Mohamed Omar: PK-isterna har kapat Acke

Mohamed Omar

Kulturkriget pågår. I det här inlägget ska jag berätta om ännu ett kulturellt uttryck som kapats av de politiskt korrekta – pk-isterna.

Serien Archie skapades 1941 av Bob Montana och Vic Bloom som en humorserie om livet på high school. Den rödhåriga killen Archie, som på svenska fick namnet Acke, spelar fotboll (amerikansk) och har svårt och bestämma om han ska välja den blonda Betty eller den mörka Veronica. Betty är helylle och pålitlig medan Veronica är mer av den ”farliga” typen. Archie är en hygglig kille, normal på alla sätt och vis, men klantar ofta till det. Han är the all-american teen.

Serietidningen har under lång tid varit en av USAs försäljningsmässigt framgångsrikaste serietidningar utanför superhjältetidningarna. År 2017 rebootades serien som TV-serien Riverdale på Netflix. Den lilla staden Riverdale ter sig lugn och idyllisk, men under ytan ruvar mörkret. TV-serien är betydligt mörkare än serietidningen. Där finns en Twin Peaks-stämning.

En huvudpersonerna, den blonda Betty, visar sig ha en psykopatisk mördare till far medan Veronicas far är en psykopatisk maffiaboss. Helyllekillen the all-american teen, Archie själv, har en erotisk relation med sin betydligt äldre musiklärarinna. Det här är typiskt för vänstern – att misstänkliggöra det normala och förknippa familjen med negativa känslor.

Dessutom har Betty och Veronica lite lesbiskt hångel för sig och en av Archies bästa vänner, polischefens son, har förstås blivit gay. Inte för att det är fel med gay-karaktärer – det som stör mig på är hur en agenda tvingas på ett redan omtyckt och etablerat koncept. Detta blir särskilt tydligt i alla anspelningar till #metoo.

Archie skriver sånger och sjunger. Han gör det bra, men när han erbjuder sig att skriva låtar för det svarta tjejbandet Pussycats så får han en utskällning. Han som vit och privilegierad kan aldrig förstå svarta tjejers verklighet med mera. Bandets ledare Josie, dottern till stadens borgmästare, framställer sig sedan som ett offer för ”vitt hat” eftersom mamman fått så många hatiska mejl. Josie förklarar sedan varför bandet heter Pussycats: “Because we have to claw our way into the same rooms that you can just waltz into.”

Vilka rum måste Josie klösa sig in i? Hon är rik och populära och hennes band bjuds att spela på alla scener. Detta rättvisekrigar-tal, som manusförfattarna verkar ha tagit på största allvar, framstår dock som fullständigt absurt utanför pk-bubblan. Josie är dotter till stadens borgmästare, Archies pappa är en småföretagare på randen till konkurs. Men vita killar är alltid privilegierade och kan – med sin hudfärg som biljett – valsa in i vilken salong som helst och vara tjenis med alla pampar.

PK-isterna bryr sig inte ens om att vara konsekventa och trovärdiga när de ska framföra sina budskap – förmodligen för att 1) deras egen övertygelse inte sitter så djupt, 2) budskapet kommer inte att möta så mycket mothugg, åtminstone inte från ”folk som räknas”. PK-istiska budskap/signaler har blivit som en slags pynt som slängs in i låtar, filmer och teveserier för att den ska glittra lite extra.

Varför kan pk-isterna inte lämna dessa berättelser och karaktärer i fred? Varför kan man inte skapa helt nya berättelser för att bilda opinion för sina värderingar? Jo, för det är mycket mera effekt att parasitera på och kapa redan omtyckta och etablera berättelser. Då är publiken mer mottaglig för budskapet. Det rör sig om en slags renommésnyltning.

