Bitte Assarmo: Ung tjej i förorten: ”Allt jag begär är att kunna känna mig trygg i mitt eget bostadsområde”

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

– Jag har alltid trivts i området där jag bor. Men på senare tid vågar jag knappt gå ensam ens på dagen. Det säger Johanna, 26, som har tröttnat på politikernas nonchalans inför människors oro.

Det Goda Samhället intervjuar Johanna en vacker höstdag i mitten av september. Vi ses på en lunch i närheten av butiken där hon arbetar – Johanna är säljare i en klädbutik mitt i centrala Stockholm – efter att hon själv kontaktat oss och vill prata om det som händer i samhället idag. Johanna är 26 år gammal, men trots sin ungdom minns hon ett annat och tryggare Sverige.

– Politiker och journalister pratar alltid om att det var likadant förr, och till och med värre, och kändisar påstår att Sverige aldrig har varit tryggare. Men det är ju faktiskt bara skitsnack. Det kan ju hända att det är tryggare än någonsin för dem, men för oss som bor i förorten blir det bara mer och mer otryggt, säger Johanna.

Själv har hon vuxit upp i en av Stockholms mer invandrartäta förorter, och där bor hon fortfarande kvar. Men det är inte invandringen i sig som är problemet, förklarar hon, utan att det kommit så många fler på kort tid.

– Det var mycket invandrare i mitt område även när jag var barn, men det var inga större problem. De flesta var nöjda med att bo i Sverige och jag upplevde aldrig att det fanns några direkta motsättningar, i alla fall inte som nu. Många av dem som kommit på senare år tillhör olika klaner som vill ha makt över förorten, och inte minst över tjejer och kvinnor. Det är knappt jag och mina kompisar kan gå och fika i centrum längre, vi blir hela tiden uttittade av män och ibland skriker de efter oss. Deras egna fruar och döttrar ser man aldrig till annat än i matbutikerna eller vid torghandeln, och de flesta har slöjor och många har till och med heltäckande klädsel.

Så du menar att det är din och dina vänners klädsel som stör de här männen?

– Ja absolut. Och att vi har håret utsläppt. Men jag menar, det är ju inget extremt med min klädsel, säger Johanna som idag bär jeans och en tröja. Hallå, liksom, vad lever de här männen i för tidsålder egentligen?

Johanna tycker att det är politikernas fel att det har gått så långt i förorterna. Hon tycker att de för länge sen borde ha satt hårt mot hårt mot de män som kommer från det hon anser är generellt kvinnoförtryckande kulturer, och hon känner sig sviken av både regering och riksdag och de kommunala politiker som styr i orten där hon bor.

– De här männens värderingar hör faktiskt inte hemma här i Sverige och jag fattar inte att politikerna kan låta det här fortgå, säger hon. Om de här gubbarna vill ha ett samhälle där kvinnor ska stängas in så borde de flytta till ett land där det redan är så. Det finns ju rätt många att välja mellan.

Så varför gör de inte det då, tror du?

– För att de har det väldigt bra här. De får bidrag, har bra bostäder, kan leva sina liv typ som de vill utan att det händer något. Det är ju ingen som säger något, eller gör något åt deras beteende.

Men alla får väl inte bidrag? Många av dem jobbar väl också?

– Det är ju möjligt. Jo, men så är det väl. Fast det är också jäkligt många som sitter och hänger i centrum om dagarna och till sent på kvällen. Stora gäng. Det känns fruktansvärt otryggt när jag ibland jobbat sent, eller varit ute, och tar tunnelbanan hem. Man vill ju knappt gå i centrum ensam på dagen, och på kvällen känns det ännu obehagligare.

Johanna berättar att hon sedan något år tillbaka brukar försöka att alltid ha sällskap hem, så att hon ska slippa gå ensam från tunnelbanan. Men det är inte alltid hon kan göra det och vid de tillfällena är hon rädd, säger hon.

