Richard Sörman: Sverige går till psykologen och får veta att hon måste ta hand om sig själv

Richard Sörman

Det Goda Samhället bjuder härmed på en improviserad enaktare där det hysteriskt överambitiösa och snart totalt utbrända Sverige går till en psykolog för att tala om sina problem. Samtalsterapin riskerar bli långvarig eftersom problematiken är mycket komplex: narcissism, hysteri och gränslöshet, kombinerat med bestämda förnekanden av problem är några av diagnoserna psykologen sätter redan efter första samtalet.

Låt oss tänka att Sverige är en person som börjar lida av psykisk utmattning. Sverige vill så mycket och är så ambitiös, men inget blir riktigt som Sverige har tänkt. Nu ligger Sverige vaken om nätterna, det är så mycket som gnager och oroar. Sveriges närmsta vänner – hennes grannar – tycker att Sverige behöver lite stöd, men eftersom Sverige har en så hög självuppfattning och inte vill lyssna på kritik vågar grannarna inte säga vad de tänker. De rekommenderar istället ett psykologbesök.

Mot all förmodan går Sverige med på förslaget. Det kan väl inte skada i alla fall, tänker Sverige, och grannarna tjatar så mycket. Och ska man vara ärlig så känner sig Sverige ganska villrådig. Hon (jag tänker att det är en hon) tar på sig så mycket, hon vill vara snäll och göra rätt för sig, men det blir så fel.

Grannarna bokar en tid och två veckor senare ringer Sverige på dörren till en privatpraktiserande psykolog. Psykologen, som är en kvinna i 60-årsåldern och som tydligen ska ha mycket goda vitsord, ber sin nya patient sitta ned i en skön fåtölj.

”Berätta lite om dina problem”, säger psykologen vänligt. ”Vad tänker du att jag kan hjälpa till med?”

”Alltså det är inte jag som har hittat på att jag ska gå hit. Det är mina grannar, och eftersom de tjatade så mycket så gick jag med på det till slut.”

”Jag förstår”, säger psykologen som är van vid att patienterna börjar med att förklara att de inte behöver vara där. ”Vad tror du att dina grannar ser som anledning till att du ska komma hit då?”

”Alltså mina grannar, Finland, Norge och Danmark, de tjatar om att jag måste tänka mer på mig själv. De säger att jag är överambitiös. Och en gång när de pratade med varandra utan att de visste att jag lyssnade då viskade de om att jag ägnar mig åt självskadebeteende och att jag dessutom håller på med något slags förnekande av mina problem. Förnekande? Som om jag vore något psykfall!”

”Men vad är det de tycker du förnekar då?”

”Nä men alltså… att jag tar in en massa människor i mitt liv som jag inte kan ta hand om och som jag egentligen inte har nåt ansvar för heller. Och tydligen skulle jag också förneka de problem som det här medför. Det var till och med någon som sa att jag inte ens vill veta av några fakta om de problem jag har och att jag ”stigmatiserar” – jag tror dom sa så – de svenskar som försöker påtala problemen. Jag tänker bara på hur andra uppfattar mig sa de, Sverigebilden hette det visst, men jag bryr mig inte om hur jag egentligen har det.

Men du ska veta att mina grannar är hemska människor. De tror inte på öppenhet eller på alla likas värde. Jag är faktiskt en snäll person. Ingen kan säga något annat. Jag har aldrig satt några gränser för vad jag ska göra för andra. Jag tror verkligen att man kan göra vad som helst bara man vill. Öppenhet är väl underbart? Varför ska man ha gränser? Varför ska jag förneka andra rätten att komma in i mitt liv och bli en del av min värld, av mig, att bli mig?”

”Att bli dig?” Psykologen börjar ana djupet av problematiken.

”Ja vaddå? Alla som kommer till mig blir en del av mig. Jag kan inte säga nej. Jag får inte säga nej för då är jag dum och kommer att straffas.”

”Kommer du att straffas? Av vem då?”

”Ja det vet jag inte. Ibland tror jag på Gud, men ibland tror jag på kommunistiska manifestet eller på de där liberala tänkarna som skriver så fint om människovärde och så där. Alltså: man måste vara god och snäll. Och man får inte vara förmer än någon annan.”

