Bitte Assarmo: Dags för en ljusmanifestation mot våldsbejakande islamism

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Onsdagen den 14 augusti, skedde något som kunde ha orsakat död och förödelse för en mängd människor. En man förberedde sig för att köra in i en folkmassa i Östersund och mörda så många människor som möjligt.

Inte förrän på kvällen rapporterades om händelsen i nyheterna. Då uppgavs att polisen beslagtagit ”något” i bilen, som kunde tyda på ett bilföraren varit ute efter att mörda. Först dagen därpå gick man ut med brottsrubriceringen stämpling till terroristbrott, vilket knappast kan betyda annat än att den gripne avsåg att upprepa terrordådet på Drottninggatan 2017. Eftersom han dessutom utreds för kopplingar till Akilov, som mördade de fem personerna på Drottninggatan, lär det knappast råda något tvivel om att det även denna gång handlar om en islamist.

Vi vet att det finns tusentals islamister i Sverige, som alla är potentiella hot mot vårt sätt att leva och mot våra medborgare. Vi vet numera också att många av dem kom in i landet med flyktingvågen 2015 – något som till en början envist förnekades av myndigheter och medier och som uppgavs vara så kallade ”fejk news”. Vi vet dessutom att en överväldigande majoritet av de mest blodiga terrordåden i Europa på senare år har just islamistiska förtecken.

Det betyder inte att alla terrordåd är islamistiska. Skjutningen vid en moské i Oslo nyligen utfördes av en högerextremist, liksom det fasansfulla dådet i Christchurch, Nya Zeeland i mars i år, då omkring 50 personer dog. Och vem kan glömma det fasansfulla terrordådet på Utøya 2011? Men faktum kvarstår: vi är oftare drabbade av islamistisk terror än av högerextrem terror.

Trots detta finns en tendens hos våra politiker att förminska den islamistiska terrorn. Av rädsla för att sprida islamofobi väljer man hellre att uppmärksamma de terrordåd som har andra förtecken. Således höll statsminister Löfven en presskonferens med anledning av terrordådet i Nya Zeeland, men nöjde sig med en tweet då fler än 250 personer miste livet, och ännu fler skadades, i en kyrka i Sri Lanka under påsken. Oavsett om terrorn riktar sig mot muslimer – eller från islamister mot ”otrogna” – så brukar Sverige svara med handhjärtan och ljusmanifestationer mot islamofobi.

Det finns också en tendens att se mellan med fingrarna med terrorbrott där ingen skadats. Hur ofta hör vi till exempel talas om terrordådet på Bryggargatan i Stockholm i december 2010? Nästan aldrig, och när det alls nämns handlar det främst om att ingen kom till skada. Ytterst sällan pratar politikerna på allvar om vad som kunde ha hänt på Bryggargatan den där eftermiddagen, mitt i julrushen, om Taimour Abdulwahab inte misslyckats så kapitalt med sin uppgift att han bara sprängde sig själv i luften. Helst ska vi glömma den där dagen och låtsas som om ingenting hände.

Jag har en god vän som bor i Östersund. Hon har berättat för mig att redan innan den nu terrormisstänkte mannen greps så har det gått rykten i staden om att något hotfullt varit på gång. Under Storsjöyran, som gick av stapeln 2-3 augusti, var det flera besökare som uttryckte oro och som talade sinsemellan om att de hört ryktas att någon eller några planerade ett dåd mot invånarna.

Polisen dementerade ryktena, men frågan som nu infinner sig är om de faktiskt kan ha vetat något som inte allmänheten fick ta del av. Terrorister är knappast några kriminella genier – oavsett vem Östersundsterroristen är eller vem han har kopplingar till är det inte otänkbart att han pratat bredvid mun i något sammanhang. Polisen var förvånansvärt snabbt på platsen, jagade ikapp bilföraren och närmade sig honom med dragna vapen.

Sådant är förstås meningslöst att spekulera i förrän förundersökningen är klar och fallet ligger öppet. Men när jag själv ringde Östersundspolisen för att fråga om ryktena fick jag varken uppgifterna bekräftade eller förnekade.

Vad som dock inte kan förnekas är att det finns ett islamistiskt hot mot Sverige och att oron för islamismen ökar. Ljusmanifestationer mot islamofobi har visat sig verkningslösa. Så kanske är det dags för en ljusmanifestation mot våldsbejakande islamism?

