Stefan Hedlund: Morgans samtalsterapi

Stefan Hedlund

I diskussionerna kring den accelererande svenska gängkriminaliteten finns en sanning som sällan får den uppmärksamhet den förtjänar, nämligen den som säger att staten alltid är starkast. Den sicilianska maffian är ett utmärkt exempel. När Benito Mussolini kom till makten lyckades han genom att mobilisera den fascistiska statens fulla våldspotential faktiskt helt utplåna den organiserade brottsligheten.

Det ligger en betydande paradox i att det var den amerikanska krigsmakten som efter landstigningen på Sicilien skulle komma att återupprätta maffian. I kampen mot italienska och tyska styrkor behövde man hjälp från lokala krafter. Överlevande mafiosi erbjöd sina tjänster och fick i utbyte spelrum för att åter bygga upp sina organisationer. Det skulle kräva betydande insatser från italienska och amerikanska rättsvårdande myndigheter innan man kunde återta (någorlunda) kontroll.

Betydelsen av detta exempel ligger i att kampen mellan Mussolini och maffian så väl återspeglar det vägskäl svenska politiker nu står inför. Det kan inte råda någon som helst tvekan om att staten rent teoretiskt har alla förutsättningar att vinna kampen mot gängen. Skillnaden i våldspotential och övervakningsförmåga är astronomisk.

Problemet ligger i att det öppna, demokratiska samhället hyser en stark inneboende motvilja mot att låta staten också använda det våld man förfogar över. Man kan förvisso hävda att det finns starka inneboende värden i dessa restriktioner, värden vi så långt möjligt är måste upprätthålla. Samtidigt får vi inte blunda för att konsekvensen av denna motvilja har blivit att polis och domstolar agerar under så kraftiga restriktioner att man i kriminella kretsar inte längre tas på särskilt stort allvar.

Hela det svenska rättsväsendet förblir genomsyrat av kvarlevor från sjuttiotalets vänstervurm för brottslingar, på brottsoffrens bekostnad. Den svenska rättstillämpningen vilar på att det är skadligt för individen att sitta i fängelse, och domstolar väljer så långt möjligt att utdöma andra straff. Även när det blir fängelse dömer man helst i lägre delen av straffskalan. Återanpassning skall underlättas av frigivning efter halvtid, och straffrabatter tillämpas både för unga och för förövare som begått många brott. Polisens möjligheter att använda
tvångsmedel är likaledes starkt beskurna. Våldsverkare skall i första hand bemötas med dialog och klatschiga armband. Det blir mot denna bakgrund mycket enkelt att avfärda krav på hårdare tag som populism, eller än värre.

Trots att den allmänna opinionen i allt högre grad har vänts emot denna prioritering av brottslingar framför brottsoffer händer mycket lite i praktiken, och då det sker är det under galgen. Skärpningar av rättspraxis tenderar att bli alldeles för lite, alldeles för sent. Anledningen är att det har förblivit så tilltalande för politiska och mediala eliter att hävda att det öppna samhället inte får kapitulera inför brottsligheten, att vi måste framhärda i humanitet. Även i ett mycket kritiskt läge av accelererande våld måste rättssäkerhet vara den allt överordnade principen, och alla eventuella skärpningar måste föregås av långa utredningar.

Vad svensk erfarenhet nu allt tydligare visar är, att det här finns en inneboende motsättning, som säger att självpålagda restriktioner kan leda till att det öppna samhället i stället förlorar kampen mot brottsligheten. Den gränsen är nu nära att överskridas.

Hur många gånger har vi inte tvingats lyssna till intervjuer med unga gängmedlemmar som hånfullt ställer den helt uppenbara frågan: ”Tror du jag är rädd för snuten?” När staten har bundit sina händer så hårt att den tvingas finna sig i att bli öppet förhånad av brottslingar, som vet att de har mycket lite att frukta, då borde alla varningsklockor ringa.

Den grundläggande sanningen förblir att staten i kraftmätningen med den organiserade brottsligheten alltid kommer att vinna, förr eller senare. Den stora frågan är hur stort priset måste bli. Ett avskräckande exempel är Filippinerna, och President Dutertes användning av dödspatruller i kampen mot narkotikan.

Det är just detta som gör att Morgan Johanssons samtalsterapi om gängvåldet genast måste upphöra och ersättas av kraftfull handling. Problemen går inte längre att prata bort. I den ständigt pågående kraftmätningen mellan stat och brottslighet finns en inneboende dynamik, som lever sitt eget liv.

