Patrik Engellau: Ledande politiker säger att det välfärdsindustriella komplexet har de rätta metoderna att lösa Sveriges sociala problem men måste få mer pengar och dessutom en tioårig garanti att få sitta i orubbat bo

Patrik Engellau

När jag började på Sida som byråsekreterare i löneklass Ag 18 sattes jag att skriva promemorior ty att skriva promemorior är själva meningen med byråkratens liv. Ylva hette en av de damer som skrev ut handläggarnas blyertsmanus på maskin. Ylva sa att hon blev imponerad av mina promemorior eftersom hon inte förstod ett dugg. Det är klart att det är stort att träffa folk som verkar begripa något som man själv inte fattar.

Sedermera har jag upptäckt att det råder andra uppfattningar utanför byråkratins trygga, skattefinansierade murar. Folk blir i allmänhet inte alls glada av att inte förstå. (Poeter och kulturskribenter må vara undantagna.) Det var en jobbig insikt för mig eftersom den tvingar mig att skriva så att läsarna i bästa fall begriper vilket i sin tur kräver att jag själv ska fatta, ett tungt krav som inte ställs på byråsekreterare. Min metod är att göra allting enkelt vilket av mina motståndare, som gillar svårgenomträngliga och komplexa tankegångar, kallas att jag förenklar.

Inrikesminister Mikael Damberg, s, skrev en debattartikel i Dagens Nyheter som fick mig att göra följande reflektion.

Om en grupp personer kommer utomlands ifrån och flyttar in i ett svenskt bostadsområde och detta bostadsområde därefter utvecklar kriminalitet, fattigdom och andra sociala problem är det då området, alltså husen, gatorna och parkerna, som orsakar besvären eller är det de inflyttade människorna? Min hjärna, post-Ylva, kan inte annat än dra slutsatsen är att problemen måste bero på människorna, inte på betongen och asfalten.

Inrikesministern tycks ha motsatt uppfattning. Liksom så många andra inom politikerväldet verkar han mena att svårigheterna beror på husen och trottoarerna, på att tonårssonen skolkar och på att grannen inte har något jobb, alltså sådant som på byråkratspråk kallas socioekonomiska faktorer. Min hjärna har svårt med det där. Processen startar med ett ganska normalt svenskt bostadsområde. Sedan kommer det dit ett gäng nya människor och strax uppstår sociala problem. Därefter används dessa sociala problem som förklaring till efterkommande sociala problem som gradvis ökar av sig själva tills våldet och den övriga brottsligheten fått ordentligt fäste. Det är som ett slags perpetuum mobile med extra skruv.

Inrikesministern säger att han och hans medarbetare – vilka kan han annars avse med pronomenet ”vi”? – ”inte på riktigt kan bryta gängvåldet utan att också ta oss an grundorsakerna till att unga män dras in i kriminalitet”. Hur ska han och hans medarbetare lyckas med detta då? Han anger några konkreta åtgärder. De ska ”rusta upp” bostäderna i miljonprogrammet. De ska ”säkerställa att skolor och barnpsykiatri prioriteras”. De ska ”se till att socialtjänsten finns tillgänglig på kvällar och helger”.

En av de åtgärder ministern föreslår skorrar mot hans övriga analys som går ut på att alla problem handlar om husen och gatorna och att socialen inte har kvällsöppet. Han vill minska tillflödet av migranter genom att ”egenbosättning (ebo) begränsas i dessa områden”. Där tycks han liksom jag mena att det är de berörda personerna själva som utgör de svårbemästrade socioekonomiska faktorerna.

När jag läst debattartikeln ett par gånger förstår jag vad ministern egentligen menar. De konkreta åtgärderna som han planerar ska genomföras enligt ovan. De bygger på den svenska välfärdsapparatens traditionella tänkande som är ”mer av samma som tidigare fast med lite mer pengar den här gången”. Det som bekymrar ministern är att moderaterna, enligt vad han påstår, inte är så pigga på dessa förstärkta och långsiktiga sociala satsningar.

Genom Mikael Damberg talar det välfärdsindustriella komplexet som månar om sin framtid och oroar sig för att några politiker skulle kunna svika den offentliga välfärdsapparaten:

Vi vill se en långsiktighet kring alla de åtgärder som nu vidtas. Därför hade det varit en styrka om Moderaterna orkat ta i hand kring uppgörelsen… Vi måste visa beslutsamhet och uthållighet nog att låta många insatser – repressiva och förebyggande – verka över en tioårsperiod, utan att ryckas undan varje gång regeringen byter färg. Det borde Ulf Kristersson kunna ta i hand på.

Detta är enligt min uppfattning överdådigt i sin fräckhet. Nu begärs förnyat förtroende med tioårsgaranti och ytterligare miljarders miljarder kronor för en politik som politikerväldet – även Kristerssons parti – bedrivit under årtionden med katastrofalt dåliga resultat. Vid det här laget borde alla medborgare, åtminstone nettoskattebetalarna, inse att svensk politik inte, som den låtsas, handlar om att hjälpa det välfärdsindustriella komplexets klienter utan om att gynna det välfärdsindustriella komplexet självt. Och nu vill komplexet ha ett tioårslöfte om att få sitta i orubbat bo vad som än händer med Sverige.

