Patrik Engellau: Min snuttefilt för femtioelfte gången

Patrik Engellau

För några dagar sedan träffade jag tre personer som oberoende av varandra skakade på huvudet och sa att detta är obegripligt. Vad är obegripligt? frågade jag. De gör ju ingenting! sa en av de tre uppgivet. Vem gör ingenting? frågade jag. Politikerna, de gör ingenting åt någonting, skolan, skjutningarna, vad som helst. De snackar men sedan händer det ingenting. Vad är det för obegripligt med det? frågade jag.

En annan sa: nu har de fördubblat skatten på min tio år gamla Volvo. Vad är meningen? Ska jag inte ha någon bil? Det känns som om en maffia har tagit kommandot över landet. De missköter Sverige och pungslår mig. Jag begriper ingenting. Är det så svårt att begripa? sa jag.

Den tredje sa: hela Vällingby har blivit ett getto. I gymnasiet går bara muslimer och rektorn har förskingrat skolans pengar. Jag kan inte fatta vad det är som pågår. Vad är det för konstigt med det? frågade jag.

Många svenskar lever kvar i föreställningen att den politiska kampen står mellan höger och vänster, moderater och sossar, kapitalister och arbetare, borgerliga och socialister. Hur kan Löfven göra så här mot mig? frågar gamla socialdemokrater. Hur kan Kristersson göra så här mot mig? säger gamla moderater.

Jaså, du tror att Löfven representerar dig, säger jag till den gamla sossen. Jaså, du tror att Kristersson står på din sida, säger jag till den gamle moderaten.

Så är det nämligen inte. Partierna har bildat enhetsfront. De står på samma sida, nämligen sin egen. Politikerna representerar inte längre varsina grupper i det civila samhället, till exempel socialdemokraterna industriarbetarna, moderaterna överläkarna och centerpartiet bönderna, utan har gjort sig oberoende av de gamla uppdragsgivarna. Politikerna har skapat en ny värld med sig själva som härskare och med sina egna skatteförsörjda vasaller och stödtrupper i form av det välfärdsindustriella komplexet och komplexets klienter.

Jag förstår om du tycker att min tolkning av Sverige låter obeskrivligt rå och cynisk, sa jag till var och en av mina tre vänner från igår, men grejen är att om man ser vårt samhälle som jag ser det så blir man inte förvånad. I stället blir allt begripligt. Bitarna faller på plats. Politikerna är fiender till oss nettoskattebetalande medelklassare.

Fiender? Varför skulle de vara våra fiender? Jo, för att de byggt upp en stor apparat av myndigheter och offentliga organisationer och skatteförsörjda föreningar som de egentligen representerar. Socialdemokraterna, exempelvis, representerar inte Sveriges elektriker och byggnadsarbetare utan Försäkringskassan, Skolinspektionen, Arbetsförmedlingen, landstingen, Migrationsverket samt dessa myndigheters bidragsförsörjda klienter. Moderaterna representerar inte företagarna och skogsägarna utan samma myndigheter som socialdemokraterna samt dessa myndigheters bidragsförsörjda klienter.

Politikerna har inga andra verktyg än budgeten och rätten att stifta lagar. När de får problem, vilket de just nu har mer än någonsin tidigare, kan de stifta fler lagar och hitta på nya sätt att försöka betala sig ur dilemmat. Men skjutningar är redan förbjudna så då återstår bara pengar för att anställa fler poliser eller för att fixa låtsasjobb åt buset i hopp om att det ska hålla sig lugnt.
Då, min vän nettoskattebetalande medelklassare, är det du som måste öppna ditt hjärta och din plånbok. Fast du blir förstås inte så vänligt bemött. Du åker på en ny bilskatt ”för klimatets skull” och en käftsmäll i form av en knappt återhållen anklagelse om strukturell rasism.

När politikerväldet ska välja favorit mellan dig, nettoskattebetalande medelklassare, och sina protegéer och klienter i den offentliga apparat som är deras herradöme har du inte en chans.
Den teorin om det moderna Sverige är min intellektuella snuttefilt. Den är elak och så skruvad att jag knappt tror på den själv, men den skänker begriplighet åt den verklighet vi dagligen kan iaktta. Det kan hända att politikerna inte är våra fiender men det blir lättare att förstå vad som händer i landet om man antar att de är det.

70 reaktioner på ”Patrik Engellau: Min snuttefilt för femtioelfte gången

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  PE:s förklaring är helt i linje med Ockams rakkniv. Det är ett högst rimligt sätt att angripa ett komplext problem nämligen att söka den enklaste förklaringen. Ett sätt att försöka falsifiera hypotesen vore att inflationsanpassa politikernas löner och ersättningar till den nivå som rådde på 1950-talet

  Gillad av 14 personer

   • Beppe852 skriver:

    Jag tror att politikernas löner automatiskt skulle bli i nivå med uträttat arbete om vi inför tjänstemannaansvar. Partikassan ska inte heller fyllas på med skattemedel utan baseras på medlemsavgifter. Dagens regelverk skapar fördummade, obildade politiker vars enda fortbildningsmerit är indoktrineringssätet Bommersviks veckokurser.

    Gillad av 2 personer

  • Axel skriver:

   Jag har en dröm!! Tänk om Svenskt Näringsliv slutar betala in arbetsgivaravgifter och alla fordonsägare vägrar betala fordonsskatt. Vad säger då vår” store ledare” Löfven. Jo, svennarna är rasister, för sossar är etniska individer. Länge leve civilkuraget hoppas jag.

   Gillad av 7 personer

  • MartinA skriver:

   Nej, det är inte Ockams rakkniv. Här är en vloggare i Irland som beskriver hur exakt precis samma händer där. Det här organiseras globalt men PEs förklaringar är provinsiella.

