Lennart Bengtsson: Om svårigheten att ändra på etablerade uppfattningar 

Lennart Bengtsson

Att en uppfattning slår rot i samhället behöver ingalunda innebära att den är rätt. Sedan antiken arbetade astronomerna mestadels med en geocentrisk världsbild där jorden utgjorde världsalltets centrum. Denna uppfattning gick tillbaka till Aristoteles och innebar synnerligen komplexa utmaningar för astronomerna eftersom planeternas rörelser relativt jorden av naturliga skäl blev högst oregelbundna. Världsalltet indelades i olika sfärer där uttrycket sjunde himlen var något alldeles extra och ett uttryck för den extatiska kärleken. 

Säkert påverkade Aristoteles bibelskribenterna och gradvis blev kyrkan beskyddare av den geocentriska världsbilden. De fysiker som hade avvikande uppfattningar råkade illa ut. De hamnade i onåd och en del fick sluta livet på kättarbålet. Galilei genomförde i början av 1600-talet noggranna empiriska och teoretiska beräkningar som visade att Aristoteles och Bibeln hade fel. Enligt Galilei var skälen övertygande att solen var i centrum. Galilei klarade livhanken genom att avsvärja sig sin kätterska uppfattning med fick tillbringa resten av sitt liv i husarrest. Den heliocentriska världsbilden växte sig dock allt starkare och till slut fick även kyrkan ge med sig. Vetenskapen hade satt religionen på plats.

Darwins utvecklingslära var en ännu större utmaning för religionerna och Charles Darwin väntade ett par decennier innan han vågade publicera sin banbrytande utvecklingslära som helt gick emot bibelns skapelselära. Fortfarande finns det religiösa grupper som med kraft motsätter sig utvecklingsläran och säker finns det religiösa friskolor, kanske även i Sverige, där man fortfarande håller på skapelseläran.

När det gäller Einsteins relativitetsteori ansågs den länge vara ett uttryck för vad man i Tyskland kallade för judisk fysik men även här fick man ge med sig när de empiriska resultaten blev allt mer övertygande. De flesta är dock inte medvetna om att GPS i deras mobiler inte skulle fungera utan Einsteins fysik. Tiden går nämligen något snabbare hos GPS-satelliterna än nere på jordytan.

Hur förhåller det sig då nu i vår upplysta tid?

I flera avseenden har situationen förvärrats. Samtidigt som vetenskapen och tekniken blivit alltmer komplex har utbildningen gradvis försämrats. Allt fler får förvisso akademisk utbildning men tyvärr saknar det stora flertalet såväl förmåga som motivation att ta till sig avancerade vetenskapliga kunskaper. Att det föreligger stora skillnader mellan människors färdigheter när det gäller sportprestationer är allmänt erkänt. Endast ett fåtal kan spring 100 meter på 10 sekunder och knappast någon kan svinga en diskusskiva längre än 70 meter. På samma sätt finns det individer som lär sig teoretisk fysik utan svårighet och andra som aldrig klarar det hur hårt de än arbetar.

Universiteten tvingas av ekonomiska skäl att öka genomströmningen av studenter och därför har man kommit på den fiffiga iden att låta takten i genomströmningen bestämma anslagen. Tar det för lång tid får fakulteterna mindre pengar. Av denna anledning väljer såväl studenter som universitetslärare enkla kurser där fysik och matematik inte är alltför krävande så att alla skall få sin examen på utsatt tid. Studenterna får sin examen, universiteten får fortsatta anslag och politikerna kan stoltsera med hur mycket de gör för den högre utbildningen. Man kan jämföra med vad svenska friidrottsförbundet skulle tycka om att få tusentals idrottare som nöjer sig med att hoppa 150 cm i höjd eller springa 1500 meter på 10 minuter. Det skulle inte bli många olympiamedaljer.

Vad värre är att när allt fler endast får rudimentära kunskaper i viktiga ämnen så minskar förmågan att tänka kritiskt. I antikens Grekland och i den europeiska upplysningstiden kunde man kritisera bestående uppfattningar för att man hade kunskap att göra detta. Många var förvisso ängsliga för att fördömas av kollegor eller hamna i onåd hos överheten eftersom ingen överhet tycker om att ifrågasättas. Idag har vi istället fått jättelika grupper av akademiker som tycker lika och som gör allt för att undvika att ifrågasätta. Detta underlättas förvisso av att kunskapen hos många blivit grundare. De få som har kunskap att ifrågasätta drar sig inte sällan undan för att slippa drabbas av bannstrålar.

För en tid sedan var det så många som 270 ”klimatforskare” som ställde sig bakom en ung flicka som oroade sig för att jordens klimat skulle urarta. Hade detta hänt under 1600-talet hade de oroliga och politiskt korrekta klimatforskarna stått på samma sida som den katolska kyrkan och knappast ställt sig bakom Galilei.

96 reaktioner på ”Lennart Bengtsson: Om svårigheten att ändra på etablerade uppfattningar 

 1. Dr C.En. Sur skriver:

  Ja mycket bra. Det förvånar mig dock att inte mer tankemöda läggs på hur detta kan brytas? Idag så är den vetenskapliga metoden välkänd och ÄNDÅ väljer folk att bortse från den. Varför?

  För att försöka besvara denna fråga och ge en ledtråd till hur detta kan brytas så blir man märkligt nog mer censurerad på DGS än i något annat ämne.

  Gillad av 7 personer

  • Patria Amissa skriver:

   Jag tror att en faktor är att ingen har idag tid eller ork att lyssna; det hinns inte med om man skall visa hur lycklig man är och presentera vilken mat man precis avnjutit på alla sociala plattformar. Dagens människor lägger sin fritid på trivialiteter som inte för dem själva eller mänskligheten framåt, men väl bakåt.

   Tendensen har varit tydlig en längre tid och gäller för hela västvärlden; man orkar inte lyssna på sakkunniga experter. Det är en sådan enorm uppförsbacke att behöva koncentrera sig, för det måste man om det rör är ett ämne man inte behärskar, att man helt enkelt inte ids. Istället förlitar man sig på vad olika kändisar tycker och tänker i sakfrågor; personer som man tycker sig ha haft vettiga åsikter genom åren – det blir en snabb och bekväm utväg som innebär att man bums kan återgå till selfies mm.

   Lars Bern sammanfattade detta på ett bra sätt i en Swebbintervju och lyder ungefär så här:
   Sverige kommer inte att förbli ett högteknologiskt land om vi fäster större vikt av en 16-årings åsikter än de av professorer i fysik.

