Anders Leion: På andra sidan Östersjön

Anders Leion

Jag reser ofta till Finland. Jag har varit några gånger i Estland och Lettland, men inte förrän häromveckan var jag i Litauen, i Vilnius. Dessa länder tilldelades Stalin vid uppgörelsen med Hitler. Balterna hade inte Finlands möjligheter till framgångsrikt motstånd. 

Det var en omskakande upplevelse. Den första bekantskapen med den mycket trevliga och intagande staden gjorde jag under ledning av en guide, som talade flytande, uttrycksfull svenska. Som tonåring märkte han hur svenska företag investerade i landet och fick en idé om att det skulle komma att bevas svensktalande. Han lärde sig svenska och innan han hade slutfört studierna fick han ett jobberbjudande i månaden. (Han fick äran att hälsa de nordiska ambassadörerna, vid invigningen av universitetets nygrundade skandinaviska institution, välkomna. Han gjorde det med orden ”Ärade hästar”. Han såg att hans lärare blev röd i ansiktet och undrade varför). 

Jag skall här inskränka mig till att redogöra för en upplevelse. Den utgör i komprimerad form en framställning av denna lilla nations erfarenheter numera med en folkmängd om 2,5 millioner sedan en halv miljon, främst ungdomar, utvandrat 

Länge var landet ett hedniskt samhälle av olika stammar, som först mot slutet av 1300-talet kristnades, i ett försök att därigenom åstadkomma ett enande och så kunna klara sig emot framförallt den Tyska Orden. Genom århundradena har landet haft svårt att stå emot utländskt inflytande, senast i samband med andra världskriget då det ockuperades av både nazister och kommunister. Viljan till självständighet yttrade sig i en långvarig gerillakrigföring mot Sovjetmakten. Motståndsrörelsen kallades för Skogsbröderna. Den förde sin envisa men hopplösa kamp långt in på femtiotalet.  

Sovjetmaktens främsta instrument för förtrycket var KGB, Putins lärdomsanstalt. KGB-fängelset finns bevarat som det lämnades av ockupanterna 1991. Den här artikeln beskriver det väl. 

Besöket där var verkligen en omskakande upplevelse. Förutom den starka upplevelsen av det våld som utövats och den skräck som rått, fick jag en nästan fysisk upplevelse av kommunistdiktaturens meningslöshet, en meningslöshet som också KGB och dess tjänstemän måste ha känt.  

Denna meningslöshet avslöjades 1991. Redan 1990 hade Litauen utropat sig självständigt. KGB fortsatte ändå envist sin verksamhet. När de inte längre hade makten att föra människor till sin tortyrkammare och avrätta dem med nackskott, försökte de destabilisera den unga nationen med ryktesspridning och falska nyheter av olika slag. Först sedan kuppen i Ryssland i augusti 1991 misslyckats gav de upp och försvann ur landet. 

Uppdraget och den inövade verksamheten var de anställdas liv och mening. Också när det måste ha varit uppenbart att deras verksamhet var meningslös fortsatte de. Vad skulle de annars göra? Pensionera sig? 

Så måste livet för många i det lugna landet Sverige te sig. De etablerade politiska partierna, de traditionella massmedierna, kanske främst statsradion och statstelevisionen men också stora delar av den statliga och kommunala administrationen, måste känna att de arbetar på övertid, så som KGB gjorde.  

De vet inte längre vad de skall verka för: ska ungarna få lära sig något om antiken eller inte, är invandringen en välsignelse eller en börda, skall vi förbjuda tiggeriet eller inte, håller vi på att utplåna klotet genom utsläpp eller inte, är det vi svenskar som är de värsta rasisterna på jorden eller inte, hjälper eller stjälper vi fattiga nationer med vår u-hjälp? Alla verkar ha tappat orienteringen, utom miljöpartisterna. De vet inte ens om att de blivit idéhistoriska fossiler.  

De flesta andra är däremot medvetna om sitt bryderi. Men vad skall de göra? De har, i motsats till KGB-tjänstemännen, inte något hemland att återvända till. Dem väntar bara den inre exilen. 

