Lars Hässler: Ardalan Shekarabi – illegal immigrant och förskingrare. Sveriges nästa S-statsminister?

Lars Hässler

Om socialdemokraten Ardalan Shekarabi någon gång i framtiden blir statsminister kan det finnas skäl att titta på vem han är och vad han står för.

Shekarabi, föddes 1978 i England men växte upp i Iran. 1989 kom han tillsammans med sin mor till Sverige som politisk flykting. På grund av det s k Luciabeslutet 1989 (S-regeringens beslut att minska invandringen, endast de som ansågs ha flyktingskäl enligt FN:s definition beviljades asyl) fick de avslag på sin asylansökan (de var brittiska medborgare vid ankomsten till Sverige).

Familjen gick då under jorden, dvs stannade illegalt i Sverige. 1991 fick de uppehållstillstånd av humanitära skäl då de borgerliga under Bildt, som just kommit till makten, upphävt Luciabeslutet. Två år senare gick Shekarabi med i SSU, socialdemokratiska ungdomsförbundet, där han gjorde karriär, först i Gävleborg och sen som förbundsordförande i SSU 2003. 2013 blev han riksdagsledamot för S och även medlem i socialdemokraternas verkställande utskott och 2014 civilminister i Löfvens regering.

2004 avslöjade DN att Shekarabis valkampanj 2003 delvis finansierats med hemliga pengar från en intern SSU-fond. Han hade fått ett kontokort med 76 000 kronor, som egentligen var avsedda för flera SSU-distrikt men som i stället användes till att betala Shekarabis privata restaurangnotor och taxiresor.

Vidare avslöjades det 2005 att Shekarabi på olaglig grund utsetts till ledamot i polisstyrelsen i Uppsala län, trots att han vid tillfället varken var svensk medborgare eller bosatt i länet. Under hans tid som förbundsordförande avslöjades också ett omfattande medlemsfusk som pågått under flera decennier inom SSU:s verksamhet.

Det är sålunda denna man som eventuellt kan bli ordförande för
socialdemokraterna och i förlängningen eventuellt landets statsminister. Shekarabi har sålunda varit illegal invandrare, förskingrare och fuskat med medlemsantal men trots detta belönats med en ministerpost.

Man kan vidare notera att han som socialdemokratisk civilminister ansvarat för frågan om vinster i välfärden. Efter valet 2014 tillsatte regeringen Reepalu-utredningen med uppgift att utreda vinsterna i välfärden. 2018 lade regeringen Löfven fram en proposition, baserad på den så kallade Reepalu-utredningen, vars förslag var att införa en begränsning av hur stora rörelseresultat som privata välfärdsaktörer får uppnå. Shekarabi argumenterade för att en vinstbegräsning behövdes eftersom bemanningen i vinstdriven skola och omsorg är lägre, villkoren för personalen är sämre och lönerna är lägre. Lagförslaget röstades ned i riksdagen efter att SD, som tidigare förespråkat ett totalt stopp för vinster i skolan, svängde i frågan och öppnade för fria vinster.

Det finns en del faktorer som trots allt, för en borgerlig väljare, talar till Shekarabis fördel: Förutom att tillhöra högerfalangen inom S, har han en jur. kand. examen (2007), har fullgjort notarietjänstgöring och varit doktorand i juridik. Med detta i bagaget höjer han sig milslångt över sina regeringskollegor, där de flesta enbart har grundskola och ”indoktrineringskurser” på socialdemokraternas kursgård på Bommersvik. Under sin tid som civilminister har Shekarabi också varit en av de socialdemokratiska politiker som aktivt sökt debatt med Sverigedemokraterna.

Nyligen lade han fram ett reformförslag i flera punkter angående flykting – och integrationsproblematiken på sin Facebook-sida, han betonade här att han skrev som socialdemokrat (till skillnad från civilminister gissar jag).

Jag kan hålla med om vissa av punkterna (här förkortade):

· Ska vi klara av integrationen kan vi inte ha en stor invandring under överskådlig tid.

· Kommunerna har inte de resurser som krävs, staten måste ta ansvar för den förda migrationspolitiken

· Rättigheter måste tydligt kombineras med skyldigheter.

· Segregerande religiösa friskolor måste genast förbjudas. Dessutom måste samhället ta krafttag mot religiös extremism och begränsa religiösa extremisters handlingsfrihet.

