Patrik Engellau: Mode

Patrik Engellau

Även banala saker kan vara svårbegripliga. Just nu funderar jag över hur djupt moderiktiga, politiskt korrekta idéer sitter i folks skallar. Sitter de fastvuxna i hjärnbarken eller kan de bytas som när man tar på sig en ny skjorta?

Funderingen föranleds av att jag häromdagen var på en fin middagsbjudning och såklart kom i samtal med bordsgrannarna. Bordsgrannarna var väluppfostrade och högt utbildade och visste hur det ligger till med världen. En bordsgranne förklarade att problemet med migrationen inte är migrationen utan att Sverige är så urbota dåligt på att integrera migranter. En annan utvecklade resonemanget med observationen att det minsann inte är första gången västerlandet förtrycker och missaktar folk från andra kulturer och kontinenter. Vad menar du? frågade jag.

Kolonialismen till exempel svarade bordsgrannen och höjde lite på ögonbrynen som för att säga ”dumskalle”. En annan bordsgranne invände mot föregående talare med argumentet att de omnämnda problemen verkligen är problem men ändå småpotatis i jämförelse med klimathotet. Jag frågade om hon slutat flyga. Hon svarade att hon övervägde saken men att hon först skulle resa till Thailand. För övrigt gick det ju alltid att klimatkompensera.

Sådär höll det på. Människor tycker om att sitta i grupp och framföra förutsägbara uppfattningar som alla delar. Det kallas att ha trevligt. Det påminner om när apor sitter i flock och plockar löss ur varandras päls. Ett lågt tjattrande sorl sprider sig och aporna trivs.

Efter ett tag sa jag att jag hade annorlunda uppfattningar på varenda punkt. Kolonialismen var nog på det hela taget en välgörande civilisatorisk gärning. Se bara på Indien som behållit allt brittiskt sedan landet väl blivit av med britterna som satt på de fina jobb som indierna själva ville ha. När det gäller klimatet vet vi ju faktiskt inte riktigt hur det ligger till och Lennart Bengtsson har sagt att flygets koldioxidutsläpp är mindre än det som kommer från våra hundar och katter. Jag tror i alla fall att han sagt det.

Jag förutsatte att jag skulle bli strimlad när jag var färdig med mitt föredrag som pågick i kanske trettio sekunder. Några protester hördes väl men det märkvärdiga var att mina ord slank ned nästan helt konfliktfritt. Reaktionen var inte ”usling!” utan snarare ”ja, så kan man väl också se det”. Några sa till och med att de höll med. ”Det är alldeles för mycket hype om det där med klimatet nu för tiden.”

Reagerade bordsgrannarna sådär bara för att de på ett artigt sätt vill få tyst på mig? Det är inte lätt att veta men jag tolkar det inte så. Jag fick i stället en aha-upplevelse av att samhällspolitiska uppfattningar kanske för många människor är ett slags modebetonade företeelser. Just nu är det modernt att anlägga flygskam precis som att eleganta kavajer ska vara betydligt kortare än för fem år sedan.

Sedan jag betänkt detta en stund kom jag fram till att det nog ligger mer i det synsättet än jag anat. Vanliga människor är ideologikonsumenter på samma vis som de är klädkonsumenter. Varje tidpunkt har sitt mode som folk strävar att anpassa sig till.

Klädmodet utvecklas på något sätt av klädproducenterna. Förut bestämdes modet för kvinnor av de stora modehusen i Paris och för män i London och Milano. Hur det går till numera vet jag inte. Skälet till att modeproducenterna hittar på nya moden är att de vill sälja mer kläder.

På samma vis finns det ideologiproducenter som hittar på nya moderna uppfattningar.

Idéfabrikerna utgörs framför allt av amerikanska universitet som hela tiden skickar ut nya modeller som idékonsumenterna kan anamma för att hålla sig intellektuellt chica. Precis som unga grabbar klär sig med gällivarehäng enligt amerikanskt fängelsemode börjar de humanistiska institutionerna vid svenska universitet utveckla teorier om nya kön efter föredöme från University of California Los Angeles. För oss konsumenter känns det hippt att förklara för våra bordsgrannar att vetenskapen hittills hittat flera dussin kön som ingen tidigare visste existerar. Det ger också en fin känsla av överlägsenhet att med förakt kunna betrakta en medmänniska som inte begripit att psykiska tillstånd som tidigare bedömdes som utvecklingsstörningar i själva verket är tecken på någon sorts särbegåvning som kan förmås att blomstra med rätt sorts terapeutiska insatser av särskilt utbildad personal.

