Bitte Assarmo: Gellert Tamas och den svenska godheten

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Den svenska godheten känner inga gränser. Den är faktiskt så gränslös att man kan avfärda en människas vittnesmål om sina egna erfarenheter som ett hot från ”ytterlighetshögern”. I alla fall om man får tro Gellert Tamas, den man som gjorde sig ett namn och en karriär på att skriva om de apatiska flyktingbarnen. Det har nämligen visat sig att han, och många med honom, hade fel.

Asylsökande med apatiska barn började dyka upp i den svenska samhällsdebatten under 2005. Barn, vars familjer sökte asyl i Sverige, visade upp ett katatoniskt tillstånd och det debatterades häftigt om orsakerna. Vissa ansåg att det var asylprocessens osäkerhet som låg till grund för barnens apati – andra att orsaken till apatin snarare låg i vanvård, undernäring och misshandel i hemmet. Men det dröjde inte länge förrän det blev fult och fel att ens nämna att apatin kunde bero på föräldrarna. Journalister, kändisar och aktivister – och märkligt nog många läkare, som väl mer än några andra borde ha värnat barnen framför allt – gjorde allt för att svartmåla dem som vågade andas om att det kunde handla om bluffmakeri och barnmisshandel från föräldrarnas sida, i strävan efter att få asyl.

En av de starkast bidragande till att sanningen om de apatiska drunknade i lögner var författaren och journalisten Gellert Tamas. När han 2009 kom ut med sin bok De apatiska hade i stort sett alla kritiska röster tystnat, för vem vill bli anklagad för att vara främlingsfientlig och högerextrem?

Men även apatiska barn växer upp och idag, när de blivit vuxna, kan de berätta den sanning som Gellert Tamas, och många med honom, inte ville ta del av då fenomenet var aktuellt. Det är fruktansvärda berättelser om ofattbart grymma övergrepp; fysisk och psykisk misshandel, hot, svält…

– Jag bad till Gud varje gång att någon skulle säga till min pappa: ”Vad håller ni på med, din unge är ju frisk?” De var ju utbildade läkare, de måste ha fattat. Men ingen sa något, säger ett av barnen till Magasinet Filter.

Men det fanns människor som sa något. Problemet var att de tystades av medier och politiker och aktivister som såg en chans att framställa sig själva som speciellt goda och fina människor och kanske rentav tjäna en hacka på köpet. Sådana som Gellert Tamas.

Om Tamas verkligen hade varit lika mån om de här barnen som han påstår sig vara så skulle han själv ha sökt upp dem idag, när de är vuxna. Och när han upptäckte att han hade fel – åtminstone i de fall som nu avslöjats – och därmed också underblåste barnmisshandel och övergrepp med sina felaktiga påståenden, skulle han ha erkänt det och bett om ursäkt. Istället har han bemött de apatiska barnens vittnesmål med anklagelser om att det ligger en högerextrem agenda bakom.

Anahit Arakelyan är en av de två som berättat om sina fruktansvärda upplevelser i barndomen. Efter tio år av tystnad var det dags att berätta, förklarar hon när jag pratar med henne, och om Gellert Tamas har hon inget gott att säga. Att han inte ber om ursäkt för sina lögner är direkt fegt, menar hon, även om en ursäkt inte skulle ändra på något. Och vad han säger idag, det struntar hon i. För henne räcker det med att veta att han misstror barnen och höjer upp deras föräldrar – utan någon rimlig anledning alls.

Den här typen av godhetshyckleri är alltför vanligt i Sverige. När det uppdagades att det finns romska människohandlare i Sverige satt människorättsaktivisten Hans Caldaras i TV och beklagade att sanningen kommit fram. Hellre offra några tiggare än sin egen status som människorättskämpe. Och vem kan glömma skandalen med de ensamkommande afghanerna? Det officiella Sverige valde att se mellan fingrarna på lögner om både ålder och identitet, och istället smutskasta dem som ifrågasatte det rimliga i att vuxna män skulle få asyl som barn.

Nu måste medier, politiker och aktivister ta lärdom av de apatiska barnens egna vittnesmål. Vi behöver en saklig debatt i Sverige, inte en debatt som grundas på känslosvall och egotrippar. Och vi behöver politiker och myndigheter som vågar stå raka i ryggen och tala med förnuftets röst även när massmedierna svämmar över av ansvarslösa känslostormar.

