Patrik Engellau: Till vad nytta?

Patrik Engellau

Häromdagen tjatade jag, bara som påminnelse, om min teori om var huvudmotsättningen går i Sverige, nämligen mellan å ena sidan politikerväldet med dess allierade och försörjda, å den andra den nettoskattebetalande medelklassen.

Snygg teori, Engellau, men vad ska vi ha den till?

En bra teori är praktiskt användbar eftersom den hjälper sina bärare att förstå, handla och i bästa fall till och med förutsäga. Min fru har en praktisk teori som säger att om hunden står och gnäller vid ytterdörren så vill han antagligen ut och kissa. Om hon handlar i enlighet med den teorin så avlöper det hela väl men om hon ifrågasätter den följer en hel del omak när den förtvivlade hunden till slut löst sitt problem inomhus.

Politikerväldets affärsidé är att beskatta nettoskattebetalarna och använda pengarna dels för egen del, men den delen är i sammanhanget obetydlig, dels till att försörja sina anställda inom den offentliga sektorn och dessas klienter. Över dessa har politikerna det slags makt som alla patroner har över sina underlydande som respektfullt tar emot sin ersättning och undviker att bita sin herre i handen, kort sagt en makt som kommer sig av att patron betalar.

Politikerna har även makt över nettoskattebetalarna, men det är ett annat slags makt, nämligen en makt som växer, om jag får vara överdrivet dramatisk, ur gevärspipor. Att medelklassaren över huvud taget betalar skatt beror inte så mycket på samhällssolidaritet och ädla känslor, även om sådant kan förekomma, utan mest på att politikerna disponerar en våldsapparat som de inte tvekar att sätta in mot tredskande skattebetalare. Den som inte betalar åker till slut i fängelse.

Politikerväldets förhållande till de ekonomiskt beroende underställda är således till sin natur annorlunda än relationen till nettoskattebetalarna. Den första gruppen håller politikerna i schack genom att betala – och om de underställda är missnöjda betala lite mera, typ nya ”lärarmiljarder” eller ”kömiljarder” – medan den andra gruppen hålls i schack genom hotelser om nya skatter och ännu mer genom härskartekniker såsom tillvitelser om underlägsen moral och rasistiska eller fascistiska böjelser. Den första gruppen är således mutad, den andra är kuvad.

Det hör till saken att medelklassarna till skillnad från övriga grupper är så hunsade att på det hela taget saknar den självkänsla och självsäkerhet som krävs för att försvara sig i det offentliga samtalet. De törs inte höja rösten av rädsla för att bli nedsmetade med invektiv. Därför saknar de medel att påverka politiken. De har exempelvis inga tidningar och inga etermedia och inget ledarskap som för dess talan. Inom kulturlivet är de helt utraderade. Endast inom näringslivet är de till stor del fredade. Företagsvärlden är deras habitat vare sig de är ledare eller anställda.

Om det ligger till på så vis med Sverige kan man dra några slutsatser.

En första slutsats gäller vad som händer om politikerväldet inte får den offentliga ekonomin att gå ihop. Det finns två sätt att lösa ett sådant problem: att skära i utgifterna och att höja skatterna (eller ta lån vilket är ett slags skattehöjning med fördröjd verkan). Det är sannolikt att politikerna kommer att välja att ta till skattehöjningar snarare än utgiftsminskningar. Skattehöjningar betyder nämligen mer makt till politikerna (eftersom de disponerar mer resurser) samtidigt som de slipper göra plågsamma ingrepp i sitt eget fögderi medan utgiftsminskningar representerar motsatsen.

En andra slutsats gäller kampen mot kriminaliteten. Enligt politikerväldets och det välfärdsindustriella komplexets tänkande motarbetas kriminalitet bäst med terapi, omsorg, omhändertagande och vård (kriminalvård), inte med bestraffning. Vård- och omsorgstänkandet har hittills inte lett till några framgångar men det hindrar inte att filosofin fortfarande dominerar. Att byta strategi vore för politikerväldet att erkänna ett misslyckande. Därför kommer troligen socialvårdsstrategin att tillämpas även i framtiden trots förväntat magra resultat.

