljus i en åttaarmad ljusstake. Att fira en ljusfest under årets mörkaste tid, visst låter det bekant? På samma sätt som påsken, så har också chanukka fått sin förklaring i en biblisk berättelse, nämligen berättelsen om Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr.

”De nio ärorika”. Medeltida skulptur i Kölns rådhus:

Judas Mackabeus ledde ett judiskt uppror mot den grekiske kungen Antiochos IV. Mackabeus är ett epitet som betyder ”Hammaren”. Han blev känd som hjälte och en stor krigare, även i det kristna Europa.

Under medeltiden hyllade man nio hjältar som de ypperste. Dessa kallades ”De nio ärorika” och delades in i tre triader – tre hedningar: Hektor, Alexander och Julius Caesar; tre judar: hertig Josua, kung David och Judas Mackabeus; samt tre kristna: kung Arthur, Karl den store och greve Gottfrid av Bouillon.

Det finns oerhört mycket skrivit om påsken, chanukka och andra judiska högtiders ursprung och historia. I min spaning har jag bara skrapat på ytan. Ämnet är intressant, eftersom det visar att islam är den enda av de tre så kallade ”abrahamitiska religionerna”, som helt saknar högtider med koppling till vinter- och sommarsolstånd, höst- och vårdagjämning.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

59 reaktioner på ”Mohamed Omar: Ljusfester i mörkret. Islam skiljer sig från de två andra ”abrahamitiska religionerna”

 1. Göran Holmström skriver:

  Spana vidare.
  Gillar dina spaningar.
  Har fått några på jobbet att spana på vodoo,
  och reinkarnation.
  Det finns med andra ord hopp för mänskligheten.
  Ps ,själv så spanar jag just nu efter demoner,
  intressant ämne tydligen så finns det en för varje människa.
  Om det finns demon-myror har jag inte fått klarhet i ännu.

  Gilla

 2. Jan Hyllengren skriver:

  Islam är kopplat till månåret och inte till solåret. Dras tideräkning är därefter. Möjligen kommer den delen av deras religion ur dyrkan av Baal, en mångud.

  Gillad av 2 personer

  • Rackarn skriver:

   Kristendom har inget släktskap med jul, midsommar, lussi, vårfest, höstfest, veckodagarna, årstiderna och så vidare, det vill säga vår ursprungliga kultur. Det är approprierat gods av en erövringsteologi utan egen kultur.

   Kristendom är likt judendom och islam dock en främmande ökenreligion, ytterst ett hopkok av panbabylonisk religion. Spännande grejer, men inte vårt arv.

   Gillad av 1 person

   • tc skriver:

    @rökapåaren

    Hur många år skall något existera för att vara en del av en kultur? Asatron delar många bitar med asiatisk religion, till och med midgårdsträdet. Ditt argument är trams, tror du att du tänker som en viking? Jag slår vad om att du till 99% tänker som en kristen om du inte är socialist.

    Jag skall fundera ut några kontrollfrågor för dessa maskeradkostymvikingar blir allt fler på DGS.

    Får jag föreslå vikingaveckan vid Foteviken, där kan du leka viking en hel vecka och delta i slaget vid Foteviken med skarpa vapen.

    Gillad av 2 personer

   • Skarprättaren skriver:

    @THC: Vikingar är vi inte numera, men vikingaarvet har vi ändock, i gener, i kultur, i språk. Självklart har forn sed beröringar med asiatisk religion – det ÄR en asiatisk religion, nämligen Jamnakulturens, samma kultur som gett oss generna och språket. Vi är indoeuropéer, vi är euraser. Tor är en Svarta havs-gud.

    Asiatisk religion kan för övrigt man bara ha respekt för, den har inga exklusiva sanningsanspråk. Dharmans intellektuella väg är betydligt mer uppbygglig än det avskräde till ideologi som de abrahamitiska våldsreligionerna utgör. Ingen vresig gud som hotar med straff, inga heliga krig, ingen apostasi, inga korståg, inget jihad, ingen lemlästning, ingen vetenskapsfientlighet.

