Patrik Engellau: Det heligaste

Patrik Engellau

Den judiske filosofen Baruch Spinoza, 1632 – 1677, blev vid 23 års ålder utesluten ur synagogan i Amsterdam för att han inte trodde på Gud (eller i varje fall inte på någon gud som påminde om de äldstes). Hans skrifter beslagtogs och han själv blev varg i veum. Därmed, kan man säga, hade upplysningstiden börjat. Den fortsatte i tvåhundra år tills Nietzsche förkunnade att Gud var död. Jag säger inte detta för att ta ställning i sakfrågan utan bara för att illustrera att den som sätter sig upp mot samhällets djupaste uppfattningar får räkna med en lång, otacksam och delvis plågsam kamp mot oförståelse och aggressivt motvärn.

Moderna människor, som i allmänhet inte tror sådär särskilt på Gud, brukar lite nedlåtande avfärda 1600-talsmänniskornas våldsamma reaktioner mot Spinoza och andra tidiga upplysningstänkare med att gudsivrarna bara var vidskepliga och i intellektuell utveckling stod närmare grottfolket än oss nutida män och kvinnor.

Jag tror att den reaktionen är orättvis mot 1600-talsmänniskorna. En del av dem fick nog åtminstone delvis sin gudstro i tjänst hos kyrkan. Kyrkan och dess tjänare var en betydelsefull maktfaktor och försörjningsinrättning (inte helt olik det svenska välfärdsindustriella komplexet).

Men de flesta människor hade inga sådana misstänkt snöda motiv för sin tro. Guds existens gav dem trygghet och hopp. De visste att Gud var allsmäktig och inte obenägen att komma till människornas undsättning i svåra stunder, framför allt om man med innerliga böner eller annan uppriktig anhållan hade stämt honom på gott humör. Den som är ärligt övertygad om att en sådan överjordisk makt faktiskt existerar drar sig nog i det längsta för att gå med på några ifrågasättanden. Folk vill gärna tro att det finns en välvillig högre makt. Bättre bestraffa och få tyst på dem som påstår motsatsen.

Som jag ser det befinner sig världen, i varje fall västvärlden, i ett läge som påminner om Spinozas. Vår gud är politikerna och dessas verktyg är staten. Vi tror uppriktigt att politikerna har magiska krafter. Många av oss vänder sig harmset och med misstro mot den, jag i det här fallet, som påstår något annat.

För att riktigt spetsa till min tes så påstår jag att vår tids politiker har lika mycket makt över världens händelser som gamla tiders gud och att de ansträngningar som folk gjorde för att beveka Gud – böner, gudstjänster, bikt, avlat och katedralbyggen – idag motsvaras av politiska debatter, propositioner, riksdagsutskott och skatteinbetalningar. Vår tids lobbyister och intresseorganisationer är som gamla tiders helgon, alltså några som vi försöker förmå att gå våra ärenden hos det högsta väsendet eftersom de har bättre tumme med världshärskaren än vad vi vanliga människor har.

Vad är det för trams, undrar du, kan inte politiker bygga en väg, kanske? Jo, svarar jag, men bara i samma bemärkelse som Gud kunde bygga Peterskyrkan. I sista hand är det människor som håller i spadarna och som tillhandahåller de pengar som bygget kräver.

Men vägar och basilikor är småpotatis i jämförelse med de stordåd som människor i alla tider förväntar sig av sitt högsta väsende. Till exempel vill vi ha fred. Gud lyckades inget vidare trots alla böner. Se bara på trettioåriga kriget som hade kommit ungefär halvvägs när Spinoza föddes.

Jämför med exempelvis USAs fredsbevarande styrkor i Mellanöstern. Vilken fördelaktig utveckling har de åstadkommit som inte hade kommit av sig själv utan västvärldens insatser för freden? Vi vet inte. Det är inte bara Herrans vägar som är outgrundliga utan även politikernas.

I Sverige har politikerna i över femtio års tid satsat hela sitt engagemang på skola, vård och omsorg. Kan vi påstå att deras insatser på någon punkt förmått utvecklingen att gå ens åt rätt håll? Har vi färre socialfall? Har den psykiska hälsan förbättrats? Har skolan blivit bättre? Lever allt färre människor i utsatta områden? Även om allt troligen blivit sämre på grund av invandringen kan vi inte skylla invandringen för händelsernas rörelseriktning.

Hade det inte gått lika bra eller bättre utan politikernas åtgärder? Det vet vi inte, men vi väljer för det mesta att tro att politiken gjort någon nytta eftersom vi vill tro på ett beskyddande högre väsen som har människornas välfärd som högsta mål. Det är en längtan efter underkastelse, en längtan efter just en god Herre. Finns han inte så får människorna uppfinna honom. En del av fångarna i Gulag trodde att de var där av misstag och att om Stalin bara visste så hade han befriat dem.

1600-talsmänniskornas gudstro stod, enligt min historietolkning, faktiskt i vägen för den utveckling varmed historien var havande. Så länge människorna blev kvar i sin starka gudstro räknade de med att Gud skulle lösa deras problem. Det var först när de tonade ned sina förväntningar på Guds hjälp som de kunde öppna sig för den uppfordrande insikten att ansvaret låg hos dem själva. Det är ingen tillfällighet att exempelvis de amerikanska grundlagsfäderna, den begynnande industrikapitalismens rallare, ofta var deister vilket betyder att de trodde att Gud visserligen hade skapat världen men att han sedan slutat lägga sig i människornas öden.
Vår situation är alltså, tror jag, snarlik. Vi fjättras av våra föreställningar att samhällslösningar ska komma via politikerväldets insatser. Denna tro är en boja för utvecklingen.

Betyder detta att Engellau är emot demokratin? kanske du undrar. Nej, det är jag inte ty demokrati behöver inte betyda politikervälde och ockulta idéer om övernaturliga krafter hos de valda ombuden. Demokrati handlar inte minst om en mentalitet av innebörd att vi medborgare känner oss som ombudens uppdragsgivare och ombuden i djupet av sina hjärtan upplever att deras uppgift är att tjäna uppdragsgivarna. När en medborgare ringer till sitt valda ombud bör ombudet liksom resa sig ur kontorsstolen av respekt. Ombuden ska inte tro att de kan åstadkomma underverk genom att slänga mer av medborgarnas pengar på problem som tycks föröka sig som hydrans avhuggna huvuden. Politikerna bör tagga ned och erkänna sina begränsningar. De kan börja med att koncentrera sig på sin grundläggande och huvudsakliga uppgift, nämligen att säkra medborgarnas fysiska trygghet och säkerhet.