   Gillad av 1 person

 2. A skriver:

  Bra P.E, det magiska ordet välfärd betyder i praktiken stöld. Det funkar bra, så länge det inte är man själv som blir bestulen. Svensken måste sluta förälska sig i ORD, och istället se verkligheten. Etablissemanget vill ha det så här.

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 3. svenne skriver:

  ”När politikerväldet ska välja favorit mellan dig, nettoskattebetalande medelklassare, och sina protegéer och klienter i den offentliga apparat som är deras herradöme har du inte en chans.”

  Så är det! I varje utspel som politikerna gör så bekräftas detta. Varenda så kallad ”välfärdsinsats” som görs handlar om att förbättra villkoren för de som inte har bidragit, bidrar, eller någonsin kommer att bidra till landets ekonomiska utveckling i positiv riktning.

  ”Politikerna har inga andra verktyg än budgeten och rätten att stifta lagar.”

  Jo, de har andra verktyg nämligen att via presstödet tvinga in pappersmedia i rätt fålla då det handlar om att indoktrinera medborgarna. Även ”oberoende” etermedia är genomsyrad av åsikter som anses vara de rätta och som skall uppfostra medborgarna till lydiga mähän som sväljer alla vinklade nyheter utan att blinka. Censur är ytterligare ett kraftfullt verktyg för att hålla fritänkande bloggare i schack, och de styrande har visat att de inte är främmande för denna möjlighet att kväsa obekväma röster trots att man då närmar sig fasoner som hör hemma i en diktatur.

  Gillad av 5 personer

 4. miketheviking skriver:

  Bra Patrik om du sade detta till dina vänner.
  Fler borde göra det.
  Finns inget skruvat, hårt vinklat eller felaktigt med den beskrivningen.
  Och alla bör vara skoningslösa mot ”aningslösa” vänner som börjar känna av temperaturen i kokkärlet.

  Man kan också lägga till att politiker är beroende av genomslag i media. De är därför kappvändare av rang (utom kommunister och miljöpartister) och föses in i fållor som mediaeliten bestämt är bra eller dåliga. Finns politiker som länge förstått att de får inte nå ut med vissa budskap, de budskap de har förvanskas och att du när som helst kan schavottera på medias heliga altare. De är inte längre politiker.

  Det konstiga är väl att det gått snart 30 år efter ”we shall overcome” med Bildt och Friggebod innan folk börjar undrar varför huden verkar lossna och vattnet känns hett. Plattan slogs på tidigare än så men skeendet har funnits där – mitt framför ögonen.

  Gillad av 5 personer

 5. Observatör skriver:

  Det är medelklassens i allmänhet och dess kvinnor i synnerhet som med sina röster på c och mp ligger bakom den nuvarande regimen. Det är ju inte i arbetardistrikt som i Oxelösund eller Hallstavik som dessa partier är starka, ej heller hos överklassen på Östermalm

  Gillad av 1 person

 6. sva990 skriver:

  ”Det kan hända att politikerna inte är våra fiender men det blir lättare att förstå vad som händer i landet om man antar att de är det.”

  Du blinkade Patrik. Gör aldrig om det. När du har med PK-samhället (och muslimer) att göra. Gå all-in och ta konsekvenserna av ditt handlande. Inga omsvep. Do and die!

  Gillad av 2 personer

 7. Erik skriver:

  Håller med i princip,det har bildats ett samhälle där etablissemanget står mot övriga(lite förenklat sagt men korrekt).
  Vi har politikerna som främst jobbar för sitt välbefinnande,inte medborgarnas.
  MEN, låt oss aldrig glömma bort att en diktator och/eller diktatur måste ha anhängare,de kan inte upprätthålla sin samhällsordning utan hjälp och stöd.
  Så alla dessa tjänstemän inom både offentlig och privat regi liksom egna företagare är en del av upprätthållandet av etablissemangets makt och kontroll av övriga medborgare. Detta gäller även många olika intresseorganisationer samt media som mot ersättning hjälper etablissemanget att kunna behålla makten.
  Så kritiken ska i första hand riktas mot eliten men även mot deras stödtrupper.
  Alla dessa mediafolk,fackföreningsrepressentanter,företrädare för intressegrupper(ex.vis Kyrkan,biståndsorganisationer,m.m.) ,högre chefer och mellanchefer,företagare som jamsar med eller ännu värre direkt hjälper till att mobba bort oliktänkande,övriga anställda som också hjälper till att mobba oliktänkande,inom utbildnings och kulturområdena,
  Alla dessa har del av skulden,de har del av förtrycket mot övriga medborgare.
  Så det är inte ett litet fåtal som upprätthåller samhällsordningen,de är många många tiotusental eller snarare hundratusentals.

  Gillad av 8 personer

  • Jonas82 skriver:

   Och inte minst lärarna….
   Nyanlända vet sina rättigheter men struntar i skyldigheter
   Det räcker med att en klass berikas med 2-3 invandrare – ofta ensamkommande – så är klassen förstörd, berättar Karin. Dessa elever saknar impulskontroll och beter sig som om de vore galna. Datorer och stolar kastas ut genom fönster, man stör medvetet klasskamrater som försöker studera och timmar går åt till att försöka lära ut bokstäver till analfabeter. Timmar som Karin hellre hade lagt på de svenska elever som sökt sig till skolan för att de eftersträvar lugn och hög akademisk standard. Men på grund av det nya klientelet kan inte skolan längre leverera detta.
   https://samnytt.se/exklusivt-mote-topplararen-karin-vittnar-om-invandringskaos-i-eftertraktad-stockholmsskola/

   Skolan är något av en högborg för SD-motståndet. Hellre en eskalerande kriminalitet, än att erkänna att SD hade rätt. Jag tror att skolan måste falla, rasa samman som Jerikos murar, så att något bättre kan byggas ur ruinerna.
   Moderaterna har öppet mål i skolfrågan, eftersom moderaterna accepteras av lärarkåren, men Kristersson är för feg för att våga agera. Han klarar sig bra på lönen som oppositionspolitiker.