52 reaktioner på ”Patrik Engellau: Ledande politiker säger att det välfärdsindustriella komplexet har de rätta metoderna att lösa Sveriges sociala problem men måste få mer pengar och dessutom en tioårig garanti att få sitta i orubbat bo

 1. Stig Folhammar skriver:

  En mycket tydlig och lättförstådd förklaring av hur den politiska klassen resonerar och av det välfärdsindustriella komplexets ideologi och tankegods; ”vi fixar det, om ni betalar mera”.

  Gillad av 7 personer

 2. A skriver:

  Så länge denne Damberg inte talar ett enda ord om kopplingen till eget skinn, så kan vi vara 100% säkra på att han ljuger i varenda ord han säger. Med dessa ENORMA belopp och konsekvenser det handlar om, borde kopplingen gälla hans egna liv eller kroppsdelar. Som läget är nu är maktutövningen i Sverige på låtsas! Vi blir av med vårt land på det här viset.

  Mvh A

  Gillad av 17 personer

 3. JL skriver:

  Jag gillar att jämföra Sveriges problem med tankesätten i företagsbyggar-bibeln ”Good to great”.

  ”Get the right people on the bus”, är en av huvudteserna.

  Föreställ er ett företag som kör Dambergs tänk.

  ”Vår säljare säljer inget, och vår kvalitetschef var tvungen att googla vad ISO-certifiering betyder. Vi löser det genom aktieägartillskott för att öka deras löner och piffa upp deras arbetsmiljöer.”

  Själv avskedar jag de som inte funkar trots upprepade chanser. Har aldrig ångrat ett avsked, men har vid upprepade tillfällen ångrat att jag dragit ut på det och gett för många chanser.

  Återvändarverk och asylstopp behövs NU, men kommer tidigast om 5-10 år. Är det för sent då?

  Gillad av 17 personer

 4. Skarprättarn skriver:

  Det blir som med värnskatten, det permanentas efter de tio åren. Det är en informell variant av diktatur, att en politik låses för ett visst ändamål. ”Klimatnödläget” är tänkt att trigga motsvarande ”klimatdiktatur”. Men i princip går det att upphäva med en våldsam förändring i opinionen, exempelvis om SD skulle få majoritet…

  Gillad av 3 personer

 5. tom crean skriver:

  Jag har släktingar som bott i dessa program på 70-talet, de var laglydiga, det var rent både i och runt husen, detta berodde så klart på människorna som bodde där då. Fula var de socialdemokratiska husen däremot redan på den tiden. De ser oss som myror, jag kan verkligen rekommendera avsnittet på swebbtv med den fängslade journalisten, lyssna på Pierre Schori och Jan Guillou, där har vi Sveriges nutida version av herremän, de betraktar de som inte håller med som smuts, lyssna på de vidriga högdragna tonfallen, överlägsenheten, vi är som kackerlackor för dessa människor. Det finns ingen mitten med aktivisterna.

  Gillad av 22 personer

 6. Jari Norvanto skriver:

  ”Min metod är att göra allting enkelt vilket av mina motståndare, som gillar svårgenomträngliga och komplexa tankegångar, kallas att jag förenklar.”

  Jag antar att detta är ett flagrant exempel på ‘enkla svar på komplexa problem’ – alltså högerpopulism – som politikerklassen, MSM och kadern aktivister och organisationer inom det godhetsindustriella komplexet så länge varnat för.

  Gillad av 3 personer

 7. Aurora skriver:

  Att miljön, både inre och yttre (trapphus, planteringar, gångvägar) skulle vara svaret på brottsbenägenheten i problemförorterna är gammal vånsteride. Det har också visat sig att dylik upprustning inte haft önskad effekt. Tvättstugor vandaliseras, källare används som försäljningscentraler för narkotika, gångvägar används för mopedrally, allehanda skräp kastas i fontäner, sopor slängs var som helst, parkbänkar och rastbänkar/bort förstörs, offentliga konstinstallationer blir klotterplank, återvinningsstationer blir öppna sophögar, etc etc. Det räcker att se bilder från mångas hemländer för att se sambandet som denna områdeskultur härör från. Lämna områdena helt åt de boende är bästa medlet istället. Insatser från välfärdsindustriella bidragskomplexet är bortkastat.

  Gillad av 8 personer

 8. tom crean skriver:

  Ja Patrik, det är en fräckhet men vid det här laget en självklar fräckhet. De vill ha det så här. Vi måste komma förbi att bara kommentera vansinnet och acceptera att vi styrs av en aktivistklass som helt enkelt agerar som förrädare. Innan dessa två insikter sjunker in, att vi styrs av aktivister och att de vill ha det så här så är vi dömda att rulla denna Sisyfos-sten upp för backen.

  Vi måste förbi detta rullande, strunta i stenen, och tänk på åtgärder istället. Det som behövs är dock inte förslag på åtgärder som förutsätter att aktivistklassen inte styr och/eller inte vill ha det så här, vi måste kunna ta första steget, en försvinnande liten del av kommentarer och inlägg handlar om hur detta kan brytas, man kan inte skriva ”lägg ner public service”, de har istället just infört en skatt! Motsatsen till att lägga ner. Varför? För att de vill ha det så här.