35 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Dags för en ljusmanifestation mot våldsbejakande islamism

 1. Tomas skriver:

  Nu väntas RU beordra ytterligare förstärkta polisinsatser för att hindra missnöjesyttringar mot moskéer. Pinsamma likheter med Akilov, enligt tidningsuppgifter har nya dåren vistats olagligt i Sverige under perioder. Låt alla fjantiga presstalespersoner hos polisen patrullera gator och torg så de ser verkligheten.

  Gillad av 4 personer

 2. Jari Norvanto skriver:

  Detta är inte islamism, detta är bilism. Närmare bestämt trafikförseelseism. Alltså måste det bli förbjudet med bilar. Som ett delsteg till sådant förbud, som kräver lite omställningstid, kan man förbjuda manliga bilförarister, som ju företer allvarliga brister. Bilism med bristerism.

  Gillad av 4 personer

 3. Bertram II av Leijonkula skriver:

  ”Skjutningen vid en moské i Oslo nyligen utfördes av en högerextremist” — vad tyder på det? Allt tyder snarare på att det var en socialist som utförde det dådet. Och varför tager du upp ett enstaka fall med enstaka offer när det finns tjogtals med fall av muselmansk terror med hundratals döda? Det är obalanserat och oseriöst. Det är pedanteri.

  Gillad av 3 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Ställ dom ytterst ansvariga mot väggen,
  en av dom har 180 tusen i månaden för att värna om sitt folk, men istället ljuger han och glider undan ansvar.
  Fler eller senare så kommer ett terrorfår lyckas där det blir så många offer att det blir omöjligt att bortförklara det som en ensam galnings verk!
  När det sker, glöm så inte vilka som skulle skyddat oss.
  Att sälja ut sitt eget folk för lite makt och pengar, det är genomrutten.

  Gillad av 9 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Det finns inga problem med muslimer, och islam, som inte försvinner när muslimerna gör det.

  Därur kan man också dra fram lösningen på detta problem.

  Du behöver bara välja mellan i ena vågskålen moderna, mångkulturella, liberala värderingar som säger att en muslimsk terrorist i Sverige och dina egna barn är lika mycket värda…
  …och i den andra värderingar som mina: Sverige är svenskarnas, svenskar är mer värda än muslimer och utlänningar är i Sverige på nåder om det så är i tredje led.

  Vi har empiri nu för hur ett samhälle byggt på respektive uppsättning värderingar tar sig ut.

  Sverige nu, mångkulturellt, eller Sverige då – svenskt. Vilket var bäst?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 10 personer

  • Mv skriver:

   Precis, men Bitte är vänstertänkare. Denna självklara identifikation och därmed lösning har jag och många andra skrivit om länge (i 13år i mitt fall) och fortfarande så har detta aldrig sagts i något accepterat rum. Innan detta så kommer vi självklart ingen vart, och att det inte är detta som är fokus på DGS när dessa frågor visar att lösningen är långt borta. Rubin konstaterar att vänsterns egentliga drivkraft är till 90% hat, och endast 10% värnande om de svaga, så eftersom vänstern styr så är tyvärr en balanserad lösning på detta utom räckhåll, först skall kultur X orsaka så mycket skada så att vänsterpersonligheter kan tippa över i sitt 90-procentiga hat och helt ändra åsikt.

   Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Huruvida Assarmo är vänster eller höger beror på var jag ställer mig i förhållande till henne, inget annat, då politik inte mäts med linjal (men jag förstår syftningen; att ogilla vänster/höger-retoriken är en personlig petmoj och käpphäst).

    Men alla vänster-personer, för att använde den termen (trots att nyliberal, libertarian med mera skall in i resonemanget – inte bara mjunig livsstilsvänster modell sossar eller riktiga marxister), drivs inte av hat. Många gör det, av både det aktiva slaget och än mer av det passivt-aggressiva slaget.

    Men många drivs istället av tro, hopp och kärlek.

    Tro på alla människors lika värde, tro på en skön ny värld utan nöd, girighet och konflikter om resurser, religion, och ras.

    Hopp om alla människors inneboende godhet, empati, sympati och vilja till fredlig solidarisk förbrödring och familjaritet.

    Kärlek till människan; en kärlekens profets kärlek till nästan. Kärleken till människan som får dig att taga vara på din broder, att inte lusta efter vad andras är, och att inte svika ditt ord vare sig när det avläggs eller skall uppfyllas.

    Denna tre-enighet blir farligare än hatet då den inte smids med den egna erfarenhetens stränga hammarslag mot världens städ; ej heller vare sig glödgas den i ässjan eller härdas i vattenbadet. Nej, den finns blott som vision och som färdig av andras möda skapad tingest.

    Vilket inte betyder att jag anser Assarmo stämma in på den beskrivningen (eller mer korrekt tvärtom), därom kan jag inget säga då vi inte är bekanta.