33 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Gellert Tamas och den svenska godheten

 1. A skriver:

  Bra Bitte. Man kan ju fråga sig varför man ska tvingas delta i betalandet av långa utbildningar, som tycks ha effekten att de ”utbildade” sedan ägnar sitt liv åt lögn. Vad är det för ett j..la fjoll-land??

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 2. miketheviking skriver:

  Delar din upprördhet Bitte men skriver inte under på ”godhetshyckleri” och ”ansvarslösa känslostormar”. Det är att göra det alldeles lätt för dessa människor. Det är inte vi som ska beskriva deras gärningar med ursäktande epitet.
  De, missdådarna, borde ställas till ansvar och förklara sig själva.

  Herr Tamas har ju faktiskt redan visat att han minst av allt är god när han hånar offren med ”högerextremism”. För mig är det ren och skär ondska. Agendan är viktigare än människoliv.

  Redaktörer på tidningar, journalister och TV-redaktioner borde förklara sitt agerande. Var det deras snyftreportage varenda gång någon skulle utvisas som eggade dessa föräldrar att plåga sina barn?. Kan det ha varit advokater inblandade? Om kaukasierna inte agerade så i andra länder, vem gav dem idén i Sverige?

  Tyvärr vet jag idag såpass mycket av hur denna grupp av agendamakare och påtryckare tänker och agerar. Det finns en hänsynlöshet och förakt för folket som är hårresande. Jag trodde länge de var dumma i huvudet och att sakliga diskussioner skulle bringa klarhet i att t.ex. full hårbeväxning i ansiktet, fårad hud och tandlöshet inte kan uppstå på en 16-åring.
  Dessa personer som drivit agendan och uppnått det resultat vi ser idag är istället mycket smarta och drivna. De har använt allehanda försåtliga och listiga metoder parat med brutala härskartekniker. Flertalet är kvinnor som också ”skyddat” sig från kritik med att spela på att de är ”mödrar”.

  Det är vi som betalat för kalaset, som ställt de försynta motfrågorna, tagit spott och spe som är de riktiga dumhuvudena. Vi har sett spasen och sagt att det är en spade men blundat för gravgrävaren.

  Gillad av 13 personer

  • Palle9 skriver:

   Miketheviking: Det du så väl beskriver är att detta med godhetshyckleri just är ett medel för att uppnå ett mål, och att ändamålet helgar medlen. Trots att ens argumentation är helt ihålig, kunde och kan man komma undan genom att motargumentationen inte släpps fram – de som försöker bemöts med personangrepp och avfärdas. Som du skriver: det vi bevittnar, om man går bakom flosklerna och retoriken, är den rena ondskan
   Tekniken tillämpas inte endast i media utan inom rikspolitiken – i stället för att bemöta argument från SD avfärdas dessa med att deras parti är ”oanständigt” och liknande epitet. I fråga om flerpartisamtal om åtgärder mot gängbrottsligheten handlade det om att frågorna var för ”komplicerade” för att SD skulle kunna vara med i diskussionen … Viktigt är att ta kontroll över orden: ”främlingsfientlig”, ”klimatförnekare”, ”homofob” är exempel på ord om den som har en annan åsikt, som avslutar en saklig debatt innan denna tillåts starta.
   Men redan Lenin var ju tydlig med att för en kommunist var det fullt tillåtet att ljuga och bedra, bara det gynnade den egna saken. I DDR återspeglat i en känd kampsång: ”den som kämpar för det rätta har alltid rätt” (och vad som är rätt förbehåller man sig rätten att själv bestämma).
   Detta politiskt/mediala strypgrepp om ett land kan hålla förvånansvärt länge, men till slut tränger sig verkligheten på – tragiskt nog har enorma skador och stort lidande åsamkats när detta till slut inträffar.

   Gillad av 6 personer

   • miketheviking skriver:

    Mycket bra beskrivet kring härskarteknikerna och förvanskningen av verkligheten genom hitte-på-ord. Problemformuleringsmonopolet är också något som måste utmanas och krossas.

    Där är ”fria” alternativa media guld värt och de måste stödjas på alla sätt så att verkligheten äter sig in i det ruttna äpplet.