Modeproducenterna inom klädbranschen gör sitt jobb för pengarna och det gör idéproducenterna också. Tills motsatsen är bevisad hävdar jag att alla moderna politiskt korrekta idéer i sista hand syftar till att bereda försörjning för någon aspirant på offentliga bidrag. Varje rapport om tropiska stormar och smältande polarisar ger nya och säkrare intäkter till klimatindustrin vare sig fakta är korrekta eller inte. Varje gång en bordsgranne säger något om att den bristande integrationen är svenskarnas fel så förstärks uppfattningen att det välfärdsindustriella komplexet måste ha större anslag för att lägga sakerna till rätta.

83 reaktioner på ”Patrik Engellau: Mode

 1. Bo Svensson skriver:

  Man har en tendens att klä sig likadant som de gör som man uppfattar som högre i rang. – På gamla foton från Kairo är alla klädda som européer, för det var britter som angav tonen. – Och européer klädde sig som man gjorde på banken för inget gav högre rang än mycket pengar.

  Det är väl samma med åsikter, – man lägger sig till med dem som man uppfattar att de har som man respekterar.

  Grundfelet är då att man är alltför slapp med vem man bedömer som högre i rang. – Gott omdöme skall väga tyngre än pengar och beväpning.

  Gillad av 6 personer

  • Rolf Wasén skriver:

   Det instämmer jag verkligen i. Bra formulerat också.

   Utsträcker man det hela till ”tinget” så får man att inflytande borde vara proportionellt med ”vakenhetsgraden” tempererad med ärlighet, pålitlighet och ansvarstagande – ”Skin in the game” som Nassim Nicholas Taleb förklarade.

   Gilla

  • karlgunnareriksson skriver:

   Tja , alltid dessa motsättningar vag gäller åsikter. På min senaste arbetsplats fick vi inte ha några åsikter om politik / ideologi , då det enligt en tjänsteman kunde leda till konflikter mellan kollegor. Alltså inskränkning av yttrandefriheten . Någon lag om inskränkning av yttrandefriheten på arbetsplatser lär nog inte finnas. Det verkar som om företaget skapat en egen lag.

   Gilla

   • Bo SVENSSON skriver:

    Vem man ger status – respekt, – bestämmer man ju själv. – Om det ger status att vara rik, skall bero på hur man skaffat pengarna.

    Gilla

 2. JL skriver:

  Här är min erfarenhet:

  De som skyller andra länders bristande utveckling på ”vita västerländska män” har aldrig bott längre perioder i länderna de tycker synd om.

  Aningslösa strutsar som skulle må bra av lite praktiskt erfarenhet från kulturers och människors olikheter.

  Gillad av 20 personer

 3. A skriver:

  Mycket bra P.E. Jag hade vid ett tillfälle en längre konversation med en synnerligen högt utbildad person som var förvissad om att alla problem faktiskt skulle lösa sig själv genom utbildning. Det var egentligen inga bekymmer. Det roliga var när denne vid en exakt punkt insåg att ju mer denne argumenterade desto mer rätt fick JAG. Det inträffade när denne insåg att mekanismen i själva verket innebär att de utbildade raderar ut sig själva. Ju mer utbildning ju mindre reproduktion, stor värld. Att upplägget just nu belönar motsatsen. Då liksom parkerade denne persons hjärna någon sekund och sedan ville den diskutera vidare någon annan gång. 🙂 Det intressanta är att den inte lyckats tänka ut detta på förhand, men att den visade på skärpa när den insåg väl insåg disskussionens självförstörande karaktär. Då gick det fort. Själv kunde jag betrakta hela förloppet i lugn och ro. Jag kan inte säga att jag är ett dugg imponerad av lång utbildning i sig, det måste kombineras med ett verkligt självständigt tänkande huvud. Annars är det som en Ferrari utan däck. 🙂

  Mvh A

  Gillad av 12 personer

 4. elak skriver:

  Patrik: Dina åsikter har i dessa kretsar gått från tabu till edgy på 3 år precis som de gick från konservativa till tabu åren innan. Låt oss bara hoppas att pendeln inte svänger för långt åt andra hållet när fåren nu äntligen börjar röra sig bort från vänstergalenskapen.

  Vore uppfriskande om folk kunde anstränga sig lite och tänka själva (läsare av denna sida undantagna:).