   Gillad av 1 person

 8. Palle9 skriver:

  Patrik: Din förklaringsmodell har många förtjänster. Det var länge sedan riksdagen dominerades av personer med såväl utbildning som yrkeserfarenhet. Idag saknas vanligen bådadera. De flesta har slagit in på politikerbanan i unga år och gått vägen via respektive partis ungdomsförbund. Drivkraften hos sådana individer ligger alls inte i någon genuin önskan om att påverka samhället till det bättre. Allt handlar om den egna karriären och de frikostiga förmåner, som politikerskrået själva tilldelat sig – allt handlar därför om retoriken och yta, det ska framstå väl i media.
  Om det då drivs vissa frågor hårt i dessa media (exempelvis snyftreportage om asylsökande eller klimatalarmism), ja då gäller det att yla med vargarna så att man inte sticker ut på ett sätt, som skulle kunna vara ofördelaktigt.
  Lösningen? Något som skulle kunna införas är krav på utbildningsnivå och yrkeserfarenhet för att inneha riksdagsplats respektive (ännu högre krav) som minister. Även minimiålder för respektive position borde införas.
  Media? Kraftigt reducerat presstöd och för public service total make-over vore en början.

  Gillad av 5 personer

 9. Anders Lundin skriver:

  Att politikerna inte är lojala mot oss skattebetalare, är uppenbart. Och att de är lojala mot myndigheter och bidragstagare likaså.
  Frågan är varför de är lojala mot de tärande istället för de närande?
  Mitt svar är att de måste vara mutade. Någon annan förklaring finns inte till att man så grundligt vill förstöra ett land och byta ut dess – närande – befolkning, till en tärande från MENA.
  Och att detta inte diskuteras – att de är mutade – är snudd på lika obegripligt. Inte ens på regimkritiska ställen som DGS.
  För inte ens politikerna kan vara så efterblivna att de inte förstår vad de gör och inte gör. Alltså: de skiter i konsekvenserna och skrattar hela vägen till banken!

  Gillad av 4 personer

   • Anders Lundin skriver:

    Just det Tomas: SVT göds av skattebetalarna som tvingas betala eftersom politikerna beslutat det! T o m M röstade för det…
    Och givetvis innebär detta lojalitet från SVT:s sida gentemot dem som fixar deras finansiering.
    Därför kan patrasket (politikerna) fortsätta att hävda – exempelvis – att Sverige har ”EU:s lägstanivå när det gäller flyktingmottagande”.
    Tillbaka till pengarna. Mutor.
    Uppenbart! Ett mysterium för mig att inte detta ens diskuteras.

    Gillad av 3 personer

  • Erik skriver:

   Skrattar inte bara på vägen till banken utan på flyget till ett annat land där de kan leva gott på vad de lyckats sno åt sig samt deras höga pensioner. Jättehöga pensioner om de haft något arbete inom EU förvaltningen.
   Skulle vara intressant om någon grävande journalist ville skriva om hur regler och lagar ändrats vid utlandsflytt till annat EU land plus några länder till. Vilka regler som gäller för sjukvård m.m. vid flytt inom EU plus skatteregler på pensioner m.m.
   Även annat dom regler för internet,telefoni,m.m.
   Har en stark känsla att det förbättrats för de som flyttar från Sverige och slipper eländet här när de istället bor i värmen runt Medelhavet.

   Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Anders, mutor är ju ett mycket enkelt svar, som säkert skulle stämma om människor vore helt rationella, ungefär som robotar. Men nu är de inte det (och hade de varit det skulle vansinnet och destruktiviteten aldrig ha utvecklats så här långt). En handfull nyckelpersoner genom åren är säkert mutade eller åtminstone rikt belönade, men framför allt har de ingått i ett övernationellt kotteri, där de på olika vägar har tagit till sig den förväntade gemensamma kursriktningen.

   Men det absolut största flertalet i elitskikten kan knappast ha några andra medvetna avsikter än att suga i sig maximalt mycket pengar och makt. De har mutat in egna nischer, så att de kan parasitera på samhällskroppen, oavsett hur det går för värddjuret. Så måste det vara, därför att det handlar om så oerhört många inblandade, som har agerat åtminstone sedan 1991 (och följer tankegångar ända från 50-talet) och för att de finns i hela västvärlden utom i det forna östblocket.

   Tänk dig människans psyke som åtminstone latent och särskilt under kollektivt tryck manifest infantilt och fullkomligt irrationellt till minst en tredjedel. Eller för att spetsa till din text: Politiker är faktiskt så halvt efterblivna, att de bara till hälften förstår vad de gör och inte gör. De skiter till hälften i konsekvenserna och skrattar halva vägen till banken.