Efter att Sverige i tjugofem minuter lagt ut texten om hur hon aldrig sätter gränser, hur hon tror att allt är möjligt, hur hon tänker kring sin egen identitet – som tydligen vem som helst kan bli en del av – och hur hon nu har så många problem att hantera och hur människor blir mer och mer missnöjda med henne och börjar tala illa om henne ute i världen så har psykologen hört vad hon behöver höra. Hon avbryter Sverige och säger:

”Men du Sverige. Nu ska du lyssna på mig. Alla människor behöver sätta gränser. Det kallas integritet. Det är jätteviktigt för den psykiska hälsan att förstå gränserna mellan det som är vi och det som är de andra, eller mellan det som är vårt och det andra som är de andras. Det är inte fel att tänka på sig själv ibland. Det gör alla och det ska man göra. Jag tror att dina grannar är oroliga eftersom det enda värde du ser hos dig själv är det värde du får av att göra dig tillgänglig för andra. Du älskar dig själv när du är snäll mot andra och inte tänker på dig själv. I längden är det en omöjlig strategi. Det hör du väl själv?

Jag tror att du måste förstå, Sverige, att ingen kan ta hand om allt och alla i världen. Ingen förväntar sig heller att vi ska göra det. Det är bara om vi är starka och trygga i oss själva som vi på sikt verkligen kan göra nytta för andra. Varken du eller någon annan har något intresse av att du tillintetgör dig själv.

Om jag vore dig skulle jag sätta mig ned och fundera på två saker. Dels varför du har de här tvångstankarna om allt det goda du måste göra för andra för att inte känna skuld och skam. Vad bottnar de här tankarna i egentligen? Var har du lärt dig att tänka så? Men du behöver också fundera på vad du kan göra för att förenkla ditt liv. Allt i livet handlar inte om att vara perfekt. Det handlar också om att våga vila, att inte behöva vara felfri, att inte känna onödig skuld och att inte göra livet mer komplicerat än det behöver vara. Det är jättefint att du tänker på andra och att du vill dela med dig av det du är och har, men det är inte fel att sätta gränser och tänka på sig själv. Jag tror det är det dina grannar vill att du ska göra. De vill nog att du hittar tillbaka till dig själv. De älskar dig ska du se. De vill att du bara ska vara Sverige. Det räcker. Du har inget att skämmas för. Du får vara dig själv. Du duger som du är.”

Ja. Så kanske det skulle låta. Tyvärr brukar inte ett enda besök hos psykologen medföra några större förändringar i människors beteenden. Speciellt inte om patienten har en narcissistisk personlighetsstörning som gör det omöjligt att ta till sig kritik och tänka att man gjort fel. Tvångstankar kring skuld och skam och ont och gott är heller inget man kommer tillrätta med på 45 minuter. En längre behandling framstår som nödvändig.

Så finns det något hopp för patienten? Osäkert.

52 reaktioner på ”Richard Sörman: Sverige går till psykologen och får veta att hon måste ta hand om sig själv

   • PK förstör landet skriver:

    http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/
    Utsläppsrätterna är en del av FN:s system inom Kyotoavtalet för att minska ländernas växthusgasutsläpp. Tanken är att länder som har problem med att minska utsläppen ska kunna köpa utsläppsrätter från länder som har fått ner utsläppen rejält och på så vis fått ett överskott av rätter. Sverige har ett stort överskott, som ett resultat av att de svenska utsläppen minskat kraftigt. Men i stället för att sälja rätterna väljer nu den rödgröna regeringen att helt enkelt slopa dem.
    Klimatminister Isabella Lövin ljuger obehindrat: ”Vi har en temperaturökning på jorden som går mycket fortare än vad forskarna förutspått. Då är det inte ansvarsfullt att sälja utsläppsrätter till andra länder.”

    Sedan 2013 har Norge tilldelats utsläppsrätter från EU. Först i år var allt klart för säljstart och i takt med att tiden förflutit har priserna på utsläppsrätterna stigit. Det gör att den norska regeringen kan addera 6,7 miljarder norska kronor till statsbudgeten.
    ”Ibland har man flyt”, konstaterar kolanalytikern Ingvild Sørhus till Dagens Næringsliv.

