Mohamed Omar: Varken kristen eller hedning

Mohamed Omar

Trots att jag var och varannan dag påminner om att jag är ateist blir jag misstänkt för att vara religiös eller troende. Om jag skriver något fördelaktigt om kristendomen är jag kristen. När jag för min podcast intervjuar en lutheran är jag lutheran, när jag intervjuar en katolik är jag katolik. Om jag inte är tillräckligt hård i min kritik mot islam är jag lönnmuslim. Om jag intervjuar en hedning om runor eller fornnordisk jul, så är jag hedning.

Det tycks finnas en utbredd föreställning om att man som ateist måste hata religion. Det gör inte jag, jag är intresserad av religion. Jag har ingen tro eftersom ingen religion har lyckats lägga fram några övertygande bevis. Sedan jag lämnade islam har protestanter, katoliker och hedningar försökt locka över mig till deras respektive läger. Jag har respektfullt avböjt.

Som svensk är både kristendomen och hedendomen en del av mitt kulturarv. Vår kultur har inslag från både dessa religiösa traditioner. Som individ har jag en mångårig erfarenhet av islam, men det är ingen svensk erfarenhet. Med svenskar delar jag den hedniska och kristna erfarenheten, det hedniska och det kristna kollektiva minnet. Dessa religiösa traditioner har färgat våra årliga högtider, även om dessa framför allt vilar på en naturlig grund, årstiderna:

Fall, julesnö, och susa, djupa mo!
Brinn, österstjärna, genom junikvällen!

På nätet pågår en strid bland europeiska nationalister om vad som är bäst, hedendom eller kristendom. Mitt svar är båda och ingen. Båda i betydelsen att både hedendomen och kristendomen hör till vår historia som nation. Ingen i betydelsen att ingen av dem har några bevis för sina påståenden om övernaturliga makter, liv efter döden med mera. Ja, det finns ingen som hör dig när du åkallar Tor och Oden förutom de människor av kött och blod som är inom hörhåll.

En av kommentatorerna här på Det Goda Samhället kallar sig ”Hedningen” och skriver intressanta texter på bloggen ”Hedniska tankar”. Han vill att jag ska gå över till hedendomen. Jag undrar vad en sådan övergång skulle innebära. Vad är skillnaden mellan det som jag gör nu, uppskattar och lär mig om vårt hedniska arv, och att ”bli hedning”?

Betyder det att jag ska gå från att se Tor och Oden som mytiska gestalter till att betrakta dem som väsen som har riktig makt, till exempel makt att höra och se? I så fall kan jag tyvärr inte bli hedning, för det skulle kräva att jag tror på orimliga saker. Det finns lika lite bevis för att de gamla nordiska gudarna, eller den nordiska folktrons väsen, skulle existera, som för att djinnerna i den islamiska mytologin skulle existera.

Man kan se Tor som en personifikation av åskan, Njord som en personifikation av havet och så vidare. Men hur blir detta en religion? Skulle jag behöva ”övergå” till någon religion för att använda ett sådant språk? Esaias Tegnér var biskop – han hade en kristen tro – men kunde använda de nordiska gudarna i sin diktning. Geijer, som skrev ”Vikingen”, var också kristen. Du kan vara ”vikingaromantiker” och skapa fosterländsk litteratur, konst och musik, utan att vara hedning.

Bengt Erland Fogelbergs (1786-1854) skulptur föreställer Balder från asaläran. Figuren, i nyklassicistisk stil, påminner dock ganska mycket om Kristus:

Det finns nyhedningar som menar att kristendomen är något främmande för oss. Det stämmer inte för fem öre. Kristendomen är en svensk religion. I varenda liten by hittar du en kyrka. Vi har ett gyllne kors i flaggan. Ska korset bort? Denna renhetsiver riskerar att göra så att man inte längre känner sig hemma i den svenska kulturen. Varje år ska det till exempel debatteras om julen är hednisk eller kristen. Den är förvisso både och, men julen som den beskrivs i de flesta traditionella svenska sånger och dikter är kristen. I tusen år har Jesu födelse i stallet varit en del av den svenska julnattens under.

Ok, så kristendomen är svensk för att vi har varit kristna i tusen år. Men tänk om islam blir den dominerande religionen i Sverige, blir den också en svensk religion? Det är fel fråga. Frågan du ska ställa dig är: Vill jag att Sverige blir islamiskt? För historien formas av människors vilja. Fråga inte hur det ska bli, utan hur du vill att det ska bli. Börja sedan arbeta.

Sverige blev en gång kristet. Många människor var inte renläriga. Många brydde sig kanske inte så mycket om religion. Många gick bara i kyrkan för syns skull. Många hade en världsbild färgad mer av folktro än av Bibelns läror. Men landet var kristet. Våra förfäder har i generationer burit namn som Mikael och Hans, Anna och Maria. De vilar på kyrkogårdar under korsets tecken.

du land, där våra barn en gång få bo
och våra fäder sova under kyrkohällen.