En tredje slutsats handlar om hur Sverige ska kunna baxas upp ur det träsk där landet verkar vara på väg att köra fast. Orsaken till svårigheterna är politikerväldet och dess förödande ideologi, PK-ismen. Den enda kraft som kan utmana detta tänkande är den nettoskattebetalande medelklassen som instinktmässigt vet att PK-ismen leder till avgrunden. Problemet är att medelklassen saknar medvetenhet om sig själv. Den saknar också beslutsamhet och organisation.

Det bästa som kunde hända Sverige vore om medelklassen spottade upp sig och i egna media – tidningar, radio och TV – lyckades formulera en stark och genomarbetad verklighetsbild som mer trovärdigt alternativ till den PK-istiska berättelse som hittills dominerat i den svenska etern.

31 reaktioner på ”Patrik Engellau: Till vad nytta?

  • Axel skriver:

   Om jag hade makten och härligheten((som Löfvens pk maffia) skulle jag förorda.

   1 Putin får anlägga en bas på Gotland. Betalning för detta blir att skicka sina speecalförband och rensa upp inom gängkriminaliteten i förorterna.

   2 Deportera dessa kriminella element till Gulag i Ryssland.

   3 Även regeringen får ett respass till Gulag för omskolning.

   4 Under tiden hålls nyval i Sverige, förhoppningsvis inser Svennarna att det inte går att krama bort dagens problem.

   5 Efter omskolningen i Gulag kanske dom vågar angripa samhällsproblem i Svea Rike, dock inte i regeringsställnlng.

   Gilla

   • ludviggeorgiev skriver:

    Det finns säkert några läger kvar i Sibirien. Redan i oktober minus 20°; i november -30° och sedan ett par månader en riktig vinter -40 till -50°.

    Gillad av 1 person

 1. Östrahult skriver:

  Så rätt skrivet. Man kan dagligen relatera till saker i omvärlden när det gäller tema som kommer upp på DGS. Idag tänker jag: Hur ska ett land kunna vändas med de (oppositions-) politiker vi har? Tre av dem åker på mutfest med Bindefeld, som gör storkovan på festfixande för eliten och då tänker jag inte på överklassen utan på de som är rika på andras pengar. En småföretagare kan inte bjuda en affärsbekant på en vanlig lunch utan att skattemyndigheterna är framme och stör. Men här kan man swisha på vilt. Att Sabuni, den omogne Kristersson och den barnsligt naiva Busch Thor ger sig in i ett sådant sammanhang tillsammans med en av landets mest korrupta politiker Mona är illa.
  Ett annat exempel idag: Gamla gubbar som den grötmyndige moderaten men som egentligen likt flertalet moderater är sosse, Svegfors, oroar sig för gammelmedia. Det är akut kris och pöbeln håller på att ta över. Här gäller det att staten öser pengar över DN, SVD osv. så man blir av med lössen i den svenska pälsen. Man blir verkligen trött på dessa gamla grötmyndiga självgoda pösmunkar.
  Och så har vi en del av regeringen, MP, som vill att alla nyanlända ska få förstahandskontrakt på bostäder. Tänk vad de kan hitta på. Är det inte lika bra att lägga ut hela landet på auktion och skicka ursvenskarna till Sibirien?

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Men Svegfors var sosse redan när han skrev i och styrde över Svenska Dagbladet på åttiotalet. Borde vi inte ha stoppat honom redan då? Borde vi inte ha skaffat oss en egen borgerlig tidning redan då? Indoktrineringen går mycket, mycket djupt i Sverige. Alla är sossar. Alla tager totalitarismen för självklar och god trots att den injagar skräck och ångest i dem, vilket får dem att krypa i stim och bli lika varandra intill förväxling och uttrycka mesiga låtsasåsikter ingen kan tro på och sedan knyta näven i fickan. Sverige är ett vidrigt land.