För varje dag som går växer de kriminella gängens styrka i relation till staten. I takt med att de får tillgång till allt tyngre vapen blir de allt mer våldsbenägna, och för varje begånget mord växer antalet relationer där blodig hämnd måste utkrävas.

Samtidigt växer det fram en ny generation av unga kriminella, som etablerar kontroll över det polisen kallar ”utsatta områden” och utvecklar en kultur av öppet förakt för staten, där inräknat beskyddsverksamhet och att vägran att vittna eller på annat vis bidra till att våldsverkare lagföres.

Någon dag kommer staten att tvingas ut på banan, för att visa vem som faktiskt är starkast. Ju längre detta dröjer, desto starkare kommer våldstillämpningen att behöva bli, kanske till slut i form av rent militära insatser. Om det dröjer riktigt länge, är det alls inte säkert att rättsstaten och det demokratiska systemet kommer att överleva. Det är därför det nu är så brått, och så mycket som står på spel.

67 reaktioner på ”Stefan Hedlund: Morgans samtalsterapi

  • Törnrosa skriver:

   Ursäkta mig. Det Hedlund sysslar med i sitt inlägg är – i mina ögon – kvalificerat skitsnack. Inget hindrar domare från att följa lagarna till punkt och pricka när de ser varthän det barkar.

   Och redan från början var det klart att det var ett annat slags klientel än medelsvenssonska avarter de hade att göra med när det gäller invandringen. Skottlossningar, gängvåldtäkter. attacker mot blåljuspersonal m m.

   Blir uppriktigt förb-d när jag läser det uppgivna gnället från Hedberg. ”Dumma, dumma Morgan.” Nu ser vi i stället t o m hur domare förföljs av chefspersoner när de försöker framföra sina åsikter som vanliga svenska medborgare. mvh

   Gilla

 1. MartinA skriver:

  Hedlunds generation har funnit för gott att importera en tillräcklig mängd personer från tillräckligt våldsamma områden för att nu det enda som kan på något sätt motverka det förutsägbara kaos som uppstått är en fascistisk stat. Då infinner sig misstanken om inte Hedlund och hans gelikar har varit fascister hela tiden? Det hela är som den där Chaplin filmen när han är glasmästare och tar hand om en gatuunge som har till uppgift att slå sönder skyltfönster så Chaplin kan komma och laga dem. Jag måste välja mellan tron att dessa polis och övervakningsvurmare är fullständigt mentalt efterblivna. Eller att de varit fascsiter hela tiden. Vad ska jag tro? Jag har sett varthän det barkar sen Carl Bildt återstartade massinvandringen under värsta lågkonjunktur. Men de säger ifrån först nu när de ser en möjlighet att inrätta en polisstat. Vad ska jag tro?

  Och om ni nu får er polisstat och återupprättar kontrollen. Vad kommer ni då använda denna kontroll till? Mer massinvandring? Mer Svenskhat? Mer dekadenta fester för ”eliten”? Mer inskränkning av våra ”rättigheter”? Vad ska jag tro?

  Nej säger jag. Det är inte värt det. Etablissemanget i Sverige hatar oss. Varje uns av ökad makt de får kommer de använda för att skada oss ännu värre. De hatar oss. Det är den enda slutsats man kan dra. Vad som helst är bättre än att ge mer makt till etablisssemanget i Sverige. För vad kommer sen? Mer ondska. Det är allt.

  Gillad av 10 personer

  • Ofrivillig svenska skriver:

   MARTINA: Att de varit fascister hela tiden är väl helt klart det troligaste, det har ju trots allt inte saknats kunnigt folk som har varnat, vilket de kunde göra t.o.m. i MSM under nittiotalet. De har ju i decennier motverkat kontanter, en kamp som givetvis underlättas av att folk och företagare inte törs ha cash på sig pga rånrisken från massimporten, det är bara ett exempel som tyder på att ”de vill ha det såhär”.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är oundvikligt att känna sympati med samtliga totalitära ideologier om man är i grunden totalitär. Det är ett klaustrofobiskt tillstånd. Man söker, men finner bara nya varianter på samma sak: liberalism, fascism, socialdemokrati, moderatism, national-socialism, feminism, identitetspolitik, kommunism. Man finner ingen utväg. Man ser inte det gemensamma.

