Mohamed Omar: När jag körde taxi

Mohamed Omar

När jag körde taxi fick jag ofta frågan ”Varifrån kommer du?” Särskilt på kvällar och nätter när kunderna var druckna och uppsluppna. Jag svarade inte ”Från Sverige” eftersom jag visste att det inte hade räckt. Det svaret hade bara följts av följdfrågan ”Ja, men varifrån kommer du, egentligen?” Därför svarade jag: ”Jag kommer härifrån, men min pappa kom från ett annat land.”

Man kan tolka denna fråga som ett ifrågasättande av min svenskhet. Man kan också tolka den som normal nyfikenhet. Många invandrare har ingen ambition att betraktas som svenskar. De är stolta över sitt ursprung och det är självklart för dem att kalla sig palestinier, kurder, perser, somalier, bosnier med mera. Det finns ingen anledning för dem att ta illa upp av en sådan fråga. De kan tvärtom se det som en chans att få berätta om sig själva och sitt hemland.

De skulle känna sig oärliga, och betraktas som oärliga av andra invandrare, kanske till och med lite löjliga, om de svarade ”Jag är svensk” eller ”Jag kommer från Sverige”. För andra generationens invandrare eller de som i mitt fall har en invandrad förälder kan det vara annorlunda.

Men trots att jag känner mig helt och hållet svensk och inte det minsta utländsk tar jag inte illa upp av frågan ”Varifrån kommer du, egentligen?” För det första är en stor del av alla taxichaufförer i Uppsala där jag bor invandrare. Sannolikheten att även jag skulle vara invandrare är stor. För det andra hade jag när jag körde taxi ett namn som inte är traditionellt svenskt. Numera använder jag ju mitt barndomsnamn Eddie, men då använde jag Mohamed.

För det tredje bär mitt ansikte spår av min biologiske fars iranska ursprung. Det finns visserligen svenskar med två svenska föräldrar som har mörkt år och ser ganska ”sydeuropeiska” ut. Men en mörk man som kör taxi signalerar invandrare.

Frågan är därför inte konstig på något sätt. Hur ska mina kunder kunna veta att jag är född här och känner mig helt svensk? Hur ska de kunna veta att jag inte är en av dem som är stolt kurd, arab eller perser?

Frågan behöver alltså inte alls bottna i någon slags illvilja. Det är en naturlig fråga. Och många svenskar har dessutom erfarenhet av invandrare som inte alls vill betraktas som svenskar, ja, som skulle ta det som ett skämt om man sa att de var svenskar.

Taxichaufförerna frågar ju för guds skulle varandra varifrån de kommer! Hej, jag heter Karim. Hej, jag heter Ali. Varifrån kommer du? Jag kommer från Irak. Aha, jag kommer från Somalia. Är dessa chaufförer också suspekta eller är det bara suspekt när helsvenskar frågar?

Men för vissa vänsteraktivister med invandrarbakgrund, som ser rasism i varenda buske, kan denna fråga tolkas som något halvrasistiskt. Jag minns Nisha Besaras artikel i Expressen den 25 juni 2015: ”Varför ses jag som en främling i Sverige?”

Hon nämner några situationer då hon av sin svenska omgivning inte ska ha uppfattats som hundra procent svensk. Men hur kan hon förvänta sig det? Nisha Besara har assyriskt ursprung. Hur stor är chansen att en svenska som är blond och heter Solveig Svensson kan uppfattas som assyrier av assyrier? Sett ur det perspektivet kan svenska folket framstå som väldigt inkluderande i sin svenskhet. Särskilt när man betänker att det inte var länge sedan Sverige var ett mer eller mindre homogent land.

Besara berättar om när hennes känsloutbrott tolkas som en ”fatwa”:

”En man i vuxen ålder. Jag är kär. Jag är vuxen och jag är kär igen. Han säger att han älskar mig, men krossar mitt hjärta. Jag blir arg, ledsen och besviken. Så jag låter orden flöda. Jag låter ett brustet hjärta och tusen ouppfyllda förväntningar tala rakt ur mig. Han svarar att han är skakad. Skakad av min fatwa mot honom.”

Orientalistisk stereotypisering? Rasism? Det behöver inte vara det. Fatwa är numera ett ganska vanligt ord i vårt språk som helt enkelt betyder ”sträng dom”. De korta stunder då en framgångsrik person som Nisha Besara upplevt att hon betraktats som en främling eller inte på ett självklart sätt känt sig som en del av gemenskapen torde överskuggas av alla friktionsfria vardagar.

