Bitte Assarmo: Nu har verkligheten nått fram till kultursidorna 

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Om du tycker att det känns som om samhällsklimatet har börjat förändras på senare tid så tycker du rätt. Tänk bara på en sådan sak som den utbredda kriminaliteten som oroat så många av oss medborgare så länge. Det är inte så längesen den oron avfärdades av allt från politiker till seriösa skribenter och högprofilerade kändisar av allehanda slag, något som vi ofta skrivit om här på Det Goda Samhället.

Något har dock förändrats. På senare tid har det uttryckts förståelse för människors oro, och önskemål om breda politiska samtal för att åtgärda kriminaliteten. Och det var längesen kändisar som Magnus Betnér och Henrik Schyffert skrev drapor om hur tryggt och fint Sverige är.  Verkligheten har till och med börjat nå fram till kultursidorna. 

För några dagar sedan skrev kulturjournalisten Jens Liljestrand i en krönika i Expressen där han anklagade vänstern för att tycka att kriminalitet är coolt. Givetvis inledde han texten med att göra tummen ner för alla konservativa – det är närmast en dogm för en kulturjournalist på en stor kvällstidning – men därefter riktade han faktiskt ett visst mått av kritik även vänsterut. Vänstern har ”blinda fläckar”, hävdar han, och skrev att ”Inom delar – återigen, det finns undantag – av vänsterrörelsen har det i generationer varit självklart att se polisen som OND.”

Det är nästan lite rörande att det här är så nytt och outforskat för Liljestrand, att han till och med väljer att använda versaler för att betona det. Och när man fortsätter läsa i texten blir det allt tydligare att en kulturjournalist uppenbarligen kan slumra under längre tid än de flesta andra:

Nu skakas landet av grova våldsdåd och problem som i årtionden har sopats under mattan av en vänster som är oförmögen att behandla kriminaliteten som ett allvarligt samhällsproblem ligger i öppen dager. Och samma vänster har alltså avfärdat de som har ropat på hårda tag som ”batongliberaler” och konservativa, och jag undrar varför? Varför skulle det vara konservativt att värna om ett brottsoffer? Varför skulle det vara progressivt att låta de svaga grupperna – de boende i problemförorterna, de ensamstående kvinnorna, de oförsäkrade, de nyanlända – drunkna i laglöshet?”

Det Liljestrand skriver har åtskilliga skribenter skrivit före honom – och många av dem betydligt bättre. Ordet ”hyckleri” ligger därför inte långt borta – inte heller ordet ”efterapning”. Men istället för att förakta Jens Liljestrand för att han först nu vågar uttrycka det som modigare människor uttryckt långt före honom bör vi istället fundera på det positiva i hans kovändning.

Att en person som för bara ett drygt år sedan, på typiskt vänstermanér, anklagade vita svenska män för att vara orsaken till sommarens skogsbränder plötsligt vågar erkänna att det finns brister i vänsterns sätt att förhålla sig till kriminalitet är nämligen signifikativt för att något har förändrats. När en skribent som är så politiskt korrekt och konventionell som Liljestrand skriver sådant som tidigare gett upphov till brunstämpling är det uppenbart att det inte längre går att förneka verkligheten. De visselblåsare som tidigare har hängts ut som högerextremister, foliehattar, fascister och rasister hade rätt. Och då vågar till och med kulturskribenterna på de stora medieplattformarna säga sanningen.

Det här innebär sannolikt inte att vår regering kommer att bli mer handlingskraftig när det gäller att värna medborgarnas väl. De saknar sannolikt både kompetensen och viljan, och är fortfarande mer fixerade vid SD än vid de yrkeskriminella gäng som lamslår Sverige. Däremot innebär det att de fula greppen med brunstämpling inte haft avsedd effekt. Och att det som du tycker och tänker, men tidigare inte vågat säga högt av rädsla för att bli smutskastad och svartmålad, faktiskt kan sägas. För när en kulturjournalist som Jens Liljestrand vågar närma sig sanningen, då kan du vara säker på att det inte längre medför några negativa konsekvenser.

29 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Nu har verkligheten nått fram till kultursidorna 

 1. svenne skriver:

  ”Och det var längesen kändisar som Magnus Betnér och Henrik Schyffert skrev drapor om hur tryggt och fint Sverige är. Verkligheten har till och med börjat nå fram till kultursidorna.”