70 reaktioner på ”Patrik Engellau: Det heligaste

 1. pllay skriver:

  Du uttrycker så väl mina funderingar på kammaren, min bedrövelse består i att vi givit politikerna makt att själva sätta gränser för sin maktutövning, vi glömde att makt korrumperar.
  Jag ser ingen demokratisk väg ut ur det misstaget. Maktdelning går emot svensk grundlag.

  Gillad av 5 personer

 2. A skriver:

  Sa du att du var materialist P.E. Betyder inte det att maximera det materiella. Även om det innebär lögner? Jag tror du bör reda ut nåt med detta. Detta är som jag ser det, ditt problem med guden. Men det kommer ikapp hur man än vrider och vänder på det. Kan du förklara på vilket vis guden INTE skulle vara allsmäktig, om guden antas vara själva sanningen. Försök svara på det. Jag tror inte du ror det i land P.E.

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

  • Den äkta Fredrik Östman skriver:

   Det svåra med denna din uppfattning, om jag förstår den rätt, är att förstå att en allsmäktig sanning inte agerar, utan bara finns där. Den griper inte in i skeendet, men styr det likafullt. Sanningen har inte ”skapat världen och dragit sig tillbaka” och den fibblar inte heller vidare och ändrar hit och dit parallellt med våra liv. Sanningen är bara där, och den viker inte en tum. Likväl är det inte svårt, och inte falskt, att mytologiskt använda såväl en deistisk som en teistisk beskrivning av denne sanningsgud, på samma sätt som vi har gjort sedan vi först upptäckte vårt självmedvetande för miljoner år sedan. Sanning, rätt, liv.

   Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Jag ser ingen motsättning Fredrik, utan det teistiska som en fortsättning, som en funktion av att man förenar sig med guden i högre grad. Och som en del av ett utövande. Troligen en nödvändighet för ”icketänkande” människor. Men jag är intresserad av mekanismer, tankeverktyg och ingångar, därför uttrycker jag mig som jag gör. Jag är inte ute efter att förneka ett väsen. Det intressanta för mig är att de flesta oavsett vilket, fullständigt missuppfattat vad dessa saker handlar om, väsen eller inte. Socialisterna har lyckats radera dyrkandet av sanning för att bereda vägen för lögn. Nödvändigt för dem förstås och helt logiskt. Men resultatet går inte att komma undan, det kan vi nu se med ögonen.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

  • Redaktionen skriver:

   Materialist för mig betyder inte att vilja ha saker utan att i filosofisk mening utgå från att det är materiella frågor som styr historien och hur folk beter sig. Marx var materialist i den meningen. Idéerna var för honom ”överbyggnad” på de avgörande materiella förhållandena. För Hegel, som var idealist, gällde motsatsen, nämligen att det var idéerna som styrde.

   Att den kristne och judiske guden inte är allsmäktig och allvetande visar sig redan från början. Det första som hände efter skapelsen var att Adam och Eva bröt mot den enda regel som instiftats. Gud blev förvånad och rasande vilket bevisar att han inte hade visste och kunde allt. Han hade haft fel om människan. Han begrep inte en gång sin egen skapelse.

   Rodde jag i land?

   Patrik

   Gilla

 3. Mitt vykort skriver:

  Är deppig och orkar inte ta strid men noterar att det återigen är en slentrianmässig karikatyr av ”religion” som presenteras, en karikatyr som jag misstänker är skapad av kristendomens fiender, tydligast och mest framgångsrikt manifesterat hos socialisterna. Jag tror denna karikatyr sitter djupt, den är en del av att vara svensk, vi är alla sen barnsben systematiskt indoktrinerade i socialdemokrati, att tro på staten, som ju Patrik skriver om. Ett tecken på att det dock är en barnslig karikatyr är att vi väl alla var någon gång i tonåren när vi avfärdade religion, Jesus gick inte på vattnet – klart! På vissa punkter så ser jag Patriks argumentation som pubertal, och lika obstinat som en tonåring dessutom. Detta handlar inte om ”religion” utan just om kristendomen och det judeokristna arvet, inte om islam, eller hinduism eller buddhism.

  Jag tycker att sådana tänkare som Sam Harris är pubertala, för de kommer också med argumentet att vi kan stå ”på egna ben” men analogin haltar, eller avslöjar tankefelet, för det man säger om man jämför att organisera våra liv och samhällen med miljontals individer med något medfött biologiskt som att stå och gå, så tar man miste. Istället så är det mycket mera likt att göra en frivolt på slak lina över Niagarafallen att lyckas med det vi gjort i väst: vi kombinerade frihet och utveckling, i Asien kopierar de nu vår utveckling, vad som blivit där UTAN väst är oklart, i andra delar av världen som Afrika och den muslimska så saknas både frihet och utveckling.

  Så denna frivolt är ingen slump, vi är som vi är till stor del pga det judeokristna arvet, däri nertecknades hur vi skall leva med oss själva och med andra (du skall icke) och utan det, ja det som Bibeln varnade för är som stormvågor som hela tiden äter av stranden, nazism, kommunism, massmord, världskrig och totalitarism, och FORTFARANDE så är det en global socialistisk totalitarism politikerna söker, utan insikt om människans och de egna tillkortakommandena, utan ödmjukhet. Nästan omedelbart så hamnar man i den värsta ondskan och försvarar våldtäkter och massmördare som IS. Ser inte Patrik detta, det finns inget som håller emot? Det handlar inte om att stå utan att det är svårt, nästan omöjligt, att göra frivolt utan omsorgsfull kulturell träning, våra kulturer är (eller var) vackra men ömtåliga som en spättekaga, eller droppslott gjort av sand. Detta förstår man i högre grad i Asien, Japan känner jag bäst, man inser att det inte går att göra spättekaga om man blandar kulturer, då får man en totalitär minsta gemensamma nämnarens kultur, som staten kan styra över, men denna stat saknar moral och överhuvud när Gud övergivits. Vi har ju sett vad detta leder till, och ondskan rationaliseras återigen.

  Det är ju också därför jag uppfattar att tänkare som Patrik och Sam Harris, Dawkins och Hitchens har så svårt att peka ut vad som är fel idag, de kritiserar ALLA religioner utan att förstå hur deras egen uppstod, hur blev det en frivolt, en enormt hög spättekaga? Det är ju inte medfött kan vi notera när vi ser på vilket sätt Sverige utvecklar sig.

  Jag uppfattar att Patrik fortfarande är uppfylld av den hybris som ligger i socialismen när han skriver att det inte är invandrarna som är problemet, inte bara det är riktigt, men det blir ingen spättekaga med kulturblandning, ingen frivolt. Den materiella utvecklingen är i någon mening klar, vi har mat på bordet, så vad återstår? Att ta vår frihet och att förstöra det som fungerar så att politikerna får sitt raison d’etre, förstör, bygg upp, skapa skjutningar, sitt i möte om skjutningar.