– Ja det är jag faktiskt. Rädd på allvar. Jag har flera kompisar som har blivit ofredade på olika sätt, och en tjej jag känner blev våldtagen i det är området i somras. Men politikerna tar ju inte vår rädsla på allvar.

Men nu har ju regeringen tagit initiativ till samtal med de andra partierna om hur man ska få bukt med våldet och gängkriminaliteten. Tror du inte att det kommer att förändra situationen?

– Nej det tror jag inte ett dugg på, säger Johanna bestämt. Det är så mycket snack hela tiden, men om de verkligen skulle vilja förändra saker och ting på allvar så skulle de ju kunna göra det. Till att börja med tycker jag att alla människor som kommer hit, särskilt om de kommer från kulturer i Mellanöstern och Afrika där kvinnor inte har några rättigheter, skulle få information om vad som gäller. Och om de inte kan acceptera det ska de inte få asyl. Jag tycker också att det borde vara förbjudet att ha heltäckande klädsel på offentliga platser, och att småtjejer absolut inte borde tvingas ha slöja förrän de är vuxna och kan välja själva.

Jag frågar Johanna om hon verkligen tror att det är genomförbart. Hon medger att hon inte är kunnig om juridik, men tycker samtidigt att det borde gå att ordna sådana lagar och regler i ett land som Sverige, som är modernt och jämställt.

– Det är ju förbjudet att röka på uteserveringar nu, så då borde det väl kunna bli ett förbud mot burka och niqab och mot hijab på småbarn? menar hon.

Det senaste året har Johanna sökt efter bostad utanför den förort där hon växte upp. Ännu har hon inte hittat något, för bostadskön är lång och priserna för att köpa en bostad är för höga för att hon i nuläget ska ha råd att skaffa något i ett tryggare område.

– Ändå begär jag inte mycket. Jag tycker i alla fall inte det är något konstigt med mina önskemål. Allt jag vill är att kunna röra mig fritt i mitt eget bostadsområde. Och det borde väl vara alla människors rättighet, särskilt när man betalar skatt och sköter sig som jag gör, avslutar Johanna.

43 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Ung tjej i förorten: ”Allt jag begär är att kunna känna mig trygg i mitt eget bostadsområde”

  • Tomas skriver:

   Helt rätt! Idag finns det dock ytterligare en svensk miljöpartist som skriver i GP att migranter som kommer hit skall få behålla de bostäder de tilldelats som tillfälliga. Vilken samhällsförstörare, läser hon inte utanför partiprogrammet att begåvade svenska studenter tvingas avstå från vidareutbildningar pga bostadsbrist, istället skall man prioritera bla analfabeter från Afrika som förutom bostad skall få gratis försörjning.

   Gillad av 11 personer

 1. Tomas skriver:

  Har ju skrivits oändligt många gånger men jag är fortfarande häpen över att vi tar emot analfabeter, föder dem, ger dem bostad och accepterar att de behandlar oss som mindervärdiga och utsätter oss för brott när de inte tillför annat än att de med tolk kan handla på IKEA för våra pengar. För övrigt borde det finnas en gräns för hur mycket man måste ha betalat in i nettoskatt exkl bidrag för att få rösta. Det är inte mer än rättvist att bara de som betalar skall ha rätten att välja vad pengarna används till. Vill några skänka bort sina egna pengar till analfabeter/kriminella är det väl många idag skattefinansierade ”hjälporganisationer” med överbetalda chefer som kan hjälpa till.

  Gillad av 14 personer

 2. Humvee40 skriver:

  Artikeln innehåller precis de tankefel som fört oss hit, att Bitte inte ser det? Under ytan så bygger resonemanget på ett gigantiskt ”om bara” inte så många kom, om bara de inte förtryckte kvinnor, om bara politikerna stiftade hårdare lagar osv.

  Jag blir regelmässigt censurerad när jag kritiserar Bittes perspektiv som hela tiden ligger under ytan så jag nöjer mig så här, utan att förklara exakt var i texten hon går fel (jag vet att det skall föreställa en intervju).