Min erfarenhet är att svenskheten, och västerländska etniska identiteter generellt, är mer öppna och inkluderande än etniska identiteter i Afrika och Mellanöstern. Jag har sett barn till invandrare från dessa regioner blir tillrättavisade av sina föräldrar för att de beter sig ”svenskt”. Det heter att ”vi gör inte så, vi är inte svenskar”.

Nisha Besara avslutar sin artikel med att konstatera att det är ”så svårt” i Sverige. Jag skulle hellre säga att det är mycket lättare här än i många andra länder. Jag tror inte att lintotten Kalle, hur mycket han än ansträngde sig, skulle kunna bli accepterad som assyrier i deras land. Och dessutom aldrig få en fråga om sitt ursprung.

Dessa vänsteraktivister med invandrarbakgrund behöver tagga ner och sluta skuldbelägga helt normala beteenden och påstå att det är ”så svårt” här. Sverige skulle inte ha behövt ta emot en enda asylsökare. Vi har ju inga krig i våra grannländer. Men trots det har vi tagit emot massor.

Om det är någon som har det ”svårt” i denna situation med en eskalerande invandrarrelaterad kriminalitet så är det svenskarna, och är det någon som behöver förändra sitt beteende så är det de invandrare som kräver att andra ska anpassa sig till dem i stället för att anpassa sig till det svenska samhället.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

39 reaktioner på ”Mohamed Omar: När jag körde taxi

 1. miketheviking skriver:

  Du måste käka steroider her Omar…
  Ännu en fantastiskt bra betraktelse med bett!
  Hur orkar du leverera dag efter dag?

  Det sista stycket du skrev borde bli lagtext.

  Gillad av 6 personer

 2. Skarprättarn skriver:

  Alla är svenskar, utom svenskarna. I alla fall enligt Löfvén, som inte förstår att det finns en svensk etnicitet som är skild från en judisk eller tornedalsk. Ett DNA-prov skulle visa att Löfvén själv hör till den etnicitet han menar inte finns.

  Gillad av 4 personer

 3. Tomas skriver:

  Ja dessa icke etniska svenska kvinnor som inkvoterats hos eliten för att dra rasistkortet, vilket ofta belönas med skadestånd, är bara en mer sofistikerad rånartyp där kniven bytts ut mot en sunkig advokat.

  Gillad av 10 personer

 4. tc skriver:

  Ja fast invandrarna kommer inte att ändra sitt beteende. Alla dessa som skriver om ”integration” eller ”assimilering” borde se sig själva i spegeln. Vilken väsentlig del av sig själv skulle de ”integrerat bort” om de flyttade utomlands? Jag har bott i många år utomlands i flera länder, och inget väsentligt har ändrats kan jag upplysa om.

  Omar eller Eddie är ju ett tämligen extremt undantag och du får ursäkta Eddie, för det kunde väl ha blivit Omar för hela slanten? Om Omar var kultur x-are idag, skulle han skrivit artikeln ovan? Skulle han understrukit sin svenskhet, eller att han var en del av kultur x? Omar/Eddie har en fot i nästan varje läger och är dessutom en sökare till sin natur, han är en på miljonen. Nästan alla andra är antingen det ena, eller det andra, och Omar/Eddies egen historia visar att det kunde slutat hur som helst.

  Gillad av 1 person

  • Klas Göran skriver:

   Man kan inte förvänta av en vuxen människa att det skall ändra på alla sina vanor och åsikter när den byter land.

   Man kan däremot förvänta att en vuxen människa a) följer lagar och sedvänjor i det nya landet för att i möjligaste mån undvika friktion; och b) uppfostrar sina barn till att bli en del av det nya landets samhälle. Punkt b) följer av punkt a), d v s försöker man undvika friktion ser man till att ungarna blir en del av det nya samhället.

   Problemen uppstår med folk som anser att deras sätt att leva är det enda rätta, därför vägrar att undvika friktion och som därför även hindrar sina barn från att anpassa sig.

   Gillad av 1 person

 5. Elisabeth skriver:

  Mycket bra, Eddie. Så tröttsamt med ”rasist-kortet”. Jag tror faktiskt att de flesta som pratar om svårigheter i Sverige i det här avseendet mest bara fantiserar, vantolkar och förstorar upp trivialiteter.Jag menar, hur kan det vara svårt i Sverige som krattar manegen , rullar ut röda mattan, delar ut godsaker och hukar sig ? Många otacksamma vet dock att ”rasist-kortet” går hem i mainstreammedia och bland vänsterliberala. Till och med Zlatan drar ju det ibland. Han borde skämmas. Däremot finns det nu riktiga svårigheter att tampas med, jag tänker på utpressnings- och beskyddar-kulturen som breder ut sig i invandrartäta områden. Och gängkulturen. Men detta blir lite svårt att skylla på svenskarna…..Jo, på ett sätt, skyll eländet på de politiker som ansvarar för den vansinniga mass-invandringspolitiken.