  Det hade varit av enormt värde att få in en kristen skribent på DGS som aldrig någonsin varit vänster. Möjligen gör jag en halmgubbe vid sidan av Patriks huvudargument men jag tror inte det. Förstår vi inte hur vi blev som vi blev så förstår vi inte heller hur vi skall försvara det, det finns inget inbyggt försvar utom det mest primitiva.

  Gillad av 4 personer

  • Den äkta Fredrik Östman skriver:

   Tycker att du gott kan säga vårt kristna arv. Jesus skilde kristendomen från judendomen för tvåtusen år sedan och sedan dess har vi fört våra arv vidare oberoende av varandra. Det är bara sedan fyrtiotalet som det har blivit intressant i USA att sammanföra dessa arv till något slags gesellschaft. Men vi vill inte ha gesellschaft. Vi vill ha gemeinschaft! Det är det striden handlar om!

   https://thewayofreason.wordpress.com/2019/04/10/en-sociologisk-betraktelse/

   Gillad av 5 personer

  • Björn skriver:

   Att tro på ”Gud och hans allsmäktighet” är ju en enkel lösning att ta till, för de som känner att de MÅSTE ha någon slags ”förklaring” till livets alla komplexiteter, som olyckor, sjukdomsförlopp, ”oförutsedda” händelser, existentiella frågor och mänskliga ”levnadsproblem”! Själv lever jag i trygg övertygelse om att de ”outgrundliga” skeendena i vår tillvaro, blir till genom ett gigantiskt ”nätverk” av seriella tillfälligheter(slumpen), och alltså inget vi kan styra eller påverka med tankar eller tillbedja…! Whatever will be will be, typ! Det mest hållbara ”kittet” människor emellan, är nog av ”jordnär” art, som t.ex gemensamma ”vardagsintressen”, likriktade åsikter om vad som är rätt eller fel och glada umgängestraditioner!

   Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    För övrigt verkar den ”pubertala” synen på kristendom ha som motsats en mycket obehaglig, besserwissig men samtidigt förvirrad, mästrande översittarsyn…..

    Gillad av 1 person

   • Mv skriver:

    Precis vad jag menar med det pubertala avfärdandet av Gud. Jag är själv fysiker. Du tror att denna jordnära samvaro skapat demokrati, yttrandefrihet, meritokrati och den vetenskapliga metoden och den tekniska revolution från ångmaskiner till datorer osv? Det anser jag vara en rakt av ogenomtänkt åsikt, som de flesta svenskar hyser visst. Du noterar inte skillnaderna mellan väst och andra kulturer? Du har antagligen aldrig bott en längre tid i en utomvästlig kultur. Du gör exakt det som jag skyller religionskritikerna för de säger ”och så kom ett mirakel” och så slutade vi slå ihjäl och/eller förslava varandra. Det enda du gör är att ta allt vi har för givet trots att det så tydligt håller på att brytas ner nu av utomvästlig invandring och våra ledares socialistiska förräderi.

    Gillad av 4 personer

   • Mv skriver:

    Lyssna gärna på Jordan Peterson eller läs hans böcker, eller Ben Shapiros senaste.

    Översittare? Puttenuttesvensk där, visst är det irriterande att höra sånt man inte hört förr och att folk inte bara håller med varandra.

    Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    Jag anser att ALLA de ”ismer” och religioner, som hämmat människornas fria och sunda tankar i årtusenden, är av ondo, och det är sorgligt att det fortfarande, än idag finns människor som är så förvirrade i sin livssituation att de måste hämta instruktioner ur nån slags ”manual”! Att Islam är den mest destruktiva och skadliga av alla, och med nästan total tankekontroll över sina ”slavar”, är väl lätt att konstatera! De framsteg på alla områden, både tekniska och livskvalitémässiga, som gjorts här i västvärlden under lång tid, tror jag i första hand beror på att vi FÖRSKONATS från kvävande ”ismer” och just Islam! Jag ger gärna ”kristna” cred för att de TIDIGARE hjälpt till med att hålla muslimerna borta, men dagens svenska ”företrädare” verkar se avundsjukt och med begär på den makt ”konkurrenterna” åtnjuter…..

    Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    En del av de som skrivit här på DGS, har själva på ett klargörande sätt beskrivit sina symptom! Ju längre och snirkligare text, och ju fler ”fina” ord, bibelcitat och andra hänvisningar, desto tydligare framträder bilden av förvirring och religiöst betingade tvångstankar! Känslan av att vara ”upphöjd”, är också vanligt förekommande!

    Gillad av 1 person

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Enligt Bertrand Russell gick Öst och Väst skilda vägar inte beroende på intelligens men pga att när lagarna är skrivna av gud (Öst) kan människan inte ändra på dem, vilket vi i Väst däremot tog oss för. De uppfann krutet, tryckarkonsten, glasögon i Kina men centralmakten tillät inte vidareutveckling, konkurrens utan krävde i konfucianismens namn att var och en blev vid sin läst. Frivolt är en bra term därför att i Europa revolterade man inom kyrkan och mellan små och stora furstendömen ständigt. Mycket krig blev det. Mycken utveckling blev det. EU-projektet är en politisk kinesisk domptör.

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Hur vore det att avkräva alla skribenter på DGS deras uppfattning av vad av det judeokristna arvet som för vederbörandes personliga del har haft det största inflytandet på det egna handlandet?

   Utan att kunna anföra ett bibelcitat får jag för min egen del påstå att det är uppfattningen om att man måste göra rätt för sig; att det finns ett påbud att jag själv inte har rätt att tillgodogöra mig mer av livets goda än jag förtjänat och att jag vid närmare eftertanke vet att jag förmodligen har fått det och på något sätt måste betala tillbaka.

   Man kan också kalla det för samvete. Medvetandet om att man i alla situationer ska försöka göra sitt bästa och att inte bara roffa åt sig.

   Det är också ett medvetande om att ingen kan anse sig förmer än någon annan, att ingen har rätt till upphöjelse utan att vi alla är varandras ödmjuka tjänare.

   Om vi i grunden tänker på ett sätt som inte står i samklang med den principen är det svårt att tänka sig hur ett samhälle där miljontalsmänniskor ska samsas, ska kunna leva fredligt tilsammans.

   Om principen är erövrare eller erövrad, herre eller tjänare, är hoppet om fred ute.

   Det riktigt svåra är att nästan alla måste tycka på ungefär det förstnämnda sättet för att det ska kunna fungera. De som inte gör det måste man oskadliggöra på ett eller annat sätt. Det är som med demokrati respektive tolerans. Demokrati tål inte rörelser som vill använda demokratin för att avskaffa den. Tolerant kan man bara vara mot dem som är toleranta själva.