I boken Indoktrineringen i Sverige (1968) förklarar vänstertänkaren Göran Palm hur indoktrinering fungerar. Han må ha varit vänster, men vissa av hans observationer är korrekta. Palm menar att kulturen är den viktigaste arenan för indoktrinering. Han tar upp sin tids spionfilmer som exempel på hur man vinner sympati för väst och antipati mot kommuniststaterna:

”En svårighet med all politisk indoktrinering, dvs. för dem som bedriver den, är att publiken ofta är motspänstig och misstänksam. Det gäller då att hitta indoktrineringsformer som publiken inte bara kan finna lustbetonade och spännande utan som de förbinder med något annat än indoktrinering, t. ex. med avkoppling, och därför inte tar emot med politisk misstänksamhet. Såvitt jag förstår tillgodoser spionfilmerna båda dessa krav.”

Det är väl så man ska förstå pk-isternas parasiterande på populära berättelser. Men alla är nog inte så medvetna – jag skulle tro att många av de som indoktrinerar själva är indoktrinerade.

25 reaktioner på ”Mohamed Omar: PK-isterna har kapat Acke

 1. Tomas skriver:

  För alla obegåvade är det enklare att riva ned än att bygga nytt och något måste man ju göra. Se bara på Regeringsunderlaget. Felet är att majoriteten av åskådarna blivit indoktrinerade, även en del nettobetalare. Vill vi ha det så här?

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Talmannen och de församlade.

   – Votering medelst acklamation. Vill vi ha det så här?
   – JAAAAA!!! VI VILL HA DET SÅ HÄR!! MEEER!! JAJAJAJAJAAAA!!! *KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP KLAPP HONK HONK KLAPP KLAPP KLAPP HONK HONK*

   Gillad av 2 personer

   • Tomas skriver:

    Hahaa, jag ville se om det nappade. Ni är en obskyr grupp som tycker att majoriteten medvetet valt galenskaperna. Snart får jag väl söka medlemskap.

    Gilla

 2. Hortensia skriver:

  Nu har jag inte sett, eller läst, Acke som vuxen, Eddie, men jag förstår precis vad du menar, med gårdagens deckare i färskt minne. En ung, lite skäggig författare förstörde sin egen, riktigt spännande berättelse genom närmast parodiskt PK-trams. Så synd… om alla inblandade.

  Gilla

 3. Aha skriver:

  Det finns vissa saker som är osannolika, dit hör att en omgestaltning, en tidsanpassning av ett äldre koncept inte skulle vara anpassad till PK. Muhamed Omars beskriver detta bra med Archie.
  PK-ismens intåg i kulturlivet verkar gälla för hela västvärlden vilket gör filmer och motsv. så förutsägbara och så tråkiga.

  Det var väl inte så bra förr heller där spänningskonceptet var ett slagsmål eller annan aktion var femte minut, lite kramar och kyssar däremellan. Nu består en film av lesbiska/homosexuella inslag, svarta sympatiska karaktärer, vita skurkar, allas lika värde förutom för de vita skurkarna, överstarka kvinnliga hjältar.

  I ett lite längre tidsperspektiv framstår skillnaden som enorm.

  Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Märkligt nog SÄNDS en dansk serie på SVT!

   FOLLOW THE MONEY,
   där Muslimer/MENAITER är grova brottslingar!

   Sköter typ all knarklangning i Köpenhamn!

   Skulle den kunna produceras i Sverige?
   Svaret är väl rätt givet)

   Gilla

 4. Eva Danielsson skriver:

  Motståndare till pk-ism måste kunna göra likadant. Föra fram värderingar och begrepp med hjälp av lånade berättelser från populära serietidningar och sagor. Bra skådespelare finns det gott om. Men de behöver bra manus med lite nerv och finess. Grundingredienserna behöver bara hålla sig till vad alla goda sagor består av, hjältar och fula ankungar, trassel och motgångar och hot, intressanta små sidospår och en dramatisk upplösning med gott slut. Du skulle kunna skriva sådana manus, Eddie. Med vettiga ideal som indoktrinering.
  Amerikanska high-school-serier visar också hur självklart det är med lite mer självkänsla och att våga visa upp sig, även när problemet behandlar dåligt självförtroende. Plus att föräldrar och lärare må känna sig vanmäktiga men ungdomarna håller ju fasaden och låtsas följa reglerna. Plus att polisen inte daltar ens med unga personer. Eller är det bara i den fiktiva världen, är normer och hierarkier lika perforerade där som här?