   Gillad av 14 personer

   • Patria Amissa skriver:

    Dr F. UL. IMUN:
    Du kanske har rätt, men indirekt ville jag väl säga att det är svårt, närmast omöjligt att bryta denna trend, med tanke på den omfattande grad av infantilisering som drabbat svenska folket (och tyvärr många andra nationer). Betänk bara hur folk röstar politiskt, vilka TV-program som är mest populära, hur många som vägrar att sätta sig in i samhällsutvecklingen men däremot anser det vara av yttersta vikt att vara tatuerad över större delen av kroppen, hur ytterst rudimentära historiska kunskaper majoriteten av svenskarna har osv, osv, osv. Så jag erkänner, jag är pessimist avseende Sveriges framtid, därav min pseudonym.

    Av ren nyfikenhet, på vilket sätt anser du att du blir censurerad av DGS?

    Gillad av 4 personer

   • Dr L. Aserv. Apen skriver:

    @patria

    Mina inlägg kommer inte med helt enkelt. Fast trenden är bruten idag. Jag tror att jag följer ett oupptäckt men måhända för intelligenta och balanserade människor osmakligt tankespår. Ej fullständigt uttänkt men det är på gång.

    Gillad av 1 person

  • Thomas Ek skriver:

   Lennart Bengtsson tar upp vår tids dilemma. Här är ett annat exempel
   Det pågår ett krig mellan Saudiarabien och islamiska rebeller, som kontrollerar delar av Jemen. Dessa islamiska rebeller i Jemen säjer att det är dom som med drönare har bombat oljedepåerna. Det är möjligt att det är med sanningen överensstämmande. Men de islamiska rebellerna tillverkar inte drönare (som i just detta ärende var av synnerligen avancerad modell). De måste ha fått drönarutrustningen från någon. USA:s underrättelsebyråer vet redan vem som har gjort dessa drönare som användes i attacken. Dessa uppgifter har inte offentliggjorts ännu men USA vet redan var de kommer ifrån.

   I Saudiarabien opererar Quds-styrkan som är en iransk legosoldatbesättning. De är högt betalda terrorister som arbetar för regeringen i Teheran. Allt pekar på att det är Iran som är den troliga syndaren och detta genom denna Quds-styrka (Q-U-D-S).

   Så vad gör Trump? Just nu gör han ingenting. Just nu sammanställer Trump bevis och när bevisen är obestridliga kommer han visa dem för världen. Det innebär ett möte med alla länder i Mellanöstern som är allierade med USA. Det betyder Israel, Egypten, Jordanien och, Nato. Byråkratiskt? Ja. Men det måste engagera alla. (Turkiet är också en del av Nato). Då kommer det uppenbaras att vi MÅSTE göra något mot Iran. Så vad bör göras? Bomba dem? Ska sanktionerna mot Iran höjas ytterligare?

   USA är numer självförsörjande på olja. USA är på så sätt inte beroende av saudiarabiska oljefält. För den övriga världen är det annorlunda. Vi kan inte få saudiarabisk olja om Saudiarabiens oljedepåer attackeras av drönare eftersom det destabiliserar världens ekonomi. Därför MÅSTE något göras.

   Gillad av 4 personer

   • Thomas Ek skriver:

    @Kjell Rehnström
    Problemen i vår värld blir mer och mer komplicerade
    Detta ställer högre krav på saklig och objektiv nyhetsrapportering.
    Vårt Public Service har inte förmåga att uppfylla dessa krav. Medborgarna som har vårt Public Service som huvudsaklig nyhetskälla blir lurade, så enkelt är det. Den journalistiska kvalitén är dessutom under ALL kritik.

    Det är inte USA som attackerar Iran.
    Putin, Kina, Iran och vårt Public Service försöker få oss förstå att det är USA som är den onda fienden. Att det är USA som har orsakat hotet om ett nytt storkrig är FELAKTIG.
    Missinformationen som vårt Public Service levererar LEDER TILL att Europa inte kommer hjälpa till. De hjälpte inte till i Iran förut. Ej heller i Irak och Afghanistan. Angela Merkel smiter alltid undan. I skydd av falska anledningar smiter vi undan med följd av att mänskligheten äventyras. Vårt tvångsfinansierade politiskt styrda Public Service föser oss medborgare rakt in i helvetet.

    Gillad av 3 personer

   • Thomas Ek skriver:

    @Fredrik Östman
    Jag begriper inte ett skit av vad du säjer.

    För att vara glasklar
    Lennart Bengtsson pekar på vikten av att informationen som matas ut till medborgarna är korrekt information. Vårt Public Service har lierat sig med miljörörelsen. Av det skälet erhåller inte medborgarna en vederhäftig bild av verkligheten, som medborgaren skall ta ställning till.

    För att ta ytterligare ett exempel
    Av vad jag förstår har vårt Public Service, under skydd av vår Granskningsnämnd, med förödande verkan även tagit sig rätten att felaktigt måla ut Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Vårt Public Service bär i sådant fall på en skuld, av ohyggliga mått.

    Gillad av 1 person

   • Dr R. Asta. Popolous skriver:

    Haha det är lustigt hur intelligenta människor inte kan hålla sams även om sådant de är eniga om. Det är lättare för fanatikerna och de korkade som styr

    Gillad av 5 personer

 2. Dandersan skriver:

  För att släppa klimatångesten krävs upplysning.
  Solen skiner idag 17% mer än för 40 år sen.
  Det ger både mer upplysning och mer värme!
  Detta borde vara en självklarhet för alla, även för de som väljer att strejka för att det blir varmare!
  Släck ner solen så blir både kyrkan och Greta glada!

  Gillad av 6 personer

 3. C de Longueville skriver:

  Det tog långt över hundra år att bygga en högklassig svensk skolkultur, Lennart.
  Efter tre decennier av illdåd är den förvandlad till den grushög, som nu kan beskådas.
  Mardrömslik misshandel av skolan har sänkt även universiteten till sopklass.
  Svenska elevers kunskaper har rasat mot ett svart hål samtidigt som betygsinflationen galopperat mot oändligheten.

  Katedern är bränd och lärarprofessionen slaktad.
  Adjunkter och lektorer är utrotade.
  Ignoransen och ineffektiviteten är satt i system och kunskaper åtnjuter i dag lika högt anseende, som den yrkesgrupp som är satt att bibringa dem.