· Hedersförtryck och alla fenomen som hotar de värderingar som svensk lagstiftning bygger på måste mötas med statens nolltolerans.

Vad jag inte håller med om är:

· Vi måste sätta punkt för marknadsinslagen i vårt skolsystem. Etableringsfriheten för friskolor måste avskaffas.

En del av dessa förslag låter som de kommer från M eller till och med SD. Skulle Shekarabi i framtiden bli statsminister kan jag bara säga att det kunde bli värre.

37 reaktioner på ”Lars Hässler: Ardalan Shekarabi – illegal immigrant och förskingrare. Sveriges nästa S-statsminister?

 1. Jan Hyllengren skriver:

  Sossar kan göra hur många ”tvärvändningar” som helst utan att det behöver ha någon betydelse. Dessa orsaker dock skakningar och oro över hela den socialistiska rörelse som tappar både mod och väljare varefter tidens fullbordan närmar sig.

  Gillad av 1 person

 2. Lars Bernhoff skriver:

  Shekarabi har uppenbart ett gott läshuvud. Det som har stört mig var hans stora hängivenhets TT slåss för Reepalu utredningen. Den varvet uppenbart beställningsverk men dåligt genomförd, ungefär som att acceptera privat företagande men inte begripa att de måste göra vinst.
  Shekarabi skyllde mycket av välfärdsproblem på de privata aktörerna. Det är både lögn och en överdrift för att dölja andra brister i den politiska oförmågan i att leda verksamheter som ska vara effektiva. Allt det ska inte dölja att politikerna har skäl att revidera och förbättra de lagar och regler de anser ska ge önskat resultat.
  Shekarabi har varit villig lakej att agera husbondens röst i tex senaste valrörelsen. De 9 punkterna är kanske tecken på att han vågar agera vara lite mer självständig ch propagera för det uppenbara, dvs att minska kraftigt en onyanserad invandring eftersom vi inte klarat ut att hantera en onyanserad invandring. Fn är det regeringens beroende av MP som är ett större problem. Om Shekarabi fått eller tagit på sig rollen att prata om elefanten i rummet, dvs när slutsatserna är uppenbara kring

  invandringens omfattning måste även ministrar ge röst åt vad majoriteten av svenskar redan förstått.
  På det viset är Hässlers slutsats rimlig, det kunde vara ännu värre. Shekarabi visar en viss grad av självständighet och eget tänkande, men är säkert ingen stor politisk risktagare. Hans skrivna tankar ligger i ”pipeline” hos många inom S. Han har hållit fingret i luften och känt varthän vinden blåser.

  Gillad av 5 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Eftersom vi får leve med ett inflöde av migranter är det självfallet en stor fördel för landet om dessa är intelligenta och begåvade. Shekarabi är säkert en tillgång som politiker inte minst med tanke på många av de svenskfödda politikernas utbildningsnivå och ännu värre deras synbara omdömesförmåga. Kanske är det bättre än vad som synes men lika gärna kan det vara motsatsen. Man skall inte döma allt för hårt vad människor tvingas göra i en desperat situation

  Gilla

 4. Aa skriver:

  Precis, det är logiskt, vill du verkligen leva som parasit ja men då finns det bara ett land. Vill du leva som tjuv, mördare eller våldtäktsman, ja då finns det bara ett land. Om du vill sprida din religiösa lära, ja då finns inget bättre land.

  Sverige får de som inget annat land tar emot, det är ju självklart.

  Gillad av 15 personer

 5. Christer L skriver:

  Shekarabi inser att regimen står inför sitt totala sammanbrott – men kanske kan den räddas ändå…

  Det är nödvändigt med en politik som direkt syftar till att väsentligt minska antalet invandrade i landet. Främst utvisning av alla dessa dömda kriminella, men därutöver ett mycket stort antal som lever på bidrag men är arbetsföra i sina hemländer och som felaktigt och olagligt givits asyl av ekonomiska skäl, så kallat humanitära skäl.

  Ett bortblandande av korten är att staten ”ska ta ansvar för den förda migrationspolitiken”. Staten har redan ansvar. Att kommunerna inte har resurser är statens ansvar. Staten har syftat till att fylla kommunerna med utlänningar som röstar kommunalt och som snart får medborgarskap och sedan tacksamt även i riksdagsvalen röstar för den socialdemokratiskt ledda regimen. Likaså ska de kommunala styrfunktionerna fyllas med migranter.