  Gillad av 2 personer

  • Elisabeth skriver:

   Elak, från tabu till edgy, ja, så är det nog. Men Patriks värd/värdinna och några av bordsgrannarna måste väl ändå känna till Patriks blogg. Han blir uppenbarligen ändå inbjuden och respekterad. Det borde betyda att man vill att han ska torgföra sina åsikter och stå för en stimulerande diskussion. De vågar inte själva men vet att Patrik har modet. Och till Patrik – jag tror att du både omvänder och fungerar som väckarklocka i dina Stockholms-kretsar. Mycket bra. Till sist, jag hoppas att det blir modernt med lite längre kavajer igen. Det rådande modet ger ett urvuxet, lite barnsligt intryck. Precis som åsikterna på modet.

   Gillad av 9 personer

 5. Rolf Wasén skriver:

  Fysikern Schrödinger skrev boken ”Ist die Naturwissenschaft milieubedingt?” 1932 (”Är naturvetenskapen miljöoberoende?”). Om jag inte missminner mig var svaret ett klart NEJ. Vetenskapen ska ju vara essensen av vår objektiva och gemensamma kunskap om livet. Om inte ens naturvetenskapen är oberoende av tidsströmningarna!?

  Heidenstam gick ett steg längre och påpekade att tidsandan ofta pekar åt ett håll och det faktiska förloppet i rakt motsatt riktning.

  En tredje förklaring på det flockbeteende som Engellau hänsyftar till finns i Alvessons och Spicers ”Dumhetsparadoxen”. Kort fattat: det blir enklast och trevligast så.

  Zola ger en poetisk tolkning: Konsten, som ju ska tolka och gestalta livet, är naturen sedd genom ett temperament.

  Gillad av 4 personer

 6. Skarprättarn skriver:

  Människor går med strömmen och föredrar minsta möjliga motstånd för att kunna leva fritt i övrigt. Därför anammar man moden av olika slag, som vänstervågen 1968, genustrenden 2008 eller klimatvågen 2018. Ju längre tillbaka i tiden man betraktar en sådan rörelse, desto galnare framstår den.

  De få som är motvalls och går mot strömmen får sin beskärda del av ovett, men kan i gengäld bevara något slags inre frid av att inte vara ett simpelt flockdjur utan en självständigt tänkande människa som inte är en marionett åt DN:s agendasättande journalistik.

  Gillad av 10 personer

 7. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, vågar vi hoppas på, att det äntligen blir på modet att vara modig och protestera friskt mot uppenbara dumheter?

  Då funnes hopp om att snarast få byta ut dagens sjaskiga lappa-och-laga-politik, som kostar skattebetalarna skjortan – och livet!

  Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Kanske vi vågar hoppas att fler och fler vågar stå för sina uttalanden och åsikter med sina riktiga namn framöver!? Jag tror verkan uppåt blir betydligt starkare då! Nu undervärderas troligen alternativa skrivssidor av politikerna just pga av att så många skriver namnlöst.

   Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Point taken, Jan. 😉

    Jag är, av födsel och ohejdad vana, omodernt(?) frispråkig även utanför de ”alternativa skrivsidornas” valbara anonymitet, som ju faktiskt också ger eventuella läsare möjlighet att fokusera på vad som skrivs, istället för på vem som skriver.

    Politikerna undervärderar troligen den obehindrat läs-, skriv- och räknekunniga, kulturkristet skötsamma befolkningen alldeles oavsett vilka namn vi uttrycker befogad oro, skepsis och förakt under; varför skulle de annars prompt vilja byta ut oss?

    Gillad av 2 personer

   • JL skriver:

    Jag skrev under eget namn, mest på Facebook, under tiden vi fortfarande bodde i Sverige.

    Slutade göra detta för 3 år sedan då VDn (tillika en mycket god vän) i ett bolag vi samäger bad mig sluta.

    Jag var en offentlig person i staden jag bodde, och mina offentlige uttalanden kunde sätta honom och företaget i smeten.

    Tyck vad ni vill om mitt beslut. Ångrar det inte och skäms inte för det. Det är mina prioriteringar. Familj och vänner går först.

    Vet att många fler än jag självcensurerat av liknande skäl. Bakom stängda dörrar fick man höra av många höll med om det man tyckte.

    Gillad av 1 person

 8. Jari Norvanto skriver:

  ”Sådär höll det på. Människor tycker om att sitta i grupp och framföra förutsägbara uppfattningar som alla delar. Det kallas att ha trevligt. Det påminner om när apor sitter i flock och plockar löss ur varandras päls. Ett lågt tjattrande sorl sprider sig och aporna trivs.”

  NPC: Yes, we are all individuals. Mångfald berikar.

  Gillad av 4 personer

 9. miketheviking skriver:

  Du lär nog inte bli bjuden en andra gång Patrik…

  Bakom leendena finns det kollektiva beslutet att en som ”klimatförnekar” säkert också är ”rasist” och ”högerextrem” varför densamma förpassas ut i den berömda kylan.

