Richard Sörman: Kulturvänstern avskyr att upproret mot makten kommer från andra sidan

Richard Sörman

Det pratas mycket om den nya högerns kulturpolitik. Vänstern trodde sig ha monopol på uppror och olydnad. Man trodde dessutom att vi skulle klara oss utan rötter och traditioner. Nu står man handfallna inför det faktum att det nya och utmanande kommer från nykonservatismen. Debatten om Moberg är ett tecken i tiden.

Jag tittade på SVT:s sändning av Jimmie Åkessons tal i Almedalen. Talet började – har det undgått någon? – med ett långt citat av Vilhelm Moberg där författaren talar om det svenska folkets gemensamma strävan genom seklerna.

När några inbjudna ledarskribenter i efterhand skulle kommentera Jimmie Åkessons tal kom man in på ämnet kulturpolitik. För Jenny Lindahl, från det vänsterorienterade Arena Opinion, var Jimmie Åkessons referens till Moberg bara ”toppen på ett slags kulturpolitiskt isberg”. Under ytan, menade hon, finns ett helt program för framtiden. Ungern nämndes och Lindahl talade om en avoghet mot ett helt etablissemang, mot institutioner, mot media och public service. Lindahl sa också att ”det är oroande att Sverigedemokraterna bryr sig väldigt, väldigt mycket om de här frågorna samtidigt som andra partier inte gör det”.

Efter detta kom det symptomatiskt nog en intervju med Matthias Karlsson, där han fick berätta om den konservativt sinnade tankesmedja han vill starta för att utmana vänsterns dominerande narrativ över samhällsdebatten. Plötsligt verkade alla tala om kultur och kulturpolitik. Ska kulturen bli det nya slagfältet mellan vänster och höger?

Vänstern har haft ett slags monopol på kultur och kulturdebatt. Den har fått oss att tro att kultur alltid ska handla om kamp, om kamp mot orättvisor, kamp mot patriarkat, mot traditioner, mot det förlegade, mot det dominerande. Kulturen ska ifrågasätta normer, den ska ifrågasätta identiteter, den ska ifrågasätta institutioner.

Vänstern har inte velat veta av (jag förenklar och generaliserar) att kultur också tjänar till att skapa sammanhållning i en grupp, att kultur hjälper oss att skapa beständighet över tid, att kulturens allra mest angelägna uppgift är att göra människan till något mer än ett simpelt djur, att få oss att glömma det brutala, det banala, det meningslösa, att skapa skönhet och att helt enkelt göra livsresan något rikare och mer märkvärdig. Det finns så mycket kultur som inte primärt är socialt engagerande. Det finns så mycket kultur som fokuserar mer på individens existentiella mödor än på den förtrycktes kamp mot överheten. Det finns också många författare som tvärt emot vad vänstern säger lär oss att odla tacksamhet, att finna glädje i det vi har, att hitta en balans mellan engagemang och vila, att hitta en balans mellan omsorg om det egna och omsorg om det andra, att lita på tradition och intuition, att värna det egna.

Att så mycket av framstående historisk kultur inte passar in i vänsterns berättelse om kampens och förändringens moraliska företräde bör oroa vänsterns tänkande kulturdebattörer. Eller också är jag för optimistisk. De kanske inte har kommit så långt. Kanske är de bara oroade över att kultur kan vara något nationellt och språkrelaterat och att kulturen ofta får oss att rikta uppmärksamheten mot ursprung och traditioner. Vi får se.

Men samtidigt måste vi vända lite på perspektivet. För det finns en intressant sak till här som jag tror omedvetet spelar roll i vänsterns obehag inför den nya högerns kulturvurmande.

Det är nämligen sant att en hel del kultur under historiens gång har producerats i opposition till makt och rådande ordning. Det har ofta (men långt ifrån alltid som sagt) funnits ett förändringspatos i litteratur, konst och teater. Ibland har det handlat om att utmana estetiska normer, ibland om att utmana en hel samhällsordning. Det ligger alltså en viss sanning i att kultur ofta har med kamp mot makten att göra. Och här har den svenska vänstern kunnat stoltsera bland annat med de autodidakter ur arbetarklassen som på 1930-talet lyckades etablera sig som erkända författare och som dessutom beskrev ett Sverige som tidigare inte fått plats i litteraturen.

Men det finns ett problem här. De idéer som på arbetarförfattarnas tid var nya och revolutionära tenderar idag snarare att försvaras av den rådande ordningen. Och vill man göra uppror mot makt och outtalade premisser om vad som är rätt och fel är det även idag 2019 mot den rådande ordningen man ska vända sig.

Jag tänkte på det när jag nu under sommaren läste Moa Martinsons roman ”Kvinnor och äppelträd.” Boken är delvis självbiografisk. Ett framträdande motiv i boken blir efter hand den styrka och självständighet som finns hos några av de kvinnor som porträtteras. Sally och Ellen tänker själva. De försörjer i princip sina familjer själva. De är också modiga och företagsamma. De utmanar alla normer som finns och definierar själva de värden de ska leva efter. De är inte rädda för vare sig prästen eller djävulen, men de finner styrka i fackföreningar och parti.

Dessa personer har alltid varit vänsterns hjältar. Och med rätta. De kom från ingenstans. Mot alla odds slog de sig fram i samhället och omdefinierade vad som var gott och rätt.

Men. Och här är kruxet. Har vänstern idag monopol på att opponera mot rådande ordning och moraliserande påbud? Är det inte snarare vänstern som står för det etablerade tänkande som kväver och förtrycker? Vad har vänstern att opponera mot idag? Är det inte så att motståndet mot den rådande ordningen, mot de moraliska påbuden, mot det vi alla förväntas ta för självklart och som ingen ostraffat gör uppror mot kommer från högern? Och hur är det med dagens svenska arbetarklass? Röstar den inte lika gärna på Sverigedemokraterna som på Socialdemokraterna?

Vänstern lever på sin historia. Den lever inte på att kanalisera de nya krafter som utmanar etablissemanget, pk-religionen och den nya censuren. Visst finns det en vänster som totalt har vänt ryggen åt det svenska samhället och den svenska historien, men jag tror inte att alla människor på vänstersidan är beredda att följa den ned i avgrunden. Och när man upptäcker att en författare som Vilhelm Moberg – som kanske inte var en arbetarförfattare som Moa Martinsson, men som ändå skrev om ett arbetande folk – lika gärna kan åberopas av den moderna högern som av den moderna vänstern blir det obehagligt. Vilka står egentligen för den svenska strävan idag? Och vilka är det som gör uppror mot makt och moral? Vilka tystas ned? Vilka står för det nya?