   Gilla

  • pllay skriver:

   De är på sätt och vis mutade, vi nettoskattebetalande sänder dem pengar för dem att spendera efter eget godtycke.
   Problemet är att den svenska politiken är ett logiskt och riktigt resultat av demokratin självt.
   I en demokrati styr majoriteten, i Sverige är den skattefinansierade sektorn större än alla andra sektorer i samhället.
   Vill en politiker vinna val med åtföljande lön, fringisar, status och pension MÅSTE denne välja en politik som tilltalar majoriteten av folket, där ligger vårt problem.
   Är denne politiker sedan motiverad av egenintresset snarare än politisk övertygelse är kappvändande en självklarhet, relativismens grundbult, inget är beständigt.
   Populism är nödvändigt i ett korrupt demokratiskt samhälle, se hur 7-klövern driver SD-politik.
   Tidigare var kristenhetens budord ett moraliskt/etiskt stängsel kring vad etablissemanget kunde ta sig för i ljugande och girighet, detta stängsel rev socialisterna ner, det finns inte längre några inre gränser för hur korrupt en person kan vara.
   Frågan är hur vi i en demokrati MED välfärd ska kunna vingklippa etablissemanget hårt nog för att behålla både demokrati OCH välfärd.
   Välfärd i form av överproduktion av livsnödvändiga resurser är det kapital etablissemanget mutar folket med inför val och därefter förslavar dem med, demokratin är verktyget i detta förslavande.
   Ett helt nytt scenario på de makthavandes spelplan, vi konservativa har inga motmedel.
   Våra argument är grundade i idéer om försiktighet, skydd, lojalitet mot gruppen, individens frihet, i grunden de 10 budorden socialisterna avskaffat.
   Sverige var en demokrati på kristen grund, och är nu en demokrati grundad på girighet.

   Gilla

 10. Maria C skriver:

  Bland det bästa jag har läst på sistone!

  För några dagar började jag fundera på om det är förenligt med en demokrati att importera väljare (till det parti/de partier som redan har regeringsmakten)
  Att muta eller PUT:a, det är frågan?

  Att det verkligen handlar om målinriktad import har jag skolexempel på.
  I samband med valen under åttiotalet hotade våldskapitalistiska elever från en ”tongivande, namnkunnig Södertälje-släkt” att spöa upp de (svenska) skolkamrater, vars föräldrar inte röstade på Palme/sossarna.
  I samband med det senaste valet satt en arabisktalande, och fullständigt skol-omotiverad, elev och pekade energiskt på en bild av Stefan Löfven, samtidigt som han talade om hur ”snäll” Löfven var, som ”lovat att alla från Syrien får stanna i Sverige”.

  Barn i 10-12-årsåldern kommer inte på sådant av sig själva.

  Gillad av 6 personer

 11. Hovs_klipphällar skriver:

  Jo du har helt rätt. Makten är numera i händerna på arvtagarna till 68-vänsterns politruker, gemenligen kallade ”PK-sekten”. Den här klicken låter sig inte störas av verkligheten, utan regerar utifrån sina politiska dogmer. Sverige ska göras om till ett paradis för MENA-migranterna, svenskarna däremot ska fasas ut.
  Att detta kommer att leda till inbördeskrig likt fd Jugoslavien inser de inte.

  Gillad av 5 personer

 12. Östrahult skriver:

  Jo visst så ser det, själv har jag länge sagt att de flesta moderater egentligen är sossar. Mest bedrövligt är det just med moderaterna. Åsa-Nissemarxister och vetbästerbergare har man aldrig kunnat lita på medan moderaterna tidigare hade ryggrad. Tyvärr består moderaterna idag bara av broilers och partiet styrs av tidigare moderater som Reinfeldt och andra PR-konsulter.
  Den svåra frågan är hur får man folk att vakna upp och inse den nya verkligheten. Det är långt dit fortfarande.

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Moderaterna har gått från att vara ett parti med konservativa idéer till att vara ett parti som tillsammans med C och L hyllar egoism, girighet och egenintresse till vilket samhällsekonomiskt pris som helst, ett parti utan moral, politiskt främmande för konservativa svenska medborgare. Vi är hemlösa, SD är en kopia på 60-tals S, vi saknar i dag hemort.

   Gilla

 13. Thomas Ek skriver:

  Och VEM har möjliggjort denna ”enhetsfront” tror Du Patrik Engellau?

  Politikerna är fiender till oss nettoskattebetalande medelklassare. Politikerna har skapat en ny värld med sig själva som härskare och med sina egna skatteförsörjda vasaller och stödtrupper i form av det välfärdsindustriella komplexet och komplexets klienter.

  Min föreslagna strategi
  Vi måste BÖRJA med att skrota vårt Public Service och ersätta det med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Vi kommer aldrig någonsin mer få någon ordning på vårt samhälle annars.

  Den 12/5 2019 tillsände jag till Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en redogörelse om varför vi måste skrota vårt befintliga Public Service och ersätta det med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Rubriken på skrivelsen som är på 6 sidor lyder; ”Förslag på ett Nytt Public Service”. Ett (1) enda futtigt svar fick jag. Det var ett tacksamt och artigt formulerat svar från Moderaterna.

  Det är dags att skapa en enad front, NU.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Nej, det var fel tänkt. – Vad som är en objektiv bild av skeendet, finns det skilda uppfattningar om och det är därför det uppstår politiska partier.

   Pengarna till Public Service skall istället fördelas på de folkvalda att köpa sändningstid för, så att de får makt att ge sin oredigerade bild av läget och av vad som bör göras.

   Gillad av 1 person

   • Thomas Ek skriver:

    @Bo Svensson
    Så av det skälet dömer du ut mitt förslag, utan att ha tagit del av det.
    Är det riktigt uppfattat av mig?

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Länken fungerar inte, så jag hittade det inte.

    Det som är fel tänkt, är att det skall gå att hitta en objektiv beskrivning av skeendet som alla håller med om att den är objektiv.

    Gillad av 1 person

 14. Hortensia skriver:

  Utmärkt, Patrik, förutom din (förmodar jag?) oavsiktligt utelämnade reservation angående SD, vars förutseende företrädare står allena helt utan skuld till massinvandringskatastrofen och dess fullkomligt förödande konsekvenser för, så gott som, alla inhemska varelser i Sverige.

