Lennart Bengtsson: Vad händer när galenskapen tar över

Lennart Bengtsson

Barn och ungdomar, och i vår tid även unga vuxna, är lätta att påverka och entusiasmera. De flesta känner till vilka under som skickliga lärare eller energiska sportledare kan genomföra även med till synes hopplösa ungdomar. Skickliga politiker i Sovjet och Nazityskland och inte minst i Kina under Mao var mycket framgångsrika att engagera ungdomen för sin politik. I Kina känner vi detta från det stora språnget 1958-1962 och i kulturrevolutionen något decennium senare.

Vid det stora språnget ville man på rekordtid genomföra en massiv ökning av såväl agrarproduktion som tillverkning av stål. På bynivå tillverkades primitiva masugnar där även folks kastruller och stekpannor hamnade. Resultatet blev en ekonomiskt och försörjningsmässig katastrof och det hemmagjorda stålet var dessutom oanvändbart. Den följande massvälten krävde lika många liv som första världskriget. Kulturevolutionen, som hyllades inte minst av svenska intellektuella, blev en annan slags katastrof och lidande som försenade Kinas modernisering med flera decennier. Det finns mycket att läsa om detta inte minst av den holländske historikern Frank Dikötters detaljrika skildringar.

I vår tid har jordens klimat seglat upp som en huvudfråga och allt fler inte minst i västvärlden har vänt sig till de unga för att skapa den rätta handlingsberedskapen. Svenska tidningar och media svämmar över av artiklar och appeller med förslag hur klimatet skall räddas och flickan Greta Thunberg har blivit en symbol för klimatkampen. Nyligen beskrev UNT hur större delen av lantbruksuniversitetet, SLU, mangrant ställer sig bakom radikala klimatlösningar. Det viktigaste är att snarast få stopp på fossila utsläpp. Helst måste detta ske inom en 10-års period för annars är det för sent. Hur man praktiskt skall ersätta världens 130 000 miljarder kilowattimmar fossil energi (130 000 Terawattimmar (TWh)) energi per år diskuteras inte. Man vill bara driva fram politiska beslut och sedan fixar förstås ingenjörer och andra till detta. Om det sedan är möjligt eller inte är man inte direkt intresserad av. Aktivister tänker i stort och sysslar inte med tekniska detaljer.

Helst skall man också behöva ersätta 16 000 TWh från biomassa som också producerar koldioxidmolekyler. Dessa molekyler hänger kvar åtskilliga decennier i luften innan de återgår till biosfären. Att det behövs pengar för ett sådant åtagande är inte heller något som ungdomar och media är särskilt intresserade av. Här ligger tänkandet på samma intellektuella nivå som vid Maos stora språng.

Nu är klimatmötet över, Greta Thunberg har talat och uttalat sin fatwa över västvärldens ledarskap och och igår, fredagen den 27 september 2019, gick även de vuxna ut på gatorna. Vad de protesterar för har de inte tänkt igenom – de vill bara slippa undan en inbillad skräck och oro för att väder och klimat kan komma att ändra sig. Kanske vill de stänga
av hela världsekonomin för att försäkra att inte klimatet ändras- sådana förslag saknas inte på protestplakaten.

Nu visar klimatforskare att havet kan stiga med drygt 5m. Det är förvisso ingen som händer inom 10 år utan år 2300 och med 5 % sannolikhet. Detta under antagandet att koldioxidutsläppen bara fortsätter att stiga i 281 år till. Självklart finns det ingen ansvarsfull forskare som kan ställa sig bakom en dylik meningslös beräkning som inte har med seriös vetenskap att göra.

Vad som kan hända om 281 år är som de flesta säkert inser inte lätt att veta. Det är jämförbart med att förflytta sig tillbaka lika långt i tiden till år 1739 eller 50 år före den franska revolutionen, och vid denna tid uttala sig om vad som skulle kunna hända år 2020. För de som kan lite historia vet att även en hel del annat har hänt de senaste 281 åren. Att se in i framtiden med sådan säkerhet är knappast något som ens IPCC:s skarpaste hjärnor eller profetiska barn kan gå i land med.

Efter att ha sett fredagens klimatparader och lyssnat på våra egna knäppiga kändisar från kulturjournalister till ärkebiskopen under bokmässan i Göteborg kan man verkligen fråga sig om det finns något hopp kvar. Okunnighet, fördomar och allsköns stolligheter har föst förnuft och sund vetenskap åt sidan och utelämnat mänskligheten åt samma villfarelser som plågat människorna under tidigare perioder i historien.

Om inte vuxet, förnuftigt folk sätter stopp för galenskaperna är jag rädd att loppet är kört.

86 reaktioner på ”Lennart Bengtsson: Vad händer när galenskapen tar över

 1. Thomas Ek skriver:

  Vad gör Jonas Sjöstedts anhängare idag?
  För femtio år sedan, den 1 oktober 1949 marscherade Mao Zedong in i Peking och på ett bräde dödade 2 miljoner människor och, ytterligare ca 40 miljoner efter att han konsoliderade makten.

  Hur firar vänsterpartiet detta? Fyrverkerier? Eller hur gör dom?

  Gillad av 15 personer

 2. miketheviking skriver:

  Bra Lennart.
  Dystert men realistiskt och med förankring i historien. Det är bara så man kan se den maoistiska galenskap vi är på väg in i. Ett år skulle alla kineser döda småfåglarna så de inte åt upp delar av skördarna. Året efter blev det insektsinvasion och all skörd åts upp. Ännu fler döda.

  Klimathysterin, som produceras av medias kanaler, utgör ett direkt hot mot våra framtida liv.
  CO2-mantrat tillåts överskugga allt annat som vi borde göra;
  * minska på svinnet och skräpet
  * konsumera mindre skräpprodukter och åter kräva hög kvalitet
  * hindra skogsskövling, utfiskning, fågeldöd och djurdöd
  * stoppa pesticider och kemikalier i mat
  * få bort sockret från maten och stoppa majsifieringen av livsmedel
  osv.

  Har inte tid att lista allt – fler som vet och kan vad som är viktigt just nu.