    Fredrik Bodecker, FB:
    ”Nu har Norge börjat auktionera ut sina kvoter av utsläppsrätter för CO2. 267 000 utsläppsrätter tre gånger per vecka. De har på 12 auktioner fått in ca 800 miljoner NOK. Norge ska totalt sälja ca 41 miljoner kvoter.
    Den svenska regeringen vill godhetssignalera och helt enkelt annullera, dvs ”avstå” från 95 miljoner utsläppsrätter. De hade varit värda över 28 miljarder med dagens marknadspris (ca 27 EUR).
    Om vi hade haft en lika klok och förståndig regering som i Norge, hade den svenska statskassan fått ett till skott på 28 miljarder!
    Dessa pengar hade man kunnat rusta upp järnvägarna och landets vägar. Foliehatten kom i samspråk med en av Bergkvarabuss chaufförer vid en resa. Vi kom att prata om vägstandarden i Europa. Han kör mycket i Europa och i Sverige och hans åsikt(delat av många Bergkvaracaufförer) var, att Sverige har ett av Europas sämsta vägnät och underhållet, är kraftigt eftersatt, speciellt i Norrland. Foliehatten kan bara hålla med!

    Gillad av 4 personer

 1. Östrahult skriver:

  Jo det här är ju ett sätt att se på det hela och framförallt kan det ses som en diagnos på delar av befolkningen. Men handlar det om landet, dvs om dem som bestämmer? Tveksamt tycker jag. Det finns ju faktiskt någonting i bakgrunden som bestämmer. Vad eller vilka dessa är vet man inte säkert men det kan t ex vara en man som skambelägger och beskattar vanligt folks flygresor och bilkörande. Som pratar om allas lika värde men som själv på skattebetalarnas bekostnad tar privatjet 400 mil för en att se en fotbollsmatch. De som inte reagerar på det behöver en terapeut.
  Palmemordet aktualiseras igen och om bara en bråkdel av det som privatspanare funnit är sant så styrs Sverige av en hänsynslös gangstermaffia med kopplingar till socialdemokratin. Den typen av krafter rår man inte på med psykologer och terapeuter.

  Gillad av 8 personer

  • Inte Min strand men inga som gapar och bråkar skriver:

   Trot detta också. Befinner mig utomlands men mycket mer i Europa. Mycket få muslimer (inga faktiskt) och utomeuropeerna är här för att jobba. Inga gäng som driver omkring. Otroligt att man skall känna sig mer hemma och tryggare och bland vänligare människor med mer samhörighet utomlands. Blir endast i Sverige pga familj. Svält ut skiten. Låt migranterna och politiker och journalisterna sätta mat på bordet själva.

   Gillad av 3 personer

  • Inte Min strand men inga som gapar och bråkar skriver:

   Trot detta också. Befinner mig utomlands men mycket mer i Europa. Mycket få muslimer (inga faktiskt) och utomeuropeerna är här för att jobba. Inga gäng som driver omkring. Otroligt att man skall känna sig mer hemma och tryggare och bland vänligare människor med mer samhörighet utomlands. Blir endast i Sverige pga familj. Svält ut skiten. Låt migranterna och politiker och journalisterna sätta mat på bordet själva.

   Gilla

  • Skägg skriver:

   Sverige är en av världens äldsta nationalstater. Det kanske är dags att dela upp nationen i mindre småstater istället. Vi kommer ju ändå aldrig att kunna hålla ihop i det här landet ändå.

   Gilla

 2. Göran Nilgard skriver:

  Epilog på mötet hos Fru Psykolog.
  Fru Sverige ringer till Herr Statsminister och säger: ”Nu skall du höra vilken idiot jag träffat idag…bla, bla, bla….jag kommer inte att infinna mig till vår nästa avtalade tid. Fattas bara!!!”
  Liten hämnd är också hämnd.

  Gillad av 1 person

 3. Kasper K skriver:

  Sverige som psykpatient – lysande metafor.
  En lika träffande som underhållande beskrivning som kanske till och med en och annan vänsterbliven skulle kunna ta till sig.

  Gillad av 2 personer

 4. Jonas skriver:

  Det finns en parasit som sprids av katter som heter Toxoplasma gondii. Den tar sig till hjärnan och där så påverkar den den infekterades beteende. En råtta som får parasiten blir vänligt inställd till katter och vill para sig med dem.
  Människor som infekteras uppvisar också förändrade beteenden, de kvinnliga blir mer villiga att para sig med fler och farligare män och män blir mer misstänksamma och fientligt inställda till främlingar.

  Parasiten är känslig för kyla så därför är den mest sprid i de södra delarna av landet och i Malmö har ca 50% av befolkningen den.

  i kort skulle man kunna säga att parasiten får kvinnor att bli ”crazy cat lady” och männen att rösta på SD.

  Moder Svea är en crazy cat lady.