    Gillad av 3 personer

  • Humvee33 skriver:

   Ja det är ju deras fel. Jag tror dock att förklaringen är att vänstern tog över folks moraliska kompass, och har skuldbelagt allt som inte ligger i linje med deras doktrin om mer makt och pengar. Så i den meningen så har dessa människor tjänat en vänsterfascism.

   Jag försöker reda ut hur detta kan brytas och jag tror att skulden måste bäras och denna växer hela tiden. Därför är jag sympatisk inställd till tonen i dina inlägg, du låtsas inte att det inte finns en skuld. Någon är skyldig och etablissemanget har fått svenskarna att uppbygga en falsk fantomskuld för deras egen existens. Klimathysterin är bara ett ytterligare steg, ett mycket effektivt steg. Allt för att hålla uppmärksamheten borta från att det finns en verklig skuld som måste läggas på de skyldigas axlar, i varierande grad så klart, vissa kan nog leva med den, men de drivande, de styrande, deras skuld är verkligen i nivå med landsförräderi. De kan inte dömas än eller någonsin, men vi kan tala om dem och till dem som DE SKYLDIGA. Våldtäkter, sprängningar, skjutningar och politisk förföljelse har inte uppstått ur intet, utan genom aktiva politiska beslut och medias uppbackning.

   Gillad av 8 personer

  • MartinA skriver:

   ”Window repairs”:

   Rollista:
   Charlie Chaplin – Hedlund
   Fönsterkrossaren – Massinvandringen
   Fastighetsägarinna – De Svenska Åsnorna
   Poliskonstapeln – MartinA

   Gilla

 2. Erik2 skriver:

  Det är bra. En annan, kanske mer dystopisk, beskrivning av samhällets agerande mot brott är att staten betraktar de kriminella som de sina. Alla nettoskattebetalande medelklassare (ja, begreppet har satt sig) är inte statens de sina utan tvärtom. Därav den relativa mildheten mot kriminella och den relativa hårdheten mot de laglydiga som exempelvis urinerande 60-åringar vid vägkanter.

  Gillad av 1 person

 3. A skriver:

  Jag tror du underskattar problemen Stefan och överskattar denna stats styrka. Var ser du att denna enorma styrka sitter och ruvar. Var befinner den sig just nu?? Se på varje stad, vad ska hålla vad i schack. Du önsketänker som alla svenskar. Ett ögonblick så ska du få se på nästa steg ned mot källaren. Då kommer du att drömma om denna tid, som numera ouppnåeligt lugn.

  Mvh A

  Gillad av 9 personer

  • olle reimers skriver:

   Statens styrka uppenbaras först när den kombineras med en vilja att använda den.

   Läs gärna Arne Weinzs bok ”Perfekt Storm”, så förstår du vad jag menar.

   Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Ja och den styrkan och viljan finns inte så länge media lyckas splittra oss med sin lögnaktiga beskrivning av verkligheten. Om media vore sund skulle det skrivas och pratas så att 90 % av svenskarna skulle sluta upp bakom resoluta tag mot problemen. Media mörkar dock och skuldbelägger fel och fokuserar på klimat och annat och håller oss splittrade. Jämför hur BBC lyckades ena britterna under andra världskriget till kamp och uthållighet. BBC mörkade inte att det var krig. De lät Churchill komma till tals.

    Gilla

   • pllay skriver:

    Stefan, idag är BBC snabbt på väg att bli en kopia av SVT.
    BBC kör dagliga attacker på Brexit, Boris J. och Trump.
    Merparten av alla intervjuade är starka motståndare till Brexit och Trump.
    Opinionsundersökningar pekar på att motsatsen är närmare sanningen.
    BBC tillsammans med pressen målar upp skräckskildringar om UK lämnar EU, svält, kollapsad valuta, stängda gränser, ingen import eller export, står inte klimatrörelsen efter då det gäller framtiden, om UK inte böjer nacke och ber underdånigt om att få behålla snaran om halsen väntar helvetets alla plågor landet.
    Förr såg SVT upp till BBC, nu ser BBC upp till SVT. Olika orsaker och skilda tider.