83 reaktioner på ”Richard Sörman: Kulturvänstern avskyr att upproret mot makten kommer från andra sidan

 1. Aurora skriver:

  Makten, som en gång gjorde upp med dåtidens makt, utvecklas till att bli samma slags makt som krampaktigt kämpar mot nya oppositionella krafter för att behålla greppet. Inget konstigt egentligen, Löfven tog sig rätten att säga till Åkesson i riksdagsdebatt att Åkesson hade ingen rätt att använda ordet folkhem. Notera ’hade ingen rätt’. Löfven bestämmer alltså andras rätt vad de får säga. Ja, kultur kan vara opposition. Men 1909-talet utmärktes av kommunistvänsterns ideologi om de ’förtrycktas’ tolkningsrätt (franske filosofen och kommunistens politiska relativiseringsteorier; Dessa styr debatten än idag. Förr var kultur lika med bildning. Idag har begreppet kultur blivit likställt med obildning. Bränna bilar och kasta stenar i ’revolutionär’ anda i betongförort är kultur. Snabbprat (rappare) med viftade händer och ’hood’språk är kultur. Att politikens slagfält också spänner över kulturen är logiskt med identitetspolitik och s.k rasifierade upphöjda rättigheter till sin egen omvärldsbild (T Ledin ansågs inte ha rätt att tala om svarta) väger tyngre än kunskapsmeriter.

  Gillad av 11 personer

 2. Stig Bergman skriver:

  Det går ju, som sagt, en tydlig kulturell skiljelinje mellan de som bygger bilar och de som eldar upp dem.
  Var är vår tids Moa och Vilhelm som kan beskriva nutidens kulturella skillnader mellan Hisingens biltillverkare och Uppsalas bilbrännare?

  Gillad av 10 personer

  • Johan Karlson skriver:

   Men precis. Och den yttre högern har intagit positionen att ”bränna bilarna”. Det är en djupt revolutionär rörelse som vill bränna landet för att bygga något nytt. DN skrev en ledare om det igår med hänvisning till internationell litteratur på området. Sen är det förstås inte första gången vi har behövt hantera sådana här rörelser. Både kommunism och nazism har ju haft samma revolutionära ideal.

   Gilla

   • Ms skriver:

    Nu bränner högern bilar, vänstern har ingen heder det vet vi, men fantasin felar inte. Jaja hatet är ömsesidigt, synd att du bestämmer Johan.

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Man frågar sig varför extremvänstern i Centerpartiet ömmar så för bilbrännarna och vill hämta 30 miljoner till bilbrännare när dessa bilbrännare är ”revolutionära högerextremister”.

    Gillad av 4 personer

   • Johan Karlson skriver:

    Betaltroll är jag inte. Däremot människa av kött och blod. Prata med mig istället. Kom gärna och prata med mig på Tingsryds marknad eller Korrö Folkmusikfestival. Om nu borgerligheten på sikt ska försöka förenas, kommer de aldrig gå om vi inte talas vid.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Men du tillhör ju inte borgerligheten. Du är en kommunistisk politiskt kommissarie. Du är en sådan som arbetar för Stasi, Gestapo och Tjekan. Din roll i rum 101 är att hålla i buren och öppna luckan.

    Gillad av 2 personer

   • Benjamin Dhover skriver:

    Det är faktiskt lite underhållande att se de sämre trollen göra magplask när de försöker infektera kommentarsfälten. Det är som en fyraåring som tror sig vara jättelistig efter att just gjort en räd i syltburken, utan att inse att utkletad sylt upp till hårfästet avslöjar honom. Fast Johan Karlsson är betydligt mindre gullig.

    Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Vad kul att du dyker upp här också.

    ”Johan Karlsson” har postat i stort sett samma inlägg på bloggen ”Fristad”, driven av den oefterhärmlige Hans Li Engnell.

    Jonas, du kan väl svara på min fråga om vad som är bättre med Sverige idag jämfört med före invandringen? Konkret, faktiskt, mätbart, fysiskt bättre.

    Spännande att se på vilka bloggar ”Jonas Karlsson” gör nedslag med sin trål.

    Inläggen jag hittills sett är så substanslösa av bästa DN eller Aftonbladsmodell att ”Jonas Karlsson” antingen är politiker eller jobbar åt sådan. Är det så har jag ett råd: du pratar med vuxna nu, ”Jonas”, så du får ta fram livrem och brynsten och skärpa till dig lite.

    Bloggar som denna har rätt mycket högre kvalité tack vare sin mångfald än vad du är van från regimmedia, ”Jonas”.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 9 personer

   • Johan Karlson skriver:

    Innan invandringen… tja vad ska vi börja,,,

    På 1860-talet var det svåra torkor och köldår- Befolkningen svalt eftersom staten skulle tämja de fattiga. Nödhjälpen kom från England. I min hemtrakt fick man välja på att odla upp mer jord- eller emigrera. Industrialiseringen kom, jordbruksbefolkningen sögs upp i industri och offentlig sektor. Det kom efter kriget att bli ett tryggt, men slutet socialistiskt samhälle med allt högre förväntningar på den offentliga välfärden. Allt färre ville jobba i industrin, i restaurangbranschen eller vården. Allt fler ville ha bra pension.

    Invandringen har gett allt det – och ger allt det. Här på landet möter jag invandrare i vården, invandrare i industrin, invandrare på reparationsverkstäderna invandrare i turistbranschen osv. Kort sagt, överallt. Utan deras arbete och skattekraft hade inte vår kommun fungerat. Jag hade inte fått den sjukvård jag är van vid. Invandrarna är också grannar till oss. Vi jagar med dem, firar jul, midsommar och andra högtider med dem. Vi träffas i vardagen.

    När jag befinner mig i kommunorten eller stan möter jag dem överallt. De är en naturlig del av min hembygd, De är så här jag vill ha det,

    Gilla

   • Johan Karlson skriver:

    Kommunist är jag sannerligen inte. Tvärt om – liberal ut i fingerspetsarna. Borgerlig är jag – men tar gärna fajten om var det innebär att vara just borgerlig. Jag tyckte att den borgerlighet som alliansen utgjorde under Fredrik Reinfeldt var konstruktiv och framåtsyftande. Det var en väldigt sund borgerlighet som var lätt att känna sig hemma i.

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Liberal ut i fingerspetsarna? Urliberalen från Värnamo går inte att lita på. Att vara Liberal idag är värre än Kommunist. De vet vi var vi har.