  Rättigheter hör samman med skyldigheter, men en del rättigheter kan svårligen villkoras, och hela detta med rättigheter har spårat ur. Beträffande krafttag mot religiös extremism är ordet ”krafttag” från en sosse helt oklart vad det betyder. Men religiös fanatism måste förhindras politiskt inflytande.

  Nolltolerans är ursprungligen ett ord för återupprättande av lagars gällande i praktiken. Borde vara varje stats självklara inriktning att inte ”tolerera” lagbrott.

  ”Etableringsfrihet för förskolor” är en egendomlig problemformulering som jag helt enkelt inte förstår.

  Gillad av 3 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Mmm, men i dag är väl ”religiös extremism” att häva Sverige som ett kristet land där övriga religioner ska betraktas med misstänksamhet när de hävdar sin ”rätt” att bestämma ( läs ta över ).
   Det curlas med religiöst extrema massmördare, medans kritiker av dessa döms till fängelse!

   Gillad av 1 person

 6. Anders skriver:

  Han är väl ursprungligen Shia-muslim? Kommer att bli utmanövrerad i ett S som i framtiden domineras av Sunni. Det är kanske därför han villvha stopp på invandringen?

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Han vill inget, som inte tjänar hans taktiska / strategiska bedömning av personlig makt. Politikers första prioritering är att bli valda. Därefter blir den första prioriteringen att bli återvalda. Sen vete fanken om det finns prioriteringar över; de blir mest uttryck för att tjäna den första prioriteringen i så fall.

   Gillad av 1 person

 7. V för Vendetta skriver:

  Så…… trots att han är sosse så är han alltså rätt bra enligt författaren? Jag ser inget bra med en man som företräder ett parti vilket importerat sina väljare en mass. Att han söker debatt med SD är ju jättekul men varför förespråkar han inte demokratisk ordning och talar sig varm för att bjuda in dem i samtal kring det sk gängvåldet? Nä… kom inte dragandes med förstulna manifest om enskilda såssar.

  Gillad av 8 personer

 8. Här finns absolut inget att se, cirkulera! skriver:

  Skolboksexempel på pace and lead, först flyttar Hässler Overton-fönstret genom att hypotisera kring ”om” Shekarabi ”blir statsminister” ”någon gång i framtiden”, sedan låtsas han ställa sig på läsekretsens sida genom att gå igenom Shekarabis gamla synder för att till slut landa i att Shekarabi som statsminister nog inte skulle vara så illa, trots allt.

  Elefanten i rummet, att Sverige har utländska agenter (i detta fall en iranier med iranskt och brittiskt medborgarskap) i riksdag och regering, lämnar han obesvärad.

  Gillad av 12 personer

 9. Aha skriver:

  Intressant ämne för en krönika och intressant om en tänkbar statsministerkandidat. Jämfört med Ygeman och Damberg som också nämns som tänkbara partiledare och statsministerkandidater är väl Shekarabi att föredra, i alla fall efter vad han nu sagt om invandringen. Ygeman och Damberg förefaller vara sådana typer som helst resonerar i termer av ”vad kan gå fel i detta?”, dvs icke doers, tjänstemannatyper måna om sina jobb. Det är kanske orättvist men det är herrarnas vibbar. Med någon av dessa herrar i toppen fortsätter nog S sin ökenvandring där icke arbetande väljare blir alltfler.

  Shekarabis utläggning är ägnad att återfå arbetarväljare till ett arbetarparti, av alla, som gått vilse i pannkakan med postmodernism, identitetspolitik, genderpolitik, Pride och motsvarande.
  Man kan säga att detta är raka motsatsen till vad en hantverkare eller industriarbetare är intresserad att lyssna på. Än värre blir det med Sossarnas och LOs vurm för öppna gränser och globalism vilket utsätter just arbetarna för lönekonkurrens. Tjänstemännen klarar sig bättre då deras yrken är betydligt robustare mot låglönekonkurrens.

  Sossarna är fångade i tramspolitiken. De behöver en Göran Persson för att kunna stå emot tramspolitikens företrädare. Tveksamt om Shekarabi har kraften för det.

