Patrik Engellau: Vem ska återskapa Sverige?

Patrik Engellau

För några år sedan hörde jag en sommarpratare på radio berätta om sin barndom i sextiotalets Västerås. Jag minns inte vad hon hette, men det spelar ingen roll för jag tror historien hade kunnat berättas av vem som helst som då växte upp i en normalstor svensk stad och sedan, liksom många jämnåriga, flyttat till någon metropol och sedermera kunnat konstatera att staden utarmats på kultur, företagsamhet och självsäkerhet och förvandlats till ett offer för glesbygdens förstämdhet.

Hon berättade om hur det i hennes ungdom i Västerås hade funnits stråkorkestrar, teaterföreställningar med artister från orten, livaktiga litterära föreningar och sångkörer för att inte tala om frimärkssamlargrupper och idrottsklubbar. Alla dessa existerade utan offentliga bidrag. Det fanns en lokal kulturell, ekonomisk och politisk elit som levde för orten och fick den att blomstra. Rektorn på ett av de pampiga gymnasierna skrev vägande kulturartiklar i den dominerande tidningen och det fanns en lokal kulturdebatt som berörde alla som ville bli tagna på allvar. Det civila samhället var på riktigt och inte en tiggeriverksamhet som levde på nåder av statsbidrag.

Ibland när jag besöker sådana städer, det kan vara Åmål, Sundsvall eller Östersund och tar in på Stadshotellet eller motsvarande så upptäcker jag minnen av en framgångstid som verkar ha tagit slut för femtio år sedan i form av inramade fotografier av gamla ärofyllda festligheter där traktens frackklädda honoratiores röker cigarr och dricker punsch. Men nu har sådana kulturorter ofta blivit avfolkningsbygder med uselt skatteunderlag som tillfälligt överlever på migrantersättning från staten.

Hur gick det till? Med ”det” menar jag inte att ungdomarna flyttade till Stockholm utan att den lokala kulturen, en gång så full av självförtroende, imploderat. Om man förstår det så kan man kanske dra slutsatser om hur livet kan förmås att återvända till landsbygden när vi gett upp tron på att det ska kunna ske genom nya subventioner till Postnord och utlokalisering av statliga myndigheter.

Jag tror att det finns två motsatta mekanismer. Jag tror också att det delvis är en sinkadus vilken av dessa mekanismer som dominerar och därmed bestämmer en orts öde.

Den första mekanismen leder till undergång. Den hävdar att lokalsamhället inte kan överleva i en globaliserad värld, den utser lokalsamhället till offer och kräver statsbidrag. Det ligger förstås mycket sanning i detta synsätt av samma skäl som folk slutar lyssna på den taffliga lokala popgruppen när Beatles debuterat och deras musik är lika lätt tillgänglig som grannens gitarrsolon. Livet känns större och bättre i Stockholm än i Västerås och riktigt på allvar blir det i New York för dem som har lyckan att ta sig dit och hitta försörjning.

Den andra mekanismen går åt motsatt håll. Den lokala popgruppen lyssnar på Beatles, fascineras av deras sound och försöker experimentera och vidareutveckla. Principen är att observera, fundera, förkovra och åstadkomma egna succéer. Det kan låta som en saga, men det är så Sverige utvecklats. Hur tror du att den industriella revolutionen gick till i Sverige? Bilen var ingen svensk uppfinning, men det hindrade inte att Assar Gabrielsson startade Volvo år 1926 och att företaget blivit en världsindustri redan innan personbilsproduktionen såldes till Ford. Det är ungefär likadant med det svenska musikundret. Sven-Ingvars slog aldrig igenom internationellt, men det gjorde Avicii, Tove-Lo och ABBA.

Vad är det som avgör om den första eller den andra mekanismen ska dominera på en ort eller i ett land? Jag tror svaret bestäms av två saker, dels av om folk definierar sig själva som dugliga och kompetenta och i princip förmögna att lösa sina egna problem eller om de närmast betraktar sig som utsatta och offer för onda människor och andra obevekliga, avlägsna och illvilliga krafter, dels vilket av dessa två synsätt som uppmuntras av det allmänna samhällsklimatet.

Enligt den allmänna principen att folk, allt annat lika, hellre lever av andras arbete än av eget så kan man utgå från att det i människan finns en inbyggd tendens att definiera sig som offer om det ger samma utfall som det mer ansträngande alternativet. Den stora frågan är hur samhället i allmänhet ställer sig till den enskildes överväganden i ärendet.

Här kommer jag fram till samma sak som jag alltid kommer fram till, nämligen att en stat vars affärsidé är att uppmuntra folk att känna sig som offer för att staten vill ha klienter till sina offerakuter och omhändertagandeindustri utövar ett skadligt inflytande på folks val av mentalitet.

Med detta vill jag säga att jag tror att det till stor del är politikernas fel att orter som Västerås och Åmål som en gång hade ett sjudande kulturliv nu har tillbakabildats.

135 reaktioner på ”Patrik Engellau: Vem ska återskapa Sverige?

 1. tobbewallin skriver:

  Patrik, ibland är den enkla lösningen den korrekta. När den Solidariska lönepolitiken sjösattes dog småorternas underlag för ett eget kulturliv.

  Gillad av 6 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Ja, de vill ha det så här. Rent explicit. LO och SAP var eniga om att höja skatter och löneökningar så att endast den allra mest lönsamma industrin, i pengar räknat, kunde överleva. Vidare rådde stor enighet om att införa bidrag för allt som staten tyckte var viktigt. Apoteken förstatligades med våld. Lokaltrafiken drogs in till Landstinget. De vill ha det så här. Det är det socialistiska idealet, himmelriket på jorden, där ingenting styrs av individuellt initiativ, alltså ”strukturer” och ondskans rot. De vill ha det så här. Om detta stod den politiska striden. För detta röstade Bitte och Håkan och nästan alla andra svenskar.

  Gillad av 18 personer

  • Min strand skriver:

   Precis, alla var korkade från början de flesta är det fortfarande. De värsta är de som läst vänsterekonomer och använder det för att rationalisera och ursäkta sina egna tillkortakommanden och avundsjuka. Hög skatt dödar med 100 sår, i stort sett hela debatten baseras på samma gamla idiotargument att kakan är given och att de bara handlar om att fördela rättvist och att staten generar lika mycket per krona som egna initiativ. Blir skatten tillräckligt hög och regelverken många så har man ju som du noterat tagit död på alla egna små initiativ och snöpt folks dådkraft som ju är det all utveckling vilar på. Staten är en parasit alltid. Baserat på vad du skriver såå blir det ju också klart att storföretagen inte har något problem med staten, de är stora nog att hantera all byråkrati och skapar monopol mycket lätt och alla odugliga chefer utan egen skaparkraft utan endast politisk dominans som talang vill ju ha det så, då får de maximalt ut av sin ”talang”. All är optimerat för parasitism och att de värsta kommer att styra, symbiosen mellan politiker och storföretag blir klar, de på toppen skor sig, det finns ingen motsättning mellan storföretag och staten, så har det ju också alltid varit.

   Den stora kostnaden är allt som aldrig blir gjort.

   Gillad av 13 personer

   • Richard skriver:

    ”det finns ingen motsättning mellan storföretag och staten”

    Precis! De lever i perfekt symbios på vår bekostnad. Storföretagen tjänar på statens klåfingrighet för den håller mindre uppstickare nere.

    Gillad av 6 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag började på tåget idag att läsa Ronald Coases banbrytande artikel. Redan i första stycket står det i svart på vitt: hittills har alla ekonomer utgått ifrån att ena sidan skadar och andra sidan skadas, alltså den absoluta dualismen. Coase frångår självklart denna falska premiss.

    Gillad av 1 person

  • Erik2 skriver:

   För att inte tala om den brutalitet med vilken småjordbruken tvingades lägga ner. Ja, tvingades. Många avvecklade av egen fri vilja och bytte bransch mot annan bostadsort och annan nivå på inkomsten. Men många många blev också offer för tjänstemän som åkte runt och pekade ut vilka gårdar som skulle ”få stöd” och bli stora enheter. Allt i namnet av solidarisk lönepolitik. Övriga som inte blev utpekade hade i princip bara att spika igen och flytta. Många till anonyma förortsområden runt t ex Stockholm. För jobb t ex på posten. Jag vet att många av dessa för resten av sina liv saknade sitt gamla liv och sin gamla hembygd av hela sitt hjärta. Det är dessa åldringar och barn som C och S och MP och FP idag hånar och föraktar. Det här ska dom påminnas om varje gång de pratar om bruna rötter och annat.

   Gillad av 11 personer

 3. uppstigersolen skriver:

  Jag läste nånstans att Uruguay gav bistånd till Sverige på tjugotalet. Huruvida det är sant eller inte har jag ingen koll på men jag tar det som utgångspunkt för att vissa länder ibland känner sig så rika att de kan dela med sig till andra. Hur går det för Uruguay? Så där tror jag. Inget land jag vill flytta till. Sverige skickar både ut pengar ur landet och på oduglingar inom landet. Alla pengar kommer från några som är flitiga. Hur länge kommer antalet flitiga vara tillräckligt stort för att kunna fortsätta med detta slöseri? För en normal person så gäller det att rätta mun efter matsäcken. För Magdalena Andersson finns bara skattehöjningar. Detta kommer att sluta med en skräll, eller pyspunka.

  Gillad av 9 personer

  • Palle9 skriver:

   Uppstigersolen: Ja, precis – för nuvarande regering finns bara skattehöjningar. Lägg märke till finansministerns retorik när hon hänvisar till några tidigare genomförda skattesänkningar. Dessa betecknas då såsom ”ansvarslösa”, dvs att låta löntagare behålla något mer av sina genom eget arbete förvärvade pengar, det är ”ansvarslöst”.

   Gillad av 6 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   Pyspunka var en bra liknelse. Sverige är som en cyklist som är ute och cyklar med pyspunka. Men som tur är har cyklisten en pump (skattebetalarna) med sig. Efter 1 km måste han stanna och pumpa däcket (höja skatterna) och sedan snabbt iväg på cykeln. Nästa stopp är redan efter 800m, ny pumpning (skattehöjning) av däcket. Och så fortgår det tills luften från pumpen (skattepengar in) sipprar ur hålet i slangen (skattepengar ut) lika fort eller fortare än han pumpar in ny luft.
   Det fanns aldrig i cyklistens tankevärld att istället laga hålet (det som S själva skryter med att de prioriterar: hållbarhet) och därefter pumpa däcket.
   Varför?
   I cyklistens (S politikernas) värld finns det oändligt med luft (skattepengar) i pumpen….

   Gillad av 5 personer

  • Ingvor Sabina Le John skriver:

   Mycket pengar kommer från bankernas utlåningssystem, då skapas pengar. Såg på FB ett föredrag av Katalys nyligen där ”båda sidor” var eniga om analysen (även Alan Greenspan i USA) med hade olika lösningar på problemet.