  Jag har länge förundrat mig över att diverse figurer inom kulturskrået – både artister och skribenter – redovisar åsikter om allt möjligt som inte hör hemma inom denna sektor och dessutom betraktas som auktoriteter. En artist som hasplar ur sig synpunkter på företeelser som han/hon överhuvudtaget inte har annat än mycket ytlig kunskap om får oproportionerligt stort utrymme i ”rumsrena” media trots att det i många fall är ren gallimatias.

  Om dessutom udden är riktad mot SD, eller andra invandringskritiker, så skapar detta fler spaltmeter än om ämnet är mer neutralt. Det finns ingen grund att utgå från om att kändisars åsikter bör betraktas som insiktsfulla, genomtänkta eller relevanta om de handlar om något som befinner sig utanför deras yrkesroll. Jag tror att den genomsnittlige medelsvensson är kunnigare, och mer påläst, än de som artister som försöker piffa upp sin popularitet genom PK-riktiga floskler.

  Gillad av 10 personer

  • bejji skriver:

   I artikeln i Expressen kallades president Trump för ”73-åringen” av journalisterna på den svenska tidningen medan Löfvén kallades ”Sveriges statsminister” och hans medföljande kollega för ”utrikesministern” – så det är skillnad på folk och folk i svenska pk-media.
   För jämförelse – när Mandela blev president i Sydafrika 1994 var han 75 år gammal men det framhävdes aldrig i svenska media.

   Gillad av 13 personer

   • Tomas skriver:

    Ja när man tror att ”journalister” hittat fast mark under dyn tävlar de i att hitta nya sätt att nå lägre. Ta exemplet med att lilla Greta ”konfronterade” Trump, när hon bara stod i publiken och grimaserade.

    Gillad av 4 personer

 2. Göran Fredriksson skriver:

  ”När en skribent som är så politiskt korrekt och konventionell som Liljestrand skriver sådant som tidigare gett upphov till brunstämpling är det uppenbart att det inte längre går att förneka verkligheten.”

  Att han gör det nu torde bero på att det ändå synes vara för sent att vända trenden att demontera den gamla svenska kulturen.

  Gillad av 8 personer

   • Tomas skriver:

    Bonniers är bara intresserade av att tjäna pengar och att nedmontera den svenska självkänslan. Den eventuella omsvängningen kanske är orsakad av den glädjande nyheten att konkurrenten DN kämpar med att sockra erbjudanden för att få nya prenumeranter. När Wolodarski lyckats likt SVT få finansiering via beskattning av medborgarna kanske man får betalt för att prenumerera.

    Gillad av 2 personer

 3. Aurora skriver:

  Även kulturskribenter begriper att känna vart vinden blåser. De är populister. Liljestrand ndviker nogsamt självkritik. Där kanske han bort börja. Som nu är det bara tomma ord, som vanligt.

  Gillad av 5 personer

 4. Dandersan skriver:

  Tankar för dagen (SR P1) hade idag en annan syn på våldet.
  Det var värre förr, men då talade vi inte om det. Vi bör sluta tala om det.
  Fast hon inledde med ett möte med en fader till en nyligen snittad son, där hon beskrev hans oro.

  Gillad av 2 personer

 5. Matte skriver:

  Jens Liljestrand är körd.

  Även om jag tycker att tonen kan vara hård här i kommentarsfälten mot dem som vaknat sent finns det ändå gränser för hur mycket man kan profilera sig och leva gott på sin PK-karriär för att sedan hoppas på förlåtelse.

  Glöm bort att Jens ska släppas in i vår värme. Vi skall minnas vilken skada han gjort landet. Liksom vi ska minnas de andra. Och de ska skämmas.

  Att Jens inte får ihop sin världsbild är inte vårt problem. Att Jens vill byta spår är lovvärt, men han behövs inte här och är inte välkommmen hos oss. Vi har många bra skribenter och de är mycket mer trovärdiga. Hoppas hans karriär som skribent är över.

  Gillad av 16 personer

 6. Kappan efter vinden skriver:

  Om jag varit Jens Liljestrands tvillingbror hade jag resonerat ungefär så här; Nu håller vinden på att vända. Dags att skifta fot och komma ut som progressiv. Annars tappar man i relevans. Dessutom bedömer jag läget för en kovändning som ofarligt. Det var det inte nyss. Så därför kliver jag fram. Och kastar i samma vändning av mig det som nyss var en tillgång, men som nu blivit till en börda. Den att hålla sig till en mer sann verklighetsbeskrivning. Eller mer kortfattat uttryckt. Jag vänder kappan efter vinden.