  Strongt gjort och strongt skrivet Patrik. Fler behöver räta på ryggraden och sätta tonen i dessa sammanhang. Oftast har det varit effektivast att ta fram lite motfrågor som bygger på verifierbara fakta men idag upplever jag att folk inte är intresserade av intellektuella resonemang och ärliga diskussioner. De är sååååå ängsliga att de bara fortsätter TRO på vad som uppfattas vara fårskockens kollektiva ”vetande”.

  Ska man få effekt behövs varglika ylanden och ett och annat sönderslitet får.
  Man kan t.ex fråga om de vet något om fotosyntesen vad gäller komponenten CO2, man kan snabbt visa att världens risodlingar står för 20% av allt mänskligt utsläpp, man kan garva rått åt den klimatkompenserande damen och förklara att den noska bluffen med att ”begrava” CO2 i jorden bara är just en bluff (damen vet bara att hon betalar pengar – inte vad den s.k ”kompensationen” innebär. Man kan också fråga hur många 1000-tals svenska flickor som måste våldtas innan integrationen anses fulländad.

  Attack, attack och åter attack är det som gäller nu. Ingen ska få smita undan med ”att forskarna” säger eller ”man vet ju att jorden går under om vi överstiger 2 gradersmålet”.

  Riv o slit!

  Gillad av 7 personer

 10. svenne skriver:

  ”Reagerade bordsgrannarna sådär bara för att de på ett artigt sätt vill få tyst på mig? Det är inte lätt att veta men jag tolkar det inte så.”

  Även jag har ibland fått samma funderingar i samband med att en konversation hamnat har inom politikens irrgångar. Man märker ganska snart vilka som är präglade av så kallade ”rumsrena media” och överhuvudtaget inte har botaniserat bland de alternativa källor som en förståsigpåare vid ett tillfälle kallade för ”pissrännor”.

  Det är svårt att få en diskussion att gå framåt då någon/några av deltagarna direkt har låst sig i det som gammelmedia anser vara absoluta sanningar angående t.ex. klimatet och invandringspolitiken. I många fall ids jag inte att fortsätta argumentera. Men ibland går det att spinna vidare om man märker att det vaknar ett intresse då jag nämner något intressant som mörkats av msm men som redovisas av någon ”olämplig” bloggsida. Det är trögt att få gehör för försöken att göra reklam för alternativa media, men ibland har jag lyckats och då lossnar – för en del – fixeringen vid de vinklade nyheter som med god marginal håller sig inom åsiktskorridorens väggar.

  Gillad av 1 person

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Viktig starthjälp för klimatrörelsen kom också från Thatcher-regimen i Storbritannien. Det ”dolda agendat” var att förstöra kolarbetar-fackföreningarnas makt genom att accelerera utbyggnaden av kärnkraften!

   Om någon glömt detta, kolarbetarna lamslog Storbrittanien genom politiska strejker riktade mot den konservativa regeringen!

   Gillad av 3 personer

 11. lenam skriver:

  Härlig läsning, en äkta konservativ människa som inte har behov av att uppfinna hjulet igen. Vi har många generationers kunskap att tillgå. Vi behöver inte hitta på nytt för att göra oss märkvärdiga. Vi kan vila vår kunskap på vetenskap när vi behöver förnya oss.

  Gillad av 3 personer

 12. Skål - tame fan! skriver:

  Livet är inställt på att upptäcka nytt. Nytt i små doser stimulerar och kittlar. För mycket nytt skrämmer. Basal trygghet följer alltid väl befästa mönster. Så tillkommer det individuellt präglade. Som i rätt uttrycksformer gör att någon kan klättra i socialt anseende. Eller i varje fall behålla ett befintligt. Då behöver människor sticka ut bara lagom mycket. Utan risk att ställa sig utanför. Det här med nytt kommer med ett dilemma. För nytt blir gammalt efter en viss tids nötning, och tappar då i kraft. Det är endast på rullande stenar mossan slutat växa. Nytt är alltid relativt och utsatt för mättnadsprocesser. När hela världen är tatuerad tappar den sociala markören i kraft. Och även åsikter kan slitas ut. Att tala om kolonialism idag uppfattas knappast som särskilt piggt och fräscht, inte år 2019. Lite som att bära utsvängda jeans från modeåret 1972 år 2019. Såvida det inte plötsligt blivit retro att återigen tala om kolonialism, som ett gammalt avdammat mode. En revitalisering och återanvändning. PK-tänket känns idag lika fräscht som morfars gamla långkalsonger på vinden. Lätt gulnade. Det är endast den mindre skillnaden från förr som kittlar, inte den överdrivna. Det är lagom doser som driver modeindustrin. Går man till överdrift, och tycker det är fräckt och fräscht att gå naken i fel sammanhang, lär man tappa i popularitet. Även inom modeindustrin. Naken hemma är en sak. Att skylta med total nakenhet ute på stan, eller på en Nobelfest, utgörs mest av ett förvirringstillstånd. Samma sak gäller även för att ventilera radikalt inopportuna åsikter i fel sammanhang. Man får liksom hålla igen på ambitionsnivåerna för att inte väcka alltför stor uppmärksamhet. Och ta det varligt, efter rådande omständigheter, om man inte vill förvandlas till Paria – en utstött varelse ingen längre vill umgås med. Den enes sämre anseende sänker lätt den andres. Skål, tame fan! Här skall vi ha roligt och trivas.