   Gillad av 3 personer

  • Lev Barkland skriver:

   ”Inget land jag vill flytta till.”

   Ack så fel du har. Om du visste vilket trevligt, tryggt litet land Uruguay är. Oerhört mycket bättre än Sverige. Visst har de sina problem men inte av samma dignitet som Sverige.

   Gillad av 2 personer

 4. olle holmqwist skriver:

  När jag var 60 + blev jag arbetslös fr välbetalt akademiker-jobb. Tog då enligt min arbetarklass bakgrund
  vilket jobb ”som helst” ty den som kan arbeta skall arbeta.Det blev telefonintervjuer 95 kr i timmen. De flesta anda var invandrarungar. Någon av dem hade ett jobb till och pluggade dessutom. Och skötte familjen.De ville bli svennar ned Volvo och radhus och ungar att åka till fjällen med – vilket dom aldrig själva gjort men såg som mycket exotiskt.

  De festade med öl när de var lediga och hade shorts. Fast de hävdade att de var muslimer. Om – de – blir en stor kraft i nya Sverige är jag inte orolig. Men det finns andra. De radikala. Och ljumma i mitten.
  Vi kan alltså vara optimister om de här ”vill-bli-svennanra” är tillräckligt många. De som ser att svenska sättet att leva är bättre. Som börjar misstro den egna fadersauktoriteten, som inte ens kan svenska utan måste bli tolkad av äldsta dottern som snart inser…

  Gillad av 5 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Intressant erfarenhet av till Sverige positiva invandrare. Jag har träffat många sådana för mycket länge sedan på 70-80-talen, så jag trodde det var allmängiltigt att utlänningar skulle gilla Sverige skapligt när de kom hit, så jag var tidigare inte heller orolig för misslyckad assimilering.
   Runt 1975 satt jag på ett tåg till Gbg och hamnade intill en grekisk ung kvinna som var påtagligt snygg och trevlig och pratade bra svenska. Ett par andra grabbar som jag som såg rätt ruffliga ut med långt hår enl. tidens sedvänja, satt mitt emot och drack ur några ölburkar. Den fina grekiska tjejen talade sig varm för svensk folkmusik som hon tyckte var så vacker. Vi tre svennar sågade de töntiga ursvenska tongångarna och talade oss varma för brittisk rock, som Rolling Stones t.ex. som vi ville få henne att förstå var mycket bättre. Jag minns hennes äkta vurm för det svenska och blev innerst inne rörd och tacksam för hennes positiva attityd.

   Gillad av 2 personer

 5. Aurora skriver:

  Nej, att med bidrag ge konstgjord andning till glesbygden är inte lösningen. Men hela tankesättet att ’återskapa’ är fel. Det går inte att backa utvecklingen. Tillväxt sker i storstadsregionerna. Det finns, tyvärr, forfarande alltförmycket ’kusinen från landet’-töntighet i hela synen på och behållandet av livsstilen i glesbygden. Att komma ifatt 2000-talet mentalt är enda sättet istället för att fortfarande envisas med kaffe på fat, bingolotto i tv, raggarskrotbil på tomten och tonårsgraviditeter som ger bidrag i avsaknad av jobbinkomst. Svensk glesbygdsmentalitet är mycket unik i världen.

  Gilla

 6. Thomas Ek skriver:

  Jag sa det igår – du glömmer källan – Den Fjärde Faktorn
  Det är vårt Public Service som genom sitt hundraprocentiga stöd drivit på skeendet och skyddar tillståndet.

  Det är vårt tvångsfinansierade Public Service som ovetande – i all välmening – piskat fram detta samhällsstörtande fenomen.

  Vårt Public Service måste skrotas och ersättas med ett nytt som fungerar som det är det tänkt. Vi kommer aldrig någonsin få någon ordning på vårt samhälle annars.

  Gillad av 16 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Du har helt rätt. SVT/SR och DN/AB mfl. är uttalat destruktiva krafter som splittrar samhället och strävar att ta ifrån oss svenskar vår identitet och vår stolthet över vad vi är och har varit. När detta är borta återstår inget sammanhållande samhällskitt.

   Vilken faktor var av yttersta vikt för att vinna andra världskriget? -Jo BBC:s utsändningar av Churchills berömda nationalistiska tal, som enade nationen till tapper kamp. Vad är det som sällan pratas om? Jo, motsträvande krafter som hatade Churchill, och ville få stopp på kriget, och t.om. gillade Hitler, men som pga patriotiska chefer och reportrar på BBC (och folk i Whitehall) inte fick komma till tals i radio. Det är i efterhand känt att vissa grupper bland arbetare i East end, bl. a., som fick sina hem bombade, inte stödde Churchill. Enigheten var inte total. De kanske ansåg att det var ”kapitalisternas krig” t.ex. De tyskvänliga krafterna som ville stoppa Churchill och sluta separatfred och ge upp inför Tyskland, fick dock inte ut sin propaganda. (Nazisten Oswald Mosley fängslades har jag för mig.) BBC förstod (eller tvingades) att stärka nationen. BBC-folket hade kanske i.o.f.s även kunnat drabbas av åtal för förräderi om de matat ut motstånd mot Churchills linje.

   Man kunde drömma om att någon rik krösus kunde köpa TV3 och göra den till en svensk FOX-news motsvarighet för att få lite moteld i det asymmetriska brunkastarordkriget och smygnedvärderingen av oss som är samhällets stöttepelare.

   Gillad av 3 personer

 7. Östrahult skriver:

  Landsbygdens förfall är en del av det allmänna förfallet i Sverige. Orsakerna är flera, vissa faktorer kan påverkas, andra inte. Vill man hård-dra det hela kan man säga att vi har bytt bort en levande landsbygd mot en ständig ström av intransporterat skräp från Kina, men det är kanske en överdrift. Men kan någon förklara varför ICA mitt i sommaren säljer influgna sockerärtor från Kina.
  Det finns värre exempel än de PE nämner på drabbade orter. I den socken där jag växte upp fanns en liten tätort med präst, kommunkontor, stins, skolor, 2 matbutiker, bilverkstad, mejeri, kiosk, 2 bensinmackar etc. Inget av detta finns kvar. En förklaring är ekonomin och tilltagande storskalighet men skatterna och då särskilt världens högsta beskattning av arbete har definitivt bidragit. Så till viss del ser vi här följderna av en extrem skattepolitik. Men hur många fattar det?

  Gillad av 6 personer

   • Claes-Göran Olsson skriver:

    Varför vann inte uttrycket håldra insteg i stället för hår(d)dra?
    Visserligen är det tungt (hårt) arbete att dra tråd, men håldra är betydligt mer beskrivande och gäller oberoende av hur hårt utgångsmaterialet är eller blir.under dragningen.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är inte tekniken i sig som är av intresse, utan just att man fortsätter ad infinitum. Ju tunnare tråden är, desto svagare är den, så att varje dragning endast gör några mikrometer skillnad. Samma grundläggande teknik används även för att göra aluminiumburkar ut en skiva, men den processen inbjuder inte till analogibildning.

    Gilla

  • Richard skriver:

   ”Men kan någon förklara varför ICA mitt i sommaren säljer influgna sockerärtor från Kina”

   För att oligarker inte kan tjäna pengar på små lokala företag medan de däremot kan det på stora aktienoterade bolag? Det är väl en av fördelarna med globalismen ur deras synvinkel?

   Gillad av 3 personer

 8. Tina skriver:

  Då som nu handlar det om pengar, hur fördelningen av dessa sker på landsbygden. För inte så länge sen hette det att om inte bönderna i Norge fick subventionerna skulle ett kilo lammkött kosta 1000 kr. Onekligen har Norge en mer levande landsbygd, men smakar det så kostar det. Jag känner också till äldre framgångsrika musiker och konstnärer, och det var inte kommunala musikskolan som lärde dem något. Det var a-kassan som gav dem möjlighet att träna och repetera. Bästa framgångsreceptet är dock att vara barn till framgångsrik artist (oavsett genre) eller fabrikör. Dessa tenderar att finnas i storstäderna.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/norge-visar-hur-hela-sverige-kan-leva-15511
  https://www.kuriren.nu/opinion/onyanserad-bild-av-norsk-landsbygd-nm4553668.aspx
  https://www.unt.se/asikt/debatt/landsbygdspolitiken-ar-battre-i-norge-2407493.aspx

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Fattiga och rika länder med mindre socialism har alla en levande landsbygd. Landet är livet. Livet är naturen. Livet är evolutionen och de ramar den sätter. Att landsbygden blir måltavla för en dödskults destruktivitet är självklart. Därför dör den svenska landsbygden ut tillsammans med den svenska rasen, den svenska kulturen, det svenska folket, det svenska språket och det svenska politiska systemet. Vi kan inte stoppa denna process utan att övergiva dödskulten.

   Gillad av 13 personer

   • Christer E skriver:

    När det handlar om socialism tanker jag alltid på ett citat av Benjamin Franklin, ”He who would trade liberty for some temporary security, deserves neither liberty nor security”.

    Men varför denna pessimism och ständiga referens till dödskulten? Se i stället samhället som Herakleitos flod (man kliver inte upp ur samma flod som man först gick ner i), dvs samhället (språket, kulturen, etc.) förändras hela tiden, vissa förändringar allmänt positiva, andra negativa (tror de flesta är både-ock).

    Vad är sedan ”den svenska rasen”? Hur många kärn-svenska (vad det nu är) medborgare har inte några droppar vallon-blod i sig, eller dito finskt/norskt/danskt?

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Herakleitos uttalande är semiotiskt, det beskriver skillnaden mellan våra symboler och det de betecknar. Du bygger Lego med bitar som inte passar samman.

    Det finns inget tillstånd, utom döden, som inte hederliga människor kan och vill förbättra. Detta är konservatism och livskult. Socialismen vill inget utom att förstöra. Det är en dödskult. Mitt budskap är det enda möjliga optimistiska budskapet, men det är villkorat. Det finns ingen plats för dödskulten. Det finns inget ”om bara”.

    Gillad av 4 personer

 9. Bo Svensson skriver:

  Det de folkvalda skall syssla med, är rättsordningens utformning: Formulera reglerna för ekonomin och samvaron så, att incitamenten i alla valsituationer blir de som är fördelaktiga i stort. – Så att utvecklingen må gå framlänges och inte baklänges.

  Skattesystemet som också är en del av rättsordningen fungerar i stort sett tvärtom genom att straffa rätt beteende och gynna felaktigt. – Att det blivit så, är för att skatt från början handlade om mäktigas snyltande på värdeflöden man trodde sig kunna kontrollera och man sitter fortfarande kvar i det mönstret.

  – Fast det inte behövs. – Det finns friska alternativ som gynnar fliten och kompetensen och inte slöandet. – T ex mitt ”definitiva skattesystem” https://www.alternativ.nu/index.php?topic=5417.0

  Gillad av 1 person

  • Richard skriver:

   ”Så att utvecklingen må gå framlänges”

   De tycker att utvecklingen går framlänges nu. Det fylls på med fler invandrare, politikernas makt ökar, vår makt minskar, våldet ökar, landsbygden utarmas, o.s.v… Lööf och Macron har t.o.m. ”framåt!” som slagord.

