Patrik Engellau: När man talar om trollen står de redan i farstun

Patrik Engellau

En gång för länge sedan skulle jag och en kompis segla från Västervik till Visby. Min kompis var mycket intresserad av damer och hade hittat två stycken som han generöst erbjöd att följa med på seglatsen, båtägaren, det vill säga mig, ovetandes. Han sa till damerna att inställa sig i hamnen följande morgon och att ta med sig ordentligt med kläder för det befarades busväder och dessutom mat så att det räckte för damerna själva. 

Nästa morgon lyste solen klart från en molnfri himmel. Damerna kom klädda i bikini och badrock ”eftersom det var så fint väder”. Matsäcken visade sig bestå av en påse geléhallon ”eftersom vi inte är så stora i maten”. Visby ligger ungefär sextio distansminuter från Västervik. Bara ditresan skulle ta minst tio timmar och det var som sagt kulingvarning och förväntad motvind. Damerna fick inte följa med. 

Precis så sorglösa som dessa damer anser jag Sveriges ledande makthavare och opinionsbildare vara. Vad är det för skillnad mellan gymnasiegarantin för afghanska ensamkommande och en påse geléhallon som skaffning vid en havsseglats? Att öppna för anhöriginvandring utan att ha uppmärksammat konsekvenserna – till exempel att i Sverige födda barn till två utlandsfödda föräldrar är den enskilt mest brottsbelastade etniska gruppen, nyanlända afrikaner ej undantagna  – är väl att bete sig med samma grad av oförsiktighet som unga damer som ska segla över havet i bikini? 

Till skillnad från de unga kuttersmyckena som min kompis hade raggat upp är Sveriges beslutsfattare inte bara naiva (även om de ibland skyller sina misstag på naivitet väl vetandes att alternativa förklaringar ställer dem i en ännu sämre dager). Makthavarnas motiv är, skulle jag tro, en blandning av, å ena sidan, den ovilja till rättelse av ett historiskt dödsdömt projekt som kännetecknade den franska adeln före revolutionen – adeln och kungen visste precis vad som skulle hända: efter oss syndafloden, sa Madame de Pompadour – och, å den andra, djup och skräckblandad insikt i hur svårt det skulle bli att rycka ut PK-ismen med rötterna ur det välfärdsindustriella komplexet, media och alla statsfinansierade aktivistorganisationer såsom Svenska kyrkan och att sedan, mot de samlade aktivisternas vilja, försöka ersätta deras skruvade ideologi med folkvett och sunt förnuft. Det vore ungefär som att be ett motvilligt flygvapen att bygga om sina JAS 39 Gripen till gräsklippare eller att uppfostra vargar att beta med lamm enligt profeten Jesajas vision.  

Noga betänkt tror jag att det finns ytterligare ett skäl till att politikerna föredrar att leva i förnekelse förklädd till naivitet framför att erkänna uppenbara misslyckanden och det är deras ego. De har solat sig i glansen av sin egen internationellt erkända godhet – varför tror du att de besväras så illa när ”Sverigebilden” får en törn? – över vilken de rest sitt eget monument, nämligen den fjolliga föreställningen att Sverige skulle vara en humanitär stormakt. Det är inget fel på hedersbetygelser men när man hittar på dem själv och inte delar ut dem till någon annan än sig själv blir det lika löjligt som Hermann Görings hemmadesignade operettuniformer.

 

Det är farligt när härskare av bekvämlighet och fåfänga väljer att bortse från sanningen och anträda förnekelsens väg. Det leder bara till att det när verkligheten till slut tränger sig på är alldeles för sent att vidta trovärdiga motåtgärder. När man äntligen börjar tala om trollen står de redan i farstun och förbereder sina nästa steg.  

Beslutsfattare bör alltid, framför allt om de har ansvar för något stort och viktigt som landet Sverige, måla fan på väggen och tänka tanken att bikini och geléhallon kanske inte är rätt utrustning för en lång seglats. Förbered dig alltid för det värsta. Si vis pacem, para bellum, sa romarna. Om du vill ha fred så förbered dig för krig.  

95 reaktioner på ”Patrik Engellau: När man talar om trollen står de redan i farstun

 1. A skriver:

  Bra P.E. Romarna insåg att målet och vägen dit är två olika saker. Alltså varför vägen mot frihet inte är frihet utan istället sanning. Vilket också betyder att det kortsiktigt goda ofta är det långsiktigt onda. Vilket i sin tur är samma sak som att enbart optimal taktik leder till att man förlorar kriget i avsaknad av strategi. Och här är vi nu..

  Mvh A

  Gillad av 14 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Mina råd till Jimmie Åkesson
   Refererande till din prestation i SVT AGENDA igår den 13/10.
   Du gjorde bra ifrån dig tycker jag men, ursäkta min framfusighet;

   1. Din klädsel är en katastrof. Du får SVT:s meteorolog Per Stenborg att ligga i lä. Anlita en kompetent rådgivare härom. Ett välvårdat yttre bokför ett STÖRRE förtroende än vad Du säjer. Lär dig att förstå det.

   2. I kritiskt avgörande tillfällen släpper du som enda svenska partiledare ögonkontakten. Studera och ta lärdom från dina motståndare.

   3. Lär dig hur Du med ditt kroppsspråk tar kommandot.

   4. Anlita en retorisk expert. Läs Engellaus DGS-krönika ”NÄR MAN TALAR OM TROLLEN STÅR DE REDAN I FARSTUN”. Du har ett centralt budskap som i stort sett ALLA normalbegåvade svenska individer håller med dig om. Lär in dig retorikens konst och öva på den hemma i köket. Du måste lära dig att ta ett struptag på din motståndare. Kolla på Trump!

   5. Sverigedemokraterna bör skapa en slogan, – ”Ta Tillbaka Ditt Sverige”, eller något liknande.

   Jag gillar dig Jimmie, och jag tror på dig. Scenen du ställde till med när du för ett kort ögonblick lämnade partiledardebatten var Skitbra.

   Gillad av 15 personer

   • bejji skriver:

    Noteras att ingen av de övriga partiledarna protesterade mot Sjöstedts påstående att SD ”har rasismen som affärsidé” – tigandet var totalt därvidlag.
    För övrigt bör JÅ vara mindre mesig och exempelvis hela tiden trycka till Annie Lööf med hennes påståenden häromåret att Sverige skall ta emot 30 miljoner invandrare.

    Gillad av 7 personer

   • Axel skriver:

    Det är hög tid för Miljöpartiet att sätta sig på skolbänken. Per Bolunds svammel om att byta ut bensin mot biodränsle. Läs på om Göteborg Energis fiasko, med deras Gobi Gas, kostade bara 2 Milliarder.
    E 85 bränslet kostar betydligt mer än bensin och förbrukningen blir 25% högre pga lägre energiinnehåll.
    Dessa båda bränslen släpper ut lika eller mer koldioxid som bensin och diesel. Bli kloka någon gång är ett måste.

    Gillad av 6 personer

   • Palle9 skriver:

    Thomas Ek: Utmärkt! Hoppas Jimmie tar till sig av dina goda och insiktsfulla råd.
    Mot bakgrund av din fjärde punkt och en verklighet, som i accelererande takt visar på rader av misslyckanden i massinvandringens kölvatten, borde det vara öppet mål för ett parti som SD.

