Brendan O’Neill: ”EU-anhängarna har tappat den moraliska kompassen”

I Storbritannien har de så kallade ”remainers” – de som vill stanna i EU – tappat den moraliska kompassen. Det skriver Spikeds chefredaktör Brendan O’Neill, med anledning av att EU-anhängarna nu anklagar Brexitpartiet för att vara nazister efter att Brexitpartiet vände ryggen till när ”Europahymnen” spelades.

– Det visar bara hur de fjärmat sig från människor som inte delatr deras åsikter, och hur bittra de är över att demokratiskt valda partier har haft mage att gå i en riktning de själva ogillar, och hur lite de bryr sig om historisk exakthet och sanning, skriver Brendan O’Neill.

Hela texten finns att läsa här

8 reaktioner på ”Brendan O’Neill: ”EU-anhängarna har tappat den moraliska kompassen”

 1. Tomas skriver:

  Det är väl dags att skrota EU eftersom det är ett odiskutabelt faktum att landet som dominerar har ett nazistiskt förflutet? Löfven kan väl använda sitt mantra även mot Merkel om han vågar.

  Gillad av 9 personer

 2. Rikard skriver:

  Hej.

  Parlamentarisk demokrati med partier är en ritual där vi bekräftar finansens oligarkers korporativa stat genom att rösta. Det har inte alltid varit det, och det måste inte vara det, men det är vad det är just nu.

  Demokrati i den form vi känner den är nu folkens fiende och maktens svärd.

  Vi är alla dessutom dresserade och dompterade att tänka att demokrati är gott, och att beslut fattade av en demokratiskt vald församling är moraliskt rätt. ”Majoriteten har alltid rätt” gäller som etiskt rättesnöre för de flesta svenskar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

 3. Christer E skriver:

  Det här visar på (ett av) demokratins problem, polariseringen och åsidosättande av minoriteter (i Brexit-fallet en minoritet bestående av 48% av de röstande). Vad slutresultatet än blir kommer en stor minoritet (kan till och med vara en majoritet) att känna sig åsidosatta, blir missnöjda.

  I Brexit-fallet kan man med rätta klandra politikerna för att inte förklara vad ett utträde faktiskt skulle innebära (tror inte UK-politikerna var så dumma att de trodde på ”business as usual” men utan EU-avgift och inflöde av arbetskraft från kontinentala EU).
  Britterna är inte ensamma om denna brist på vad-gör-vi-sen-insikt, George W. gick helt vilse Irak-krig nr. 2 (vilket hans far inte gjorde efter krig nr. 1).

  Sedan tror (hoppas) jag att Rikards slutmening (Majoriteten har alltid rätt) inte gäller som rättesnöre i Sverige. Tänk bara på den lilla sedelärande berättelsen om när två vargar och ett lamm skulle rösta om vad de skulle ha till lunch. Tror (eller, hoppas, igen) att svensken i gemen hyllar de demokratiska institutionerna, så att lammet i berättelsen i stället får luncha på en morot eller liknande (och vargarna på ett icke-röstande lamm eller älgkalv).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.