  Gillad av 5 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”i kort skulle man kunna säga att parasiten får kvinnor att bli ‘crazy cat lady’ och männen att rösta på SD.”

   Lustigt. Kvinnor blir galnare av parasiten och männen blir friskare i beteendet. Parasit eller symbiont, det beror på vilket konstruerat kön som tas i betraktelse och vilka politiska preferenser man har. *mjau*

   Gillad av 2 personer

  • lenam skriver:

   Otäck parasit den där. VAD GÖRA MAN? Ingenting, hoppas den försvinner av sig själv bara. Den kanske beror på miljöförstöringen? Kommer från luften som katterna andas.

   Gillad av 1 person

 5. Anders F1 skriver:

  Svärrje har varit naiva. De e oasseptabelt. Vi tror på allas lika värde och SD har nazistiska rötter. I övrigt kan och vet vi inget. Jo, klimat är farligt. Vi har feminin utrikespolitik. (Palme var bra på det, har jag hört.)

  Gillad av 3 personer

 6. educaremm skriver:

  KONFORMITET, en svensk paradgren?

  Är den s.k. svenska psykologiska idealmodellen ytterst och främst ett önskat och eftertraktat idealt tillstånd av konformitet? Alltså en djupt liggande vilja till följsamhet, medgörlighet, samt godvillighet och att i alla lägen att inte sticka ut, inte försöka avvika och därmed antas tro att vederbörande försöker tro sig s.k. vara någon, alltså då anses försöka göra sig märkvärdig?

  Att försöka att s.k. sticka upp, och sätta sig till motvärns, att protestera, eller att s.k. gå emot en allmän strömning, uppfattas då i ett allmänt svenskt konformistiskt pyskologiskt och socialt samhällsklimat, som viljor att just bryta ett konformistiskt ideal? Viljor att bryta ett enande samhälleligt samförstånd? Viljor att försöka göra sig märkvärdig genom att motstå en s.k. samförståndsanda?

  En s.k. samförståndsanda som då är en kännetecknande identifiering av Sverige?

  Ett avvikande beteende kan då i många fall av en svensk omgivning upplevas som ett besvärande beteende? Ja, kanske rent av som ett generande beteende och därmed också som s.k. socialt påfrestande beteende som kan skapa oro och förvirring?

  Att gå emot en mentalitet eller ett psykosocialt samhälleligt ideal av följsamhet, medgörlighet, lydnad och efterlevnad till vad ett samhällsetablissemang, dess ideologer, politiker, msm-skribenter, underhållnings-tv, och tyckare, framför som ideal, det är kontroversiellt att göra just i ett samhälle som har konformism och samförstånd som sitt signifikanta samhällsideal?

  Ett samhälle som har som ideal att folket, massan, de s.k. vanliga medborgarna demonstrerar sin godhet, sin snällhet, välvilja och moraliska tillförlitlighet, just genom sin lågmäldhet, sin följsamhet, sin strävan att absolut inte försöka göra sig märkvärdigt genom att sätta sig emot, ett sådant samhälle kan då antingen beskrivas som ett välfungerande samhälle eller också som ett sjukt samhälle?

  I ett konformistiskt samhällsideal kan ett motvalls beteende nog kosta på?

  Kanske kan det kosta både anställning och eventuella böter, eller även kanske fängelse?

  Det kan också riskera att mötas av en oförstående omgivning, mötas av stämplingar med både det ena och det andra besmittade och nedsättande epitetet, samt också självklart antas att automatiskt vilja välja det onda?

  (Eftersom ett oppositionellt beteende går emot det som ett etablissemang deklarerat såsom ett gott beteendet, så blir då automatiskt och naturligt, som en logisk självklarhet, det motsatta då förklarat för att vilja ett ont.)

  De medborgare som då går emot de ideal som förespråkas gör nog sig själva ofta en otjänst.

  Endast fördömande, endast stämplingar och endast hat och förakt finns då att ta till, för ett etablissemang och dess trogna medarbetare, medföljare, medlöpare och underlydande, gentemot sådant trots, sådan ovilja till följsamhet, eller mot sådan uttalad motsträvighet?