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Jag har varit spännande för min omgivning genom livet, udda idéer, snabb i replikerna och någorlunda allmänbildad samt lateralt tänkande, utanför boxen som man säger.
   Någon gång på 2000talet började folk reta sig på mina idéer, gränsen för det passande hade flyttats.
   2010 var jag paria och tappade största delen av min bekantskapskrets.
   Jag ser det som att åsiktskorridoren blivit trängre och den fria tanken omodern.
   När jag nu lyssnar på mina före detta vänner, nu PK, har de, mellan skål och vägg, ofta direkt reaktionära och klart rasistiska åsikter, de har på kort tid gått från religiöst troende PK till läpparnas bekännande ljummet troende, en klar omsvängning i deras inre.
   Fotarbetet har påbörjats, nya moden sökes.
   Kanske jag blir rumsren igen!
   DGS är en oas med gröna friska växter av alla de slag.

   Gillad av 9 personer

 13. Lars Strömberg skriver:

  Man köper färdiga åsikter. Man vill tillhöra en grupp. Man ids inte fundera själv. Bekräftelse, trygghet, samhörighet.
  Allt det där går att hålla på med i en ”politiskt korrekt” åsiktskorridor såväl som på nät-sajter med starkt pk-motstånd.
  Någon skrev igår att jag kanske anser mig stå över allt det där. På sätt och vis är det nog sant. Mest därför att jag inte har något särskilt stort behov av grupptillhörighet. Detta vare sig det handlar om något speciellt förfinat manér, någon viss samhällsklass, social attityd, fotbollsklubb eller klädstil.
  Jag har en bok här hemma, vars titel är ”Oberoende är stark”. Jag kan sympatisera med titeln. Åtminstone om jag modifierar den något.
  Oberoende är oberoende.

  Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Känner igen mej! Har heller aldrig tillhört nån grupp, klass eller förening! Jag plockar upp de tankar och idéer som känns rätt för mej, oavsett var de kommer ifrån! Bara för att jag gillar ETT uttalande från någon, känner jag mej inte tvingad att tycka ALLT vad denna människa uttrycker är bra! ”Idoldyrkan” har liksom aldrig varit min grej När det kommer till att RÖSTA på ett parti, behöver jag heller inte hålla med om ALLA delar i partiprogrammet, utan viktigast är ”huvudspåret”! Eftersom SD är det ENDA parti som gått direkt på kärnan och definierat landets VERKLIGA problem, har valet varit lätt!

   Gillad av 1 person

 14. Elisabeth G skriver:

  Mycket intressant reflektion som jag tror är korrekt.

  Det skulle vara intressant att veta om det finns något samband mellan att vara PK och modemedveten vad gäller kläder. För egen del är jag inte ett dugg PK och struntar fullkomligt i klädmodet.

  Gillad av 4 personer

  • pllay skriver:

   Absolut, att simma mitt i strömfåran är att skydda sig likt fisken i stimmet.
   Primitivt och fegt men effektivt, vill man undvika risken att förlora i det sociala spelet är Jantelagen ett gott rättesnöre.
   Och just det sociala spelet är vår i särklass viktigaste syssla i livet, mer så ju osäkrare man är på sin plats på stegen.
   När man passerat zenit och spelet förlorat lite av sitt värde har man råd att vara mer fritänkare, att ta ut svängarna lite mer, att stå fast vid de udda idéer man funderat på.
   Det ska fan vara ung och osäker, nu är man gammal och fri, äntligen.