  Gillad av 16 personer

  • Zakkwild66 skriver:

   Det du beskriver är precis vad jag önskar att vi börjar göra nu, jag vet mina orsaker till varför, har du funderat på dina orsaker varför du gjorde denna lista ?

   Gillad av 1 person

  • Benjamin Dhover skriver:

   Plasten i havet är en annan till synes självklar åtgärd. Samla upp skiten och förbränn under kontrollerade former det som inte kan återvinnas. Relativt andra klimatinsatser skulle kostnaderna för ett sådant initiativ vara en fis i rymden och ha påtagliga och omedelbara fördelar, så givetvis kan Gretasekten inte besväras med såna tramsprojekt.

   Gillad av 1 person

   • Lars Mellblom skriver:

    #BENJAMIN DHOVER#

    Tack för rådet! Det är bara så att plastföremål med tiden i hav smulas sönder till mikroskopiskt små partiklar. I Stilla Havet påstås koncentrationen vara speciellt hög på ett visst ställe – en mindre kontinent av plast har det sagts. I nämnda område är vikten av plastpartiklarna cirka 0,085 gram per m² havsyta!!! Hur samlar du upp dessa och varför?

    Gilla

  • Anna-Lena skriver:

   Rensa haven är otroligt viktigt. Ist för träta om varifrån problem kommer kanske det är bättre att agera. 30 år sedan stoppade den nya globala frihandeln alla tankar på miljön. Vi visste ju att havsnivån skulle höjas kraftigt. Men alla visslade och tittade åt annat håll.
   Bra skrivet Lennart Bengtsson, vi måste bli självförsörjande i Sverige vilket miljön tjänar på

   Gilla

   • Åke Sundström skriver:

    Dubbelt nonsens: dels påståendet att frihandeln (som förvisso är äldre än 30 år) ”stoppade alla tankar på miljön”. Och än värre: att Sverige måste bli självförsörjande. Gåtfullt att folk med sådana föreställningar kan känna sig hemmastadda på en marknadsliberal blogg som denna. Sorgligt, Anna-Lena, att du är så grundlurad av den mest extrema grönvänstern.

    Gilla

  • Per Peppe Eriksson skriver:

   Miketheviking, en viktig sak till: Få bort den allra sämsta råoljan som man driver fartyg med. En sak man vill i den tänkta utbyggande av raffinaderiet i Lysekil, som förmodligen kommer att stoppas på grund av högre co2 utsläpp!

   Gillad av 2 personer

   • miketheviking skriver:

    Helt enig!
    Lysekilsutbyggnaden är nödvändig men det fattar ju inte CO2kko-människorna i beslutande ställning.
    De lyssnar bara på mediaagendan.

    Gillad av 1 person

  • Christer E skriver:

   Jo, nollor kan vara svårhanterliga ibland (och sedan kan ju miljarder och biljoner ibland vara samma sak och ibland tre 10-potenser från varandra).

   IPCC:s datamodeller saknar helt intresse för folk eftersom de är till för extrapolering av klimatet, inget annat. Sedan kan man undra hur mycket extrapoleringar är värda. Väderleksprognoserna är numera skapligt korrekta åtminstone vad det gäller de närmaste 2-3 dygnen. När det gäller folk och modeller sa någon på 80-talet att vid sekelskiftet skulle det inte finnas några sjuka längre, eftersom all då skulle jobba inom sjukvården.

   Gillad av 1 person

 3. S Eriksson skriver:

  Det är kulturrevolution i Sverige också, inte så många svälter ihjäl bara vissa utsatta pensionärer och de som är beroende av viss vård som har blivit mycket sämre. Om de som styr och borde vara ansvariga med stor övertydelse hävdar att det har blivit bättre trots den faktiska motsatsen, så är det verkligen illa på många fler områden än vad vi vet om.

  Gillad av 3 personer

 4. Lars Bernhoff skriver:

  Loknelsen med kulturrevolutionen i Kina borde skrämma de flesta. Boven i dramat är egentligen onte Greta eftersom hon ber oss lyssna till IPCC. Deras senaste rapport med tusentals forskare tolkas på ett sätt som uppmuntrar till att en katastrof kan drabba oss. Att det just nu finns publicerad en motreaktion från andra vetenskapsmän och andra i övrigt betrodda personer som en fd VD på Sandvik, Elsa Widding men inte Lennart Bengtsson.
  Personligen efterlyser jag en förnyad tydlig analys om hur alla mätvärden som IPCC tagit fram utnyttjas eller tolkas för orealistiska skräckscenarion. En saklig debatt måste vara möjlig. Underlätta den! Vi klimatalarmistskeptikrr behöver begripliga argument och siffror. Eller är det som Bengtsson skriver så enkelt att allt är en progmos med 5% sannolikhet som blivit den enda ”sanna ” i PK dominerade media som lutar ungdomar och politiker?

  Gillad av 3 personer

 5. Steven Jörsäter skriver:

  Ja, bättre kan man inte beskriva klimatkrisen. Det är en kris för människans förnuft, inte för klimatet. På ett ögonblick är man beredd att rasera allt som enorma mödor från föregående generationer har byggt upp.

  Alla framsteg kräver kompromisser och genererar nya problem som måste lösas. Så ock denna gång. De fossila bränslena har varit helt avgörande för den väldiga utveckling och förbättring av levnadsvillkoren som har skett. Om de får fasas ut i lugn och ro och med fortsatt stigande välstånd så blir nog allt bra. Om politik, aktivism och oförnuft och tron att allt kan lösas omedelbart istället tar över så är risken stor att Lennart får rätt i att loppet är kört.