    Gillad av 4 personer

   • Palle9 skriver:

    PLLAY: Om BBC: stämmer, redan under gulfkriget var detta bolags rapportering så ensidig att soldaterna döpte om det till Bagdad Broadcasting Corporation … BBC och SvT har således det gemensamt att deras överordnade syfte tycks vara att vinkla rapporteringen så att det gör största möjliga skada mot den egna (ursprungs-)befolkningen.
    Ett par av de senaste Uppdrag Granskning-programmen tar dock upp angelägna ämnen och utgör därmed undantag från regeln. Den individ kallad ”Hassan”, som presenterades senast var ett praktexempel på en person, som är fullständigt likgiltig för allt lidande och all skada han åsamkar andra medborgare. Silkesvantar mot sådana parasiter är inte rätt medicin.
    Morgan Johansson förtjänar all kritik, som Stefan Hedlund m.fl. riktar mot honom (jfr Ledarsidorna för detaljer), men skänk gärna en tanke åt de åtta förlorade åren under Reinfeldt-regeringen, passivitet inom brottsbekämpningen var väl bara förnamnet för den perioden.
    Även med befintlig lagstiftning är det förvånande att bevittna hur utfärdade domar oftast landar i den nedre delen av straffskalan – dessutom utdöms utvisning alltför sällan. Med en sådan domarkår måste politikerna lagstifta om obligatorisk utvisning för brott på en viss definierad nivå.

    Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Ett problem man inte kommer runt, är kostnaderna för de inlåsta. – En snäll lösning på hur man får ner dem till en bråkdel består i att erbjuda de dömda valet mellan ett kortvarigare straff ”på vatten och bröd” och ett längre på de villkor som gällt hittills.

  Skillnaden i tid kan då avstämmas så att flertalet väljer det för skattebetalarna billigare alternativet.

  Kostnaderna för utvisning-avvisning kan också kapas ner till en bråkdel, om man lyfter över ansvaret för återbördandet till den oönskade som alltså bara hänvisas till en enklav intill flygplats varifrån den är fri att ta sig vidare. – Medan konsekvenserna av att sedan påträffas på förbjuden mark och på att underlätta för illegalas försörjning och boende måste avstämmas på rätt nivå.

  Man har inget val mellan milda straff och hårda straff. – Påföljderna måste avstämmas på den nivån som fungerar: Som gör det mera fördelaktigt att välja acceptabelt beteende framför oacceptabelt. – Det är alltså ingen politisk fråga.

  Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, det stämmer nog. Men det är viktigt att förstå varför. Det är för att det är en egen organisation med en egen klart definierad och avgränsad uppgift. Inte primärt för att de har stora vapen och får bortse från en del regler. De är kort sagt icke-totalitära. De hotar ingen som inte omfattas av uppdraget och deras resurser kan inte tunnas ut och spridas på oändliga alternativa uppgifter.

    På samma sätt, fast tvärtom, är det med den svenska polisen. Den centraliserades och förlorade kraft och effektivitet. Den ytliga analysen säger att det var centraliseringen som var orsaken, men den möjliggjorde bara totalitariseringen, upplösningen av uppgiftsområdet i en okontrollerbar soppa.

    Skolans problem har en likartad orsak: ambitioner som har höjts tills de inte längre kan uppnås, och då står man i praktiken utan.

    Gilla

  • Södernalmsrealisten skriver:

   Har hört att inföt matchen Ali-Foreman 1974 (faan vad allting är länge sedan nu för tiden)
   så samlade Mobutu ihop alla kriminellas, med sin militär och radade upp dem på en fotbollsplan.
   Var tredje befalldes att ta två steg framåt. Och blev skjuten. Mobutu till de övriga: Gör ni ett enda litet hys före eller under matchen, så blir det samma för er. Det var lugnt i stan ETT DYGN.

   Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Sant eller inte. I min värld skulle det varit bättre om de som inte tog ett steg framåt hade fallit. Två tredjedelar av buset borta i ett enda svep. Strålande.