Men Sverige har ännu inte blivit islamiskt. Där har du ett val. I vilket land vill du att dina barn och barnbarn ska växa upp? Jag ser den ideala nationen som en stor familj. Man förstår varandras språk och seder, man firar högtider tillsammans. Man har samma flagga och nationalsång. Man har sitt eget hem, din borg, så har man sitt ”hem på jorden”, som är nationen. Jag tycker att man ska försöka bygga och vårda detta hem så att det blir en trygg och lycklig plats.

Sverige, Sverige, Sverige, fosterland,
vår längtans bygd, vårt hem på jorden!

Kristendomen är döende i hela Västerlandet. Är det något jag sörjer? Ja, jag kan känna sorg när jag ser tomma kyrkor, men det är en naturlig följd av att allt fler förstår hur verkligheten fungerar. När vetenskap och förnuftigt och kritiskt tänkande sprids i islamvärlden kommer islam på samma sätt att förlora sin kraft i islamvärlden – det pågår nu. Att försöka blåsa liv i kristendomen ser jag som fåfängligt. Moderna svenskar kommer inte att börja tro på änglar och demoner i några större skaror, även om man skulle lyckas påvisa möjliga fördelar för vårt välmående, vår moral eller till och med vår ekonomi. Vi kan inte binda Sveriges öde till en döende religion.

Antikens myter, de grekiska och romerska myterna, är fortfarande en stor del av den västerländska kulturen. Men ingen tror att de är sanna. På samma sätt kommer det förmodligen att gå för de kristna myterna – de fortsätter att läsas och läras ut som en del av kulturarvet.

Jag är alltså varken hedning eller kristen, men jag försöker vara sverigevänlig. Det finns dem som vill göra vårt hem på jorden tryggare och lyckligare och det finns dem som vill riva ner det. Det finns dem som vill ha en ansvarsfull och rimlig invandringspolitik och det finns dem som vill ha öppna gränser. Det finns dem som kallar sig kristna, hedningar, agnostiker och ateister i båda lägren. Jag bryr mig inte om ett eventuellt liv i paradiset efter döden, utan om det verkliga livet i detta enda Sverige som vi har. Här är icke kristen eller hedning.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

75 reaktioner på ”Mohamed Omar: Varken kristen eller hedning

 1. Ga Ort skriver:

  Hr. Omar, med ditt djupa intresse för religion kanske det vore mer adekvat om du kallade dig agnostiker i stället för ateist.
  Det skulle också underlätta umgänget med olika troende personer, som du beskriver inledningsvis i artikeln. Alla VILL att du skra tro på deras religion. Du svarar bara, ok, men jag är agnostiker. Så väntar på bevis. Ungefär som Saulus/Paulus kanske du en dag blir drabbad av en uppenbarelse.

  Gillad av 3 personer

 2. Ga Ort skriver:

  ”Kristendomen är döende i hela Västerlandet. Är det något jag sörjer? Ja, jag kan känna sorg när jag ser tomma kyrkor, … Att försöka blåsa liv i kristendomen ser jag som fåfängligt…. Vi kan inte binda Sveriges öde till en döende religion.”

  Det är olämpligt att sammanblanda kristendomen med kyrkan. Ja, KYRKAN är döende. Men den kristna tron får därmed bara bättre förutsättningar att nå sin sanna kärna. Kristendomen är i sin kärna en filosofi för ett meningsfullt liv och och personlig utveckling.
  Jesus predikningar handlade inte om hur man ska komma in i himlen, utan om sanning, kärlek och livsmening.
  Förutom det centrala kärleksbudskapet har vi de tio budorden från Mose. De är enkla och begripliga och gör livet enklare att leva.

  Gillad av 6 personer

   • Ga Ort skriver:

    TC, jag köper faktiskt inte klimathysterin, är emot all hysteri!
    Jag har här på DGS bara påpekat vissa oomkullrunkeliga fakta vad gäller klimatet, och tycker vi konservativa ska vara försöktiga med att kategorisera oss som personer som mer eller mindre per automatik förnekar att det finns ett visst problem att ta hänsyn till.
    Jag tycker själv att Lennart Bengtsson är en förebild här, han är saklig. Men vi får säkert anledning återkomma till klimatet i därför avsedda trådar 🙂

    Gilla

   • tc skriver:

    oomkullrunkelig? Det är just där du avslöjar dig för du är ju inte kapabel att själv förstå och redogöra för sammanhangen.

    Nämn något enda oomkullrunkeligt och dess effekt på klimatet tack, annars avfärdar jag dig som lögnare.

    Gillad av 2 personer

  • Christer E skriver:

   Nu är ju 10 Guds bud inte så enkla och begripliga som påstås, utan rejält svårbegripliga och allt annat än enkla..

   Ta första budet, Du skall inga andra gudar hava jämte mig. Det måste betyda att Gud (eller Jahve) såg sin makt hotat av andra, lokala gudar, dvs avsaknad av den allsmäktighet de troende hävdar. Om det nu bara finns en gud saknar första budet innebörd.