  En aktuell diskussion på DGS är om det hjälper att höja tonläget, svaret är sjävklart ja, endast en nybörjare i detta tror att det går att diskutera med aktivisterna. Situationen är denna:

  Aktivisklassen – fiskstimmet – dissidenter

  Det slående är hur observationen att en aktivistklass styr gått så många förbi, och därför också HUR de styr, trots att vänsterns metod är studerad och välkänd. VÅRT vapen är sanningen och den skall vi fortsatt svinga, men det är inte så stimmet styrs idag, de styrs med rädsla och projicerat hat, mot oss. Det är också därför fler kvinnor stöder den förda politiken. Vi måste vända detta.

  Gillad av 12 personer

  • tom crean skriver:

   Om Jag får ta lite mer plats så är det slående hur vår sida, dissidentsidan 2.0 till 100% förlitar sig på fakta, logik och rationell diskussion, när det så uppenbart inte är så vänstern och aktivisterna vunnit makten. Vi känner ju alla till kommunismens desinformation, de utvecklade ju det till en vetenskap. Den andra aspekten är att dissidenter 2.0 spelar nästan 100% defensivt, man ser inga aggressiva spelare som attackerar. Bland dissidenter 1.0 finns ett par aggressiva spelare, ta Ekeroth eller Kasselstrand exempelvis, men varför har de nästan misslyckats där vänsteraktivisterna lyckats? Mitt svar är att de inte har det moraliska imperativet, vänstern har lyckats skapa ett rådande moraliskt imperativ som låter dem komma undan med aggressivt beteende, eller bättre upp, eftersom de har den goda moralen (vilken så klart är följugen och falsk) på sin sida så är aggression ett bevis på godhet, fanatism ett bevis på godhet. Vad är Greta om inte aggressiv? De är det allihop.

   Så det som måste ske är att detta falska moraliska imperativ bryts, och detta sker inte med rationell dialog. Det är detta Trump instinktivt agerat efter, och vänsterns desperata reaktion visar att han hade rätt, han höjer temperaturen tills de begår misstag och avslöjar sig.

   Därför har jag aldrig trott på dialog med de som uppenbarligen vill ha det så här, och knappt med stimfiskarna heller. Det är därför jag inte tror på Sörmans väg, detta handlar om vem som kontrollerar folks känslor, inte intellekt.

   Gillad av 10 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Vi skall använda vårt intellekt för att utforma de känslostyrningar vi vill åstadkomma. Sun Tzu. Vi måste skilja esoteriken från exoteriken.

    Återvandring måste till exempel konsekvent framställas som en förbättring för de beträffade, som den naturliga och självklara slutfasen av flyktingmottagningen och ett slags understöd av deras hemländer. För vad gör de här?

    Ett nytt miljonprogram! Vi klarar det! Utmaningar! En sanningskommission! Ett program för rättvisa och rättsstatlighet! Höjd civilsation! Finare! Ädlare! Utvaldare av den frånvarande guden! Vi kommer inte undan fantomkalvinismen, den katten har kommit ur säcken, Pandoras ask är öppen, anden är ur flaskan.

    Men vi kan spela på fantomkalvinismen som på en lyra! Om vi känner till den och betraktar den som ett instrument! Det är ett mycket primitivt reaktionsmönster.

    Gillad av 3 personer

   • tc skriver:

    Jo precis, men hindret man måste över är det moraliska imperativet. Avsändaren är enormt viktig, för aktivisterna ser först och endast på VEM som säger saker, lyssna på senaste swebbtv där Michael Wilgert personligen attackeras av en Stockholmsmoderat som offrar åldringar, eller journalisten som blev gripen för att ha ställt frågor till Pierre Schori, både Schori och Guillou vill först och främst veta VEM personen är, när de hör Nya tider så legitimerar det dem att känna helig vrede, och se personen som smuts. Schori upprepar, ”jag vet vem du är”.

    Trump struntar i att vinna vänsterns moraliska imperativ, men utsätts då han inte spelar efter de av aktivisterna uppsatta reglerna för ett enormt hat. Det kräver en enorm skärpa och snabbhet och styrka att slå tillbaks hela tiden och inte ge en millimeter, då vinner andra sidan.

    Gillad av 3 personer

   • tc skriver:

    En fundering är att alla dissidenter som på något sätt syns idag inte kan leda, de kommer inte över det moraliska imperativet, historier och bakgrund kommer att letas upp, vi är som utslitna krigare. Trump var under radarn för etablissemanget men har uppenbarligen tänkt länge på sin strategi, han var ett nytt kort, det är vad vi behöver, någon med inflytande och pondus som inte bränt sitt krut.

    Gillad av 5 personer

   • A skriver:

    Visst Eksnad, men vi själva behöver logik för att finna mekanismerna och sedan verktygen. Just nu tänker jag tex på renandet av vänsterhjärnornas ”enda goda”, genom att flytta ut all ondska från sig själv till en punkt utanför det egna jaget. Denna process måste vara en av de mest väsentliga, centrala. Jag tänker att det MÅSTE finnas möjligheter i att förstå och kunna kontrollera detta. Som att komma åt de egentliga nervtrådarna.