(Här en del av historien berättad av en svensk-litauer.) 

29 reaktioner på ”Anders Leion: På andra sidan Östersjön

 1. Hortensia skriver:

  Tack, Anders, för att du uppmärksammar ett grannland man nästan aldrig hör talas om, förutom när dess hitresta medborgare hamnar i klammeri med svensk rättvisa.

  Inre landsflykt i ett spännande dysfunktionellt Sverige, som så nitiskt, tanklöst och hänsynslöst har skapats av dem själva lär tilltala landsförrädiska 7-partianhängare.

  Gillad av 2 personer

 2. Johan skriver:

  Funderar ofta på det gamla Östblocket. Var tog alla förtryckare vägen? Skulle vilja se dokumentärer om sådana ”vanliga tjänstemän”.
  P.S Vad gör Greta om 20 år…när världen fortfarande finns kvar. Vill se en dokumentär om henne 2040…om ja lever D.S

  Gillad av 7 personer

   • Maj Rehnberg skriver:

    Det där med klimakterieångest är också bluff. Det är i stället så att man har levt ett antal år utan att ta hand om sin hälsa. Ivrigt påhejad av skolmedicinen och samhället i övrigt. Vallningarna är orsakad av att bukspottkörteln överbelastats men skolmedicinen med sin fantastiska ”vetenskap” skyller på att det beror på att man har kommit in i klimakteriet.
    Dessutom bromsas åldrandet upp när man upphör att vara barnalstrande.
    Gretas tillstånd beror också på en metabol sjukdom.

    Gillad av 2 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Kanske litet från ämnet, men en fundering som tog form när jag läst kommentarerna. När man i TV idag ser gamla fd politiker t.ex. Ingvar Carlsson eller Göran Persson, så framstår de som välmående, nöjda och märkligt oberörda av hur samhället ser ut idag. Även ”Nu går vi in i den eviga freden”-Reinfeldt (han decimerade sedan försvaret), ”Öppna era hjärtan”-Reinfeldt ser också han märkligt belåten och helt oberörd ut. Det förvånar mig.

   Gilla

 3. Observatör skriver:

  Vi är förvisso många i Sverige som har tappat tron, men jag tror att huvuddelen av kultur- och medievärlden har kvar sin tro liksom stora delar delar av det politiska etablissemanget, inte bara miljöpartiet. Tyvärr tror jag inte att man hycklar.

  Gilla

 4. Kashkin skriver:

  Jag anser att tiden är mogen för att lägga pusslet. Artikeln ovan är ytterligare ett exempel på att man lägger upp en massa pusselbitar, ”förbjuda tiggeri eller inte” osv, och sedan skriver att ”politikerna” inte vet vad de skall göra. Liknande skrivningar är legio på DGS, de är inkompetenta, idioter, obildade, naiva eller banalt goda. Trots all denna slumpmässiga inkompetens så har ju Sverige fullständigt stöpts om på ett par årtionden, och en liknande men mindre extrem utveckling kan ses i hela västvärlden. Är det verkligen slump och inkompetens? Nästan på varenda punkt som politiker råder över så har samhället som jag ser det försämrats. Är det slumpen? Nej, det är det inte, det är heller inte, som Lars Bern tror, några globalister som drar i alla tåtar. Nej, det vi kämpar med det är att förstå att vi alla inte är lika bra människor, det finns goda och onda, förr visste vi detta, Kain och Abel men idag har vänstertankar slagit rot så djupt så vi inte ser att vi har onda människor ibland oss. Dessa följer den ideologi som maximerar ondskan, detta är ju inte fullt ut medvetet men blir ändå resultatet. Tvivlar ni, läs dagens Omar, hur kan sådant uppstå? Det är som om vår sida, bra människor, vägrar att inse existensen av dåliga människor och att dessa länge använt socialismen för att styra folk, idag pk-ismen. Dessa människor går ibland oss och har omärkta kunnat placera sig på alla positioner där man kan styra folk. Detta är det senaste seklets oskrivna politiska process.