  Gillad av 3 personer

 5. Niklas R skriver:

  Det är något som går som en flodvåg genom alla amerikanska filmer och serier nu. Om vi ska tro på ”The walking dead” och ”Fear the walking dead” serierna så kommer homosexuella, som idag utgör mindre än en procent av befolkningen, utgöra den stora massan som överlever viruskatastrofen eftersom lite drygt var fjärde huvudkaraktär i dessa serier är homo.

  Om det är profetia om framtiden så är människan körd eftersom homosexualitet är naturens sätt att avsluta en genpool.

  Tonårsserierna som Riverdale eller The Magicians kan ursäktas lite genom att de handlar om unga människor som precis kommer ut i livet som sexuella varelser och vill experimentera med sin sexualitet.

  Gillad av 3 personer

 6. Erik2 skriver:

  Fast samtidigt, serien verkar ju vara så bra gjord att alla uppräknande inkonsekvenser blir tydliga. Det är ju detta som ofta är så otroligt bra med amerikanska tv produktioner. Fantastiska manus i flera dimensioner. I det här fallet speglar manuset vår tid, samtidigt som det är politiskt korrekt. Det går att lära sig hur vår samtid fungerar med hjälp av detta. Fler än man anar ser det som här beskrivs, det tror jag.

  Det blir på sätt och vis lite liknande när det gäller att se i vilken grad av ”uppvaknande” som varje artikelförfattare och kommentator befinner sig. Om man backar ut lite från DGS så tror jag man får en bra översiktlig bild över hur folk som börjat reagera över sakernas tillstånd fördelar sig. Det är tvivel och anti pk i olika stadier som artikuleras. Det är intressant i sig. Om nu någon förstår vad jag menar?

  Gillad av 1 person

 7. V for Vendetta skriver:

  Kulturen är tydligen nyckeln till framgång om man förändra samhällen. det visste dock redan Romarna som bjöd på skådespel. Tintin är refuserad så också Pippi Långstrump som inte hade en psykotisk seriemördare till far utan helt enkelt en negerkung. Frågan är när de skall refusera Vredens Druvor för där förekommer det en lågbegåvad person som mördar en flicka och dessutom avrättas han av sin bäste vän, en klok vit lantarbetare…. och så kan vi ju inte ha det, den måste skrivas om för att passa folket.

  Gillad av 2 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Snart släpps Disneys remake av 25 år gamla ”Lejonkungen”. Man har inte kunnat hålla tassarna borta från en sådan moneymaker. Jag är säker på att den PK-anpassas rejält. Lille Simba blir nog mörkare i pälsen. Och elake Scar blir kanske vitare….

  Gillad av 4 personer

 9. acciaiosite skriver:

  ”PK-istiska budskap/signaler har blivit som en slags pynt som slängs in i låtar, filmer och teveserier för att den ska glittra lite extra.” Pynt är en mycket passande benämning på PK-tramset som strösslas frikostigt, närapå som ett obligatorium.

  Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Än så länge är Biggles fredad, men det är nog bara en tidsfråga innan pojkbokshjälten nummer ett, blir bög och färgad.
  Absolut inger fel i att vara bög eller färgad, men skapa då en ny hjälte med dom egenskaperna.
  Låt oss gamla fyrkantiga stötar minnas vår uppväxt som den var.

  Gilla

  • Du vet vem skriver:

   Jag är inte säker på att Biggles för närvarande ens är i tryck. Om ni vill se ett förstört universum så kan ni titta på Marvel, inte filmerna även om de nu blir mer SJW anpassade utan serietidningarna.

   Bruce Banner har fått sällskap av Amadeus Cho från vietnam som Hilk, Peter Parker av Miles Morales en latinokille. Iceman har kommit ut, Nya Kamala Khan är muslim och kämpar mer mot oislamofobi på sitt universitetscampus än mot Magneto. Kvinnlig Tor, yadda yadda.

   Gillad av 1 person

 11. Kronblom skriver:

  Skojaren Sopprot heter Jughead i USA. Namnet Jughead används i en Polisskolan-filmerna när en av karaktärerna ska gå ”undercover”. När serietidningen lades ned så sa man i USA: Why did Archie comics end? Because Archie died of blueballs.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.