  Gillad av 2 personer

 7. Sand ibland skriver:

  Jag vet inte när folk på DGS vaknade? De flesta som skriver här? Jag vill varna för överdriven optimism, jag bodde utomlands i 15år och kom hem till ett galet land för 13år sedan, jag trodde att bara man pekade på de uppenbara sanningarna så skulle folk vakna.

  Min poäng är dock något annat, det går många förbi varför jag och andra lägger så mycket energi på att angripa vänstern, socialismen och socialdemokrati, inte minst den tid då allt tycktes fungera. Anledningen till detta är att vänstern vunnit, så förstår man inte vad dessa principer är så blir man hoppfull då folk ”vaknar”. Principen som folk lever efter är det mjuka utan det hårda, det hårda låtsas man inte om och tar inte ansvar för (utom i angreppet på åsiktsmotståndare). Det hårda göms annars i lögnen och de svagaste drabbas.

  Så min poäng är att det gör ingen skillnad om vänstermänniskor vaknar, de kommer inte att rädda oss, deras principer är vad som fört oss hit. Det blir bara mer av samma, även SD är infekterat idag.

  Det räcker inte att se den uppenbara verkligheten, vad skall göras? MartinA skrev korrekt att skinnhuvudena var de som vaknade först men vi demoniserade de som varnade oss, för att deras politiska ideologi var ett hafsverk byggd på aggression. Vi är inte ett enda steg längre än dessa skinnhuvuden i att tänka över vad som behövs göras. Deras svar är fortfarande det enda som människor kan ”vakna” till, eftersom folk vägrar inse hur deras eget vänstertänkande är orsaken till detta.

  Gillad av 9 personer

  • Elof H skriver:

   Jag har nog alltid varit vaken. Jag försöker förstå berättelsen om verkligheten och slår alltid bakut om den inte stämmer överens med empiri och logik. Det har aldrig varit logiskt att Sverige som land skall ”rädda” folk från länder långt från våra gränser med att de ska komma hit och få tillstånd att bo och försörjas här för all framtid. Det har aldrig stämt överens med empirin att det är folk som flyr för sitt liv som kommer hit. De flesta flyr inte alls utan söker sig till ett bättre liv och de som flyr skulle vara säkra långt innan de når svenska gränsen. Berättelsen håller inte och har aldrig gjort det. Tyckte redan det var konstigt när Chilenare ”flydde” hit.

   Gillad av 13 personer

  • Tomas skriver:

   Instämmer i de nedslående meningarna att vi tror oss kunna påverka här. Instämmer dock inte i att skinnskallarna var kloka nog att förstå vad som skulle komma. De är bara ett marginaliserat gäng med våldsromantik som nu försöker få kredd för att vara emot invandring när de i själva verket är nyttiga idioter åt Löfven, Lööf mfl.
   Fly, fly, vackra svensk fly och den vackra svensken flydde.

   Gillad av 1 person

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Tomas — Visst, skinnskallarna var ett primitivt gäng som gärna framhölls av makthavarna, de påstods representera ”motståndarna”!

    Och en motståndare med den uppsynen kunde ju ingen vettig människa gilla.

    Därmed spelade de rollen av maktens antites, som ytterligare befäste maktens åsikter.

    Skickligt spelat av makthavarna…

    Gillad av 1 person

 8. Aha skriver:

  Kulturskribenterna är ett skrå för sig själva. De är maktens hantlangare nummer ett. De är de första att prisa förment progressiva förändringar och de första att håna de som misstror det förhärskande tankegodset, för tillfället PK-ismen. De skönmålar verkligheten och förutsättningarna: bara invandrarna får jobb löser det sig, bara de får det bättre i förorterna löser det sig med brottsligheten. De ställer aldrig krav på de som är i underläge, det är alltid de överordnade som ska ändra sig. De är mycket förutsägbara i sina kulturella alster, extremt förutsägbara när det gäller vilka som är skurkar resp. goda. Böcker, filmer och dramer översvämmas av mångkultur, HBTQ och liknande. Motsatserna är tabu.