    Gillad av 5 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Den viktigaste mediala frågan i Sverige igår var inte den om de ”apatiska flyktingbarnen” utan den att Pierre Schori hade blivit utsatt för närgångna frågor på Bokmässan.
   Vi har långt kvar till ett mediaklimat som tar fram sanningar.

   Gillad av 6 personer

   • miketheviking skriver:

    Å andra sidan lever vi redan i en Orwellsk värld av dubbel-tänk och krim-tänk.
    Det betyder att de många människor vet vad som Egentligen händer i verkligheten och vilka tankr som är Förbjudna.

    Bara det är en seger.
    På 80- och 90-talet fanns inget internet eller alternativa media. Folket svalde det mesta av Ubåtskränkningar, Palmemord, Estonia, Thomas Quick och hade inget att sätta emot nyspråket vi begåvades med.

    Idag pågår en global klimatbluff med oerhört starka intressen bakom som kan motbekämpas tack vare Internet.
    Kommer du ihåg ozonhålet och freonerna?
    Alla kylskåp med CRC skulle bort och sen var hålet igen och allt rosenskimrande…
    Hålet är där igen och ingen vet varför – de letar efter okända CFC-källor men media skriver inget. De apatiska är egentligen journalisterna och dessa kan vi detronisera via alternativa fria media.

    Gillad av 4 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Bra att detta uppmärksammas. Kanske PK-ismen håller på att mildras eller är det bara fråga om tid. Sanningen kanske behöver 10-20 år för att tränga upp till ytan eller beror de bara på att den gamla generationen av tjänstemän och journalister präglade av tidigare berättelser långsamt försvinner?

  Minn bedömning är att berättelsen har väldig kraft i ett land som Sverige där konformismen tycks finnas i generna. Sannolikt beror det på att de flesta besvärliga personer utvandrade till Amerika vilket ledde till en mer homogen genuppsättning. Varje god PK-ist är numera sin egen Stasi-agent och sköter på så sätt den individuella övervakningen. Inte ens Östtyskland klarade en sådan bedrift.

  Först när nya berättelser om lidande migranter eller en förestående klimatkatastrof växt till sig sjunker gamla berättelser undan och sanningen får till slut övertaget inom sådana områden osv osv.

  Gillad av 6 personer

 4. Observatör skriver:

  I större delen av världen är det mer skamligt att bli lurad än att luras. Tyvärr är detta något som vi svenskar måste ta till oss. Svenskar anses, bland folk som överhuvudtaget känner till oss, vara ovanligt lättlurade.Detta är inte ett förhållande som stärker vårt anseende.

  Gillad av 4 personer

 5. Thomas Ek skriver:

  Våra rättigheter missbrukas av en icke vald, politiskt korrekt, moralisk elit som genom vårt tvångsfinansierade Public Service gör karriär. Detta vansinne måste upphöra!

  Av vad jag förstår har vårt Public Service, under skydd av vår Granskningsnämnd, med förödande verkan tagit sig rätten att felaktigt måla ut Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Vårt Public Service bär i sådant fall på en skuld, av fullständigt ohyggliga mått.

  Vårt politiskt styrda Public Service formar medborgarna. Så enkelt är det. Och så länge detta tillåts fortgå, ja, då kommer vi INGENSTANS. Roten till det fördärv som Sverige drabbats av ligger, enligt min mening, hos vårt Public Service oförmåga att leverera saklig och objektiv nyhetsrapportering.

  Min föreslagna strategi
  Vi måste BÖRJA med att skrota vårt Public Service och ersätta det med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Vi kommer aldrig någonsin mer få någon ordning på vårt samhälle annars.

  Den 12/5 2019 tillsände jag till Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en redogörelse om varför vi måste skrota vårt befintliga Public Service och ersätta det med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Rubriken på skrivelsen som är på 6 sidor lyder; ”Förslag på ett Nytt Public Service”. Ett (1) enda futtigt svar fick jag. Det var ett tacksamt och artigt formulerat svar från Moderaterna.

  Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Vi har samsyn när det gäller public service. De är roten till den förljugna realism som råder i Sverige med sådana extremer som apatiska barn och ensamkommande skäggbarn.