   Jämför man sedan sjätte budet (Du skall icke begå äktenskapsbrott) och tionde (Du skall icke hava begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller tjänarinna…) kan man tycka att Gud byggt in en märklig redundans i buden. Dessutom riktas det tionde budet enbart till män, inte kvinnor. För att komma bort från ”irritationen” redundans (en allsmäktig Gud borde inte tillåta sig redundanta budord) måste det sjätte budet rikta sig enbart till kvinnor. Korollarium: män kan inte begå äktenskapsbrott, enbart kvinnor.

   Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Tio Guds bud är inte tillkomna i ett historiskt vakuum, de är präglade av den tid när de nedtecknades. Även om det enligt kristen (och judisk) tro endast finns en Gud (med stort G), så finns det många avgudar. Det första budet saknar alltså inte innebörd. Att det tionde budet av formuleringen att döma endast är riktat till män hindrar inte en kvinna med en gnutta förnuft och fantasi att förstå dess innebörd och relevans även för henne.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Nej nu får du koppla in hjänan istället Christer E. 🙂 Krångla inte till saker, utan tänk på vad guden är, så har du svaret. Då kommer du också att förstå att guden ÄR allsmäktig, du har ingen möjlighet att påverka det.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

  • Mikael skriver:

   ”har vi de tio budorden från Mose”
   Frågan är bara vilka tio. Om man räknar alla befallningarna i Andra Mosebok kapitel 20-23, så blir de betydligt fler än tio. Jahve bara mal på och mal på där. Och sedan hittar han på lite nya i kapitel 34 också. Så man kan väl välja ut sina egna tio favoriter bland alla dessa, eller? 😉

   Gilla

 3. pllay skriver:

  Religionen fyller ett behov av trygghet och en absolut sanning i livets malström.
  Rent intellektuellt kan religionen slängas på sophögen men religion fyller så mycket viktigare funktioner, den är den etiska plattform vi bygger livet och samhället på, den är fixpunkten i livet, den vi obetingat kan lita på, den eviga sanningen, en karta över hur livet skall levas, hur våra relationer skall formas.
  Människan, vi, är så mycket mer än rationellt resonerande intellektuella, vi är också små, rädda och vilsna, vi behöver en högre makt att lita på, att hålla i handen då det stormar i livet.
  Och denna makt är inte politiker, samhälle eller jordiska utopier.
  Mer än dessa fyller ålderdomliga religioner med obruten kontakt med avlidna släktingar vårt behov av djup och mening i livet.
  Kristendomen inför förutom de judiska värderingarna bildning, ansvar och kontinuitet även förlåtelse och ömsesidig respekt i livsreglerna, tillsammans den plattform som givit oss civilisation, vetenskap och välstånd.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Rationaliserande liberalister är inte alls rationella. Deras ömkliga beteende är på alla meningsfulla vis irrationellt. Rationell betecknar vi en handling som leder till det i förväg avsedda resultatet.

   Gilla

   • Jari Norvanto skriver:

    Mothypoteser: 1) Liberalisterna har rationaliserat bort rationalismen, och syftet är höljt i dunkel; 2) De kanske når det i förväg avsedda resultatet med viss grad av sannolikhet, men på väldigt omständliga och skenbart motsägelsefulla vägar.

    Gilla

 4. Göran Holmström skriver:

  Tro är personlig, tro kan skänka hopp.
  Att leva i detta sjuka land utan tro
  Är för mig en omöjligthet!
  Ett land där halta och lytta görs till helgon,
  mentalt svaga får utrymme i media och deras ”värderingar” blir sanningen.
  Observera jag ser ej ner på sådana personer, men inte ska dom styra ett lands utveckling! Socialism heter sjukdomen,
  Botemedlet kommer tyvärr till slut vara svärdet, eller någon av dess efterföljare.
  Att vi hamnat här anser jag vara avsaknad av TRO, dom svaga lögnarna använde icke tron som vapen mot oss.
  Dom förvanskade det kristna, dom förgiftade familjen, nu jagar dom vår historia.
  Nu tror jag inte på Lucifer, men om han skulle existera, så är Sverige hans paradis på jorden!
  Intresset för religion delar vi Eddie, en viss skillnad finns det dock, du fann inte tron eller en högre makt.
  Jag gjorde det, övertygad av alla fantastiska berättelser om alla gudar som hjälpt mänskligheten genom vår långa historia.
  Vilket namn han har, är för mig oviktigt.
  Öl heter drycken på svenska, pivo på ett annat.
  Alla dessa frågor, hur kan gud tillåta all ondska om han finns?
  Tänk om vårt plan/ dimension endast är plantskolan, där dom som försöker bättra sig går vidare till gymnasiet..
  Jag är ganska säker att det är så.
  Reinfeldt och Löven lär få gå om många klasser.

  Gillad av 3 personer

 5. Fredrik ÖSTMaN skriver:

  Mycket bra, Eddie! Jag anklagade dig här om dagen för Whig-historia, för att betrakta det historiska förloppet baklänges, som spårandet av vägen till dagens ideala framtidsscenario bakåt till något slags rötter och hjältar som missbrukas för att hylla ens egna nutida idealuppfattningar, alltså byggandet av en Värdegrund. Inget sådant idag! Här leder historien återigen framåt och blir en rik och fullkomlig Grund att stå och bygga höga och låga byggnader på!