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Etablissemanget i Sverige, EiS, har gjort det lagligt att göra anställningsannonser som exkulderar Svenskar. Medan de fängslar de som gör motsatsen.
   Eis har gjort det lagligt för invandrade ledare såsom rapparens JCBUZs uppmaning att döda och förslava Svenskar och våldta Svenskor. Medan de anställt ”näthatsgranskare” som har en historia av djurplågeri som använder lagen mot pensionärer som utrrycker sin panik inför samhällsförändringarna. Släpar dem inför rätta och skandaliserar, traumatisera och bötfäller dem.
   EiS har förföljt och penaliserat alla som protesterar mot det här. De har gett sitt stöd till vänsterterrorister som kommer hem på natten och förstör bilar, spreyar fasader, kastar stenar genom fönster. De har förbjudit organisationer som NU vars ide var att värna att det finns Svenskar från att ha bankkonton, låtit polisen trakassera dem, ringt runt och försökt få dem avskedade från jobb.
   EiS ser till att en enorm överrepresentation av invandrad man, Svensk kvinna, syns i reklamen. Reklamen i Sverige är helt icke representativ.
   EiS har importerat hundratusentals män i vapenför ålder från världens våldsammaste kulturer.
   Etcetera, in absurdum. Vilka tror du EiS kommer använda Tropa de Elite emot? Allting tyder på att Etablissemanget i Sverige hatar oss Svenskar och tänker utrota oss. Varje uns av befogenhet du ger till dem kommer de använda emot oss.

   Gillad av 7 personer

   • Palle9 skriver:

    Martina: Väl beskriver du mardrömssituationen. Även jag har noterat t.ex. det du anför angående reklam – MENA-man + svensk kvinna mer regel än undantag och dessutom blandad kompott när det gäller någon form av barnkull.

    Gillad av 1 person

 5. Gerhard Miksche skriver:

  En bra början, men långtifrån en komplett lösning. Så länge grogrunden för gängen finns, d v s av andra kulturer än den svenska dominerade bostadsområden, kommer problemet att finnas kvar. Inte nog med det. Det kommer att förvärras på sikt genom den avsevärt högre nativiteten i dessa områden. För att ha en chans till framgång måste en hårdhänt hantering av kriminella kompletteras med en integrationspolitik värt namnet. Där de som vägrar att integrera sig får odla sin kultur någon annanstans.

  Gillad av 6 personer

 6. Tomas skriver:

  Morgan och andra i RU har åtminstone en välutvecklad egenskap, de är extremt duktiga i att med rent skitprat få åtminstone 7 partier att paralyseras. Ville man ärligt snabbt få en bättre situation skulle man köpa fängelseplatser i utländska brottslingars hemländer vilket SD föreslagit. Nu är jag övertygad om att Morgan, Lööf, Löfven mfl har en tydlig agenda att djävlas med den betalande svensken, understödda av ryggdunkande nätverkare som får favörer av dem, betalda av offren. M och KD agerar fortfarande som cirkushundar åt sossar, inte undra på att de flyr landet till en partyprins för att få lite friskluft.

  Gillad av 4 personer

 7. Aurora skriver:

  Det finns varken förmåga eller vilja hos 7-klöverpolitikerna att lösa situationen. Illusionen att alla brottslingar ska kunna botas är historia. Vi har nu stora grupper från länder där våld och kriminalitet är livsförutsättningar i psykopatiska samhällsförhållanden. Om inget görs snabbt, jag menar omedelbart bums, är det redan för sent. Vanliga människor blir hänvisade till att redan sig bäst de kan själva.

  Gillad av 6 personer

 8. Lars Bernhoff skriver:

  Hedlund nämner den för de flesta bortglömda historien om Mussolinis positiva åtgärd att få bort maffian. Många av oss brukar lyfta fram hur New Yorks borgmästare med lansering av nolltolerans för 20-30 år sedan vände trenden. Då blev det viktigt att sätta fast småbrottslingar eftersom om de fick utveckla EB brottskarriär så blev det grövre och grövre brott.
  Som skrämmande och för samhället förödmjukande lyckas en journalist för några dagar sedan intervjua en 19-åring ”Hassan” som var dömd eller misstänkt för 221 brott hittills. Med straffrabatt och flummigt krimvårdtänk hade ett domslut för ett antal brott gett 31 mån fängelse. När rabatter var avdragna blev det 2 mån fängelse!! Det går inte att förklara för en vettig allmänhet när man hör det på bästa sändningstid.

  Hur tydligt måste det presenteras för att politikerna ska begripa och göra något åt det uppenbart inhumana mot samhället genom att låta sådana personer få fortsätta sin brottskarriär. Hans brott inkluderade fysiska skador på sina offer varav ett var filmat när han med andra gangsters tog en bil på en mack.
  Som Hedlund påpekar så finns det en vacker vårdfilosofi från flumperioden 70-taklet där det tydligen fortfarande inte går att skilja ut vilka brottslingar som är mottagliga för välmenande vård för att kunna bli en arbetande nettoskattebetalare.