  Gillad av 8 personer

 6. Anna LALLERSTEDT skriver:

  Tack Lennart!
  Vi i Sverige har ju just använt orden Klimatkliv och Industrikliv för bara några veckor sedan i nyheterna!
  Efter vad jag förstår hade vi varmt som nu under romartiden och kanske bidrog det till deras stora erövringar norrut. Är det därför vi i Sverige nu skall ta bort denna period ur undervisningen så att vi inte mopsar oss mot överheten?
  A L

  Gillad av 11 personer

 7. sva990 skriver:

  Klimathotsgalenskapen är bara den senaste i raden av stolligheter. Här är några till för att hålla grytan kokande. Obegränsad migration i form av okunniga, religiöst drivna människomassor från dysfunktionella kulturer är bra för Sverige och dessutom en mänsklig rättighet. Missanpassade barn fritas från ansvar för sina handlingar genom att ge dem en lämplig psykiatrisk bokstavsdiagnos. Alla sexuella läggningar som endast innehas av en bråkdel av klotets invånare har alltid företräde framför mossig heterosexualitet. Islam är fredens religion. Barn har rätt att välja sitt kön, ibland flera gånger om. Alla är lika mycket värda men barn är värda mer än andra. Bragdguldet bör tilldelas den som slutar sexa i höjdhopps-VM för att hon i alla fall ställde upp. Vill ni ha fler exempel på det rådande mentala klimatet i Absurdistan och i den övriga världen?

  Gillad av 13 personer

  • Anna skriver:

   Bokstavsbarnen är mer invecklat än att slippa ansvar. Förr ansåg man att det fanns barn som ”saknade läshuvud”. De började jobba direkt efter grundskolan. Att inte orka tillbringa hela sin ungdom i skolbänken ansågs inte vara en psykisk sjukdom.

   Gillad av 3 personer

   • sva990 skriver:

    Precis. Att lättvindigt sjukdomsstämpla utagerande, rastlösa, otåliga, arga och lata barn hjälper varken dem eller oss andra. En diagnos ger dem bara ett behändigt argument att slänga fram så fort det tar emot för dem och allt inte går riktigt som de önskar. Alla människor är bevisligen inte gjorda för att studera och att sänka kraven för alla är förödande för Sveriges framtid i en högteknologisk värld.

    Gilla

 8. latoba skriver:

  Bra Lennart! Hur kan du och vi andra sprida detta viktiga inlägg i våra PK-media? Jag ska göra vad jag kan även om det inte är så mycket. Hoppas att alla ni andra som läser detta också försöker. En annan fråga: Hur gick debatten med Pär Holmgren på Bokmässan? Blev den överhuvudtaget av? Har inte läst något i media eller sett eller hört något på i våra skattefinansierade etermedia om detta.

  Gillad av 4 personer

  • En gåsapåg skriver:

   Jag har inte läst detta men för mig så finns det en vänster-underton i många av dessa tidigare vänster-dissidenters tänkande, de har ju själva fram tills ganska nyligen röstat fram detta men verkar inte se det tydligt: de bär inte sin skuld. Istället så fortsätter de på samma sätt och förutspår undergång för att det som krävs går rakt emot deras icke-religiösa personlighet. Det krävs andra principer och en hårdhet som man aktivt tar ansvar för. Det enda dessa gubbar säger är att de inte har lösningen i sig.

   Lite på samma sätt kan man kritisera Bengtsson för att det idag är en vansinnig ovetenskaplig hysteri kan ju envar se, men när grundlades denna? Vad jag kan förstå från Nir Shavivs forskning så påverkar CO2 klimatet mycket lite (istället är det solen), det är en red herring, som använts bl.a för att propagera för kärnkraft (säger jag som utbildad kärnfysiker). Sedan gick detta överstyr, så när grundlades egentligen de lögner Greta nu propagerar, var det inte med de tidigare halvsanningarna? Varför talar vi alls om CO2 i detta sammanhang?

   Gillad av 6 personer

   • En gåsapåg skriver:

    Jan Molin!

    Jag anklagar ingen utan frågar varför vi alls talar om CO2 i detta sammanhang. Jag vet att andra mera öppet kopplar Bengtsson till en lobby för kärnkraft, det var inte min avsikt utan ett exempel.

    Jag vara noterar att allt Bengtsson gör är att säga att det inte är så bråttom men att vetenskapen är sund. Detta är inte min uppfattning utan det verkar istället som en stor del av forskarsamhället baserat sig alltmer på NOAAS och NASAs rensade tidsserier nen värre ändå, man har jagat en red herring i CO2, tystnaden runt de som eventuellt löst problemet som Shaviv och fusket från Bengtsson är besvärande anser jag.

    Du kanske vill att jag skall framträda med namn när jag kritiserar Löfven också? Svenskar kan inte vara oense, det är vårt problem.

    Gillad av 1 person

  • En gåsapåg skriver:

   Nu lästa jag det och det ger mig rätt, Arnstberg famlar runt, varför? Denna gång finner han att det är cyklernas fel, allt går upp och ner.

   Inget har med honom själv att göra, att han inte tror på gud, att han säkerligen tidigare och kanske också nu söker en utopi, han finner alltid på vänsterns vis orsaken utanför sig själv, inte som kristendomen lär hos sig själv, eller i sin egen psykologi och dödsångest. Det är intressant, jag uppfattar att Arnstberg och många med honom endast kan förstå världen genom utopierna, det är hans kategorier. Kan ta fel.

   Gillad av 3 personer

   • K. Ulvert skriver:

    Jag vet inte hur pass vänster Arnstberg varit, men 1998 gav han efter mångårig forskning ut boken ”Svenskar och Zigenare”. 2015 kom boken ”Romer i Sverige”.
    Jag har läst den senare och det är ord och inga visor.
    Arnstberg är inte PK och har förmodligen aldrig varit.
    För övrigt, vad skall en enskild individ göra för att hejda ett förlopp som en imperiecykel?
    De exempel han (eg. Sir John Glubb) framför är slående och välkända.

    Gillad av 3 personer

   • En gåsapåg skriver:

    Jag säger inta att KOA är pk, men jag uppfattar att hans defaitism kommer av att han inte kan ta ställning för det hårda. Jag kan ta fel.