  Gillad av 2 personer

 7. Mikael Steinwall skriver:

  Patienten Sverige behöver jobba med sin moral. Inte är det väl moraliskt försvarbart att patientens nya vänner har förtur i bostadskön?
  Och hur är det med empatin när patienten inte ens nämner kvinnoförtrycket som hans nya vänner utövar?
  Psykologen har en mycket svårbehandlad patient framför sig, förhoppningsvis hittar hon ett magiskt piller för ett skyndsamt tillfrisknande.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Psykologen har en mycket svårbehandlad patient framför sig, förhoppningsvis hittar hon ett magiskt piller för ett skyndsamt tillfrisknande.”

   En början till förändring är att medge problemen. Staten Sverige ser inte sin egen del i detta. Det är alltid andras fel. Stämmer självbilden med omgivningens bild, något så när? När problem påtalas så är det ‘onda krafter’ som ‘stör bilden av Sverige’.

   Den dåvarande generaldirektören för Migrationsverket, Anders Danielsson:

   – När jag träffar utländska kolleger säger de att Sverige är ett udda land i asylfrågor. Nej, säger jag då, det är ni som är udda. Ni alla.

   Gillad av 7 personer

  • Palle9 skriver:

   Mikael Steinwall: Riktigt, dessutom bör psykologen remittera patienten till experterna i Lyxfällan – patienten verkar alltmer missköta sina kärnverksamheter (många frågar sig vad de får för pengarna), medan hon i stället har ådragit sig långsiktiga kostnader (bl.a. s.k. PUT-kostnader). Intäktssidan ser skakig ut medan kostnadssidan sväller betänkligt.
   Faktum är att en granskning enligt Lyxfällan-modellen vore mycket klargörande — vill minnas att Ann Heberlein har gjort en sådan ansats, men en något mer genomarbetad sådan vore av intresse (kanske av Hans Jensevik?).

   Gillad av 4 personer

 8. L xson skriver:

  Godwins lag – när en diskussion online oavsett ämne resulterar i att någon blir jämförd med Hitler eller nazister.

  Mike Godwin – Michael Wayne Godwin är en amerikansk jurist och författare som på 1990 talet myntade ”godwins law”. Han upptäckte ett mönster att längre diskussioner på usersnet/intranet (det systemet som fanns innan det ”riktiga” internet fanns) urartade konsekvent när, oberoende av ämnet och hur sakliga de varit från början, och sannolikheten för personangrepp växte. Förr eller senare jämfördes någon eller någons ståndpunkt med något relaterat till Adolf Hitler eller nazister. I detta skede blir det omöjligt att föra tillbaka diskussionen på sakliga banor.

  Men då vid den tidpunkten (1990-talet) ansåg man att den som jämför folk med Hilter/nazister hade förlorat diskussionen. Liknelser med nazister och Hitler brukar ses klichéartade och sällan relevanta. Att dra sig ur diskussionen i detta skede skulle då ses som hedersamt av den som blev nazistanklagad för att den som anklagade inte skulle göra bort sig ännu mer.

  ””As a Usenet discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one.””

  Idag är det politiker som använder Godwins law mot folket innan ens diskussionen har börjar. — Det blåser höger vindar, -det är nazist horder som håller på att ta över Europa, svenskar är rasister etc etc…..

  Gillad av 4 personer

 9. C de Longueville skriver:

  Den utbrända, pryglade, våldtagna och svårt misshandlade Moder Svea är inte i första hand i behov av terapi.
  Hon måste omgående läggas in på akuten.

  En nation kan inte hamna i Sveriges position om den inte styrs av politiker, som tappat allt vett och sans.
  Det skulle aldrig ha varit möjligt om dess styre inte hade belamrats av makthavare, som i en accelererande takt staplat missgrepp och tokigheter på varandra under minst ett decennium.
  De dominerande partiernas tankeverksamhet har präglas av en ansvarslöshet och naivitet, som gränsar till stupiditet eller snarare ren galenskap.

  Det som nu utspelas i konungadömet är ingenting annat än ett tragiskt spektakel, vars huvudroll gestaltas av en jämmerlig stackars pajas.
  Ett gyckel, som tillåts pågå eftersom alla krafter har satts in för att dölja och förtiga verkligheten.
  Allt, understött av Rikshospitalets femtekolonnare.
  PraktIskt taget alla rikets problem är en konsekvens av den sinnesrubbade migrationspolitiken.

  Integrationen är ett absolut och totalt fiasko, sjukvården är på väg mot sammanbrott, skolan ett inferno och fattigpensionärerna manas till solidaritet.
  Så länge som PK-terroristerna sitter vid styret, så pumpas miljarderna, som med en flodspruta, rakt ner i ett svart hål.