    Självklart är kristendomen en del av vårt kulturarv. Men det hindrar inte att det är en erövrarteologi som har approprierat ursprungliga traditioner i eget namn. Det är inte så som islamist-turned-christian-apologetic-pretending-atheist Omar hävdar att kristendomen har anpassat sig, den har stulit och pinkat in sitt revir i befintliga traditioner, för att den saknar egna, för att legitimera sin existens, för att underkuva.

    Cosa sono io? Inte socialist, inte kristen. ¿Qué soy? Liberalkonservativ, tänker mer som en buddist. Que suis-je? Europé, internationalist, men med rötter i min nation, mitt arv och min kultur. O que sou eu? Hyfsat bildad snubbe, så jag hoppas dina kontrollfrågor håller måttet.

    Gilla

   • Skarprättarn skriver:

    @Östman: Vikingarna tog fajten med kristendomen! Man visade de löjliga prellarna i Lindisfarne var skåpet ska stå. Möjligen bidrog den där Rollo till att slå ett slag för kristendomen något, men i huvudsak var vikingatiden förbid när svaga kungar såg en chans att stärka sina mandat genom att anta en kontinental ideologi.

    Gillad av 1 person

   • Den där Fredrik Östman skriver:

    @Skarprättaren: Du skriver Whig-historia, du läser historien baklänges, du följer eschaton i stället för evolutionen. Faktum är ju att det var munkarna som övertygade vikingarna och inte tvärt om. Lindisfarne var början. Tvåtusen korsstenar och en kristen medeltid var ändpunkten. Inte tvärt om.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Det är bara att se hur de Kristna beteer sig här i Sverige för att förstå att vi måste ha ett alternativ till deras pacifistiska förrädarreligion.

    Gillad av 1 person

   • tc skriver:

    Vad är ditt syfte med att skriva här och ärligt argumentera för din ståndpunkt? Tror du på fullt allvar att buddhister argumenterar som du? Jag gissar att du inte har personlig erfarenhet av någon annan kultur, allra minst buddhistisk.

    Ditt hat mot just kristendomen gör dig till en nyttig agent för dess fiender, socialism och islam. Jag lyckas inte alls förstå hur du konstruerar din moral, baserat på vetenskap? Buddhism? Asatro? En mix? Allt utom kristendom och tio guds bud då? Sen måste man ju notera att då kristendomen försvann så blev det ganska våldsamt under både nazister och kommunister, och japanerna var inte dåliga de heller och Mao inte minst. Sammantaget väl kanske 200miljoner döda, men det är kristendomen som får dig så agiterad. Undrar varför?

    Gillad av 1 person

   • educaremm skriver:

    Skarprättarn sa: – ”Det är inte så som islamist-turned-christian-apologetic-pretending-atheist Omar hävdar att kristendomen har anpassat sig, ”

    Känner Skarprättaren Muhammed Omar personligen?

    Omdömen hit, och omdömen dit, om människor man inte känner, är det en typisk företeelse , och en oundviklig social utveckling, i det – hypermodernistiska samhället – ?

    (Läs mer: – Det hypermodernistiska samhällets oundvikliga smygande sociala fenomen – ? https://educaremm.wordpress.com/

    Gilla

   • Törnrosa skriver:

    Ingen hejd på ditt besserwissertramsande? Rätt tröttsamt om du frågar mig. Dessutom respektlöst inte bara mot mig utan även mot andra debattörer. mvh

    Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Begreppet abrahamitisk religion är skapat för att påvisa en släktskap mellan islam å ena sidan och judendomen och kristendomen å den andra. Personligen skulle jag inte använda detta begrepp eftersom jag ser det som meningslöst. Att det finns en släktskap mellan judendom och kristendom är självklart. Islam är något annat.

    Gillad av 2 personer

   • Törnrosa skriver:

    Östman: Du är den perfekte ordvrängaren Vill du fultolka debattordet så är det dig det faller tillbaka på. Nu tycker jag att du som vet och kan så mycket ska gå in och korrigera Wikipedia.

    Du hade tre valmöjligheter när du kommenterade mig först. Skolan eller Wikipedia eller bådadera. Du klarade inte ens av att visa vilket du syftade på. Men det visade sig alltså vara Wiki.