  ”Om bara” är vårt största problem idag för det gör också oppositionen meningslös.

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag läste idag artikeln välvilligt och placerade idiotin hos Johanna och inte hos Bitte. Se non è vero è ben trovato. Men när jag ser reaktionerna måste jag fråga mig hur vi någonsin skall kunna taga oss ur detta träsk. Det är ju, som du säger, uppenbart att just försöken att ta in bara lite grums i bägaren, bara lite dåligt kan ju inte skada, och lite mer dåligt där, bara inte för mycket, och lite dåligt här, men begränsade mängder — att dessa försök är precis det som har fört oss hit. Vi hade en liknande kommentar här om dagen där en skattenivå som på sextiotalet förespråkades, fastän det är uppenbart att det är just det samhället med den skattenivån som ledde oss hit där vi är nu med hutlösa skattenivåer, funktionssocialisering, anarkotyranni och avsiktlig förnedring av det egna folket från alla makthavares och priviligierades sida.

   Hur kan det inte vara självklart för alla dissidenter att den här Johanna är en stackars idiot som inte förstår bättre, men som inte borde ha utsatts för detta lidande hon inte kan förstå och inte kan förväntas föreslå lösningar på?

   Ingen vettig åsikt uttrycks i artikeln. Den är en eländesbild!

   Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Men varför klaga? Det är just sådana här perspektiv som kan påverka S, V, och MP och C människor att börja tänka. Det måste läggas upp slugt när man ska nå fram till sjuka hjärnor med för dem tabubelagda tankar och idéer. Helst en tårdrypande story med sentimental beskrivning av en stackars nedtryckt oskyldig person som man bara kan sympatisera med. Inte ens det går säkert fram. Men bilderna på ett drunknat barn lyckades media köra som effektiv snyfthistoria och skuldkastare, och använda som argument för att översvämma Sverige med islam.
   Om en snyfthistoria kan funka, så kan väl en annan snyftare funka åt andra hållet om den bara får ordentlig spridning i hjärntvättmaskinerna så att sanningsministeriets potentater nås av den i sina elfenbenstorn.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Med andra ord: i ett totalitärt system som det svenska finns ingenting stabilt eller permanent, ingenting säkert, ingenting givet. Man låter sig nöja med kavitationsbubblor som obönhörligen imploderar och tänker: ”Om bara den där bubblan hade varat lite längre… Om bara…!” Men det är en kavitationsbubbla!

    Gillad av 2 personer

   • Humvee38 skriver:

    Visst men någonstans måste det ju tänkas klart och öppet om både problem och lösningar och DGS är allt annat än klart på denna punkt. AfS låga röstetal visar på att mycket få tänker klart i denna fråga, det är återvandring eller kollaps för Sverige som vi känner det, det finns inget mellanting, inga hårdare tag, ingen integration.

    Många har hållt på längre än jag och mina snart 13år, det är INTE så att folk ser klart på detta. Tiden finns inte, Arpi börjar idag skriva om sådant jag och många anta mejlade om för länge sedan till honom, det tog 12år. Han är dessutom ensam och har bara doppat tån. Teodorescu som jag också mejlade skriver infantila artiklar om brottslighet och New York. Det finns helt enkelt inte ens bland ”intelligentian” något klart tänkande under ytan. Därav min kritik. Publikationer bör nog ha en officiell hållning, det börjar bli dags för DGS att formulera en, som man antingen kan stödja eller argumentera emot.

    Gillad av 4 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Stefan Sewall — Exakt. Steg ETT i processen att bli medveten om makthavarnas fientlighet, att de faktiskt är våra fiender, är att erkänna problemens existens. Att inte längre förneka problemen.

    Steg TVÅ, som kräver större medvetenhet, blir att inse att makthavarna FAKTISKT helt medvetet vill utplåna oss svenskar!

    Detta är svårt för många att ta till sig. Enklare är att skylla problemen på att makthavarna är dumma i huvudet (kan iofs också vara sant), och bara inte vet vad de gör. Många inlägg på Facebook rör sig på den nivån.