  Det svenska skolsystemet fungerar inte alls.
  Alla internationella undersökningar visar, att det är ett absolut fiasko.
  Aldrig har det släppts ut grupper av så obildade elever och aldrig har medelgoda och duktiga elever fått så lite stimulans.
  Den svaga tredjedelen, som inte bara stör all undervisning får dessutom praktiskt taget alla resurser.

  I OECD:s rapport från 2015 konstaterades, att Sveriges självbild av att vara en kunskapsnation inte stämmer med verkligheten.
  Social utjämning och inte kunskapsförmedling varit den svenska skolans huvuduppgift sedan 1960-talet.

  Kunskapsförmedling har ersatts av snömos och svammel
  Det har gång på gång visats, att svenska elever är svaga i kreativ problemlösning, självständigt tänkande och enkannerligen i läsförståelse.
  Brister, som rimligen inte befordrar elevernas intellektuella utveckling och som sannolikt inte heller gagnar demokratin eller den politiska toleransen.

  Gillad av 14 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   …”Det svenska skolsystemet fungerar inte alls.
   Alla internationella undersökningar visar, att det är ett absolut fiasko.”…

   Denna inte helt positiva beskrivning av skolsystemet skall då ställas i relation till den tidigare högste ansvarige ministern (från MP) som skulle ”fixa skolan på 100 dagar”. Detta häpnadsväckande hybrisuttalande ger närmast misstankar om huvudinnehåll av frigolitliknande karaktär hos vederbörande fjuniga spoling.

   Gillad av 3 personer

   • Axel skriver:

    Miljöpartits själ.
    2015 var dom en humanitar stormakt.
    2019 är dom Världens ledande nation i miljöförbättring med tokbeskattning av medborgare. Rädda för Putin är dom, så Sverige måste skaffa förnyelsebara biobränslen ,kosta vad det kosta vill..Läs på om Göteborg Energi.s fiasko med GOBI Gas. Kostade bara 2 Milliarder.(Omvandla träbänsle till biogas för fordon.) Göteborg Energi hade en styrelsordförande som var Miljöpartist under den tiden det pågick.
    Nästa steg för Miljöpartiet blir väl troligen en andlig satsning med en bättre religion än den kristna befintliga. Miljöreligionen, den har ju redan en begåvad gudinna Greta Thunberg, så henne måste vi lyssna på ,annars hamnar vi i fördärvet.
    Lycka till ni inskränkta, lättpåverkade Svennar.

    Gillad av 2 personer

  • jacobsteckelenburg skriver:

   Och aldrig någonsin tidigare har det påståtts att tjejer är bättre på matte och fysik. Genusfröknarna på grundskole- och gymnasienivå, själva helkorkade och maxat okunniga i NO och fysik, sätter genussaturerade ”betyg” på tjejerna. Killarna, som generellt är mycket bättre intellektuellt rustade att excellera i dom svåra ämnene fysik och matte behandlas som mindre begåvade för matte/fysik och får genomgående sämre ”betyg”.

   Detta är århundradets utbildningsskandal i Sverige.

   Ingen i skolans värld påpekar att vita indoeuropeiska män har dominerat matematiken och fysiken i tusentals år och mer eller mindre på egen hand skapat hela vår högteknologiska värld samt vårt kulturella arv i musik, konst, arkitektur, litteratur – med andra ord, präglat hela vår värld från fundamentalpartiklar via Bachfugor till kosmologi.

   Men nu kan genusfröknar påstå att tjejerna/kvinnorna är mycket bättre på fysik och matematik. Oemotsagda av en obildbar mobb. En public service-journalist funderade på varför tjejer var så mycket bättre på matemaitk än killar. Hon hade tänkt ut att det måste bero på att killar/män är ”mycket sämre på att tänka i abstrakta bilder”.

   Gillad av 2 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Lysande Lennart, att låta medelmåttor lysa som genier kommer med en kostnad!
  Det är den skulden våra barn och barnbarn kommer betala dyrt för.
  Klart att ”Eliten” älskade den kollektiva fördumningen, hur skulle dom annars armbåga sig fram.
  Men ja e inte bitter 😉

  Gillad av 9 personer

 5. Ga Ort skriver:

  Håller med om allt du säger, ända till sista stycket:
  ”För en tid sedan var det så många som 270 ”klimatforskare” som ställde sig bakom en ung flicka som oroade sig för att jordens klimat skulle urarta.”
  Det är faktiskt precis tvärtom. Det är flickan som ställt sig bakom klimatforskarna under fältropet ”UNITE BEHIND THE SCIENCE”. Om du tittar på foton av segelbåten som hon seglade med är det just detta som står på seglen. Och vetenskapen är som bekant enig till 97 procent om att globala uppvärmningen orsakas av vår civilisation.

  Gillad av 1 person

  • Mv skriver:

   Lustigt att det just är de som ingenting kan om vetenskap som hela tiden drar upp lögnen med 97%. Vilka riktiga svenska forskare ställer sig numer bakom klimatlarmen? Den mest namnkunniga forskaren, mannen med hockeyklubban som lade grunden för hysterin är belagd med vetenskapsfusk i domstol. Han vägrade helt enkelt att lämna ut de data som skulle ligga till grund för kurvan. Det är påhitt alltsammans.

   Gillad av 11 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Vår civilisation i Sverige är nu koldioxidneutralt efter stora petroleumsparande framsteg. Vi har så mycket kärnkraft och vattenkraft och har så mycket värmepumpar med jordvärme och bergvärme och mycket effektivare transporter, att vi inte bränner alls så mycket som tidigare.

   Sverige täcks också nu till 70 % av skog. Det är dubbelt så mycket skog som för 100 år sedan då det var 25-30 %. Vi i Sverige bidrar inte alls till ökningen av koldioxidutsläppen. Om vi t.ex. äter svenskt kött bidrar vi inte alls till avskogningen av regnskogsområdena i tropikerna eller här heller. Sverige på-skogas i motsats till andra länder. Även i Tyskland och Frankrike ökar skogsarealerna har jag uppfattat.
   Om folk fick ärlig information om detta skulle svenskarnas inbillade skuldkänslor minska. Men det förtigs. I en artikel i GP häromdagen påtalas just att Sverige nu är CO2-neutralt. https://www.gp.se/fria-ord/okunskap-om-svenska-utsl%C3%A4pp-1.18136789.