    Här går det undan i svängarna. Tusen år efter att Ansgar missionerade i Birka så fick jag i plugget lära mig en hel del om kristendomen och abrahamiterna. Och på nästa 70 år ändrar Östman på förutsättningarna. Jezzuz. Jag kräver en mer officiell källa än Östmans tyckande för att jag ska köpa en faktaändring. mvh

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Jag läste Tom Hollands ”In the Shadow of the Sword” där han populärhistoriskt presenterar modern historieforskning om Islams ursprung. Islam växer fram i en både Kristen och Judisk miljö under senantiken. Senare får Islam även vissa Zorastriska inslag i och med Abassid revolutionen, det vill säga att den persiska kultursfären tar makten i Islam.
   Argumentet går ungefär, Arabiska foederati till Rom och till Sassaniderna har skött Syrien och Mellanöstern alltmer självständigt efter att den Justantinska pesten har decimerat befolkningen. Båda imperierna har förlorat nästan all sin legitimitet i MÖ på grund av det desperata krig de utkämpat. En arabisk plundringsräd, en skärmmystling med lokala Romerska styrkor, som troligtvis var Arabiska de också. Som Rom förlorar. En till lokal Romersk förlust. Upproret vinner större gehör, en allvarlig arme från Rom skickas som också besegras. Och det Arabiska imperiet exploderar in på scenen. Hur stor roll Islam spelar är osäkert. Mycket troligt att Judar ansluter sig till upproret tidigt eftersom Rom har monopoliserat Judiska heliga platser för kristna. Och att de blir framträdande eftersom de har större nätverk och mer lärdom. Men det finns också en maniskhet som man kan härleda till en Muhammedfigur.
   Långt senare så är de Judiska skolorna och intellektuella kvar medan Rom har flyttat och Kristendomen är mer en konkurrent än Judendomen. Då förs mycket av Judisk lag in i Islam via Hadither.

   Gillad av 1 person

   • Törnrosa skriver:

    Vad jag minns från skoltiden är att den Muhammed som
    anses ha lagt grunden till islam var jude från början. Tack för att du delar med dig av din kunskap. mvh

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Boken argumenterar att Koranen kommer från Muhammeds tid men att många Hadither har införts senare när det Arabiska imperiet konsoliderar sig med just Islam.
    Islamisk tradition är litet dubbel till Judendomen. Och Judendomen har en lång historia i Arabien. Till exempel lär kungarna över Norra Yemen som styrde ända upp till Medina varit Judar in på femhundratalet.
    Jag har aldrig hört att Muhammed skulle varit Jude, däremot lär Islam tidigt ha uppfattats som Judendom av somliga samtida betraktare, vad betydelse det nu har.
    En annan sak är att boken argumenterar att Mecca egentligen ligger i Palestina/Syrien. Och den plats som är Mecca idag blir det på grund av inbördeskrig och maktkonsolidering under de 70 åren efter Muhammeds död.
    Jag tycker sånt här är intressant eftersom jag tycker om historia för dess egen skull. Men kom ihåg att Islams egen historieskrivning är den enda som är relevant. Vad några akademiker spekulerar om har ingen betydelse i världen.

    Gilla

   • Törnrosa skriver:

    Martina: Vet inte om jag hamnar rätt nu. Brukar blanda bort mig vid längre konversationer.

    Ärligt talat har jag inte varit så intresserad av krigshistoria men i och med Eddies resa mot sin inställning till religionen har jag börjat följa resonemangen härinne och tar i beaktande vad du nu skriver. Har själv haft en liknande utveckling som Eddie, men bort från kristendomen Jag hamnade dock i min barndoms metafysiska värld vilket kan vara ruskigt jobbigt eftersom jag avvisat den i hela mitt vuxna liv. Jag bejakar dock den kristna kultur jag vuxit upp i.