  Jag tror att vi likväl måste arbeta på flera nivåer, med skilda målgrupper, samtidigt. Även för detta har vi historiska förebilder. Kristendomen i sin sofistikering är helt överlägsen den nu helt bortglömda asaläran, ty den kan användas och predikas och följas utan stark inre personlig tro. Detta utvecklade sig under renässansen till en egen konst (ursäkta anakronismen!), humanismen, och samtidigt till dennas motreaktion, reformationen.

  Vad jag vill komma fram till är att vi inte så plakativt skall avfärda den breda massans mottaglighet för och behov av faktisk tro och religion, och att detta inte behöver innebära mer än ett högst medvetet och avsiktligt hyckleri i de intellektuellt högre klasserna. Ty alternativet, har reformationen lärt oss, är ett oavsiktligt och okontrollerat hyckleri, den aktivism vi nu lider under.

  Låt oss verka för en ny väckelse som kan samla våra härskaror under parollen

  Sanning! Rätt! Liv!

  Gillad av 3 personer

 6. Hedningen skriver:

  Nej, det vill Hedningen icke… Vad han däremot vill, är att du slutar förhärliga 700 år av kulturellt förtryck, häxbränningar, förföljelse av oliktänkande och våldtäkten på en hel kultur. Kristendomen hör inte hemma i det här landet, lika lite som islam. Sk ”religionsfrihet” och demokrati är inte en självmordspakt. Den har rätt att försvara sig emot de dunkla krafter, som vill dess undergång !!

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Du kan inte skriva om historien. Du kan inte heller döma den eller ställa den till svars. Du skall inte jämföra historien med ett påhittat och för all del anakronistiskt ideal. Varför tror du att OM BARA du och dina EGENTLIGA principer hade fått råda, så hade allt varit frid och fröjd och evig lycka för alla? Du är en utopist! Du är en milleniarist! Du är en eskatologist! Du är en aktivist! Du är vänster.

   Gillad av 3 personer

   • Hedningen skriver:

    Vänster ? Är du total idiot, eller har du ens läst vad jag skriver… Och sen – dumskalle – tillskriv mig inte saker jag aldrig sagt, skrivit eller menat, om jag får be… Halmgubbsargument och andra dumheter betackar jag mig för..

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    DU vill kasta bort mänsklighetens lyckosammaste och framgångsrikaste kulturella och religiösa epok på grund av att du har hittat vissa detaljer som du tycker inte passar in i ditt planerade utopia. Det är så vänster det kan bli. Öppna ögonen! Acceptera fakta! Historien är redan förgången och den har lett och hit där vi nu är. Din uppgift är det att leda vidare, inte att klaga på döda människor!

    Gillad av 3 personer

   • Hedningen skriver:

    Återigen halmgubbsargument… Du tillskriver mig saker rakt ut i luften, utan att kunna argumentera för din sak. Du är en ynklig stackare, Fredrik Östman !! Vem har sagt något om ”lyckosammaste epok” och hur kan du avgöra det…? Själv skulle jag vilja hävda, att mänskligheten blev lyckosam, först i och med att kristendomen började luckras upp fgör sådär 250 år sedan…och ju mindre av den vi tvingas ha kvar omkring oss, ju bättre blir det..

    Gillad av 1 person

 7. Hedningen skriver:

  Och som Humanist är du också Hedning, eftersom alla Humanister faktiskt är Hedningar i sina hjärtan. Att vara Hedningen innebär också, att man inte ställer upp bakom tanken att det är den kristna religionen och dess utövare som skall få styra och ställa i det svenska samhället – och där har vi skillnaden med att aktivt ta ställning. Vad du tror på eller inte tror på, rent personligen, har inte så mycket med saken att göra, men säger du nej till Monoteism, når du fram till Polyteism, och därmed också ökad tolerans – och ett humanistiskt bildningsideal, långt bortom all kristendom och därmed jämförbara läror. Så enkelt är det faktiskt…

  Gillad av 2 personer

 8. tom crean skriver:

  Jag tycker inlägget är naivt. Omar säger sig inte börja kunna tro på asagudarna, så är det nog, men hur var det med allah? Var det fejk? Om det var fejk, vad var det då som drog?

  Inlägget kan vara naivt för den naiva bilden av kristendomen, att reducera denna till ”religion”, som de andra som nämns, är att inte förstå varför väst är väst och ingen annan, varför västerlänningar är västerlänningar och varför väst dominerat världen fram tills att anti-kristna aktivister tog över. Artikeln blir därför NAIV för att hela Omars världsbild saknar en samlande princip, men ändå så är det denna princip som skapat allt vi ser, och våra fiender, inhemska såväl som utländska anti-kristna aktivister, har därför ett tydligt mål: att förstöra det som kristendomen byggt upp.