   En av de mer angelägna uppgifterna är därför att punktmarkera public service – de har formella åtaganden som de måste uppfylla. En annan än viktigare uppgift är att stödja framväxten av alternativ-TV.

   Gillad av 4 personer

 6. Hortensia skriver:

  Ja, Bitte, nu sjunker dimridåerna och avslöjar mer än toppen av det ruttna isberget vår stackars svenska skuta har vanstyrts rakt på.

  Föräldrar till ”apatiska” flyttingbarn borde stå högt upp på listan över personer bosatta i Sverige vars TUT/PUT ska omvandlas till UT!

  Gillad av 7 personer

  • Daylight skriver:

   HORTENSIA Dom har fått Svenskt medborgarskap för länge sedan. Men det borde rivas upp för dessa bedrägliga människor. Sverige måste börja visa var gränsen går. Utvisningar ska ske per automatik vid mord, skjutningar, sprängningar, våldtäckter, stölder, falska indentiteter och annan kriminalitet. Det skulle vara en bra början på den ”städning” som krävs för att få någon ordning i landet.

   Gillad av 2 personer

 7. Anders L. skriver:

  Detta är ju ett helt meningslöst inlägg om detta bedrägeri eftersom den som avslöjat det hela för många år sedan, psykiatrikern Thomas Jacksson, inte nämns. Men Anders Leion gör det förtjänstfullt i nästa blogginlägg.

  Gillad av 1 person

 8. Aha skriver:

  Assarmo skriver att det är ”ansvarslösa känslostormar” som driver fram spektakel som apatiska barn. Jag skulle hellre vilja säga att det är ett godhetsrace som pågår och som verkar vara accentuerat för Sverige. Sverige är som bekant extremt inom många områden. Lite Nordkorea över Sverige, märk t.ex. pratet om flertal kön.

  Godhet ger positiv uppmärksamhet och det är sådant som driver Gellert Tamas och andra. Man hamnar i rampljuset, karriären tar fart. Ann Heberlein kallar detta för den banala godheten. Vad beträffar Gellert Tamas framstår han nu och då som en charlatan.

  Vad tog psykiater Thomas Jackson vägen? Hans symboliserar väl motståndet mot barnens apati? För honom som psyktiater var det självklart att föräldrarna drev fram apatin vilket torde vara bevisat flera gånger om man ser hur barn världen över agerar i asylsituationer.

  Thomas Jacksons liksom Stefan Torssells frånvaro i uppmärksamheten av 25-åriga tragedin Estonia, är exempel på hur ynkligt etablerad media uppträder när de ska belysa sina tillkortakommanden.

  Gillad av 4 personer

  • Björn skriver:

   Det börjar bli allt mer uppenbart, hur ”öppna hjärtan” och den totalt missriktade ”godheten” mot alla dysfunktionella världsmedborgare, som vill komma hit och leva på bidrag, nu går ut över våra äldre svenska medborgare! Usel pension, kall mat, filtar för att hålla värmen, färre besök och reducerad städning, är bara några av alla försämringar som denna j-a ”godhet” har fört med sig! FY FAN, är den ”kommentar” som ligger närmast till…..

   Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Thomas Jackson intervjuas av Kent Ekeroth på Samhällsnytt (samnytt.se). Han har polisanmält Gellert Tamas för kvacksalveri. Klarar det svenska rättssamhället och de svenska medeierna av detta?

   Gillad av 2 personer

 9. Jari Norvanto skriver:

  ”apati” beskrev möjligen somliga barns tillstånd, även om det var ‘malingering by proxy’. Hos andra var det allt annat än apati eller katatoni som utmärktekom till uttryck vid försök till vårdinsatser (som inte genomskådade det hela), istället häftigt motstånd liknande ‘pervasive refusal’ – men även detta var ett uttryck för ‘malingering by proxy’ eller en konsekvens härav.

  Jag var som åhörare, en bland ett par hundra, på BUP / Psykiatricentrum i Lund våren 2018. Temat för dagen var PTSD och de kliniska exemplen var invandrade barn, flyktingbarn. I denna veva anförde någon ensidigt Gellert Tamas bok beträffande ‘apatiska barn’. Jag räckte upp armen och fick ordet. Jag sa att om man väljer att nämna Gellert Tamas förtjänar debatten även ett omnämnande av psykiatern Thomas Jackson. Det blev tyst. Och någon ett par bänkrader framför vred på huvudet och blängde stint, som får att säga att jag svurit i kyrkan. Jag tittade tillbaka.