  Polisens makt är undergrävd å det grövsta. Politikerna har nu (samtalen om gängskriminaliteten) en chans att korrigera sina värsta misstag och skifta perspektiv till fördel för direkta och indirekta brottsoffer. Politikerna får sluta undergräva ett fungerande samhälle när facit tydligt visar att svenska myndigheter tappade greppet om brottsligheten med naiva tankebanor med förfärande resultat.

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Hassan sitter på en anstalt i Kalmar. Han är snart släppt. De som bor i trakten bör hålla hårt i sina Lexus, Audi, Mercedes och liknande. Han kommer slå nytt hastighetsrekord mellan Kalmar och Stockholm. I en stulen bil. Med tjuvtankad bensin.

   Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Lars, jag såg också inslaget om denne gangster. Övervakningsfilmen som visade det oerhört brutala överfallet på mannen som tankade sin bil var chockerande. Jag postade ett inlägg igår om vad jag hoppades skulle ske med ”Hassan” och hans gäng men det blev tyvärr censurerat. Min vrede är nämligen så stor när det gäller dessa personer som härjar och förstör. Polisen är genompolitiserad idag. Man blir inte chef om man inte har ”rätta värdegrunden”. Sådana som ”Kapten Klänning” kan göra karriär men inte personer av Giulianis kaliber.

   Gillad av 5 personer

  • A skriver:

   Det vore intressant om du Lars B kunde berätta ingående hur du kommer fram till att de INTE vill ha det så här. Jag menar inget illa utan skulle vara tacksam om du svarade.

   Mvh A

   Gillad av 3 personer

 9. olle holmqvist skriver:

  Ja ;Mussolinis uppgörelse ,med maffian och hur Väst satte in dem som borgmästare vid befrielsen – – det är en lärorik historia. Det finns en liten scen nånstans i Gudfadern tror jag. Filmen som lärt oss mer sociologi än ngn universitetskurs.M:s militärer omringade Maffianbyn ocjh släppte ut alla, men in ingen in – och polisen gick in beslagtog. Tänk om svensk polis + miltär gjorde så ? Omringade ett kvarter där man vet att det pågår ett och annat. Alla får fritt att lämna. Bo hos släktingat ngn veckaä

  Två saker vet jag: Åklagarämbetet femininiseras > snart är två av tre kvinnor. Och i kvinnofrågan-lägre beviskrav i våldtäktsmål. En trovärdigt framställd – sex år efteråt – berättelse räcker. Är följande manschauvinistisk noja ? Den beryktade kulturpersonligheten visste jag inget om före drevet. Straffet skärptes i högre rätt. Kan det hända sig ca ” nu ska vi sätta dit en riktig jävla karlslok…som tagit för sig och utnyttjat tjejer som vill uppåt”

  Hur många kvinnor kan prestera en trovärdig berättelse.som hämnd för att de blivit avvisade ? Skickat signalen – kom o stöt på mig – men det blev inget…” Mannen som inget gjorde den gången, – ett säkert sätt att skaffa sig en fiende..

  Skulle gärna se kartläggning av åklagarnas politiska inställning, andel FI-sympare t ex.
  Finns ju för andra, t ex poliser.

  Gillad av 4 personer

 10. Folke Lidén skriver:

  Ett problem är att allt ska ”förhandlas” mellan 7 partier. I synnerhet ska de två mest destruktiva partierna, V och MP, alltid ha ett stort inflytande.
  Ett annat är att politikerna tror att Sverige fortfarande är en större version av Mandelmans gård.

  Gillad av 2 personer

 11. Fredrik ÖSTMAN skriver:

  Problemet är den totalitära ansatsen, de naiva allmaktsfantasierna. Inom det totalitära paradigmet är humanism och nåd något man hoppas skall kunna moderera det totalitära prerogativet. Allt är förbjudet, statens makt är kolossal, fenomenal och allomfattande, men ”om bara” staten är human, ”om bara” alla är snälla och lydiga, så kan små kavitationsbubblor av civilisation temporärt uppstå inom der totalitära systemet. Vi kan tillåtas att välja partner, men inte granne. Vi kan tillåtas att välja sås till fredagsmyset, men inte fläsk i offentligheten. Men livets problem kan inte lösas inom totalitarismen. Vi måste vända ut och in på vår världsbild. Det är humanismen som måste vara överordnad och staten och dess apparat underordnad, begränsad, ”om bara”, men bara om bara. Då ser vi skillnad på drägget och bonus pater familias och behöver inte rädas polisen oavsett hur hårt den går åt brottsligheten.

