Mohamed Omar: Det blir ganska märkligt när personer med bakgrund i länder som har betydligt mer problem med etniska motsättningar än Sverige anklagar det svenska samhället för rasism

Mohamed Omar

De där afroamerikanerna vet inte vilka deras pappor är. De kan inte kontrollera sin lust. De har barn till höger och vänster med olika kvinnor. Vem är det som uttalar sig så? Jo, en imam.

Imamen, som själv har mörk hy, heter Said Rageah och lever i Kanada, men kommer ursprungligen från Somalia. Förutom att ha åsikter om afroamerikaner tycker han att kvinnor ska hålla sig i hemmet och att den som lämnar islam och den som förolämpar Muhammed bör avrättas.

Hm… det där är egentligen inga ytterkantsåsikter, utan han predikar bara vad som står i islams egna texter. Där framgår det att Muhammed själv avrättade dem han ansåg ha förolämpat honom. Och Muhammed är enligt Koranen ett exempel att följa i alla tider.

Said Rageah har faktiskt varit på turné i Sverige också. I maj 2015 predikade han i den ökända Gävlemoskén. Det är där IS-imamen Abo Raad har sitt tillhåll. När Abo Raad släpptes ur förvaret blev han mottagen av sin församling på ett sätt som SVT beskrev som ett ”kramkalas”. Inte undra på att de gillar Rageah…

När Gefle Dagblad frågade Abo Raads son Raad Al-Duhan hur det kom sig att Rageah var där, svarade sonen: ”Men det är inte moskén som har bjudit in honom utan det var flera somalier som gjorde det.”

Han har även besökt moskéerna i Örebro och Borlänge, städer där det finns somaliska församlingar med fundamentalistisk, salafistisk inriktning.

Rageah tycks vara populär – hans fansida på Facebook gillas av fler än 262 tusen personer.

Här är klippet:

Hans nedlåtande attityd mot andra, icke-somaliska svarta, är långtifrån unik. Jag känner igen detta från den tid då jag levde i Mombasa i Kenya. Jag umgicks med somalier och hörde hur de pratade om andra svarta kenyaner. De ville inte beblanda sig med dessa, som de kallade ”adon”.

Däremot beblandade somalierna sig gärna med araber. Jag såg somaliska kvinnor som var gifta med arabiska män. Med araber menar man mest jemeniter. De flesta araberna i Kenya har jemenitisk bakgrund. Men man såg inte somaliska män med arabiska kvinnor. Inte jag i alla fall.

Jag upplevde att somalierna placerade sig själva någonstans mittemellan svarta och araber. De ville inte se sig som de andra svarta, det vill säga bantufolk, men blev inte heller erkända som araber.

Rashid Musa var tidigare ordförande för organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). Den som någon gång har debatterat med honom vet att han gärna drar in ”vita” och ”svarta” i debatter som handlar om helt andra saker: religion och religiös fundamentalism.

Han tycks göra sitt bästa för att få ”muslim” att glida ihop med ”svart”, och kritiker av islam, och till med kritiker av islamisk fundamentalism, att glida ihop med ”vita som inte gillar svarta”. Syftet är förstås att röra ihop islamkritik med rasism.

Men om Musa blir upprörd över att svarta föraktas borde han granska islams texter med en mer kritisk blick. Profeten Muhammed köpte en gång en arabisk slav till priset av två svarta slavar. De svarta var alltså värda mindre. Muhammed hade flera svarta slavar som han utnyttjade som bl.a. bärare. Han kallade svarta människor ”russinhuvuden”. Muhammed själv däremot beskrivs i källorna som en man med ljus hy. I en text talas det om att profeten hade ”ett vitt, vackert ansikte”. Han var alltså en vit man som ägde svarta slavar.

Rashid Musa har somaliskt ursprung. Det blir ganska märkligt när personer med bakgrund i länder som har betydligt mer etniska motsättningar än Sverige anklagar det svenska samhället för rasism. Samtidigt är de tysta om segregation och nedlåtande attityder eller ren rasism inom den egna gruppen och i det egna ursprungslandet. Sverige, landet där vi översköljs av reklam där varenda par tycks vara blandat. Det känns krystat när så många par i annonserna ska bestå av en svart man och en vit kvinna.