  Måtte din snuttefilt kunna användas som skurduk under en riktigt hård rotborste, så att de generande fläckarna efter den beklämmande fega 7-klövern och dess allt mer odemokratiskt sinnade och svårartat inkompetenta mediala hantlangare kan avlägsnas snarast möjligt.

  Gillad av 7 personer

  • pllay skriver:

   Det är egentligen varken SD eller SDs politik man är rädd för, man är rädd för att förlora en del av köttgrytans kant till nya makthavare.
   Det spelar absolut ingen som helst roll vilket nytt parti som växer fram, sittande etablissemang kommer alltid bekämpa det oberoende av exakt ALLT, makten är målet, demokratin medlet.
   Demokratins viktigaste motiv, att avsätta dåliga ledare, har eliminerats i Sverige.

   Gilla

 15. Harry h skriver:

  När jag satte mig och började läsa Magdalena Anderssons finansplan upptäckte jag något sensationellt. Hon medger, rakt ut i kristallklara siffror, att regeringen kommer att monumentalt misslyckas med hela sin ekonomiska politik. Den här upptäckten, som ingen i svensk media ens nämnt, förtjänar en rejäl djupdykning.
  https://samnytt.se/finansplanen-och-magdalena-anderssons-kapitulation-del-1/

  Ingen trodde mig när jag länkade FNs egen prognos för VÄRLDSBEFOLKNINGEN och ekonomin 2025. Human developement index. HDI. Jag möttes av Disbelief. Vi som då låg på plats 13 skulle falla till plats 42. Nigeria på plats 44. Den mer än den halverade ekonomin var en sak, men befolkningen var reducerad till 7miljoner circa. Ja FNs Agenda 21 /2030 Tuffar på.
  http://www.deagel.com/country/forecast.aspx?pag=2&sort=GDP&ord=DESC

  Gillad av 2 personer

 16. Elisabeth G skriver:

  Och så står Annie Lööf och påstår att SD:s framgångar beror på att KD och M inte tar tillräckligt avstånd från SD. Hon saknar uppenbarligen helt verklighetsförankring.

  Gillad av 2 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Elisabeth G
   Jag tror inte att Annie Lööf saknar kunskap om hur det är och vad som händer. Jag tror hon agerar efter en egen agenda som fortfarande handlar om globalisering med totalitärt elistyre och snabb import av många miljoner människor från outvecklade länder. Enligt FNs olika onda dokument, typ agenda30. Men Annie Lööf är mästare på att ljuga med glasklar blick och predikostämma, så att hon just då rentav tror på sig själv. Hon serverar folket små munsbitar, tar tillbaka, låter partikamrater kasta upp värre idéer för att kunna gjuta olja på vågorna. Skicklig på att manipulera alltså, men det går inte hem lika bra längre. Och hon spyr nu själv på sina gamla alliansvänner som med rätta är förgrymmade på henne. Tyvärr har de ingen bättre politik. PE har ju rätt i att sju partier ändå är en enad socialistisk globalistisk front. Så synd att Åkesson och Kasselstrand tydligen hamnade i konflikt, SD skulle behöva förstärkas med AfS.

   Gillad av 4 personer

 17. Matte skriver:

  349 riksdagsplatser innebär ett nollsummespel för makthungriga politiker. Varför spela horisontellt när man kan spela vertikalt, nedåt, med nästan obegränsat övertagande av makt från folket? De har ingått kartell mot sitt folk. Enda opositionella parti manipuleras ut, med stöd från MSM.

  Sverige kan enbart bli fri sina problem genom att nuvarande politiska makthavare fråntas makten.

  Gillad av 3 personer

 18. Partierna har bildat enhetsfront. De står på samma sida, nämligen sin egen skriver:

  BRA TEXT

  SÄRSKILT DETTA

  Partierna har bildat enhetsfront. De står på samma sida, nämligen sin egen

  Gillad av 5 personer

 19. EN tänkvärd text. skriver:

  Tack Patrik för ytterligare en tänkvärd text.

  Dessa texter ingår i den dagliga läsningen – på samma vis som jag tar del av kommentarrna i SvD eller DN.

  Gilla

 20. Christer L skriver:

  Det enda konkreta hot vi har som kan stoppa fienden är att tala om att rösta SD och om nolltolerans. SD ska svara sina väljare, kommunikationen där ska vara rak och tydlig. De kunde gå in och skriva här på DGS. Nolltolerans är ett begrepp som NY-guvernören Guiliani en gång introducerade. Detta handlade om brottslighet, men där ingick även nolltolerans mot polischefer som inte producerade resultat. Patriks tröst, denna ”intellektuella snuttefilt”, detta tuttenuttande, blir en självironinsk piruett som inte skulle ha någon betydelse om den inte extravert betydde nolltolerans mot ljugande och korrupta journalister, politiker och tjänstemän. Men det är ju vad allt handlar om och det är sanningen inuti ironin. Det vi talar om inte är modellen som sådan utan konsekvenser och framför allt om personer som måste bort. Inget politiskt system producerar mänsklig godhet, det handlar om vart vi riktar vreden, ondskan, och hur. Alltså rösta SD. Nu när fienden ser denna konsekvens i opinionsundersökningar, att den populistiska extremhögern vinner väljare, då pressas fienden, den gör platt fall och avslöjar sig själv gång efter annan, och allt fler genomskådar. Journalister byter skepnad, visselblåsare visslar, det prasslar i buskarna.

  Gillad av 5 personer

 21. stigrydmark skriver:

  Det är intressant med partiernas och väljarnas krav på fler poliser. Antagningskraven för att bli polis har under flera år urholkats. Man vill ha mångfald inom polisen och har därmed fått poliser som kanske inte så bra behärskar det svenska språket, vilket kanske kan leda till oönskade missförstånd, som t.ex inom vården. Skrivna rapporter blir oförståeliga. Polisutbildningen tycks numera ta mycket av tid i anspråk för jämlikhetsfrågor, allas lika värde och HBTQ-frågor. Dessutom har polisens insatsåtgärder fått ny karaktär, samtal med kriminella, nya leksamma umgängesformer där erfarenhet från lekis och dagis är meriterande.