    Själv bygger jag sedan en livstid mina tankar på en annan tre-enighet: hjärta, hjärna och gärning. Alla tre har ord med i saken, och alla tre har veto om sitt eget fält. Inget förnuft på bekostnad av samvetet; ingen empati på bekostnad av förnuftet, och inga gärningar som inte är genomtänkta och godkänns av samvetet.

    Det fungerar för mig – om andra blir saliga på sin fason må det vara hänt, så länge de ger mig samma frihet. Vilket varken muslimer eller islam gör – därav min initiala kommentar.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Hm, jag har nån slags obevisad uppfattning om kanske 80-90% lögner, narrativmässigt sett. Hursomhelst är ljugandet kolossalt. Men som jag ser det Ditt Vykort, så kan vi inte vänta på att de ska vrida sitt hat mot nåt annat, det blir bara ett nytt vansinne. Visst kan det möjligen ge nåt andrum, men det är själva ljugandet i sig självt i kombination med maktinnehav, som måste begränsas. Det är det som genererar skadorna. Det enda som gett resultat för mig på individplanet med extrema kontrollbehov, är att göra sig oberoende samt att stenhårt begränsa allt form av makt och inflytande. Blockera allt. Inget resonerande och inget kompromissande alls. För det är inget kompromissande det är frågan om utan det handlar bara om att de ska ha sin vilja igenom helt intakt. Ett ord som tex samarbete betyder uteslutande att precis allt ska ske på deras vis. Enda sättet jag kan se att systematiskt bygga upp nån tillit i dessa människor borde rimligen vara via religionen. Religionsorden är ju till stor del kvaddade förstås, men jag tror det går ändå, det är sanningens logik som är ingången, och den äter sig fram och levererar. Den skapar sig själv, jäkligt märkligt.

    Mvh A

    Gilla

 6. Och vinnaren är... skriver:

  ”Så kanske är det dags för en ljusmanifestation mot våldsbejakande islamism?”

  Grattis, Bitte, du gjorde det! Du knäckte integrationsnöten! Att ingen tänkt på det tidigare! Ljusmanifestationer! Mot våldsbejakande islamism! Så självklart, när man tänker efter!

  Nobels fredspris nästa.

  Gillad av 4 personer

 7. Tritonen skriver:

  Islamister är våldsbejakande, en stor del muslimerna är våldsförlåtande. Varför hör man inga fördömande fatwor från ledande muslimer i samband med islamistisk terror?

  Gillad av 2 personer

  • akelaslair skriver:

   Den ende muslim jag känner till som fördömer dessa terrordåd är The Imam of Peace, Mohammad Tawhidi. Han lever under ständigt dödshot och går ingenstans utan sina livvakter.

   Gillad av 1 person

 8. Bo Adolfsson skriver:

  En rättelse: Terrordåden i Sri Lanka var mot tre kyrkor och fyra hotell och utfördes av åtta islamska självmordsbombare. Det är det tredje största terrorattentatet som har utförts.
  Flera av attentatsmännen tillhörde överklassen och hade små barn! Hur sjuk kan man bli om man tror på en ideologi/religion?
  Detta har skapat oro i hela landet, men trots detta skall jag bo tre månader i det vackra och vänliga Sri Lanka i vinter.

  Gillad av 1 person

 9. Mitt vykort2 skriver:

  Bitte, vänstern styr, och vänsterprinciper styr. Det kommer inte att bli några ljusmanifestationer av det slag du eftersöker innan tillräckligt många med vänsterpersonlighet genomför sådana. Varför, jo för det verkar krävas denna ickerationella grupptänkande närmast religiösa övertygelse för att skapa motivation för dylikt. Det ligger inte för konservativa med grupptänk, ljusmanifestationer eller gapa i demonstrationståg. Så min analys är att detta inte vänder förrän vänstermänniskor inser att de följt fel spår på allvar, att de faktiskt följt ondskan. Alla skribenter i stort sett på dessa sidor är vänstertänkare, icke-kristna, Bitte visar att det går att vara kristen och vänster samtidigt, men det har KD ju visat för länge sedan.

  Här en relevant diskussion mellan två tidigare vänsterpersoner som befinner sig på exakt samma ställe i insikt som skribenterna på DGS:

  Det är sorgligt att konstatera men det vi väntar på är att vänstern skall äta sig själv och orsaka så mycket skada så att den själv inser sina misstag. Rationella konservativa verkar alltid att vara för få och komma till korta i politiken, i varje fall utan en kultur som bär fram sanning, rätt och liv, som den kristna. Vänstern visste vad den gjorde när den infiltrerade och korrumperade kyrkan.