    Gillad av 3 personer

   • Erik skriver:

    Bra Thomas Ek,skicka en kopia till SD info.
    Nu ska vi absolut inte skälla på JÅ,han har sin karaktär och därmed saknar han vissa egenskaper som ex.vis vara en tuffare person ,en ”elakare” jäkel. Tveksamt om han kan träna upp det eller om SD ska ha en annan som representerar partiet i debatterna.Inneär dubbelt ledarskap på något sätt,för JÅ ska vara kvar,han har gjort så mycket gott för Sverige och SD,och han gör det fortfarande,
    Men ,och detta är kanske viktigare, väsentligare är nog att analysera partiets taktik och strategi och hur SD fungerar som opinionsbildare.
    Som annan sagt,med tanke på hur Sverige ser ut och styrs så borde stödet för SD vara mycket större än dessa ca 18-22% som opinionsmätningarna säger. Detta borde SD diskutera och åtgärda.
    Varför har SD inte letat upp alla kostnader som Sverige som stat har och som kommunerna har för massinvandringen? Jag menar att svaren finns om man letar. Varje kommun borde ta sin kommun o landsting och gå igenom i detalj kostnaderna. Inte bara direkta bidrag utan exakt hur är merkostnaderna för dagis,skola,äldrevård,sjukvård,socialen,m.m. Sen ska SD centralt sammansätta alla kommunernas kostnader och informera Sveriges invånare,så här är det.
    Även statens kostnader för invandringen ska detaljtedovisas,allt finns i offentliga dokument. BAra att sätta i gång för SD anställda personal.
    Och sen ska vi gång på gång ta fram fakta om kostnaderna,i varje debatt,i varje samtal med grannar/arbetskamrater/vänner/släktingar.
    Sen borde SD kunna få ett betydligt högre stöd än vad SD har i dag.
    Likaså,gör en vitbok om SDs historik så vi kan därefter enkelt avfärda V,S,MP,C påståenden om rasistiska-fascistiska-nazistiska rötter.( en vitbok innebär att an också gör självkritik för ev.fel man begått tidigare).

    Gillad av 3 personer

   • Thomas Ek skriver:

    @Erik
    Jimmie har en jordnära okonstlad naturlig ödmjuk framtoning. Att vara naturligt ödmjuk är en oerhört bra och VIKTIGT. Den fina personliga egenskapen ska han INTE göra avkall på tvärtom, förfina den gärna. Vad jag säger är att Jimmie kan putsa upp andra sälj egenskaper OCKSÅ. Folk gillar att man vågar fräsa ifrån ordentligt ibland. Blir det rätt ger kan det ge avgörande poänger. Om Jimmie ska kunna bli Statsminister bör han därtill putsa upp sin aura av auktoritet.

    Gillad av 4 personer

   • cmmk10 skriver:

    @ Axel

    ”E 85 bränslet kostar betydligt mer än bensin och förbrukningen blir 25% högre pga lägre energiinnehåll.”

    Tankade etanol för 11,83 jämfört med 15,53 för 95 oktanen. Dock blev jag lite bekymrad över att vår lilla Ford verkar dra c:a 1 l/mil, vilket kanske är 20-30% mer än vad man kunde förvänta sig?

    Ekonomin med etanol kanske är något tveksam?

    Gilla

 2. Anselmo skriver:

  Hela inlägget går mer eller mindre emot att de vill ha det så här.

  För det första, uttrycket gör upp med föreställningen ovan att vi i Sverige idag består av en homogen grupp med gemensamma intressen, jag talar här endast om svenskar med långa rötter i landet. Istället så består Sverige av två grupper som inte har något alls gemensamt, den ena gruppen är den som betalar och lever efter gamla dygder i stort sett, på resterna av tradition och kristen moral. Det är HÄR vår sida gör misstag nummer ett, för det är mitt intryck att vi tror att den andra sidan kan få upp ögonen för deras irrläror och inse att vi haft rätt hela tiden. ”De vill ha det så här” gör upp med detta. Uttrycket säger, det finns ingen gemensam mitten. Uttrycket hjälper oss också att förstå att detta inte är några barn, vi måste konsekvent hålla oss till vår egen moral som säger att människor är ansvariga för deras egna handlingar så vi måste sluta att se god naiv vilja hos dessa aktivister, det finns ingen väg framåt med dessa människor som inte slutar med totalitarism.

  Sverige är idag splittrat i en grupp som Patrik kallar medelklassare och en annan som kan kallas aktivister. Dessa två grupper kan delas upp i de ärliga medvetna och de omedvetna. Medvetna ärliga medelklassare röstar idag SD, AfS eller MeD. Medvetna aktivister är chefen på Mig-verket, politiker, chefredaktör osv, de omedvetna är Greta-hysteriker.

  Det kräver fler ord att reda ut detta.

  Gillad av 14 personer

   • Lars skriver:

    Lägg bort din fixering vid socialism så kan de se klarare på vad som händer. Sverige vill inte erövra, man vill inte ha en herreras utan mångkultur,.

    Att söka en och endast en orsak till vad som händer är mänskligt. Använder man dessutom ett abstrakt begrepp som är töjbart och kan rymma det mesta så är det enkelt, det kan vara socialism eller Gud eller vad som helst som är kausal orsak till vad som händer.

    Mycket i verkligheten liknar annat i verkligheten, men är inte detsamma. Differentieringsförmåga är det väsentliga.

    IKEA är ett företag och drivs av vinstkrav och det gör också Volvo. Är det därmed samma sak? Inte på något sätt. Har vi med vinst fångat det väsentliga i företagen? Nej. Kan vi bygga en modell som rymmer både IKEA och Volvo? Företagsekonomi arbetar med många modeller. Kan vi sätta en ism på företeelsen och konstatera att det är kapitalistiska företag och därmed har vi fångat den kausala orsaken till att de fungerar som de gör?

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jo, det blir ju konstigt t.ex. med empirism, som vill härled all kunskap från sinnesdata, eller positivism, som vill mäta och se all kunskap från experiment eller socialkonstruktivism, som hävdar allt är fantasi, en konstruktion.

    Kritisk realism tycks mer reala i sin betoning av kausalitet och generativa mekanismer parat med Popper för epistemologi.

    Religionen är full av påståenden som inte kan verifieras och som uttalat strider mot erfarenhet och därför ska ses som exempel på Guds krafter t.ex. uppståndelse, mätta femtusen människor med bröd, bota den sjuke. Till det dubbelbindningen att tro för att komma till himlen.

    All kunskap är social, ganska litet är direkt kunskap, det mesta indirekt. Vi lär oss skilja på vad vi anser vi kan veta och vad som är en hypotes, en allegori, en metafor, en homonym mm. Det är ju som science fiction nuförtiden tycks ha som tema, svårt skilja verklighet från fantasi och ändå så är det ingen som i botten tror att vi fungerar annorlunda än med kärlek, hat, våld mm dvs social motivation.

    Kan det vara att identiteten vi bygger upp ger de byggstenar/strategier som gör att vi kan skilja fantasi från verklighet? Barn möter föräldrar som säger, det är bara fantasi, det är bara om du fantiserar, verkligheten är inte så.

    En psykotisk fantasi kan ju vara oklanderlig om man förutsätter att de element som bygger upp den är oklanderliga. Det finns konspirationer ute i världen, men varför skulle just du vara så viktig för någon annan att man sätter in stora resurser för att konspirera mot dig? Pappa var arg och trött på dig, men han är inte så hela tiden utan han kan ha sitt fokus på andra händelser som upptar hans tankar då.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Du fick många gilla Fredrik. Tycks vara att människor är förtjusta i drastiska uttryck snarare än förståelse. ”Slå på de jävla socialisterna…” Men inte leder det någonstans. Bättre gå på fotboll och heja på Zlatan.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, du verkar inte förstå vad du skriver.

    Mångkulturen är inte ett mål, den är ett medel; inser du inte det? Det är via mångkulturen man skapar den nödvändiga underliggande splittringen för att eliterna ska kunna kontrollera folket.

    Vad är globalism? Att upplösa nationalstaterna för att via FN och andra globala organ kunna göra sig av med all demokrati och folkligt motstånd mot herrefolket.

