Historisk mural målas över – rasistisk

San Fransisco lägger 600 000 dollar (ca 5,5 miljoner kronor) på att måla över en historisk muralmålning i en skola. Målningen, som skildrar George Washingtons liv, kritiseras för att vara rasistisk mot afroamerikaner och ursprungsbefolkningen.

”Life of Washington” målades 1936 av den ryske immigranten Victor Arnautoff, en av stadens främsta muralmålare under depressionen. Beslutet att måla över den kritiseras av många, bland annat av New York Times politiska redaktör Bari Weiss, som skriver att beslutet är absurt och är en del av en världsvid censur baserad på människors känslor.

18 reaktioner på ”Historisk mural målas över – rasistisk

 1. Benjamin Dhover skriver:

  Får man $600,000 för bara 1,5 mille SEK? Jösses, dags att växla över allt i dollar fort som fanken innan det studsar upp mot 10:1-strecket igen!

  Gilla

 2. ingarohome skriver:

  Som så ofta kan journalister inte räkna eller missar att kolla siffror . 600.000 dollar är drygt 5 milj kr, inte 1,5. Men 5 mkr verkar å andra sidan vara absurt mycket för att måla över en målning på en mur…

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Ikonoklasm! Precis som under de föregående två reformationerna på sextonhundratalet (med häxbränningarna) och i slutet av sjuttonhundratalet (med revolution i Frankrike). De primitiva impulserna släpps gång på gång fria och den låga intelligensen tillåts styra.

  Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Just det. Total avsaknad av intelligens hos vederbörande makthavare liksom hos talibaner och IS som ju tyvärr också haft makt att förstöra.
   Trähattarna styr. Ren galenskap.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag menade inte att makthavarna är eller var ointelligenta, utan att de aktivat exploaterar aktivisters låga moral och intelligens. Vid häxbränningarna, vid halshuggningarna, vid statyskändningarna och denna löjliga övermålning.

    Gillad av 3 personer

 4. Kjell Rehnström skriver:

  Jag kom att tänka på när talibanerna förstörde de 3000-åriga bilderna som huggits in i berget. Viljan att rasera det gamla och bara ha det nya kvar har djupa historiska rötter. Är månne fundamentalismen i den islamiska världen en återspegling av vår fundamentalism, PK-ismen? Är det kanske så att den tar sig olika uttryck i olika kulturkretsar?

  Tänk på 1968 när revolter okedde i så skilda länder som Polen, Sverige, Frankrike och USA.

  I båda fallen kan man spekulera i vad som låg/ligger bakom.

  Gilla

 5. Popper skriver:

  Påminner om dagisjournalisten Lars Lindström, Expressen, som naturligtvis drogs med i me too-hysterin, så till den grad att hen på fullt allvar argumenterade för att avlägsna all ”sexistisk”
  konst från det offentliga rummet. Ikonoklasten Lars Lindström visade därmed vilken total vindflöjel, och hur totalt omdömeslös, hen är. Denna löjeväckande krönikör var alltså beredd att låta en jämställdhets-kommissarie gå loss på Nationalmuseum och statyer i stadsrummet i god Entartete-Kunst-tradition, naturligtvis i det ”godas” namn.

  Gillad av 2 personer

   • Kent skriver:

    Frågan är väl är det en han.
    Lars Lindströms skriverier håller så låg klass att det är bortom allt mänskligt förstånd att bedöma dem.
    Hans lön betalas väl ut för hans totala pk riktighet i annat fall hade han väl varit både hemlös och hemsökt av svält.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.