    Mvh A

    Gilla

 9. Eva Danielsson skriver:

  Damberg presenterar samma socioekonomiska soppa som vanligt från sossarna. Som bara göder både själva problemen och VIK i en evig spiral, som blir dyrare och dyrare vartefter både i pengar och mänskligt lidande.
  Brottsligheten är importerad. Det handlar om enorma volymer människor från dysfunktionella samhällen med islam och klankultur. Som inte avkrävs laglydnad ens och som uppmanas till avståndstagande mot det svenska samhället av sina klanledare och imamer. Vilket accepteras eller stöds resp uppmuntras av politikerväldet och deras aktivisttrupper. Alltså ett krig mot oss svenskar – mot vår kultur, vår ekonomi, vår säkerhet och trygghet – som har startats och förs av våra egna makthavare!! Av lite olika motiv antagligen, men effekten blir densamma med förstörelse, förvirring och vanmakt. Vilket den onda klicken av maktens folk och aktivisterna vill ha. Frågan är om alla inom politikerväldet är onda eller om de flesta bara är fega och förvirrade. Etablerade motkrafter saknas i alla fall. Men det mullrar lite undertill ändå, bland gräsrötterna. Vilket behöver gödas och gärna med insikten om att nya blommor inte alltid är bruna eller luktar illa. Medan de gamla välkända sorterna, som ju håller på att vissna, bara har konstgjorda falska blomblad och stinker vid närkontakt. Som varken vill eller i varje fall inte kan lösa de problem de själva har skapat, på vägen mot ökad och orubblig makt.

  Gillad av 9 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   När vi talar om brottsligheten skall vi associera den med den sittande regeringen och inte med förövarna. När vi kommer till makten skall vi taga åt oss äran av att brottsligheten sjunker, men inte i detalj tala om varför den sjunker. Verka, men inte synas, sade Wallenberg, och han visste vad han talade om. Trump gör exakt detta. Han skryter hela tiden med den goda tillväxten och förbättrade sysselsättningen och säkrade energiförsörjningen och säkerhetsläget, men han kopplar det aldrig till de åtgärder som har förorsakat dem!

   Frånvaron av Åkessons dagliga, stundliga, uppwöwda och mowalisewande tiwader om bwottsligheten och fawligheten bevisar att han inte är kapabel att taga över makten. Alla problem måste läggas i regeringens knä!

   Gillad av 1 person

  • US. skriver:

   @ Eva Danielsson,

   Jag skrev flera svar till dig och de andra som responderade på mitt inlägg igår, inklusive länkar som förklarar min ståndpunkt i mer detalj. Men allt klipptes bort, så jag ger upp.

   Utlandssvensk

   Gillad av 2 personer

   • Ofrivillig svenska skriver:

    Hej. Mycket tråkigt att vi inte kunde gå vidare i de ämnena. Jag kommenterar inte just detta mer av kanske uppenbara skäl. Vill redaktionen ej publicera kommentarer är det deras rättighet men det bör inte göras med hänvisning till saker man inte alls nämnt i texten.

    Gilla

   • A skriver:

    Synd U.S, det är nu vi skulle ta i bruk det nya nätverk som Öst Man har riggat upp åt oss. 🙂 Är det inte ett bra läge nu? Dissi 3.0 Way of the future.. 🙂

    Mvh A

    Gilla

 10. Martin skriver:

  Men Damberg har heeelt rätt integrerjingen fungerjarj inte och vi måste visa medmänsklighet och satsa merj pengar för att få igång den och i övrjigt hur uttrjycker Du dig egentligen? /Maramön

  Gillad av 2 personer

 11. Byggfläktar skriver:

  Man kan förenkla än mer; Migrationskranen står fortsatt vidöppen. Jämför med övriga Norden. Det blir hela tiden mer blött om fötterna. Nu önskar man sätta in byggfläktar, för att torka upp. Men inte strypa kranen. Detta för att kranen öppnades på Palmes tid. För tydlighetens skull befäst i en grundlag. För det ansågs världsligt humant. Och den synen lever kvar. Därför stängs inga kranar. Hur blöta vi än blir om fötterna. Att ändra på beslut tagna för ett halvt sekel sedan görs inte i brådrasket. Så att stänga kranar kan inte komma på tal. För det vore som att erkänna att man blir blöt om fötterna om kranar får rinna under ett halvt sekel. Hellre då blöt om fötterna, med en insatts av många byggfläktar. En kortslutning i konsekvenstänkande. För i Svea rike gör man inte som i Japan. Ber om ursäkt offentligt när något har gått snett. En kulturskillnad som får stor betydelse. Dessutom – att erkänna att kranar måste stängas vore som att erkänna att ett visst parti haft rätt. Och det blir alltför stort. Hellre då låta vattnet växa upp mot låren. Och överge LO:s kärnväljare. De som råkar vet något om byggfläktar. Slutsaten blir. Inga kranar kommer att stängas. Vattenkranar har gått och blivit ett tabu. Inte konstigare än att vissa inte äter griskött. Av den anledningen kommer vi att få höra mer av brummande byggfläktar. Som ger sken av handlingskraft. Men skenet bedrar. Där är vi nu. Det Välfärdsindustiella komplexet spelar nog bara en sekundär roll.

  Gillad av 3 personer

 12. svenne skriver:

  ”Om en grupp personer kommer utomlands ifrån och flyttar in i ett svenskt bostadsområde och detta bostadsområde därefter utvecklar kriminalitet, fattigdom och andra sociala problem är det då området, alltså husen, gatorna och parkerna, som orsakar besvären eller är det de inflyttade människorna?”