    Du upprepar gång på gång att kommunismen är död. Detta är kommunismen och dess innersta kärna! Makten till nomenklaturan.

    Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Intressant läsa Olle Reimers och att Fredrik får så många gilla. Onekligen visar det brist på bildning och det visar att borgerligt sinnade inte har kunskap och kompetens och det har avspeglat sig i borgerliga partier under fyrtio år. Att vänster är lika inkompetens gör ju inte saken bättre.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Man ska ju inte förolämpa alla som gillar Fredriks analogi mellan Nazi Tyskland, socialism och Sverige, men jag gör det, för jag tycker ni kan framföra ett resonemang om varför nit tycker detta absurda påstående är rimligt. Bildning sitter inte högt i kurs hos svensk borgerlighet märker jag.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, du är så rädd för att någon ska lägga den minsta lilla hand på din älskade socialism att du inte drar dig för vilka påståenden som helst.

    Men om du vill komma med saklig kritik mot mina invändningar mot din förvridna syn på verkligheten, så föreslår jag att du talar om exakt vad det är du kritiserar i mitt inlägg.

    Men det är inte första gången jag ger mig i kast med vänsterdebattörer. De kan uppträda i olika skepnader. Lars är en av de där lite överlägsna som gärna, likt en Jan Myrdal, mässar fram en lektion med ett imponerande ordsvall utan att få fram någonting av värde.

    Lars, håll gärna dina nationalekonomiska föreläsningar, men gör det på annan plats. På DGS gäller att bemöta sina vedersakare med skarpa argument; inte med slagghögar.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olle, kanske du en gång var ej skarp jurist, men idag tillhör du soporna på DGS. Inte några argument och inga skarpa. Trams.

    Gilla

   • Lars skriver:

    11, elva, personer gillar Fredriks inlägg, 11 personer som skriver här dagligen, 11 personer som inte förstår att Fredrik kallar all för socialism, 11 personer som tror att de har något att tillföra trots att de saknar all bildning. Och så Olle…. är det inte dags för er att hitta en annan lekstuga? Min lekstuga är ju att bemöta ert nonsens, men det börjar bli tjatigt. Lika tjatigt som att höra om medelklass och välfärdsindustriellt komplex.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Ditt och Fredriks problem är att ni kallar allt socialism och med de mest utsökta låtsas argument, Utsökt…..kanske hos en grisfarmare kan gå som utsökt.

   Medborgarjournalistik….man förstår….

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Nu när du är riktigt upphetsad, Lars, kan du kanske börja försöka ta till dig vad jag menar. Sverige är ett land som är genomsyrat av socialistiskt tänkande, varmed menas att tillvaron ska ställas tillrätta via politiken. Det har nu gått så långt att den har trängt ner i minsta skrymsle så att snart ingen kommer undan den framväxande klassen av prussiluskor.

    Problemet är att när man går för långt, som man gjort i Sverige, börjar systemet växa okontrollerat och man tappar greppet. Det var inte något man förutsåg. Nu springer i stället ledarna och gömmer sig och ingriper med låtsasåtgärder medan verkligheten blir ohanterlig. BagdadBob-syndromet blir allt tydligare. Cynikerna ser till att ta vad som kan tas (exempelvis 245 000/mån i Bryssel plus skattefria tillägg).

    Lars, det är socialismens fel. Det gick fel i Sovjetunionen och det gick fel här. Det kommer alltid att gå fel.

    Gilla

 3. svenne skriver:

  ”Noga betänkt tror jag att det finns ytterligare ett skäl till att politikerna föredrar att leva i förnekelse förklädd till naivitet framför att erkänna uppenbara misslyckanden och det är deras ego.”

  Ja, detta bekräftades verkligen under gårdagens partiledardebatt. Att SVT lät en så stor del av programmet handla om klimatet visar ju deras lojalitet gentemot de partier som har försatt landet i det prekära läge som nu råder. De försöker vrida fokus från de verkliga problemen genom att förstora något som egentligen inte kräver ett ”nödläge”.

  JÖK-partiledarna visade ju en skrämmande förnekelse – och naivitet – angående de akuta problem som vi nu lever mitt uppe i. De pratade om förebyggande sociala insatser och utbildning för att stävja de destruktiva våldsbejakande krafter som nu råder ute i samhället. Ingen – förutom SD , och i viss mån M och KD – vågar ens nämna att det krävs en mycket hård attityd för att kunna återta våldsmonopolet. Att sammankoppla t.ex. Filipstads ekonomiska kris med en oansvarig invandring tycks vara helt tabu.

  För mig var debattens eftersmak en stor besvikelse. De partier som regerar under den här mandatperioden består av en samling löskött kommer aldrig att skapa en tillstymmelse till förbättring av landets ohållbara situation.

  Gillad av 11 personer

  • jacobsteckelenburg skriver:

   Araber, afghaner och somalier sparkar ner svenska åldringar på marken. Därefter vidtar försök att sparka sönder tinningen, hjässan eller käken. Dom ger sig ofta inte förrän offret avlidit eller är handikappat för resten av livet.

   Det ursinne jag känner inför detta har en energi som jag tror skulle kunna generera el för en större svensk småstad. Att politiker som Löfven och Morgan Johansson kan visa upp sig för svenska folket live i Agendas partiledardebatt visar bara att andra svenska politiker totalt saknar moral.

   Gillad av 3 personer

 4. anselmo skriver:

  Jag insåg häromdagen att jag trots allt trott på den demokratiska processen, men denna fungerar ju endast dels om de politiska och kulturella skillnaderna är <α samt om antalet med totalitära anspråk är <β där β är litet.

  Jag att villkoren <α och <β aldrig var uppfyllda, socialismens fundamentala anspråk är ett angrepp på den västliga kulturen i alla dess former, grekisk filosofi, kristendom och den vetenskapliga metoden, dessutom så är socialismen fundamentalt totalitär, folks frihet och vilja är underställd principerna. Att det ändå gick så länge som det gick i Sverige beror på att socialdemokratin LÅTSADES respektera demokratin. Idag är dock situationen den att folk med vänstersympatier kontrollerar politik, media och statsapparaten och därmed skattemedlen. Det är så självklart egentligen, att JOBBA det är medelklassens fokus, att STJÄLA frukterna av detta arbete är socialisternas fokus! Där har vi problemet i ett nötskal, jag ser idag inte tydligt vad som skulle hindra denna parasitiska aktivistklass att ta över, DET ÄR DERAS RAISON D’ETRE! De har inget annat och är därför långt mer fokuserade på den politiska processen än oss.

  Lösningen på lång sikt är kanske just Patriks, han kallar det att medelklassen (den producerande klassen) måste få ett klassmedvetande, för mig betyder då detta att de börjar ta ansvar för den politiska processen. Detta betyder att också den producerande klassen blir politiker och journalister och verkschefer. Annars är det walk-over.

  Gillad av 9 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Den osökta metoden för de verksamma att ta detta ansvar, är att ta den direkta makten som skattebetalare över pengarnas fördelning över skattefinansierade ändamål.

   Gilla

   • anselmo skriver:

    Nej du kommer med ditt utopiska trams igen. Du beskriver ingen metod utan din egen önske-utopi. HUR du når detta beskriver du aldrig och blir därmed irrelevant.

    Gillad av 5 personer

  • pllay skriver:

   Detta är dilemmat, den producerande klassen kan inte komma i majoritet eftersom effektiviteten i produktionen är så hög och så automatiserad att det endast krävs en minoritet av befolkningen för att försörja landets hela röstberättigade befolkning.
   Om vårt behov av nyttigheter vore högre än det nu är skulle fler behöva producera, men vi nöjer oss med att fylla basbehoven, för första gången i världshistorien kan en minoritet försörja hela befolkningen.
   När majoriteten framgångsrikt kan parasitera på minoritetens produktionsresultat finns inget demokratiskt incitament för en förändring av samhällsordningen, demokratin garanterar stagnation och majoritetens förtryck av den producerande klassen.
   Endast en försörjningskris kan knuffa oss ur det lokala minima vi nu befinner oss i.