    Jag har ett bestämt minne av att Muhammed sades vara jude, men är öppen för att det kan vara fel. Kanske Eddie vet Muhammeds bakgrund. Uppgifter som du fört fram här talar inte precis emot det jag fick lära mig. Jag delar din uppfattning om vilka som har ”copyright” på sin historia. mvh

    Gillad av 1 person

 3. MartinA skriver:

  Den nuvarande Judiska rabbinska kalendern flyttar sig en dag per 261 år. Den lär ha införts på tolvhundratalet så det är ju några dagar den gett sig av nu. Vad jag läst så har den Judiska kalendern alltid siktat på att vara fixerad vid årstiderna. Men dels så var det Judiska inflytandet på det tidiga Islam så enormt att jag inte skulle vara förvånad om Islams flytande kalender kommer från Judendomen. Jamenar, finns det ens årstider i Mellanöstern? Men Judiska kalendrar är en hel vetenskap i sig själv tycks det.

  Även kristna kalendrar har flutit runt. Det är rätt troligt att midvintersolståndet, nyår och julafton ursprungligen varit samma dag. Tidräkningen börjar från Kristi födelse så varför skulle inte året göra det? Och självklart har året ursprungligen börjat från vintersolståndet. Ryssarna gick över till Gregoriansk kalender senare än andra så deras Julafton har flutit iväg så långt att de firar den den sjunde Januari. Och det kompliceras ännu mer genom att kommunisterna förde fram nyår som en konkurrent till julen när det blev tillåtet att fira Jul igen 1935. Eller de flyttade jultraditionerna till nyår och införde hedniska inslag såsom Farfar Frost och Snegurochka.

  Gillad av 2 personer

 4. Andreas Gronlund skriver:

  Även judendomen historiskt hade en månkalender. Men judarna var till skillnad från araberna lite finurliga och stoppade in en ”skott”-månad ibland för att synkronisera med solåret. Ungefär som vi stoppar in en skottdag 29 februari vart fjärde år.

  Gillad av 1 person

 5. tc skriver:

  Ge gärna referenser. För mig är skillnaderna mera uppenbara, vi diskuterar trans-rättigheter eller om man får hålla marsvin ensamma, de piskar våldtagna och hänger homosexuella. Saken är självklar, samexistens är omöjlig och denna självklara sanning verkar mycket svår även för sådana som jag lyssnar mycket på som Jordan Peterson, Victor Davis Hanson eller Ben Shapiro, deras begreppsvärd bygger på att de som skall samexistera inte är olika på något fundamentalt sätt, hade det handlat om mat och högtider så hade vi inte haft något problem. Den kultur vi pratar om är per konstruktion mot västlig kristen kultur, däremot inte mot socialism. De som vägrar se västs rötter i kristendomen, och vägrar inse visdomen i denna religion, gör sig till nyttiga idioter både för socialism och kultur x.

  Gillad av 2 personer

   • tc skriver:

    Nej, jag ser det som motsatsen. Det gjorde vänstern också själv och satte sig till vänster. Ytligt sett kan man förledas att se likheter då socialismen använder bibelns språk för att lura folk, men med en trunkerad världsbild där man bortser bl.a från människans natur och där makt är enda syftet.

    Kanske är det så att socialismen ”smittat” kristendomen och gjort den till det veka hyckleri som är tidsandan idag.

    Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Jag tror att socialism är vad kristendomen blir när det finns ett överskott av resurser. Ytligt sett är skillnaden mellan kristendom och socialism att den kristne accepterar lidandet som oundvikligt och opåverkbart. Den kristne arbetar för att minska lidandet för att hålla sig väl med sin gud, för att tjäna himmelspoäng. Medan socialisten agerar för att minska netto lidandet på riktigt, genom pratisk politik snarare än personlig handling. Det här skulle kunna vara en doktrinär skillnad i de olika ideologierna. Men mer troligt är socialismen bara en inkarnation av kristendomen när inte varannan person som föds kommer dö av svältrelaterade sjukdomar därför att man inte har de innovationer i jordbruket som kom på artonhundratalet.
    Kristendomens räddning var att kotolikerna inte översatte bibeln så de kunde filtrera den. Efter bibelns översättning ser vi ett stort antal rena vansinnigheter från övertygade kristna. Och vi ser ju hur kristna idag, vare sig statskyrkliga eller frikyrkliga har bjudit något motstånd mot massinvandringen. De är inget skydd och ofta de värsta förrädarna. En sån religion kan man inte ha ibland sig, det är ju som sovande fiendeceller.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    All västerländsk idéhistoria från och med medeltiden och framåt vore otänkbar utan kristendomen, MartinA. Så tillvida har du rätt, eftersom socialismen är en produkt av den västerländska idéhistorien.