   Gillad av 3 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Ja, vi är ju flockvarelser. Jag har läst att om man utesluts från flocken men har full tillgång till alla fysiska förnödenheter man behöver slå lever man ändå max åtta månader. Vet dock inte hur de kommit fram till det men det skulle inte förvåna mig om det är så.

    När jag var i tonåren kunde jag skämmas över min mamma som sade som det var och struntade i vad folk tyckte om henne. Det var då. Nu ser jag med glädje att jag ärvt lite av denna egenskap.

    Att vara ung är inte roligt. Som världen ser ut får jag säga med Zarah Leander: jag är glad att jag inte längre är ung.

    Gillad av 4 personer

 15. Observatör skriver:

  Åsikter är inte bara modeaccessoarer utan också klassmarkörer. Det finns en nervös, urban akademisk medelklass som genom att uttrycka vissa åsikter markerar sitt avstånd till den hemska underklassen som bor ”på landet”, gärna äter kött, gillar dansband, begriplig konst och traditionella könsroller samt röstar på SD.

  Gillad av 3 personer

 16. MartinA skriver:

  Det påminner om när apor sitter i flock och plockar löss ur varandras päls. Ett lågt tjattrande sorl sprider sig och aporna trivs.
  Jag tänker ofta på oss människor på det sättet. Inte för att nedvärdera utan med en sorts varm samhörighet. Till exempel framförde jag nyligen att det kanske skulle vara effektiv propaganda om Swebbtv hade panelpublik en gång i månaden/kvartalet eller så. Ungefär som apor som ser att en annan grupp apor tycker att något är väldigt intressant så blir alla andra apor väldigt intresserade av vad det är för något. Det är bara en bra nivå att tänka på oss och våra sociala grundfunktioner. Det gör det lättare att se förbi utanverk.

  Gillad av 6 personer

 17. oerdoeg skriver:

  Shakespeare skulle ha nickat igenkännande …

  Hamlet: Ser ni det där molnet där borta? Det har nästan skapnad av en kamel.
  Polonius: Ja, minsann, det är riktigt likt en kamel.
  Hamlet: Mig tyckes det är likt en vessla.
  Polonius: Ja, rygg har det som en vessla.
  Hamlet: Eller som en valfisk.
  Pol. Ackurat som en valfisk.

  http://runeberg.org/hagberg/a/0249.html
  (Stavningen moderniserad)

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Shakespeare levde i en tid som liknade vår. Totalitarismen hade även då tagit överhanden och det började bli klart att de som förnekar sitt hyckleri själva är de största hycklarna. Så här skrev Thomas Adams (1583-1652) i The white deuil, or The hypocrite vncased:”Who will totally cleare himselfe [of hypocrisy] … Let me tell thee, if thou doest, thou art the worst hypocrite. … He that … sayes, he hath not sinned in hypocrisie, is the rankest hypocrite”

   Gillad av 6 personer

 18. Anders L. skriver:

  Till kaffet och avecen förklarade du väl också att de bör skaffa passagesystem till huset, använda centrallåset i bilen, skaffa pepparspray från Tyskland, förbereda barnen och barnbarnen att flytta utomlands samt göra detsamma med sina tillgångar. Fast det gjorde säkert.

  Gillad av 2 personer

 19. phnordin skriver:

  Självfallet skall man ha rätt att yttra sin mening utan att bli åthutad. Vi lever förhoppningsvis i en värld där man har talets frihet även om det ibland krävs mod för att framföra en avvikande åsikt . Sättet att framföra den är många gånger avgörande.

  Gillad av 1 person

 20. Aha skriver:

  Intressant perspektiv att åsikter är mode. Det blir i så fall de svaga själarnas mode, själar som inte förmår ta ställning i livet. Tydligen kan man ändå nå framgång utan den egenskapen.
  Det är obegripligt att förment framgångsrika människor kan undslippa sig sådana grodor som att ”En bordsgranne förklarade att problemet med migrationen inte är migrationen utan att Sverige är så urbota dåligt på att integrera migranter.” Det har varit ett problem i trettio år och då borde man väl ändå tycka att vi måste minska på intaget om vi inte klarar att hantera volymerna. Man måste ha tydliga idiotinslag i själen för att inte tycka så vilket på middagen hade kunnat vara en uppbrottsreplik av guds nåde :).

  För övrigt en eloge till att Nya medias ställningar hålls även i mer solenna sammanhang. Det gäller att missionera och ge floskelmaskinerna en match.

  Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Jag tror inte det handlar om svaghet utan om ointresse för samhällsfrågor. Att de ändå nått framgång i livet är inte särskilt konstigt, eftersom de sannolikt inte varit lika ointresserade av sin egen karriär.