  Ha,ha! Jag har själv gjort denna reflektion. Då det byggs ett nytt bostadsområde så verkar det i många fall anses att ”socioekonomiska faktorer” finns i den byggmateriel som användes, och det är fullkomligt likgiltigt vilka individer som flyttar in. Om det i efterhand visar sig att området blir ”utsatt” så är det konstruktionen av byggnaderna som har orsakat detta och då krävs en korrigering i efterhand. För att förebygga dessa kostsamma justeringar så borde politikerna vara en remissinstans i ett tidigt stadium i byggprocessen eftersom de verkar veta var skon klämmer och misstag kan undvikas.

  Gillad av 1 person

 13. Laggar skriver:

  Man undrar ibland om PK-elitens förklaringar går hem hos dem själva ens. Ingen utanför den kretsen kan tro att bilbränder stoppas genom socioekonomiska åtgärder. Begreppet socioekonomiska åtgärder är i sig ett ”rasistiskt” argument, dvs. vissa människor kan inte bete sig på ett ansvarsfullt sätt. Det enda är att ta fast bilbrännarna, sen kan man se på deras hudfärg, men man har ingen nytta av att ta fast alla med samma hudfärg som bilbrännarna. Polisen i USA tar fast brottslingar, som de sedan kan ta och se hudfärgen på, men det båtar föga för de låser in dem för det de gjort och de har ett namn på förövarna. Man tar inte fast bilbrännare med socioekonomiska åtgärder. Ser jag någon bränna min bil måste jag ta till knölpåken och inte vänta på socioekonomiska åtgärder som skall rädda min bil från att brinna. PK-snacket är bara ett snack inom den kretsen, även PKs bil kan brinna då söker hen knölpåken. Men det de åstadkommer är att förvirra tankarna hos de mottagliga och förvirrade som aldrig vågar hålla i en knölpåk och det tycks vara syftet. Då behåller man herraväldet i den offentliga diskussionen och kan se ned på alla med knölpåkar.

  Gillad av 2 personer

 14. Christer L skriver:

  Det finns inget som tyder på att den svenska regeringen med anhängande partier ser sin ställning som något annat än en tillfällighet. Man har fått en chans till upphöjda positioner och huggit tag. Det var vissa saker som stod klara, som en övergripande globalistisk strategi, den kunde man inte göra något åt, det var ju därför man fick chansen och betalningen. Allt annat var man okvalificerade för. Man hade flutit upp på ytan som ett skum ur en process i Sveriges inre som ingen har mycket förstånd om. Annat än vi dissidenter som ser att det nog inte är så bra, något som vi är i och som händer oss. Och så kom den nya världsordningen och gjorde resten. Men har det inte alltid varit så här, när hade vi politiker som skapade goda tider? Jo, vi hade fredspolitiken under andra världskriget. Undvikandets politik. Undvik ansvar.

  En god politisk insats skulle minska behovet av politik, en god adminstration skulle minska behovet av adminstratörer. Men svensk politik och svensk adminstration har växt som en malign cancer i den svenska samhällskroppen. När sig själv, dödar världdjuret. Malign kortsiktighet.

  Trump är en duglig politiker. Hans meritlista är nu fenomenal. Det är betecknande att det svenska politiska etablissemanget med media ensidigt och totalt har avfärdat Trump som en oduglig politiker.

  Gillad av 1 person

 15. Roy skriver:

  De som styr detta land(inte svensk regeringen)känner till det kokta grodans receptet och följer noga det.Thats the problem…De gjorde ett misstag 2015 då lät landet översvämmas med ”migrantkrisen”.Men de är duktiga på nya påhitt som ”klimatkrisen” t ex.Fast även här blev det överdrivet.Så de är inte så kloka och mäktiga som man tror.
  Men vi får se hur det blir.I alla fall ..var och en av oss kan hoppas endast på sig själv och sin familjen.Staten utan tvivel är fienden som man ska akta sig för..

  Ett annat problem är Sveriges i sammanhanget låga statsskuld. Svenskarna som privatpersoner är världens mest skuldsatta folk och kommunerna går också på knäna, pga massinvandringen. Men staten har fortfarande marginaler att fortsätta sin vansinnespolitik och ”hålla liket levande” genom massiv upplåning.

  Gillad av 1 person

 16. elfyma+ skriver:

  Miljonprogrammets områden var förvisso trista redan när de byggdes för ca 50 år sedan. Hyrorna var höga (ofta dubbelt så höga som i Stockholms innerstad) och insatserna var höga för dessa fula Olsson&Skarnebyggen byggda på leråkrar utan någon vegetation. Då fanns heller ingen tunnelbana eller annan samhällsservice i förorter som Tensta, Rinkeby och Fittja.

  Men vi var glada att överhuvudtaget få flytta in i en egen bostad, efter att ha varit inneboende eller ha bott i tjänstebostäder utan eget rum.
  Vi som flyttade in där var förvisso invandrare, men inte bidragssnyltare.
  Vi var skötsamma ”lantisar” från främst Norrland och Finland (som fått jobb inom exportindustrin) och som inte hade en chans på den slutna korrupta bostadsmarknaden där attraktiva lägenheter gick i arv eller såldes svart. Hörde senare även hur anställda på Bostadsförmedlingen lyfte fram sina partikamrater och kompisar i bostadskön.

  Det var även då låg status att bo i dessa områden. När innerstadens journalister behagade gästspela hos oss så resulterade det ofta i negativa nedlåtande artiklar.
  Många av de ursprungliga ”nybyggarna” har med åren bytts ut mot en annan typ av invandrare från mera avlägsna kulturer med en helt annan arbetsmoral.
  Nu handlar det om snabba cash, dyra BMW, märkeskläder och dyra klockor, istället för hårt arbete för att kunna spara ihop till en begagnad japanare.