    Gillad av 3 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Socialismen har likheter med kristna heresier, som tror sig om att kunna förverkliga himmelriket på jorden. Resultatet har alltsomoftast blivit jordiska helveten. Icke-heretisk traditionell kristendom är dock något helt annat.

    Gillad av 1 person

   • tc skriver:

    Kristendomen kritiseras både för att historiskt ha varit en våldsam förtryckarreligion som skapade krig, samt idag för motsatsen, att vara vek. Jag drar slutsatsen att kritikens rot är en annan, få saker verkar verkar locka sådana passioner.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Roten till min kritik är kristna organisationers förhållande till massinvandringen och till islam här i Sverige i min egen tid. Deras svek kan aldrig förlåtas. Med buller och bång och arrogans och hänsynslöshet ersatte de vår ursprungliga kultur. Och nu när de utmanas utifrån, vad gör de då? Skyddar de oss? Ingalunda! Kristendomen och de kristna är sämre än ingenting. De har levt som parasiter på den krigiska sekulära kulturen i tusen år, hela tiden baktalat den. Och nu har de vunnit och det finns inget motstånd kvar.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Nämn en frikyrka i Sverige som agiterat mot massinvandring? Jag kan nämna många många fall av tvärtom. Det är snarare legio än undantag att frikyrkor bidrar till massinvandringen och hjälper dem att gripa omkring sig när de redan är här. Kristna i Sverige har valt sida mot Svenskarna och för utlänningarna.

    Gillad av 1 person

   • Gus skriver:

    Marx var knappast kristen. Han var förvisso av judisk börd men han var ateist. Socialismen är en del av ateismen.

    Gilla

   • Den där Fredrik Östman skriver:

    @MartinA: Du skriver ”Jag tror att socialism är vad kristendomen blir när det finns ett överskott av resurser.”

    Det kan vara ännu värre. Det kan vara så att kalvinismen (i praktiken en kristen heresi) har förorsakat, skapat, både socialismen (Igor Sjafarovitj) OCH överskottet av resurser (Max Weber).

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Normalt sätt räcker det inte med att arbeta hårdare. Människor arbetar jätteårt på många platser i världen. Och det är väl argumentet, att alla utom Kalvinister hellre svälter ihjäl än anstränger sig? Det tror jag inte på. Jag tror att den teknologiska explosionen från cirka elva eller tolvhundratalet beror på att nya jordbrukstekniker gjorde den centraleuropeiska slätten odlingsbar vilket ökade koncentrationen av nordeuropeiska hjärnor till kritisk massa ihop med tät tillgång till romersk ackumulerad kunskap och civilisation. Jag ser den västerländska civilisationens acceleration som Romersk-Germansk. De tidiga teknologiska centren uppstår där romerskt och germanskt har blandats, såsom Norditalien.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Alla högtillitskulturer är landsbygdskulturer. Eftersom alla kommer minnas allting du gör under resten av ditt liv. Ju glesare befolkning, desto starkare blir effekten. Sen finns det många fler argument jag kan göra men jag har redan lusat ner den här tråden med en myriad av mina kommentarer vilket börjar bli alldeles överdrivet.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Det är orimligt att förkasta 2000 år av kristen tradition på grund av vad några frikyrkliga ledare står för idag, MartinA.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Och statskyrkan. Och påven. Det var ju nu kulturens värnare och ledare hade behövts? Det var ju därför som kristendomen accepterades? Det var nu det gällde. Och ALLA kristna organisationer har svikit totalt. Just i vår generation prövades kristendomen. Och visade precis vad den gick för. Det är oförlåtligt. Och jag är ändå ofta positiv till vad som finns i kristendomen. Men detta är oacceptabelt. Kristendomen skulle ju ge er mod och pålitlighet. Istället har vi bara sett egoism, hyckleri, feghet och falskhet. Och inte ens nu när många andra saktorer börjar vakna. Så hör vi ett endaste knyst från de kristna. De skulle vara de bästa. Men de har visat sig vara de allra allra sämsta. Kristendomen är skit.