   Gillad av 1 person

 21. Lars Bernhoff skriver:

  Patrik lyckades även här få in det förhatliga välfärdsindustriella komplexet på slutet, eftersom de är (befogat) syndabock i många sammanhang. Varje verksamhet är övertygad om sin egen stora betydelse och vill expandera.
  Det viktiga tycker jag är att de som har kunskap ska våga stå upp för den. Många som vill plocka löss och trivas har mest kunskap om en åsikt som kan passa in. Det är förödande eftersom det inte blir någon ändring till det bättre om man inte försöker ta ställning till vilka saker som är viktiga och våga säga och argumentera för det. I de frågor som är viktiga bör man försöka hitta en historia eller exempel som är tankeväckande och kan med uppenbara fakta vrida till diskussionen från schabloner av modekaraktär till starten på en mer givande dialog. Då kommer det också fram andra kommentarer i den riktning som du har lyft fram i ditt exempel.
  Har du en gammal lång kavaj måste du våga försvara den istället för att be om ursäkt för att du inte har en trång och för kort kavaj som inte passar dig. Bättre att använda kvalitetskläder och inte uppmuntra modeindustrin förrän de blivit klimatsmarta, Finns alltid argument. Stå för din åsikt.

  Gillad av 1 person

 22. Björn skriver:

  Tack Patrik, för dagens första spontanskratt!(frun undrade vad som tagit åt mej!) Liknelsen med apor i flock som plockar löss ur varandras pälsar, var ta mej fan det bästa och roligaste jag läst på länge!

  Gillad av 1 person

 23. MYCKET BRA TEXT skriver:

  MYCKET BRA TEXT

  Detta är ett särskilt bra avsnitt ur texten.

  Människor tycker om att sitta i grupp och framföra förutsägbara uppfattningar som alla delar. Det kallas att ha trevligt. Det påminner om när apor sitter i flock och plockar löss ur varandras päls. Ett lågt tjattrande sorl sprider sig och aporna trivs

  Gillad av 1 person

 24. pllay skriver:

  Patrik, att du inte möter direkt motstånd då du säger din mening är odelat positivt.
  Din omgivning börjar förbereda nya trender i åsiktsmodet och vill se din kollektion.
  Fotarbetet har kommit igång för avstamp i ny riktning.
  Gott så.

  Gillad av 4 personer

 25. Mats R skriver:

  Åsiktsmodet är ett uttryck för att folk egentligen inte tycker någonting alls. De bara rapar upp vad andra har sagt och som för tillfället är populärt inom media. Varför besvära sig med att tänka själv, det har ju media redan gjort åt en?

  Gillad av 2 personer

 26. Rikard skriver:

  Hej.

  Helt rätt – din bästa text på länge (vilket inte skall tolkas som att andra alster är annat än bra och läsvärda, den här är helt enkelt bättre).

  En fullständigt korrekt beskrivning av hur vi är i grupp, dessutom. Normalitet är kvantitativt, och socialt umgänge går ut på att skapa ”Vi” och ”Oss” genom att snabbt etablera vad vi tycker hur vi förhåller oss till omvärlden – exakt vilken åsikt det rör sig om är helt ointressant för dessa hjärnans funktioner.

  Det kan lika gärna vara att tulpanlökar är mer värda än guld, som att det är en rättighet att inte dela med sig av överflöd, eller att stöld är egendom. För hjärnan är det ett och samma.

  Bättre ha fel tillsammans, än ha rätt ensam, tycker hjärnan, för det alla vet och tycker och känner är rätt, sanning, tro och godhet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Vi är för övrigt inte som apor; vi är apor. DS

  Gillad av 7 personer

   • Rolf Wasén skriver:

    Inte så lätta att hitta bara. Har samlat sådant material i en bok vid namn ”Dykning på djupt vatten”. Men brasklappar klarar jag mig inte utan för färden mot ”rätt” är ibland en irrfärd och det rätta ibland något oskarpt.

    Gilla

 27. Liam skriver:

  https://samnytt.se/aven-om-alla-nya-jobb-skulle-ga-till-invandrare-skulle-det-inte-racka/
  Ett återkommande tema i debatten om invandring och integration är att om bara invandrarna får jobb kommer alla integrationsproblem att lösa sig. Det är naturligtvis inte sant, men även om det vore så, skulle det fungera om och endast om invandringen var begränsad av sysselsättningsökningen i svenska ekonomin. Den bistra sanningen är att sedan år 2000 har invandringen överstigit jobbtillväxten med 30 procent.