    Gilla

   • En gåsapåg skriver:

    @ulvert

    Vad skall en enskild individ göra? Hålla sig till sanningen, försöka undvika grupptänk och rösta MOT, dvs åtminstone inte 7-klövern.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Han famlar runt för att han inte har en TRO, allt handlar om detta G Påg. Effekten av att känna en trygghet i fadern, är det enda som kan dämpa dödsångesten, (utan att leda till förstörelse) som i sin tur genererar det desperata nedtrampandet av medmänniskan för att tillfälligt komma längre från döden. Rädda sig själv. Allt hänger ihop. Vi är rakt på kärnan. Vi håller upp den och betraktar den ur olika vinklar som om vi hittat någon förunderlig tingest, och det har vi. Det är livets mekanismer vi studerar, och de är konkreta och exakta och repeterbara. Jag är helt säker nu, det finns ingen annan lösning för västvälden än att återupptäcka en mycket stark tro på det sanna, annars blir detta slutet på vår civilisation. Jag vet inte i vilken form det kommer att ske, men det måste bli så. Motsatsen till att kapitalisera på räddsla är att erbjuda trygghet. Det är det som är poängen med levandegörandet av guden. Vänstermänniskan är en rädd desperat krake, därför måste han trampa ned andra för att rädda sig själv. Religionen hanterar detta.

    Mvh A

    Gilla

 9. miketheviking skriver:

  Apropå galenskap…
  Hittade just en besparing på 2-6 miljarder/år.

  Tydligen tillåter svenska myndigheter, svenska politiker och försäkringkassan att assistansbolagen (tydligen ägda av företagsamma invandrare) att importera arbetskraft som är handikappad eller har handikappad familjemedlem. De betalar för att komma hit och får sen livstidsförsörjning via LSS-lagen. Och assistansbolaget har då skapat sin egen marknad…

  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sa-mojliggjorde-alliansen-brukarimport-till-sverige/

  Gillad av 7 personer

  • En gåsapåg skriver:

   Anna Dahlberg är en av de skyldiga. Hon har fått mejl om detta och mycket annat för 12 år sedan. Idag är det opportunt att glänta på locket, Teodorescu gör samma sak, Rayman med.

   Gillad av 6 personer

  • Thor skriver:

   Jag rekommenderar alla att se Janne Josefssons reportage om Rami Care AB i Malmö. Huvudmännen dömdes för assistansbedrägeri avseende 14 miljoner kronor. Och det fick väl tillsvidare stopp på bedrägerierna. Men hur mycket tror ni att försäkringskassan i Malmö betalat ut sedan 2012 till DETTA ENDA ASSISTANSBOLAG? Håll i er nu: 563 miljoner!!!
   563-14=549. Vad är oddsen för att utbetalningarna avseende de 549 miljonerna var korrekta? Var finns pengarna nu? Rättsväsendet verkar inte intresserat av att utreda mer. Varför det? Därför att den gigantiska summan hotar det välfärdsindustriella komplexet och sjuklövernomenklaturen om hela sanningen grävs fram.

   Gillad av 7 personer

   • miketheviking skriver:

    Jo,det reportaget är en klassiker.
    Det är sådana Reinfeldt kallar de nya entrepenörerna, de som ska rädda Sverige. Tjena.

    Gilla

 10. Tomas skriver:

  Barnsliga idioterna är dessutom draghjälp åt energicharlataner som Svensk Vindenergi vars VD Charlotte Unger Larsson så sent som igår slickade sig om munnen när hon presenterade att vindkraftsmöllor skulle installeras för att fördubbla sin effekt inom 10 år. Vi kommer subventionera privata företag med c.a. 15 miljarder per år vilket SVT i sitt inslag igår inte fattar är argumentet för att utländska företag står i kö för att få en del av kakan. Till och med kommunisterna i Kina fattar att det är bättre att satsa på kärnkraft men det är väl för farligt för foliehattarna (och mindre lukrativt för snurriga leverantörer).

  Gillad av 11 personer

  • Christer L skriver:

   Ja, regimen känner att de måste satsa allt de har nu på att blockera och i förväg försvåra för landet inför ett oundvikligt maktskifte. De kommer att fortsätta skriva kontrakt och lagar och utnämna chefer utav bara attan nu framöver.

   Gilla

 11. Observatör skriver:

  Tyvärr är det så att de som syns och hörs i samhället i första hand är människor som bara producerar ord och som saknar erfarenheter av, och kunskaper om, den reala fysikaliska verkligheten.

  Gillad av 4 personer

 12. olle holmqvist skriver:

  Andiagrammatism och Faktaresistens:
  första diagrammet

  andra diagrammet:

  ”samvariation är en nödvändigt, men inte tillräcklig, förutsättning för orsak/verkan = kausalitet.
  Dvs om det saknas faller hypotesen.Överensstämmelse saknas för åren1878-1910,1945-1978
  1998-2010 (och några år till tror jag)
  Därmed _ faller_ hypotesen att jordens klimat väsentligen drivs av CO2-utsläpp.

  Problemet är att journalister, politiker och opinionsbildare inte kan tolka diagram.
  Borde heta: – Andiagrammatism

  Recept; visa fakta> diagram över utsläpp mot hävdad effekt, gång på gång.

  .

  Gillad av 4 personer

  • En GP skriver:

   Men även denna graf från NASA är lögn, det är än värre. Tony Heller visar att NASA och NOAA helt enkelt forskningsfuskar. Till och med i USA så är nu 45% av det som går IN i simulationerna från modeller och all uppvärmning som de visar kommer från dessa 45%. Själva mätningarna även sedan NOAA justerat dem visar på fallande temperaturer i USA sen 1920 ungefär. För resten av världen är det än värre då det nästan helt saknas mätvärden. Det är det största forskningsfusket i världshistorien

   Gillad av 3 personer

  • Jan Molin skriver:

   Förlåt Olle, men inte heller jag förstår ditt andra diagram. Och jag är fysiker. Så var vänlig och förklara det noggrant, ty jag tror att det finns många andra som också inte förstår det!

   Gillad av 1 person

   • olle holmqvist skriver:

    Utmärkt !
    Kort version: Om CO2-em – övre diagram .skall orsaka (väsentligen) tempeförändr (nedr diagr)
    så skall kurvorna följas åt hela tiden och överallt. Undantag välmotiverat sådant. T ex kallare efter stora vulkanutbrott.
    Mkt mer att säga, återkommer!