   Som jag uppfattar saken, är det kristna grundtänkandet just detta om tolerans och ansvar människor emellan. Övriga religioner kräver underkastelse i en eller annan form.

   Gillad av 3 personer

   • Christer L skriver:

    Olle Reimers, varför ”måste man göra rätt för sig”? Och vad är rätt? Om man inte har ett medvetande handlar man som ”hjärnan” säger åt en, och en del av detta är ”rätt” och andra impulser ”orätt”? Det är fråga om medvetande, således. Numera kallas det impulskontroll, men kan då inte skiljas från psykiska hämningar, alltså impulser. Medvetande innefattar att välja, som innebär ansvar. Det finns en massa så kallade religioner och ideologier i historien och numera som talar om för alla vad som är rätt värdegrund etc. Och beroende på den övertygelse som manas fram genom retoriken så ”väljer” människor den ena eller andra värdegrunden. Allt detta är enligt min mening urartning. Ursäkta förenklingen, men utrymmet kräver detta.

    Min uppfattning är: Vi är eviga i själen, vi har medvetande, och vi tar alla med oss allt vi skapat och gjort när vi dör, och vi lever jordeliv ett flertal gånger i reinkarnationer. Poängen är att medvetandet, själen och livet är en annan svängning än materian och mekaniken. Själen är som sagt odödlig, men i sig oförmögen att växa, den kan bara utveckla sina former genom att leva i materien. Medvetande är innehåll, mening. Livet är alltså en sorts själens gjutningsprocess (bildspråk). Det sker en evolution i hela universum av liknande slag, man man tro. De former vi tar med oss när vi dör är inte alltigenom lyckade, vi kan ha gjort saker som gör livet efter detta till ett helvete. Men det vi kommer till världen med är jaget med medvetandeförmåga, samt själen som är de former vi bär med från tidigare liv. Och därmed finns ansvar, inte minst inför oss själva. Mer är naturligtvis att säga…

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Christer L, själva poängen var inte frågan på vilket sätt själen är närvarande eller frånvarande utan huruvida den påverkades på ett särskilt sätt genom det judeo/kristna inflytandet.

    Gilla

 4. Gerhard Miksche skriver:

  ”Jämför med exempelvis USAs fredsbevarande styrkor i Mellanöstern. Vilken fördelaktig utveckling har de åstadkommit som inte hade kommit av sig själv utan västvärldens insatser för freden? ”

  Frågan ställs som om USA åstadkommit en fördelaktig utveckling i Mellanöstern.

  Det är västmakternas angrepp på Irak på lögnaktiga grunder (Blairs påstående om Saddams innehav av biologiska vapen) som skapat förutsättningen för det kaos som förändrat Mellanöstern i grunden. Och som även vi har drabbats och fortfarande drabbas av. Jag förmodar att Spinoza hade kallat det implicita påståendet i frågan som en falsk premiss.

  Gillad av 1 person

  • Den äkta Fredrik Östman skriver:

   Iraks provokationer under FN:s vapeninspektioner var orsak nog att starta kriget. Massförstörelsevapenpladdret var bara teater orsakad av vår — Västvärldens — avsaknad av riktiga cojones. Pep talk.

   Det fel som begicks var inte så mycket att man besegrade Irak, som att man efteråt i högmod ville bygga upp ett nytt Irak efter en västerländsk mall som man inte ens hade brytt sig om att själv känna till ens rudimenta om. De som talar högst om Västerlandet som ”liberal demokrati” och ”historiens slut” är de som har allra minst aning om vad det är som har gjort Västerlandet storartat.

   Gillad av 5 personer

   • Gerhard Miksche skriver:

    Vad som gjort Västerlandet storartat? Du svarar ju själv på frågan. Att angripa vem som helst, när som helst och var som helst och samtidigt slå sig på bröstet för sina förtjänster om världsfreden.

    Gillad av 3 personer

   • Tomas skriver:

    Håller med om att USA borde nöjt sig med att ställa ett antal människorättsliga krav på nytt styre och hållit sig borta från politiska detaljerna. För övrigt är jag nöjd med att Saddam fick vad han förtjänade. Är själv okunnig om hur USA hanterade det nya styret i Västtyskland efter WW2 men det verkar ju fungerat.

    Gilla

  • Mv skriver:

   Ah, och utan detta hur hade det sett ut? Ett fiasko är det utan tvekan men att det inte varit kaos och utrotning av kristna och judar håller jag inte för säkert.

   Gillad av 1 person

   • Gunnar Ehn skriver:

    Rem: Gen. Lucius D. Clay har i boken Decision in Germany (Europas Ödestimma) 1950, givit en fullödig bild över och insyn i det komplexa arbetet med att bygga upp ett nytt styre i Västtyskland efter WWII. Tyvärr saknades motsvarande engagemang i Irak, och vl lever nu med konsekvenserna.

    Gilla

 5. Den ende och enastående Fredrik Östman skriver:

  Mycket bra. Alla vägar bär till Rom, och Rom, kristendomen, är i sitt innersta motståndet till och förnekandet av totalitarismen.

  Låt mig bara problematisera en liten detalj: judendomen har verkligen en allsmäktig gud, så allsmäktig att han inte kan ingå avtal med människorna och till exempel belöna eller bestraffa dem beroende på deras uppförande. I stället är judarna som folk redan på förhand utvalt. När Spinoza exkommunicerades var betydelsen att man på något sätt föreställde sig eller hade upptäckt att han inte var utvald, att han inte var frälst. Detta försvagade i sig antingen läran om allsmäktigheten eller läran om judarnas utvaldhet.

  Protestanterna hade på 1600-talet nått fram till en liknande gudsuppfattning, speciellt i Calvins dubbla predestinationslära. Det är alltså en historisk parentes, om än antagligen ännu öppen, att den kristna guden kan jämföras med den judiska.

  Slutet på den Trettioåriga kriget visar emellertid i en annan riktning, åter till kristendomens kärna som åtskild judendomen och fariséerna, till nationalismens födelse.

  Gillad av 5 personer

 6. Tomas skriver:

  Det kan väl vara akademiskt kittlande att krångla till en enkel förklaring och varför inte blanda in Gud också? Resultatet blir nog att vanligt folk (dvs majoriteten) gäspar och släpar sig till Grottekvarnen som de alltid gjort. Undantaget är väl ”Han som inte får nämnas” vilken antar utmaningen och skuttar fram och tillbaka över den odefinierade linjen mellan refusering och gillaknappar. Dagens okunniga politiker förstår bara när väljarna visar sig utanför riksdagen och sliter i portens handtag samt ropar syndarnas namn. Väl mött 20 september!
  PS jag har inget emot akademiska artiklar men att där blanda in dagens politiker är som att servera champagnesås till surströmmingen.

