Katerina Janouch svarar på frågor: vårt sexliv är avsomnat

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina!
Vi är ett par som har varit gifta i 21 år, i stort sett är vi goda vänner och har trevligt tillsammans. Vårt stora problem i förhållandet är att vi främst är just vänner… att vårt sexliv i stort sett avsomnat sedan något år. Det här är såklart besvärande, det känns som om vi missar något väsentligt i vårt liv. Kan man väcka lusten med hjälp av terapi? Eller är vi dömda till skilsmässa? Vi känner oss båda för unga för att leva i ett ”vitt” äkstenskap, sånt är väl till för pensionärer… vi har inte ens fyllt 50…

”Ensamma tillsammans”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej!
Er signatur säger en del om er relation. ”Ensamma tillsammans” låter inte helt bra, kan jag tycka, och man kan fråga sig på vilket sätt ni känner er ensamma fast ni har varandra. Det som är positivt är att ni vill ta tag i er relation. Ibland behövs bara att man tar initiativ till att göra något, för att det ska bli bättre!

Att man aktivt vill göra sexlivet bättre är för många en akt som är upphetsande i sig. Vad gäller par-terapeuter så handlar det om att hitta någon som man funkar ihop med, den som passar en passar kanske inte en annan. Pröva er fram, slå i telefonkatalogen eller vänd er till ett större sjukhus och be om råd. Det finns mottagningar för sex- och samlevnad, om inte annat kan de hänvisa er vidare.

Såklart ni inte är dömda till skilsmässa om ni aktivt vill arbeta med er relation! Man kan absolut väcka lusten till liv. Ofta handlar det om att börjar vara mer fysisk med varandra, att man kramas, pussas, ligger nära, men då utan att gå vidare även om sexuell upphetsning infinner sig. En bra övning är att väcka kroppens lustkänslor genom icke-sexuell beröring. Ta också fram era minnen, vad var det som gjorde att ni blev förälskade i varandra? Varför valde ni varandra?

Res bort tillsammans, se varandra i ögonen, prata om det ni haft. Kanske är er vardag så pass stressig att ni inte hinner med varandra? Att våra en relation är ett livslångt arbete och är en färskvara, att ni trivs bra ihop är en viktig förutsättning för att tända gnistan igen. Vill ni, så kan ni.

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com