   Gillad av 2 personer

 10. Tomas skriver:

  Frågan är om inte de som tidigare var engagerade i föreningar och kulturevent ser sig som offer med rätta? Statsministrar som säger att vi inte har svensk kultur, ledare i föreningslivet som drabbas av den nya kulturen från nyanlända mm. Det går säkert att vända utvecklingen på detta område genom att samhället i stort och på individnivå samt i MSM återgår till att lyfta fram både eldsjälar och talanger, även utanför egna nätverken, som föredömen. Den sk justitieministern måste även anpassa lagar till förändringen i samhället genom att t.ex. förstärka individens rätt att försvara sig samt rätten att använda våld vid ingripande mot brott. Nu är väl även tiden mogen för att polisen skall få använda brottsprovokation trots brunråttans protester från Östermalm.

  Gillad av 1 person

 11. Det man inte har i huvudet, får man ha i benen skriver:

  Vad som ligger under större samhällsförändringar är mångtydigt och svårfångat. Men en av faktorerna handlar nog om mobilitet. Att förflytta sig själv tar alltid tid. Oavsett var människor bor måste genomsnittsmänniskan dagligen ta sig mellan hemmet och arbetsplatsen. En kort sträcka idag var förr evighetslång. Mest tidsbesparande var förr att bo invid arbetsplatsen. För innan cykeln blev var mans egendom fick man antingen gå eller ro. Eller om vintern åka skidor eller spark.

  När cykeln kom kunde sträckorna bli mycket längre. Så utvecklades även cykeln och blev till lättviktare, som blev till motorcykel, som blev till bil. Och även storleken har viss betydelse. Vi fick bussar och rälsbussar, som drevs fram med hjälp ottomotorn.

  Hjulet plus motkraft gjorde att avståndet mellan arbetsplats och hemmet kunde utökas rejält. Tid som begränsad resurs gick att effektivisera via en palett av nya transportsätt. Och med det de praktiska avståndet mellan människor och olika arbetsplatser.

  Och med tåg och flyg lades ytterligare en högre växel in. Omdaningen av samhället påskyndades av en rörlighetens stora injektion.

  Men rörligheten är inte bara fysisk. Även samvaro, idéer, kultur och underhållning har givits förmåga att överbrygga avstånd, med hjälp av etern och fiberkablar. Och innan dess kunde mänskliga idéer även förflytta sig med hjälp av tryckta böcker och tidningar. Och långfilmers filmrullar skickades runt mellan olika mindre biografer, spridda över landet.

  Nu har i hög utsträckning ”elektronisk konsumtion” gjorts helt avståndsberoende. Hela värden kan komma till dig på några få mikrosekunder, som en valfrihetens större portal. Som envägskommunikation via Radio, TV och Spotify. Som tvåvägskommunikation via internet. Som Facebook, Skype och i världsomspännande konferenser. Den konsumtion som förr krävde egen kraft och rörlighet har ersatts med att världen kommer hem till dig.

  Den här typen av ”mobila förändringar” är omöjliga att utvecklingsmässigt rulla tillbaka. Men borde även skapa möjligheter att diversifiera den egna fysiska livsföringen. Både inom arbetslivet och rent privat. Att bostadsorter görs mer avståndsoberoende. Kanske kan så småningom elektronikens motorvägar vända flykten till städerna till sin raka motsatts? Länge har man talat om den globala byn.

  Men elektronisk närhet lär nog ändå få svårigheter att ersätta mer kärleksfull taktila närhet till fru och man och barn och hund och katt och häst och kanin. Och en och annan större björnkram, även om den interaktiva 3D-teknik gör sina tappra försök.

  Gillad av 1 person

 12. Lars Strömberg skriver:

  Återigen kommer jag att tjata om mitt eget spår. Min egna betraktelse av nutiden. En betraktelse som jag känner mig rejält ensam om. Min betraktelse fokuserar på den enskilde Kreti Pletinen. Min betraktelse skiter fullständigt i politik, politiker, ”makten”, hemliga konspirationer, intriger och annat som till varje pris osynliggör den enskilde individen och dennes skuld:
  Det fanns bara en liten bråkdel så många ”pajsare” förr som det finns nu. Människor bodde blandat. Läkare i samma hyreshöghus som direktörer, byggarbetare och kontorstjänstemän. Folk hade viss stil. Man hasade inte runt i Vällingby Centrum med basebollkeps, mysbyxor och huvtröja. Man stod inte och spände sig på Hässelby Strandbad tatuerad som en (jävla) anslagstavla.
  Man tillät inte sina illbattingar att kliva runt på soffan på Tempos cafeteria i leriga kängor.
  Ungarna fick den mat de fick UTAN att först få hela menyn uppläst av den lealösa föräldern.
  ”Sociala medier” begränsades till någon insändarspalt i tidningen, en bakelit-telefon och ett par vykort.
  Tyvärr är mina betraktelser här ovan av sådan art att de inte kan användas som grund för någon förändring. Det går liksom inte att ”organisera bort” problemen i dagens samhälle med någon viss politik eller så, om man – som jag – tror att orsaken till att det ser ut som det gör numera beror på pajsariseringen av ”Svensson”. En bekväm och samtidigt ängslig typ, som tappat bort sin integritet och ersatt den med antingen kaxig pajsar-mentalitet eller med likes-beströdd statushets.

  Gillad av 2 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Lars S.; jag håller med dig, det har skett en allmän förslappning. Varför? Kanske delvis för att vi alla blivit bortskämda. Barn är mycket mer bortskämda nu (kunde man säga även 1980), och de växer upp och bildar nya generationer utan djupt sittande stram hållning. Delvis har vänstermedia tagit ifrån oss vår stolthet. Vi bombarderas med skam och skuld hela tiden, så att vi inte ska få känna oss rakryggat stolta över vilka vi är.
   Dessutom tror jag svenskar liksom andra nordligt bosatta (Finland, Polen, Ryssland i ”spritbältet”) inte klarar tillgången på fri alkohol. Det dricks alldeles för mycket överallt och det förslappar och trubbar av befolkningen. Förr var sprit och vin och öl dyrare jämfört köpkraften och fanns bara på lördagsstängda systembolag. Stängt på lördag betyder torrlagd söndag. Det var också lite skamligt att dricka mycket, särskilt utanför fredag, lördag. Jag minns den kände alkoholläkaren Sjöberg i Göteborg propagera för återgång till motbok 1979 eller när det var, då missbruksvård var en mindre del av läkarutbildningen. Han oroade sig för folkhälsan. Fler drack alltmer. Lådviner är lömska. Folk med träningsbyxor (”Trygdebunad” som de säger i Norge – Trygde är socialhjälp och bunad är folkdräkt) köper lådvis med vin och vet inte hur mycket de druckit under kvällen. -Flaskan blir ju inte tom, då lådan är stor, så man tvingas ju inte bestämma om man verkligen ska öppna en till.

   Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Klockrent! Men du är inte ensam! Till all lycka finns det fortfarande föräldrar och barn som lever efter det gamla mönstret utan att veta mer än att det så man måste göra om barnen ska få en vettig plats i samhällslivet. Men liksom du har jag sett de mest häpnadsväckande exempel på motsatsen där (de svenska) barnen terroriserar en hel restaurang genom att spela fotboll med två humrar från buffén och tömma sina halvliterglas med läsk över bordet medan föräldrarna sitter förhäxade av sina mobiltelefoner utan att (låtsas) märka något.

   Gilla

 13. Eva Danielsson skriver:

  Effekterna på mentaliteten, förutom den politiska med att stödja islam,  räcker som skäl för att avveckla alla bidrag till föreningar, studieförbund och olika s k projekt. Engagemanget blir äkta och starkare när man får betala själv och leta sponsorer i stället för att söka bidrag från staten, länsstyrelser eller kommuner. Stoltheten över om man lyckas kan bli genuin. Självförtroende får man egentligen bara om man lyckas med något svårt.
  Den styrande klicken, ideologerna, vet ju så väl att man försvagar människor genom att de invaggas i tron att staten tar hand om allt. Så att de inte behöver kämpa så mycket för att klara sig. (Fast i dagsläget stämmer nog inte det längre). Den styrande klicken, de med totalitär ideologi, är nöjd med barnsligt beroende undersåtar och vet att varje krona som kan bli en skattekrona ökar statens makt med dubbel effekt. Den enskildes egenmakt minskar och statens makt ökar.
  Usla skolresultat är helt i linje med att öka och befästa etablissemangets makt. Den havererade skolan är inget misslyckande för makten, utan vad de vill ha. Tänk om elever skulle kunna få gedigna kunskaper och ett välunderbyggt självförtroende, då skulle de ju kunna bli besvärliga. Kunna få ett faktiskt kritiskt tänkande och kunna ifrågasätta vad som sker i samhället på ett kunnigt sätt.
  I stället har vi fått frispråkiga ungdomar som är vana att kräva och som kräver att bli lyssnade på utan att ha något att tillföra och som kräver att få slippa kritik eller behöva redogöra för varför de tycker något. Fenomenet Greta är ett övertydligt exempel.
  Till skolans usla resultat kan läggas föräldrars flumfostran som ett annat uselt resultat av ett samhälle som prioriterar barnsligt beroende och lättja i stället för självständighet och kompetens och eget ansvar.
  En god förälder ger sitt barn grundläggande skydd och omvårdnad men ger framför allt uppmuntran för barnet att växa och bli kompetent. Svenska staten liknar en dålig förälder som stärker ett beroende och krymper utrymmet för medborgarnas självbestämmande och därmed också för frihet, kompetens, initiativ och självförtroende. Med skillnaden att staten inte har några problem med att bestämma, vilket föräldrar ofta har.
  Att det fortfarande ändå ibland händer att människor träffas och hittar på saker ihop, utan bidrag, visar väl att man är lite trög och inte har förstått att det är såå ute med egna initiativ. Eller i bästa fall betyder det att sociala behov och lust för lek och utforskande är så naturliga och att det egentligen kunde vara en stark ”opolitisk” kraft i samhället. Man har ju all anledning att räta på ryggen även då man bara har roligt.

  Gillad av 9 personer

  • M skriver:

   Tror inte att statsmakterna vill ha en skola som inte fungerar, men de har velat ha en skola där alla är lika och där man fostrar medborgarna till jämlikhet, demokrati mm. Denna likhetssträvan har gjort att man sågat av benen man står på, att utveckla individers kunskap och förmåga.

   Det är väl inte första gången goda intentioner lett fel eller till ett icke förutsett resultat och sedan försvarar man sina åtgärder och kan inte ompröva.

   Men de mekanismer du beskriver kring den dompterade och hjälplösa medborgaren tror jag på, men inte så pass att man ska gå hela vägen tillbaka till ett anarkoliberalt eller nyliberalt samhälle.