  Gillad av 3 personer

 7. Lars skriver:

  Skola, vård o omsorg plus socialförsäkring och pensioner är vad som tillhör välfärdsstaten och är ungefär 25 % av BNP medan skattekvoten är hela 44 %, Inom den senare ryms invandringskostnader som även belastar välfärdsstaten och inte heller ger positivt bidrag till den resterande delen då underskottet i statsfinanserna är ca 2-3 % av BNP.

  Välfärdsstaten har man lyckats med! men organisatoriskt har man misslyckats med skola, vård och omsorg. En paradox? förvisso, men inte pga egenintresse utan pga inkompetens hos de styrande.

  Ber vi på våra bara knän staten och politikerna att trösta oss med välfärdsstaten? Nej, vi lagar på att det inte fungerar och på att de resterande 19 % av BNP som går i skatt inte används bättre.

  Religiösa? Nej, men det finns en konservativ USA efterapning i den halvintellektuella världen som bl.a. denne doktorerade ekonom tror Sverige skulle behöva (se gärna hans andra förklaringar av Sveriges ekonomiska utveckling som är synnerligen grumliga).

  https://samnytt.se/fyra-grundbultar-for-ett-aterupprattat-sverige/

  Uppenbarligen är amerikansk konservatism något som hotar det svenska samhället oavsett om det är DGS som uttrycker det eller denne ekonom. Spinoza skulle vända sig i sin grav om han hade trott på Gud och att han skulle återuppväckas vid tidernas sista timme.

  SD ska bilda konservativ tankesmedja…, är det sådana här doktorer de ska använda sig av…

  Gilla

 8. Sune Mangs skriver:

  Svenska politiker har inte i femtio års tid satsat hela sitt engagemang på skola vård och omsorg. Svenska politiker har i femtio års tid upprepat floskler och mantran av typen ”skola, vård, omsorg”. Det är tvärtom den mogna välfärdsstatens förbannelse att den inte förmår att fokusera på kärnuppgifterna utan tvärtom försöker styra och ställa och bidragsfinasiera hela samhällslivet.

  I den mån politikerväldet fokuserat på skolan så har detta engagemang till stor del varit kontraproduktivt och ideologidrivet, missriktat. Hade skolan besparats välfärdsstatens och den socialdemokratiska partistatens dirigism, så hade den svenska skolan likt den finländska kunnat befinna sig i den internationella toppligan. Hade politiker satsat resurser på skola, vård och omsorg och samtidigt betrott professionerna om att styra verksamheten så hade engagemanget för sektorerna varit produktivt.
  Hade Socialdemokratin värnat den klassiska kunskapsskolan så hade skolan med all sannolikhet fortsatt varit statlig idag. Nu har skolan blivit rov för beskäftiga politiker av flera kulörer som reformerat sönder skolan genom först missriktad ”progressiv” pedagogik och förflackning med den förutsägbara konsekvensen om krav på privatisering och valfrihet, som typiskt nog slagit över i naiv svensk tilltro till vilka huvudmän som helst att öppna skola och inkassera skattemedel härför. Det är skillnad på engagemang och engagemang. Missriktat engagemang är direkt destruktivt.

  SAP trodde sig länge om att kunna förvandla lärarkåren och sjukvårdspersonal till välfärdsarbetare underställda LO-kollektivets lönebildning och rörelsens akademikerförakt. Denna missriktade lönepolitik lever genom lönekarteller delvis kvar; men har som så mycket annat utvecklats till den sämsta av världar med ohemula ersättningar till hyrpersonal och samtidigt avhopp från bristyrken. Polisverksamheten har på samma vis blivit lidande av politikers ”engagemang” och den vansinniga lönepolitik som gör att de mest erfarna och produktiva poliserna lämnar samtidigt som politikerna sänker kraven för att antas till polisutbildningarna.

  Gillad av 4 personer

 9. Jari Norvanto skriver:

  Sosseriet skinnar medborgarna på pengar och slösar upp dem. Liberalerna köper sig fria från medborgerligt engagemang och ”professionaliserar” vad som var det mänskliga livet i lokalsamhället – en ökad byråkrati.

  Christopher Lasch:

  ‘The atrophy of informal controls leads irresistably to the expansion of bureaucratic controls. This development threatens to extinguish the very privacy of liberals have always set such store by. It also loads the organizational sector with burdens it cannot support. The crisis of public funding is only one indication of the intrinsic weakness of organizations that can no longer count on informal, everyday mechanisms of social trust and control. The taxpayers’ revolt, although itself informed by an ideology of privatism resistant to any kind of civic appeals, at the same time grows out of a well-founded suspicion that tax money merely sustains bureaucratix self-aggrandizement.’

  Lasch skrev att när formella organisationer (vi kan väl kalla dem staten eller byråkratin) bryter ihop, behöver gemene man själv patrullera gatorna och ta tillbaka barnen från de offentliga skolorna. För att detta ska få ett verksamt genomslag krävs det en mer allmänt utbredd uppfattning att staten och byråkratin varken kan eller ska vara ansvarigt för allt. Allt är inte politik, eller åtminstone inte politik som kan luxeras bort från det levande samhället och det medborgerliga ansvaret och institutionaliseras, ”professionaliseras”, byråkratiseras..

  Gillad av 4 personer

 10. Eva Danielsson skriver:

  Svenskar ser sig inte som direkt religiösa med en tro på Gud och ett evigt liv, men vi är fostrade utifrån kristna värderingar. Som inte ger detaljerade regler och föreskrifter eller utgår från en svart-vit syn där människor delas upp i goda resp onda, utan menar att vi alla har både gott och ont inom oss. Som vi har ett eget ansvar för att utveckla och hantera.
  Vår västerländska och svenska kultur är präglad av kristen människosyn och kristen etik. Raka motsatsen i allt till kultur X. Jag tror att det vore stärkande att inse att vi alla på det sättet är både mer kristna och mer religiösa i meningen att vi tar livet på allvar, än vi ofta tänker. Vare sig vi är troende eller inte. Jag tror att det vore bra som motvikt mot den globalistislamistvänsterliberala synen på människan som en utbytbar enhet, ett objekt, en slav. (Utom de själva förstås).
  Likaså behövs en pånyttfödelse av sund nationalism, patriotism, som bottnar i vår kultur som hålls samman just med kristen etik och med det självklara att alla ska dra sitt strå till stacken. Socialdemokratin, politiken, eller materiell standard kan aldrig, ska inte, fylla behovet av mening i livet. Och numera försöker inte ens politiken låtsas vilja agera för det egna folkets väl och ve och man har redan dränerat den materiella standarden inom kärnverksamheterna. Man struntar alltså i vad skattetrycket egentligen borde kunna ge tillbaka i form av standard och tillgänglighet inom skola, vård och omsorg. För att inte tala om försvaret och polis- och rättsväsende. Svenskarna har låg arbetslöshet och märker ännu så länge först vid utlandsresor att även privatekonomin är dränerad.
  Staten och politikerväldet måste kläs av. De fungerar inte längre som vår livförsäkring eller hemförsäkring. Maktens folk spelar i stället om mera makt med våra liv och våra samhällssystem som insats.
  Vi behöver bli i opposition mot maktväldet, starka i tron på oss själva och våra värderingar. Och i trygg förvissning om att vår kultur och vår nation är rättmätigt vårt och ska försvaras.
  Mot maktetablissemanget och mot kultur X.
  Jag måste få hänvisa till min favoritbloggerska som publicerade ett av sina långa inlägg igår, första delen, om moralkollapsen i Det mångkulturella Sverige. Innehållet är i linje med dagens ”Patrik”- krönika.
  https://www.gertrud1.se/2019/09/02/det-mangkulturella-sverige/