  Gillad av 2 personer

  • CC skriver:

   Situationen är något sämre än den som beskrivs här. 167 000 migranter var hösten 2018 inskrivna för att läsa svenska vid SFI. Och cirka 200 000 utlänning ar finns fortsatt i Migrationsverkets rullar som sökande.

   Och därutöver finns närmare 100 000 andra migranter som bara finns här utan att ge sig till känna för myndigheterna. Och så alla låtsasjobb/tärande jobb så som t.ex. tolkar, assistenter åt egna barn, hemspråkslärare, subventionerade anställningar m.m.

   Lägg därtill alla migranter barn och alla invandrare över 65 år. Alla dessa försörjs också via olika bidrag. Ingen av dessa betalar in nörande pengar i skatt. Alla dessa får pengar från våra skatter.

   Plus horder av migranter som försörjs direkt av socialbidrag (försörjningsstöd har man döpt om bidraget till). Så totalt finns det idag mellan 1,5-2,3 miljoner migranter / utlänningar som inte arbetar, inte försörjer sig själva med riktiga jobb.

   Det 7-klöverns politiker har gjort mot oss infödda svenskar med svenska rötter anser jag är brottsligt.

   Gillad av 5 personer

 28. Hovs_klipphällar skriver:

  Ett både roande och tankeväckande inlägg. Aporna som plockar varandra var en dråplig metafor!

  Visst går det mode i politiska åsikter, bara att konsekvenserna är långt mer allvarliga än klädmodets växlingar.

  Tydligen har det varit fullt möjligt att på 70-talet skapa ett mode att Sverige borde bli ”mångkulturellt”, till exempel, och ingen verkar ha orkat sätta sig till motvärn mot den huvudlösa åsikten. På så sätt kan åsiktsmodet komma att föreskriva en räcka åsikter som inte bara är osköna men även direkt samhällsförstörande.

  Gillad av 1 person

 29. Katrineholm skriver:

  Till Herr Molin och andra som fragar varfor jag inte sitter ut mitt namn. Svaret ar hansyn till mina barn/barn barn. En son, hog chef sager till mig ”Satter du it ditt namn stoppas min karriar”. En andra son ar radd for kritik fran andra vanstermanniskor. Ett barnbarn, foretagare, ar radd for att inte fa uppdrag.

  Sadan ar verkligheten I dagens Sverige. Som en svagerska sa for manga ar sedan: man haller kaften och knyter naven i fickan for att inte forlora jobbet.

  Namnen pa dem som skriver uppriktigt pa DGS finns sakert redan I statliga register.

  Katrineholm

  Gillad av 6 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Det är vad som sägs som är det väsentliga, inte vem som säger det. Det är snarare så att det är lättare att avfärda det som sägs med ett ”jaha, är det han, då är det inget att bry sig om”. Vet man inte vem skribenten är måste man läsa/lyssna mera innan man kan avfärda det som sägs.

   Skulle man kräva, som dagstidningar numera tycks göra, att man publicerar sitt namn leder det antagligen till att många kloka åsikter aldrig kommer fram. Vi lever i en tid när det är förenat med personlig risk att vara öppen.

   Ett enkelt sätt att komma runt kravet på att publicera sitt namn är dock att välja ett vanligt namn som pseudonym. Under flera år använde jag ett namn som bärs av närmare 4 000 svenskar. Andra fick sina fiskar varma för att de var anonyma men det var ingen som gav sig på anonyma jag. 🙂

   Gillad av 3 personer

 30. Ulf skriver:

  Intressant dock har jag inte samma upplevelse själv. När jag hävdat annan åsikt i klimatfrågan har jag snarare möts av alltifrån väldigt obehagliga och aggressiva reaktioner till absolut tystnad. Endast enstaka reaktioner som innebär reflektion.
  Efter FN reportagen så lär det väl bli värre. Kommunismen gör comeback i ny skepnad endast 30 år efter Berlinmuren. Det kunde man inte trott då när den föll.

  Gillad av 1 person

 31. olle reimers skriver:

  Modet dikteras av den influencer som är först med att sätta på sig ett särskilt plagg och lyckas få ett fotografi publicerat i Expressen.

  Likadant är det med åsikter. Det gäller att vara lyhörd om man vill vara med i gänget.

  Gilla

 32. christer jacobsson skriver:

  Spot on det där med apor i flock.Vi vill alla tillhöra en flock.Ingen vill bli ensam eller utstött för då kommer dödsångesten eller livets meningslöshet över en snabbt.Därför håller vi med varann eller håller tyst.Så att det blir lugnt.konfliktfritt och tråkigt.även om vi är av en annan åsikt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.