  Gillad av 1 person

 10. Aa skriver:

  Han är självklart en av de som skall tvingas återvandra. I hans fall kan han tydligen vandra till England. Alla som ljugit skall ut så klart, eller skall endast framgångsrika ljugande brottslingar få stanna? Vad är det för princip?

  Gillad av 9 personer

 11. Erik skriver:

  För att citera en annan sosse,
  Det är att välja mellan pest och kolera att välja mellan Shekarabi och någon annan sosse som har lyckats klättra ända högst upp i sossetoppen.
  Naivt på gränsen till obegåvat att tänka så
  Och dessutom farligt eftersom det i praktiken accepterar att en sosse ska bli statsminister.
  Målet måste hela tiden vara ett;
  Att avlägsna socialdemokratin från makten,alldeles oavsett vad deras partiledare heter.

  Gillad av 15 personer

  • Tomas skriver:

   Exakt, tillhör man ett sådant moraliskt ruttet parti måste man ju per definition vara rutten själv. Sossarna måste slängas ut från makten tillsammans med Lööf för att Sverige skall ha en minsta chans att återhämta sig.

   Gillad av 6 personer

 12. MartinA skriver:

  Integration betyder att ta resurser från Svenskar och ge till våra nya landsmän. Integration betyder att diskriminera mot Svenskar och premiera våra nya landsmän. Integration betyder att ta pengar från Svenskar för att skapa situationer där Svenska flickor skaffar barn med män från våra nya landsmän. Integration nej tack.

  Gillad av 7 personer

  • Arne skriver:

   Precis. Det finns inga mellanting i detta, det är den outtalade konflikten mellan många i kommentarerna och artiklarna. De förstår inte djupet av vår ovilja. De förstår inte det vi aldrig skriver.

   Gillad av 1 person

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  ”Inte lika kass som nuvarande ledning” är vad jag läser din text som.

  Än sen.

  Om någon vill hugga av mig tre tår istället för sju, är svaret fortfarande nej.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 8 personer

 14. C de Longueville skriver:

  Shekarabi påstås återkommande vara en minister, som är ”högt studerad”.
  Med detta tycks menas, att han lyckats fixa en jur.kand.
  En examen, som avlades nio år efter det att han tog flumstudenten.
  För denna prestation tillskrivs han ofta och märkligt nog som varande i besittning av ”läshuvud”.

  Det har dessutom påståtts, att civilministern är ”nästan doktorerad”, vilket även artikelförfattaren tycks ha fått för sig.
  Det är dock lätt att få det intrycket, om man tar del av Shekarabis officiella CV.
  Av regeringskansliets uppgifter framgår, att denne under perioden 2010-2013
  bedrivit ”Forskningsstudier i offentlig rätt, Uppsala universitet.”

  Många har tydligen tolkat denna information, som att vederbörande klarat samtliga doktorandkurser och sedan kommit halvvägs med själva doktorsavhandlingen.
  Så är dock långtifrån fallet.
  Man kan undra över vad ”läshuvudet” ägnade sig åt under den aktuella perioden, men det måste ha varit allt annat än studier.

  ”Doktoranden” lyckades få godkänt på en introduktionskurs värd 15 högskolepoäng.
  En kurs, som tenterades av i december 2012, således fem terminer efter det, att han skrevs in på doktorandutbildningen.
  Det var vad han åstadkom på tre år.

  Rent formellt fattades således 225 poäng för att uppnå doktorsgraden.
  Allt, kom att beskrivas som att ministern inte var riktigt klar med sin avhandling.
  Det skulle han dock ha kunnat bli, om hade fortsatt i samma studietakt i ytterligare 45 år.

  Gillad av 11 personer

  • Palle9 skriver:

   Mot bakgrund av din genomgång av Shekarabis juridikstudier och vad krönikören anför, nämligen att han trots allt höjer sig skyhögt över sina regeringskollegor i fråga om utbildningsnivå, kan slutsatsen endast bli att denna regering omedelbart borde avsättas pga grav inkompetens.
   Beskrivningarna av denne ministers beteende i fråga om förvärvandet av svenskt medborgarskap resp. hanterandet av pengar för egen valkampanj leder fram till att Shekarabis syn på lagar och regler tycks vara att dessa är till för andra att följa, för egen del ser han dem uppenbarligen som något som ska kringgås.
   Den enda lilla fördel jag kan se med en minister med MENA-bakgrund vore om denne verkligen på ett konsekvent och övertygande sätt drev en ytterst restriktiv invandringspolitik (nollinvandring) – fördelen skulle då bestå i att det vore svårt att anklaga denne minister med samma invektiv, som normalt brukas mot infödda svenskar med en sådan politisk linje. Men just Shekarabi verkar vara en hal och opålitlig individ, och borde enligt min mening inte platsa i en svensk regering.