    Gillad av 3 personer

 3. brrr skriver:

  Jag tycker att höger och vänster har blivit fullständigt irrelevant. Säger man ”vänster” så tänker de flesta ”arbetare”, men de som kallas vänster består nu till största delen av övre medelklass, oftast med ”sugsnabeln i skattekistan”.

  Hur intresserad den gruppen är av vänstervärderingar, blev väldigt tydligt när Göran Adamson gav ut sin bok om mångkultur.

  Gillad av 7 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Jag tänker inte alls i första hand på arbetare när jag tänker på eller talar om vänstern utan på studenter och vänsterintellektuella (som kommer från medelklass). Vänstern har från början från Marx och Engels tid, varit en ideologi bland medelklass-studenter och självutnämnda intellektuella som sökt en underklass att uppvigla. I Kina fanns inte så många fabriksarbetare från början så Mao tvingades göra kommunismen till ett bondeparti i Kina.
   Särskilt nu, men även tidigare, har vänstern varit en medelklassuppfinning. Nu är det mest kvinnor i medelklassen – lägre och övre – som tycker att de företräder ”folket” och röstar och tänker vänster och hatar åt höger.
   Vänstern är verkligen totalt vänster. -Inte alls irrelevant. I alla frågor står de långt långt till vänster i traditionell mening. Skatterna skall vara skyhöga för att inte säga extrema. Arbetsgivaravgift 32 %, kommunalskatt 30 %, statsskatt 20 %, 25 % moms, punktskatter på allt, inkl hus, trängselskatter + olika miljöavgifter här och där som också är skatter. Totalt 80-90 % beskattning. Samhället ska bestämma över allt. Yttrandefriheten ska inskränkas. Media ska vara statsmonopoliserad. All utbildning ska vara statskontrollerad och tankestyrd.
   Det enda undantaget är att de accepterar fri företagsamhet eftersom de faktiskt tagit till sig att det inte fungerar med stats-ägda fabriker och butiker och jordbruk. Men all företagsamhet ska kontrolleras med otaliga regler och lagar och höga pålagor och avgifter, och alla som jobbar där, såväl ägare som anställda, ska betala höga skatter som är förkvävande.

   Gillad av 10 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Just åsiktsstyrning och tankeförbud och yttrandefrihetsinskränkning med påtvingad ”värdegrund” och tankestyrning av hela samhället med SVT/SR i spetsen är som det värsta inom den riktiga råa kommunismen och som PK-vänstern idag har direkt kopierat från Lenin, Stalin och Mao och Pol-Pot. PK-vänstern är som råkommunister med undantag för näringslivsbasen där de accepterar privat företagande.
    I USA har man inte SVT/SR och ingen stats-TV alls utan massor av privata och ett flertal stora nationella kedjor. CNN hatar Trump, men FOX finns som motvikt. Alla hjärnor tvättas inte i samma kanal.

    Gillad av 2 personer

   • Stig Palm skriver:

    Klart att CNN hatar Donald som talar om vilka fähundar de är. Hade Donald bott i Sverige SVT/SR spätt på sitt hat mot honom. Tyvärr, finns ingen TV kanal här som stöttar Donald eller Jimmie Å. Den senare är ‘för snäll’ gentemot SVT/SR samt tabloiderna.

    Gillad av 6 personer

   • Geiger skriver:

    Kanske skulle man t o m kunna tala om en ”bankir-vänster” med tanke på dess ursprung i den ”franska” revolutionen och även med tanke på dess roll i den ”ryska” revolutionen.En ”bankir-vänster” som ju är rothschildröd och även räknar till sin ursprungskrets ett och annat krönt huvud som pryds av ”le bonnet rouge”.En vänster som är en synvilla och egentligen är höger och ibland kallar sig ”AFA” som i vissa delar av världen är terroristklassad ,men i Sverige till sin medlemskader räknar bortskämda diplomat- och visst ett och annat ministerbarn.AFA som väl om sanningen skall fram med tanke på dess arbetsmetoder borde kallas inte AFA utan ProFA dvs den den sant fascistiska fronten-Pro Fascistisk Front.Rothschildröd såklart.

    Gillad av 2 personer

 4. Aha skriver:

  Nya media står för mycket av det nya som svar på krönikörens fråga. Och som krönikören också skriver; vänstern står för det gamla, där PK-ismen är en stor del. Vänstern är idag maktens hantlangare, maktens kolportörer som jagar oliktänkande på nätet för att kunna få dem avstängda, t.o.m. få dem fällda i domstol.
  Som Lars Bern uttryckte det; de som vill inskränka åsiktsfriheten är också de som kommer att göra det om de får makten.

  Att bryta vänsterns kulturmonopol är bland det viktigaste som borde göras.

  Gillad av 13 personer

 5. M skriver:

  Kulturvänstern är troligen det som idag får beteckningen ”vänster” då de har så stor medial plats, men det de slåss för har inte mycket at göra med traditionell vänster, som fokuserade på ekonomiska frågor, välfärden, arbetarskydd, fackföreningar och makten, bostäder, de patriarkala staten och näringslivet. Kulturvänster bidrar tillsammans med invandringspolitiken till att sänka arbetarrörelsen och vrida. Är det verkligen vänster?

  Gillad av 2 personer

  • Gunnilla E skriver:

   Självklart, de är kärnan som de alltid varit. Det är såååå vänster att bara förneka konsekvenserna av sina egna åsikter och, ”om bara”, M, eller någon annan klok fått styra så hade allt varit bra.

   Gillad av 1 person

 6. Jan Andersson skriver:

  Vi kan nog avfärda Stefan Löfvén som en omedveten demagog. Han har hela sin ämbetsperiod sagt vad som helst utan att tänka, bara det har en underton av tillrättavisning och överslätande av halvt vansinniga regeringsbeslut. Att ta kritik är inte hans starka sida. Och varför skall vi bry oss, se istället till att han ställs ut i kylan så snart som möjligt för allas bästa.

  Vi ska rikta kritiken mot de beslutande och tänkande politiker som verkligen menar och förstår vad de säger. Men jag kan tyvärr inte komma på någon i hastigheten utanför SD, kanske någon annan kan komplettera med några namn?

  Gillad av 5 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Analysen är fortfarande väldigt ytlig. Själva begreppet ”kultur” är höger. Tio tusen år av kuktur är höger. När vänstern talar om kultur menar den de mekanismer de har hittat på för att ersätta, förhåna och förstöra kulturen. Såväl de utförande radikalerna som deras i grunden borgerliga publik är tyvärr fast i ordmagi och dissocierade abstraktioner. De tror att antikultur är kultur bara för att det kallas kultur.