  Statsministern, den illgärningsmannen, kan inte tydligare visa, att han bara är ett rö för vinden.
  En rikets ledare, som bäst kan beskrivas som en sömngångare, en stackars figur, som har tappat all kontroll.
  En gök, som ännu inte har förstått, att hur han än schackrar och tvärvänder, så väntar avgrunden i fjärran.

  Vilka ”Partiets” rådgivare han än lyssnar på, så nalkas infernot.
  Det är för sorgligt, men nationen styrs av klåpare och fuskare, som inte vill förstå allvaret och som inte har minsta aning om hur rikets gigantiska problem skall lösas.
  Den dag en liten antydan syns till att vinden har vänt, så skall de ondsinta veta, att Moder Svea, om hon överlever, inte ger någon pardon.
  Ogärningsmännen skall få vad de förtjänar.

  Gillad av 7 personer

 10. Conny Lundberg skriver:

  Mycket bra och underhållande artikel!!! Tack, Richard!
  Personligen tror jag att de flesta länder i västvärlden styrs av krafter formade av galna psykopater med förankringar i grupper av karaktären Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen osv
  Det finns mängder med litteratur angående detta som klart visar hur den s k eliten i hög grad tillhör dessa och liknande grupper. Med maktfullkomlighet, arrogans och psykopati styrs världens geopolitik med hjälp av rädsla genom t ex terrorhot vilket får människor att i stigande grad gå med på att låta sig kontrolleras alltmer.
  En av elitens svagaste punkter är att de ägnar sig åt att snärja ledande politiker på olika sätt t ex genom att lura in dem i olagliga och förudmjukande situationer för att ha dem i ledband och tvinga dem att följa den politik som man anser vara bäst just för eliten.
  Pedofilin och pedofilringar måste ses som en av de svaga punkter som, om de följs upp kommer att rasera ledningsskiktet inom denna geopolitiska konspiration.

  Gilla

 11. Disco-Kaj skriver:

  Hur i helvete kunde det bli såhär? För bara tio år sedan hade vi liksom inte den här situationen.

  Och kom ihåg: En röst på SD är inget annat än röst på Löfvén i slutändan. Det är bara att fråga Annie Lööf.

  Gillad av 1 person

  • Klas Göran skriver:

   Jodå.

   Allt kunde förutses ganska klart redan för 20 år sedan. T o m för 30 år sedan: *om* X fortsätter så här *då* är sannolikheten mycket stor att Y inträffar.

   Skillnaden är bara att för 10, 20 år sedan blev alla som offentligt påpekade det möjliga sambandet mellan X och Y, samt att X skulle kunna minimeras eller undvikas, kallades för rassister och uteslöts ur gemenskapen.

   De som säger ”men så får man väl inte säga i det här landet” menar egentligen inte 2019 utan en tidpunkt för en ca 10-15 år sedan.

   Gillad av 2 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Men det blev precis tvärtom!

   ANNIEpulatören grundlurade oss!
   Bilderbergs lydiga lilla tös!
   Högerskon ser ut att sitta kvar?

   Gilla

 12. ... Akt två ... skriver:

  Det där med lika värde och jämställdhet har jag haft det knepigt med. Hur mäter man den? Vad skall tas med? Och vad måste uteslutas?

  Men så en dag, sent förra sommaren, när jag satt jag i godan ro i trädgården, fick jag mitt stora Eureka-ögonblick. Mitt i det mysiga, utan vind och mygg. Och utan hästflugor och fästingar, sa det plötsligt tjong i skallen. Ett stort äpple hade fallit ned i skallen på mig.

  Plötsligt såg jag helt klart! Vad äkta jämställdhet och lika värde kommer ifrån! Den fullständigt neutrala och atomärt rättvisa. Den idealiska. Allt handlade om gravitation.

  Finns det något mer likvärdigt än den kraft som dras oss mot moder jorden. Allt efter massa och vikt. Efter samma naturlag. Fästingen får sin egen viktighet bekräftad i samma grad som hästflugan. Liksom alla människor. Även gruskornen får vara med. Alla får sin beskärda del. En idé väckt under ett äppelträd.

  Plötsligt förstod jag vad lika värde innebar. Allt handlar naturligtvis om gravitation. Där de tyngsta får sin specifika vikt bekräftad. Tänk vad ett slag i skallen kan leda till. Att ens tankar styrs in i rätt banor. Det är inte utan att man känner närhet till den store Sir Isaac Newton.