    Att väcka folks medvetenhet om verkligheten är en process i flera steg. Det är enkelt för den som förstått det hela att peka finger åt den som inte hunnit lika långt, men jag tycker inte man kommer någon vart med den arroganta attityden (som är vanlig här på DGS).

    Effekten blir bara att du stöter bort folk, som inte gillar att få skrivet på näsan vad de ska tycka.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    I sann svensk anda utgår du ifrån att en slutlösning skall finnas, så när jag säger vad jag tycker betyder det att detta också måste vara antingen felaktigt eller slutlösningen. Dan Ahlmark gör samma fel idag när han inte säger vad han tycker, utan bara staplar förment objektiva för- och nackdelar. I väntan på Slutlösningen.

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Helt rätt, Stefan Sewall och Hovs_Klipphällar! Tyvärr verkar en del inte förstå att de motverkar sina egna syften genom att stöta bort människor som med lite vettigt bemötande skulle förstå vad som står på spel.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag är motstötande, men vad gör ni sänsliga ponkar och kickor när det visar sig att jag har rätt? Detta visar bara återigen att ni betraktar livet som ett sällskapsspel i stället för en sann gemenskap.

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Vad gör du själv, Östman? Jag har i och för sig inte läst alla dina inlägg men har aldrig sett något konstruktivt utan bara ”de vill ha det såhär”-gnäll i kombination med en aggressivitet som stöter bort människor som skulle kunna tänka om.

    Gilla

  • Elisabeth G skriver:

   Tja, ”om bara” de skötte sig, arbetade och betalade skatt, inte begick brott och anpassade sig till svenska förhållanden skulle vi ju inte ha några problem.

   Gillad av 1 person

 3. Stefan Sewall skriver:

  Ännu en ytterligt viktig artikel av Bitte. Jättebra.
  Sådana här berättelser ska man printa ut och tvinga på alla under näsan, som ännu inte fattat hur det blivit. Löfven, Anne Ramberg, Skyffert, Ernman, Guillou m.fl. skulle spännas fast i stol och tvingas läsa sådana reportage och tvingas möta sådana människor som denna Johanna, med munkavle utan chans att dränka informationen med floskelfloder. Tänk att t.o.m. en sådan ursprungligen vänsterhjärntvättad moderathatare som Janne Josefsson har fattat nu, och blivit starkt kritisk till den här utvecklingen, utan att reflexmässigt skrika på ännu högre skatter, drabbande bättre medelklass och hårt extraarbetande löntagare som redan har 60 % marginalskatt (som jag själv t.ex.), som enda lösning.
  De totala idioterna i vänsterpartiet ommunisterna och SSU ser endast skyhöga skatter som lösning på bomber och skott, klädpoliser och heders- och religionsförtryck i förorter (och snart överallt). De inbillar sig att om bara skattepengar regnar över hedersförtryckarna och klankungarna och knarkgängen med sina krigsvapen, så blir de strax lika fina jämlika, arbetssamma och strävsamma och laglydiga och fromma som min gamla kristna mormor.

  Det slog mig just, Tänk vad mina hederliga och ärliga mor- och farföräldrar och föräldrar påverkat mig till ärlighet och arbetsamhet och respekt för kvinnor. Tänk då om man hade haft idel kriminella dagdrivare och kvinnoförtryckare som förfäder. Hur hade man blivit då? Hur blir de som växer upp under dessa omständigheter där ingen vuxen man är någon förebild? Där damerna är strykrädda förtryckta barnaföderskor i hucklen bakom spisarna.

  Gillad av 5 personer

   • Humvee39 skriver:

    Precis, folk som är nya till detta (eller förstår långsamt) förväntar sig applåder för deras upprördhet över våldtäkter och mord. Det är plågsamt, det är som om de tror att själva deras upprördhet gör någon skillnad, som om de som styr inte har konstruerat det precis så här, som om de inte vill ha detta.