  Omars livsfilosofi, likt Dawkins, Harris och Pinkers, blir bara en samling fakta som inte hänger ihop, människan har ingen annan plats än en sten eller ett träd, och kan därför förtryckas. I Kristendomen så är människan skapad till guds avbild, utan detta så går det inte att hålla emot. Jag tror helt enkelt att Omars världsbild bygger på en barnslig bild av gud, och sedd på detta barnsliga sätt, utan djup men också utan känsla, så går det inte att ”tro”. Jag behöver inte ”tro”, utan jag GÖR, jag skriver här för jag agerar som om det finns ett syfte, därmed ”tror” jag. Så gör de flesta på vår sida, då den explicita kristendomen egentligen bara var en krycka för den implicita, som vissa känner, och andra hatar.

  Gillad av 6 personer

   • Björn skriver:

    Den värsta sorten är de inbillningsfriska och självförhärligande, som anser sig stå på en ”högre nivå”! Den så ofta omtalade ”ödmjukheten”, lyser med sin frånvaro….

    Gillad av 1 person

   • tc skriver:

    @björn

    Nej, man är som man är, förstår du inte så fråga. Håller du inte med argumentera emot. Allt utom detta gnäll.

    Gilla

   • Björn skriver:

    Varför har inte ALLA människor ”begåvats” med en ”gudstro”? Miss ifrån ”gud”, eller är det bara vissa som är ”utvalda”? Efter vilka ”kriterier” i så fall, kan man undra….

    Gilla

   • Jan Hyllengren skriver:

    Hedning, jag kollade lite på din blogg. Underhållande men något skruvat. Tex, om nu människor ofta väljer kremering eller något annat alternativ istället för kistbegravning så finns det många olika praktiska skäl för detta i vår tid, men knappast någon som väljer bort kistan pga Asatro.
    Tråkigare är att läsa sådant som: ”Än så länge tränger sig de kristna ofta på människor i deras sorg, och försöker ta över vad som borde vara en privat ceremoni till minne av den avlidna eller avlidna med att i vanlig ordning predika och tjafsa en massa om ”jesus” osv – något som är allt mindre och mindre önskvärt”.
    En kristen begravningsgudstjänst är en värdig ram för ett oftast tungt avsked. Där förmedlas medlidande, tröst, kärlek och hopp om eviga sanningar. Sådana är kyrkans alla riter och sakrament. De är traditionsbärare och behövda inte minst i vår kristofobiska tid.
    Kristendomen är det kitt som kommer att rädda vår västerländska civilisation än en gång.

    Gilla

 9. Bo Svensson skriver:

  Jag klarar mig bra med min religion under ständig utveckling som jag får till genom att samla guldkornen i de gamla skrifterna, lyssna till och läsa om andras erfarenheter och tänka till lite själv också.

  Just nu provar jag att tro på förfäders andar. – Tänk om alla som levt förut, fortfarande är med oss och att vi ÄR dem. – Att man som död har som sitt enda intresse att hjälpa till där man behövs och dras till dem man känner gemenskap med. – Innebörden i bön skulle då vara att öppna sig för sådan hjälp från ovan men inga gudomligheter är inblandade.

  Allt handlar om de levande, – vad som händer sen, är bara marginalfenomen. – Medvetandet är insidan av skeendet: Där Jag är, är inte döden och där döden är är inte Jag.

  Schizofrenas bekymmer är då att andarna tar över när den aktuella existensen är för,svagt strukturerad och med svag egen vilja till styrning.

  Gillad av 2 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Jag vill ödmjukt omformulera:
   Mänskans bekymmer är att fundamentalismen tar över när den aktuella existensen är för svagt strukturerad och med svag egen vilja till styrning.

   Gilla

 10. Jan Hyllengren skriver:

  Del I.Utan kristendom hade aldrig västerlandet kunna bli vad det är och utan islam hade inte österlandet sett ut som det gör!
  Judendomen är det judiska folkets alldeles egna religion. Oden är en blek kopia av en Kristusfigur.

  Kristendomen är således själva grunden för vår västerländska civilisation. Den bygger vidare på antikens erfarenheter av världen och sammanhangen och särskilt Aristoteles etik som är en filosofi för att leva ett meningsfullt liv. Och som med den kristnes sökande efter sanning, kärlek och rättfärdighet gör med tiden något häpnadsväckande med människors syn på varandra och hela den övriga skapelsen. I kristendomen finns en absolut tro att Guds Nåd står att finna för var och en som söker den. I vår lutherska variant av kristendomen tror vi på Rättfärdiggörelse genom tro. Inte genom gärningar. Kristendomen handlar alltså om sättet att leva sitt liv. På jorden och nu idag och i morgon och så länge vi lever. Om vad som kanske eller kanske inte händer efter döden har jag inte den minsta aning om. Egyptierna som hade en utvecklad syn på döden var övertygad om att människans hjärta borde vara lättare än den fjäder det vägdes mot och innebörden av detta kan vi lätt förstå. Jesus säger att vi efter döden blir som änglar. Änglar anses vara Guds tankar. Vad det nu är men det går också att föreställa sig, med lite fantasi. De nordiska hedningarna trodde att livet fortsatte i en slags skuggvärld om man nu inte kvalificerade sig för Valhall. ”Primitiva” folk tror på livet efter döden eftersom de då och då möter de döda såsom levande i drömmarnas värld. I det gamla testamentet finns från början ingen eftervärld. ”De dödas uppståndelse och evigt liv” som vi bekänner i vår trosbekännelse betyder då kanske något helt annat än vad det låter som. Ingen vet. Inte jag i vart fall. Vi vet dock att människor utan lagar och regler är duktiga att hitta på sina egna, som förstås ska gälla för alla andra också. Nietzsche insåg att ”Guds död” skulle lämna fältet fritt för allsköns vilsna men mordiska ideologier. Så blev det.