  Gillad av 10 personer

 5. Conny Lundberg skriver:

  Män med makt att påverka världen i en riktning mot ytterligare gränslöshet och utplånandet av nationalstaten och även kvinnor i ledande positioner delar samma människoföraktande inställning.

  Det är de som vill ha en världsomfattande kommunism med fascistiskt styre och vars grund är frimureri och andra hemlighetsfulla organisationer parat med religiös fanatism.

  FN skapades av dessa parasiter för att samordna och förverkliga dessa människoföraktande syften.

  Att män feminiserats under den s k civilisation vi har idag i väst passar också deras syften alldeles utmärkt eftersom ett land som inte kan försvara sina egna kvinnor är desto lättare att ta över för dessa ondskefulla krafter.

  Samtidigt har man politiskt lyckats framställa det som att kvinnor skall ta över maktpositioner för att förändra samhället efter det att vita äldre män har fått skulden för de problem världen har idag och detta skulle ju inte vara fel ytligt sett men kvinnors större medmänsklighet, empati och omvårdande grundinställning har istället ofta kidnappats av styrande politiska krafter och kvinnor skall idag bli en slags maktspelare och företrädare för mänsklighetens väg mot sann demokrati.

  Problemet blir att istället för en mer medmänsklig politik så har vi istället fått en ny grindvakt för eliten i form av politiskt utvalda kvinnor som generellt sett korrumperats för att tjäna idén om den nya världsordningen där vi alla utom eliten kommer att få vår frihet starkt begränsad.

  Gillad av 2 personer

 6. Vax skriver:

  Samhällsnytt har nätgranskat dessa konton och samlat ihop ett axplock av inlägg från Facebook i vilka man på arabiska marknadsför och instruerar människor om hur man tar del av fördelar och välfärd i Sverige.
  I skärmdumparna nedan visas tips på hur man får uppehållstillstånd i Sverige, hur man ökar sina ekonomiska bidrag, hur sökande får med sig familjen och vad man ska tänka på för att undvika utvisning.

  https://samnytt.se/arabisk-internetsida-marknadsfor-folkvandring-till-sverige-dina-ratta-steg/
  I samband med strömmen av migranter år 2015 talade danska TV2 med migranter som uppgav sig vara från Syrien.
  Männen tydliggjorde varför de fortsatte fly genom säkra länder för slutmålet Sverige – det var dubbelt så höga bidrag här hade man tagit reda på och dessutom mycket kortare tider för att ta hit familjen när man fått sitt uppehållstillstånd.

  Sjuklövern har iscensatt ett gigantiskt bedrägeri mot sitt eget folk.
  Och folket har gett dem sitt bifall.

  Gillad av 5 personer

 7. Sune Mangs skriver:

  Att KGB och dess ”meningslöshet” avslöjades 1991 är en minst sagt tvivelaktig formulering.
  Som om KGB genom att tidigare haft ett direkt syfte, före 1989, var en organisation med ett meningsfullt uppdrag.

  Gissa om Litauerna helt plötsligt 1991 började betrakta KGB som meningslöst och som om det först då blev tydligt hur undergrävande och djupt omänskligt meningslöst KGB var.

  På ett ytligt plan föreföll möjligen KGB roderlöst 1991. Meningslöst och djupt korrupt var dock organisationen ända från sin tillblivelse. Personligen är jag allergisk mot alla svenska fyrtiotalister, inte sällan på vänsterkanten, som låtsas som om det först med förändringarna 1989 blev tydligt hur genomruttet det Sovjetkommunistiska blocket var. Svenska Kyrkan är till exempel en organisation som odlar myten om att man inte visste, för att om möjligt rättfärdiga vansinniga ställningstaganden och uttalanden från tongivande företrädare.