  Gillad av 13 personer

 11. Christer H skriver:

  Roten till det onda är den överbeskattning av det arbetande folket som ägt rum varje år i 50
  års tid.
  Den har möjliggjort politikernas massiva röstköp och den s.k. välfärdsstaten Sverige.
  Men ”välfärdsstaten” är en Orwellsk nyspråklig illusion.
  Välfärden har resulterat i ofärd. Sverige är utan försvar, kriminaliteten frodas, sjukhusköerna växer, skolan har stora problem och demokratin är satt ur spel, kidnappad av den politiska adeln.
  Detta resulterar i att kronan faller som en sten till skräpvalutenivå. Vi alla blir fattigare.
  År efter år.
  Franska revolutionen 1789 var en konsekvens av Maktens förfall och ineffektivitet..
  När Sverige förlorade Finland 1809 samma sak.
  Ryska revolutionen 1917 och Sovjetsamhällets fall 1992 ytterligare exempel på vad som händer när samhällsstyret blir murket.

  Vid nästa kris så kommer det visa sig om dagens kejsare har några kläder eller om de är nakna.

  Gillad av 2 personer

 12. Jan Andersson skriver:

  Det är den sista meningen som beskriver varför vi går och röstar. De som vet att de klarar sig själva röstar höger och de som behöver hjälp röstar vänster. I själva verket skulle det vara bättre för alla i ett konservativt samhälle eftersom vi skulle generera mycket mer inkomster till Sverige med en betydligt mindre offentlig sektor.

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Politikerna till vänster har funnit samma enkla samband, därför beskattas alla så mycket att ingen klarar sig själv utan alla behöver hjälp. Rädda människor tyr sig till den som kan hjälpa oavsett kostnad.
   En hjälp vänstern garanterar dem om de bara lojalt röstar vänster.
   Ett system grundat på maffians metoder, fin villa du har, rösta på oss annars kanske du måste bo på gatan.

   Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Problemet är att de som behöver ”andlig” hjälp, har slagit sig ihop med den politiska vänstern(som behöver hjälp på alla övriga sätt!), och tillsammans bildat den maktfullkomliga och ytterst obehagliga PK-sekten! Tänk bara vilka sjuka ”hybrider” vi fått i t.ex frireligiösa miljöpartister eller ”Kristen Vänster”…..! Inte nog med detta, de har dessutom, självsvåldigt tagit befälet över Sverige!!!

   Gilla

 13. svenne skriver:

  ”Jämför med exempelvis USA:s fredsbevarande styrkor i Mellanöstern. Vilken fördelaktig utveckling har de åstadkommit som inte hade kommit av sig själv utan västvärldens insatser för freden?”

  Anders Borg kommenterade år 2012 USA:s ”fredsbevarande” insatser i Mellanöstern och prisade de ”positiva effekter” som insatserna har haft för för Sverige.

  ”Ni krigar och vi får flyktingarna”, sade finansminister Anders Borg under ett anförande hos en amerikansk tankesmedja i Washington. Han beskrev det massiva inflödet av invandrare till Sverige som en ”tillgång för det svenska samhället” och förklarade att regeringen har ”öppnat upp gränserna”.

  …..”Han förklarade att han betraktar den stora invandringen från länder som Irak, Somalia och Afghanistan som en ”tillgång för det svenska samhället” och att regeringen har fattat beslut om att ”öppna gränserna”.

  Majoriteten av den svenska väljarkåren uppfattar knappast resultatet av USA:s ”fredsbevarande” insatser på samma positiva sätt som Anders Borg.

  Gillad av 4 personer

 14. Leif Nilsson skriver:

  Mycket riktigt som du skriver Patrik: ”Vår gud är politikerna och dessas verktyg är staten.”
  Det är dock en opålitlig och farlig avgud. Som den realistiska libertarianen Hans Hoppe skriver i ”Mänsklighetens historia i korthet – framsteg och förfall”:

  ”På grund av sin själva konstruktion är staten oförmögen att uppnå vad den förmodas uppnå. Den förmodas att producera rättvisa, det vill säga upprätthålla och verkställa lagen, men med makten att lagstifta kan staten och kommer oundvikligen att bryta mot lagen och stifta lag till sin egen förmån och därmed producera orättvisa och moralisk korruption. Staten förmodas försvara sina undersåtars egendom från utländsk invasion, men med makten att beskatta sina undersåtar kan staten och kommer oundvikligen att expropriera dessa undersåtars egendom, uppenbarligen inte för att skydda dem och deras egendom utan för att skydda sig själv och sina expropriationer …”

  Gillad av 2 personer

 15. Bo Svensson skriver:

  De folkvalda har ju bevisligen makten att göra mycket skada. – Det räcker alltså inte med att vi tar den direkta makten över våra skattemedels fördelning över skattefinansierade ändamål.- Vi måste välja lagstiftare som begriper rättsordningens fundamenta: Att gynna rätt beteende på det felaktigas bekostnad, så att utvecklingen må gå framlänges.

  De värsta galenskaperna i rådande ordning hittar man i tycka synd om -migrationen där det är ens tillkortakommanden istället för ens förtjänster som ger en rätt att vinna territorium på ansras bekostnad och i skattesystemet som fortfarande är fast i vad som gällde från början: Att snylta på värdeflöden man trodde sig kunna kontrollera. – En ordning som i sin tur var en direkt utveckling av landsvägsrån via vägtullar.

  Gilla

 16. miketheviking skriver:

  Jo, Patrik. Det finns en övertro på det politiska etablissemanget men kan inte hålla med om att det ersatt Gud i folks medvetande. Och det blir lite konstig logik om dagens civilisation uppstod pga av att man skapade den världsliga makten och olika former av ”folkligt” styre att sen ifrågasätta den. Vad ska vi ha istället?