   Gillad av 3 personer

   • Tomas skriver:

    Jag får erkänna att jag blev lurad något år angående Svegfors politiska natur. Det visar att när de enfaldiga socialisterna agnar med fett byte, betalat av oss, så fastnar även fiskar som man trott simmat i klarare vatten. Lööf, Sabuni och Björklund är andra varnande exempel. Moderaternas sanna natur kommer väl fram när och om Alice T ger upp försöket att få rätsida på karriärpolitikerna.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Socialismen är de notoriska skolplågoandarnas inandningsluft och fulländade organisatoriska redskap.

    Minns när du träffade Mats Svegfors i levande livet. Var han en vänlig själ eller redan då en översittare som väntade på rätt tillfälle att plåga någon annan?

    Gilla

 2. Fredrik ÖSTMAN skriver:

  Lenin konstaterade att socialismen behöver ett avant garde. Det var då han skapade bolsjevismen, leninismen, det hänsynslösa utnyttjandet av socialismens mekanismer för att styra, förslava och till stora delar utrota ett folk. Så nej, Patrik, de som förespråkar prat, pengar och privilegier för brottslingar tror inte att det kan fungera. De vet att den korkade massan kan fås att tro att det kan fungera. De socialistiska ledarna föraktar folket. Det är en extremt elitär rörelse.

  Gillad av 3 personer

 3. Christer L skriver:

  En bra text, men jag kom efteråt på att spetsen saknas. Detta att vissa politiska partier helt enkelt importerar röster enligt en långsiktig strategi. De har övertygelsen att ”alla är lika värda”, och med detta i ryggen ser de inget fel i intresset att invitera utlänningar att bli svenska medborgare. Detta är kärnpunkten, navet som allt det andra P E nämner kretsar kring.

  Socialdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet har importerat väljare för att förminska behovet av svenskt stöd. Man ljuger och förvränger om flyktingfrågan med hjälp av synkroniserade media för att få svenskar att rösta för sitt lands självdestruktion, och ljuger bra. Endast en ringa del av dem som ges asyl är flyktingar som behöver asyl enligt FN´s definition av asylbehovet. Svenska lagar och EU´s regler för migrationen kringås. Men detta avsiktliga utbyte av ett folk i enlighet med den infernaliska devisen om ”allas lika värde”, är enligt den av FN sanktionerade mänskliga rätten faktiskt ett folkrättsbrott. Detta oerhörda fusk med demokratin borde betyda någonting, och jag hade velat se det i P E´s text här.

  Gillad av 8 personer

 4. Sant i sand skriver:

  1494

  Ja detta går i den riktning jag tänker. Jag håller med om huvuddragen ovan men tycker ännu inte att vi ser det politiska vapnet som vänstern och pk-isterna använder kristallklart för att det har blivit som vattnet för fisken. Vänstern MÅSTE nämnas här för det var socialismen som fullt ut förstod att utnyttja kristendomens försvinnande. Detta är ingen liten sak, för vad hade kristendomen nästan monopol på tidigare? Jo moral, rätt och fel och gott och ont. Vad är då ett av redskapen med vilket religion och kristendom styr, jo skuld och skam. Detta går mycket djupt in i människor, man kommer till himlen visst, men viktigare är att inte hamna i helvetet. Det finns ingen bikt där man berättar om vilka goda steg man tagit för att säkra sin plats bredvid Sankte Per, utan endast motsatsen. När kristendomen inte längre satte moralen så var det jaktsäsong på denna, och socialismen och vänstern nedlade bytet.