   Gillad av 8 personer

   • anselmo skriver:

    Att förklara är svårt, man väljer ett ord ”medelklassen”, ”nettoskattebetalare”, eller ”producerande” och vips så inskränker folk, som du Pplay gör, vad man menar till ordet i ordlistan. jag skriver ofta istället ”bra människor” eller ”skötsamma”. Att jobba är endast en del, också en handikappad som är arbetsoförmögen kan tillhöra denna grupp. Svenskar idag saknar ofta förmåga att ta till sig kristna liknelser, vänstern har verkligen lyckats på denna punkt, men de jag talar om är goda människor helt enkelt. de som gör sitt bästa, inte ljuger och försöker efter förmåga, och inte stjäl och ljuger och hycklar, och som inte vill tvinga andra, dvs motsatsen till allt som vänstern och idag hela 7-klövern står för.

    Så den grupp jag avser är mycket större än den som ”producerar”, man skulle kunna definiera den som de som inte är vänster men folk förstår även vänster på ett alltför snävt sätt så inte heller detta duger.

    Gillad av 6 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Istället för försörjningskris, – en uppstramning av demokratins regelverk.

    Det är samma globalt. – Man måste ha beslutsrätt över pengarnas användning i proportion till hur mycket man bidrar med. – Det är ju löjligt att varje land har en lika tungt vägande röst i FN, om de har det fortfarande, har inte kollat på länge.

    Gilla

   • pllay skriver:

    Anselmo,
    liksom du väljer jag ett ord, producerande klassen, och liksom du ser jag detta ord som större än de helt friska arbetande människorna i den värdeproducerande delen av samhället.
    Jag begränsar inte begreppet till ordbokens definition, kanske en begränsning vore alla de som inte parasiterar på den värdeskapande delen av befolkningen.
    Att vara oförmögen eller förhindrad att bidra till den egna försörjningen innebär inte att parasitera, denna grupp av människor står helt utanför detta resonemang, de är det sociala kitt som knyter oss samman i ömsesidig tillit och gemenskap.
    Däremot skulle jag vilja säga att alla de som, trots möjligheter, försörjer sig på gemensamma tillgångar utan att nyttan av dessas prestation står i rimlig proportion till ersättningen för prestationen, parasiterar på gemensamma resurser, samhället.
    Rättssystemet, sådant det nu är beskaffat, där samtliga deltagare, utom brottsoffer, tjänar på ineffektivitet och dåligt utfall av verksamheten är som grupp att se som parasiterande.
    I takt med att samhällets resurser har ökat har också allt fler människor flyttat från den resursskapande delen till den parasiterande, och detta är dilemmat med den demokrati vi lever i, majoritetens parasiterande på minoriteten.

    Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag tycker att du har en viktig och originell poäng. Den nya härskarklassen kan det här bättre än vi. De har under kolonialismens era övats den hårda vägen i att inte alls vara herre över produktionen, utan bara konsumera dess överskott. De har använt flera århundraden åt att perfektera parasitismen. Det finns ingen som helst möjlighet att vår förklemade underklass skall kunna hänga med i detta spel, indoktrinerad som den är i en tro att den själv på något materiellt sätt bidrager till den industriella produktionen. En farlig lögn! En dödlig lögn! Den skall lära sig ödmjukhet, och detta inpräntar den nya härskarklassen i den dag och natt, med hugg och slag och perversa, penetranta metoder.

    Men vad kommer att hända när produktionen stannar? Hur skall man som nyhärskare på gatan kunna se vem som är produktiv och vem som skall utrotas? I ett klasslöst samhälle? Där de tillgängliga statusindikatorerna alla är stöldbegärliga? På denna situation har de inte förberett sig. Deras rasism är urskillningslös. Därför kommer produktionen att avstanna. Och vad händer då? Finns en läktare vi kan flykta till?

    Gillad av 1 person

   • Gammal sanning skriver:

    Jakt- och samlarsamhällen kan endast skörda av naturens ”mindre överskott”.
    Ett primitivt samhälle tvingas därför, i de flesta fall, att leva i tämligen små och utglesade populationer. Där alla personligen känner varandra. Vid jordbrukets utbredning kunde plötsligt ett överskott produceras och även buffras upp över tid. Man kunde även bli stationär. Det producerade överskottet intecknades mycket snabbt av en befolkningstillväxt. Den ökande befolkningen gav ett utrymme för en tilltagande specialisering och en ökad samhällskomplexitet. En större mänsklig anonymitet gavs också möjlighet att breda ut sig. I denna värld kunde en mer professionell religiös överklass byggas upp. Som kom att växa samman med de styrande eliterna. Dessa konsoliderade sin makt högst upp i hierarkin. Och försäkrade sig även om kontroll över våldskapitalet. Detta har nästan lika gamla rötter som jordbruket självt – att en slags överhet låter sig födas av en för dem perifer arbetande menighet. Rätten att suga upp ett överflöd och sedan fördela ut den efter maktens eget gottfinnande är lika gammalt som civilisationerna själva. Och följer med själva maktutövningen. Egentligen har inte demokratin förändrat dessa sakförhållanden. Endast mönstren har förändrats och anpassats efter den egna samtiden.

    Gillad av 1 person

   • anselmo skriver:

    @pplay och östman

    det är därför viktigt att inkludera alla de som gör ett objektivt produktivt arbete även om det ibland och ofta är skattefinansierat, detta inkluderar läkare och sjuksköterskor men nästan aldrig en landstingsadminstratör, det inkluderar folk som jobbar med narkomaner men nästan aldrig en socialsekreterare osv. Jag är inte medveten om någon verkligen räknat efter.

    Det är möjligen så att med invandringen så har balansen redan tippat men om exemplet USA kan vägleda så samlas de tärande vid valurnorna endast sällan, de röstade på Obama nästan endast för att han var svart, det är svårt att se att kurder och turkar går samman eller sunni och shia. Hur som helst så visar detta på att fokus på återvandring är nödvändigt.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Kålsupar teorin, en ”favorit” i repris.. Ga Sanning. Den här världen funkar som så att de faktorer som är oönskade, försöker man minska! Och de önskade försöker man öka. Det brukar resultera i SKILLNAD! Det absoluta är ingenting, skillnad är allt! 🙂 Sen nöter man bara på. Och man ska finna. 🙂

    Mvh A

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Kineserna har tänkt på detta och där kanske svaret på frågorna som Fredrik Östman ställer.

    Alla personer utrustas med en bedömningsmåttstock som utmynnar i en poängsättning. Denna poängsättning är den som slutligen avgör i vilken mån du har rätt att ta del av samhällets olika aktiviteter.

    Vissa förutsättninga måste vara uppfyllda: ett perfektionerat kontrollsystem, ett stenhårt informationsmonopol och ett effektivt kväsande av motståndsfickor (HongKong, Taiwan).

    Man är nästan där; i samarbete med Google, Facebook, Twitter och Apple.

    Gilla

   • anselmo skriver:

    DGS kanske skall starta en journalisthögskola, en lärarutbildning, ett prästseminarie, en juristutbildning och kurser i hur man blir politiker?

    Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Rimligen har väl alla som arbetat eller arbetar bidragit i den allmänna produktionen? Löntagare bidrar. Till den bilden måste man tillföra försäkringssystem, effektivitet och inkomstomfördelning mellan grupper och generationer. Medelklass är en grupp inom inkomstfördelningen och de som betalar mer än de får tillbaka i någon form är den övre medelklassen.