  Gillad av 4 personer

   • Matte skriver:

    Jag tolkar Östman som att det som utspelas på scenen – i princip alltid finansierat genom socialisterna på ett eller annat sätt, och därför i bred mening ett fält som ägs av socialisterna – inte bör betraktas som kultur utan ett instrument för makt, förklädd till kultur. Riktig kultur är förankrad hos folket, ibland uttryckt genom tradition, ibland genom nya uttrycksformer som många människor delar (DGS?). Kultur skapas underifrån, inte överifrån.

    Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   Vänsterns kulturbegrepp har en politisk laddning med ett enda syfte: att få alla människor in i samma fålla där de i fortsättningen kan kontrolleras.

   Var finns den vänsterkultur som är ägnad att bygga upp individens självkänsla? I viss mån kunde den spåras i Ivar Lo Johanssons och Moa Martinssons litteratur. Denna hade dock inte kunnat existera utan det hat som också fanns som en stark underton.

   I modernare uttrycksformer återstår bara hatet och nedrivningen.

   Varför berättar aldrig vänstern om hur kärlek (till hembygden, till familjen, till vänner och arbetskamrater, konst och musik) kan bygga upp människan och göra tillvaron uthärdlig?

   Vänsterns mantra är och förblir hatet till den självständiga individen som har möjlighet att tänka för sig själv och kan bli positiva förebild för andra. Nej; här ska glasögonen och böckerna ryckas av näsryggen respektive händerna för att sedan aldrig återbördas.

   Död, elände, fulhet och hopplöshet, är det samlade budskapet; i politik, kultur och religion.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Olle, vänstern har inte ens ett språk. Språket är traditionellt, konventionellt och helt och hållet kulturellt. Men vänsterns principer kan inget språk existera. Inget talspråk, inget skiftspråk, inget bildspråk, inget teckenspråk, ingenting, ingen kommunikation alls. Därför är vänsterns antikonst innehållslös, meningslös. När vänstern öppnar munnen, när vänstern skriver ett plakat eller utfärdar en dödsdom till en dissident missbrukar den ett språk som högern har uppfunnit och som den själv fundamentalt förnekar värdet av. Det finns bara en lösning på detta sakförhållande och det är döden. Allt måste stillas. Alkt måste dö. Först då inträder socialismen, ty livet återföder ständigt hoppet, lyckan, friheten, allt det som socialisten så djupt och ursinnigt hatar.

    Gillad av 2 personer

 8. Östrahult skriver:

  De som var vänster 68 är moraltanter idag. År 68 kanske dessa drevs av ideologisk övertygelse. Idag drivs dessa av sina ekonomiska intressen och maktintressen. Socialdemokratin har idag ett grepp om nästan allting i samhällsapparaten och det är denna position som ska försvaras med alla medel. På sikt som tur är en hopplös kamp.

  Gillad av 3 personer

 9. Elof H skriver:

  Tre viktiga förändringar för att ha en chans att bryta vänsterns narrativ.
  1. Fullständig nedläggning av public service.
  2. Upphörande av allt offentligt finansierat u-landsbistånd.
  3. Förbud mot offentliga bidrag till föreningar.
  Alla dessa företeelser bygger på deras (felaktiga) narrativ. Accepterar man dessa så accepterar man deras beskrivning av verkligheten. 1 & 3 används för att styra debatten. 2 rättfärdigar att statens uppdrag är gränslöst.

  Gillad av 15 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Borde väl vara etniska kulturföreningar?
   De som splittrar o uppmuntrar till klanröstning!

   Föreningar som jobbar med barn är något helt annat!

   Gilla

   • Elof H skriver:

    Nej, alla föreningar. Du tänker fel, bara för att en verksamhet har ett gott syfte så innebär det inte att det är bra att den finansieras av det offentliga. Antingen är en verksamhet en del av civilsamhället eller så är det en offentlig verksamhet. Blir civilsamhället beroende av offentliga bidrag upphör det definitionsmässigt att vara en del av civilsamhället. Offentlig verksamhet skall styras utifrån ett antal viktiga demokratiska principer bl.a. offentlighetsprincipen. Dessa principer finns just därför att verksamheten betalas med skattemedel och det är därför viktigt med transparans. Just därför skall det vara strikt åtskillnad mellan offentlig verksamhet, civilsamhälle och näringsliv (därför ska stat, kommun och landsting även förbjudas äga företag).

    Gillad av 6 personer

 10. A skriver:

  Vänstern strävar alltid efter det blanka pappret, det rena, det perfekta, det rationella, det instrumentella, det industriella, det absoluta samma lika. Så vad ska man med kultur till..

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

  • Sobibor skriver:

   Det där att det är vänstern som strävar efter ”det blanka pappret,det rena,det perfekta,det rationella,det instrumentella,det industriella,det absolut samma lika” kan nog stämma på signaturen A:s eget upplevelseplan ,men stöter på motstånd som alla generaliseringar då man beaktar t ex de svenska romantikerna verk som ju ofta strävade efter att ge en bild av det rena och perfekta.Kant,Immanuel från Königsberg-nuvarande Kaliningrad där de mot Hagshult och Sverige riktade kärnladdade Iskander-batterierna nu står -eftersträvade ju även det rationella i sin filosofi-men kan knappast beskrivas som vänster.Miljonarméerna med sin uniformitet stöptes ej heller fram av vänsterfolk precis.EU med sin klåfingriga standardiseringsiver-är den ”vänster”?Snarare superstatsfascistisk.