  Det har för mig som politisk novis alltid varit så märkligt hur konservativa och ”höger” alltid behövt ursäkta sina åsikter, de börjar på bakfoten. Det är ju precis tvärt om, för socialismen har ett redskap till, nämligen lögnen och tvärtomet som A brukar skriva, så allt var från början tvärtom eftersom man inte betraktade hela utfallet av sina hållningar, rakt emot vad tradition, kristendom och den verenskapliga metoden lär.

  Jag får inte plats på 1500 tecken, utan får sluta med att konstatera att någon är skyldig för allt vi ser och måste fås att bära denna skuld.

  Gillad av 7 personer

 5. Vaknauppnu skriver:

  Ja visst ni måste gå ihop !! Mitt förslag Bygg vidare på SwebbTV. Ta ut det bästa ur de Alternativtidningar som finns och bygg nytt och stort. Låt polis värd namnet /finns intervjuer från Swebbtv börja med dem) undersöka hur många som vill återuppbygga polisen till en med det enda våldskapitalet vårt land skall ha. Det finns poliser och poliser, men de måste inom dagens institution göra det motstånd som behövs mot sina chefer och överordnande som ger så tokiga råd att landet går mot en kollaps. Att ta tag i alla de kontakter och vittnen som redovisat och fortfarande gör om hur det är ställt inne i bunkrarna= myndighets- Sverige. De är kanske många många fler nu som förstår att de måste byta sida.
  Läs denna länk, många fler siffror svart på vitt;

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vad skall polisen åstadkomma inom ett totalitärt paradigm där de har det slutgiltiga ansvaret för varje enskild handling? De måste agera slumpmässigt, otillräckligt, ansvarslöst, korrupt.

   Det finns en episod av Dr. House där House (Holmes) förhörs av en vidrig polisman, som påpekar, som ett faktuellt påstående, att polisen måste göra den slutgiltiga medicinska bedömningen om den först bedömer att läkaren inte är trovärdig eller uppfyller de krav polisen eller åklagaren eller ”lagen” ställer upp. Hans attityd störde mig i själen när jag såg programmet, men det tog lång tid för mig — även jag är indoktrinerad — att sätta fingret på det fel han begår. Det är det falska, illusoriska totalitära anspråket. Det är de infantila allmaktsfantasierna och vårt ogrundade antagande om deras nödvändighet.

   Gillad av 3 personer

 6. Aha skriver:

  Tekniken för TV för den nettobetalande medelklassen är gratis om man spelar upp/streamar över nätet.
  För den yngre generationen, upptill ca 40 år är tekniken en självklarhet.

  Tekniken finns alltså. Var finns alla de som måste fixa innehållet?

  Gilla

 7. Rutger skriver:

  För egen del har jag låtit mitt medvetande tagit sig nya uttryck. För en tid sedan skrev jag till Moderaternas Anna Körlig Jerlmyr i Stockholms och krävde åtgärder av vissa problem för min och andras nytta. Några av mina framförda argument för åtgärd var jag är nettoskattebetalare, försörjer henne och att hon är min tjänare, inte tvärtom.

  Vid skrivningen tvekade jag lite om jag trycka till henne så hon förstår sin plats. Efteråt kändes det riktigt bra att mopsa upp mig och strunta i fjäskandet. Jag fick inget svar tillbaka, vilket man normalt får. Troligen blev hon förbannat. Men tänk dig hon varit en hantverkare man anlitat som inte gör som man vill och inte ens svarar när kunden klagar. Den hantverkaren hade man sparkat ut direkt.

  Gillad av 5 personer

 8. Vax skriver:

  Civilminister Ardalan Shekarabi (S) besökte
  Grönkullaskolan i Alvesta där över sjuttiofem procent av eleverna har annat modersmål än svenska.
  Skolan där två kvinnliga lärare blev illa misshandlade..

  Anders Ygeman talade om att åttiotusen asylsökande skulle behöva utvisas under de kommande åren. Det närmar sig två år sedan regeringen ställde sig positiv till ankomst- och avresecentrum.
  Ändå har nästan inget hänt för att minska migrationen och därmed underlätta för kommunerna.