   Om skogen visste jag inte förrän jag sökte på google om Sveriges skogsarealer och igenväxningen. På 70-80 talen var det diskussion om Sveriges landsbygd och nedläggningen av jordbruk och den ökade skogsplanteringen. Ulf Lundell sjöng om öppna landskap och många (Fälldin?) pratade om att de sörjde de öppna landskapen som försvann. Förr betade kor. Nu växer skog. Det är tvärtom mot i tropikernas regnskogar. Varför säger inte svensk media detta, vilket kunde reducera svenskars skuldkänslor och benägenhet för överdriftsreaktioner. Folk vet inte.
   Den publika bedrägeri-TV och mörkläggningsmedia måste bort.

   Gillad av 3 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Kommentarskommentar:
    Någon kanske invänder att vi importerar en del kött från något tropiskt land. Det vet jag inte. Handlar man på Lidl eller Willys kan det vara dansk, tyskt eller polskt. Där huggs inga regnskogar ned. Äter kor och grisar foder från andra länder kanske då? Vet ej. Borde inte behövas. Fodermajs odlas nära mig. Grisar kan äta allt möjligt, som potatisskal.

    Av den enorma svenska påskogningen kan vi bli för övrigt bli skogstokiga, eftersom de fina öppna landskapen försvinner och det blir tristare miljö för alla utom för de mångtaliga vildsvinen, som vi för övrigt borde äta upp. Jag tycker det vore bättre med öppna Lundell-fält med svenskodlad mat och svensk boskap som vi kunde konsumera själva, i stället för att importera säd och kött. Så var det förr och då levde vi svenskar bra, utan kött från Brasilien. Om man måste köpa kött från fjärran, finns ju Pampas stora biffar och även Uruguays köttproduktion, som de länderna förr blev rika på, utan att hugga ned skog. Kött behöver inte heller vara rövarbilligt. Det räcker att priserna inte ökar hela tiden.

    Fälten utanför mitt hus odlas med korn som specifikt går till tillverkning av Absolut brännvin. Om vi kunde hålla oss absolut nyktra skulle det kunna odlas mat istället. Då skulle vi bli bättre självförsörjande på mat och slippa importera. Sprit kunde vi väl sedan i stället köpa från Scotland där alla bäckar heter Glen, och ändå inte behöva vara absolut absolutistiska.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Allt detta är spel för galleri efter fiendens pipa. Köttproduktion förorsakar inga utsläpp av metan om man låter korna leva som kor skall leva. Metan oxideras omedelbart till koldioxid och vatten. Koldioxid har ingen avsevärd effekt för växthuseffekten och varierar naturligt på grund av geologiska processer. Summa summarum: människan har inte påverkat klimatet. Till detta kommer sedan omöjligheten för människan att aktivt påverka klimatet på önskat sätt utan oönskade och oförutsedda biverkningar när vi inte ens klarar av att påverka det omedvetet och av misstag och inte heller att förutsäga det alls. Vi har inte heller någon förklaring av historiska klimatvariationer, inte ens istiderna kan vi förklara och förutsäga. Vetskapsnivån är löjligt låg. Att påstå att vi på denna bräckliga grund skulle kunna styra klimatet som något slags gud är löjeväckande på en kosmisk skala. Men som tur är spelar det ingen roll, eftersom vi inte har påverkat klimatet och eftersom klimatet inte har ändrat sig speciellt märkbart och inget tyder på att det kommer att göra det.

    Gillad av 4 personer

 6. Fredrik ÖSTMAN skriver:

  Jag ställer mig helt bakom slutsatsen att ambitionen att använda universiteten för massutbildning liksom alla andra försök i hela världshistorien till kommandoplanerad ekonomi har misslyckats kapitalt och hotar att förstöra inte bara universiteten, utan hela vårt samhälle och kanske vårt folk.

  Men jag kan inte låta bli att påpeka ett par felaktigheter.

  1. Katolska kyrkan hade kring 1600 själv ingen stark uppfattning i frågan om världsbilden. Fadern är Sanningen och goda kristna sökte sanningen. Men de vände sig förstås till sin tids etablerade vetenskapsmän, och de vände sig emot Galileo! Situationen var alltså mycket mer lik vår än vi kanske vill föreställa oss. Dagens Kopernikus är Tim Ball och dagens Galileo är Tony Heller.

  2. De sekter inom den evangeliska kristendomen som förnekar Darwins utvecklingslära förbleknar i jämförelse med de mycket starka politiska krafter som gör detsamma, nämligen socialismen i alla dess former och i viss mån liberalismen. Detta syns mycket tydligt i den process som pågår sedan 1975 när E. O. Wilson publicerade sitt pek Sociobiology, själva startskottet för införandet av utvecklingsläran i de sociala vetenskaperna. Denna process har efter 44 år knappt ens kunnat inledas! Vi har fått en ny, evolutionär psykologi, men den gamla vidskepelsen har inte städats undan! Vi måste betänka att socialism och liberalism utarbetades under adertonhundratalet huvudsakligen innan Darwin publicerade sina resultat.

  Gillad av 10 personer

  • Christer E skriver:

   När Kopernikus la fram sin heliocentriska teori (första hälften av 1500-talet) brydde sig inte kyrkan speciellt, men när Giordano Bruno förnekade kyrkans geocentriska världsbild blev han fängslad, förhörd i 7-8 år innan han till slut brändes på bål.
   Galileo visade att jorden inte vara universums centrum eftersom han upptäckte månar som cirkulerade runt planeten Jupiter. Ett fruktansvärt slag mot kyrkan!

   Tänk, jag trodde att socialdarwinismen var död och begraven sedan flera decennier. Ändock rör hon sig, enligt känt citat.
   När det handlar om alternativ till darwinismen, var inte Ebba Busch-Thor mycket slirande i sina kommentarer när hon fick frågan om hon trodde på Intelligent Design. Där har vi kanske det verkliga hotet mot vetenskapen, förnekelserna av vetenskapliga fakta (som vi känner dem idag) inom flera områden.

   Jag håller med om att universiteten främst måste vara centrum för den fria forskningen och inte kläckningsanstalter för horder av medelmåttiga (i bästa fall) ”nya” akademiker.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Giordano Bruno brändes inte på bål på grund av kosmiska teorier, utan antagligen — de verkliga motiven kan vi inte känna — för att han för att hävda sitt oberoende försörjde sig hederligt, alltså på den fria marknaden, och därvidlag använde sina kunskaper om den vetenskapliga metoden för att ”trolla” för adeln, vilket till slut ledde till anklagelser om att vara just en trollkarl. Så vetenskapens konflikt med den etablerade kunskapen var inblandad, men antagligen inte just kosmiska teorier eller resultat.