    Inget kan inte göras bättre! Men man behöver analysera ed rimliga begrepp som överensstämmer med verkligheten. Välfärdsstaten som begrepp är tämligen väldefinierat, men välfärdsindustriellt komplex är helt odefinierat utan det är upp till var och en att förstå på sitt sätt.

    ”Detta är dilemmat, den producerande klassen kan inte komma i majoritet eftersom effektiviteten i produktionen är så hög och så automatiserad att det endast krävs en minoritet av befolkningen för att försörja landets hela röstberättigade befolkning.”. Nej, det är inte dilemmat eftersom alla löntagare bidrar, men en del får ut mer än vad de producerar och en del mindre. För att inse det måste man se utanför boxen.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Löntagares ersättning bestäms på marknader för respektive kompetens. Marknader styrs av inkomstfördelning hos konsumenter (budgetrestriktionen), av styrkeförhållanden på arbetsmarknaden mellan grupper, de som har kapital, de som har monopolliknande (förfogar över resurser) ställning, av produktionsteknik och av kostnadsmassa.

    Priset på arbetskraft har inte med kvantitet av varor och tjänster att göra, men det har med tillgång och efterfrågan att göra. Så är det i Sverige, som inte är ett socialistiskt land utan ett kapitalistiskt. Priset på en vara bestäms inte av nedlagt samhälleligt genomsnittligt arbete, det var Ricardo och Marx som menade det.

    Så produktivitetsutvecklingen är sådan att högkvalificerade efterfrågas mer än lågkvalificerade och det blir mer uttalat med automatisering via främst IT. Om dessa skillnader slår igenom i inkomstfördelningen, så påverkas efterfrågan på produktionen.

    Tron att arbetskraft har rätt lön om den ersätts efter produktivitet, andra derivatan av arbetskraftsutbudet, är en partialderivata i ett mycket mer komplext system.

    Gilla

   • pllay skriver:

    Lars,
    en som slår sönder glasrutor mot betalning bidrar inte till det allmänna bästa lika mycket som en som producerar glasrutor. Endast ekonomer ser glaskrossarens arbete som produktivt i form av ökad BNP, förnuftiga människor förstår att han förstör värde.
    Lön i sig medför inte att utfört arbete tillför mervärde för samhället.
    Se mitt exempel rättsväsendet eller ta ett annat exempel, parkeringsvakter, bra för BNP och samhällets intäkter, dåligt ur andra perspektiv, ineffektivt utnyttjande av arbetskapaciteten hos vakten till men för individen och näringslivet.
    Endast en planekonomi kan avlöna fönsterkrossaren.
    I en rättsstat med marknadsekonomi kommer denne förlora sin lön samt bli bestraffad för glaskrossandet.
    Planekonomin avlönar varje individ som lojalt utför av överheten anvisat arbete oberoende av behov och kvalitet på arbetet.
    I en anarki kommer glasmästaren och glaskrossaren gå hand i hand, fullt sysselsatta.
    Sverige är ett i grunden socialistiskt land med de facto planekonomi.
    På grund av den höga effektiviteten hos den värdeskapande delen av samhället frigörs resurser som samhällets etablissemang väljer att spendera på tärande verksamheter, verksamheter som i en fri marknadsekonomi inte existerat till större del än behovet av dem, dvs ofta inte alls.
    Dessa glaskrossare är beroende av att en planekonomi avlönar dem, därför röstar de för fortsatt planekonomi, de röstar vänster, trots att de vet att arbetet är värdeförstörande.
    I valet mellan glaskrossande och arbetslöshet väljer de flesta lön.
    Detta är statsterrorism.

    Gillad av 5 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Signaturen Lars skrev: ”…Medelklass är en grupp inom inkomstfördelningen och de som betalar mer än de får tillbaka i någon form är den övre medelklassen… ”

    Näe nä nä nä. Hela medelklassen (alla som jobbar och gör någon verklig nytta) betalar mer än de får tillbaka. Det märks när någon lever i det gamla vänstra lägret och inte kan inse hur utvecklingen brakat iväg. Jag måste åter upprepa :
    Vi betalar alla 32 % arbetsgivaravgift. 33 % kommunalskatt. Jättemånga betalar också 20 -25 % statsskatt. Sedan betalar vi alla 25% moms på allt vi konsumerar. Sedan över hälften av bensin och dieselpriset i skatt. Det blir mycket bränsleskatt för de flesta. Ung. hälften av elpriset är skatter. Sedan fastighetsskatt som alla betalar, även hyresgäster eftersom det kommer på hyran. Miljöavgifter på allt möjligt. Stämpelskatter och avgifter om man flyttar och köper eller säljer bostad. Flyttskatt om bostaden stigit i inflationsvärde medan alla andra bostäder stigit lika mycket. En änka skattar jättemycket om hon flyttar 3 våningar ned för höftens skull i ett bostadsrättshus, då alla priser stigit lika mycket sedan hon en gång flyttade in och nu måste flytta för hälsan.
    Alla vi vanliga medelklassare betalar bortåt 70-85 % i skatt totalt. Och det får vi inte tillbaka alls.
    De som är socialister i djupet av själen vill som alla sådana fortsätta drömma, som om socialistutopin verkligen var reell, men som nu är en än mer avlägsen fantasi, när 20% av befolkningen totalparasiterar, och 20 % andra är en tärande onödig byråkrati-nomenklatura (VIK). De omfamnar även alltid kålsuparteorin och kan inte komma ur denna relativiseringsmani. De vill se ont där det inte finns så mycket ont (Roosevelt, Eisenhower), och de vill se gott där bara ont finns (Mao, Ho Chi Minh). Varför ser inte relativist-socialisterna en massa gott hos Hitler och en massa ont hos Palme? Nej där går gränsen för relativiseringsbenägenheten.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Stefan Sewall; jag är väl medveten om skattesatserna, men du tycks helt omedveten om att det betalat din lön dvs skatter motsvarar tjänster eller försäkringar. Du tycks ha lite svårt med procenträkning man jag kan hjälpa dig, det blir en viss utjämning då de som har högre lön betalar mer än de som har lägre lön. Skatten är förövrigt relativt platt dvs proportionell.

    Så du får välja, vill du ha avgiftsfinansierad sjukvård efter betalningsförmåga eller vill du se det som ett försäkringssystem från födseln betalat solidariskt med skatt?

    Man kan ju inte begära att läkare ska förstå ekonomi, men kanske det vore på sin plats?

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olle; Se länk till wikipedia. Planekonomi innebär att man upphäver prismekanismen och bestämmer uppifrån vad som ska produceras. Man saknar priser = kostnader. Jurister borde rimligen vara så slipade att de kan differentiera mellan företeelser, men så är uppenbarligen inte fallet. Du använder helt hemmasnickrade begrepp för att förstå världen.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    En god vän bor i Schweiz med god inkomst. Han har 20 % skatt. Betalar sedan premie för sjukförsäkring om ett antal % av lönen. Det blir kanske 30-35 % skatt, inkluderande premier.
    Premierna för sjukförsäkring och arb.löshet, skolavgifter mm ingår i den svenska skatten förstås men nivåerna är utom kontroll. Vi kan inte se vad det kostar och inte välja och inte stoppa de ändlösa dåligt motiverade höjningarna och slöseriet från politikers och tjänstemäns sida. Om man särredovisade och tvingade fram privata försäkringar som vore obligatoriska skulle alla se vad det kostar och ifrågasätta när det stiger för mycket och rösta därefter och agera mot slöseri och rovdrift i det vårdindustriella komplexet.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Skatt i Sverige (som är progressiv):
    En sossepamp har 132000 i lön från arb givaren. 32 000 bort först.
    100 000 står i löneavin.
    41 078 kvar efter skatt i 33 %-kommun.
    Personen ifråga bor i hus: 3000 kr fastighetsskatt. Han har Volvo: 3000 i fordonsskatt. Han har elräkning för uppvärmning och hushållsel om 20 000 kWh varav 43,38 öre skatt = 8676 kr i skatt. Han kör upp 1500 liter bensin per år som kostar 15,67 kr litern varav skatten är 9,73 kr eller 62% av bensinpriset. 1500 liter x 9,73 kr = 14585 kr.
    3000 + 8676 + 14585 = 25261 kr ./. 12 = 2188 kr/ mån.
    41078 minus 2188 = 38890 kr kvar efter skatter före konsumtion av 132000.
    Vederbörande skattebetalare kanske ska söka bygglov för altan: 6000 kr eller mer.
    Miljöavgifter finns på allt möjligt. Omöjligt summera.
    Kommunen tar ut avgifter för vatten och avlopp och renhållning och ibland vägavgifter.