När jag ser dessa annonser tänker ibland hur det skulle vara om man inte kunde ha en vit man och en arabisk kvinna i stället. Kanske till och med en arabisk, muslimsk kvinna med hijab? För alla borde väl lära sig gilla mångfald, eller?

När man ändå har börjat tänka, tänk om man skulle ha reklamannonser i arabvärlden som visar lyckliga par bestående av en svart man och en arabisk kvinna? En svart man med krulligt hår och en ljushyad, låt oss säga syriska, som kysser varandra… Skulle vara intressant, som socialt experiment, att se hur det mottas.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

26 reaktioner på ”Mohamed Omar: Det blir ganska märkligt när personer med bakgrund i länder som har betydligt mer problem med etniska motsättningar än Sverige anklagar det svenska samhället för rasism

 1. Gibrahil Ortigo skriver:

  ”Det känns så krystat när varenda par i alla annonser ska bestå av en svart man och en vit kvinna.”
  Apropos detta, kolla på Fondbolagens hemsida, http://www.fondbolagen.se/.
  12 vuxna och 1 barn som ska symbolisera alla i Sverige som sparar i fonder, dvs i praktiken hela folket
  Ett par med en svart man och en vit kvinna som har blandblodsbarnet.
  Av de 12 vuxna är det bara 5 som kan påstås vara svenska. 7 är invandrare av olika slag.
  En bild av det som väntar oss.

  Gillad av 6 personer

 2. Aurora skriver:

  Det är helt en för en arabisk eller muslimsk man att ”ta sig” en vit kvinna medan en vit man som har umgänge med en muslimsk/arabisk kvinna döms till avrättning. Normalt anses ju en muslimsk-arabisk kvinna som våldtas eller har utomäktenskaplig förbindelse vara den skyldiga och det är hon som ska straffas. Så dock inte om mannen är vit eller icke-muslim. Även om relationen är med bådas vilja. Då är kvinnan mer värd och den vite mannen måste dö.

  Gillad av 6 personer

  • tc skriver:

   Mina föräldrar hade en bekant som för många år sedan gjorde stora affärer i Saudiarabien bl.a för ett stort företags räkning (han reste själv, ibland med en väska med pengar). Det han berättade om den muslimska världen var allt man behövde veta. Exempelvis att man som utlänning inte kör bil där, för som utlänning är du alltid skyldig, vad som än händer. Så de gör som vi, fast omvänt.

   Gillad av 3 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Jag försöker igen.

  Bra, bra, men en vit man med arabisk fru med klädesplagg X det går inte. Det skulle ju betyda att han var muselman.

  Ty alla kvinnor i klädesplagg X är tvingade därtill av någon man.

  Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Om med rasism menas urskillningsförmåga och omdöme och vad skulle det annars betyda, är man antingen rasist eller idiot. – Det är helt i sin ordning att vara uppmärksam på skillnader mellan olika släkten och det kan vara med risk för livet att ignorera dem.

  Det som kan vara motiverat att fördöma, är lust att kränka och yttanden med avsikt att kränka.

  Gillad av 1 person

 5. Niklas R skriver:

  Intressant artikel.
  Jag tror jag har löst problemet med rasismen i Sverige.
  Om vi drar in PUT/ medborgarskap för alla svarta afrikaner, araber, afghaner, turkar, iranier och uzbekier och skickar hem dessa. Då kommer rasismen i landet att falla som en sten och toleransen öka eftersom rasisterna är borta.

  Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   Niklas R! Innan allt det här numera fanns en rätt utbredd rasism bland arbetare som var sossar. Detta blev ett problem för medelklassens socialister.

   Gilla

   • Niklas R skriver:

    Sossar är socialister och socialister är, per definition, idioter.

    Dessutom har den socialistiska ideologin andra problem inbyggda, som t.ex. antisemitism, godhetsrasism (de låga förväntningarnas rasism), identitetspolitik, idén om den socialistiska övermänniskan, etc, etc, ad naseum.

    Gilla

 6. uppstigersolen skriver:

  Jag som är uppväxt med att alla kallade en man med ursprung i Afrika för Ne–r och en person med färgglada kläder för Zi—-re får numera inte göra det. PK-folket har gjort detta omöjligt. Vi har böjt oss, åtminstone i offentliga sammanhang. Bland mina vänner gör jag dock som förut. Alla vet direkt vem det handlar om när man är tydlig.