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Sociobiologi handlar inte om socialdarwinism. Socialdarwinism är ett av de skällsord som den samlade evolutionsförnekande vänstern har hittat på för att diskreditera evolutionsteorin. Du bekräftar bara mitt påstående att de riktiga, talrika och farliga evolutionsteoriförnekarna finns i våra vänstervridna partier och akademier.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Vi kan konstatera att de ständigt förbättrade kosmiska teorierna inte var ett hot mot kyrkan på 1600-talet. Dels hade dessa teorier redan då förbättrats i flera steg, dels gick inte kyrkan under när ytterligare förbättringar, till exempel Brahes/Kopernikus/Galileos, accepterades. Problemet för Galileo var att kyrkan hade andra vetenskapsmän som hävdade motsatsen. 97% av vetenskapsmännen sade att solen roterade runt jorden och de hade investerat sin tid, sin möda och sina karriärer i att utarbeta denna rörelse i minsta detalj, de hade omfattande solmodeller. Vad skulle kyrkan göra!?

    Gillad av 2 personer

   • Christer E skriver:

    Bruno dömdes för kätteri och där ingick hans hypotes att universum inte hade något centrum. Han var munk och lärare på en mängd ställen och hade alltså inget behov av att ”trolla” för sin utkomst. Jag har ett svagt minne av att katolska kyrkan fortfarande har rättegångsprotollen mot Bruno hemligstämplade, men där kan jag ha fel.

    Om det du kallas sociobiologi vet jag inget, så inga kommentarer här. Däremot drar du fel slutsats när du påstår att jag genom mitt inlägg bekräftar att evolutionsförnekarna finns i vänstervridna partier och akademier. Ebba Busch-Thor (lunch-kompis med Jimmy) kan knappast kallas vänstervriden, snarare SD-vriden.

    Under 1500- och 1600-talen var de flesta vetenskapsmännen i kyrkans tjänst, så det ligger säkert en hel del sanning i att vetenskapsmännen som investerat tid och möda i den geocentriska världsbilden (dåtidens motsvarighet till Deep State). Däremot var månarna runt Jupiter ett oomkullrunkeligt bevis för att jorden inte var allts centrum.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du har fortfarande inte fattat att intelligent design och liknande är ett kantfenomen inom evllutionsläreförnekelsen. Main stream kallas ”socialism”. Se serien Hjernevask på youtube. Det är socialismen som är den främsta exponenten för förnekelsen av evolutionsläran.

    Gillad av 2 personer

   • Christer E skriver:

    Vad får dig att tro att jag skulle uppskatta Intelligent Design på något sätt, naturvetare som jag är? Att Intelligent Design är en variant av evolutionsförnekelse är precis ingen 10,000-kronors-fråga, heller hur.
    Du letar efter väderkvarnar att slåss emot (och jag är ingen väderkvarn) !

    Bättre om du i stället kommenterade t.ex. att Busch-Thor, som jag skriver, inte är vänstervriden utan SD-vriden.

    Gilla

  • p kohlin skriver:

   Tack Fredrik Östman för att du bidrar med möjlighet till ökat vetande t ex i detta fall Wilson som är okänd för åtminstone mig. Fortsätt gärna dela med dig av ditt vetande, det är av stort värde.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ännu på nittiotalet hade Svenska Dagbladet, som de då ännu var, många understreckare som behandlade temat sociobiologi. Det är förstås helt otänkbart nu när den evolutionsteoriförnekande vänstern har tagit makten precis överallt.

    Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   Fredrik Östman: En sak i det du skriver förbryllar mig – det är när du utmålar vänstern som evolutionskritisk. Enligt min mening är det precis tvärt om. Marx själv var djupt imponerad av Darwin och skrev ett berömmande brev till denne efter publicerandet av The Origin of Species.
   Stalin genomgick sin omvändelse till marxismen efter att ha läst Darwins bok under sin tid som studerande på prästseminariet.
   Hela Darwins tanke att utvecklingen skedde av materialistiska/naturalistiska orsaker (slumpmässiga variationer parat med naturligt urval) passade den ateistiska socialismen som hand i handske.

   Gilla

 7. Göran Fredriksson skriver:

  SVTs och SRs dagliga upprapande av vad ”forskarna kommit fram till” är för den som fortfarande har sunt förnuft oftast rena självklarheter. Svensk forskning ligger numera huvudsakligen på dagisnivå. Då behövs en sysselsättningsterapi för alla dessa onödiga forskarakademiker som utbildas i universitet och högskolor som har maximal genomströmning som främsta mål.

  Gillad av 14 personer

 8. I stilla ensamhet skriver:

  Gruppdynamiska fenomen och makt utgör en stark kombination. Som har lätt för att dra iväg. Inte alltid intelligent. Vi har alla sett filmbilderna på hängivna människomassor när Hitlers bilkortege drog förbi. Kollektiv hängivenhet, inom större människomassor, tycks kortsluta egen tankeförmåga. Kvar blir följandet. Vi ser det i sektmiljöer. I religiös sammanhang. Inom publikidrotten. Bland politiskt korrekta. Och även i häxprocesser. Hur människor lätt följer, bara för att rösterna är många och höga.

  Albert Einstein satt ensam på sitt rum på patentverket i Bern. Det var nog tur för honom att han fick tillfälle att fundera i fria banor, på ett relativistiskt sätt. Hade kollektivet fått bestämma hade vi nog aldrig fått något GPS-system. Nu orienterar sig även förvirrade människor mer säkert. I alla fall i det fysiska rummet, om än inte det mentala.

  Gillad av 10 personer

  • cmmk10 skriver:

   OT

   Jag har fått för mig att tiden ”går långsammare” vid högre hastigheter och lägre gravitation. Då skulle ju tiden snarare gå långsammare för GPS-satelliterna?

   Kanske minns jag fel?

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    @mv

    Så häften rätt då: högre gravitation och högre hastighet får tiden att gå långsammare:

    Har någon minnesbild sedan jag läste en populärvetenskaplig bok om relativitetsteorin i min ungdom, där man menade att tiden skulle gå långsammare på översta våningen i ett höghus än i källaren – t ex piloter skulle då få någon extra sekund livslängd mätt i ”jordtid”. Vilket då alltså är någonting jag har missuppfattat 🙂

    Gillad av 1 person

   • Mv skriver:

    Med gravitation:

    t0=t*sqrt(1-2GM/rc^2)

    Där G är den gravitationella konstanten, M massan, r avståndet till massan, c ljusets hastighet, t tiden vid en punkt där det gravitationella fältet är noll och t0 tiden vid M. Så när r->2GM/c^2 så stannar tiden sedd från en position utanför denna radie. Det kallas händelsehorisonten eller Schwarzschildradien.

