Mohamed Omar: Det blir ganska märkligt när personer med bakgrund i länder som har betydligt mer problem med etniska motsättningar än Sverige anklagar det svenska samhället för rasism

Mohamed Omar

De där afroamerikanerna vet inte vilka deras pappor är. De kan inte kontrollera sin lust. De har barn till höger och vänster med olika kvinnor. Vem är det som uttalar sig så? Jo, en imam.

Imamen, som själv har mörk hy, heter Said Rageah och lever i Kanada, men kommer ursprungligen från Somalia. Förutom att ha åsikter om afroamerikaner tycker han att kvinnor ska hålla sig i hemmet och att den som lämnar islam och den som förolämpar Muhammed bör avrättas.

Hm… det där är egentligen inga ytterkantsåsikter, utan han predikar bara vad som står i islams egna texter. Där framgår det att Muhammed själv avrättade dem han ansåg ha förolämpat honom. Och Muhammed är enligt Koranen ett exempel att följa i alla tider.

Said Rageah har faktiskt varit på turné i Sverige också. I maj 2015 predikade han i den ökända Gävlemoskén. Det är där IS-imamen Abo Raad har sitt tillhåll. När Abo Raad släpptes ur förvaret blev han mottagen av sin församling på ett sätt som SVT beskrev som ett ”kramkalas”. Inte undra på att de gillar Rageah…

När Gefle Dagblad frågade Abo Raads son Raad Al-Duhan hur det kom sig att Rageah var där, svarade sonen: ”Men det är inte moskén som har bjudit in honom utan det var flera somalier som gjorde det.”

Han har även besökt moskéerna i Örebro och Borlänge, städer där det finns somaliska församlingar med fundamentalistisk, salafistisk inriktning.

Rageah tycks vara populär – hans fansida på Facebook gillas av fler än 262 tusen personer.

Här är klippet:

Hans nedlåtande attityd mot andra, icke-somaliska svarta, är långtifrån unik. Jag känner igen detta från den tid då jag levde i Mombasa i Kenya. Jag umgicks med somalier och hörde hur de pratade om andra svarta kenyaner. De ville inte beblanda sig med dessa, som de kallade ”adon”.

Däremot beblandade somalierna sig gärna med araber. Jag såg somaliska kvinnor som var gifta med arabiska män. Med araber menar man mest jemeniter. De flesta araberna i Kenya har jemenitisk bakgrund. Men man såg inte somaliska män med arabiska kvinnor. Inte jag i alla fall.

Jag upplevde att somalierna placerade sig själva någonstans mittemellan svarta och araber. De ville inte se sig som de andra svarta, det vill säga bantufolk, men blev inte heller erkända som araber.

Rashid Musa var tidigare ordförande för organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). Den som någon gång har debatterat med honom vet att han gärna drar in ”vita” och ”svarta” i debatter som handlar om helt andra saker: religion och religiös fundamentalism.

Han tycks göra sitt bästa för att få ”muslim” att glida ihop med ”svart”, och kritiker av islam, och till med kritiker av islamisk fundamentalism, att glida ihop med ”vita som inte gillar svarta”. Syftet är förstås att röra ihop islamkritik med rasism.

Men om Musa blir upprörd över att svarta föraktas borde han granska islams texter med en mer kritisk blick. Profeten Muhammed köpte en gång en arabisk slav till priset av två svarta slavar. De svarta var alltså värda mindre. Muhammed hade flera svarta slavar som han utnyttjade som bl.a. bärare. Han kallade svarta människor ”russinhuvuden”. Muhammed själv däremot beskrivs i källorna som en man med ljus hy. I en text talas det om att profeten hade ”ett vitt, vackert ansikte”. Han var alltså en vit man som ägde svarta slavar.

Rashid Musa har somaliskt ursprung. Det blir ganska märkligt när personer med bakgrund i länder som har betydligt mer etniska motsättningar än Sverige anklagar det svenska samhället för rasism. Samtidigt är de tysta om segregation och nedlåtande attityder eller ren rasism inom den egna gruppen och i det egna ursprungslandet. Sverige, landet där vi översköljs av reklam där varenda par tycks vara blandat. Det känns krystat när så många par i annonserna ska bestå av en svart man och en vit kvinna.

När jag ser dessa annonser tänker ibland hur det skulle vara om man inte kunde ha en vit man och en arabisk kvinna i stället. Kanske till och med en arabisk, muslimsk kvinna med hijab? För alla borde väl lära sig gilla mångfald, eller?

När man ändå har börjat tänka, tänk om man skulle ha reklamannonser i arabvärlden som visar lyckliga par bestående av en svart man och en arabisk kvinna? En svart man med krulligt hår och en ljushyad, låt oss säga syriska, som kysser varandra… Skulle vara intressant, som socialt experiment, att se hur det mottas.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)