  Gillad av 5 personer

 17. Aha skriver:

  ”Processen startar med ett ganska normalt svenskt bostadsområde.” Mycket tänkvärt. De socioekonomiskt utsatta områdena har en gång inte varit utsatta, men blivit det p,g.a. de som flyttat dit. Den centrala frågan blir vilka som flyttat dit samt vilken kaliber dessa haft. Svaret på det vet vi alla.
  Kan det ändå vara så att de socioekonomiskt utsatta områdena, dess byggnader och gator en gång befunnit sig högre upp i hierarkin för att sedan via förslitningar sjunkit längst ned i hierarkin? Knappast. Sedan ”urminnes tider”, innan massinvandringen har de idag socioekonomiskt utsatta områdena varit längst ned i hierarkin utan att de genererade de mängder av det utanförskap som idag är fallet. Därmed sagt att det är de inflyttade människorna och deras livsförutsättningar såsom dålig svenska som skapat de socioekonomiskt utsatta områdena. Tvärs emot rådande förklaringsmodell men alltså enligt Engellaus resonemang.

  Det förorterna behöver inympas med är precis samma sak som u-länderna; borgerliga dygder såsom flit, utbildning och hederlighet. Konstigt att man inte satsar på det.

  Gillad av 2 personer

 18. Folke Lidén skriver:

  ” Min hjärna, post-Ylva, kan inte annat än dra slutsatsen är att problemen måste bero på människorna, inte på betongen och asfalten.”
  Spot on. Så är det.
  Jag djärvs föra resonemanget vidare.
  Folk som kommer, från Afghanistan, Nordafrika och Mellanöstern, sägs fly från ”krig och elände”. (Numera även ”klimatet”- Klimatflyktingar en ”våt” dröm för MP och C ).
  Snarare tror jag att dom flyr från klanstrider, oreda, aggressivitet och religiös intolerans.
  Dessa företeelser beror inte på Diktatorer eller Präster.
  Det beror på folket,
  Tillspetsat – Dom flyr från sig själva.

  Gillad av 1 person

 19. Sven Dufva skriver:

  Mikael Damberg föreslår alltså samma politik med samma väfärdsindustriella verktyg som SAP använt sig av i fyrtio års tid med känt resultat. Socialdemokraterna har en fantastisk förmåga att låtsas som om de kan bedriva politik i opposition till sitt eget monumentala misslyckande.

  Gillad av 1 person

 20. Eskil skriver:

  En entreprenör som missköter sina åtagande och man ser inga förbättringar trotts flertalet varningar och påpekande kastar man helt sonika ut. Det skulle enbart bemötas med ett hånskratt om entreprenören skulle komma med förslaget att ge oss ett 10 års kontrakt så skall vi visa att vi kan bättre.

  Gillad av 1 person

 21. olle holmqvist skriver:

  Integrering är mycket enkelt: -Familj med
  – självförsörning. Icke det = socioekonomisk faktorer:
  > lite pengar, lite självrespekt:
  – egen bostad att stänga dörren till inifrån. Icke det = socioekonomiska faktorer,
  > trångt. oönskade som ändå bor där, nöter på varandra
  – Barn i regelbunden ordnad skolgång. Ick det: socioekonomiska faktorer
  > ungar utan kunskaper, gäng på stan, sm,åbrottsliget-storbrottslighet, grogrund för svennofobi

  Bra var det på Tage Erlanders tid (Varför har ingen skrivit en bok med den titeln?)finnarna i Borås, italienarna i Västerås osv. De blev så assinilerade att de inte ville åka hem.Tage själv uttryckte att vi skulle vara nöjda med att – inte – ha stora befolkningsgrupper som kände sig utanför, med raskravaller som i USA. Han snackades omkull av Palme och David Scwartz.
  De hade väl en vision av ett till börja med Norden och Europa av glada bröder och systrar av alla ursprung.
  ”Enligt Schwarz gällde det att snarast överge den rådande assimilationspolitiken och istället respektera invandrarnas kultur och språk. Han gav ut flera böcker om invandrare och minoriteter, bland annat Kan invandrarna bli svenskar? från 1973.” SvD 12 nov 2008

  Kanske föreställde de sig inte den stora muslimska invandringen.

  Gillad av 1 person

 22. Hovs_klipphällar skriver:

  Vad det handlar om är att PK-sektens politruker har en vision om hur det BORDE se ut, och när den bångstyriga verkligheten inte vill rätta sig efter visionen måste vi skattebetalare pungslås på ÄNNU mer av våra pengar för att deras vision ska kunna genomföras.

  På vår bekostnad förstås. Och PK-sektens vision går ut på att vi skattebetalande svenskar ska fortsätta betala för att bli koloniserade av MENA-folket. Och be om ursäkt för att vi ännu existerar. Som vi nu gjort i flera decennier.

  Gillad av 3 personer

 23. Bo Svensson skriver:

  De som leker med våra pengar, har kanske fått order från högre ort: Öppna gränser!!! – Annars! – Och hoten är tillräckligt eftertryckliga.