  Nu ligger jag inte längre vaken om nätterna. Min gnagande oro är försvunnen. Det sjunger i alla himlasfärer av änglars ljuva musik. Inte en falsk ton. Var och en får sin naturliga vikt där de råkar bo. Lika över hela värden. Stor som liten får sitt. Och färg och utseende saknar betydelse. Ful som vacker. Allt behandlas lika. Även fästingen och stenen på stranden får sin rättvist beskärda del. Och likheten sträcker sig långt bortom Jorden, ut i universum. Med gravitationen som referens, färdas vi alla tillsammans.

  Tänk vad som kan hända i en trädgård under ett äppelträd. Ett plötslig Eureka-ögonblick slår en i skallen. Och plötsligt förstår du världen mycket, mycket bättre, än tidigare. Frukta därför ej hårda äppelslag i skallen.

  Gillad av 2 personer

 13. Göran Holmström skriver:

  Det räcker inte att endast ge en diagnos. Svea behövs avgiftas från allt beroende, och gå kurser i avvänjning från sekter.
  Till det så rekommenderas kraftiga lavemang för att skölja ur samtliga parasiter ur samhällskroppen, till det stärkande bantningskur mot ätstörningen (skatten), där bulimin att spy ur sig allt hon svalt, rätt ner i avloppet är en förbaskat osnygg vana.
  Även så skulle sexuell avhållsamhet föredras, att ständigt släpa hem yngre män att förlusta sig med och betala för, är ovärdig en kvinna i hennes ålder, till det alla sjukdomar som riskerar smitta patienten.

  Gillad av 1 person

 14. M skriver:

  Stor risk att patienten Sverige är terapi resistent. Terapi fungerar ju främst kognitivt, att förstå sig själv och andra även om beteendeändringar även påverkar kognitionen.

  Gillad av 1 person

 15. Nisse i Hökarängen skriver:

  I Sverige pågår idag en infekterad och rent av obehaglig konflikt mellan de som själva kallar sig Sverigevänner på den ena sidan och de som är för massinvandring och säger sig stå för ”alla människors lika värde” på den andra.
  Allting startade när SD kom in i riksdagen för snart tio år sen och har sedan eskalerat i framförallt sociala medier. Min bild är att utvecklingen i dagens Sverige är medveten så att det i längden inte ska löna sig att ens rösta på SD.

  Gillad av 1 person

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Det synsättet började när Reinfeldt skulle bestraffa oss väljare,
   för att SD berövade honom Alliansmajoriteten!

   Därav uppgörelsen med MP!

   Gilla

 16. UlfH skriver:

  Hade det varit på mentalsjukhusens tid så hade kanske patienten blivit tvångsintagen, och blivit behandlad med elterapichocker, så att hen kunde glömma sin besvärliga historia och mörka framtid, och kanske börja på nytt. Vad nu det skulle leda till vet ingen.

  Gilla

 17. Sixten Johansson skriver:

  I landet finns drygt 14500 legitimerade psykologer enligt Saco, 7000 yrkesverksamma enligt arbetsförmedlingen. Hur många i denna välutbildade och erfarna yrkeskår har använt sitt kunnande för att beskriva det sedan länge uppenbara psykiska sjukdomstillståndet i Sverige? Jag har bara noterat 2-3 stycken (plus några anonyma kommentatorer). Och exakt motsvarande formella kompetens och öronbedövande tystnad råder t ex bland sociologerna och statsvetarna.

  Slutsatsen måste ju bli att alla de tigande i dessa yrkeskategorier bara är ynkryggar och / eller rena babbelianer. Deras långa utbildning har uppenbarligen varken gett dem ryggrad eller mänsklig självständighet och resning. Alla dessa ryggradslösa härmapors utbildning och verksamhet under de senaste decennierna har alltså varit värdelös, t o m skadlig för Sverige. De har bara varit babblande sagoberättare, charlataner, krämare, som med hjälp av sin svada har lurat Sverige att dricka ordmagiskt ormgift.

  Alltså bör gamla studiebidrag och offentliganställdas löner återkrävas av Sverige, på precis samma sätt som av jurist-, journalist- och politikerbabbelianerna. Detta gäller de passiva och tigande, men alla aktivister i samtliga yrkeskategorier ska förstås även avkrävas skadestånd och straffas i enlighet med sina gärningar. Vi har ingen makt, men minst var femte vuxen skulle säkert vilja återinföra den gamla vanfrejdspåföljden ”förlust av medborgerligt förtroende” som minimistraff för dessa aktiva samhällsförstörare och medskyldiga.