    Gillad av 1 person

 13. En öppen bil for förbi skriver:

  När manisk hängivenhet lyser i människors ögon blir man rädd. Jag har sett dem lysa i journalfilmer när Hitler for förbi i sin öppna bil. Hur människomassor hetsade varandra och förväxlade masspsykos med sanning. Alla ensidiga rörelser kör förr eller senare in i väggen. Sociala medier idag har en samlande förmåga som saknar motstycke i historien. Nu drar det iväg snabbt och stort. Effekterna blir större och mer förödande än förr. För kortslutning i det egna tankesystemet har aldrig varit bra, eller lett till något gott. Vi lever idag i en mycket särpräglad tidsålder. Där de mest upphetsade människomassorna kan fås att styra över oss andra. Tänk vad mycket propagandaminister Joseph Goebbels skulle kunnat åstadkomma, om han bara fått samma möjligheter. Att hetsa som idag inom sociala medier. Och bygga upp ett stort crescendo. Hemska tanke.

  Gillad av 2 personer

 14. Dandersan skriver:

  Bra Lennart .
  Det kom en ny rapport från IPCC om stigande hav och acceleration i stigningen.
  Där visar de hur desperat de söker efter tecken på att de har rätt.
  Men haven stiger inte fortare i de pegelmätningar som redovisas utana det är satellitmätningar som sen tio år tolkas ha ökat från 3,3 mm/år till 3,9 mm/år. 6 mm således.
  Såhär ser en vanlig bild på pegelmätningarna ut:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012
  Redan talas det om hur forskningsfusk fått IPCC dra felaktiga slutsatser.
  Politik!

  Gilla

  • Agnew skriver:

   Under FN:s klimatmöte förra veckan fanns det 500 forskare, ingenjörer och intressenter som i ljuset av det fokus som riktades mot Greta Thunberg inte uppmärksammades. De hade ett helt annat budskap: ”det existerar ingen klimatkris”.

   • Naturen liksom antropogen faktorer [mänsklig påverkan, redn. anmärkning] orsakar uppvärmning
   • Uppvärmning är mycket långsammare än förutsett
   • Klimatpolitiken baseras på otillräckliga modeller
   • Koldioxid är mat för växter, grunden för allt liv på jorden
   • Global uppvärmning har inte ökat antal naturkatastrofer
   • Klimatpoliken måste respektera vetenskapliga och ekonomiska realiteter
   Att få institutioner som FN att engagera sig i sådana ämnen har varit en kamp, sa Guus Berkhout, professor emeritus i geofysik vid Delft tekniska och en av grundarna till CLINTEL.

   – Vi verkar för en vetenskaplig diskussion på den högsta nivån mellan båda sidor på klimatdebatten, men huvudfåran har hittills vägrat, sa Berkhout i ett email till Washington Times.
   – De kommer alltid med samma argument: de har rätt och vi har fel. Punkt slut!
   ”Opassande slöseri med trillioner dollars”

   Gillad av 6 personer

 15. MartinA skriver:

  Barn och ungdomar, och i vår tid även unga vuxna, är lätta att påverka och entusiasmera.
  Huru kan du säga till din broder: ‘Broder, låt mig taga ut grandet i ditt öga’, du som icke ser bjälken i ditt eget öga? Du skrymtare, tag först ut bjälken ur ditt eget öga; därefter må du se till, att du kan tala ut grandet i din broders öga. Jämför det Sverige du ärvde. Och det du nu lämnar över.

  Gillad av 1 person

 16. Eskil skriver:

  Jag undrar vad de klimatdemonstrerande ungdomarna skulle anse om sin framtid om de handgripligen skulle få prova på det förindustriella fattigsamhället vi skulle få om deras idéer om samhällsomvandling skulle bli verklighet.

  Gillad av 3 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Några skulle vakna men flera skulle antagligen skrika: nej, så hääär skulle det ju inte bli, ni har gjort fel igen. Hur vågar ni! Sedan skulle de spänna sina onda ögon i oss.

   Gilla

 17. Rolf H Carlsson skriver:

  De ”nya Ludditerna”, PK-maffian har tagit makten, inte bara i Sverige utan i stora delar av världen – även om Sverige är värst (möjligtvis i konkurrens med Tyskland). Alarmisterna har vunnit opinionskampen, åtminstone för stunden. Förmodligen står vårt hopp till att verkligheten kommer ikapp. Nu ser konjunkturen ut att tvärbromsa, Kronan fortsätter sjunka som en sten. Tuffa omprioriteringar kommer att bli nödvändiga. Kanske får vi se den tysta majoriteten börja säga ifrån mot alla tokigheter. Tänk om politikerna och Mediamaffian ser sina jobb i fara!

  Gillad av 1 person

 18. Elisabeth skriver:

  Mycket bra, tack Lennart Bengtsson. Jag bor vid havet och följer det som sker. Högvatten , ja, då och då och så har det alltid varit, erosion, ja, men vattennivåhöjning….aldrig sett någon mätning i den riktningen. Regeringens förlängda arm och fogde, Länsstyrelsen, håller jämt på med att mästra om klimat och vattennivåer men kommer aldrig med några bevis. Det hade väl varit enkelt med mätstationer och redovisning av faktiska siffror. Men nähä. Det är så mycket känslor och teorier huller om buller. Jag tycker att överbefolkningen är vårt största bekymmer. Man pratade om flyttfåglarnas mat-bekymmer i radion i morse och kom därmed in på överbefolkningen i Afrika. Afrika beräknas dubblera ( !!! ) sin befolkning runt 2050. Tänk er migrationstrycket. Jag har hört av bekanta på plats att Zimbabwe, tidigare ” Afrikas kornbod”, förfallit ännu mer efter Mugabe. Hur länge ska detta få fortsätta ? Zimbabwe, ja stora delar av Afrika, behöver uppenbarligen en ”överrock ”. Tänk om ett gäng driftiga holländare, som så galant klarat sina besvärliga problem, fått ta sig an landet. Ja, vilka driftiga europeér som helst förstås. Man måste sluta prata ”rasism” och se praktiskt på problemen. Ett blomstrande Zimbabwe vore en win-win för alla. Afrikanerna stannar kvar och européerna får ( åter ) tillgång till detta land som är fantastiskt vackert med natur som påminner om Europas.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Tänk om ett gäng driftiga holländare, som så galant klarat sina besvärliga problem, fått ta sig an landet.”