  Migrationen beslutas på nationell och inte kommunal nivå.
  Nu talas istället om en integrationsskuld hos den icke-nyanlända delen av befolkningen.

  Det ministern missar när han skuldbelägger de Alvestabor som valt bort Grönkullaskolan är att deras beslut, precis som asylsökandes, också är individuellt fattade och rationella.

  Segregation ser illa ut på pappret men inga medborgare har ansvar för att hjälpa politiker nå sina mål.
  Migrationspolitiken har beslutats långt över människors huvuden men dess följder landar mitt i deras vardag, samtidigt som Shekarabi tar flyget tillbaka till Stockholm.

  Jökarna i ett nötskal de sitter omgärdade av livvakter och kräver att svenskarna ska ge upp allt för att främja deras huvudlösa integrationspolitik.

  Gillad av 3 personer

  • Humvee41 skriver:

   Varför ser segregation illa ut? Vänstertänk rakt av, vår moral är idag vänster utan att folk inser det. Svenskarna behöver gå i samtalsterapi där terapeuten stoppar dem varje gång de ger uttryck för vänstermoral, dvs dold ondska. Det hade tagit mycket lång tid att få bort allt.

   Gillad av 1 person

 9. Samhällsklimatet skriver:

  Tillägg; Makt och kontroll utgör ett tvillingpar. De största företagen överglänser lätt flertalet länder i makthänseende. Men de hämmas ändå i sina tillväxtambitioner av olika länders särlagstiftning. Storföretagen söker alltid det ekonomiskt mest friktionslösa. Helst en värld utan några begränsningar alls. Nationalism fungera här som en bromskloss. Den måste därför bekämpas. För ändamålet sockrar man i det politiska spelet. En kraftfull kulturell omrörning splittrar människor. Kulturblandning som politik gör människor svagare. Denna svaghet ökar storföretagens makt. Gör människor mer lättstyrda, även som konsumenter. Helst skall människan likställas med varor och tjänster, vilka som helst. Fungera som en handelsvara bland alla övriga. Inte minst för att pressa löner och öka på egna vinster. Numera kopplar man denna agenda till klimatet. En effektiv plattform för att stärka den egna toppstyrningen. Man önskar införa mer av fundamentalism, utan så mycket av demokratiskt krångel. Samtidigt som man forcerar fram en klimatindustri. En påtvingad samhällsomställning skapar mer av ekonomiska omställningsvinster. Med miljöskatters hjälp får man ut mer kapital på marknaden. PK-människor sitter idag som väl dresserade hundar i deras knä. Man spelar upp olika krisscenarion över klimatutvecklingen, samtidigt som man själv far jorden runt i sina privata jetplan. Man har även fått politikerna att marknadsföra migrationen som ett humanitärt projekt. För det ändamålet krävs kontroll över media. Och den har man. Och till det en viss smutskastning av alternativmedia. Och försiktiga trevare att strypa det fria ordet. Ett stort imperiebyggande pågår. Denna gång omfattar det hela planeten. Faktiskt ett imponerande projekt. Där även vänstern hoppat på tåget. Svaga som de är för imperier och mer raka rör.

  Gillad av 3 personer

 10. lookslikeanangel skriver:

  Jo, det var det här med ”timing”!

  Nu tycker jag att tiden känns som – medium rare!

  PS Jag tror inte jag varit på roligare parties än i,
  och med folk från, Mellanöstern. Så, Micael
  Bindefeld! Skulle vi nu bara slippa den dystopiska
  delen så – hallleluja – party on…. ! DS

  Gilla

 11. Leif Lindau skriver:

  Ett utmärkt exempel på detta är klimatsatsningarna. På sex år med s- mp har Sveriges CO2utsläpp ej minskat. Miljarderna har gått till lekterapi för 10 000tals byråkrater som åstadkommit noll effekt på det påstådda problemet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.