    Det försvinner allmänt mycket till det allmänna.
    I många länder betalas inget vid sjukbesök. Här är det avgifter hos doktor och vid akutvård och på apotek och tandvård och vid åldringsvård, då gamlingens besparingar beslagtas vid längre vård.

    Flyttar man är det vinstskatt på inflationsuppräkningen av borätt eller hus som stigit som alla andra bostäder med tiden, och flyttar man ned till gatuplan betalas hundratals tusen i flyttskatt utan att man gjort någon motsvarande förtjänst.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Lars skrev: ”…men du tycks helt omedveten om att det betalat din lön dvs skatter motsvarar tjänster eller försäkringar. Du tycks ha lite svårt med procenträkning…”

    -Vadan detta antagande? Vilken grund har dylika personbundna antaganden? Slikt besvaras ej. Ärans och hjältarnas språks värsta kraftuttryck: ”Dööh, ta du och kamma dig!” förbehålls därmed värre kontroverser än sådane kraftlösa nålstyng.
    Har just sammanräknat med lite mer noggrannhet för bättre förståelse för den med lägre insikt. -För många tecken. -Får se om det kommer in. Delar upp i morgon annars.
    Höga siffror antagna för enkelhets skull med fiktiv exemplifierad sossepamp-lön om 131 420 (100 000 står på löneavin) (31,42% bort i arb.giv.avg.) varav 51347 blir kvar efter 33 % kommunalskatt och 20 % statsskatt och 5 % värnskatt. Om 51347 används för konsumtion går 20% av detta bort i moms. 41078 är kvarvarande konsumtionsvärde. 90342 i skatt divideras med 131420 = 68,74 % skatt före alla bränsle- och el- och fastighets- och fordons- flyg- och miljöskatter och övr. punktskatter som ev. bygglovsavg. för liten mur eller altan eller dyl. och sedan alla avgifter vid sjukbesök och vård och tandvård och bilprovning och renhållning och vatten och avlopp osv. Om man flyttar stor skatt på fiktiv bo-värdestegring som är i nivå med alla andra bostäder.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, det finns ingen som helst anledning att använda skolboksbegrepp som inte samtidigt beskriver vad det är för slags åtgärder som krävs för att systemet ska fungera på det avsedda sättet.

    Det är ju självklart att kontrollen är styrinstrumentet med vilken du får människor att producera det som stasmakten bestämmer i stället för att tillverka det som efterfrågas.

    Du får ”planekonomi” att låta snällt och trevligt medan själva mekanismen är brutalt våld.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Signaturen Lars skrev: ”…det blir en viss utjämning då de som har högre lön betalar mer än de som har lägre lön. Skatten är förövrigt relativt platt dvs proportionell….”

    Förvånande impertinens av personlig natur, (vars motsvarighet jag helst undviker.)
    Platt skatt i Sverige???? Vafalls?? I Sverige är det progressiv skatt och har alltid varit sedan 1933 i alla fall så länge sossarna har haft Sverige i ett järngrepp. Sträng var skattehöjningarnas överstepräst. (Harold Wilson-regimen i England var väl motsvarande med 95 % iga skatter. Beatles Taxman handlar om det. -One for you 19 for me.)

    Kommunalskatten är ofta 33-35 % eller ned mot 30 %. Sossekommuner har högre förstås. Allra lägst inkomst ger mkt låg skatt pga progressiviteten.
    Brytpunkten ligger en bit över lågavlönades inkomst med 34500/ mån (vanlig inkomst för en sköterska och för många arbetstagare med lite övertid eller beredskap). Väldigt många med lite beredskap och obekväm arb. tid har runt 35 000/mån. Över denna stiger %-andelen till upp mot 65 % skatt på de högre inkomsterna – på lön över 48 933 5% extra skatt.
    -Sk. värnskatt som regeringen Karlsson införde 1993-94 då det var kris. Det hade varit valutakris och svenska kronan sjönk 25 % mot D-marken på någon vecka. Räntan hade varit 500% en vecka på hösten 1992 pga storkapitalist-ärkeskurken Soros valutaspekulationer mot småvalutor. Alla hus sjönk 25 % eller mer i värde. Jag vet eftersom jag just köpt hus ett par månader innan. Det sjönk från 1,2 till 0,8 milj.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Inläggen i oordning pga tidsförskjutning.
    Summering av alla skatter inkluderande de 31,42 % arbetsgivaravgift som tas ut först av arbetsgivaren direkt, innan lönen redovisas (för att folk inte ska se vad deras lön egentligen ligger på, dvs. vad arbetsgivaren betalar för att ha arbetstagaren anställd).
    När de 31,42 %en i arbetsgivaravg. först tagits har man kvar lönebeloppet som står på löneavin, därefter en kommunalskatt på 30-34 % eller så, och ovanpå det statsskatten om upp till 25 %.
    Enkla siffror exemplifierar :
    Om någon har (hög lön som en sossepamp) 100 000 i lön så betalar arbetsgivaren 131 420. -31420 går bort i arb. avg. Kvar blir 100 000. Kommunalskatten tar sedan 33% = 33 000. 100 000 minus 33 000. Kvar blir 67 000 av de 131420. Sedan betalas statsskatt om 20% på det som överstiger 34 500, dvs. 67000-34500 x 0,2 = 13 100.
    67 000 minus 13 100 i statsskatt. Kvar blir 53 900 av de 132 000.
    Sedan 5 % värnskatt på det som överstiger 48 933 100000-48933 = 51067.
    0,05 x 51 067 = 2 553. 53900- 2553= 51347. Kvar blir alltså 51 347 av 132 000
    Sedan betalar man moms om 25 % som lagts på allt man köper. (Vid räkning bakåt 20 % av det upphandlade beloppet) Om man handlar upp de 51347 som blivit kvar försvinner 10269 (20%). Kvar blir 41 078 av de 132 000. Då har alla el- bensin och fastighetsskatter och fordonsskatter och miljöavgifter ändå inte medräknats.
    41078 ./.131420= 0,31 dvs 31 % är kvar av lönen. M.a.o. skatten är 69%
    redan före betalning av alla punktskatter på el bränsle boende flyttning bygglov flygskatt etc. Dessutom avgifter för sjukvård och tandvård som borde ingått i paketet för att motivera de extrema skattenivåerna.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Signaturen Lars skrev: …”Planekonomi innebär att man upphäver prismekanismen och bestämmer uppifrån vad som ska produceras….”