   De gjorde ju ett försök en gång i tiden och det fungerade såpass bra, att regionen fick befolkningstillväxt och stor invandring. Men dessa Boer/Afrikander gick det inte så bra för; engelsmännen satte dem i koncentrationsläger och numera mördas/fördrivs väl de sista av dem

   Gillad av 2 personer

   • Elisabeth skriver:

    Ja, det stämmer, CMMK10, men historian kanske förhoppningsvis inte upprepar sig. Nöden kanske inte har någon lag. Vem vet, rätt vad det är vågar djärva politiker säga det självklara och uppenbara : varför ska Europa stå öppet för afrikaner när inte Afrika står öppet för européer ?

    Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   För några år sedan träffade jag en man som hade stor kännedom om Afrika. Enligt honom skulle afrikanerna kunna ha det hur bra som helst om de bara upphörde med sina inbördes strider.

   Gillad av 4 personer

   • Börje Falk skriver:

    Det skulle kanske vi svenskar kunna ha också, om vi slutade med våra egna ”inbördes strider”…ni kanske hört om både ”Bensinupproret” och ”inlandsupproret” – 2 i grunden bra initiativ tycker jag som landsbygdsbo, men får gång efter annan ändå gå in och försvara
    kraven från Bensinupproret i gruppen ”inlandsupproret” där en del rabiata vänstertokar
    tycks avsky allt vad tillväxt, fossila bränslen och industri heter. Arma land.

    Gilla

  • Jag bara undrar skriver:

   Läs i svts västerbottensnytt idag: Driftiga holländare köper och driver mjölkgårdar i Västerbotten. Vi är det nya Zimbawe!

   Gilla

 19. Anders T skriver:

  En mycket bra artikel. Men finns det någon möjlighet att nå ut med en balanserad syn på miljöproblem, inklusive klimatet, i dagens vänsterpopulistiska medialandskap utan att bli kallad högerpopulist och drygt medelålders båkåtstrvävande patriark.. Detta oavsett om man som L B har forskat inom ett område hela sitt yrkesverksamma liv och kan visa att larmen är överdrivna eller i värsta fall direkt felaktiga.. Media citerar bara Greta ”lyssna på forskarna” men bara de med undergångsscenarier borde de tillägga.

  Gillad av 2 personer

 20. Lars-Erik Svahn skriver:

  Finns det någon forskning bakom din kritik av klimatvetenskapen? Något publicerat vetenskapligt arbete, som t.ex. talar emot växthuseffekten som vansklig när det gäller utsläpp från fossila bränslen. Finns det något som talar emot att vi ska vara oroade och sätta in damage control snarast? Länk?

  Gilla

  • Elof H skriver:

   Din fråga belyser på ett bra sätt den extrema situation vi befinner oss i. Jag antar att du på fullt allvar ställer denna fråga. Du har fått uppfattningen att 97% av alla forskare är övertygade om att vi står inför en allvarlig klimatkris där vi mer eller mindre riskerar att utrotas. Skulle du göra ett diagnostiskt prov på fakta kring klimatet (förändringar i temperatur, nederbörd, torka, stormar etc, läget för isbjörnar, översvämningar, CO2s fysiska egenskaper osv.) så skulle du troligen ha extremt fel på det mesta åt ett alarmistiskt håll. Är du intresserad på riktigt så finns det hur mycket forskning som helst att läsa på nätet. Vad du också kan hitta om du letar är hur alarmisterna ljugit, överdrivit och undanhållit. Du kan se att personerna bakom alarmismen ofta har en mycket sämre kompetens och erfarenhet än vad som målas upp. Du kan se att huvuddrivkraften bakom är politisk. Läs på om du verkligen är intresserad!

   Gillad av 1 person

 21. Lasse Forss skriver:

  Jag försökte få in en debattartikel i UNT med några frågor angående SLU:s artikel som Lennart berättar om. Omöjligt att få in.
  I SLU:s artikel hävdades att fjolårets låga skörderesultat skulle bli betydligt vanligare i framtiden. Varför framgick inte. Och att årets skördar blev rekordstora, det hade tydligen ingen betydelse.
  Många av undertecknarna var professorer och var man inte det så var man forskare. Jag funderar på hur de klarar jobbet, eller hur de klarar av att leva när ”utredningen” är så undermålig. Den stöds inte med siffror eller någonting. Bara påståenden.

  Professorer utnyttjas ofta för att driva klimatalarmismen. I UNT förklarade prof. Ulf Danielsson att ”med varmare klimat ökar risken för malaria, och malaria är vi inte vana vid”. Jag skrev till Ulf Danielsson och förklarade att malaria var en fruktad sjukdom under 1700- och 1800-talen. Linné doktorerade på sjukdomen 1735. Det sista malariafallet i Sverige inträffade 1933 vilket var det år Sverige via Ultuna satte nytt temperaturrekord med 38 grader. Jag föreslog att han för att om möjligt rädda sin forskarheder skulle dementera. Inget svar. Då skrev jag till Kalle Sandhammar, chefredaktören, och föreslog att han skulle hjälpa Ulf Danielsson med dementin. På så sätt skulle UNT om möjligt rädda Ulf Danielsson forskarheder och dessutom skulle UNT slippa vara den tidning som spred lögnen. Kalle Sandhammar var totalt ointresserad
  I

  Gillad av 7 personer

 22. Evert Andersson skriver:

  En fråga till Lennart Bengtsson. Du upprepar rätt ofta att koldioxiden stannar väldig länge i atmosfären. Alla de forskningsresultat jag sett sammanställt tyder på att vetenskapen verkar anse, att den är snitt runt tio år högst. Utom IPCC som räknar 100 år. Åtminstone för de antropogena utsläppen. Finns det någon objektiv sanning här? Förstår att de naturligtvis avklingar och inte plötsligt efter en viss tid är borta.