  Det är ett förfärligt skrå ty de återfinns alltid jämsides med de värsta skurkarna; Stalin, Mao och Pol Pot. De är duktiga på att svänga om när vindarna börjar blåsa åt annat håll.

  Jens Liljenstrand har att brås på.

  Gillad av 10 personer

  • olle reimers skriver:

   Men kan du inte förstå hur synd det är om dem?

   Vilken bakgrund kommer den här stackars människan ifrån? Han kanske inte ens fick smör på brödet när han växte upp? Han kanske fick stryk av sin mamma varje dag för att han inte bäddat sin säng?

   Vi måste ha förståelse för att dessa människor i själva verket är offer som nu, i sin strävan att återupprätta sin mänskliga heder, anammar strategier som är ägnade åt att trycka ner andra så att de kan få växa själva.

   Vi måste förstå, hörru!

   Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Nej Bitte, han försöker bara rädda sitt välavlönade arbete.
  Tro inte att PK soldaterna ångrar sig,
  kanske vaknar någon enskild.
  Men till och med om dom vart hängda i lyktstolpar av dom som dom älskar och fjäskar för. Så skulle aldrig insikten om att dom kanske hade fel infinna sig.
  Alla extremister är ofelbara, därav extremist
  Om dom börjar som ofelbara eller extremister, är som hönan eller ägget vilket kom först.

  Gillad av 8 personer

 10. Ofrivillig svenska skriver:

  Jag tycker det är fascinerande med alla dessa ”journalister” som med oregelbundna mellanrum skriver / säger att saker har ”sopats under mattan” utan att alls reflektera över att det är just de själva som frenetiskt hållit i borstarna. Likadant med alla dessa ”det var likadant / ännu värre förr men då talades det inte om det” avseende tafsande/våldtäkter/skjutningar/sprängningar m.m. för vore det sant innebär det ju att de implicit erkänner att de tidigare mörkat alla dessa händelser. Undrar hur det står till i huvudet på sådana människor, känner de ens igen sin egen spegelbild ?

  Gillad av 15 personer

 11. phnordin skriver:

  Bra att utvecklingen i Sverige går mot ett öppnare, friare och hederligare debattklimat. Rädslan för att säga sin mening dödar demokratin och innebär en underkastelse under den rådande maktstrukturen-i detta fall det välfärdsindustriella komplexets PK-dogmer eller elitens makthunger. Det Goda Samhället står för modiga val, öppet sinne och ljusare framtidstro

  Gilla

 12. margareta carlson skriver:

  Nu har alla våra problem diskuterats i alla medier och bland alla makthavare och jag tycker att många ser tämligen uppgivna ut bl a SÅPO chefen tidigare chef för Göteborgspolisen samt Rikspolischefen där båda saknar resurser både på pengar och personal och i TV har bett att vi medborgare skall hjälpa till Det är bara Löfvèn som säger att vi skall knäcka brottsligheten men han har tagit över Carl Bildts förtjusning i att resa och vara med på de stora evenemangen i världen så han är sällan här utan det får väl utredar Morgan Johansson Schekarabi och Ygerman sköta. Löfvèn ser nog till att använda sin tid på det trevligaste sättet för den kommer inte att återkomma när han får umgås med Trumph Macron Merkel m fl. Som jag sa igår alla ser och vet detta MEN VEM HAR RÄTT LÖSNING och hur skall det hela angripas med alla dessa Lagar och Avtal som ha ingåtts och all kritik som vårt land får utifrån. VILKA PERSONER KLARAR AV ATT TA TÄTEN ? Jag är mycket pessimistisk och ser inte någon lösning eller personer i rätt ställning och antal. Det används våld som hos den Sicilianska Maffian. Tänk bara vad vi såg i uppdrag granskning vad den mannen råkade ut för som skulle tanka sin bil men där gangstrarna hade sett att han hade en motorstark BMW som dom ville ha. Helt Fruktansvärt. Det är livsfarligt i dag för samtliga personer att både syssla med Migration och falska uppehållstillstånd arbetstillstånd och Lag och Ordning. Att ha en säkerhetsvakt efter sig varje minut och att sälja sin egen personliga frihet kanske inte många är beredda att ta. Jag är dyster och därför känns det ännu så länge SKÖNT att bo på en lugn plats.

  ________________________________

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.