  Gillad av 7 personer

 12. Aha skriver:

  Bra rutet.
  Sillmjölkarna finns tyvärr också inom polisen. Endast ca 50% av poliserna vill ha bort mängdrabatter för begångna brott och förkortning av straff.
  Detta enligt en enkät som redovisades i dagarna.

  Sverige är verkligen ett land som vill leva med sina problem.

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Värre än så. Av de 20 000 poliser vi har i Sverige är endast 7 000 någonsin ute i verkligheten. Undantaget när de är lediga från jobbet. Om av de 7 000 endast hälften är ”riktiga” poliser hur hanterar dessa Sveriges busar?

   Gillad av 1 person

 13. svenne skriver:

  Trots att situationen i nuläget har nått fram till ett akutläge där det gäller att kväsa den eskalerande kriminaliteten så oroar sig makthavarna mest för en mycket liten klick nazister och ett diskutabelt ”klimathot”. Att prioritera bekämpning av dessa företeelser motsvarar ett resonemang som hör hemma på ett mentalsjukhus och skall inte vara en ledstjärna för de som har det högsta ansvaret för landets väl och ve.

  Gillad av 2 personer

 14. Isabella skriver:

  Tack Stefan, för din klarsynta analys. Inte enbart för att den stämmer med min egen, utan för att om man läser historia och i synnerhet siciliansk, inser man att vi är ett liknande läge som Sicilien och stora delar av södra Italien, varit i sekler.

  Statsmakten i Italien och i synnerhet på Sicilien,har en annan tradition och kämpar med en vilja och effektivitet mot maffian, som helt saknas i Sverige.

  Morgan Johansson får representera all den tafflighet och oförmåga som hela regeringen uppvisar.
  Ett praktexempel på hur det går när känslorna styr och kunskapen saknas.

  Gillad av 2 personer

 15. Hortensia skriver:

  Tack Stefan, för att du påpekar de uppenbara motsättningarna mellan vårt kulturkristet civiliserade samhälles strikt behärskade våldsmonopol (som väl anpassats till normala svenskars och assimilerade invandrares fredliga leverne)…

  … och den hänsynslöst utövade, utstuderat sadistiska, rent barbariska kriminalitet, som sjuklöverns pajaspolitiker fortsätter att massimportera och ”naivt” underlättar spridningen av i precis hela vårt arma land. Sverige behöver omedelbart:

  1. Ny regering, ledd av SD. EBT får bli statsminister, om JÅ inte vill. Ut med UK.

  2. Återvandringsverk skapat av det noggrant PK-aktivistrensade Migrationsverket.

  3. Militär hjälp att genomföra massrepatrieringen snabbt och säkert för allmänheten.

  Gillad av 3 personer

 16. Björn skriver:

  Våra regerande politiker har målat in sig i ett hörn; de extraordinära insatser som alla vettiga förstår måste till, står i direkt motsats till tramset om ”allas lika värde” och nuvarande ”straffmyndighetsålder”!

  Gilla

 17. Elisabeth G skriver:

  Morgan kan ju ta och fundera över vilken rättssäkerhet vi har när gängen tagit över. Rätt svar: ingen. Det är faktiskt rysligt att se ett tidigare välfungerande land falla sönder.

  Gillad av 2 personer

 18. lenam skriver:

  Ett multikultisamhälle är inte något mjukissamhälle. Vem trodde det?Multikulti betyder hårda tag,stränga lagar, mer vakter, mer övervakning, högre kostnader för staten. Vem trodde något annat? Vi har inget val. Vi har bara måsten. Vi har fått det som vi ville.

  Gillad av 2 personer

 19. pllay skriver:

  President Duterte är det Filippinska folkets hjälte, mannen som givit dem trygghet och tro på framtiden tillbaka.
  En viktig skillnad är att i Filippinerna har polis och militär verklig tyngd, de är också nationalistiska, trogna folket i stället för etablissemanget, ett vapen i kampen mot korruption och brottslighet.
  I Sverige gäller motsatsen, vi saknar polis och militär och de organisationer som finns i deras ställe går etablissemangets ärende, inte folkets, detsamma gäller MSM.
  Jag tjatar om att landet går mot inbördeskrig och detta är orsaken.
  I Sverige kan etablissemanget utan verkligt motstånd öka trycket i samhället till explosion, säkerhetsventilerna demokrati och nationell sammanhållning är satta ur funktion.
  Inte heller kan dessa sättas i funktion igen då det skulle blåsa bort etablissemanget, något de aldrig kommer eller kan tillåta.
  Därför kommer det bli mycket värre innan det blir bättre.
  Resningen blir folklig och våldsam, men alldeles för sent för att rymmas inom etablissemangets demokrati.