  Gillad av 1 person

 23. Eskil skriver:

  Jag är rädd därför att en så hysterisk indoktrineringskampanj som vi nu upplever har kunnat bli så massiv som den har blivit i ett samhälle som vårt. Det påminner mest om kampanjer som kan förknippas med totalitära diktaturer av olika kulörer.

  Den hysteriska indoktrineringskampanjen och mekanismerna bakom den och de ogenomtänkta beslut som kan följa borde ge betydligt större anledning till oro än klimatförändringar orsakade av människan.

  Gilla

 24. Hans Henriksson skriver:

  Tack!
  Bra uttryckt!!
  NÄR ska delar av svensk befolkning begripa vad det handlar om?
  ÄR vi dumma eller är vi indroktinerade av socialismens fördummande tankegångar???

  Gilla

 25. Sixten Johansson skriver:

  Samma etablissemang och stödtrupper tycks driva både klimatalarmismen och migrationspolitiken. Båda är knutna till bidrags- och skattemjölkandet och härskarskiktens egenintressen. Vi ser mest orkestrerad hysteri, men argumentationen löper i liknande banor som PK-ismen om migrationen och dess följder. Alarmismens centrala axiom eller dogm är att koldioxid är farligt (för att den orsakar en global uppvärmning, som snabbt leder till undergång). För att bättre förstå varför förnuftsbaserade motargument inte biter kan vi studera hur PK-ismen gör sig oåtkomlig i en egen kollektiv bubbla och världsbild.

  PK-isten kan några få axiom + följdaxiom. De upprepas ständigt och kan av både amatörer och proffs varieras och byggas ut i det oändliga. Axiomen är enkla, skenbart rimliga och humana, tycks därför besitta stort förklaringsvärde. De bildar stommen i ett tolkningsschema, som alstrar en världsbild. Varken egna motsägelser eller kritiska argument utifrån kan rubba axiomen.

  De två centrala axiomen är likhet (= jämlikhet, allas lika värde, utsatthet, rasism, diskriminering, offergrupper; utjämning => rättvis likhet) och ”vi är goda, högern ond, demoniserar och hotar, vi har rätt att tysta och tvinga dem och lära barnen att tänka rätt”.

  Om inte skakande skeenden krossar skalskyddet kommer pk-isterna och alarmisterna att i sin egen virtuella värld fortsätta att tänka och handla förcivilisatoriskt. Tyvärr besitter de makten och de största ekonomiska och mediala resurserna även i vår verklighet.

  Gillad av 1 person

 26. Lennart Bengtsson skriver:

  Svar till Evert Andersson

  Den globala förbränningen av kol för perioden 1750-2015 uppskattas till 410 miljarder ton. Härtill kommer bidrag från skogsavverkningar och land ändringar med 190 miljarder ton. 43 % har anrikats i atmosfären motsvarande 260 miljarder ton eller 260×3,67 = 829 miljarder ton koldioxid.

  De årliga medelvärdena för åren 2006-2015 är proportionellt större och uppgår till 10,3 miljarder ton kol varav 4,5 miljarder ton till atmosfären, resten hamnar i hav och land. Att koldioxiden kommer från förbränning/ oxidering vet vi eftersom atmosfärens syre har minskat i motsvarande grad.

  Ingen vet med säkerhet hur länge det skulle dröja innan all antropogen koldioxid försvinner från atmosfären.Vissa studier tyder på tidsskalor av tusentals år. Härtill kommer osäkerheter hur havet kan komma att reagera vid temperaturändringar. Från istidscyklerna vet vi att koldioxiden i luften ökar vid uppvärmning och motsatt vid en avkylning. Det är dock en betydligt långsammare process än dagens.

  Gilla

 27. Rikard skriver:

  Hej.

  Vad händer när galenskapen tar över, frågar du.

  Det du kallar galenskap blir det nya normala, förstås.

  Galenskap är bara ett ord för något som är dig så till sinnet och kynnet främmande att du saknar verktyg för att alls kunna förstå det .

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 28. Lennart Bengtsson skriver:

  Lars-Erik Svahn

  Jag har försökt i min bok ”Vad händer med klimatet ” att reda ut detta. Att koldioxid påverkar jordens temperatur har varit känt sedan 1800-talets mitt. Här är fysikerna helt eniga. Hur stor inverkan är på jordens klimat av de antropogena utsläpp sedan industrialismens är till viss del oklart. Att en temperatur ökning på cirka en grad C som vi hittills haft till stor del beror på ökande växthusgaser är de flesta atmosfärforskare eniga om. Detta stöds av observationer med en varmare troposfär och en kallare stratosfär. Där det råder osäkerhet är i vilken grad som en uppvärmning kan förstärkas eller försvagas genom återkopplingsprocesser. Att vattenånga i klar luft förstärker effekten är man också enig om medan däremot moln är en helt öppen fråga.

  Gilla

  • Det periodiska systemet skriver:

   Halvsanningar. Det går ju att se hur stora temperaturvariationerna varit över mycket långa tidsperioder genom världshavens expansion och efter detta har följt en ökande CO2 halt som man se tydligt har mycket lite ytterligare inverkan på temperaturen. Graferna Nir Shaviv visar över detta är graverande för Bengtsson. Hans tystnad om detta förhållande också.

   Bengtsson säger rakt ut ovan att man inte vet HUR STOR effekten av CO2 är, men detta är en lögn, man kan uppskatta effekten enligt ovan och den är mycket liten.

   Gilla

 29. christer jacobsson skriver:

  Propaganda tv som Svt är högst ansvarig för det som pågår.När greta var gäst i The daily show sa hon att i amerika var det frågan om man trodde på klimatförändringar eller inte,men i sverige var det ett faktum.Bland annat sa hon att 200 arter försvinner varje dag utan att programledaren ställer en kritisk fråga.
  Domedagssekten får snart börja leverera vad dem lovar med höjda temperaturer och stigande hav annars kanske de tappar medlemmar
  Politikerna är förstås intresserade så att de kan höja skattetrycket på det mesta och påstå att det är för klimatets skull de höjer skatten. Skatterna går till att bekosta invandringen i första hand för det verkar inte bli nån berikning för sverige.