  För de befolkningar som hamnade bakom järnridån så stod det mycket tidigt klart hur ”meningsfullt” det kommunistiska styret var och hur uppenbart Stalins svek mot att tillåta flerpartisystem var. Redan på 20-talet i Berlin så var det uppenbart för vem som helst som var läskunning och inte förblindad av kommunistisk övertygelse, vad Sovjetkommunismen innebar i praktiken.

  Gillad av 3 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Sune Mangs skrev klokt: ”Personligen är jag allergisk mot alla svenska fyrtiotalister, inte sällan på vänsterkanten, som låtsas som om det först med förändringarna 1989 blev tydligt hur genomruttet det Sovjetkommunistiska blocket var.”

   Instämmer helt. Det är ofattbart att det fanns en vänsterrörelse 1968 t.ex. Man kunde då mkt väl veta hur det var i kommunistvärlden. Maos grymhet och hans systems oduglighet. Sovjets paranoia och ekonomiska kräftgång. Ändå har det ständigt funnits kommunister i Sverige och väst. När man skriver om dess uselhet dyker det upp argumentation med relativisering där västs nackdelar ställs mot kommunismen. Den eländiga kålsuparteorin om att kommunismen och vår fria världs regeringar skulle vara lika goda kålsupare kommer fram. Bara folk som fortfarande är kommunister kan komma med sådant.
   Samtidigt som enstaka mediepersoner artigt utfrågades om de var kommunister eller ej, av McCarthy i USA, för att ev. förlora mediejobb om kommunism ej förnekades, släpades samtidigt hundratusentals helt oskyldiga, vem som helst, ned i Lubjankafängelsets källare och sköts med nackskott. Miljoner dog i sibiriska läger. Sådant vill man jämställa.
   När USA öste pengar på Västeuropa och Japan för återuppbyggnad så plundrade Sovjet DDR.
   När Stalin ströp Berlin 1948 så hjälpte USA med alla tänkbara medel berlinarna att överleva med flygbro. Ett USA-plan landade med mat och kol på Tempelhof var 25:e sekund.
   När Sovjet och Kina och Nordkorea anföll syd 1950 så fick USA desperat rusa till hjälp, när efter nedrustningen nästan ingen trupp fanns i tjänst. Snabbt fick man rädda Sydkorea med dramatisk skyndsam insats och lyckades. Man vill jämföra historiens värsta busar med de snälla livräddarna. Bara om man fortfarande är kommunist ser man ondskan i den fria världen och godheten i kommunist-tyrannierna.

   Gilla

   • Christer E skriver:

    Har i stort sett inget att invända, utom att i början av Koreakriget var det Nord som angrep Syd. När det började gå sämre för Nord, ingrep Kina med både soldater och materiel.
    USA stod för den absolut största krigsinsatsen, men det var faktiskt under ett FN-mandat och andra FN-länder (bl.a. Sverige) bidrog också med trupp.

    Som lite motvikt mot påståendet att alla fyrtiotalister (jag är en dylik relikt) skulle låtsas om att det först 1989 uppdagades vilket ruttet samhälle sovjetstaten var, en liten kort historia från 60-talet: Optimisten sa att en brödlimpa om 10 år skulle kosta en dollar (vilket var mycket pengar på den tiden), medan pessimisten menade att den i stället skulle kosta en rubel.

    Gilla

  • Palle9 skriver:

   Sune Mangs: Bra skrivet, instämmer helt även om jag tror att Anders menar att 1991 raserades de yttre skenfasaderna, men befolkningarna i de baltiska staterna hade inga illusioner om denna organisation redan innan ockupationen före 2:a världskriget. Därefter gjorde händelserna efter det att röda armén återkom mot slutet av världskriget att.alla eventuella tvivel skingrades. Många deportationer till Sibirien bland mycket annat elände.
   Har alltid beundrat dessa folk, har lärt känna ett antal ättlingar till (verkliga) flyktingar från dessa länder. Som schackamatör har jag haft anledning att beundra ett antal talangfulla stormästare från dessa länder – en liten kuriositet i sammanhanget förstås.
   Instämmer med kommentar nedan om TV-serien ”Ramona”.