    Gillad av 3 personer

 4. olle holmqvist skriver:

  Som den nojiga knäppgök jag är blir jag misstänksam mot Bittes Intervjupersoner. Finns de ?
  De karaktäriseras alltid mycket allmänt och de är stereotypt förutsägbara. Inga originella
  spetsiga formuleringar eller synpunkter blixtrar som blixt från blixtfri himmel.. Och ingen fackjargong ur egen vardag. Den som säljer kläder kunde t ex säga- jag höll just på stämpla in kassan – , hade sålt rätt dåligt, massor med inköpt, blått – låg kvar, alldeles för mycket shelf life,
  och då tränger dom sig in, fast jag har stängt, och…- eller så.

  Mäster Alfredsson fattade ”hemmavid-jargongens” äkthetssignal::Klockaren har – sin – almanacka:
  ”…livet kan vara som en påse också..Det var andra söndagen efter Trefaldighet..då var livet som en påse…! Eller hockeyspelaren Bobo Slacke som visar reportern vilka tänder han har kvar (obs det var sextiotal) ”,,nä inte den, den här…plusfyra distalt…”

  En av mina favos efter mordet på vår utrikesminister, fällt av en ung tjej. och bland det skarpaste som sagts i det sammanhanget:” På NK kan man inte sno en BH utan att bli tagen direkt, men man kan skjuta en utrikesminister”

  Hemma-vid-jargong – det är grejer det

  Gillad av 4 personer

 5. Niklas R skriver:

  Dessa muslimer beter sig bara på ett sådant sätt som är förväntat av en god muslim.
  ”Det är knappt jag och mina kompisar kan gå och fika i centrum längre, vi blir hela tiden uttittade av män och ibland skriker de efter oss.” och ”…har håret utsläppt. Men jag menar, det är ju inget extremt med min klädsel, säger Johanna som idag bär jeans och en tröja.”

  Grunden till Johannas upplevelse hittas i koranen, kapitel 33 vers 59:
  ”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till [alla] troende kvinnor – att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade…”

  Enligt denna vers ska muslimer ofreda kvinnor som inte klär sig som kvinnor som tillhör en muslim. Vilket ger oss svaret på Johannas upplevelse när de tar en fika på torget i den islamiska förorten till Stockholm.

  Gillad av 5 personer

 6. Stefan Sewall skriver:

  ”På NK kan man inte sno en BH utan att bli tagen direkt, men man kan skjuta en utrikesminister”

  -Är citatet äkta eller påhittat? Hon blev inte skjuten utan knivhuggen vill jag minnas, och på BH-arna sitter stöldskyddslarmdosor som larmar om man för BH:n förbi kassan. Mördarens kniv var väl däremot redan betald och avlarmad (på en annan avdelning?)

  Det finns också massor av sådana som Johanna i den här artikeln. Jag köpte en grej på blocket av en kille i Malmö. Körde dit. Det visade sig att han bodde på Docentgatan. Där brinner många bilar. (Där vill jag inte bo själv, och måste betala bra för att mina barn inte ska behöva heller). Han var en vanlig svensk som jag, men arbetslös, inte helt ung, nog lite deprimerad, såg rätt olycklig ut. Han hade nog inte så lätt att flytta till fint område. Han måste rimligen vara nervös så fort han går ut och orolig om han hade någon gammal bil. Tyckte synd om honom.

  Gillad av 3 personer

 7. ZORAN skriver:

  Konstigt nog så kommer räddningen i form av finnanskrisen som i sin tur står runt hörnan. På vilket sätt då? Jo, förändringar kommer att ske snabbare tack vare att vi blir fattigare och därmed mindre passiva, antigen går förändringar ått rätt håll eller så blir det inbördeskrig och det ganska snart. Vi får dock hoppas på det postiva, men personligen tror jag på det andra.

  Väggen tillbaka till ett tryggt samhälle kommer ta enormt mycket tid, även om vi börjar röra oss åt rätt håll. Att bygga ett hus tar mycket tid, att förstöra det kan ta endast några sekunder.