    Det är ganska fantastiskt att så enkla formler kommer ur Einsteins fältekvationer som är komplexa och kräver tensoralgebra i allmänhet.

    Omvänt som Fredrik påpekar för den speciella teorin så verkar för en observatör som närmar sig ett svart hål tiden längre bort från hålet gå fortare och fortare

    Leonard Susskinds Stanford-föreläsningar anbefalles om man tröttnar på politik.

    Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Ja tänk bara på modevågorna. Kjolar som åker upp och ned. Frisyrer som plötsligt alla har.
   Folk följer John i alla sammanhang.
   Få kommer på idén att tänka själva. Orsaker: Osjälvständighet och ängslighet för att avvika. Dumhet. Obetänksamhet. Lättja. Logiken somliga ser i att 1000 miljarder flugor inte kan ha fel: Ät skit!
   Grabbarna i Hitlerjugend var så in i märgen indränkta att en del aldrig insåg felet med nazismen, utan fortsatte tro på den även efter 45 och som gamlingar vilket de ger uttryck för i intervjuer. Så stark kan propaganda vara när den prackas på människor från tidig barndom.

   Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Tänk om Einsten hade fel?
   Kanske så var hans formel endast en förklaringsmodell som påvisade ett närmevörde som stämde just då?
   Kvarkar som snackar eller tachyoner om jag stavat dom rätt både snackar och färdas snabbare än ljuset. Enligt vissa forskare,
   Tänk om Einstein bara nosade på fysikens yttersta gränser?.
   Kanske så är det krökta rummet både böjt och vridet. Det hävdas att människan kan bara gripa om fyra dimensioner,
   hur skulle fem eller sex uppfattas?
   Jag skapade som 17 åring ett schackspel med fyra plan där pjäserna verkade på alla plan, det gjorde att man var tvungen att hålla reda på fyra individuella spelplaner,
   Och resultaten av samtliga spelplaners drag.
   Ingen ville spela det med mig!
   Tja livet bjuder på B-upplevelser som bäst.

   Gilla

 9. Anders Lundin skriver:

  Riktigt, riktigt bra Lennart. Kanske det bästa jag läst på DGS.
  Informativt om de historiska parallellerna: nu har jag fått ytterligare argument när jag går in i debatt med Pkisterna.
  Reflektion: angående att dagens ”klimatforskare” troligtvis hade påstått att jorden är universums centrum om de levt på 1600-talet, är att dagens Pkister högst troligt varit nazister på 30-talet.
  Det har jag tänkt många gånger, inte minst för att de (Pkisterna) är extremt undfallande för auktoriteter. Åtminstone enligt min erfarenhet. De saknar ryggrad helt enkelt.

  Gillad av 3 personer

 10. Ulf Bergström skriver:

  Var det inte så nyligen som 1992 som påven Johannes Paulus officiellt erkände att Galileo hade rätt, d.v.s. att Jorden rör sig runt solen?

  Gilla

 11. Lasse Forss skriver:

  Kirsti Jylhä har blivit fil dr på en avhandling som visar att ”klimatförnekare” är reaktionära. Som om inte det räcker, har regeringen delat ut över 10 miljoner kronor till Chalmers så att Martin Hultman ska kunna komma fram till samma resultat men på en internationell nivå. Jag har skrivit till båda och förklarat att varför jag inte tror på klimathoten beror på allt fusk som finns inom den forskningen. Jag påpekade också att ingen prognos från IPCC har stämt med verkligheten. Det fuskas också med rådata för att inte nämna Climategate. Ingen svarade.
  Alma Strandmark har blivit fil dr på en avhandling som säger att 3000 öar i Stockholms skärgård kan försvinna på grund av havsnivåhöjningarna. Hon bygger sin avhandling på SMHI:s översvämningskartor. Stockholms skärgård har en landhöjning på 4 mm per år så både översvämningskartorna och avhandlingen saknar all vetenskaplig anknytning.
  Jag råkade titta på Jakobstads hemsida (Finland) och där såg jag att det fanns översvämningskartor på 2, 3…ända upp till 10 meter. Jag skrev och frågade om bakgrunden. Jag fick svar från Stadsgeodeten som förklarade att Räddningsverket beställt kartorna. Jag påpekade att Jakobstad har 9 mm landhöjning. Stadsgeodeten hade ingen kommentar.
  När jag diskuterade de här frågorna med SMHI, och nämnde att Jakobstad har översvämningskartor upp till 10 meter, svarade kundtjänstemannen: ”Oj då, då använder sig Jakobstad av EU-direktivet. Det gör inte vi.”
  Hur ska forskningen någonsin kunna användas när forskarna måste anpassa sig till politiska direktiv som har överordnats verkligheten?

  Gillad av 13 personer

 12. MartinA skriver:

  Hade detta hänt under 1600-talet hade de oroliga och politiskt korrekta klimatforskarna stått på samma sida som den katolska kyrkan och knappast ställt sig bakom Galilei.
  Jag tycker häxprocessen i Katarina på sextonhundratalet är ett bra exempel om man vill studera masspsykos. Bilden är mycket mer skiftande och ej uppdelad i goda och onda såsom det är i artikeln här. Nu hade vi inte den katolska kyrkan här men religiösa autkoriteter gör snarast ett valhänt och famlande intryck när den har att hantera en underifrån kommande lögnkampanj. Jag tycker helt enkelt att det är ganska förolämpande att jämföra den sobra katolska kyrkan på sextonhundratalet med galningarna av idag.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xprocessen_i_Katarina

  Gillad av 3 personer

 13. thojak skriver:

  Bra och läsvärt skriv, Lennart – tack för detta ! 🙂

  Att svenskt utbildningssystem urartat till varande mer/mindre ngn form av narcissistiskt navel-ludd-skådande är egentligen i enlighet med Machiavellis tes, att en fördummad befolkning är det ingen konst att styre/leda. Som bevis på att detta stämmer räcker med att se på vilka personer som går in/ut i Rosenbad.