  Gillad av 2 personer

  • Ga Ort skriver:

   ””De dödas uppståndelse och evigt liv” som vi bekänner i vår trosbekännelse betyder då kanske något helt annat än vad det låter som. Ingen vet. Inte jag i vart fall.”

   Läs The New Man : An Interpretation of Some Parables and Miracles of Christ, 1950, av Maurice Nicoll
   Det betyder att du pånyttföds redan i detta livet.

   Gilla

   • Jan Hyllengren skriver:

    Ja precis. Bibeln är så full av omskrivningar, symbolik och liknelser att även lärjungarna ofta var tvungna att be om klarlägganden. Trosbekännelserna är utformade som svar på den tidens kristna motsättningar. Även en sådan förklaring som ”Maurice Nicoll
    Det betyder att du pånyttföds redan i detta livet.” är inte så enkel att förstå.

    Gilla

   • Ga Ort skriver:

    Jan,
    Jesus framförde stora delar av sitt budskap i form av liknelser och genom att till synes utföra underverk (eng: parables)
    Dessa liknelser kan förstås på flera olika nivåer:
    1. Fysisk nivå. Jesus gick på vattnet!
    2. Symbolisk nivå: Nej, han gick inte på det fysiska vattnet. Däremot är vatten en urgammal symbol för kunskap/insikt. Att Jesus gick på vattnet betyder att han är en andlig ledare, han har den fulla kunskapen/insikten
    3. Psykologisk nivå: Jesus är din andlige ledare. Du kan själv gå på ‘vattnet’ om du följer honom.

    I Nya Testamentet får du själv välja läsart. Idag tror vi inte på de fysiska underverken, men det gör dem inte mindre starka för oss på nivå 2 och 3.

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Nåja. Guds nåd var ju precis det som reformatorerna inte ville kännas vid, eftersom den gör Gud beroende av att hålla sig till avtal — deltaga i transaktioner — och därmed inte är absolut allsmäktig enligt detta synsätt. Å andra sidan var införandet av Guds nåd det som skilde kristendomen från judendomen och det som gör den universellt attraktiv för förtryckta och förföljda…

   Gilla

 11. Jan Hyllengren skriver:

  Del II. Kyrkan är den organisation vi kristna svenskar har och som vars uppgift är att förkunna glädjens (evangeliets) budskap genom att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.
  Tyvärr har vår politiserade kyrka styrts av socialdemokratiska och andra progressiva politiker som gjort kyrkan till ett halvtomt kärl. Normkritik, postmodernism, statsfeminism och identitetspolitik har med tidsandan med buller och bång tryckts på och korrumperat tron. Den gör hellre ställningstagande i dagspolitik för mångfald, för mångkultur, för islam, för klimathysterin, för st Greta, för social rättvisa à la Marx, för aborter, för homo-äktenskap, för öppna gränser medan den förstås är mot Trump, Åkesson, Israel och sund nationalism. Den tar inte de tio buden på allvar och talar hellre om undfallenhet än om styrka och motstånd. Den är svag och utan märg.

  Den svenska kyrkan må alltså vara tillfälligt förlorad och sådant händer i vår bristfälliga värld. Men nu är kristendomen som fågel Fenix. Den återuppstår när dess tid är inne. Till dess måste vi kämpa mot alla dessa progressiva idéer som både går emot människans natur och hennes syfte att uppfylla sitt livsmål såväl som individ som medansvarig. Kristendomen gör också något så ovanligt för en religion som en reell åtskillnad mellan kyrka och stat. Hur de kristna principerna ska tillämpas i politik och vardag är väldigt mycket upp till de enskilda individerna. De tio buden och sådant som de sju ”dödssynderna” finns till för vår ledning. Och när vi felar i våra liv, som i ursprunglig betydelse betyder att missa sitt levnadsmål, finns Guds upprättelse och kärlek att söka för alla och så länge livet varar.
  ”Människosonen har kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det.’” (Lukas 19:1–10).

  Gillad av 5 personer

 12. Johan skriver:

  Den tro jag har bygger på att det i världsalltet finns en kraft (kalla den gärna Gud) som ligger bakom skapelsen och som vill styra utvecklingen i en viss, för universum, given utveckling. Denna utveckling är inte alltid i samklang med människans strävanden och ibland är den det. I så måtto är jag troende.
  Jag vägrar dock att inordna mig i av människan skapade och styrda organisationer/religioner.