    -Planekonomi innebär att man sitter i Moskva och bestämmer vad bullarna ska kosta i Vladivostok. Planekonomi innebär att korv och kött alltid är slut. Min polska familj berättar att planekonomi innebar att i butikerna fanns god tillgång på ättika. Det var inte slut i Warszawa. Allt annat var slut. (Men det fanns alltid 2,5 miljoner platser i Gulag-lägren och det blev platser lediga hela tiden då 1 % av internerna dog varje vecka enligt Solszenitsin.)
    Planekonomi innebär att grabbarna spelar fotboll med runda brödlimpor som är för billiga.
    Planekonomi innebär att en fabrik producerar berg av tomspolar för bandspelare som inte finns.
    Planekonomi innebär att man måste lära sig hur svarta marknaden fungerar innan man går på toa, eftersom det inte finns toapapper och tvål utan dollar.

    Gilla

 5. Anders skriver:

  Tror inte på din berättelse om seglatsen. Till att börja med, är det kulingvarning ger man sig inte av ut på öppet hav. För det andra är det så att man av någon anledning ändå måste gå bjuder man inte med sig oerfarna passagersre, välklädda eller ej. Bättre kan du. Kanske damerna var lite för bedagade för din smak?

  Gilla

   • A skriver:

    Åska och segelbåt är en jäkla obehaglig sak, man undrar om man lever en halv sekund till. Men av någon konstig anledning tycks inte blixteländet lika benägen att söka mast som man skulle kunna tro. 🙂

    Mvh A

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Det är många som gillar att segla i hårt väder. Har kompisar som envisats med att ge sig ut i kulingvarning och tvingat oss andra med. Det ska vara lite spänning med rev i seglen och fast grepp om öskaret och inte bara slöring för slöfockar, tycker somliga unga hetsporrar på sjön.
   Sedan är geléhallon en typisk seglartradition. Man behöver inte så mycket mer för att hålla sig vid liv i storm…. Skämt åsido, har jag varit med om seglatser från Gbg till Skagen med endast en påse räkor och några öl som förnödenhet. Det hade då varit gott med några gelehallon också.

   Gilla

 6. Lars Bernhoff skriver:

  En bra anekdot. Som Patrik skriver så kommer politikerna inte att erkänna sina misstag. För närvarande är det MP som arbetar hårdast för att leva upp till en humanitär stormakt på ett fortsatt oansvarigt sätt. Löfven fick nyligen kritik av MP för att han vill minska invandringen till EUnivå, utan att ha förankrat sitt uttalande hos sin regeringspartner. Löfven fick säga att han just då hade partimössan på.
  Löfven och S håller nu på att vakna när LO väljarna röstar 50/50 på S och SD. Att ha MP som regeringspartner är ett säkert sätt att hålla på med dyr symbolpolitik. Hoppas fler väljare vaknar ur sin oansvariga godhetsförtrollning. .
  Den nya räddaren för S dvs C har också problem med att räkna på invandringens kostnader. Innan Annie Lööf var född betydde invandring (lönsam) arbetskraftsinvandring. Tiderna har faktiskt ändrats. I en youtube video har man klippt in Tino Sanandajis sakliga kommentarer till Lööfs uppenbart falska påståenden där hon vill påskina att invandringen är lönsam. Parodiskt! Om C av ideologiska skäl vill ha invandring ska man inte ljuga om att den är lönsam. https://youtu.be/m01C9J3_WLE

  Gillad av 2 personer

 7. Aurora skriver:

  Har svårt att förstå vitsen med omständliga, ibland långsökta, allehanda liknelser för att komma till saken. Igår såg vi en bedrövlig svensk partiledardebatt i SVT. Inget nytt. Samma rapande skyttegravskrig över samma ännen. Samma tondövhet och brist på verklighetskontakt från maktpartierna. Samma enfaldiga sandlådeepitet i brist på argument. Vad tittaren ser är ännu ett förlorat år för Sverige framför oss.

  Gillad av 2 personer

 8. Verklighetens pendel slår tillbaka skriver:

  Vetenskapen försöker bygga modeller över verkligheten för att fånga den i en ask. Men verkligheten bryr sig inte om dessa försök. Den fortsätter som vanligt. När verkligheten inte låter sig fångas i en ask, går vetenskapen tillbaka till ritbordet och gör nya försök. Men idag är inte detta självklart. Allt oftare ställer sig vetenskapens representanter på barrikaderna och börjar bekämpa verkligheten. Enklare och mer emotionellt givande. Dessutom tycks det ge större och fler applåder. Så allt fler överger bångstyriga verklighetsmodeller.

  Under 1900-talet stod också vissa politiker på barrikaderna. De som lyckades med sina visioner såg dem senare störta samman i ond bråd död. Färgen röd fick och gavs en ny mening.

  Men det hindrar inte dagens politiker att också ställer sig på barrikaderna. Och göra nya försök. Denna gång har de gjort gemensam sak med allehanda aktivister, media och en ny sorts vetenskapsmän. Man har nu i några decennier kämpat för det mest goda de kunnat tänka ut – ett globalt samhälle utan några gränser alls. Där alla är lika. Oavsett utseende, bakgrund och historia. Där alla kan göra vågen och tillsammans sjunga ”We Shall Overcome”.

  Nu visar det sig att verkligheten inte riktigt ville följa med. Eller kanske gjorde just det. Mer kriminalitet, mer våld, hot, sprängningar, följde med in i stugvärmen. Med oro och otrygghet som följd. Dessutom visade det sig – konstigt nog – att de ekonomiska ramarna utgjorde en begränsade faktor – som barrikadens män och kvinnor inte räknat med.

  Det som hänt är att alla dessa representater nu skämt ut sig så till den milda grad att folk alltmer börjat betrakta dem som utomjordingar. Som lämnat all verklighet bakom sig. Deras stora visioner har förvandlats till vår egen tids stora mardröm. Det är allvar nu. Verklighetens pendel slår tillbaka med full kraft.

  Gillad av 1 person

 9. Jari Norvanto skriver:

  ”Beslutsfattare bör alltid, framför allt om de har ansvar för något stort och viktigt som landet Sverige, måla fan på väggen och tänka tanken att bikini och geléhallon kanske inte är rätt utrustning för en lång seglats.”

  Målar de inte Klimat-, Trump-, Putin-, Orban-, SD- och vita män-djävulen på väggen kanske?

  En god anledning till att hålla staten liten, så att inte skattemedel tillåts brännas på politikernas idiotiska projekt (och försörja deras klass). Den brittiske skribenten James Delingpole talade om en ‘atavistisk impuls’ hos människan som självdestruktivitet, en dödsdrift.’ För dödskulten Klimatförändringarna krävs det stora offer. När den gifter sig med den andra ‘impulsen’, nämligen viljan till makt – kontroll över andra – blir den svårstoppad.

  Gillad av 2 personer

 10. Kjell Jegefors skriver:

  Utmärkt liknelse: ändra JAS 39 till gräsklippare. En liknelse alla borde förstå men omöjlig att genomföra. Då får vi lära av historien ”efter oss kommer syndafloden”. Bara att vänta – det skede som politikerna befinner sig i.

  Gilla

 11. Anhöriginvandraren skriver:

  Dagens gåta:

  Min anhöriginvandrare har lika många anhöriginvandrare som jag har anhöriginvandrare. Var och en av hans anhöriginvandrare har i sin tur dubbelt så många anhöriginvandrare som han har anhöriginvandrare. Hur många anhöriginvandrare har jag?

  Gillad av 1 person

   • anselmo skriver:

    När jag bodde i Danmark för 25år sedan så var det just anhöriginvandringen man diskuterade. Vi har 25 års invandring till i högre takt än Danmark och vi har ännu inte kommit till denna punkt, det är ju heller inte så att Danmark inte har problem med kultur x och våld osv, det ger en fingervisning om vad som VERKLIGEN pågår i Sverige om inte rättsväsen, media, BRÅ och politiker dolt det.