   Gilla

 11. Treve skriver:

  Idag ska Leif Östling, han som undrade vad vi får för skattepengarna, vara Sommarpratare, ett av Statsradion/TV högst reklamerade program där uttagningen har vissa likheter med Mellodifestivalen. Hur han fått komma med där är en gåta för mig. Jag har träffat honom en gång och pratat med honom ett tag, han var mycket blygsam och angenäm. Men jag känner honom inte på annat sätt än genom att han haft viktiga poster i näringlivet, bl a Scania. Han var alltså bilbyggare, inte bilbrännare. Han var också ordförande i näringlivets organ ”Svensk Näringsliv”, efterföljare till SAF och Industriförbundet inom vilka Curt Nicolin var ett stort och starkt namn. Efter att ifrågasatt vad skatterna går till avsattes Östling som ordförande i Svensk Näringsliv, kanske kan han förklara det idag. Eller är han med idag för att PK-tidningarna ska få avhåna honom? Vi får snart se. Sverige behöver starka personligheter som vågar. Hade Churchill, avhånad inför andra världskriget i England, inte varit den personlighet han var hade man i idag kanske talat tyska i England. Chamberlains berömda besök hos ”Herr Hitler” där denne utlovade att England inte skulle anfallas — ”Peace i our time”– framstår ju idag närmast som hämtat från Monty Python. Vilhelm Moberg var en stark man som väl idag hade satts i fängelse för sina sanningar. En stark kvinna, född i Norge i en släkt av präster, bl a var fadern kyrkoherde och en farbror var biskop, var Elise Ottesen-Jensen. Hon flyttade sedan till Sverige och blev världberömd i hela landet när hon predikade att kvinnor också hade rätt till ett eget liv och rätt att njuta av sin sexualitet. Hon föddes, om jag minns rätt som nummer 13 i en barnaskara på 14. Enligt kyrkan på den tiden skulle kvinnor föda barn på barn på barn, annars fick de med kyrkoherden att göra. Nr 14 var en flicka och hon blev som ogift med barn. Inför denna skandal skickades hon till Danmark för att gömmas undan. Elise träffade sin lillasyster straks innan hon begick självmord. Elise kände då sitt kall och gav sig ut på en framgångsrik turné i Sverige, resten är historia. Vi har inga Sir Winston eller Elise i Sverige idag men vi har viktiga kändisar som är smyckedesigners, rappare, sjunger i Melodifestivalen, är programledare i TV med uppgiften att tala om för den intervjuade vad denne ska säga, och bland politikerna är luften tunnare än på toppen av Mount Everest. Oavsett vad man tycker om Åkesson är han den ende som modigt står fram.

  Gillad av 6 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Jag har uppfattningen, som jag läst någonstans, att om England och Frankrike hade invaderat Tyskland och gjort upp med nazisterna 1935 eller 1936 så hade de då lätt vunnit och kunnat ta ifrån nazisterna makten och eliminerat krigshotet. Tyskarna rustade upp i snabb takt men var inte alls färdiga förrän 1939 eller egentligen senare. Svårvärderat vad avser tidpunkter men Hitler fick ju börja från scratch med upprustningen 1934, och om riktiga hökar hade haft makten i London och Paris och anat fortsättningen hade de kunnat stoppa alltihop. Fransmännen hade en stor armé. Lätt att vara efterklok och säga att de borde ha gjort så.
    En brittisk militärattaché, Noel Mason-MacFarlane, ville skjuta Hitler på hans 50-årsdag 20 april 1939, då han skulle stå och se en militärparad på ett podium i Berlin som MacFarlane hade utsikt över från sitt badrumsfönster. Han var prickskytt och det var kort avstånd, och föreslog detta för regeringen i London, men Lord Halifax avslog med hänvisning till att man inte hade nått det stadiet då avrättningar ersätter diplomati.

    Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    Det blir allt fler historiker som anser att Chamberlain inte alls var någon idiot. England hade ett undermåligt flygvapen, armén och pansar var inte heller mycket att skryta med. Inte heller Frankrike var i någon vidare form, varför tror ni att de aldrig anföll utan bedrev det s k ”låtsaskriget” tills Tyskland gick till anfall i maj 1940?

    ”Dumheter” ???

    https://www.newstatesman.com/politics/uk/2018/04/did-neville-chamberlain-create-conditions-raf-win-battle-britain

    ”But this portrayal does Chamberlain a gross historical injustice. For all his undoubted flaws, including his vanity and self-delusion about Hitler, he deserves a large amount of credit for the RAF’s success in 1940. Far from leaving our defences ill-equipped, he was the leader responsible for ensuring that Britain had the planes ready for the titanic struggle against the Luftwaffe. For most of the 1930s, while he was prime minister and chancellor, his decisions provided the funds for the RAF’s expansion and ensured the money was focused on fighters. As he wrote to his sister Ida in July 1940: “If I am personally responsible for deficiencies in tanks and guns, I must equally be responsible for the efficiency of the RAF.””

    https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/the-big-question-was-neville-chamberlain-really-the-failure-portrayed-by-history-1774449.html

    In 1938, the Committee of Imperial Defence told Chamberlain that a German bomber offensive launched against Britain would result in half a million civilian deaths within the first three weeks. The armed forces felt Britain was not ready for conflict militarily. The general public – you and me, 70 years ago – were terrified of war, and as desperate to avoid it as Chamberlain himself was.

    https://slate.com/news-and-politics/2013/09/neville-chamberlain-was-right-to-cede-czechoslovakia-to-adolf-hitler-seventy-five-years-ago-the-british-prime-signed-the-munich-pact.html

    ” Most historians agree that the British army was not ready for war with Germany in September 1938. If war had broken out over the Czechoslovak crisis, Britain would only have been able to send two divisions to the continent—and ill-equipped divisions, at that. Between 1919 and March 1932, Britain had based its military planning on a “10-year rule,” which assumed Britain would face no major war in the next decade. Rearmament only began in 1934—and only on a limited basis. The British army, as it existed in September 1938, was simply not intended for continental warfare. Nor was the rearmament of the Navy or the Royal Air Force complete. British naval rearmament had recommenced in 1936 as part of a five-year program. And although Hitler’s Luftwaffe had repeatedly doubled in size in the late 1930s, it wasn’t until April 1938 that the British government decided that its air force could purchase as many aircraft as could be produced.”

    Gilla

 12. uppstigersolen skriver:

  Dagens vänster står för konservatism, tillbakablickande och diktatur. Men det förstår de inte själva. Tyvärr röstar 4 av 5 på vänstern även om vissa partier vacklar om på vilken sida de ska stå.

  Gillad av 2 personer

  • Auschwitzkapo Schwartz aus Ungarn:"Es war so schön in Auschwitz!" skriver:

   Vänsterns-som ju idag är en pseudovänster-svek består däri att den låtit sig bli ett hängivet blossande rothschildrött instrument åt den globala bankoligarkin vars vilja den slaviskt men hängivet följer.Riktigt frånstötande blir det när man utan alla hämningar även excellerar i superstatsfascism av EUs modell.Vad är en etniskt svensk arbetare värd i jämförelse med en fientlig,kriminell,illiterat , droghandlande och pimpande ”någon”?Svar:Platt intet.Vad är ett vanligt etniskt svenskt barn värt i jämförelse med barnen till den sistnämnde ”någon”?Svar:Inte ett skvatt.Är det inte så då att den etniskt svenske arbetaren egentligen är pseudovänsterns ärkefiende?Svar:Så kan det nog vara.

   Gillad av 2 personer

 13. Min strand skriver:

  De har vunnit, det är svårt att acceptera. De har fått allt de trodde de ville, vänstern kontrollerar allt, så de allt mer vansinniga tilltagen är ondskan och förstörelselusten som måste få komma ut, det som det handlade om från början.