  Gillad av 4 personer

  • A skriver:

   Okej, jag har sett början Samarkand, kanske tjugo minuter, det räcker. Jag tror det är så här: Denne Bendan tjatar mycket om frihet. Det jag tror han försöker värna, är frihet FRÅN guden, alltså han vill inte ge upp sitt sista halmstrå att det ändå på något litet vis skulle kunna gå, trotts att det ser mycket mörkt ut just nu. Han har inte gett upp att det skulle gå att skapa världen själv, bara det goda utan det onda.

   Motsatsen är istället att göra det till en sport att tolka gudens lagar, att hitta dessa och se vilka begränsningarna är och följa dem. Komma närmre guden. Och att betrakta detta som något fantastiskt, att söka harmoni med guden. Att inte kämpa emot. Denne Brendan tror fortfarande att det ska gå att slippa undan, men nån sådan möjlighet finns inte i detta universum.

   Jag tror istället att den enda frihet människorna kan hoppas på är frihet ifrån att utnyttjas av andra människor. Och det är därför vägen mot sådan frihet går via sanning och inte via frihet i sig själv. Och den enda vägen att få smaka på den frihet Brendan söker, går via lögn, att utnyttja andra människor. Det går ett tag, men sedan kommer verkligheten ifatt, och det är vad vi ser nu i hela väst, som går ner sig i en avgrund på grund av omfattningen av lögnerna. Priset för att leka gud i stor skala. Nåt i den stilen.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

  • brrr skriver:

   Till skillnad från A och Leijonkula lyssnade jag på hela samtalet och tycker det var mycket bra. Kärnan var vad Brendan kallade ”populistisk nationalism” för att ta tillbaka makten över våra nationer från politiker, media och andra i deras kölvatten.
   Om man inte instämmer i just Brendans personliga syn på detaljerna, spelar ju ingen roll, huvudsaken är att återta demokratin i någon acceptabel form.

   Gilla

 10. Niklas R skriver:

  Alltid lika kul att läsa hur obildade personer uttrycker sig politiskt korrekt med en säkerhet som bara kommer från att man tror att man har rätt och vet vad det handlar om.

  Några små detaljer som är fel i denna artikel.
  1. Finns inget som heter islamism. Islam är en religion som baserar sig på koranen och haditherna. I dessa dokument finns allt som utgör islam, inklusive hur ett islamiskt rike, ett kalifat ska styras samt hur man går till väga för att skapa detta kalifat. Att kämpa för detta mål är jihad. Så en muslim som mördar otrogna i allahs namn är, per definition, jihadist.
  Att komma med en hittepå-term som islamism är lika logiskt som att säga att kyrkan bedriver kristusism. Termen islamism hittades på på 70-talet när reportrar och politiskt kunniga inte hade kunskap nog att förklara varför muslimska grupperingar börjat hänvisa till koranen med mera när de begick sina terrorattentat. De trodde att islam, vilket de fått lära sig i skolan, var precis som kristendomen och därför måste det vara en avart av islam som begår dessa handlingar. Idag vet vi bättre eftersom, tack vare internet, så finns majoriteten av de islamiska källorna översatta och tillgängliga på nätet. Då finns det inte längre någon anledning till varför man ska använda sig av gamla påhittade uttryck av outbildade 30- och 40-talister. Lika lite som vi använder ”muhammedaner” om muslimer så ska vi inte heller använda oss av ”islamism” för att beskriva jihad.
  2. Att påstå, utan bevis, att attentatet i Christchurch och det påstådda attentatet i Bärum, skulle vara begångna av högerextremister är falskt av flera anledningar. A. Vad är högerextremism? – normaldefinitionen av ”högerextrem” är någon som befinner långt ut till höger inom socialismen, aka nationalsocialister. Den definitionen passar bäst in på Breivik eftersom han är en socialist som sätter nationen före internationalen. B. Christchurchattentatet begicks av en ekofascist, det var hans egna definition. Fascismen, rent politiskt, är vänsterliberal så även han hamnar på den vänstra sidan av den politiska skalan. C. Vi vet ännu inte varför de grep en norrman i en moské i Bärum. Det får vi först reda på under rättegången. Så att påstå att han är en socialist är, än så länge, bara en ren förolämpning.
  3. En islamist är en muslim utbildad i islams historia och historiska dokument. Det är alltså samma titel som orientalist för icke-muslimer.