  Gillad av 4 personer

 8. Las-Olof Svensson skriver:

  Det här är ett exempel på de som slätar över kriminaliteten och säger som Bellman,det var väl inget:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/1nxpvq/medier-och-politiker-tavlar-i-att-svartmala-sverige
  Här är ytterligare en artikel på samma tema och lika von oben som någonsin Guillou, nu från Cantwell, https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/9vowqM/svart-att-sta-ut-med-partiledarnas-babbel-om-lag-och
  Om inte strängare straff biter kan man ju fråga sig varför vi överhuvudtaget ska låsa in någon för tex mord eller varför våldtäkt ska medföra en strängare påföljd än brott mot fiskeristadgan. Och varför vi överhuvudtaget ska bry oss om att ta reda på om brottsligheten ökar eller minskar. Sarnecki verkar ju för övrigt aldrig veta något.
  Men visst, i något läge har utvecklingen gått dit hän att förhärdade kriminella inte bryr sig. Där verkar vi vara nu pga politikernas underlåtenhetssynder, hur kunde Reinfelt låta kvoten poliser/invånare bara minska och minska? Där det inte finns poliser finns ingen lag och då hänger allt på en tunn förnissa av civilisation. Saknas den blir det som det har blivit i Sverige.

  Gilla

 9. lenam skriver:

  Tyvärr är det de unga som får lida mest. Ändå tycks det vara äldre som är för förändring. Ungdomar måste vakna och börja prata med varandra. Rösta bort skiten. Lyssna inte på indoktrineringen om värna asylrätten och liknande dumheter. Värna asylrätten betyder tigga om att bli lurad av bedragare. Det har vi svenskar lärt oss nu.

  Gillad av 2 personer

 10. Elisabeth G skriver:

  Bra artikel. Om inte detta snart får ett slut kan man säga till alla: snart i en by nära dig.

  Regeringen borde avgå omgående med tanke på vad man ställt till. Inte för att det skulle hjälpa med tanke på hur många stollar som röstar på den och dess stödhjul men det vore en viktig markering.

  I natt en ny explosion i Lund och nu har nationella bombskyddet kallats till Malmö på grund av ett misstänkt farligt föremål. Men visst, Sverige har aldrig varit tryggare. Tänkte inte på det. Nej, sanningen är att Sverige aldrig har varit så fullt av lögnhalsar.

  Gilla

 11. Willy Lindqvist skriver:

  Man måste fråga sig varför inte värdegrunden tillämpas på de människor som nämns i artikeln. Politiker brukar ju annars vara så snabba med den när folk tänker utanför boxen.

  Gilla

 12. Beppe852 skriver:

  Asyl söker man i första landet man kommer till som flykting. Sverige är inte första landet, alltså har vi inga flyktingar! Så egentligen gäller asylrätten i Sverige bara för våra grannlönder! Något att reflektera på

  Gilla

 13. NETTANN skriver:

  Har bott på samma ställe i Stockholmstrakten i 20 år nu och man kan tycka att det vore väl inte fel att röra på sig. Och det finns därutöver några sakliga skäl att faktiskt göra just det.

  Men det blir nog inte så.

  Fördelen med att ha basen på en stor halvö rakt ut i skärgårdshavet framstår som alltmer tilltalande, i takt med tillståndsförändringen i samhället. Händer något så går det att spärra/bevaka den enda tillfartsvägen. Säljaren av larm sade redan för över tio år sedan att de har kontoret på halvön och att deras väktarbil snabbt kan placera sig på lämpligt ställe. Och larmsystemet innehåller kameror.

  Man skulle kunna göra hela halvön till ett, mer eller mindre, säkrat och inhägnat område. Med tanke på de alltmer vanliga samtalen på hundpromenaderna så kan det nog gå att få ihop ett försvarsgäng.

  Väntar så smått på att de första omvända södermalmsborna skall dyka upp för att uppnå tryggheten.

  Och till lantstället plockar jag med mig jaktgevären.

  För 5 år sedan skedde det bara under jaktsäsong.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.