    Gilla

 6. Noomi Stahl skriver:

  Den judiska kalendern är också baserad på månåret och en ny månad börjar alltid när det är nymåne, men vi lägger till en hel månad cirka var tredje år så att helgerna alltid infaller på samma årstid. De flesta judiska helgdagarna har en historisk och en jordbruksaspekt. Påsken, Pesach firar uttåget ur Egypten och att man sår fälten. Pingsten, Shavuot, firas till åminnelse av att folket fick Torahn, de fem moseböckerna, vid Sinais berg, och är även skördefesten osv.

  Gillad av 3 personer

 7. Niklas R skriver:

  Svaret är att islam har inget med de abrahamitiska religionerna att göra. T.o.m. de muslimska ledarna vet om detta och har därför inga problem med att asfaltera över ”profetens bostad” i Mecka, med mera.

  Islam kan ses på flera olika sätt beroende på ens inriktning.
  1. Islam är djävulens påfund. Djävulen är allah – finns flera tecken på detta i islamiska skrifterna och påbud. Djävulen är också kaos vilket förklarar varför det inte finns någon ordning och reda i islam. Detta skulle jag säga är primärt det kristna sättet att se på islam.
  2. Islam hittades på av en slavägande stråtrövare med förkärlek till förpubertala flickor som såg framgången som de judiska och kristna samhällena hade och ville skaffa det åt sig själv och sin klan. Detta är om vi ska gå på det som finns i dagens skrifter om islam.
  3. Islam hittades på av arabiska ledare som verkade i gränslandet runt Bysans och var starkt influerade av judendomen och kristendomen i dessa område och ville ha en arabisk version av dessa. Så de helt sonika hittade på historier som passade in i det arabiska samhället med judisk och kristen bakgrund på 700-900 talet och som knöt samman det arabiska samhället med de kristna och judiska. Detta är primärt det historiska sättet att se på islam baserat på historiska källor och dokument. De första moskéerna som upprättades på 700-talet är helt olika de senare i fråga om riktning och upplägg. Mohammed är det ingen som har hörts talas om förrän egentligen på 900-talet. Det finns inga skriftliga bevis eller ens rester av dokument från de påstådda koranerna som Ali och Uthman satte samman i början av 700-talet. De äldsta koranerna som finns bevarade idag är från 1100-talet och de är t.o.m. redigerade i efterhand!!

  Gillad av 2 personer

 8. educaremm skriver:

  En slags viktig förändringspassage inom islams teologiska beskrivningar, (av vilka många är likartade till både till en judendom och till en kristendom), handlar dock om korsfästelsen av Jesus.

  Även inom en kristendom har denna händelse beskrivits, tolkats, förståtts och förklarats på flera olika sätt.

  När det handlar om detta händelseförlopp, Jesus korsfästelse, vad dess innebörd är, och dess konsekvenser vad gäller hur Jesus blir beskriven, vem Jesus beskrivs vara osv., så – ändrar – islamska texter mycket eftertryckligt, och förklarande, på beskrivningen.

  Denna passage, korsfästelsen, som enligt – Läran -, som senare blev – En kristendom – , där det beskrivs att Jesus Uppstod efter döden, och där Jesus inom en kristendom beskrivs vara Gud (Själv), beskrivs alltså både inom en judendom och en islam, beskriven, på ett eftertryckligt och förtydligande vis, att Jesus (Kristus), absolut inte var Gud (- In Person – ).

  (Detta eftersom det inom både en judendom och en islam menas, och hävdas, att – Gud är EN – , och absolut inte har någon – Jämsides Sig Själv – . Dessutom har en islam många övriga likheter med en judendom; omskärelse, inte äta griskött, fasta, och bön, flera gånger om dagen. Men islam har även drag av en kristendom, vad gäller beskrivning och identifiering av Själva Guden; – Barmhärtig och Medlidsam – , (dvs., alltså likt Kristus, Jesus.)