   Systemfelen i Sverige förefaller i första hand avse det politiska systemet, återkopplingen från samhället och förmåga att anpassa sig.

   Ett skäl till skolans förfall är antagligen att politiker ofta saknar högre utbildning och erfarenhet utanför politiken.

   Gilla

 14. Min strand skriver:

  Alla bör läsa Östmans inlägg, det handlar om skatten, alltid skatten. Nu kommer dödsstöten med astronomisk bensinskatt för att finansiera höghastighetståg som aldrig kommer stt nå glesbygden.

  Gillad av 7 personer

 15. Observatör skriver:

  Patrik har missförstått situationen i Västerås på 60-talet där jag tillbringade mina tonår. Kulturen var inte ”spontan” utan i hög grad statssubventionerad. Teaterlivet dominerades av statliga riksteatern, musiklivet av flygflottiljens musikkår och körlivet av statskyrkan.

  Gillad av 1 person

   • Observatör skriver:

    Det fanns också en kommersiell kultur. Det var den som intresserade oss ungdomar. Jag minns särskilt mitt favoritband ”Hollies” och Jimi Hendrix spelning i den lilla idrottshallen. Själv var jag med om att ordna en spelning med ”The Bluesbreakers”. Tyvärr blev den ingen ekonomisk succe.

    Gillad av 1 person

  • p2185 skriver:

   Tror också att det kan ha varit så att i Västerås på 60-talet så spelade ASEA, som då fortfarande var ett svenskt företag, en så betydande roll i staden att knappt något kunde beslutas (av kommunfullmäktige/motsv på den tiden, jag vet inte vad det hette då) utan att det sanktionerats av stadens ”juvel”. Det var på den tiden ASEA också hade en egenfinansierad utbildning på såväl grundskole- som gymnasienivå för att utveckla de som så småningom skulle vinna anställning i firman. Men den togs väl antagligen över av samhället och inordnades i dettas allmänna utbildningsförfall. Gissar jag.

   Gillad av 1 person

 16. Stefan Sewall skriver:

  Jag tror utarmningen delvis beror på utflyttning av de mest kompetenta och drivande bland människorna, som nu söker sig till storstäder. De skarpaste och mest företagsamma och envisa människorna med stor vilja och kraft att skapa något, utgör en viss procentandel av befolkningen. När de sticker finns betydligt mindre kreativitet kvar. Jämför urvalet som utvandrade till Amerika, det var förstås de modigaste och mest företagsamma och högst motiverade.
  Det är nog även en fråga om allmänt utbredd stolthet hos envar. När vi i Sveriges olika mindre orter visste att vi producerade mycket värdefulla varor, nödvändiga för svenskarnas konsumtion såsom byggnadsmaterial och husmoduler och maskiner, och även halvfabrikat och komponenter till landets exporterande spjutspetsindustrier så visste alla att de hade något bra att skryta om. Man visste att man behövdes för landet och exporten, och det hade nog stor psykologisk betydelse. Gjorde man säten till alla nya USA-exporterade Volvo i Åmål, eller badkarsblandare i Mora, med succéförsäljning till alla byggen i Europa, så kände man äkta glädje över att vara konkurrenskraftig på världsmarknaden. Man kände sig duktig och stark. Då hade man en allmän glädje inom sig som gav kraft att driva lokala hembygdsmuseer, eller folkmusikfestivaler eller schackturneringar på fritiden. Då fanns också allmänt mer pengar i omlopp lokalt. De flesta var piggare och gladare på 50-70-talen tror jag. Lärare och bibliotekarier och kulturfolk hade mycket vilja och inspiration. Det fanns en stolthet och optimism och framtidstro som genomsyrade hela samhället, ända ut i de mest avlägsna små hålor. Allt gick framåt och det märkte man även på vischan.
  Jag jobbade på Volvos smältverk i Arvika 1975 och träffade många stolta starka glada värmlänningar. En arbetskamrat var dock ledsen att Malmsjös pianofabrik hade lagt ned så att han tvingats jobba med sina finsnickarhänder på det smutsiga gjuteriet. Han var egentligen en mycket yrkeskunnig pianobyggare och var mycket stolt över de fina pianon de fram till dess hade byggt.
  En annan grovarbetare jag träffade var poesi-älskare och kunde citera Fröding hur länge som helst, särskilt efter ett par snapsar. Han var en ädel patriotisk värmlänning. Det fanns en livsglädje och styrka som strålade ut från dessa goa värmlänningar, vilket jag som ditflyttad utböling tydligt kände och gladdes åt.

  Gillad av 5 personer

 17. annagustin2@gmail.com skriver:

  Självklart skulle det samhälle vi hade på 1950-60-talet med framtidstro kunna uppstå igen,,,med vårt eget arbete. MEN med dagens tillväxtsystem så sugs kapitalet från perferin mot metropolerna. Politikerna har hjälpt till, om de är ointelligenta eller bara aldrig funderar själv över VARFÖR de beräknar lön&skatt efter 2 olika talsystem, vilket möjliggör skatteincidens (skatteövervältring) från höginkomsttagare till låginkomsttagare – är svårt att veta. Är det en slump eller en medveten handling? Om det sexagesimala systemet, sextiosystemet användas för både lön&skatt så skulle rättvisa uppstå och staten skulle aldrig sakna pengar.

  Varför tänker de inte ut sådant? Vill de politiska företrädaren inte sitt lands bästa?
  De har ju också de senaste årtiondena upplyst oss om att vi inte har någon kultur, att det inget finns att stå upp för osv. Det är ju att verkligen trampa ner människor i skoskaften.

  Vi var ett rikt land också då…..sen började partinissarna att sälja ut våra gemensamma egendomar….vilket de fortsätter med i full skala, Vi är utsatta för GROV stöld, de håller på att fullständigt skinna oss, stackars folk. Och även om ilskan växer exponentiellt just nu….så verkar ingen riktigt veta VAD ska vi göra? Vi fortsätter att betala deras löner och fina pensioner medan de gamla vanvårdas, snyft!

  Skulle vi åtminstone kunna korrigera skattesystemet efter TID så vore det som att släppa människan fri. Massor av uppfinningsrikedom finns hos människan…men idag är hon ju förtryckt och förslavad av de parasiter som kallar sig för våra företrädare. Mängder av uppfinningar har kommit från Sverige…
  https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/
  – självklart skulle det kunna göra det igen.
  Det är egentligen rent kriminellt hur illa politikerna behandlar vårt land och våra medborgare.

  I 50 år har en svensk innovatör försökt nå ut med sin enkla och geniala systemidé – men ingen är intresserad…trots att det skulle ge oss det här samhället: https://www.facebook.com/groups/2226668604225029/permalink/2888484488043434/

  En centerpartist, Anders Gernandt/flygingenjöroch provflygare la en motion 1975/76:RIKSDAGENS ARKIV – https://www.riksdagen.se/sv/global/sok/?q=tidskatt&st=1

  Som Kalle skrivit: ”Om Sverige vore en suverän demokrati, vilket är den officiellt deklarerade ståndpunkten, så borde alltså statens politiker se till att penningsystem och arbetsuppgifter bringas i konstruktiv kontakt med varandra. Eftersom vi har en föråldrad ekonomisk ideologi som inte längre fyller sin uppgift som ett smörjmedel för arbete – produktion – distribution – konsumtion – så måste en ny lösning komma till stånd.”

  ”Bristen på pengar i samhället är näst intill sadism. Att medvetet beröva människor resurser görs genom att människor inte kan arbeta ihop pengar, utan blir berövad via skatten och alla dolda och synliga avgifter…och tvingas därför LÅNA mot RÄNTA. Det är en barnlek att förstå detta pyramidspel om man bara är en gnutta insatt i logik”.

  Men då måste man ju börja fundera över det först förstås.

  Gillad av 5 personer

  • M skriver:

   Förstår inte alls vad du menar. Talsystemets bas, tio, används rakt igenom, inte två talsystem och inte blir det någon skillnad att byta bas mot t.ex. binär dvs eller sexagesimalt.

   Att beskatta nedlagd arbetstid är exakt vad skattesystemet gör, det är den totala lönekostnaden per individ som beskattas och den som företag ser till utifrån tillgång och efterfrågan på arbetskraft. Sedan tillkommer moms, punktskatter och kapitalskatter, men det belastar ett brutto av arbetsinkomster och vad gäller kapitalskatt så är det proportionen mellan löneinkomster och kapitalinkomster som är väsentlig dvs företags överskott fördelas mellan lön och kapital och styrkeförhållandena på arbetsmarknaden och sedvanor och liknande inom företag bestämmer fördelningen så att någon ren marknad för arbetskraft inte finns utan utbud och efterfrågan påverkas.

   Svartjobb kommer man inte att lösa utan ett kontantlöst samhälle. Skattekilarna vid eget arbete kontra inhyrda hantverkare mm försöker man komma åt med Rut och Rot dvs avdragsrätt.

   Ekonomisk värde skapas av nedlagd tid!

   Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    JA, helt riktigt: Ekonomisk värde skapas av nedlagd tid!

    Du skriver:
    ”Förstår inte alls vad du menar. Talsystemets bas, tio, används rakt igenom, inte två talsystem och inte blir det någon skillnad att byta bas mot t.ex. binär dvs eller sexagesimalt.”

    Jag kanske uttryckte mig otydligt:
    – Talsystemet för att räkna ut lön är det sexagesimala talsystemet (60 som värdebas).Timlön x timtid.
    – Talsystemet för att räkna ut skatt är det decimala talsystemet (100 som värdebas). Procent på slutlön.

    Skillnaden blir som natt och dag.

    Skulle vi använda samma talsystem för båda, det sexagesimala talsystemet, för att räkna ut både lön & skatt så kan man se till att vi alla betalar exakt lika många timmar gånger vars och ens timlön. Då blir det tydligt, enkelt och absolut rättvist. Rättvist lika i tid och rättvist olika i summor. Detta är helt enkelt ett allvarlig systemfel som måste rättas till.

    Dessutom slipper man hela cirkusen med:
    moms, punktskatter, kapitalskatter, flygskatter, parkeringsskatter, koldioxidskatter, bränsleskatter, elskatter, trängselskatter, TV-skatter, och det står väl inte på förrän politikerna inför köttskatt, sockerskatt och internetskatt, och vi får se förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och arvsskatt återvända….och realisationsvinstbeskattningen inte att förglömma. Med flera.

    Gilla

   • M skriver:

    När jag gick i grundskolan så lärde vi oss hur olika talsystem fungerar och att det finns talsystem med olika bas t.ex det binära eller decimala eller hexadecimala eller med basen 60. Vi lärde oss omvandla mellan dem och får samma värde oavsett bas. Sålunda arbetar datorer med det binära talsystemet. Vi lärde oss också procenträkning. Om skatten är 50 % så kan du konstatera att av en timme så får du halva tiden som nettolön och det gäller oavsett inkomstnivå.

    Ledsen, du är ute och reser.