  Fråga er detta, om alla SD-are plötsligt började älska islam och pride och genusforskning, om alternativmedia hyllade Greta och Anne Ramberg och Bali gjort avbön och alla kört elbil. Hade vänstern, media och 7-klövern varit nöjda då? Så klart inte, de måste ha en fiende, men mera korrekt de måste ha något att förstöra, och detta är ju bara en proxy för att innerst inne så brinner deras hjärta av hat mot sig själva och livet, för livet blir aldrig en socialistisk plan, även om Greta blir statsminister så dör vi alla till sist. Vänster styr inte över världen och det är ju deras enda tro, deras längtan efter en djupare mening är så uppenbar. Vänstern sög upp alla som var för svaga och för dåliga människor för att kunna leva utan religion, detta är vänsterns livsblod. Kan de då inte få bestämma över livet, ja men då kunde bestämma över döden, andras död, som det allltid blir, vänstern dövar sin ångest genom att mörda, steg för steg rör vi oss mot detta. De har redan funnit sina hantlangare.

  Därför kommer vår sida aldrig att vinna utan kristendomen, de svaga och dåliga måste ges ett andligt hopp som inte är ett utopiskt världsligt hopp. Därför är kyrkans nuvarande ledning och dess kringfigurer i tro och solidaritet huvudfienden. Löfven må verka korkad och harmlös men hans syfte är att dölja mörkrets hjärta.

  Gillad av 9 personer

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Efter ha bott utanför Sverige i mer än ett halvt liv så är det ändå svårt att förstå ensidigheten i det svenska kulturlivet genom dess dominans av extremt vänsterinflytande. Det verkar som Sverige gjorts sig av med en stor del av västvärldens kultur och i stället anammat något som mer påminner om DDR. Detta förstärks vidare av en journalistkår som snarare kunde ha migrerat från DDR än att ha fått sin utbildning och skolning i Sverige.

  Detta innebär inte enbart en negativ kritik då även DDR hade sina ljuspunkter i synnerhet om vi bara jämför med resten av kommunistvärlden. Filmen ”Good Bye, Lenin!” ger en mer mänsklig bild av vardagslivet i DDR och säkert hade det stora flertalet vant sig vid att fördra det mesta. Det stora flertalet mindes inte mycket från tiden före 1914 och därefter fanns inte mycket att längta tillbaka till.

  I resten av västvärlden finns det dock en kultur som inte bara är vänster utan något mycket rikare och mer positivt. Kanske dagens Sverige kunde lära sig litet av detta också.

  Gillad av 4 personer

  • Kapo-peitsche. skriver:

   När det gäller svensk journalistik och svenska journalister är dess påstådda vänsterorientering endast en mycket,mycket tunn fernissa som döljer vanligt borgerligt klassförakt och vanlig högfärd.Svensk journalistik -i den mån den verkligen existerar- tjänar i allt den svenska sociala eliten och det hänsynslösa utsugande och ockrande bankväldet.Journalisten är överklassens,etablissemangets och bankväldets knähund ,men också dess ettrigt skällande attackhund.Framförallt dock är alla svenska MSM-journalister bankanställda i Global Bank.Inc.Deras motto är också Grönköpings Veckoblads motto:”Vi går alla i bräschen för Grönköpings överhet!En överhet som vi skyddar till vårt sista pennstreck”.

   Gillad av 2 personer

 15. L xson skriver:

  Om afghanerna som demostrerar i sthlm nu……och den ideologiska mångkultur vänstern som vägrar se förbättringar i Afghanistan och vill målar ut osanna bilder av Afghanistan i media…….

  sedan 2002 har afghanistan mottagit $126 billion i bistånd.

  FN och massa hjälp organisation gör faktiskt massor i Afghanistan. Man bygger upp en myndighet och sjukvård från grunden. Man stiftar lagar, policyn och riktlinjer som ska gälla i landet. 90% av alla barn får vaccinationer.Det händer väldigt mycket bra och gott. Allt fler flickor går i skolan och det byggs skolor överallt. Man utbildar barnmorskor och sjuksköterskor och bygger ut sjukvården. Det finns lång och stor erfarenhet av biståndsorganisationer och FN och WHO att hjälpa till att få ett land på fötter. Man får inte bara 126 billion dollar i bistånd för att göra vad man vill med……

  JO har konstaterat att: Ensamkommande unga är ingen homogen grupp. De har som individer olika förmågor, styrkor och svagheter och kommer från olika miljöer och kulturella och sociala förhållanden. Det som förenar dem är att de oftast saknar vuxna anknytningspersoner och ett etablerat socialt nätverk vid ankomsten i Sverige. Så att protestera i grupp och föra grupptalan är ett brott mot enskilda individers rättigheter och skyldigheter när det gäller asyl/migration.

  Vilka är afghanerna då? Vart kommer de ifrån?

  I Afghanistan finns ett 30-tal olika folkgrupper med olika kulturer. 99,4 procent av gymnasieungdomarna är män. Igenomsnitt har 49 procent av ”afghanerna” bott i Iran i 10 år eligt egna uppgifter. Många är födda i Iran och aldrig ens varit i Afghanistan. De som är födda i Iran har föräldrar med uppehållstillstånd i Iran och man måste förnya visumet på bestämda dataum för att få stanna kvar och ha rätt till landets välfärd. Gör man inte det så räknas man som Afghansk och inte Iransk. Så när folk i Sverige blir utvisade till Afghanistan som de aldrig varit i visste de mycket väl om detta innan de åkte till sverige vilka regler som gällde i iran. Men även illegala afghaner har idag rätt till sjukvård och skolgång i Iran. Alla som befinner sig i Iran måste ingå i landets nationella vaccinationsprogram för Iran vill utrota polio, mässling, kikhosta etc då det har varit utbrott av dessa sjukdomar som skördat många liv så det finns dokumentation på ålder om man vill införskaffa dem.

  De som kommer från Afghanistan som är ID lösa då?

  Afghanistan har haft ID kort/folkbokföring sedan 1919. Alla i ens släkt har samma referensnummer på sina ID tazkeras och denna registrerings bok finns dels i distriktet man bor i och dels en kopia i kabul och nu är allt digitalt inscannat och Aghaner som tappar bort sitt ID kort kan gå Afghanistans ambasad i massa olika länder för att få ett nytt ID kort. Har man inget ID kort dvs tazkera så kan du inte ärva, gifta dig, gå i skola, få sjukvård, arbeta etc i Afghanistan så alla har ett ID kort då det är lag på att ha det sedan 1977 och sedan 2014 är även politiska och ekonomiska rättigheter kopplade till ID kortet. Sedan 2015 ligger afghaners pass digitalt så om man tappar et utomland så går det att få ut nytt pass på en ambasad. För de som återvänder till Afghanistan utan ID kort får 200 dollar för att registera sig, få vaccinationer och sjukvårdsundersökning. De får även information om back to school progams då biståndsländer vill få ett fungerande land .