   Gilla

 8. MartinA skriver:

  Att det i en tidning i Sverige skulle skrivits någonting läsvärt om KGB och jakten på skogsbröder med flera anser jag som otänkbart. Jag har själv läst lismande intervjuer med före detta KGB mördare från framträdande personligheter i pressen i Sverige. Mediebaronerna i Sverige står helt och hållet på KGBs sida och gud nåde den journalist som presenterar fel bild av det som hände.

  Gilla

 9. PV544S skriver:

  Skogsbröderna skildras i en serie som sändes av SVT, två avsnitt:RAMONA heter serien. Skriven av historikern Peter Englund tidigare sekr. i Svenska Akademien. Ovanligt bra skildrat, rätta tidsandan, och spännande.

  Gillad av 1 person

 10. Thor skriver:

  Putin är en ful fisk, liksom förre USA-presidenten George Bush sr, ex-chef för CIA. Ett antal KGB-kramare har vi i Sverige med välavlönade poster i riksdagen och även de som njuter sitt otium med väl tilltagna pensioner. Dessa gamla vpk-are visar upp hela skalan av spelad ånger, från att bara skaka av sig sitt motbjudande förflutna till massiv självömkan ” hur kunde man vara så dum”.
  En av dessa gamla vpk-are blir nu EU-kommissionär med ansvar för migration. Ja, just det, Ylva Johansson. Med en rejält tilltagen proletärlön på 245 000 i månaden.
  I pensionärsgänget hittar vi Gudrun Schyman, bli inte förvånad om Gudrun går igen i yngre upplaga dock, den avsatta ordföranden för Kommunalarbetarförbundet, Anneli Nordström, påstår sig nämligen vilja klona henne.

  Gillad av 2 personer

 11. Hedningen skriver:

  ”Skogsbröder” av Jouzas Luksa står på min bokhylla sedan länge – och är en bra bok om ett kapitel i våra grannfolks historia som få vill kännas vid. Minns också när jag själv höll föredrag på svenska inför en svenskstuderande skolklass på Kaunas universitet i ett eller annat sammanhang, och hur otroligt språkbegåvade dessa unga elever var. Vi diskuterade det svenska kungahusets roll i politiken, minns jag – vilket ansågs som mycket exotiskt i en före detta sovjetrepublik

  Gilla

 12. Lars skriver:

  Det är nog så att människor blir efterhand infångade av de system de tjänar, söker mening i det och samtidigt har svårt se utanför och med små kunskaper om världen. Då börjar en del bli konspiratoriska och menar att de svenska politikerna under trettio år vetat vad de höll på med och vart de skulle. ”De vill ha det så här” under var minut och timme under sitt vakna liv och med full insikt om framtiden. Bara barn kan tänka så! Men det har samtidigt varit uppenbart sedan 80-talet att invandringspolitiken inte höll och vi var en del som insåg det, vi behövde inte åka utomlands för att inse det, men vad jag inte insåg och troligen inte flertalet av de som såg problemet, var att politikerna inte förstod, inte begrep vad de gjorde och nu är de handlingsförlamade för det vet inte vad de ska göra. De ägnar sig åt ritualer av typ ”De ville ha det så här” eller ”Så trodde vi ju inte att det skulle bli”

  Lejon fångar hur systemen fångar människors medvetande. Så sker. men de som här försöker skiva om hur eländigt det var med Svensk bild av kommunismen, må betänka att deras egen bild av världen troligen haltar på samma sätt, för de sitter också i en groddamm. Men det stärker väl tron på den egna förmågan att finna en fiende i ”de andra”, ”de som inte begrep att östblocket var totalitärt och eländigt” eller för en man som Bildt att pådyvla svensken att kampen stod mellan moderater och Sovjet, men det gick ju bra för Bildt och hans nya fru och han fick en fin efterträdare i Rheinfeldt och ”De nya moderaterna”.

  Vilken trosbekännelse är legio på DGS? ”Allt är dåligt utom högern, men värst av alla är socialismen och de skola besitta världen.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.