  Gillad av 7 personer

  • Tomas skriver:

   Ich bin ein anhänger!
   När kommentaren kommer från en svennebanan är det rasism, men sagt från klanen är det en klapp i baken vid spisen och frikort från balkongflygning.

   Gillad av 1 person

 6. Aha skriver:

  Spot on. En klar majoritet av svenska befolkningen tycker att invandrarna ska ”anpassa sig till det svenska samhället” såsom Muhamed beskriver det i krönikan. Vänsterliberalerna, pk-isterna, kulturmarxisterna, media och slutligen sjuklöverpolitikerna har agerat annorlunda rakt motsatt de självklarheter som att tagga ner som Omar så väl beskriver.

  Inte nog med att vi haft världens mest generösa asylmottagning vi har dessutom som lök på laxen haft världens (?) mest misslyckade attityd till integration vilket Muhamed gör ett nedslag i.

  Kvar återstår bara att tjäna som avskräckande exempel för andra länder.

  Gillad av 6 personer

 7. olle holmqvist skriver:

  Jag hade en jobbarkompis från Iran, i Sverige sedan 10 års ålder, .som åkte till hemlandet. Ibland.
  Han berättade att de han mötte där genast märkte att han kom från Europa, men inte från vilket land, och de sedan försökte lura honom på olika små sätt, hjälpa till med växling, visa på billiga bra inköp osv. ”Så där håller dom på hela tiden”.En kvinnl jobbarkompis från Iran berättade om det värsta med dessa besök i Hemlandet:
  Man måste pussa en massa gamla äckliga släktingar…

  Vad kallas detta autorasism ? Eller trivialt norma-mänskligt ?

  Gillad av 3 personer

  • Södermalmsrealisten skriver:

   Var kommer du ifrån ?
   Det rätta svaret på jugoslaviska :: Pičcka mu materina. Detsamma säger den överlevande rödgardisten
   till sin husbonde och nylige dödsfiende i Linnas Torpartrilogi, I stallet. Fast jag vet inte var i boken.

   Gilla

 8. Tomas skriver:

  De immigranter som inte har asylskäl eller inte uppfyller Schengenavtalets villkor om första säkra land (90% ?) borde väl visa någon form av tacksamhet, åtminstone inte gnälla. Själv spenderar jag regelbundet månader i annat land och är tacksam för det bemötande jag får även om några hånar mig öppet för att vara utlänning, vilket jag lätt ruskar av mig pga idioter finns överallt och att jag erkänner att det är deras land.

  Gillad av 1 person

 9. Göran Holmström skriver:

  Eddie, utanförskap kan även äktsvenskar känna. Trots över ett halvt liv i detta konstiga land, så passar jag inte in.
  Försöken att göra det har varit många, och i princip alla varianter testats.
  Inget funkar! Det kan finnas flertalet förklaringar till det, en kan vara att jag är spåndum , den har tänkts många gånger.
  Men då borde jag inte kunnat spöa samtliga i schack jag mött inklusive svenska skolmästaren i min årskull.
  Har även tänkt tanken att jag är så jävla intelligent att folk inte spelar i samma liga
  Men då borde jag inte ägnat över trettio år av mitt liv, till att försöka ta mig av daga på olika kreativa och ibland mindre kreativa vis.
  Femtiofem år ung, så spelar historien mindre roll, tre underbara ungar några riktigt goda vänner så allt är ju rätt ok.
  Men den gnaganda känslan då?
  Känslan att varenda en från myndighetshåll gör precis allt för att jävlas eller trycka till en.
  Det började i skolan och inte har det blivit bättre direkt.
  Något är sjukt på riktigt i landet lagom.
  Det är i alla fall min känsla.

  Gillad av 4 personer

  • Södermalmsrealisten skriver:

   Var kommer du ifrån ?
   Det rätta svaret på jugoslaviska :: Pičcka mu materina. Detsamma säger den överlevande rödgardisten
   till sin husbonde och nylige dödsfiende i Linnas Torpartrilogi, I stallet. Fast jag vet inte var i boken.

   Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Tall poppy syndrom, Jantelagen, 10% utanför Gausfördelningens mitt och du faller ur normen.
   Bara att acceptera.
   Till höger om normalfördelningens mitt och du skall tas ner din jävla snobb.
   Till vänster och du ska gömmas för allmänheten du stackars familjesorg.
   Att vara normal är i Sverige ganska ovanligt.

   Gillad av 2 personer

 10. Thomas skriver:

  Jag upplever inte i första hand att det är invandrarna som kräver att vi infödingar ska anpassa oss till dem, utan det är svenskar som lierat sig med globalistmaffian som viker ner sig och agerar dörrmatta för allt som kommer utifrån, invandrarna (eller vad vi nu ska kalla dem) agerar så självsäkert därför de har det svenska samhället på sin sida.
  Zlatan ,född i Sverige av 2 invandrare. Icke svensk.
  Ernst Kirchsteiger, född i Sverige av 2 invandrare. Svensk.
  Den första-arrogant, dryg, nedlåtande och anklagar Sverige och svenskarna för rasism.
  Den senare-anpassar sig och vill tro folk om gott, vänlig, vill ta vara på svenska traditioner.

  Gillad av 4 personer

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Lustigt nog har jag liknande erfarenhet, fast som lärare istället för taxi-chaufför.

  Invandrade kollegor tycker inte att jag låter som en svensk. Inte på uttalet utan på innehållet. På ärligheten.

  Jag har hittills aldrig mött en invandrare som tyckt det vart fel med åsikten: ”Den som kommer till Sverige och begår brott skall kastas ut oavsett vad som väntar i hemlandet!”

  Antalet svenskar som vågar säga det i sällskap, eller hålla med när man säger det, är räknat på tjugofem år under tjugo stycken. (Inom skolan, alltså.)

  Det skall hummas och brummas och harklas, och ”jamen man måste ju ta hänsyn till XYZ…”, varpå frågan kommer från mig (och som fått flera arabiska kollegor [och elever!] att skratta högt) ”Okej, så hur många gånger får jag sno din bil? En, två, tio? Säg en siffra. Vad skall hända? Vad skall du göra då?”

  Och då byter svensken ämne, och slutar hälsa, och börjar prata om en bakom ens rygg.

  Den här fegheten, som sådana som Besara vet att utnyttja och sko sig på, väcker bara förakt och rättvist så. Man kan inte respektera den som inte respekterar sig själv, och i begreppet ”respekt” ingår att vara stridslysten om man kränks.

  Säg ifrån! Säg emot! Att hysa och låta höra den egna åsikten är aldrig ett brott, oavsett vad politikens perversa pederastpräster plitar och präntar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 8 personer

  • tc skriver:

   Jag känner med dig och bugar. Jag har haft turen att jobba utomlands och med nördar. Jag tror en svensk arbetsplats är omöjlig för mig, jag står inte ut med dem!

   Gillad av 4 personer

  • Olle Holmqvist skriver:

   ”Jag har hittills aldrig mött en invandrare som tyckt det vart fel med åsikten”
   Freddy Boy
   du som är intresserad av ord och deras betydelse när de sätts tillsammans, du måste veta att negationer – alltid krånglifierar. Två är hanterbart -fast mer neoronalt tidskrävande. Tre och eller fler negationer och det blir ännu mer besvärligt. Kan användas i debatt. Motdebattören fattar lite långsammare:
   – Man skall inte alltid undvika att frångå principen att ett förnekande kan förklena styrkan i motargumentet..
   Alltså negationsfritt alternativ till inledningsvis citerad mening:
   ”De invandrare jag mött hittills har alla delat åsikten”. Klart som pölsekokningsvatten
   Innebörd samma, men faktiskt tydligare och snabbassimilerat.
   Den dubbla negationen i retoriken som L’art pour l’art – annan och intressant historia.
   Men, Fredrik….lärde du inte ut det här som lärare ?

   Gillad av 1 person

   • Rikard skriver:

    Hej

    Fredrik? Nog för att jag och Östman tycker lika om mycket och ibland kan skriva med tämligen excentrisk stil men du tror väl inte vi är samma person?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 1 person

 12. Lars-Johan P Schedin skriver:

  Helt rätt igen Eddie/Omar!! 100% rätt!! Faktiskt så mycket rätt att man kan få för sig att börja gråta…! Av glädje eller sorg eller …. Därom tvista de lärde!.. Lets twist again.. M.v.h. farbror Lars.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.