Gästskribent Mira Aksoy: Svensk renässans: I ett Sverige med självrespekt bör vi klä oss med stil

Mira Aksoy

Det Goda Samhället inleder sin artikelserie om en förhoppningsvis kommande svensk renässans med en text av Mira Aksoy om kläder och stil. Äldre tiders fattiga människor på den svenska landsbygden var ofta stiligare klädda än vad många välbemedlade människor är i Sverige 2019. Obryddheten, likgiltigheten, bristen på stolthet syns inte bara i vår politik men också i hur vi klär oss. En ny svensk självmedvetenhet bör innefatta en renässans för en stilfullare klädsel. Det spelar roll hur vi ser ut.

I alla tider har politik präglat människors klädsel. Vi har klätt oss olika beroende på ekonomiska och materiella tillgångar, olika beroende på hur vi vill att nära och främmande människor ska uppfatta oss och olika beroende på vilka sammanhang vi befinner oss i. Idag är alla osynliga riktlinjer för hur vi klär oss som borttappade vilket resulterat i en kombination dels av funktionalitet (vi klär oss bara efter behov) och obryddhet (vi bryr oss inte hur vi ser ut). Ej att förglömma är att obryddheten är ett resultat av ett medvetet val. Det är samma obryddhet som tar plats när vi blundar för hotet mot den svenska kulturens fortlevnad. För att kunna genomföra en svensk renässans krävs också att vi klär oss passande för den viktiga rollen.

Genom att välja hur vi klär oss visar vi vilka vi är. Genom att strunta i hur vi klär oss visar vi också vilka vi är. Göran Greider, till exempel, är en vänsterprofil som gjort sig känd för att strunta i sitt eget yttre. Hans stilvägran är ett val han gör – något som i sig är väldigt medvetet. Och vi minns honom för det. Om vi som vill se ett bättre Sverige, ett Sverige med självrespekt anammar en respektabel klädstil kan vi eventuellt redan vara på god väg. Jag ska förklara varför.

I det gamla Sverige var klädstilen ganska enhetlig. Visst fanns där en skillnad i material och möjlighet att vara hel och ren beroende på om man var välbärgad eller fattig, men alla eftersträvade samma typ av material och skärningar. Den lokala skräddaren i byn tog tillvara de material som fanns tillgängliga och så gick byborna dit och fick skjortan eller kjolen sydd. Detta innebar att det fanns en klar bild av vad som var lämpligt att klä sig i. Idag har vi gått vilse i ett virrvarr av polyester, märkliga passformer, knasiga trender och framför allt den där förbaskade obryddheten som endast resulterar i att man gör sig själv en otjänst.

Elegans handlar inte om yrke eller så kallad klasstillhörighet. Det finns absolut ingenting som säger att en snickare inte kan ha en kavaj i sin garderob. Jag menar att alla, oavsett yrke och var man bor, med största fördel kan klä sig klassiskt i den mån arbetet eller vardagen tillåter. Om vardagen inte tillåter kavaj för mannen eller en finare blus för kvinnan så kan man självklart bära den under lördagsutflykten eller söndagsfikat. Vi måste sluta se kläder som något löjligt och pretentiöst och istället se det för vad det är: ett sätt att bry sig om sig själv och visa uppskattning för personerna i sin närvaro, likväl som ett enkelt och trevligt sätt att vinna förtroende på. Är man välklädd kan man dessutom vinna en hel del när det kommer till självförtroende.

Kikar man på bilder från förr kan man se att fattiga människor på landsbygden ofta var stiligare klädda än vad många välbemedlade är idag. Vi tappade helt enkelt bort stilen på väg från landsbygden in till staden. Nu är det dags för oss att åka tillbaka och plocka upp den. Vi har nu tillgång till alla möjliga typer av material och butiker så oavsett budget har de allra flesta råd att klä sig stilfullt med sin egen prägel. Funktion har tagit över för mycket och det är det dags att ändra på, för jag är övertygad om att vi svenskar går miste om många fördelaktiga funktioner när det kommer till klädsel genom att ha en ohälsosam inställning till funktionalitet. Att återuppväcka det svenska kräver stor respekt för uppdraget som vi alla är en del av. Man skulle kunna säga att det är väldigt funktionellt för just detta viktiga uppdrag att byta ut luvtröjan mot en skjorta med passande pullover.

De konservativa krafterna i Sverige växer så det knakar. Dessvärre finns också många motståndare som inte vill ta oss på allvar och som tar varje chans att klanka ner på oss oavsett om det gäller själva åsikterna eller hur vi ser ut. Jag vill understryka vikten av det psykologiska genom att ställa en fråga som du som läsare gärna får ta med dig: Hur vill du att din flygkapten eller din rådgivare på banken ska vara klädd? I mjukisbyxor eller i skjorta? Världens bästa bankman kan vara klädd i mjukisbyxor, men du kommer med all sannolikhet, och utan vidare reflektion, lita mer på den nyblivne bankmannen som är klädd i kostym. Det handlar om psykologi, kultur och fason.

Vi har dock ett problem. Samtidens svenska män vill ofta göra en poäng av att det inte är maskulint att fundera över sin klädsel, men jag vill påstå att det är helt fel. Vi anammar någon typ av jantelagsinspirerad tanke om att män tror sig vara märkvärdiga och fjolliga om de klär sig elegant eller fixar sin frisyr på morgonen. Den tanken måste vi släppa. Att ta hand om sitt yttre är positivt både för mannen och för kvinnan. Man uppskattar när det motsatta könet tar hand om sitt yttre. Sverige särskiljer sig tyvärr från andra länder genom att vara ovanligt slappa gällande klädsel. Vad vi nu bör göra är att visa att vi respekterar oss själva; du kan ha välsittande skjortor oavsett om du är bonde eller jurist.

Det finns ingenting som säger att obryddheten är klassiskt svensk utan den är faktiskt relativt ny. Oavsett variabler som kroppsform eller yrke så blir du genast mer respekterad av omgivningen om du klär dig väl. Därför är det också viktigt för Sverige att vi som vill landet väl klär oss passande för rollen. I slutänden handlar klädsel om dig själv och det du kämpar för. Därför måste vi nu knäppa skjortan, knyta blusen och än en gång låta politiken prägla vår klädsel.

Mira Aksoy är 22 år. Hon beskriver sig själv som en konservativ nationalistisk opinionsskribent som med sitt tangentbord vill kämpa för ett Sverige värt namnet. Hon finns på sociala media och har en egen blogg: miraaksoy.com Mira är utbildad modekommunikatör och hyser ett stort intresse för mode och stil.