    Gillad av 1 person

 12. Palle9 skriver:

  Tack Patrik för en festlig och lärorik historia. Det som för de lättklädda damerna kan betraktas med humor och visst överseende i all deras naivitet blir något skrämmande när det överförs till rikets mäktigaste politiker. En total avsaknad av konsekvensbedömning kan bara leda till katastrofala följder. Du formulerar det mycket bra när du skriver:
  ” Till skillnad från de unga kuttersmyckena som min kompis hade raggat upp är Sveriges beslutsfattare inte bara naiva (även om de ibland skyller sina misstag på naivitet väl vetandes att alternativa förklaringar ställer dem i en ännu sämre dager).”
  Nej, att skylla på naivitet när något haveri blivit så tydligt att det inte längre går att dölja, fungerar enbart i ett land där mainstream media för länge sedan upphört att fungera som kritisk granskare av den politiska makten.
  Geléhallon förresten, borde inte damerna i Schyfferts anda åtminstone ha medfört en pizza och någon Coca-Cola burk?

  Gillad av 1 person

 13. Sixten Johansson skriver:

  Om vi hämtar ledtrådar från vår tids olidliga, sjuka, kvävande relationsdramer i medel- och överklassmiljöer, de där svåruthärdliga på teatern, i filmer och i böcker, får vi ett hum om hur dagens härskarklass fungerar, trots att individerna rör sig ledigt och verkar rätt normala.

  Vi kan urskilja fyra centrala komponenter:
  En självbild av ädel överklass, förfining och makt.
  Psykotiska drag, dvs bristande verklighetskontakt, naturligt för en bortskämd överklass.
  Demensliknande symptom.
  Kollektiv förstärkning, som gör sjukdomsbilden mer kollektiv än individuell.

  Vi tänker oss ett överklassällskap med betjänter och livvakter, som har besatt en stor släktgård eller by. Vilken taktik ska motståndarna tillämpa? Under ytan ser de även annat: korruption, girighet, dumhet, manipulation, beroende, sektliknande fanatism.

  Den givna taktiken är att försöka slå sprickor i självbilden och i den kollektiva förstärkningen. Att kasta skit på ädelheten och förfiningen underlättas av finess och precision. Att minska anhängarnas skara är viktigast.

  Ett problem är att psykos- och demensdrag gör verkligt sjuka oåtkomliga för kritik, och simulanter tar aldrig åt sig. Sjukdomsbilden kan ha sina rötter i personligheten eller ha förvärvats via kollektivt samspel, tills den blivit kronisk.

  Dissidenterna inser att samexistens är omöjligt. Men härskarsällskapet ger sig inte i väg frivilligt och kräver underkastelse under sitt ädla välde. Detta för husfolket och publiken så plågsamma drama dras ut i det oändliga.

  Gillad av 1 person

  • Christer E skriver:

   Tycker beskrivningen passar utmärkt för Trump och trumpismen, liksom för Erdogan och Orban. För UK lite oklart, men visst passar delar av beskrivningen också för Boris.
   Bristande verklighetskontakt måste anses vara kronisk hos den regerande klassen (yrkespolitiker), helt oberoende av politisk inriktning.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Christer E, nu är du ute och cyklar (du har väl lyse?). Visst finns det lindriga eller svåra personlighetspatologiska drag hos yrkespolitiker och de tenderar att förvärras med tiden på grund av maktinnehavet och strålkastarljuset. Men de som du nämner sysslar i likhet med praktiskt taget alla framstående politiker i alla tider med realpolitik (maktpolitik, geopolitik eller vad det vara månde). Man måste ha egen verklighetskontakt eller kunna värdera rådgivares verklighetskontakt för att kunna ägna sig åt realpolitik. Men för första gången i världshistorien styrs västländer som Sverige nu av fjollor och fjantar som varken har vilja eller förmåga till realistisk prövning, verklighetstestning och konsekvensanalys. Jag ser precis samma utveckling i Finland, där realpolitiken tidigare alltid har haft högsta prioritet. Man kan se det som resultat av en feminiserad ideologi, men eftersom det går ut över folkets välgång och t o m överlevnad måste det klassas som en allvarlig kollektivistisk psykossjukdom.

    Gillad av 4 personer

   • olle reimers skriver:

    Christer E; dina glasögon är i vanlig ordning svårt PK-färgade. Om du med bristande verklighetskontakt avser att man inte fogar sig i globalist/kommunist/PK-istvisionen har jag en viss förståelse för vad du säger.

    Nu råkar emellertid såväl Trump som Johnson vara patrioter, som gett sig sjutton på att det är nationens medborgare som är deras uppdragsvivare och inte tvärtom, som du önskar att det vore.

    Om inte det fejkade riksrättsåtalet mot Trump kan få dig att inse hur landet ligger så finns ingen hjälp i sikte.

    Gilla

 14. Fredrik Östman skriver:

  Tyvärr måste jag, det är något slags Tourette, anmärka på ytterligare ett fall av kulturskymning. Det fina idiomet ”när man talar om trollen, så står de i farstun” har INTE den betydelse som här uppenbarligen hänsyftas till och tydliggörs genom tillägget ”redan”.

  Den riktiga användningen är magisk: genom att tala om något får man det att också hända eller infinna sig. I överförd bemärkelse kan man använda det när man blir påkommen med att tala bakom någons rygg. Men betydelsen att man är för sen med att reagera på en fara hör inte hemma i detta uttryck. Det är den rakt motsatta kausaliteten: Trollen är givna; hur snabbt reagerar vi på denna händelse? Men uttrycket säger, som sagt: Vi borde inte tala om onda saker, om faror och risker, ty då kanske detta i sig får dem att uppträda eller uppstå.

  Här förefaller författaren vilja att vi talar om trollen, och ytterligare en flisa huggs bort ur vår gemensamma kultur, ytterligare ett idiom förflackas, ytterligare en konvention vattnas ur och vi förlorar ytterligare ett sätt att kommunicera med varandra.

  Gillad av 3 personer

 15. christer jacobsson skriver:

  Verkligheten knackar nog på hos politiker eliten till slut.Löfven såg mycket allvarlig ut närmast nedslagen.Tungt är huvudet som bär kronan.Annars var det som vanligt.Jag är ”god” du är ”ond” retoriken.Den samlade dumheten i rummet är häpnadsväckande.Den första 1/2 timmen om klimatet sov man sig igenom som vanligt.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Hans tal har förvånansvärt många likheter med summan av kommentarskardemumman här på DGS. Vi kanske inte är så dumma ändå!

   Gilla

 16. miketheviking skriver:

  Jag tror det är kontraproduktivt att DGS redaktion odlar myten om ”naivitet” hos de makthavare och proselyter som sålt ut Sverige till det flyktingindustriella komplexet.

  Det är en otroligt dålig ursäkt dom serveras dessa förbrytare.
  De har definitivt INTE varit naiva. Snarare cyniskt beräknande. Där emot har de villigt UTNYTTJAT naiva människor att göra jobbet eller springa deras ärenden.

  Men ska det vara så svårt att se att bevisen leder mot uppenbara motiv och hårdnackad fanatism bakom alla dessa nationsavgörande beslut????

  Gillad av 1 person

 17. Konrad skriver:

  Den aldrig sinande invandringsfloden ar ett kalkylerat politiskt drag av S och VPK:

  Vi ger dig socialbidrag/du behover inte jobba utan kan driva omkring som du vill, men i utbyte ska du rosta pa oss.

  Syftet ar att permanenta Vansterns monopol pa makten, och mojligheten att beskatta det arbetande folket.

  Den dag korthuset bryter samman sitter arkitekterna till sammanbrottet pa valbetalda poster inom FN systemet, eller som ambassadorer i det Europeiska lander eller USA.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.