  Enligt min mening är det heligaste idag; Sporten.
  Likt psalmtavlor ägnas enorm tid till att redovisa Brynäs förlust mot Örkelljunga IF i nyhetssändningar. Överstepräster är den ena landslagskaptenen efter den andra.
  Idrottsarenorna är dagens kyrkor med åminnelser o mässor som vida överträffar antalet kyrkobesökare. Den enda sanna religionen är idrotten. Lyssna bara på invigningarna av OS.
  Och man får inte ifrågasätta dess lära.

  Religiöst är också pop-galorna som samlar tiotusentals människor till att tala i tungomål. När man förr förundrades av katedralen i Chartres och den mäktiga orgeln så står man idag på en lerig gräsmatta och lyssnar extatiskt på Ed Scheeran.

  Den mer profetiska delen av religionen har idag ersatts av samlingsnamnet ”forskare”.
  Det en forskare har sagt är fullständigt sant och måste åtlydas. Allt annat är hädelse.
  Forskarna har idag lärjungar inom media som hela tiden missionerar om profetens budskap.

  Politiker ses INTE som gudasända – vi har dem som ett gissel för att likt Job lära oss den sanna pk-ismen. Vi har haft tider med galna politiker under 1900-talet och efter den kataklysmen så uppstod en eufori som ledde till decennier av återuppbyggnad och en ny tro på Samhällsbyggnad. De flesta människor såg de nya demokratiska politikerna som något gott, de betalade glatt skatt och fick samhällsservice i gengäld.
  Och sedan blev vi lata och feta…
  Det är någon annans ansvar…
  Kan inte politikerna fixa det här…

  Så jag håller mer med det ni på DGS skrev förra veckan om det egna ansvaret och att det är dags att släppa bekvämlighetsledstången och själv bidra till att forma Samhället.

  Annars väldigt bra Patrik, du triggar igång oss svenskar som ser landet förfalla!

  Gillad av 2 personer

 17. Aha skriver:

  Nja, att jämföra politikernas roll med Gud haltar lite. Det finns som bekant något som heter politikerförakt, ganska utbrett, mer utbrett än de som förr misstrodde Gud. Ca 60% förtroende för politikerna kan väl vara något snitt efter att ha googlat. Så låg var väl inte siffran för Gud förr i världen.
  Nä politikerna bör mer jämföras mot de forna hästhandlarna.

  Detta var en petitess. Krönikans innehåll i övrigt är relevant och borde vara en ordentlig tankeställare för politiker och för varje väljare som likt fågelungar bara gapar och skriker om mer och mer. Notera att förtroendet för politiker och fågelbeteende är utpräglat större hos vänsterväljare. Finansiärerna, borgarväljarna, de med lägre förtroende för politiker, låter denna cirkus pågå år ut och in. Detta har varit och är möjligt tack vare en vänsterpress.

  Betänk istället om folk år ut och in fick en dos Det Goda Samhället varje dag.

  Gilla

 18. GWI skriver:

  På tal om dessa tre som bliva beståndande: den romerska rätten gav oss förtroendet, läkarna hoppet, men vem gav oss kärleken? Vem älskar sin nästa?

  Gilla

 19. slaszlos skriver:

  Staten och kyrkan i den moderna samhället frånskiljs ifrån varandra .Statens roll är att skapa välfärdsvillkor med okränkbara frihets och mänskliga rättigheter för varje medborgare . Kyrkans roll är själavården för sin trasiga själen att återskapa sig själv i livets olika utmaningar på sin existens liksom en mänsklig varelse i skapelsen . Anständiga människor med god etik och moral är grunden till samhället oberoende av medborgarskap , etniskt ursprung, kön och åldern i vilken som helst världsdel eller samhällssystem i Världen .Detta har knappt att göra med politik och ekonomi att göra än det är en process mot samhällets hedendoms och kätteriutveckling för rashat med fördomar mot olikheter vilket har pågått i flerhundrade sekel i mänsklighetens historia. Ingen skillnad mellan i det förflutnas och den moderna människans tidsåldern.

  Gilla

 20. GWI skriver:

  ”Klockringningen kring horisontens byar, står spänd kring vidden som ett sidentält, och under himlens låga skyar, trumpetar en försenad tranflock gällt” (Selander, Helgsmål på alvaret). Det börjar skymma och ugglan har inte visat sig än. Det är bråttom, Engellau.

  Gillad av 4 personer

 21. Magnus Rosensparr skriver:

  ”De kan börja med att koncentrera sig på sin grundläggande och huvudsakliga uppgift, nämligen att säkra medborgarnas fysiska trygghet och säkerhet.”

  Ja, det var ett bra förslag, men vad gör vi (folket) om politikerna inte gör så?

  Gillad av 4 personer

 22. Steven Jörsäter skriver:

  Bra Patrik! Politikerna ska sköta det som de är satta att sköta som polis, rättsväsende, försvar inklusive försvar av landets gränser, infrastruktur och en grundläggande enkel social omsorg – det som förr kallades fattigvård. I övrigt ska de hålla sina fingrar borta så bra det går! Skolorna klarar sig bättre utan politiker. De ska inte beskatta plastpåsar, de ska inte bedriva propaganda, de ska inte hutlöst beskatta el och bränslen och allt annat.

  Kort sagt, politiker bliv vid din läst. Och sköt väl det du är satt att sköta.Idag är det tvärtom. De lägger sig i allting men misslyckas kapitalt med det som de förväntas göra.

  Gillad av 2 personer

 23. Maria C skriver:

  ”Gud hjälper, den som hjälper sig själv”, sa äldre människor när jag var barn.

  Som vuxen och lärare har jag ofta fått frågan: Tror du på Gud?
  Mitt svar har varit: Jag vill tro att det finns en god Gud, för annars kommer människor att upphöjas, eller att upphöja sig själva, till gudar, till onda, maktlystna gudar.
  Tack och lov, har svaret räckt till och en del elever har funderat vidare över mänsklig makt i förhållande till en eventuell Guds, eventuella, allsmäktighet, tänkt till om grupptryck och idoldyrkan, om Voldemort, Hitler och IS.

  Tänkt till utan lärobok, utan UR-film, utan facit. Herre Gud, gjorde jag fel?

  Gilla

 24. MartinA skriver:

  Japan är ett land som kastade ut de Abramitiska religionerna. Och är därmed ett kulturellt rikt land med djupa rötter.
  Fascinationen som vissa Europeer har med skandinavien beror i mycket på att vi rånades på vår kulturella rikedom några århundraden senare än övriga Europeer.

