Bitte Assarmo: Sveriges rikaste ungdomsförbund vill inte svara på de mest basala frågor om sina egna förslag

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Efter SSU-kongressen i Karlstad, då det socialdemokratiska ungdomsförbundet kom med förslaget om en ”vegetarisk norm” på bland annat äldreboenden, har vi på Det Goda Samhället försökt få ungdomsförbundets ordförande Philip Botström att ställa upp på en intervju. Att ett ungdomsförbund – där hälften av medlemmarna ännu inte är myndiga – vill gå in och styra politiskt vad människor ska äta på sin ålders höst är så pass uppseendeväckande, till och med i Sverige, att ideologin bakom förslaget behöver dras fram i ljuset. Men SSU-ordföranden har hittills varken svarat på telefon eller på mejl.

Frågorna kvarstår dock. Och några av de frågor som behöver besvaras är dessa:

Hur mycket känner SSU-ordföranden, och övriga som står bakom förslaget, till om äldres särskilda matbehov?

Har SSU räknat ut hur mycket mindre klimatavtrycket skulle bli globalt om en vegetarisk norm införs på svenska äldreboenden?

I en intervju i Expressen sa Philip Botström bland annat att ”med våra skattepengar måste vi kunna ha ambitionen att maten vi upphandlar ska påverka klimatet mindre”. Den som bor på ett äldreboende betalar maten med egna (skattade) pengar. Känner Philip Botström till det?

Om han känner till det, vad är det då som gör att han anser att det ska finnas en norm för vad dessa betalande äldre ska äta?

Hur ser de ansvariga för förslaget generellt på de gamlas rättigheter generellt? Ska de åtnjuta samma rättigheter som andra samhällsgrupper?

Frågorna har även ställts till flera av landets SSU-distrikt men även där har svaren uteblivit. Sveriges största, rikaste och – enligt egen utsago – viktigaste ungdomsförbund vill, eller kan, alltså inte svara på de mest basala frågor om sina egna förslag.

En sak ska klargöras: Sedan några år tillbaka har SSU själva en vegetarisk norm på sina sammankomster. Det är alltså inte så att SSU hycklar och vill att gamla ska äta vegetariskt medan de själva äter valfritt. Däremot ställer åtminstone jag mig frågande till om äldreboendena runt om i landet skulle servera de middagar som SSU själva njuter av på sina sammankomster. Vad sägs till exempel om bakad sötpotatis med rotsellericreme, höstkantareller och syrad pumpa serverad med polentakrokett smaksatt med lagrad prästost? Och varför inte en liten god chokladtryffel med lakrits och halloncoulis till dessert? Det serverades under en tillställning i Älvsjö för ett par år sedan och jag tvivlar på menyn under årets kongress var mindre påkostad.

Med tanke på hur maten redan idag ser ut på förfärande många äldreboenden föreställer jag mig snarare att det i händelse av vegetarisk norm för de äldre kommer att handla om en skiva stekt selleri med kokt potatis till. Utan sås.

Om detta kan vi endast spekulera. I alla fall tills SSU svarar på de frågor som rör deras förslag.

12 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Sveriges rikaste ungdomsförbund vill inte svara på de mest basala frågor om sina egna förslag

 1. V för Vendetta skriver:

  Det är så vänsterfolk fungerar. de vet alltid bäst vad alla andra skall göra men alla andra skall absolut inte göra som vänsterfolket. Inom hundvärlden drar det just nu en kastrationsvåg som fyller veterinärernas plånböcker men som i sin grund är ett vänsterutspel om att alla handjur mår bättre utan kulor, att levande med en y-kromosom verkar enligt vänstern må bättre utan kulor. Eller varför inte i smaka på argumentet att man behöver inte äta kött, å andra sidan behöver man inte lyssna på musik heller för att överleva men vi kan lyssna på musik alltså gör vi det. Såssarna och vänstern finner sin livsluft i att detaljstyra människor och deras vardag och just därför bör de förpassas till skräphögen.

  Gillad av 8 personer

 2. Jari Norvanto skriver:

  ”Att ett ungdomsförbund – där hälften av medlemmarna ännu inte är myndiga – vill gå in och styra politiskt vad människor ska äta på sin ålders höst är så pass uppseendeväckande, till och med i Sverige, att ideologin bakom förslaget behöver dras fram i ljuset.”

  Ideologi och ideologi… Det handlar nog snarare om dödssynderna. Här magnifierad av kollektivet.

  Gilla

 3. Magnus Eriksson skriver:

  Väldigt många äldre har diabetes 2. Personer med diabetes 2 kan oftast slippa medicinering och därmed följande försämring av sjukdomen och förtidig död genom att hålla LCHF-diet. Vid LCHF-diet äter man som människor gjort i miljontals år innan vi blev jordbrukare. Det innebär bl a att animaliskt protein INTE kan ersättas med exempelvis bönor eftersom dessa innehåller för mycket kolhydrater. Kolhydrater omvandlas av kroppen till socker som diabetikern inte kan hantera. Personer med diabetes behöver därför äta kött, ägg och feta mejeriprodukter.

  Gillad av 8 personer

 4. Steven Jörsäter skriver:

  Tack för detta! Nu fick jag ett tredje argument för att inte gå med i SSU förutom åsikterna och åldern! Gärna bakad sötpotatis med höstkantareller (finns det vinter- ?) men först en rejäl köttbit till.

  SSU tycks internt vara i full fart mot ett DDR -liknande samhälle där den personliga friheten betraktas som något misstänkt. Men egentligen borde man väl vara glad över att det inte är hallal kost. Men kanske köttfriheten klarar detta eftersom det väsentligen handlar om slaktmetoder?

  Gillad av 1 person

 5. Henric Ankarcrona skriver:

  OBS: SSU är varken det största eller viktigaste ungdomsförbundet. De befinner sig i den politiska periferin och har 3.400 medlemmar. Moderaternas MUF har 9.000 medlemmar.

  Gilla

 6. Palle9 skriver:

  Denne SSU-ordförande har ju även utmärkt sig med en dyr taxiresa (ev. flera), vad sägs om en prislapp på närmare 8000 kr? Även vid det tillfället var det svårt att erhålla någon kommentar till det hela, t.o.m. för S-vänliga Aftonbladet.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/14ngM/ssu-toppen-tog-taxi-for-att-ga-pa-mote–men-dok-aldrig-upp
  Pampfasonerna finns således på plats redan i unga år och därmed kan S-ledningen se framtiden an med tillförsikt – återväxten tycks arta sig efter förväntan.

  Gillad av 1 person

 7. KENNETH skriver:

  Alla måltider som äts på skattebetalarnas bekostnad ska baseras på mat från äldreboenden.
  Det gäller naturligtvis också företag och organisationer som har skattefinansierade bidrag för sin överlevnad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.