   Gilla

 15. olle holmqvist skriver:

  Nej politiker ska inte bli ministrar i sitt eget fack. De flesta begriper när det gäller militärer
  och försvaret. Olämpligt också med bonde när- blir justitieministrar: jorbruksminister. Och (s(-märkta justitieministrar: en hette Holmqvist, han tidigare cirkusartist, sedan blev han försvarsminister, utmärkt på bågge poster. Gunnar Sträng var lantarbetare,Svante Lundkvist var brevbärare m l

  Men sen kom akademikerna – jur kand.och blev (s)justitiemintrar minns ni Lennart Geijer med småflickorna, Laila Fredvalds, två gånger avsatt som minister och läromoderr till Ander Lindberg och Dan Eliasson, samt han som blev vald till Riksdagen och omedelbart tog tjänsteledigt !
  Se där hur en hur en jurist respekterar titeln ”folkvald”

  Ch.:s position är ju intressant. Blir han hatad och hotad av de andra ? Mottaglig för påtryckning ?

  Gillad av 1 person

 16. Margareta skriver:

  Jag är misstänksam vad gäller Shekarabi. Han är uppenbarligen tillräckligt skrupellös för att tillgripa oärliga metoder för att nå sina mål (enligt levnadsbeskrivningen ovan) och tycks nu arbeta på att efterträda Stefan Löfvén när denne väljer att kliva av. Vad är det som säger att Shekarabi inte har mer i kikaren förutom statsministerposten. Jag befarar att han, trots att han torde vara shia-muslim, kan planera för en samverkan med Socialdemokraterna och det nya partiet Nyans. Den risken borde finnas med i bedömningen av honom.

  Gillad av 2 personer

 17. Eva Danielsson skriver:

  Enligt Johan Westerholm är Shekarabi Tro och solidaritets kandidat. Med deras nära band till Ibn Rushdsfären och Sara Gunnerud och Jonas Björkman som mäktiga doldisar som hejar på islamiseringen av Sverige, gör det Shekarabi till en ytterst olämplg politiker även bortsett från penningmygel och andra lögner. Shekarabi har raderat allt kring samröret med islamisterna på sociala medier och det tyder väl på att han förbereder sig för att bli valbar som näste partiledare. För att kunna fullborda islamiseringen och utplånandet av de sista resterna av det en gång goda svenska samhället. En orm i lånta fårakläder alltså, om man misshandlar gamla uttryck lite.

  Gillad av 1 person

 18. miketheviking skriver:

  Att Expressen driver ett narrativ med Shekarabi som ny statsminister är ett rent informstionskrig och psy-op från den ”liberala ligan” som agerar bakom kulisserna i Sverige.
  Löfven har inte yppat något och skulle det vara så är det ju Ygeman som kommer armbåga sig fram. Den mannen är makthungrig som få.

  Det må vara att Shekarabi driver ett spel inom sin klan och räknar med stöd från 178 nationaliteter i Sverige. Om det blev verklighet har Sverige verkligen blivit Sverigestan.

  Gilla

 19. maximillianrockatansky skriver:

  Såsom illegal invandrare var det första aktiva val som han gjorde i sverige att bryta mot lagen. Han var alltså, som ALLA illegala invandrare i alla länder per definition kriminell från början.

  Därför är det enda som skall ”diskuteras” rörande denne brottsling är var han skall deporteras, England eller Iran.

  ”Går inte”? jodå, man river upp den gamla ”amnestin”, alla som fått ”amnesti” delges beslut om indraget uppehållstillstånd pga avsaknad av skäl. Oavsett hur ”etablerade” de är.

  Vi gör ju deras hemländer en tjänst genom att ge dem ”välutbildade” människor tillbaka.

  Massiva deporteringar är ENDA lösningen för Sverige, inget annat.

  För övrigt krävs det att ni röstar AFS, inte SD för att nationen skall kunna räddas.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.