  Att sverige framställer Afghanistan sämre än det egentligen är i verkligheten förstår jag inte. Sverige är ett av de länderna som skänker allra mest till Afghanistan vi pratar miljader efter miljader. Vill man inte erkänna att man fått valuta för sina pengar ? Eller är kampen för mångkulturen viktigare än ”kulturen”

  Gillad av 9 personer

  • cmmk10 skriver:

   Man dör tydligen psykiskt om man tvingas bo i det landet. Alla afghaner torde därför vara ömmande fall.

   Sedan kanske Svenne Kålrot skall förmås förstå att ”ensamkommande” inte är detsamma som ”ensam”. Det råder ingen brist på vare sig föräldrar, syskon eller övriga släktingar när PUT väl är kirrat.

   Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Det sägs att SAK (Svenska afghankommittén) med sina 6000 anställda är Afghanistans största ”privata” arbetsgivare. Den Humanitära Stormakten är den största bidragsgivaren genom SIDA.

   Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Tänk om SAK och andra sådana istället använt sina medel till att köpa tjänster och produkter från afghanska arbetare, bönder och företagare istället.

    Vilket lyft för Afghanistan.

    Men så begriper dagens liberaler och vänster inte vad ekonomi är. Frågan är om de ens begriper vad pengar är, egentligen.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 1 person

 16. Kultur ..? skriver:

  Ibland störs jag av ordmässig luddighet. Som av begreppet kultur. Kultur betyder odling. Det kan ske i en rabatt med blommor – eller som långa rader med rädisor. Eller i en petriskål full av bakterier. Som en bakteriekultur. Men också med människan i sin helhet. Det är då vi talar om mänskliga kulturer. Om olika folkslag, i levnad med varandra. I olika grad av isolering, från andra folkslag. Kultur som en förd kulturpolitik utgör något helt annat och mycket, mycket smalare och begränsat. Där handlar det mest om den enskilda människans odling av den egna själen, som konsument av upplevelser, eller av något mer uppbyggligt och berikande. Som av teater, musik och eller en god bok. Det kan ske enskilt, på sin egen kammare, eller tillsammans med likasinnade, på någon specifik plats. Tycker mig ibland förmärka ett slarvigt, eller rentav okunnigt förhållningssätt till begreppet kultur. I migrationens skugga gäller det att vara klar över alla distinktioner. Och göra dem tydliga och väl synliga. Att kunna skilja det antropologiska kulturbegreppet från den egna själens odling, inom en specifik smalt kulturutbud – presenterat inom den egna kulturen. Det föreligger även en skillnad i att vara kulturproducent och kulturkonsument. Men där finns även kultur som historiska rötter. Funna i gravar, i skrifter eller inglasat i montrar. Till del utställda på olika museer. Begreppet är stort. Därför efterlyses mer av tydlighet.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”Hanns Johst, och han sade det inte utan skrev det, närmare bestämt i pjäsen Schlageter (1933), där repliken läggs i rollfiguren Friedrich Thiemanns mun. Dessutom lyder citatet egentligen ”När jag hör ordet kultur…, osäkrar jag min Browning” (ty. Wenn ich Kultur höre…, entsichere ich meinen Browning, akt 1, scen 1) – en Browning är inte en revolver utan en halvautomatisk pistol.

   Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Onkel Google förtäljer Hanns Johst:

   ”Johst har blivit berömd för en replik i pjäsen Schlageter (premiär 1933) som handlar om den tyske frikårskämpen Albert Leo Schlageter. Repliken ifråga tillskrivs ofta felaktigt någon av nazistledarna Hermann Göring, Heinrich Himmler eller ibland Joseph Goebbels:

   ”Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning.”, vilket ordagrant betyder: ”När jag hör kultur… osäkrar jag min Browning!” (akt 1, scen 1).

   (Citatet förekommer oftast på svenska som: ”När jag hör ordet kultur… osäkrar jag min revolver!”, vilket är något felaktigt då en Browning inte är en revolver utan en halvautomatisk pistol.)”

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Hanns_Johst#N%C3%A4r_jag_h%C3%B6r_ordet_kultur

   Hehe, ”osäkrar jag min revolver” som är en av en rad olika översättningar, är ju komisk. En revolver har ju ingen säkring att osäkra. Visst, det finns något sällsynt undantag även till det, men snackar man dogg så är det ju en vanlig vovve man tänker på i första hand och inte en rar ulmerkott.

   Gillad av 1 person

 17. Lars Bernhoff skriver:

  Det känns ganska naturligt att vänstern är ganska överspelad som protestgrupp. De har redan fått det de önskade sig. Nu gäller det att kämpa för de bidragsnivåer som ligger i vårt statsfinansiella system.

  Den sk högern hittar fler och fler saker som kan omprövas. Det är och måste vara företrädare för icke vänster som omprövar gamla beslut. När man nu vet att vänstern inte längre är arbetare så borde det vara enklare. Det gamla var att med subventioner göra kulturen tillgänglig för arbetarklassen. Nu finns det skäl att ompröva vad som ska subventioneras och prioriteras. Då kan vänstern inte att enbart kämpa för mer gratis eller höjda anslag.

  Gilla

 18. Majestätsbrott skriver:

  ”Upproret mot makten kommer från andra sidan”?I speglarnas sal är synvillorna regel.Upproret mot vilken Makt?Makten eller makten.Den ultimata globala makten eller den lilla obetydliga endast skenbara makten?Kulturvänstern i Sverige har alltid trots ibland bristande självinsikt i realiteten varit ett troget entusiastiskt instrument för den yttersta globala makten-den rothschildröda.Speciellt i ett litet underkuvat utkantsland som Sverige som sedan 1810 faktiskt regeras av en rothschildröd Rothschild-agent som helt fräckt köpte Sveriges tron 1810.Varifrån kom pengarna till de många uppenbarligen fantastiskt stora mutorna som utlovades till dem som röstade rätt på Riksmötet?Betalades mutorna verkligen ut?Vad spelar det för roll för medlemmarna i den ”royala” pseudo-vänstern som alla bär ”le bonnet rouge” i alla fall metaforiskt allegoriskt och vars uppgift de är att alltid till varje pris försvara den mer än ruttna överheten i det lilla utkantslandet Sverige.