  Och det finns ju en lösning som täpper till en fatal blotta i systemet: Krav på ekonomisk garant för den som sysslar med något som kan förorsaka större förluster än den vållande kan kompensera.

  Dit hör att fabricera fyrverkeripjäser, producera kärnkraft, ordna underhållning i trånga lokaler och en massa annat och man har bara lamt börjat tillämpa försäkringskrav på trafik och arbetsplatser men utbetalningarna efter dödsfall är löjligt låga.

  Dit hör också att välja en kriminell livsstil istället för att försöka fungera som en tillgång för sina medmänniskor.

  För mycket länge sedan hade vi ju denna ordning med sin släkt som garant. – Numera är det ju rimligare med ett försäkringsbolag.

  Incitamenten blir då de rätta, då man genom sitt sätt att vara kan påverka kostnaderna för att skaffa försäkring, om konsekvenserna av att misslyckas avstäms på rätt nivå.

  Gilla

 24. Rikard skriver:

  Hej.

  Såg en teckning en gång, föreställande en man som öppnat ytterdörren till lägenheten. In genom dörren tränger sig ansiktslösa personer som kör ner flaskor i halsen på mannen.

  Bildtexten var: ”Samhället tränger sig på och tvingar honom att supa.”

  Förr trodde man att guden Gud (alltså judarnas, de kristnas och muslimernas gud) var den som fick saker att hända (och en hel del oknytt därtill vilka kunde blidkas med diverse medel – finns än idag jägare som har olika knep för att blidka Skogsfrun) – idag tror man på samhället.

  Det är samhällets fel att…

  Jo, det kan till och med vara så ibland. Pensionärerna som av politiker igen vräks från sitt boende i Stockholm kan definitivt säga att det är samhällets fel att de vräks: de har knappast slarvat med hyran, varit stökiga eller förstört bostaden. Barn som utvecklar PTSD av att vara i skolan bär inte ansvar för att skolan är vad den är.

  Men att det skulle vara samhällets fel att du går in på Närlivs och stoppar dyrt kött under kjolen, eller sliter till dig en limpa cigg och ”kubbar jude” som de elaka barnen sade förr – nädu. Den gubben går inte. Kanske det är samhällets fel, att politiker är som de är?

  I närheten här håller en del bilister över hundra blås genom byn. Vems fel är det?

  Men, PE, och alla andra: det år att lösa. Först säger man till och förklarar för den som gör fel, vad det är den gör som är fel och varför det är fel, och hur man gör rätt. Hjälper inte det låser man in den som gör fel under så lång tid att det inte var värt det, oavsett om det var momsfusk eller stöld – ca fem år på fästning är lagom. hjälpte inte det måste vi tyvärr dra som enda möjliga slutsats att personen måste tas bort permanent: oavsett om den inte kan eller inte vill ändra sig kvarstår nu inga tvivel.

  Så länge inte samhället ser till att dömda brottslingar inte kan begå nya brott, är det väl samhällets fel att brott begås?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 25. Arthur skriver:

  Det som Damberg kallar ”en styrka” är att oberoende av hur folk röstar skall de få Dambergs politik. Tyvärr är det inte helt ovanligt att svenska politiker stänger av folkstyret på liknande vis; decemberöverenskommelsen i osalig åminnelse.

  Gilla

  • Vax skriver:

   Internt har Skatteverket i flera år larmat om systematiskt missbruk av så kallade samordningsnummer – tillfälliga personnummer för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

   Med hjälp av dessa begår utländska medborgare brott eller får illegalt tillgång till svensk välfärd. Man befarar även att systemet utnyttjas för finansiering av terrorism.

   Via Transportstyrelsen får en man ett samordningsnummer utan giltig id-handling. Vem han var eller vad han gjorde här vet ingen, men han hade levt i Sverige i minst två år och på den tiden dragit på sig trängselskatter och parkeringsböter för ca 400 000 kronor.

   I dag har han ett beslut om utvisning men polisen vet inte var mannen befinner sig.

   Fallet är långt ifrån unikt. Polisen kallar personer som missbrukar samordningsnumren för ”spökpersoner”.

   Har inte regeringen någon kommunikation med skatteverket ?
   Naturligtvis har dom det det, ser vi i lönekuvertet.

   Alltså måste vi dra slutsatsen att politikerna blundar.
   De vill inte se, de vill inte ändra på något som är till förfång för asylanterna, röstboskapen – vårt nya frälse.

   Damberg på sin kant – Borg på sin,
   har aktivt börjat jobba på att S och M ska ingå någon form av allians.
   Var Reinfeldt står behöver vi inte undra över och då lär väl UK inte kunna stå emot.

   Och så blir det som vanligt alla mot en.

   Gilla

 26. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, detta sorgliga faktum har ju redan avhandlats i kommentarsfältet till den frejdigt tunnelseende Michael Diamants återkommande, verklighetsfrämmande visionerande om en ”svensk” byggnadsrenässans. Jag tycker, att vi ska sluta kasta pärlor för otacksamma svin.

  ”Hemljuvahem 9 september, 2019 kl. 06:54

  Jag, som är mycket road av arkitektur och byggtradition måste beundra din entusiasm, Michael Diamant, men all eventuell skadegörelse beror självklart på vilka individer som vistas i området.

  Miljonprogrammet var inte vackert när det byggdes heller, men människorna – de väl uppfostrade, skötsamma svenskarna, som tacksamt bodde där från start och ibland tills alldeles
  nyligen…

  … har generellt tagit väl hand om sina lägenheter och de gemensamma utrymmena.