  Gillad av 6 personer

 20. Willy Lindqvist skriver:

  Det verkar som om inte bara vissa invandrargrupper lever i ett pallellsamhälle. Det tycks också en betydande del av det svenska politiska etablissemanget också göra.

  Gillad av 2 personer

 21. Jan Andersson skriver:

  Problemet de rättsvårdande myndigheterna måste ta ställning till i varje nytt fall är att fängelserna redan är överfulla. Liksom hotellet ”Sweden”. Det finns inga lediga rum någonstans. Men gästerna har invaderat lobbyn och vägrar lämna lokalerna.

  Gilla

 22. Rikard skriver:

  Hej.

  Många bra insikter, och många tecken på tillnyktring i kommentarsfältet. Den del kommentarer ovan hade inte släppts igenom när bloggen var ny (det vet jag av egen erfarenhet).

  Här kommer dock en poäng som verkar ha förbisetts(?):

  Var det inte en viss grek som såg samhället som att en härskande klass filosofer använde en klass krigare att bevara maktordningen över en klass arbetare? Jo, så var det och på gott och ont och av nödvändighet är det så mänskliga samhällen över en viss teknisk och civilisatorisk nivå och storlek måste vara organiserade vare sig man ser det som ideal eller anatema.

  Men vilka krigarna är spelar ju ingen roll. Det som räknas är deras vilja till våld, och deras lojalitet mot filosoferna (vi får tänka oss att begreppet filosof idag motsvaras av termer som ägare och politiker).

  Nästa logiska steg för sittande politiska regim och även för dess ägarmotsvarighet inom storföretag och banker är en massiv upprustning av polis och militär, alternativt en till polisstyrka direkt underställd regeringen via en ny ministerpost. Denna polisstyrka som kommer att ha särskilda befogenhetsområden kommer uteslutande att rekryteras bland utlänningar, och kommer att agera motvikt mot eventuellt illojala eller rent av upproriska poliser och militärer.

  Och för dig som tycker det låter orimligt: läs lite historia. Titta på länder som Italien och Spanien och Portugal. Och snälla, släpp den där betingade reflexen som säger dig att ”sånt händer inte här”.

  Det finns inget som hänt i ett annat land, som inte kan hända här.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • A skriver:

   Bra Rikard, jadu den reflexen har jag aldrig haft, ens när jag var liten. Jag garanterar att det är sant, och minns exakt hur jag noterade skillnaden mot de andra i min klass. De lär fortfarande önsketänka. Men jag tror du har helt rätt, det värsta är det som händer.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Ja, vårt högmod, hybris och överlägsna attityd mot andra folk är nog det som blir vår baneman.
   Vi kommer med vår hybris köra multikulti ända in i kaklet, vi har gjort det förr i andra sammanhang, Poltava, 500%, enkammarriksdagen.

   Gillad av 1 person

  • Mv skriver:

   Mycket bra. Man kan ju bara se vilka som blir säkerhetsvakter. Hur fan resonerar de? Macken här anställde en gång en X, efter en vecka så hade de haft inbrott.

   Gilla

 23. Göran Fredriksson skriver:

  Regeringen kan fatta beslut på en fredag med tillämpning efterföljande måndag om den vill. Två gånger minns jag. Det var när regeringen ansåg att skattebetalarnas möjligheter att avsätta till pensioner blivit för stora. Ett beslut fattades när Kjell-Olof Feldt var finansminister, det andra när Anders Borg var finansminister.

  Kravet på att en regering skall orka ta snabba beslut kan således sägas vara att den vill djävlas med skattebetalarna. Oavsett vilka partier som ingår i regeringen.

  Gilla

  • Elisabeth G skriver:

   Jag tror att detta förekommit fler gånger. Vad saken gällde minns jag inte nu men det handlade om någon skatt där man beslutade om en lag som trädde i kraft bara ett par dagar efter beslutet för att medborgarna inte skulle hinna vidta mått och steg. Vill man bara så kan man men när det gäller kriminaliteten vill eller vågar man inte göra något.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.