  Ett, i min mening, annat lysande exempel på ‘the-state-of-the-nation’, kunskapsmässig alltså, är ett video-klipp från den utmärkta SwebbTV i samband med en demo i Tjockhult nyligen, länk:

  Intervjupersonen ser ju hyfsad ut på utsidan – frågan är hur det ser ut på insidan…?

  ”Om alla tänker lika blir inte mycket tänkt”, A. Einstein.

  Arma Land !
  Mvh/TJ

  Gillad av 8 personer

 14. Magnus Rosensparr skriver:

  Här levererar Lennart Bengtsson den slutgiltiga diagnosen för det sjuka tillståndet i vårt samhälle i allmänhet och den akademiska världen i synnerhet. Synen på det fria och sanningssökande vetenskapliga samfundet måste restaureras till det goda tillstånd som rådde efter att Albert Einstein hade ”slagit igenom”. Det mörka krafterna måste drivas tillbaka och i grunden besegras, må de sedan vara sociala, ekonomiska, politiska, religiösa eller akademiska dilettanter och/eller charlataner. För det krävs nog tyvärr att en politisk väckelserörelse kräver att staten besjälas och styrs av vetenskap, beprövad erfarenhet och sanningskärlek. Ett projekt som kan vara det svåraste som mänskligheten någonsin gett sig på.

  Gillad av 4 personer

 15. lenam skriver:

  Klimatgreta vill ha aktion. Det har hon fått också. Staten har satt av 1 miljard för att bygga om SSABs masugnar. Var pengarna ska tas ifrån framgår inte men miljöpartiet är mycket belåtna. Kanske kan vi ta pengarna från biståndsbudgeten. Den gör ändå inte så stor nytta. Mycket av dessa pengar går till FN och de gör inte heller så stor nytta eftersom FN inte håller sig till sitt uppdrag utan hittar på massa andra dumheter. Om vi avstår pengar till FN för miljöns skull så är säkert FN mycket nöjda därmed.

  Gillad av 5 personer

 16. Observatör skriver:

  Idag handlar den akademiska forskningen inte om sanningssökande utan om att få så många ”pek” som möjligt publicerade i vissa, framförallt amerikanska, publikationer. Det underlättar om man är polare med, eller har en handledare som är polare med de som granskar ”peken” före publikation. Mängder av meriteringsmakulatur som fyller publikationerna produceras. Det är svårt att hitta de relevanta artiklarna bland all smörja. Den som ifrågasätter får söka sig en annan karriär.

  Gillad av 4 personer

 17. fabricerad skriver:

  Jag jobbar i svenska skolan och är mycket medveten om att förutsättningarna att klara skolan är till stor del genetisk. En del elever klarar inte mer än ett E oavsett hur mycket de försöker och andra klarar A utan att jobba nämnvärt. Normalfördelningskurvan som ju är förbjuden att prata om stämmer lika bra idag som när jag gick i skola. Men, trots denna uppenbara verklighet kan alla bli vad de vill om de bara kämpar enligt rådande skolpolitik. Faktum är att många av kollegorna tror på det. Roligt nog kan de ena stunden säga att en viss elev är jätteklipsk och får bra resultat men i den andra, säga att alla kan då högsta betyg om de bara jobbar för att nå dit. Ironin är total. Ja, vi måste bejaka intellektuella skillnader på samma vis som vi (än så länge) accepterar att inte alla har förutsättningarna att bli elitidrottare .

  Gillad av 5 personer

 18. Per G Eriksson skriver:

  Utmärkt skrivet!

  Kvalitetssänkningen bland humaniora akademiker, journalister, politiker och naturvetenskapsakademiker är katastrofal och kommer sänka Sverige till en relativ ulandsnivå.

  Vi skickade en av våra söner till EPFL i Lausanne för att läsa till ingenjör, han ville till Lund vilket vi förbjöd med kommentaren ”vi finansierar inte Lund men vi finansierar Lausanne” på EPFL kan studenterna läsa utomlands ett år, även här förbjöd vi Sverige så sonen läste sitt utlandsår i Edinburgh, flera av sonens klasskompisar valde sitt utlandsår i Sverige, i Uppsala och på KTH i Stockholm, och när sonen efter ett år frågade sina kompisar hur det var att studera i Sverige så svarade de att de hade haft en fantastisk tid med festande och studentliv men att det akademiskt var ett förlorat år – detta är givetvis katastrofalt för Sverige som industrination och skvallrar om en välfärd som är på väg att försvinna.

  Gillad av 3 personer

  • Björn skriver:

   Tyvärr pågår ”kvalitetssänkningen” på ALLA områden här i Sverige! Mycket tydligt märks detta inom de olika hantverksyrkena! Vem som helst kan idag, utan minsta utbildning eller erfarenhet, ta på sig jobb som t.ex målare, snickare, murare eller plåtslagare! Förr krävdes gesällbrev för sånt! Fusk och slarv har blivit standard, och begreppet ”yrkesheder” finns inte längre! Det knakar och krackelerar, överallt i hela vårt samhälle!

   Gillad av 3 personer

 19. Thinthin skriver:

  Ska man tro på 270 klimatforskare eller en enda meteorolog ?
  Om den etablerade vetenskapen har rätt och livet på hela befolkningen står på spel så kan man väl inte bara sitta på arslet och komma med egna icke allmänt accepterade åsikter ?
  Inga andra meningsskiljaktligheter har någonsin varit så avgörande som det vi står inför idag.
  Om 100 år när vi anar vad som kommer att hända så kan alla motvalls komma och spela Allan om det visar sej att dom har rätt men idag är det inte läge för det.
  Är klimathotet överdrivet så har iaf många av oss visat att vi vill försvara civilisationen……….ja, bortsett från några få som tydligen inte ids anstränga sej för sina barnbarnsbarn…..

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Tusentals forskare börjar komm ut ur garderoberna och bestrida klimatalarmismen. Det är t.o.m. ganska lätt att på egen hand kolla upp de fakta som presenteras.

   Tim Ball hade nyligen vissa besvär med alarmistsektens anförare Michael Mann, när denne inför domstol vägrade att visa upp de grunddata han hade till grund för ”hockeyklubban”. Isbjörnsstammen växer till. Det vara varmare på medeltiden än nu. Havsnivåerna har haft en stadig ökning på 4 mm/år i New York sedan 1850-talet visar mätningar o.s.v.

   Jag vet inte varför du sluter upp bakom alarmistkören, men jag misstänker att du hellre tillhör en sekt som frälser dig från allt ont än tar den lilla ansträngningen att kolla fakta själv.