  Det är för att aktsamma och hänsynsfulla svenska pensionärer har ersatts av ett helt annat klientel som vandalisering och asociala beteenden har gjort höghusområden och egnahem rivningsfärdiga.

  Gilla

 27. Mer av samma sort skriver:

  För många år sedan rustades Brandbergen i Handen upp. Av de skäl som förespeglar Damberg. Det hjälpte inte. Nu mer av samma sort. Man tar sig för pannan.

  Gilla

  • Margareta skriver:

   Sådan upprustning över hela landet. Det blev balkonger i olika färger påhängda på utsidan av husen samt en och annan spaljé med klängväxt som inte växte i den lermylla som omgav husen. Allt detta skulle göra området attraktivt och förhindra framtida ungdomsgäng och brottslighet. Liksom någon sorts trolleri, sossetrolleri. Simsalabim!

   Gilla

 28. Lars skriver:

  Det är inte så att de vill ha det så här:
  1) De vet inte hur det är
  2) De har inte kompetens att angripa problemet
  3) De sitter fast i det tänkande som kännetecknar deras partier
  4) De kan inte identifiera problemen och då kan man inte angripa dem
  5) Problemen står i bjärt kontrast till den ide om samhällsutvecklingen de när

  Det är inte det ”välfärdsindustriella komplexet” bakom detta för det kommer från högsta ort och avspeglar ledningen inom det socialdemokratiska partiet. Byt ut dem och flera nivåer under. Ta ut en riktning, men för guds skull, gör en problemanalys som håller så att ni kan sätta mål.

  SAP tycks helt enkelt vara slut, V och MP har varit ”slut” från början. De andra partierna tycks inte heller ha mycket att komma med utom nyliberal ideologi och att marknadskrafterna klarar allt t.ex. på bostadsmarknaden eller jobbskatteavdra eller liknande. Det åttonde partiet är paria!

  Hur ska man bemöta då? Det beror ju på vem man vänder sig till och det är knappast aktivistklassen utan alla jordnära, sansade personer i valmanskåren som har svårt se igenom det som sker och dessutom matas av media, där det kanske inte är agendan i sig som är värst utan hur den verkar genom att förtiga fakta och vinkla informationen kring samhälle och politik.

  Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   LARS: En mycket god analys av läget, som du gör. Finns mycket att säga om detta – när det gäller din första punkt om att många politiker faktiskt inte vet hur läget är runt om i landet, kommer jag att tänka på en episod involverande dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt (S). I samband med en valrörelse reste han runt till olika kommuner i landet, höll tal, träffade vanliga väljare (företrädesvis då S-väljare) osv.
   Han berättade att han träffat en övertygad S-väljare, som skaffat sig en hög akademisk examen. Denne berättade för Feldt om hur hög andel av hans inkomst, som försvann i olika skatter. Detta möte, där Feldt fick en ingående inblick i den verkliga situationen för en person, som tagit på sig studieskulder och lagt flera år på studier (år då han ej haft inkomst av förvärvsarbete) och lyckats få en högre inkomst, men som såg en mycket blygsam återbäring på sina investeringar i tid och ansträngning i form av nettoinkomst, gjorde ett djupt intryck på Feldt. Först då insåg han konsekvenserna av det skattesystem, som han själv haft stor del i att mejsla fram – han insåg hur förvridet (perverst) det fungerade.
   Så inneslutna i bubblor kan rikspolitiker vara t.o.m. inom sina egna specialområden. Om det åtminstone hade funnits en kritiskt granskande journalistik värd namnet, då hade möjligen illusioner av olika slag haft mindre möjligheter att fortleva. Det är först när reportage från verkligheten börjar sippra ut genom Potemkinkulisserna, som fasaden av Sörgårdsidyll uppbyggd på de egna flosklerna och Orwellska slagorden börjar rämna.

   Gilla

 29. olle reimers skriver:

  Det moraliska imperativet har vänstern kidnappat och låst in i en kraftigt förseglad och bevakad källare som kan bli mycket svår att erövra. De har lärt av Goebbels att det bästa är en riktigt stor lögn. Att vara för människans förslavande och låtsas som att det är det högsta moraliska är en skickligt formulerad lögn som når de högsta höjderna av storhet.

  Om man nu vill avslöja den lögnen måste man först komma till rätta med frågan om det är så här medborgarna vill ha det eller ej. De kanske föredrar lögnens söta smak framför verklighetens bittra frukt?

  Kanske är den bästa taktiken nu att låtsas som om de har rätt så att allt brakar iväg i högre fart än nu? Om det går för sakta får vänstern alltför mycket tid på sig att anpassa retoriken till händelsutvecklingen.

  Gilla

 30. h skriver:

  Vad jag tror (vet) att Sverige och det svenska folket idag behöver är en Thatcher, Trump, Johnson eller liknande personlighet och med det mod som dessa personer haft (har). Vad har vi: rara, snälla talföra personer i ”oppositionspartierna”.

  Uttrycker ”tomma tunnor skramlar mest” passar ganska väl i bilden av den svenska ”oppositionen”.

  Var finns denna person?

  Det börjar bli bråttom att han/hon träder fram och får den svenska ångaren att avsluta sin färd mot undergång.

  SWEDEN NEEDS YOU!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.