    Gillad av 1 person

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    När jag arbetade som informatör på JAK Medlemsbanks informationskontor (på 90-talet) så gick också all min fritid till att vara ute och räkna lån på bostadsrättföreningar, villaägarföreningar, folkhögskolor och deltog i mässor (samt andra ställen som ringde och ville att man kom och gjorde just detta). Jag satt också i JAK Medlemsbanks styrelse en period.

    Överallt var det alltid någon som var tvungen att obstinat säga att: ”Jag tror inte på det här!”

    Det var alltid jobbigt och tröttsamt men man fick slipa sina argument. Ibland orkade jag inte argumentera och en person sa till mig att jag borde svara: ”Man behöver inte tro på tyngdlagen heller…den fungerar ändå”.
    (JAK-lån har betalats ut till medlemmar sedan 1960-talet och alla pengar man i en vanlig bank betalar till banken i räntor, betalar man istället in till sg själv i form av ett tvångssparande, som när man återbetalt lånet – kan ta ut).

    Så jag har mött många män, som utan att vara insatt i det jag pratar om börjar med att säga: ”DU HAR FEL”.
    Det gör ingenting, vi lever i ett ganska fritt land, det står Dig fritt att tycka vad Du vill.

    Jag har hela mitt liv längtat efter rättvisa. Jag står inte ut med de orättfärdiga, lögnaktiga system som vi alla tvingas leva under. Jag har plöjt mängder av böcker i ekonomi för att jag tänkt att någon, någonstans…måste ha tänkt ut något bättre. Så hittade jag Tidfaktorekonomin, och det var en svensk man som tänkt ut detta (Kalle Gustafson), men som berättade att han gjort precis som jag…letat i litteraturen och grubblat. Han hittade då ”Naturasystemet” – ett system som en holländsk guvernör implementerade i en del av Indonesien under deras kolonisering av landet, med överväldigande resultat. Går att läsa om i Clifford Geertz – ”Kolonialism och jordbruksutveckling”. Det… sa han (Kalle), var det närmaste han hittat, som gav människorna ett rättvist system. Tidfaktorekonomi bygger på rättvisa i tid av våra liv.

    Om vårt skattesystem hade varit rättvist och lön&skatt hade beräknats lika, så hade åtminstone båda haft lika mycket tid över i sina liv att arbeta ihop lite extra pengar skattefritt. Men nu har vi ett skattesystem som beskattar all vår arbetade tid, varenda lönearbetad minut, i procent på slutlön, oavsetthur lång tid det har tagit för oss att tjäna ihop till det. Jag anser att staten därmed stjäl våra liv ifrån oss och berövar oss rätten att få bygga upp ett eget kapital via vårt eget arbete…oavsett vad vi tjänar.
    Men jag antar att Du håller med mig i att allas tid är lika viktig för var och en, medan vi är här på jorden i alla fall.

    Jag är också systemtänkare och har hela mitt liv funderat över de system vi har. NAturligtvis skulle dessa kunna förbättras. Ta bara möjligheten att arbeta skattefritt efter att vi betalat in x antal timmar gånger vars och ens timlön till statskassan. Vilken enorm morot OCH motor skulle inte det vara som motivation för människan. Människan vrider sig och rättar sig efter de system hon har. Sen får var och en tycka vad de vill.

    Gilla

   • M (an) skriver:

    DU HAR FEL för att du är kvinna kanske. DU undviker faktum att olika talsystem endast ger representationer av samma värde, att du kan omvandla mellan dem.

    Vad JAK försökt uppnå har jag aldrig begripit. Det egna sparande du pratar om är ju en amortering och en räntebetalning, annars är det ett kedjebrev.

    Gillad av 1 person

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    JISSES….ja detta svar sa mycket om Dig som person. Jag ber att få avsluta.
    Du vet ju bäst.

    Men saken är den att jag arbetade som informatör i några år där…så jag kan säga att det är Du som är ute och reser.

    Logiskt sett så ser man då också varför Du inte förstår hur det kan bli bättre för människan om man använder det sexagesimala talsystemet (bas 60) för beräkning av både lön och skatt.
    Tack för samtalet!

    Gilla

  • M skriver:

   Din brist på resonemang är definitivt ett bevis på ihåligheten i JAKs kompetens och tänkande. Jisses. Du vet ju bäst. Kvinna och aktivist. Ja säger dåd et.

   Gilla

 18. Göran Holmström skriver:

  Vill minnas att jag skrev om etta för cirka tre veckor sedan. Hellre en brukspatron som Är beroende av sina arbetare, än statliga parasiter som bara bryr sig om sina ”Visioner”.
  nu har socialdemokraterna nått sina mål, splittrat familjerna och samarbetet mellan människor,
  dödat landsbygden och gjort allt storskaligt och lättkontrollerat.
  Detta var planen från början, ändå så tjatas det om detaljerna och mjuka lösningar i liten skala!
  Jag ger Östman rätt i att detta är en dödskult. Och med det sagt hur får man bort den på snabbaste vis?

  Gillad av 8 personer

  • Christer L skriver:

   ”Jag ger Östman rätt i att detta är en dödskult. Och med det sagt hur får man bort den på snabbaste vis?”

   Att av feghet inte känna igen fienden som sådan karaktäriserar tyvärr den svenska politiken, men det fungerar ju inte. Jag vet inte riktigt vad en dödskult är, men hur att få bort den är fullkomligt klart. Med invandringen har följt en fiende, som måste identifieras och besegras. Han avslöjar sig i handling. Ingen kan ta fel på detta i längden, eftersom en upptrappning ofrånkomligt ingår i processen. Det finns ingen annan adekvat respons, absolut ingen, på en fiende än att oskadliggöra först och därpå göra vad som fungerar för egna intresset. Alternativet är nederlag. Nå, hur åstadkommer vi detta? Genom att välja politik enligt den demokratiska processen och fördela politiskt ansvar efter resultat. Detta är redan igång, politikerna kan inte längre åstadkomma den övertygelse som behövs för sådant som JÖK och annat mök de har för sig. Allt handlar nu om invandringens konsekvenser. Allt trappas upp.

   Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Nja Christer en dödskult är inte särskillt komplicerad. Den försöker påverka människor i riktning mot döden i utbyte mot kortsiktiga vinster. Och det är lätt att definiera vilka handlingar det är. Men det är skrämmande när man inser att det är systematiskt. Alla vänsteridéer bygger på detta. Mer död i olika varianter, och det kämpar de med näbbar och klor för.

    Mvh A

    Gilla

 19. Lars Bernhoff skriver:

  Utmärkt analys av status i samhället. Dvs de små samhällena kör fast i en förlorad värld och är beroende av en skatteintäkt som inte är tillräcklig.
  Om de initiativrika endast kan förverkliga sig i storstaden så utarmas de mindre orterna. Själv tror jag på att Sossarna har tagit på sig problemformuleringsprivilegiet dvs att det är myndigheterna som vet bäst och det är de som delar ut pengar till de som man centralt anser bör få pengar.
  Detta lägger en våt filt över samhället. Höga skatter och inte avdragsgillt att ens ge till goda ändamål. Vi har under många år gått i en pacificerande riktning och staten har fortlöpande på ett smygande sätt tagit ifrån folk initiativkraften. Vi får ser urval av hemskheter på TV om hur det är i andra länder. Mindre ärlig analys av våra egna problem.
  Våra politiker berättar stolt hur de håller på att avskaffa plastsugrör och är beredda att utöka till fler plastartiklar. De straffbeskattar plastpåsar, utan att ha gjort alternativkalkylen med vad bomullskassar kostar i miljöpåverkan.
  Samtidigt orkar de inte ta fram ett nytt system som kan lösa bristen på bostäder, tack vare att vi sitter fast i subventionssystem som snedvrider verklighetens möjliga utbud/efterfrågan.
  Vi har ett sjukhussystem som har mängder med kvalificerad arbetskraft men tex läkarna i Sverige är de som har lägst produktivitet därför de sitter fast i system som gör att det inte blir tillräcklig tid med patienter.
  Staten är inte lösningen, den ska begränsas så att individerna förstår att det förväntas att de kämpar själva för att bli egenförsörjare och bestämmer över majoriteten av det som de tjänar.
  Då blir samhället mer uppmuntrande. Tom typfallet Västerås skulle kunna få en uppryckning.

  Gillad av 2 personer

 20. Jan ivarson skriver:

  Sverige kan inte återskapas.

  Landets befolkning är större än vad jordbruket kan försörja.
  Vi har kedjebrevspensioner som förutsätter ständigt ökande befolkning och öppna gränser. Det leder till fler munnar att mätta med skattemedel och till än större bostadsbrist.
  Fler utsatta områden och fler konkursmässiga kommuner blir resultatet.
  Överdrivna miljökrav driver ut företag. Just nu meddelar radion att ett företag flyttar till Polen.
  Politiker styr för att vi skall leva på bidrag från varandra i tro att de rika betalar, som undrar vad de får för pengarna.

  Gillad av 3 personer

 21. Fiskargubben skriver:

  Urbaniseringen är global. Walmart och andra företag tar livet av lokala ekonomier i USA. I ryska städer med nästan en miljon invånare åker ungdomarna till Sankt Petersburg coh Moskva för att få jobb. Ännu värre är det på den fattiga ryska landsbygden. Kina lyfter sitt folk med samma process. Kom till städerna och tjäna pengar.

  Det är svårt att säga vad som ligger bakom. Konspiration eller inkompetens? Starka ekonomiska faktorer? Hur som helst, vi som minns levande lokala ekonomier och kulturer måste kämpa emot. Ett sätt är att bygga landet istället för att göda EU, FN. Ett annat att tillåta den svarta ekonomin. Jag hävdar att det var den som delvis byggde vårt välstånd. Folk bytte tjänster med varandra och hemarbetet var mycket viktigt ekonomiskt. Bär, svamp, hemodling, jakt och fiske. Låg fastighetsskatt och kommunalskatt när folk gjorde dagsverken istället. Vi hade många deltidsjobb på kommunerna och det var nära till beslutsfattarna. Denna vår historia är väl dold. En gammal dam hade hönor i garderoben och sålde ägg, hennes enda inkomst. En gammal man visste hur man skjuter utter. En fattig arbetare lade ut gäddsaxar och försörjde barnen. En annan fångade änder på ett helt olagligt sätt. Vi hade smörsmuggling på landet under kriget och tre familjer kunde dela på en hushållsgris. Barnen kollade in kaninerna varje dag för att se om de var feta nog att ätas. Om spritsmugglingen från Estland har jag förstahandsinformation, men tiger som muren.

  Jag är kristen och anser att lagar ska hedras, men vansinniga kan ignoreras. De barn som överlevde med lite tricks var med och byggde landet.

  Gillad av 2 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Fiskargubben skrev: ”En gammal dam hade hönor i garderoben och sålde ägg,..”
   Hur stor var den garderoben??? Hur luktade den??