  Gillad av 1 person

   • Johan skriver:

    Absolut och det gör jag också, men när det gäller det religiösa är kyrkan som organisation inte något som passar mig. Dock är det bra att den finns för dem som väljer kyrkan för gemenskap.

    Gillad av 1 person

  • Niklas R skriver:

   Ingen som påstått att Jesus bara var en människa.

   Ingen som sagt att Jesus skapade kristendomen. Kristendomen är vad som kom om du väljer att följa Guds bud och Hans budskap som han förkunnade innan Han tog på sig ditt straff och dog för dina synder.

   Gilla

 13. Sam Wegner skriver:

  Mycket bra! Håller med, att det inte handlar om religionerna i sig och att vi måste gå vidare ,men att vi inte ska spola vår kultur för den sakens skull.

  Gillad av 1 person

 14. Niklas R skriver:

  Största anledningen till varför jag inte går i kyrkan är för att den är så infekterad av socialister och prästerna i kyrkan är också vänstervridna så till den milda grad att Marx kryper ut ur öronen på dem.

  Dessutom ska ni veta att den svenska Bibeln 2000 är ett verk som gjordes under Myrdals överinseende och där de explicit tog bort allt som kunde tolkas som gudomligt. De skrev helt sonika om Bibeln och sket högaktningsfullt i ord och betydelse från ursprungsskrifterna.
  Detta är extremt tydligt för de som studerat gammel hebreiska och grekiska. För oss som inte är lika väl bevandrade i dessa språk och skrifter så har vi dock turen att våra anfäder var mer goda kristna och förvanskade inte språket utan behöll de korrekt ord och betydelser i den svenska Bibeln.

  Jämför gärna Karl XII bibel med dagens bibel. Läs de första kapitlen i Första Moseboken och se skillnaderna. Det finns märkbara skillnader eftersom Gud, Sonen och den Helige Anden alla introduceras i originalutförandet men det har skrivits om och tagits bort i Bibel 2000.

  Gillad av 4 personer

  • Björn skriver:

   Du ser, vilka religionsföreträdare kan man lita på…..?! ”Märket på topplocket” ger ingen garanti, och säjer inget om vad eller vem, som kan dölja sig där under! Det kan tom vara djävulen själv i fårakläder….

   Gillad av 2 personer

   • Björn skriver:

    Min ”poäng” ÄR just att det kan vara ”så”, överallt! ÄVEN i förment goda religiösa sammanhang, kan det dölja sig lömska vänsteraktivister och andra med sjuka avsikter! Katolska kyrkan är nog inte ensamma där……

    Gilla

 15. Jan Molin skriver:

  Intressanta och tänkvärda inlägg av Eddie och många övriga om religioner och tro!
  Först dock Eddie: det heter inte ”Det finns dem som…… utan ”Det finns de som….”, många gör detta grammatik fel!
  Den kristna läran, som jag pådyvlades främst i skolan och dess kyrkobesök, utlöste ett motstånd så när jag fyllde 16 så gick jag till pastorsexpeditionen och begärde utträde.
  Men senare under livet började jag uppskatta själva besöken i kyrkan med körsång och andra musikupplevelser, men också att bara gå in i kyrkor vilka som helst jag åker förbi vid resor. Och även förstå att många människor behöver en tro på något högre väsen, att det hjälper levandet på jorden.
  Om kyrkan skulle ha förblivit Sverigevänlig (jag ser att detta sista ord markeras med röd understrykning av grundprogrammet för DGS, dvs ej politiskt korrekt!) hade jag ej tvekat att ansluta mig igen faktiskt, men eftersom man valt en östtyska från Västtyskland som ärkebiskop, som har fyllt alla ledande kyrkliga poster med samma slag av landsförrädare och som dessutom hyllar den islamska invasionen av Sverige så gör jag det inte.
  Dessa förrädare gömmer troligen fler östtyska bödlar än prästen Aleksander Radler som avslöjades 2012 som den östtyska bödel han var!
  SÄPO (på order av sjupartierna) vägrar ju också att redovisa övriga många svenskar som gladeligen lät sig bjudas på östtyska utbildningar: journalister, politiker, författare, bibliotekarier, statstjänstemän mfl.
  Sverige har i sanning en rutten överbyggnad!

  Gillad av 6 personer

  • educaremm skriver:

   Jan Molin skrev….” många gör detta grammatik fel!…”. (Ja, orden – de och dem – verkar många ha svårt för. De försöker då istället att alltid i alla meningar att använda sig av ett talspråksord i form av – dom – , och tror sig kanske därmed undvika problemet. Vilket är tråkigt.)

   Men, angående grammatik…

   Undrar om man inte bättre kan sammanskriva orden – grammatik- och – fel – såsom ett enda, typiskt svenskt (?) ord? Dvs., som det förenklade ordet – grammatikfel – ?….

   Eller också kanske man kan skriva ordet – grammatik – , tillsammans med ordet – fel – , på ett mer förtydligande sätt? Ge ordet – grammatik- , ett beskrivande innehåll, just för att det handlar om just ett – grammatiskt fel – , och inte enbart om själva företeelsen – grammatik – .