  (Men, den scism som hade börjat att uppstå mellan en kristendom och en judendom, (då fram på 5-6- 700-talet, när en kristendom började bli en mäktig och statsbärande religion?) (och där en judendom då blir anklagad för att ha – dödat Jesus- , samt att det förekommer i de kristna texterna hätska anklagelser mot en judendom vilken anklagas för att vara – fiender till hela mänskligheten – ?) (Ibland kan man faktiskt undra om det inte egentligen var mer eller mindre några slags – inomsläktmaktsfejder – , bland judar själva, på den tiden, där och då, i Jerusalem, mellan just olika – judiska släktklaner – ?) (Alltså Judiska släktklaner krigade mot och med varandra om ett s.k. tolkningsföreträde kring judendom? Eller som stred och bekrigade varandra om en s.k. maktposition i samhället? Vem vet…)

  Dock, den s.k. – Nya Läran – var ju främst och först en Lära som riktade sig till judar och en judendom, och som kallades just för – Vägen – , innan den blev s.k. – Statlig Statslära – . Alltså innan den blev en s.k. statsreligion inom hela Romerska Riket. Det Romerska Imperiet blev då kallat för – Det Heliga Romerska Imeriet – , – The Holy Roman Empire – .
  Dessutom, så blev då en kristendom den Lära med vilken just Det Heliga Romerska Imperiet, menades kunna – Segra -, och – Besegra – , alla folk och stammar? Såsom Konstantin hade sagt (ungefär): – ”I detta tecken skall Seger vinnas”?

  Maktstrider, överallt maktstrider? Ständiga och eviga maktstrider?

  Gillad av 2 personer

   • tc skriver:

    Förblindad är jag inte, allt fler ser saken som jag gör det vad det verkar. Rätt på varje punkt snarare. Hatisk, självklart, det är sjukligt att inte vara hatisk idag, efter exempelvis tusentals och åter tusentals våldtäkter och ett land i fritt fall där om inget händer vi snart har 30% som bekänner sig till en religion som skapar våld och konflikt var den än uppstår, dvs ett land som mina barn och barnbarn inte kan växa upp i trygghet i. Finns det något DU hatar?

    Gillad av 2 personer

   • educaremm skriver:

    Relativitet och att relativisera förståelse av olika läror och deras framväxt under olika förhållanden, tider och samhällssammanhang, det är inte att vara fanatisk. Det är att försöka att se saker ur olika perspektiv.

    Vad gäller ett personligt s.k. berättigat hat idag, som någon vill förespråka som varande sunt och korrekt och riktigt, å andras människors vägnar, samt att de som inte hatar inte är friska, det är att vilja göra sig till propandist för hat. Eller det är kanske faktiskt att vilja vara en uppviglingsagent för just hat och därmed riskera att öka blind fanatism istället för tvärtom.

    Såvida en människa inte har en direkt personlig anledning att hata någon, så gör oftast en s.k. hatuppviglingsexpert av olika sort, slag och art, som vill uppvigla andra att hata, oftast ingen nytta alls för möjligheter att försöka tolka t ex det nuvarande svenska samhället.

    Gilla

 9. Vetgirig skriver:

  Mohammeds inlagg har en underbar formaga att stimulera till intressanta diskussioner om helt onyttiga fragar. Lar mig mycket av hans inlagg plus lasarkommentarer.

  Vetgirig

  Gillad av 1 person

 10. Hedningen skriver:

  Själv skulle jag såsom en god hedning och Asatroende inte påstå, att jag kan så mycket om judendomen att jag kan påstå att teorin som så utmärkt refererats av Haaretz och sedan Mohamed Omar är sann, men den kan ju mycket väl innehålla delar av en sanning. En intressant hypotes, under alla omständigheter – men i alla tre Ökenreligionerna har ”herren” och slavmoralen så småningom tagit över vad som var ett naturligt, årstidsbundet firande. Teorin om att Judendomen från början hade flera gudar, och att polyteism, inte monoteism, är det naturliga tillståndet för mänskligheten, har ännu sina förespråkare

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.