   -Intressant kommentar. I Norge är arbetsgivaravgifterna mycket lägre, eller t.om. noll längst upp i norr för att skydda jobben och livet i utmarkerna nära Nordkap.
   Jag tror också den svarta marknaden är livsviktig i högskatteländer. Mycket viktigare än man initialt kan tro. Jag tror inte politikerna eller tjänstemännen förstår att det är av stor vikt rent psykologiskt, att folk upplever att de har en säkerhetsventil i ett extrembeskattat samhälle. Det är väldigt fel att täppa till alla möjligheter till svartinkomst. Det föder vanmakt och förtvivlan hos folk som inte har några ordinära möjligheter till extra inkomstförstärkning vid oförutsedda utgifter.
   Upproret kommer närmare. Franska revolutionen. Nordiska och Irländska emigrationen till USA. Ryska revolutionen. osv. osv., uppstod pga folkens vanmakt.
   Själv skulle jag få panik om jag inte kunde skaffa lite extra pengar genom en extra insats vid behov.

   Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Och de har verkligen lyckats täppa till nästan allt Stefan S. Det har skett mycket systematiskt de senaste 10-15 åren. Och rotavdraget var verkligen ett genidrag. Otroligt effektivt. Det är väl snart bara chippningen kvar. Och folk kommer att stå i kö.. Nja jag glömde kabel in i skallen och hjärnan i glasskål, det är kvar också.. 🙂 Utveckling, det är underbart..

    Mvh A

    Gilla

   • Fiskargubben skriver:

    Stefan, du känner väl kvinnan? Hon skötte säkert garderoben som hon skulle ha skött ett hönshus. Höns äter som hästar och bajsar som elefanter. Kom nu, pullorna, vi ska ut i det gröna. Gå ned från trappan. Gödseln lägger jag där den bäst behövs. Den här damen hade låg pension och gjorde sig nyttig hemma på kvinnors vis. Det var hennes sätt att betala hyran och maten och hon gav säkert mer än hon tog. Äggen gjorde det möjligt för henne att köpa nål, tråd och annat kvinnor behöver. Hon kunde påverka sitt eget liv och det är ju nästan förbjudet idag. Hon hade sin stolthet, den vi ska berövas.

    Gilla

  • A skriver:

   Hej Fiskargubben, det skulle vara intressant om du kunde ge din syn på kristna och på kyrkan i Sverige. Jag kan ju inte på något vis ta den på allvar, utan ser den som något kuvat och på nåder samt totalt förfelat. Att man tagit bort det viktiga och låtit resten vara kvar. Men jag kan ju såklart ha helt fel. Om du kort kunde kommentera?

   Mvh A

   Gilla

   • Fiskargubben skriver:

    Hej, A. Flera kristna kyrkor och frikyrkor är i fritt fall. Nya konstiga idéer kom in på 50-talet. Omedelbar frälsning är en sanning med modifikation. Resan är ju livslång. Uppryckandet är en ny förkunnelse. Försvagningen ledde till att rent sekulära tankar tar över. Klimatreligion och det som är ännu värre.

    Jag besöker sällan en kyrka. Vid det senaste besöket fick jag höra en värdelös predikan om klimatet och om Jungfru Maria som feminist. Jag kunde lika gärna ha besökt Vänsterpartiet. Jag möter mina trosbröder och systrar på nätet, den svenska katakombkyrkan, och den är större än folk tror. Många flämtar efter luft.

    Gilla

 22. Jari Norvanto skriver:

  Jag konsulterar Lasch:

  ”It was the strength of the civil rights movement, which can be understood as part of the populist tradition, that it consistently refused to claim a privileged moral position for the victims of oppression.
  (…)
  For Lippmann, democracy meant nothing more than universal access to the good things of life. For Dewey, it had to rest on the ‘assumption of responsibility’ by ordinary men and women, on a ‘stable and balanced development of ‘mind and character’. What he failed to explain was just how responsibility could thrive in a world dominated by giant organizations and mass communications.”

  Jämför det med vårt PK-samhälles offerhierarki och dogmerna om förtryckare och förtryckt. Det kommer inte styrka ur hyllandet av offerskapet – äkta eller, mer ofta, det antagna utifrån offerhierarkin. Lasch skrev hur några amerikanska liberaler hyllade kooperativa rörelser, tills de insåg att deras framgång förutsatte statens och bankernas stöd.

  Gillad av 1 person

 23. Lars Strömberg skriver:

  Jag kan inte begripa varför så många inlägg här fokuserar på allt möjligt annat än på den enskilde individen. Varför förklaras förfallet främst med att det har förts en felaktig politik?
  Varför läggs inget ansvar för hur vi har det på oss själva? Ett jädra offertänkande skulle jag nog vilja påstå! Att det alltid är något annat än den vanliga Svensson som är orsak till problemen, tycks vara någotslags kollektiv grupptanke här.
  Människor är lata, självupptagna och bortskämda. På jobbet får man ”stridis-stämpel” och hån om man tar i och bjuder till så att latmaskarna hamnar i dålig dager.
  Solidaritet, pyttsan.

  Gillad av 5 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Håller med dig igen. Det har aldrig funnits någon solidaritet, bara en munnens bekännelse om man tror att man tjänar på det sedan.

   Gilla

 24. Sixten Johansson skriver:

  Felet är att det stabila gemenskapsnätet och samvaron på mellannivån nu är borta, både på landet och i städerna. I andra stycket beskriver Patrik lite av det, men benämningarna är abstrakta: ”det civila samhället” och ”lokalsamhället”. Resten av texten handlar dels om individer (ordet ”folk” betyder här bara lösryckta individer), dels om ”samhället”, vilket glider över i ”staten”. Hur ska vaga mängder lösryckta på markplanet eller det abstrakta i höjderna kunna skapa något handfast gemensamt?

  Vad är detta abstrakta väsen, ”samhället”, vad är ”staten”? Kan vi skaka hand med det, kan vi gräla eller skratta med det, fostras av det, känna våra hjärtan värmas av det? Och ”individ” – vad är dessa atomistiska varelser annat än självupptagna, egoputsande pladdrare, var och en isolerad i sitt eget psykes fängelse, oupphörligt gnidande sig mot egna ord och föreställningar, som de blir upphetsade eller skrämda av? Tacka för att en befolkning drabbas av parasitism, när de mänskliga gemenskapskropparna upplöses och bara skinnsäckarna och babblet finns kvar i det offentliga rummet lika väl som i skolan och hemmen.

  Jag har själv brottats med problemet hela livet, men ser ingen lösning för kollektivt bruk. Mellannivån där människan inte bara är individ, utan en social varelse, kan beskrivas med ord som samvaro, samspel, samhörighet, gemenskap, samarbete, medverkan, beröring. Men om det kroppsliga försvinner betyder orden ingenting alls; de är bara psykets onanistiska luftstötar och krumelurer.

  Gillad av 3 personer

  • M skriver:

   Man kan vara oerhört ensam bland stora mängder människor, aldrig så ensam som i storstaden
   Patriks skildring är lika eller mer giltig för livet i storstan.!

   Urbanisering drivs av ekonomisk stordrift, inte av individer som är starka och flyttar dit.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Ja, tänk vad typiskt att innehållet i Tönnies bok, som kom ut för 132 år sedan, är så aktuellt i dag. Läs i svenska Wikipedia den korta artikeln ”Gemeinschaft och Gesellschaft”! Där definieras precis det som DGS handlar om allt som oftast. Men egentligen är vi väl nu halvvägs inne i en tredje samhällstyp med sönderfall på grund av att medvetandesidan, psyket, har blivit sjukligt uppblåst och förlorat mycket av kontakten med den materiella verkligheten och dess lagar. Logiskt sett efterföljs den av anarki och / eller diktatur.

    Gilla

  • M skriver:

   Samhället blir alltmer narcissistiskt. Vi relaterar alltid till sociala system, tillsammans utgör de samhället, den gemenskap på kan vara en del av.

   Ensamhet är ingen grundaffekt utan en emotion, som kan gå riktigt djupt i en och som också har med förväntningar om framtiden att göra. Det går ju inte att föreställa sig ens egen reaktion när t.ex. någon dör, inte ens om man varit med förr, så även om man föreställer sig och vet så är det inte samma sak. Visst vet man vad sorg är, men ensamheten tycks mycket mer fundamental än att acceptera att livet är så eller att nu är man på egen hand.

   Så jag tänker det har både med att få möjlighet att ge och att få, värme och anknytning. Det är ju ingen slump att Kristendomen gör så stor sak av Gud och Jesu kärlek och av förlåtelse.

   Ser man ensamhet så blir det ju också tydligt att det hänger ihop med den fysiska omgivningen, kvarteret, samhället, jobbet dvs. i form av anknytning till större delen. Men det kan ju finnas värme när man tänker på en stad med ungdomsminnen förknippat. Känslan att vara svensk är ju också viktigt. Det hänger ju även på tilltro och gemenskap och trygghet generellt, sådant som kulturell identitet och pålitlighet.

   Narcissister har kanske vänder på kuttingen så att de ersätter tanken på att bry sig och att någon bryr sig med att vara värda att bli äskade för de är bäst, grandiosa och binder upp människor omkring dem med andra medel, binder dem med behovet av ömsesidighet som de inte ger.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    M 00:37, ja, narcissism är ett nyckelbegrepp i vår tid, speciellt som drag hos eliterna, som utövar makt och präglar innehållen i det kollektiva medvetandet. PK-ismen kan väl i mycket ses som en kollektivistisk narcissism, en aggressiv likriktning i kraft av den uppblåsta självbilden och mobbstyrkan. Den är tvingande och invasiv, saknar ömsesidighet och tolerans.

    Visst har det funnits organiska gemenskaper även i städerna. Beskrivs fint t ex i de gamla ungdomsböckerna i stockholmsmiljöer. I vissa byar baseras gemenskapen på släktband, boende och erkännande (t ex genom att man känner eller är gift med någon känd och erkänd i kretsen). Å andra sidan kan en funktionell organisk gemenskap faktiskt utvecklas ganska snabbt i typiska nybyggarmiljöer. Jag har sett det både i vissa samhällen och under en period i Rinkeby. Men om det flyttar in många nya eller om nyckelpersoner flyttar bort, så upplöses snart gemenskapen. Småskaligheten, sammansättningen och den faktiska och praktiska interaktionen är alltså viktigare än tidsaxeln.

    Ensamhet kan betyda så många olika saker. Man kan ha blivit avkvistad och avlövad, leva avskärmad från andra. Man kan också ha social kapacitet, men välja att minimera de sociala banden och engagemangen. Frågan är då om man i sitt psyke – kvalitativt – verkligen är den sociala varelse man föddes till.

    Essän som Fredrik har översatt för sin blogg är läsvärd och central, handlar om gemenskap, narcissism och den moderna liberalismens tankeformande destruktivitet.

    Gilla

   • M skriver:

    Har läst Fredriks översättning av artikeln. Intressant, särskilt hur de trycker på identiteten och människan som social varelse. Med ”moderna liberalismen” som de använder och som skiljer sig från den klassiska liberala vill jag använda nyliberalism (som i första hand är ekonomisk ideologi, men får betydelse och inverkan på vad de kallar den moderna liberalismen).