  Gillad av 2 personer

  • Den äkta Fredrik Östman skriver:

   Nejdå, de bjöd rentav in jesuiterna och det finns kristna japaner som är riktiga japaner som alla andra japaner. Det är antaligen inte svårare att vara en shintoistisk buddhist än det är att vara en shintoistisk katolik.

   Men kristendomen är mer utbredd i Sydkorea än i Japan.

   Gillad av 1 person

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Som vanligt när det gäller kristendom är du selektiv i historiebeskrivningen.

    Oda Nobunaga tolererade jesuiterna, inte mer. Tokugawa-shogunatet avrättade kristna japaner vid flera olika tillfällen, just för att de var kristna, och förföljde och drev dem under jorden. 1620 förbjöds kristendomen. Vid mitten av sextonhundratalet tvingades kristna göra offentlig avbön under hot om avrättning. Ett flertal martyr finns därför.

    Det dröjde ända tills Meiji innan kristendom öppet etablerades i Japan igen, alltså efter 1868 ungefär.

    Mannen som introducerade jesuiternas katolicism i Japan var dessutom ingen mindre än samme man som startade inkvisitionen i Goa, för att bedriva förföljelser mot kättare, hinduer, muslimer med flera: Francis Xavier. Ett av skälen till Tokugawas och senare förföljelser var Xaviers mycket framgångsrika missionsarbete, efter att han reste till Japan med en landsflyktig japan (efterlyst för mord) som guide.

    Man var då i Japan precis som många i Sverige nu rädda för det främmande folket med den främmande religionen, och hur den skulle förändra landet och kulturen.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 3 personer

 25. Mitt vykort skriver:

  Offtopic men jag har funderat på att byta forum då jag känner att även här så sitter folk i sina skyttevärn och kan inte ta till sig helt pk-fria resonemang. Jag är trött på att inte få nya intryck, och att ständigt läsa perspektiv jag passerade i 20-års åldern när jag såg invandrare i grupp slå ner ensamma svenskar, och avsluta med fotbollsspark i huvudet och skratt.

  Fristad.eu har då nämnts men efter en första undersökning så ser jag tyvärr ingen anledning att byta, mycket samma hjulspår. Många kommentatorer (från båda sidor) skriver tydligen där också och signatur utlandssvensk är där, men jag kände ingen större frihet så att någon annan skriver det man har i huvudet. Blir här om redaktionen tillåter det tills vidare. Skall titta på nordfront också men namnet är lite avslöjande, hoppas jag har fel.

  Handlar allt om vilka som själva med egna ögon sett det mot svenskar riktade våldet? Hur många på DGS har gjort det?

  Gillad av 2 personer

  • Gerhard Miksche skriver:

   Så är det, vart du än går. Förfärande hur djupt indoktrineringen trängt in i själarna hos folk som själva tror sig stå ovanför plebejernas käbbel.

   Gillad av 4 personer

  • Den äkta Fredrik Östman skriver:

   Fristad lyfts förstås av Utlandssvensk, men tyngs av en långsam moderering.

   Vi hade mycket kul på news:swnet.politik på nittiotalet, men det är väl dött nu sedan det bombats av troll från partikansliet på Sveavägen och alla läsare försvunnit till Facebook och liknande trams. Dessutom har Goolag lagt beslag på det, eftersom folk är för slöa för att använda NNTP-protokollet själva. Om vi bara vill prata med varandra kan vi göra det där, men vem läser?

   Orkar du skära ut dig en egen skiva på flashback? Återigen: vem läser?

   Gillad av 1 person

  • Ofrivillig svenska skriver:

   Till Mitt Vykort: visst är det tradigt att det är som om vi hela tiden står och stampar på samma fläck liksom att så många verkar så indoktrinerade så de inte ens uppmärksammar det slentrianmässiga vänsterparadigmet (en annan slags nollpunkt). Trots det hoppas jag du fortsätter kommentera, det är alltid intressant att läsa dina inlägg, t.ex. det du skrev om IS som en ondskans diamant är både träffande och hjälper iaf mig att förstå mer om hur och varför ang. Det svenska tillståndet. Förståelse som förvisso inte förändrar något men ändå på något sätt hjälper en att stå ut när allt är totalfel.

   Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Mv, hur många här kan gå ut i krig för att försvara sina tankar och åsikter?
   Hur många vågar säga, skjut mig jag ändrar mig inte.
   Just där har du bekymret, nästan alla väntar på någon som tar striden.
   Men tiden håller på att rinna ut.

   Gilla

   • Mv skriver:

    Krig kräver organisation, annars blir det självmord. Jag har faktiskt stått för min analys i arbetet och därmed skapat fiender och undersökningar och stora konsultföretag togs in för att i stort sett motivera varför hela den avdelning jag jobbade för skulle läggas ner. Jag hade rätt och kan inte närmare gå in på det, men enorma summor handlade det om, men organisationen bara väntade på att sticka kniven i ryggen och anställde en professionell knivstickare, jag strök då nästan med av all stress.

    Likadant i London där jag i min enfald försökte skydda en anställd som blev mobbad på värsta vis (tradinggolv är högst otrevliga miljöer) och därför själv blev utsatt för ett helt teams hat (inte mitt eget).

    Ensam är inte stark. Eller inte stark nog iallafall.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Mv jag vet, problemet är inte enkelt.
    En del av mig vill bara ut och testa det jag lärt mig.
    Men den vuxna sidan, skriker stopp, familj vänner och garage med musik kommer aldrig upplevas mer efter det valet.
    Men dom som styr är vidriga översittare, som borde tas ner på jorden.

    Gillad av 1 person

 26. lenam skriver:

  Vår Gud är oss en väldig borg… eller står vi där helt ensamma och måste tackla alla problem själva? Våra politiker river i alla fall murar på vår borg eftersom de struntar i sitt folk.

  Gilla

 27. Göran Holmström skriver:

  Önskar jag hade Patriks förmåga att måla ut texten.
  Men inte om det var på bekostnad av att se klart på problemet.
  Politiker gör så här för att dom tjänar på det.
  Gud har inget med detta att göra,
  ej heller eventuell ersättare!
  Utan systemet är riggat av svaga människor för att förtrycka fria och starka människor.
  Ett kortare ord” socialdemokrati”.

  Gillad av 3 personer

 28. Christer Brodén skriver:

  Det där med Gud. Så länge politikerna trodde att Fan skulle få ta dem, om de inte skötte sig, så gjorde dom det. Därför var det bättre förr. Tågen gick i tid, det fanns fungerande sjukhus, skolor och allt det andra.

  Påstår ni att Gud är en lögn, och att man inte kan styra världen med lögner? Den första av de två teserna går inte att bevisa. Den andra tesen har dagligen bevisats vara lögn sedan historiens gryning. Om den första också är lögn, är det i alla fall lite klass på den. Halleluja!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.