  Gilla

 30. Ragnar Hellspong skriver:

  Saknar ditt namn bland underskrifterna på breven till FN- och EU-ledarna. Att det saknas används av svenska alarmister som argument för att brevet inte är seriöst.Tråkigt.
  Solens inverkan på stigande temperaturer avfärdas av IPCC. 600 forskningsrapporter inom solforskningsområdet sedan 2012 beaktas inte av IPCC. Enligt dem är solen nu i ett läge med minimalt med solfläckar som 2020-2050 kommer att ge en kraftig sänkning av temperaturen. Om det sker är CO2-hypotesen falsifierad, vilket jag anser att den redan är..Jag vill inte ha ett kallare klimat, men om det äntligen kan få stopp på klimatgalenskaperna så …..

  Gillad av 2 personer

 31. Lars skriver:

  Jo, så börjar man fundera, på område efter område, allt från klimat till invandring till bostäder till medier till politiska systemet till juridiken. Har allt gått i stå? Slut på förnuft och rationalitet? Det förefaller så och det betyder att det är fel personer som sitter på ledande positioner och fel personer på universitet och i kulturliv.

  Mycket fin bok av Lennart Bengtsson, ”Vad händer med klimatet?”. Lennart är inte ”klimatförnekare” utan konstaterar att IPCCs olika prognoser har fog för sig, men att det inte är realistiskt att förvänta sig att man kan ändra utvecklingen mot 2 graders förhöjd temperatur förrän en maxpunkt ca 2080 förutsatt att man arbetar vidare med energiteknik, besparingar, nya former av kärnkraft och stöd av andra energiformer som sol och vind.

  Gilla

 32. Mats Kälvemark skriver:

  Lennart Bengtsson
  Hur förklarar du den ”globala” uppvärmningen under perioden ca 1910-1940, under vilken uppvärmningshastigheten var lika snabb som nu, men där fossilt koldioxid inte kan ha haft någon dominerande påverkan. Den kommer ju i fråga i stort sett först efter ca 1950.
  Temperturrekorden i USA domnieras totalt av denna väldokumenterade, decennielånga värmeperiod.
  Även de svenska rekorden är från denna tid.
  Temperaturerna i Arktis var lika höga eller högre än idag och isutbredningen lika stor eller mindre.
  Se länkarna nedan där professor Hans W.son Ahlmann dokumenterar detta

  https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen

  https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/n67

  Gillad av 1 person

 33. Lennart Bengtsson skriver:

  Mats Kälvemark

  Jag har kommenterat Hans W:son Ahlmanns artikel i min bok liksom uppvärmningen 1910-1940. I en nylig artikel i Climate Dynamics (2019) har jag analyserat uppvärmningsperioden 1910-1940 som knappast kan förklaras som en följd av slumpartade klimatprocesser utan måste fortfarande ses som en öppen vetenskaplig fråga. En tänkbar förklaring är att dagens klimatmodeller är bristfälliga när det gäller interna processer i klimatsystemet på långa tidsskalor. Andra möjligheter är variationer i solstrålningen som är ofullständigt kända.
  Problemet med klimatforskningens politisering under senare tid har enligt min uppfattning gått ut över en mer förutsättningslös grundforskning

  Gilla

  • Eskil skriver:

   Kan det finnas en större drivkraft att uppfylla förväntningar om mer alarmistiska budskap än att försöka öka grundläggande kunskaper även om det eventuellt skulle kunna nyansera nuvarande alarmistiska budskap?

   Gillad av 1 person

 34. Thomas skriver:

  Hur uvanligt at läse et rationelt och fornuftigt indlæg fra en svensk intellektuel. Kanske der er hopp for det mishandlede Sverige endnu. Tak 🙂

  Gilla

 35. thojak skriver:

  Är övertygad om att hetsen/alarmismen i/kring klimatfrågorna är en ‘decoy’ för att avleda uppmärksamheten på de i allra högsta grad ytterst mer allvarliga åtgärder som planerats/planeras av de mäktiga krafterna (personerna) inom globalismen. Läs Agenda 21, Agenda 2030, ICLES m.fl. ‘avtal’ och ‘överenskommelser’, t.ex. den från Paris. Enbart innehåller i Agenda 21 räcker till för åtskilliga sömnlösa nätter.

  Fortsatt, efter 35+ år av idogt sökande har jag inte hittat ett enda vetenskapligt (bona fide!) belägg för att CO2-molekylen ens mätbart påverkar atmosfärens temperatur. Måhända finns där någon som vet var slikt kan finnas ?

  Elefanten i rummet heter NWO (New World Order) och denna är väl beskriven i Jacob Nordangårds senaste bok ‘Rockefeller – En Klimatsmart Historia’, ISBN: 978-91-519-0749-9, läs den !

  Mvh/TJ

  Gillad av 2 personer

 36. Ulf skriver:

  Fortfarande är frågan obesvarad varför ”Gretarörelsen” säger att vi ska lyssna till forskningen vad gäller klimatet men när det gäller ekonomi ska vi istället lyssna på mumbo jumbo idiotier.
  Tänk att aldrig frågan ställs i media. Vänster/miljö aktivisterna förespråkar åtgärder och ekonomi som skulle slakta västvärldens välfärd lika snabbt som Chavez saboterade sydamerikas rikaste land Venezuela med sin politik. Inget klimat kan ställa till det värre än Chavez ekonomi, det kan ingen seriös forskare tro oavsett forskarområde. Jag jämför gärna med Chavez eftersom många som hyllade honom har numera hoppat på klimathotar tåget. Naomi Klein är ett utmärkt exempel.
  Så denna enkla fråga till Gretarörelsen, varför lyssnar ni bara till viss forskning? Och varför lyssnar ni till absurda fantasier om att ekonomisk tillväxt inte varit eller är viktigt? En enda fråga ifrån vår värdelösa journalistkår nog måste det finnas en vettig journalist som vågar?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.