    Mot deras resonemang, som är ett tal om nationalismens och kulturens betydelse och behovet av ett gemensamt projekt så ställer jag systemteori dvs helheten är större än delarna, inte bara summan av individer, och ser problemet med liberalismen i tron att det är individer som konkurrerar, inte organisationer. Så jag ser individer relatera till olika system och dess kulturskapande och gemenskapsbefrämjande och identitetspåverkande och kunskapsbyggande och hamnar precis som författarna i nationens och kulturens betydelse och naturligtvis att den historiska traditionen är ett gemensamt kitt i dessa system (som skolan sett som en institution med ett par hundra år på nacken.

    Vad vinner jag på det då? Jag är ju överens om det narcissistiska samhället, identitetens betydelse, nationens betydelse? Jag tror mig kunna föra samman dessa betydelser på det individpsykologiska varandet (begreppen kommer ju därifrån) och genom att se individ relaterande till olika system så kan jag koppla förståelsen mellan det individuella systemet och de sociala systemen och se hur de senare byggs upp.

    Identitet tror jag är en av de viktigaste skyddsmekanismerna mot psykisk ohälsa (hypotes) och narcissism hos någon i en familj påverkar de övriga medlemmarna mycket negativt (Kohut). Karen Horney hade intressanta funderingar kring neuros och samhälle och narcissism https://en.wikipedia.org/wiki/Karen_Horney

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    För att förstå det märkliga efterkrigstida skeendet fram till i dag måste man just kunna beskriva helheten, både individen och systemet, strömningarna och mekanismerna. Att framställa det hela tillräckligt trovärdigt, enkelt och lättfattligt är ytterst knepigt.

    Klassikern i fråga om kulturell narcissism och eliternas svek är ju Christopher Lasch (som Jari N ibland citerar). Jag har inte läst originalverken, bara en massa artiklar om Lasch. Även hans politiska och personliga utveckling är intressant som exempel för vår tid: Från en radikal vänsterposition hittade han en balans med stöd av konservativa värden, valde att leva i en småstadskultur och hylla dess praktiskt engagerande liv.

    Fredriks översatta essä av Alain de Benoist och Tomislav Sunic är en högst användbar referens, för den ger både en fyllig lägesbeskrivning och en förkrossande sociologisk analys och kritik av den moderna liberalismen, som har både en socialistisk och en libertariansk variant. Den förra drar i väg mot diktatur, den senare mot anarki. Därav följer mittenpartiernas kluvenhet. Liberalismen är båda flankernas lakej.

    Jag skulle dessutom säga att idéliberalismen genomsyras av ordmagi utan egen substans och förankring. Liberalernas koppling till media, kultur och skola förklarar hur och varför babbelismen blev så dominerande. Innehållen och strukturerna i det kollektiva samtalet och medvetandet spreds alltså främst från mitten och utåt. Liberalismen har varit en starkare PK-babbelgenerator än socialismen.

    Gilla

   • M skriver:

    Det finns ingen socialism i vad jag du avser dvs socialliberalismen, det är att definiera om företeelserna som Fredrik så ofta vill (ser ovan att han menar att alla icke socialistiska länder har en levande landsbygd….vilka illusioner och brist på kunskap). vad som är gemensamt för socialliberalism och socialdemokrati är betoningen och uppbyggnaden av en välfärdsstat. Konservatismen idag är nyliberal i USA och Stor Britannien och man vill minska välfärdsstaten (men har lika stor andel av BNP för det sociala skyddet, men i USA dyrare och mer ojämlikt pga sjukvårdens finansiering sköts av privata försäkringsbolag). Välfärdsstaten i Sverige (pensioner, socialförsäkring, vård och omsorg och skolor) omfattar som i USA ca 25 % av BNP (vård BNP i jämförelse underskattat). Konservatism som ni pratar om är en skvader. Finns inte. Konservatism är att bevara. Inte att utveckla.

    Ska läsa Lasch vid tillfälle, men läs om t.ex Miltlon Fridman, ”Frihet att välja”. 2/3 delar av boken är en lättillgänglig text om vanlig prisbildningsteori, inte något särskilt, och huvud budskapet förövrigt att privata marknader klarar det mesta och att staten ska vara liten. Kan du inte nationalekonomi så är det en bra start, men observera att boken är falsk i att den framställer detta som radikalt och att frihetsbegreppet, att kunna välja på en marknad, är just de marknadsmekanismer som i slutändan skapar det narcissistiska samhället där var och en bara tänker på sig själv och de sociala banden förtvinar. Det sista är en gammal kritik av kapitalismen, från Durkheim, från de socialistiska utopisterna till Marx, till Keynes, till Galbraith, till Robert D Putnam ”Vad gör vi med våra barn”. Den här utvecklingen sker över hela den industrialiserade världen, i USA, och någon ”konservativ” dvs nyliberal lösning finns inte utan det handlar om socialliberalism eller socialdemokrat för att inse nackdelarna med den privata marknaden (trots den kraftiga utvecklingen av produktivitet)

    Socialism är ett farligt ord eftersom det har täckt både kommunism och den socialdemokratiska utvecklingen där man bröt med kommunismen kring 1917 i Europa. Socialdemokratin är viktig för att förstå Europa och Sverige, men i norra och södra Europa har kristdemokrater, med socialliberal inställning, byggt välfärdsstaten.

    Vad du har sett de senaste fyrtio åren är väst Europas och USAs produktivitetsutveckling stagnera och det har gett utrymme för nyliberalismen att predika sitt recept. I det sammanhanget spelar den konkreta globaliseringen med integrering av utvecklingsländer i de kommersiella systemen stor roll och utvecklingen av finansindustrin.

    De här krafterna påverkar individen, som har mycket litet att säga till om i dessa sociala sammanhang. Problemet med psykologin är att den är alldeles för individorienterad med Jung, Freud m.fl

    Konservatism som individualism är nyliberal, ekonomiskt baserat tänkande, om individen som nyttooptimerare, egennytta, inte de sociala sammanhangen. Sådana individer finns inte! Det är antaganden för att göra modeller lätthanterliga och lärs ut på alla ekonomutbildningar. Det är en grov förenkling av Adam Smith, som skrev fullt medveten om att marknader inte kan hantera hela samhället eller moraliska spörsmål

    Förövrigt finns inte vänster och höger, utan är etiketter, men ur ekonomisk perspektiv som jag skrev så kan man definiera det utifrån vilja ingripa i ägandet av produktionsmedel, över välfärdsstaten till nyliberalism. Sedan finns en mängd andra frågor som det politiska systemet har att hantera som budget och prioriteringar, rättsstaten och lagstiftningen, skola vård och omsorg, miljöfrågor mm men de kan inte inordnas i vänster-höger dimensionen.

    Gilla

   • M skriver:

    https://www.adlibris.com/se/bok/frihet-att-valja-9789177030959

    54 kronor. Läse den för det är den svenska borgerlighetens bibel, moderaternas bibel och vid sidan av ett fåtal ekonomer som Borg så har flertalet inte läst annat!

    Vi har hört detta budskap predikas i 40 år, företrädare som Thatcher, Reagan, Bill Clinton. Tony Blair, hela EU kollektivet av politiker och ekonomer. Resultatet av den förda ekonomiska politiken är den atomiserade människan, människans vars enda uppgift är att vara konsument och produktionsenhet.

    Marknaderna ska lämnas ifred. I väst Europa dock välfärdsstaten tämligen accepterad, med inte hos de konservativa partier och tänkare du refererar till.

    Gilla

   • M skriver:

    C Lasch läser jag om i wikipedia och den kritik mot samhällsförhållanden han för fram är ursprungligen från vänster och fortsätter vara vänster, men vänstern i USA tycks ha blivit nyliberaler, en elit av politiker och fokusera på minoriteter och ”mänskliga rättigheter”.

    Sammanfattningsvis med mitt sätt att se på individen relaterande till olika sociala system inkl familjen, så ser vi de senaste fyrtio åren hur relationerna blivit alltmer kommersialiserade, man är konsument eller utbytbar produktionsenhet (även akademiker) och det tränger igenom kulturen bl.a. via media och reklam och politikers agerande, men också genom att andra sociala system förtvinar t.ex. partier, kyrka, grannsamverkan, föreningar, en utveckling i USA som Robert D Puitnam’s forskarlag undersökt och dokumenterat.

    Ideologiskt är det den borgerliga nyliberala propagandan om ”valfrihet” enligt Milton Friedman som styr seendet och post-modernismen är ju bara ytterligare en form av ”valfrihet”.

    I grunden är det de ekonomiska marknadsförhållandena som skapar denna individualism på tusen och åter tusen sätt och det påverkar de sociala systemen. Men marknader kan inte tillfredsställa människans sociala motivation och kan inte skapa moral och värderingar, annat är avseende detta utbyte (nationalekonomins retorik om ”utility”, ett antagande för att hålla ihop modeller med individers Micro beteende som inte motsvarar verkligheten). Marknadsförhållandena skapas dessutom av skillnaden i funktion och ägande av kapital respektive lön.

    Våra välbetalda politiker utan utbildning och förmåga sprattlar i detta garn och styr över välfärdsstaten och statens och kommunernas övriga verksamhet, men förmår inte skapa den sociala sammanhållning som samhället en gång hade utan avlövar medborgaren initiativ och självbestämmande och egna insatser och underhåller sina egna klickar av klienter inom t.ex. kultur och media. Tillslut förlorar de styrmedlen, kan inte påverka händelse förloppen då de klipper av feedback och filtrerar den genom sin egen klasstillhörighet som politisk elit.

    Gilla

   • M skriver:

    Sixten, observera att jag inte är emot marknadsekonomi eller kapitalism! Marknaden är mer demokratisk än parlamentariska val många gånger. Idealt väljer jag själv om jag vill betala och vara med i ett parti och kan rösta med fötterna. Likadant om jag vill utnyttja simhallen eller inte. Om varor och tjänster är av den karaktären att jag har tillräcklig information och kunskap och inga externa effekter bör det inte politiker avgöra vad konsumtionen ska gå till, det begränsar min budget och min valfrihet. Men allt kan inte fungera så, inte storskaliga system eller ens en bostadsrättsförening. Hur skulle det senare fungera utan lagstiftning som omgärdar BRF? Så det handlar om någon slags avvägning.

    Nu återgår jag till mina förströdda studier av verkligheten, av storskaliga system, tänke summera lite av mina yrkeserfarenheter, lite nostalgi! Herrejösses så mycket litteratur det finns…

    https://www.bokus.com/bok/9781111533922/managing-supply-chains/

    Tror du inte vi människor påverkas av de system vi relaterar till? Usch så mycket olika erfarenhet det finns därute i verkligheten.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag har inget att invända mot dina bedömningar. Du försöker sy ihop ett helhetspaket utifrån den bästa rationella tradition och teori västerländskt tänkande kan bjuda. Du avvisar det irrationella genom att vilja förklara även det rationellt, eller i varje fall benämna det väldefinierat. Det är en mycket hedervärd ambition. Någon gång i framtiden kanske människor får leva i en tid, då samhällen styrs rationellt och kunskapsbaserat med stöd av holistiska systemteorier.