  Att vissa poliser väljer att lämna yrket kan väl delvis bero på stor besvikelse över polisyrkets förfall, att behöva be om ursäkt till de kriminella för sina ingripanden och ev. hårda ord som utväxlats. Möjligen har det ibland ställts krav på poliser att arbeta lördagar och söndagar. Att sådana krav också inverkat negativt på polisyrket kan man förstå.

  Kraven på fler poliser kommer att vara ständigt. Varje år kan vi räkna med politikernas försäkran att de prioriterar frågan. Med en fortsatt årlig invandring på 130.000 kommer kriminaliteten att öka och sannolikt bli om möjligt ännu värre. Hand i hand, som i symbios, ser vi kriminalitet och krav på fler poliser som ett pyramidspel. Tyvärr kommer det att ha obetydlig effekt. De nuvarande partierna har inget verksamt program för att verkligen minska kriminaliteten. Regeringspartierna å sin sida vill ju inte störa de kriminella grupperna som ju också är deras kärnväljare. Kravet på fler poliser har blivit en ren flumfråga.

  Gillad av 3 personer

  • Linden skriver:

   ”Antagningskraven för att bli polis har under flera år urholkats. Man vill ha mångfald inom polisen och har därmed fått poliser som kanske inte så bra behärskar det svenska språket,”

   Det som skrämmer mig mest är risken att vi får in klanväldet i poliskåren.
   Sker det är vi blekansikten riktigt illa ute.

   Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Det skrämmer mig också, Linden. Och varför skulle vi inte få det? De är inte dumma på det sättet, som GW brukar säga.

    Gilla

 22. lenam skriver:

  Dessvärre Patrik så tror jag du har rätt även om jag skulle önska motsatsen. Du behöver inte känna dig tjatig. Din tes tål att upprepas den är viktig. Vi måste på något vis försöka undvika att bli lurade. Vi måste ställa våra politiker till svars. Någon sade, varje gång en politiker öppnar munnen så kostar det pengar. Vi måste få veta hur deras godhet ska finansieras. Varifrån ska pengarna tas?

  Gilla

 23. Björn skriver:

  7-klöverpartierna och MSM är som en enda stor ”bonusfamilj”! Mycket ostrukturerat och dysfunktionellt tjafs internt, men nåde den som kommer med kritik utifrån! DÅ j-r enas fronten, taggarna fälls ut och massinvandringen försvaras! Men att de skulle bli så här, är väl ingen överraskning för er ”80-procentare”, eller hur…..

  Gilla

 24. Jari Norvanto skriver:

  Laschs bok ‘Revolt of the Elites’ är postumt utgiven, och mycket av analyserna är från cirka trettio år tillbaka gällande de amerikanska förhållandena. Jag tycker den dryper av relevans för vad som nu sker i EU i allmänhet och kanske Sverige, med dess åsiktskorridor, mediala likriktning och konsensuskultur, i synnerhet:

  Lasch:

  ‘Populism has always rejected both the polticis of deference and the politics of pity. It stands for plain manners and plain, straightforward speech. It is unimpressed by titles and other symbols of exalted social rank, but it is equally unimpressed by claims of moral superiority advanced in the name of the oppressed. It rejects a ”preferential option for the poor”, if that means treating the poor as helpless victims of circumstance, absolving them of accountability, or excusing their derelictions on the grounds that poverty carries with it a presumption of innocence. Populism is the authentic voice of democracy.
  (…)
  Democracy in our time is more likely to die of indifference than of intolerance. Tolerance and understanding are important virtues, but they must not become an excuse for apathy.’

  (I en TV-intervju betecknade Lasch populism som ett stildrag snarare än ett ideologiskt innehåll.)

  Gillad av 2 personer

 25. Christer Jönsson skriver:

  Bra Patrik!
  Jag ser dagligen fram emot dina inlägg på DGS och jag hoppas du fortsätter länge. Till slut ska nog vattnet gröpa ur stenen. Ge inte upp!!! För alla oss skattebetalande medelklassare!
  Christer

  Gillad av 2 personer

 26. plq017 skriver:

  Analysen är klockren. Vi har möjligen ett två-parti system i Sverige. Ett PK-block med sju olika schatteringar av fortsatt vansinne. Och ett oppositionsparti, Sverigedemokraterna.
  Nu får vi verkligen hoppas att SD inte släpps in i den politiska gemenskapen, och värmen, och anammar samma modus vivendi som PK-blocket, dvs skiter i väljarna och mjölkar skattebasen och sina egna pensionsavsättningar, i stället för att lyssna på väljarna.
  En uppvisning PK-konst stod C för i helgen, när stämman fattade beslut om att förbjuda omskärelse av män. Den gula kanariefågeln stod genast upp och beklagade beslutet, och säger sig ha ursäktat stämmans beslut hos judiska företrädare, och hon skall även tala med muslimer.
  Sedan gör hon klart att några lagförslag i ärendet inte kommer att läggas i Riksdagen.
  Vilket är centerns paradgren, vi skall ha både höger- och vänstertrafik (partiet argumenterade i Riksdagen för att övergången från vänster- till högertrafik skulle ske gradvis, och att den tunga trafiken skulle inleda med att köra på högersidan).
  Ryggradslöst så det förslår. Och odemokratiskt.
  Väl värdigt en fascistisk ledare.