  Gillad av 1 person

 18. Sven Perkel skriver:

  Ser personligen fram emot Aron Flams kommande bok vilken gräver i det svenska Andra Värlskrigs-skuldkomplexet. Detta skuldkomplex har av en förljugen socialdemokrati i efterhand förvandlats till en rättrådig neutralitetsreligion och en krampaktigt naiv barnatro till FN.

  Flam som talar om den svenska ”kompensatoriska performativa godheten” tycks vara något på spåren.

  Gillad av 3 personer

 19. Affe skriver:

  Just gränslösheten har varit viktig och absolut nödvändig för PK-sekten. Utan den hade det inte gått att hålla på så länge. Att journalisterna lät politikerna komma undan ”gränsfrågorna” är ett enormt svek.

  Jag har noterat att när man i diskussion med en PK-ist tog upp gränsfrågan i något sammanhang blev de obekväma och undfallande. De ville absolut inte erkänna att det faktiskt fanns en gräns även för dem. Det är förståeligt, för om de erkände att det till exempel finns en gräns för hur många invandrare Sverige kan ta emot, då faller ju hela deras huvudargument att invandringsmotståndare är främlingsfientliga.

  Om ”de goda” säger att 100 000 invandrare per år klarar vi av, då kan ju någon annan säga 200 000, och vips är ”de goda” främlingsfientliga. Enligt deras egen skruvade logik.

  Gillad av 3 personer

  • Olof Sundman skriver:

   Godast av alla är Annie Lööf, som kan moralisera över alla andra svenska medborgare som eventuellt är tveksamma till 40 miljoner invandrare/ migranter.

   Gillad av 1 person

 20. Börje Börman skriver:

  När man överväger att uppsöka en psykolog bör man tillse att utan oskäligt dröjsmål i stället bege sig till närmaste neuropsykiatriska klinik i syfte att därstädes få den i kraniet inneslutna grå substansen undersökt med avseende på eventuell förekomst av vanvett.

  Gilla

 21. Walhdemarius skriver:

  ‪Psykologen tycks lida av en likartad problematik som Svea. Det hela utmynnar i velighet.‬
  ‪Svea lider av kroniskt HÖGMOD. ‬
  ‪Det behöver konfronteras hårt med mycket stor skärpa för att brytas ner. Livet tillhandahåller på sikt den terapin och den kommer att göra riktigt rejält ont!‬

  Gilla

 22. Törnrosa skriver:

  ”Smart” och inställsamt av dig att göra Sverige till ett vimsigt fruntimmer så att vissa manliga signaturer kunde börja lufta sin dolda kvinnoskräck.

  Till och med ”tuffa” Claudia blev bara ett C. Annars tycks kvinnorna hålla sig borta från tråden.
  Sympatiserar med Sixtens resonemang.

  Ser fram mot att du i rättvisans namn skickar ett virrigt manligt Sverige till psyksoffan också. mvh

  Gilla

  • Klas Göran skriver:

   Bra iakttagelse: allt är inte hennes fel.

   Den känslosvallande, gråtmilda, omhändertagande och daltande ”batikhäxan” har en pendang i det politiskt korrekta, feministiska, antirassistiska, ultraliberala, värdegrundsförankrade hen:et. Det får man absolut inte glömma.

   Hon och hen tillsammans byggde Det Nya Sverige.

   Gilla

  • Rung och Rung skriver:

   Vi borde naturligtvis lagstifta mot sexistiskt belastade symbolgestalter för nationen (förlåt ännu ett problematiskt begrepp). ”Moder Svea” och liknande kränkande sexism kommer Jämställdhetsmyndigheten i samarbete med namnkunniga jämställdhetsstrateger gå till botten med.

   Värdegrunden kräver att vi är vaksamma mot språkliga och eller symboliska förlöpningar. Samtidigt måste vi ständigt påminna oss själva om att könstillhörighet inte är binärt, och inte hemfalla åt regressiv retorik som signaturen TÖRNROSA. Könet är en social konstruktion och ”kvinnan” kan mycket väl vara en transsexuell före detta ”man”. Vi måste frigöra oss från förlegat konservativt tänkande och angripa förstelnade bilologiskt betingade appropriationer av könets sociala manifestation.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.