   Gillad av 2 personer

 16. Hovs_klipphällar skriver:

  Intressant text — Själv ser jag det på samma sätt, någon tro har jag inte men jag har respekt för att andra har det.

  Problemet är att folk i allmänhet har ett psykologiskt, eller existentiellt, behov av att tro på något — och om kristendomen tappar sin kraft uppstår ett tomrum i människornas sinnen, ett vakuum som oundvikligen strävar eter att fyllas med något.

  I Sverige har det blivit så att en tossig vänstersekt lyckats infiltrera det här tomrummet, alltså det som brukar kallas ”PK-sekten” eller ”kulturmarxismen”. Den här sekten är en typisk surrogat-religion, på samma sätt som den marxism den härstammar från!

  Men PK-sekten är farligare, genom att den är så trivial på ytan. Den svänger sig inte med några märkliga termer av typen ”proletariatets demokratiska diktatur” eller liknande, utan har några få på ytan triviala honnörsord, som ”Allas lika värde”. Som är en ren felöversättning och borde lyda ”lika värdighet”. Det farliga ligger i hur honnörsorden tillämpas, ordens konsekvenser.

  PK-sekten är i grunden en västfientlig utlöpare av 1968-rörelsens ny-vänster, dom där som sprang på gatorna och demonstrerade på den tiden. Det handlar om att vissa blivit trötta på västerlandets framgångar, och söker en inre mening som de inte hittat i tillvaron. Då vänder de sig till en västfientlig närmast religiös rörelse, sprungen ur marxismen med dess eviga negativism, och finner i denna en sorts mening i livet.

  Allt som är bra ska rivas ner, allt som är framgångsrikt ska misstänkliggöras. Typiskt för vänsterns tankesätt! Denna rörelse har numera tagit makten i landet, och håller på att sabotera hela vår civilisation. De måste stoppas, innan det blir för sent.

  Gillad av 6 personer

 17. Bo Svensson skriver:

  Alla är religiösa, för magin tvingar sig på oss och kan inte förnekas. – Vi har medvetande, vilket innebär antingen att materia kan ha medvetande eller att vi består av mer än materia.

  Det finns inget tredje oreligiöst alternativ.

  Gilla

  • Niklas R skriver:

   Med medvetande utgår jag ifrån att du tänker på självmedvetandet.
   En hund är medveten om sin omgivning men den är inte självmedvetande nog att inse att hur mycket den krafsar kommer den aldrig att kunna komma igenom dörrspringan vid golvet för att komma åt godiset på andra sidan. Är då en hund bara materia?

   En bläckfisk har ett fåtal ben i kroppen, varav det största är det som sitter mellan ögonen. Bortsett från detta är bläckfiskar extremt flexibla och kan ta sig in och ut genom minimala utrymmen. Men en bläckfisk skulle aldrig försöka ta sig igenom ett hål som är mindre än vad deras största ben kan hantera. Det innebär att att bläckfisken i sig är självmedveten. Innebär det att den är mer än bara materia?

   Gillad av 1 person

 18. Fabricerad skriver:

  ”Men tänk om islam blir den dominerande religionen i Sverige, blir den också en svensk religion? Det är fel fråga. Frågan du ska ställa dig är: Vill jag att Sverige blir islamiskt? För historien formas av människors vilja.”

  Så där gick det väl inte till? Vikingarnas kristnande kom sig av att dåtidens makthavare (kungarna) gynnades av det i den europeiska politiken som skapade möjligheter till handel vilket innebar mer makt och rikedomar. Om t.ex. islam skulle visa sig vara ett perfekt maktverktyg för Socialdemokraterna kan vi vara så säkra på att de kommer att göra landet islamskt. Folket går alltid att övertyga, särskilt med svärd i hand!

  Gillad av 1 person

 19. fabricerad skriver:

  ”Men tänk om islam blir den dominerande religionen i Sverige, blir den också en svensk religion? Det är fel fråga. Frågan du ska ställa dig är: Vill jag att Sverige blir islamiskt? För historien formas av människors vilja.”

  Så där gick det väl inte till? Vikingarnas kristnande kom sig av att dåtidens makthavare (kungarna) gynnades av det i den europeiska politiken som skapade möjligheter till handel vilket innebar mer makt och rikedomar. Om t.ex. islam skulle visa sig vara ett perfekt maktverktyg för Socialdemokraterna kan vi vara så säkra på att de kommer att göra landet islamskt. Folket går alltid att övertyga, särskilt med svärd i hand!

  Gilla

 20. Göran Holmström skriver:

  TRO. Konstig slump att TOR har samma bokstäver, det ena står för en önskan och förhoppning. Det andra för åskguden själv,
  styrka och mod, vilja att kämpa mot både tiden och världsalltet (Utagårdaloke).
  Just vår medfödda förmåga att lyfta oss till gudarnas nivå med dåd och tankar.
  Jag gillar Tro, men gillar Tor bättre.
  ODEN då? Ja DONE, kopplingen till det allvetande kan väl inte bli tydligare.
  När man vet allt är det dags att gå till nästa plan.
  Asarna är på väg tillbaka.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.