  Gillad av 1 person

 27. Lars Strömberg skriver:

  Patriks utgångspunkt om vad politikerna representerar, kopplingarna däremellan och slugheten och självvinningen är intellektuellt spännande och därför lockande. Och därmed trovärdighetsskapande.
  Min utgångspunkt är ”inte så llektuellt” stimulerande och därför kanske inte så intressant att dyka ner i. Den handlar snarast om kollektivt ”tänkande”, social korrekthet, likes-jagande, politisk marknadsföring, ängslighet och allmän fantasi- och idélöshet. Tänk om det är så att det INTE ligger intrikata och listiga strategier bakom hur politiker uppför sig. Tänk om det mest handlar om allmän förvirring, brist på integritet och social ängslighet. Ty, varför skulle just politiker vara så mycket listigare och strukturerade när folk i gemen är så förvirrade?

  Gilla

 28. Bo Svensson skriver:

  Hur bör det demokratiska regelverket ändras, för att förhindra en upprepning?

  Är det ingen som har bättre förslag, blir det mina som gäller:

  Direkt makt för skattebetalarna över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål, varvid man skall tillåtas att gynna dem och de ändamål man känner för.

  Landets intelligenselit som utser sig själv i en öppen tävling skall fungera som obligatorisk remissinstans för lagstiftarna och om deras råd ignoreras, skall det motiveras och dokumenteras, så att de som fattat galna beslut senare kan ställas till svars.

  Konsekvenser på att ta initiativ för att begränsa samhällsdebatten som resulterar i att ingen kommer på tanken.

  Sedan behövs det personvalsystem och inga skattemedel till partier. – Pengarna kan väl fördelas på de folkvalda. – Måste fundera vidare på det.

  Gillad av 1 person

 29. Agnew skriver:

  https://www.friatider.se/svt-tycker-90-ringarna-sj-lva-ska-stoppa-v-ldet
  SVT tycker 90-åringarna själva ska stoppa våldet: ”Ni är ändå vuxna”

  SVT hade bjudit in en expert! för att förklara barnattacken mot PRO-lokalen i Trollhättan förra veckan.
  Föreningens ordförande imponerades dock inte av svaren.

  SVT tassade som katten kring het gröt när stenkastningen mot pensionärer i Trollhättan diskuterades på måndagsmorgonen.
  Det var förra torsdagen som invandrarbarn i Trollhättan attackerade 90-åriga pensionärer utanför PRO:s bingolokal i Kronogården.
  De ska bland annat ha skrikit ”hora” och kastat småsten mot gamlingarna.

  Man frågar sig om Löfven får rösten i nästa val också?

  Gillad av 2 personer

 30. Lars skriver:

  Men det fallerar med frågan: Vem betalar netto mer än de får tillbaka (och allt de egentligen inte skulle vilja betala för, men ändå får)? Att politiker systemet, det mediala och det kulturella och stora delar av akademierna lever sitt eget liv utan att förstå, hantera, begripa samhället är en sak, det är nog så, men att det finns en konflikt mellan moderaternas nettoskattebetalare och politikerna är väl inte mer uttalat än vad det varit sedan Högerpartiets dagar? Och inte en mer uttalad konflikt än den som varit mellan näringsliv och politiker? Eller den mellan partierna generellt och dess väljarkader? Västerländska samhällen är inte konfliktfria, intressekonflikter finns tom med som tema i läroböckerna i företagsekonomi och det är det demokratiska systemet som ska lösa upp många av intressekonflikterna. Men vad göra när det politiska och mediala systemet fallerar?

  Gilla

 31. De hesa rösterna skriver:

  Tänk om jag varit en sån som trott på politikerna – när de sa att man inte får ställa människor emot varandra. Att alla har samma värde. Och att särskilt de svaga och utsatta måste försvaras.

  Nu gjorde jag inte det, pragmatisk som jag är. Därför blir det inte alls konstigt för mig när man i Ystad vill servera kall mat till de gamla. Och sänka temperaturen hos de äldre, och ge dem filtar istället, som kompensation. Allt för att spara på kommunernas kostnader.

  Att en generös anhöriginvandring inte påverkar kommunernas ekonomin, annat än i positivt riktning, var tills nyligen en helig Graal. Att ställa människor emot varandra gjorde ingen förnuftig varelse. Det var tabu. Det måste man tro på. Annars föll man utanför åsiktsgemenskapen.

  Vilar politik på trovärdighet? Eller vad vilar den på? Ni som nyligen ropade ut er avsky för att ställa människor emot varandra – hur ser ni idag på kommunernas skenande kostnader? Har det inom kommunekonomin alltid funnits vattentäta skott mellan olika områden? Och föll plötsligt de ekonomiska hålen ned från himlen som rymdstenar?

  Hur kom det sig att lilla jag aldrig trodde på er? Har det med populism att göra? Och i så fall vems? Kan mina tidiga tvivel möjligen ha varit berättigade? Och mer förankrade i verkligheten än era? Och ni som nyss stod på barrikaderna – var är ni nu? Ni som nyligen skrek er hesa om populism.

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   ”Ni som nyligen ropade ut er avsky för att ställa människor emot varandra – hur ser ni idag på kommunernas skenande kostnader?”

   De flesta har inte fattat något. För några år sedan hade jag en läkare jag uppskattade mycket. Tack och lov pratade vi aldrig politik. Nu är han pensionär och har satt igång att skriva rent huvudlösa insändare. Enligt honom ska vi ha fri invandring – det är bara att höja skatten och självklart ska de gamla ha det bra på alla sätt – det är bara att höja skatten.

   Gillad av 1 person

 32. Per G Eriksson skriver:

  Jag håller med till hundra procent! Du kunde lagt till att Sjuklövern samarbetar med varandra, parlamentariska läggmatcher, är överens i de flesta frågor men spelar lite låtsasopposition här och där – de ger varandra bidrag, utnämningar och partistöd samt är inte längre beroende av sina allt färre medlemmar.