  Gillad av 2 personer

 7. Gustav skriver:

  Självklart fungerar inte kombinationen vit svensk man med muslimsk kvinna från Mellanöstern. Media slår bakut totalt. Jag är gift med en kvinna från Iran. Jag konverterade inte och giftermålet förrättades inom en sufiorden där våra olika trostillhörigheter accepterades vilket de inte gör i en moské men dock i en kyrka. Däremot är sufiordnar och dess medlemmar är hatade av den iranska och saudiska regimen och förföljs blodigt i respektive land eftersom de anses inte tolka koranen ”rätt”. Sufitolkningar av koranen skiljer sig inte sällan fundamentalt från ”moskétolkningar” av samma skrift. Sufitolkningen utgår från esoterisk grund där texten lyfts från bokstavstolkning och juridisk tolkning till metaforer, liknelser och djupare meningar. T ex Ibn-arabi, Rumi och Omar Khayam visar upp en helt annan islamisk tolkningsväg än den stelbenta torrjuridiska och inte sällan våldsamma moskétraditionen vilken vi ser breda ut sig i Västerlandet.

  Gillad av 1 person

 8. lenam skriver:

  Fel att särbehandla en person utifrån sitt utseende eller sin ras. Det är ju något man aldrig kan förändra. Vilken religion man väljer att tillhöra eller vilken man väljer att gifta sig med går att välja. Kan därför inte kallas rasism. En muslims religion är underlägen en Kristen eftersom den inte delar vår värdegrund.

  Gilla

   • .,.-Falsk ..Flagg skriver:

    @ Östman,

    ”Vilken avsevärd skillnad vill du här göra mellan fenomenen ”särbehandla” och ”välja”? Det ena skall vara förbjudet, det andra tillåtet. På vilken grund?”

    Det där är, enligt mig, ett strålande exempel på att ställa rätt fråga!

    Utlandssvensk

    Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Klart man skall särbehandla. – Att göra våld på sina instinkter, för att man inte vill vara ”fördomsfull”, försätter en i fara.

   ”Fördomar” är kontentan av egna och andras erfarenheter och skall inte bekämpas utan uppdateras kontinuerligt för att stämma så bra som möjligt med fakta.

   Gilla

 9. Christer L skriver:

  Lysande framställning av detta som tränger djupt in i hjärteroten av problemet. Där religion finns, dit kommer även hyckleriet i stora horder. T. ex:

  ”Muhammed själv däremot beskrivs i källorna som en man med ljus hy. I en text talas det om att profeten hade ”ett vitt, vackert ansikte”. Han var alltså en vit man som ägde svarta slavar.”

  Gilla

 10. Hedningen skriver:

  Briljant skrivet. Jag avstår för tillfället att omtugga min bortcensurerade kommentar från gårdagen, i full förvissning om att den Mohammed Omar jag älskar och slutit till mitt stora, svarta och mycket hedniska hjärta nog ändå läst den, och innerligt förstår mig ändå.

  Vissa rader från enskilda kommentatörer här ovan får mig att storskratta, ja näsan ramla av stolen under ständiga gapskratt. Vad sägs om rader som ”En muslims religion är underlägen en Kristen eftersom den inte delar vår värdegrund.” i en diskussion om just fördomar och rasism ??

  Lider en sådan skribent (utan avseende på vem det nu var som sa det, jag ägnar mig inte åt personangrepp, det är absolut inte min avsikt) av en ny typ av självförvållad fördumning, eller tror personen verkligen – i sin oerhörda inskränkthet – att det faktiskt förhåller sig så ?

  Varför tror man, att just en kristen värdegrund skulle vara överlägsen alla andra tänkbara, från alla andra stater, civilisationer eller tider ??

  Den som tänker eller tycker så måste vara en fanatiker, inget annat – och som vi sett, finns det fanatiker även i Islam, ja till och med i Somalia – likaväl som det finns goda människor även där – det är jag för egen del helt säker på…

  ”Det finns bara en anti-kalif, och Särimner är fet” – sådant är mitt böneutrop som god muzzein, och för det står jag… 🙂

  Gilla

 11. lookslikeanangel skriver:

  Under JULgranen

  INGEN orkar med mångkulturen längre.
  Nu är det segregation som gäller….

  PS Det är nästan så att årets julklapp,
  med separata fack i mobilboxen, säger
  något! DS

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.