  Gillad av 6 personer

  • Mitt vykort skriver:

   Precis, en vändning kommer först att anas när detta självklara självförtroende bryts sådana vänstertänkare som Bitte uppvisar tecken på ödmjukhet och ånger. Intet av detta kan skönjas hos Bitte eller nästan någon av DGS skribenter. Hos Patrik kan man se denna insikt och möjligen Omar.

   Innan detta så är det så tydligt för oss som nästan hela tiden stått utanför att alla dessa debattörer, och då klart de flesta svenskar, lider av kollektiva vanföreställningar om verkligheten, men denna vanföreställning är så ingrodd att till och med språket som används är byggt så att man inte KAN förstå verkligheten, islamism som du noterar men mycket vardagligare ord som privilegier och liknande fungerar på samma sätt.

   Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Du har rätt, MV, men den sammanlagda borgerligheten har väl haft politisk väljarmajoritet de senaste tre decennierna, precis som den har nu. Den besitter större resurser i pengar och bildning än vänstern och bär bevisligen sedan 1991 halva skulden till dagens destruktiva situation. Var finns ödmjukheten på den borgerliga planhalvan? Vem piskar fram den nödvändiga ödmjukheten ur de icke-socialistiska ärkeegoisterna, babbelianerna och fariséerna?

    Konservatism är vackra och logiska tankar och principer, men det finns inga bärare av konservatismen i Sverige. Varför inte? Varför sålde sig borgerligheten, om inte för att det i borgerlighetens själ finns något lika ruttet som i vänsterns själ. Den rötan är av annorlunda slag och är svårare att se. Men många som kommenterar här på DGS gör inga ansträngningar alls att kompensera för den egna stora blinda fläcken i sitt öga. Det är så mycket bekvämare att bara gnälla och skälla och skylla allt på socialismen, t o m borgerlighetens självalstrade röta.

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    MV (06:35); ja, och med ”vänstern” och ”anti-kristet tänkande” menar du något djupare än bara pladdret på ytan. Det är rätt och sant på många vis, men om vi bara sveper över allt med orden ”vänstern” och ”socialismen”, så innebär det ju att hela högra planhalvan ses som ett tomt kärl, där giftet från vänstern har flödat in.

    Var alltså Bildt, Westerberg, Reinfeldt, Lööf och hela surven tomma från början? Var dessa tomma tunnor i så fall friska? Vägde hela borgerlighetens resurskapital, bildning och traditionsförankring ingenting alls? För borgarna (inklusive deras väljare) har ju bevisligen inte bjudit minsta motstånd mot flödet från vänster. – Nej, det har funnits och finns fortfarande en djup ”högerröta”, som förklarar medlöperiet, horeriet och anarkiseringen. Den rötan måste skäras upp, analyseras och avlägsnas, för att något friskare ska kunna komma i stället.

    Gilla

 11. Matte skriver:

  Det finns väldigt många terrordåd som orsakats av islam. När man söker efter terrordåd som inte utförts av islam så är de, som i de tre nämnda exemplen, relaterade till islam, och kan ses som kontra-jihad.

  Där islam inte finns är sannolikheten för terror betydligt lägre. Men vi kan alla se vilka prioriteringar som våra makthavande politiker gör: Hellre islam och terror, än tvärtom.

  Jag funderar på varför makthavarna gör så här mot sin befolkning. Inkompetens? Troligen. Lättja? Troligen. Det är jobbigt att fatta stora och tunga beslut. Mycket lättare med enkla beslut som känns bra i stunden. Makten har de, men ansvaret skjuter de ifrån sig.

  Gillad av 1 person

 12. Willy Lindqvist skriver:

  Jihad är en helig plikt för muslimer och eftersom såväl regering som en majoritet väljare önskar att det i Sverige ska leva ett par miljoner muslimer, får vi finna oss i och acceptera att det här med jämna mellanrum sker dödliga jihaddåd mot den svenska befolkningen, som av politiker och myndigheter brukar betecknas som terrordåd, och i varje enskilt fall föreslås bemötas med kärlek.

  Gillad av 1 person

 13. Egon skriver:

  Vem tror du att du lurar?
  Svenskarna har kapitulerat.
  Sossarna håller oss i ett järngrepp.
  Jöken visade att det inte spelar någon roll längre.
  Vad du en röstar på så blir det ändå en S,Mp regering med C och L stöd………
  Sveriges genom tiderna sämsta statsminister a nästan 200.000 kr i månaden.
  Varför ser han så nöjd ut?
  Han är miljonär nu och varje månad flödar det bara in mer cash…………
  Stefan är nöjd, han hade aldrig tjänat samma summor som svetsare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.