  Varför i hela friden ställer Moderater och KD upp på samtal om brottsligheten med regeringen? Regeringen och dess officiella stödpartier är väl ansvariga för landets styrelse – nej, inte så längre verkar det som eftersom M & KD inte längre är seriösa oppositionspartier.

  Mest besviken är jag på Moderater och dess väljare, snacka om att ha anpassat sig till vänsterliberalismen/halvsocialismen.

  Gilla

 33. Lars Strömberg skriver:

  Det är så ”himla” mycket annat än just politiker som avgör hur vårt samhälle ser ut.
  På den här sajten så har det emellertid uppenbarligen blivit ”politiskt korrekt” att fokusera på och ondgöra sig över just politiker, och att skylla väldigt mycket av problemen på dessa.
  Jag skriver nog i huvudsak för blinda ögon, då jag har en annan utgångspunkt än ovan beskrivna.
  Men det bryr jag mig inte om:
  Vårt land befolkas av massor av förvirrade, stressade, ostrukturerade, människor *) som är så uppe i varv och ytligt multisysslande att de inte hinner tänka (klart) innan de gör saker. För att slippa fundera så sneglar de istället på omgivningen, och låter den påverka åsikter, val, beslut och attityder. Inte så lyckat, eftersom omgivningen mest består av likasinnade…
  Sett lite från sidan, så upplever jag ungefär samma GRAD av ”politisk korrekthet” här som i den PK-massa som här regelbundet kritiseras. Skillnaden jag ser är alltså inte PK-graden i sig, utan innehållet i de olika PK-världarna.
  *) Nej! Jag tycker inte att jag är jättestrukturerad, klarsynt, ostressad etc. själv. Men det ändrar ju inte på rimligheten i min analys.

  Gilla

  • stigrydmark skriver:

   Jag tror att de allra flesta som läser DGS och kanske kommenterar är helt överens: de första att kritisera är majoriteten svenska väljare som låtit och låter regeringar föra nuvarande . förödande politik. Därefter följer media som uppmuntrar denna politik och som angriper folk med avvikande uppfattning. Regerande politiker agerar med väljar- och mediastöd baserat på
   egenintressen. Svårare än så är det inte.
   Att vi angriper politiker är naturligt, man förväntar sig att det förhoppningsvis finns sunt förnuft och logik för att avbryta vad som leder till nationens sammanbrott. Det är väl därför alla alternativa källor och bloggar växt fram.

   Gilla

   • Lars Strömberg skriver:

    Fast, likafullt:
    Det är MÄNGDER av problem i samhället som INTE har ett skvatt med politik att göra:
    Nervöst kvartals-skötta företag
    Känslostyrd belåningskonsumtion
    Ängslighet inför att peka med hela handen
    Hellre kompis än krävande
    Lojhet på arbetsplatser
    Mötes-inflation
    Curling-”uppfostran”
    Telefonstirrande föräldrar
    Ständig jakt på något nytt istället för förnöjsamhet
    Följa-John-mentalitet i såväl ”klimatfokus” som ”tänkande”

    Hur mycket påverkar inte detta?
    Hur mycket av detta kan skyllas på politik?

    Gilla

   • stigrydmark skriver:

    Även om problemen du tar upp är otrevliga och irriterande, så är de nog för de flesta av andrahandskaraktär. Massinvandringens effekt som slår sönder nationen och relationer, skapat segregerade, kriminella parallellsamhällen och förstörelse av välfärd, prioriteras nog av de flesta som första och största bekymmer.
    Kanske sker en pågående allmän degenerering. Kanske alla floskler som ”allas lika värde”, jämlikhet, värdegrund, HBTQ-frågor och genusforskning får utrymme i skolor och på arbetsplatser i en omfattning som påverkar människor negativt. Kanske feminismen också
    har samma fördummande inverkan?

    Gilla

 34. GT skriver:

  Patrik, din snuttefilt är den enda logiska förklaringen till politikernas passivitet i ordningsfrågor och immigration. Man, dvs de etablerade politikerna, har en helt annan agenda än den nationella. Internationalismen och globalismen står ovanför den nationella politiken. Din snuttefilt har således antagligen helt rätt. Finns nämligen ingen annan förklaring förutom dumhet och indolens. Men slika förklaringsgrunder är dock inte logiska.

  Gilla

 35. olle reimers skriver:

  Jag saknar något väsentligt i så väl Patriks i och för sig riktiga iakttagelse som i kommentarerna: perspektivet. Vad är det som möjliggjort detta och varför gick det oundvikligen i denna riktning?

  Det perspektiv man måste anlägga är vad som hänt i världen i övrigt. Det är något som pågått länge men som blev synligt först efter Berlinmurens fall 1989.

  Det finns en elit i världen som under minst hundra år arbetat för att styra världen i totalitär riktning. Att få kontroll över människorna är målet. Att avskaffa nationer och demokrati.

  Rörelsen har tidigare synts i skepnader av kommunism och nazism. Men det är först efter det att tekniken utvecklats så att den medger övervakning av alla individer, som det på allvar har blivit möjligt. Google, Facebook, Twitter; alla är de redskap i den totalitaristiska riktningen.

  Projektets senaste fas sjösattes för 18 år sedan med utvecklingen efter 9/11. Folket skulle skyddas från terroristhotet, hette det. I själva verket inleddes det slutliga övervakningsprojektet.

  Nu har projektmakarna fått en sten i skon i form av Donald Trump. I USA utspelas kampen mellan folket och eliten inför öppen ridå. Det avgörande är hur den kampen slutar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.