  Gillad av 5 personer

  • FredriK Östman skriver:

   Likväl ligger sanningen inte någonstans i det moderata mellanrummet mellan den skamlösa lögnen och ett hederligt försök att finna sanningen. Denna kontrapositionering leder tankarna fel. De är ett exempel på det relativism som nödvändigtvis leder den så kallade Public Service fel när man subjektivt kräver att den på ett förment ”objektivt” plan skall vara formellt ”objektiv”.

   Gilla

   • Jari Norvanto skriver:

    Det är inte i ”mellanrummet” som jag tror sanningen ligger heller. Det jag ville peka på var att en stor samling förment professionella i auditoriet stillatiggande eller instämmande kunde låta exemplet Gellert Tamas få stå oemotsagd. Till skillnad från Tamas så är Jackson läkare, vilket jag påpekade. Temadagen bjöd på flera kafkaeska reminiscenser.

    Gillad av 1 person

 10. lenam skriver:

  Självklart är svenskar ovanligt lättlurade. Det beror på att vi haft en heder i att inte lura och bedra varandra. Det har varit en styrka i vårt samhälle. Tyvärr har det också lett till att det anses ofint att misstro andra. Alla är goda och snälla. Ingen luras eller bedrar. Halleluja. Det är naturligtvis svårt att förstå att någon kan misshandla ett barn såsom skett när man tvingar barn att simulera sjuka. Det borde absolut leda till fängelsestraff om det framkommer att man behandlat ett barn så illa. Givetvis också utvisning direkt. Varje dag försörjer vi hundratals sådana barnmisshandlare som lurat sig till asyl. Känns inte bra. Men de är nöjda på vår bekostnad.

  Gillad av 2 personer

 11. Alexander Svensson skriver:

  Sverige är tyvärr mer eller mindre kört. Ett samhälle som bara värnar om andra och ett etablissemang som bara stämplar meningsmotståndare som rasister fungerar helt enkelt inte. Sedan alla som på riktigt tror på att Sverige är världens bästa land och hånar andra med meningar som ”det är invandrarnas fel” vad man än säger. Vad har egentligen gått fel med det svenska folkets avel? Normala arter och folkslag försvarar ju sig, t.ex. bina försvarar sin egen kupa då de vet att om andra tar över kommer de röva och äta upp alla mat. Vad har gått fel? Jag förstår inte….

  Gillad av 4 personer

 12. Anna Lindén skriver:

  Ordet godhet är ett starkt ord som bör reserveras för det som är gott. ”Gellert Tamas och den svenska cynismen, alternativt fegheten” vore en mer passande titel. Sedan kan man i och för sig fråga sig om cynismen eller fegheten inte bör reserveras för dem som som var skyldiga och pådyvlas hela svenska folket. Själv tyckte jag redan från början att det var något konstigt med hela den här historien, men hade ändå så pass mycket förtroende för etablerad media att jag inte kunde tro att de helt skamlöst undanhöll fakta, ljög och fabulerade.

  Gillad av 3 personer

 13. Hajo skriver:

  Bra skrivet Bitte.
  Tyvärr är det ett Jäkla Daltande med vänsterblivna.
  Varenda instutition och media i sverige verkar svämmas över av självgoda lögnaktiga …..

  Om jag inte påvisar fel och brister på min arbetsplats, hur obehagligt det än må vara, så kan det bli en miljökatastrof eller att människor dör eller skadas.
  Slutmålet är att allt ska fungera optimalt för allt och alla.
  Jag jobbar inom oljebranschen.
  Ingen av oss skulle tjäna på att vi hycklar, ljuger och blundar eller tittar åt andra hållet….

  Tyvärr består Politiker och MSM i Sverige av ryggradslösa individer……..

  Gilla

 14. phnordin skriver:

  Hur skall man beteckna ansvarig svenskars agerande i detta fall? Trots kontakter med utlandet i fallet med apatiska barn (där sådana fall inte förekom bland invandrare-bara i Sverige) förordades specialvård för dessa barn och man lät sig villigt duperas. En villig förblindning som går hand i hand med ohederlighet

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.