  Gilla

 19. Majestätsbrott skriver:

  Egentligen har alltså inget hänt-endast maskerna har delvis fallit av.”Ädlingarna” med obligatoriskt medlemskap i pseudo-vänstern-de rothschildröda vars huvuden alltid kröns av den royala franska ”le bonnet rouge” har alltid hatat och föraktat ”the commoners”-de vanliga etniska svenskarna.Slutsats:Allt är som vanligt-det enda som hänt är att pseudo-vänstern avslöjat sin egentliga hemvist och sin egentliga ”royalt” rothschildröda Agenda som är den gamla vanliga nämligen att ta kål på så många vanliga etniska svenskar som möjligt.Allt är som det alltid har varit och alltid kommer att förbli i det perifera och underkuvade utkantslandet Sverige.

  Gillad av 1 person

 20. Liam skriver:

  Svenskarna flyr i allt högre grad…inte bara pensionärer.
  https://nyadagbladet.se/inrikes/allt-fler-svenskar-flyttar-utomlands-pa-grund-av-otrygghet/
  Tidigare kom folk med glada miner och ville flytta till Spanien eller Portugal för att det är varmare länder, numer kommer de och säger att de vill fly problemen, berättar en kvinnlig mäklare.

  En annan mäklare berättar att många potentiella kunder säger att de upplever en ökad otrygghet och stigande kriminalitet i Sverige och att de därför vill flytta till ett annat land.

  – Jag har hört det från många kunder att Sverige har spårat ut, berättar en svenskspråkig mäklare och förklarar vidare att många svenskar anser att de blir behandlade som andra klassens medborgare i sitt eget land.

  Gillad av 2 personer

  • Majestätsbrott skriver:

   ”(…) anser att de blir behandlade som andra klassens medborgare i sitt eget land”.Bör vara:Har slutligen insett att de verkligen är andra klassens medborgare i sitt eget land.Inse att detta är nu den lagstadgade verkligheten för alla etniska svenskar då ju Sverige redan har ratificerat den sk ”Global Compact” ,där det uttryckligen i klartext står att alla flyktingar från världens alla hörn och vinklar och vrår SKA tillförsäkras ett högre och mer betydande rättsligt skydd än vad värdnationens-i detta fall Sveriges etniska infödda befolkning- åtnjuter.Det står faktiskt svart på vitt.Vidare är det redan nu ett lagbrott enligt Global Compact att kritisera massinvandringen på något sätt.Robinson-fallet i Storbritannien visar att denna ”lagtext” som finns i ”Global Compact” nu implementeras med stränghet i Storbritannien.

   Gillad av 1 person

 21. Gunnar Eriksson skriver:

  Ja, det är ett komplicerat samhälle vi lever i . Vänstern har hittat internationell gemenskap och deras kultur är numera överstatlighet . Exempelvis EU och det militära NATO. Kostar skjortan naturligtvis för arbetarklass . Arbetare som genomskådat den falska internationalismen lär knappast kunna göra karriär inom V- partiet eller oss sossarna. En arbetare som förordar nationellt självbestämmande dvs demokrati är en förnuftig tanke. Kalla gärna denna förnuftiga demokratiska tanke för konservatismen . Det stör då inte mig. // Eget hus är guld värt , brukar det hävdas. Då ska väl våra skattepengar inte rulla ut ur landet. Men den globalistiska kulturvänstern vill dränera våra skattepengar internationellt . Varför ?

  Gillad av 1 person

  • Bolkhin skriver:

   Varför?Dels därför att de kan stoppa dessa pengar i sina egna fickor,dels därför att dessa pengar kan användas för att förgöra den globalistiska kulturvänsterns eviga ärkefiende,vilken i Sverige är alla ”vanliga” etniska svenskar.Man måste förstå att den globalistiska kulturvänstern oftast består av narcissistiska ”ädlingar” som allt som oftast har en komplicerad symptombild men där ”illusion de Grandeur” ofta ingår som en del i det övriga patologiska spektrat.

   Gillad av 1 person

 22. prosperitystate skriver:

  Vänstern har sedan 68 drivit vad de kallar KULTURKAMP. Enkelt betyder det att om de behärskar alla kommunicerande kärl såsom kulturinstitutioner, media, skolor, universitet m m, så kontrollerar de samhällsdebatten och därmed säkrar de makten. De har herraväldet över verklighets och historieskrivningen och de har länge levt i att de fullständigt dominerar budskapsmarknaden. Nu får de konkurrens från höger som fått hjälp av tekniken. Klart de är oroliga och lite tagna på sängen. Inte desto mindre blir det viktigt för högern att mobilisera för att vinna den här kampen. Högern måste utveckla kulturkampen för att åter vinna den. Den här sidan är ett exempel på en sådan utveckling.

  Gillad av 2 personer

 23. Gunnar Eriksson skriver:

  Uppror från viss arbetarklass på arbetsplatser löser sossarna med strejkförbud . Den politiska högern och svensk näringsliv applåderar – ja inte uppammas något motstånd från dessa organisationer. Vad är höger och vad är vänster ? Den politiska kulturen är i symbios i de flesta politiska delområden. // Socialismen åt några lycka bär , dvs de redan rika och politikerskrået.

  Gilla

 24. Gunnar Eriksson skriver:

  Hur ska högerns kulturkamp kunna lyckas , med tanke på rofferiet i Sverige ? Rofferi via aktier exempelvis. Det finns folk som inte behöver arbeta pga aktieutdelningar. Alltså livnära sig på andras arbete. Denna ekonomiska kulturkamp har aldrig högern brytt sig om . En slags permanent låtgå – politik. Vore intressant att veta hur högern kulturellt ska bearbeta detta ämne ?

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Hur tänker du nu? Med vems verktyg, enligt vems instriktioner arbetar arbetarna — i den mån de inte har överprissatt sig själva på världsmarknaden? Livnär sig inte vare arbetare på andras idéer, risk och kapital?

   Gilla

 25. Gulag-läger 13 skriver:

  Någon – ovisst vem- menar att den vanliga uppdelningen i en politisk höger,ett centrum och en vänster har förlorat mycket av sin mening om ej t o m all sin mening.Detta inte minst i Sverige, där det oavsett valresultat är så att det Bilderbergska Enhetsparti (BEP) styr.För övrigt har opinionsbildningen i BEP-landet ersatts av neurofysiologiskt inriktade masskampanjer ,där det gäller för manipulatörerna att hitta rätt knappar att trycka för att förmå den Pavlovskt och Tavistock Institute-programmerade valmanskåren att gå i önskad riktning.Tillämpad S-O-R-psykologi med förfinade Tavistock Institute-programmeringstillägg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.