Katerina Janouch svarar på frågor: Jag misstänker att min man är otrogen

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Jag misstänker att min man är otrogen ­– hur tar jag reda på sanningen?

Hej Katerina, jag är en kvinna på 38 år som misstänker att min man är otrogen…Jag har haft en konstig magkänsla i flera månader. Han är väldigt upptagen med sin mobiltelefon, och jag ser små förändringar i hur han beter sig, och hur han klär sig. Han har köpt flera nya skjortor och har börjat bry sig mer om sitt utseende.

Ja det kanske är en fyrtioårskris hos honom (han fyller 40 i november), men jag har ändå en känsla av att det kan vara något mer. Han har alltid varit omtänksam och förekommande mot mig, men nu är det som om han är mindre intresserad av att prata och umgås… han brukade alltid fråga hur jag haft det när vi kommit hem från jobbet men nu är han mest disträ. Jag har försökt att fråga vad det är men han slår ifrån sig och säger att jag inbillar mig. Men jag blir allt mer osäker.

Vi har varit gifta i tre år. Hur tar jag reda på vad som är i görningen? Känner mig ledsen och orolig och det går såklart ut över vårt förhållande, jag blir irriterad på honom… Samtidigt älskar jag honom och vill inte att vår relation ska ta slut.

”En ledsen kvinna i Norrköping”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Du behöver konfrontera din man mer sakligt, i lugn och ro

Hej, vad tråkigt att höra att du har problem i äktenskapet. Magkänsla är en underskattad signal om att något är fel, och känner man på sig att något inte stämmer i ett kärleksförhållande så finns det många gånger en välgrundad anledning till det. Om du upplever att din man plötsligt förändrat sitt beteende på ett sätt som får dig att undra, så behöver du få en förklaring.

Ja, det kan vara en 40-årskris, men det kan också, som du skriver, röra sig om att han har en flirt eller en affär vid sidan av. Det du beskriver är dessvärre klassiska tecken på otrohet, men jag kan förstås inte alls veta säkert hur det ligger till. För att försöka reda ut saken måste du konfrontera din man mer sakligt och tydligt, inte bara ifrågasätta här och där. Välj ett tillfälle då ni kan prata i lugn och ro och säg vad du ser, och fråga sedan rakt ut. Det är inte säkert att han svarar sanningsenligt ändå, men då har ni i alla fall påbörjat en dialog. Ibland kan sådana samtal vara en början på en process, att relationen färndras. Det kan innebära flera olika scenarior. IBland glider man ifrån varandra, ibland kommer man varandra närmare. Relationen kan också krascha helt.

Det finns två huvudsakliga typer av misstänksamhet i en relation, en välgrundad som bottnar i att man faktiskt intuitivt känner på sig att något är fel, och en ogrundad, där man har ett stort kontrollbehov och ser ett hot runt i princip allt som partnern gör. Ibland kan dessa överlappa varandra. Att inte veta vad som pågår och känna en växande otrygghet i ett förhållande är förstås inte någon bra förutsättning för att relationen ska utvecklas på ett bra sätt. Men frågar man och vill verkligen veta sanningen bör man också vara beredd på att den kan göra väldigt ont.

Ibland kan det därför vara bra att ta hjälp av en familjeterapeut, oavsett hur relationen utvecklar sig. Vill också påpeka att en otrohet inte måste innebära slutet på ett förhållande. Många har kunnat gå vidare tillsammans trots svek. Men det är naturligtvis ytterst individuellt. Jag hoppas det ska lösa sig till det bästa för er!

Varma hälsningar från Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com