   Gillad av 3 personer

   • Minigun skriver:

    Mycket bra avslutning. Allt handlar om detta, psykologiska drivkrafter som politiker lärt sig styra. Religionens försvinnande lämnade fältet fritt, något annat MÅSTE komma i medias och politikernas ställe.

    Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Varför var det istid för x antal tusen år sedan? Varför var faktiskt hela jordklotet täckt av is under en era för många många tusen år sedan? Då var det inte tal om en eller två grader eller tiondelar av graders variation i temperaturen.
   Vi kommer att få en ny istid.
   Ett par grader + kanske höjer havsytan x antal cm. Det är viktigt för den enorma överbefolkning som bor lågt i Bangladesh. Det är synd. De måste tränga ihop sig ett par m högre inåt land. Jorden går dock inte under. När nästa istid kommer är det däremot kört vad vi än gör.
   När solen flammar upp och blir en röd dvärg om 4,5 miljarder år är det sedan slutligen kört.
   Överbefolkningen är vårt stora problem, inte den relativt begränsade uppvärmning vi möjligen kan ha åstadkommit med CO2. I vilket fall är det Indien och Kina som har nyckeln. De har 3 miljarder människor. Vi svenskar är 3 miljoner som jobbar och försörjer vårt lands övriga 7 och snart hela Afrika. 100 % skatt från oss räcker inte ändå till några signifikanta förbättringar av något av jordens stora problem. Det är bara självspäkning. Tagelskjorta som jag vägrar ta på mig.

   Gillad av 4 personer

 20. Anna skriver:

  I det nya landet vi befinner oss i ser man tydligt att vi går i rask takt mot mörkare tider. Begåvningsreserven styr. Som f.d. lärare kan jag bara konstatera att skolan är fråntagen sina verktyg, lärarna degraderade och målsättningen handlar om att alla ska vara på samma låga nivå, först då blir det rättvist. Allt enligt den nya sköna värdegrunden. Det kollektiva vansinnet styr Sverige mot avgrunden.

  Gillad av 3 personer

 21. lookslikeanangel skriver:

  ”den oheliga graalen”

  Om någon i en familj drabbas av en allvarlig sjukdom,
  är det självklart en chock. Man försöker hitta den bästa
  kliniken, de absolut bästa läkarna.

  Jag tror ärligt att klimatalarmismen inte är så seriös.
  Det kanske attraherar några med lite ängslig läggning.
  Tyvärr också andra som rider på vågen för prestige
  och pengar.

  Därför finns det egentligen ingen önskan att hitta
  den verkliga kompetensen – snarare tvärtom!

  Gillad av 1 person

 22. A skriver:

  Alltså ursäkta om jag anmärker Lennart, men med de glasögon jag numera använder så tycker jag att bibeln tycks vara förbluffande spot on när det gäller i princip det mesta i den här världen. Jag tycker inte nästan nåt verkar stämma när folk tar något exempel ur bibeln för att påvisa det ena eller det andra. Grejen som jag ser de är att den är skriven på ett till stor del indirekt vis med metaforer och liknelser. Inte bokstavligt. Att gå på vatten betyder inte att gå på vattnet, utan höjd som följd av sanning. Likadant med skapelseberättelsen, den berättar om principer som är verkliga, upplägget. Jag tror att folk vill tolka den på fel vis. (bokstavligt) Jag är istället förundrad hur den kan stämma så bra. Och jag ser mig ändå själv som utstuderat anti-hokuspokus. En kyrka är däremot en annan sak, den kan korrumperas.

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 23. Björn K skriver:

  Jag rekommenderar https://www.electricitymap.org
  Visar energiproduktion/konsumtion m.a.p. koldioxidutsläpp.
  Sverige lyser grönt pga hög andel vatten- och kärnkraft, Norge pga hög andel vattenkraft, Frankrike pga hög andel kärnkraft. Tyskland varierande grad av brunt pga stängd kärnkraft. Även vi kommer hamna där när det gäller energikomsumtion detta när ”miljövännerna” fått igenom sin vilja och stängt kärnkraften.
  Slutsats: skall man tänka på miljön blanda inte in ”miljövännerna”.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   …skall man tänka på miljön blanda inte in ”miljövännerna”…

   -Helt rätt. Precis. Väl sammanfattat. Jag sade det 1973 vid oljekrisen då jag just tagit körkort och soppan steg 50% på en enda gång, bara för att araberna var sura för att de inte vann Jom Kippurkriget mot Israel och ströp oljekranarna på vintern för oss i Europa som frös och inte kunde köra bil som tidigare.
   Vi ska ha kärnkraft och slippa arabernas godtycke. Mindre avgaser. Mindre arab-beroende. Mindre miljöförstöring. Oljan kan sparas till flyg och fartygsdrift och plasttillverkning mm.

   Gilla

 24. Nils Hult skriver:

  Problemet i Sverige är att SvT(Mp) och även Tv4(Mp) styr den offentliga debatten. Se bara på Ekdahl&Ekdahl, deras program om klimatet. 5 Miljöpartister och en kommunistisk präst 🤔

  Gillad av 1 person

 25. tufjb03 skriver:

  Signaturen A är helt klart något på spåren!

  Denna beskrivning av jorden som ett fritt svävande klot skrevs ca. 300 – 500 f.Kr: ”Gudaboningen har han rest över öde rymder, jorden har han hängt över tomma intet.”. Den finns att läsa i Job 26:7 (Job, kapitel 26, vers 7). Med andra ord i den Bibel som Lennart Bengtsson hänvisar till!

  Bibeln påstår också följande ca. 700 år f.Kr: ”Han tronar ovan jordens rund, de som bor på den är som myror. Han breder ut himlen som en duk, spänner upp den som ett tält att bo i.” (Jesaja 40:22).

  Det gäller alltså att skilja på ”kyrkan” och ”Bibeln”! De är inte alltid samma sak. Som Lennart B påpekar valde kyrkan under 1600-talet att anpassa sig till det rådande vetenskapliga paradigmet vilket lett till kritik av kyrkan från eftervärlden. Men då uppstår ju frågan hur man om 400 år kommer att se på förhållandet skapelsetro kontra evolutionsteori? Kommer evolutionsteorin vid det laget att vara ett – enligt alla vetenskapliga kriterier – bevisat faktum, eller kommer kyrkan återigen att bli kritiserad för att ha anpassat sig till vetenskapen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.