    Jag är mera svartsynt och tycker mig se att trovärdigheten hos hela det etablissemang som är kopplat till human- och samhällsvetenskaperna har kollapsat och att västvärlden backat in i en förvetenskaplig tid, som dessutom kan bli förcivilisatorisk.

    Tänk på alla dessa tusentals välutbildade och välmeriterade akademiker, som har insjuknat i ett ideologiserat och infantilt magiskt tänkande. Ingenting som de hade lärt sig gav dem vaccin och motmedel mot denna kollektivistiska och destruktiva psykiska sjukdom. Deras tänkande är alltså inte mer värt än att dess mallar kan ställas i tjänst hos vilken förhärskande ism som helst. Alla dessa välavlönade människor är alltså bara papegojor och härmapor, inte självständigt och rakryggat analyserande och agerande yrkesmän och yrkeskvinnor.

    Men jag tror inte detta är rationellt begriplig ren ynkedom och inkompetens, så jag söker i djupen efter de mörka strömningar och mekanismer i psyket som kan förklara denna kollektiva galenskap och möjligen anvisa en kurs ut ur den i framtiden.

    Gilla

   • M skriver:

    Sixten, du missförstår mig om du tror jag söker en rationell människa, tvärtom, jag ser på individen som system med social motivation, mönsterigenkänning, analys, historia, fantasi, värderande, skevheter i uppfattningen, planerande och agerande. Likadant i sociala system där diskursen/samtalen formas utifrån dialog mellan individer. Det hindrar inte irrationalitet. självförsvar, felaktig förståelse att smyga sig in. Jag försöker bara fånga in de psykiska tillstånden i en modell. Modeller och hypoteser använder alla psykologer i olika avseenden. Läs Karen Horney. Hon bröt med Freud (och Jung), hade kontakter med den framväxande amerikanska interpersonella skolan (Sullivan), föregick Bowlby med en teori om samspel med klar likhet med Anknytningsteori. Socialpsykologerna ser anknytning som en av flera social motivation som de kan urskilja (men är inte överens) som avser vad som driver oss till gruppen (Värme, Anknytning, Självhävdande, Verifiering, fysiska behov).

    Gilla

   • M skriver:

    Sixten, jag läste en oherrans massa psykologi litteratur och så funderade jag kring hur jag skulle kunna formulera en berättelse om mig själv. Jag insåg att jag behövde en struktur för att hålla mindre väsentliga minnen borta från de mer väsentliga. Så jag skissade på en modell över individ kontra system (eftersom jag tror mer på den systemorienterade psykoterapin – systemisk – och inte är överens med systemtänkande med individer som komponenter) och funderade över kognitiv terapi och beteendeorienterad och objektrelationsteori. Som du nog vet så finns det inget gemensamt ramverk för olika psykologiska/terapeutiska/psykiatriska teorier. Jag funderade på drivkrafter för tänkandet och fastnade för social motivation (det finns en del förespråkare för motivationens betydelse även bland psykoanalytiker) och såg på det som biologisk drift. Tittade även på kunskap, som är direkt eller indirekt och konstaterade att kunskapen bildas socialt. Likaså tittade jag på Popper och Wittgenstein och konstaterade att Poppers falsifieringslära rimligen är den enda som kan t.ex. göra rätt på psykotiska tillstånd (bristande realitetsprövning/fantasi). Tog fasta på Bertallanfys kritik av västerländsk filosofi, att den utgår från människan som observerande varelse, när hon i verkligheten hela tiden är en agerande varelse. Jag fick fram en ”lathund” för strukturen hos individen och familjen och andra system avseende psykiska prövningar. Jag kan inte säga annat än att det är en skiss, men syftet var att kunna skapa en berättelse. Jag prövade att skriva en del, och konstaterade att det fungerade, men sedan släppte jag det. Jag upptäckte att strukturen i sig gav ramar kring min förståelse

    Så det var en liten studie, ett sätt att sammanfatta den spretande litteraturen. Det betyder inte att jag ser människan som rationell, tvärtom behärskas hon visserligen av social motivation och affekter och väsentligt är kognitiv förståelse, emotionell balans, balans kring social motivation och identitet, men hon behärskas även av de strategier som formats under åren som även påverkar varseblivning, mönsterigenkänning, jämförelser mot minnet, scenariobyggande (fantasi), värdering mha affekter, planering (analys), åtgärd (som tal) insamling feedback, skapa berättelse och våra tankar går snabbt och vi är inte medvetna om allt i processerna. Men jag bygger på att det är interaktionen med andra som skapar alla dessa strategier och skript (förståelse) och att vi relaterar till olika system som familjen, som i första hand bearbetar information, sett som system (känslor/verbalitet) och som tenderar att centreras kring funktioner där det för alla system, individ liksom andra, är överlevnad/hålla samman som är toppfunktion. Vi påverkas självklart av föreställningar och beteende som frodas i olika system.

    Så rationellt i den mening att det finns orsaker bakom (Hegels reason) bakom vad som sker, men människan lever i ett nu och även om hon är målinriktad så är det inte en kall, analytisk, reflektion bakom agerandet och definitivt inte en nyttokalkyl, ett egenintresse, som nationalekonomin stipulerar som grundläggande antagande för sina modeller..

    Gilla

   • M skriver:

    Jag avvisar naturligtvis inte egenintresset som sådant. Om vi ser på hur företag arbetar mot olika marknader för sina olika produkter så försöker de givetvis optimera intäkter och minimera kostnader och alla organisationer med överlevnadsinstinkt har naturligtvis ett egenintresse av att agera på särskilda sätt. Jag vänder mig mot tron att individer generellt drivs att optimera sin egennytta, individer relaterar till olika sociala system och formas genom medverkan där. Men visst, en finansmatador försöker naturligtvis optimera sina inkomster! Och alla löntagare har motsvarande intresse. Men det går inte, menar jag att härleda efterfrågan från individers optimering av sin nyttofunktion, men man kan mäta efterfrågan över större kollektiv som en aggregerad funktion.

    Gilla

   • M skriver:

    En ”marknad” är ju i sig ett system för utbyte av produkter och såtillvida stämmer en modell med olika system som relaterar till andra system och individer som relaterar till olika system och formas genom relationen/delaktigheten i dessa. Så uppkommer t.ex. olika företagskultur, kultur inom offentlig förvaltning och i andra organisationer. Kultur är ju egentligen ”hur vi gör” och därmed ”vad vi värderar”. Men att se alla system hierarkiskt i system som består av system tror jag inte fungerar. Likaså är det ju en tvistefråga om det är system som man kan urskilja i verkligheten eller endast en modell man väljer, men sociala system uppfattar jag alltid ha tämligen tydliga gränser utåt och är klart urskiljbara.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag misstänker att hela det analytiska betraktelse- och beskrivningssättet inom human- och samhällsvetenskaperna är ett gigantiskt självbedrägeri och ett sätt att i kollegialt samförstånd låtsas lyfta sig själv i håret. Observatören förblir oundvikligen avskuren från själva kärnan i människans liv och väsen, men bidrar till sin yrkeskårs illusion av att iaktta, beskriva och förklara.

    Det gemensamma arbetsspråk de tvingas bygga upp är en tunn och konstlad produkt, ett normalspråk påfört en förment kliniskt ren fernissa och väldefinierade begrepp. Ändå kan det inte överbrygga ens den egna professionens kommunikationsproblem och än mindre sedan sprida sådana kunskaper som allmänheten faktiskt har avlönat dem för att få. Ord-, begrepps- och teorimassorna utvidgas i det oändliga, men de svällande och välordnade tillskotten av babbel förblir ändå bara babbel.

    Kärnan av människans liv och väsen finns redan i den ludna, smutsiga skocken av de primater som på något vis fick ett högutvecklat medvetande. Dagens babblande iakttagare drar på sig kliniskt rena laboratorierockar och bemödar sig att yttra auktoritativa läten, men under rocken är de precis lika ludna och smutsiga, fast de vill lyfta sig själva i håret. De skulle gott kunna sluta babbla och i stället börja tänka efter. All behövlig kunskap finns nedärvd och gömd i deras eget psyke, i deras medvetande, i deras egen nödvändiga brottning med medvetenhetens dilemman, med kommunikationens omöjlighet och samlivets berg av svårigheter.

    Gilla

   • M skriver:

    Sixten, det du säger är anledningen till att jag utgår från sociala system och social motivation och affekter och begrepp vi är överens om vanligen som mönsterigenkänning, fantasi, värdera etc. eftersom vi endast kan observera hur människor fungerar i en gemensam diskurs och dialog och basen måste vara biologin som inte förändrats nämnvärt på 200 tusen år, men vi har liten kunskap om hur människors hjärnor är uppbyggda, samtidigt som vi funktionellt kan iaktta hur individen bearbetar information. Jag tror som du att akademierna ofta är inbegripna i vad Wittgenstein kallar språkspel med allehanda vetenskapsteorier (som socialkonstruktivism) som skydd. Observera ovan min kritik av nationalekonomins nyttobegrepp vilket Chicago skolans teorier bygger på, men även ”main stream” nationalekonomi som det lärs ut.

    För att kunna förstå och hantera omvärlden så måste människor klassificera och identifiera orsakssamband. Det är vår fundamentala förmåga, men vi ser även mönster och samband mer omedvetet och snabbt, ofta heuristiskt, men för att agera krävs en form av planerad rationalitet.

    Jag är inne på at t.ex. psykologi inte kan utvecklas utan den terapeutiska praktiken dvs genom åtgärd och dialog. Förvisso kan samband och relationer observeras i samhället, men djupet och verifiering av förståelsen kan endast ske i praktik.

    Det är likartat med skolans värld, där man alltid skriver om ”forskning” som ett mantra. Det är rimligen de enskilda skolornas praktik som är väsentlig och skapar kunskap om skolan och dess möjligheter. Ser vi andra teoretiska akademiska kontexter kan vi ju ta logistik och Supply Change Management. Självklart har akademiska undersökningar, studier, utbildning mm relevans, men det är kunskapen inom företagen och hur de hanterar sin verklighet och tar in information utifrån som skapar den praktik vi ser med globaliseringen och som har pågått åtminstone sedan 1980-talet.

    Jag tror knappast det går att ersätta rationellt utformade modeller med bild språk, metaforer, känslomässighet och allmänt tyckande, inte ersätta med litteratur.

    Gilla

   • M skriver:

    Naturvetenskapens metod med experiment i en kontrollerad omgivning är ju idealet och även inom det sociala/humana och medicinska områdena så man ser gärna en kontrollerad, randomiserad undersökning som ideal och använder förövrigt sådant som regressionsanalys och faktoranalys, men den kritik som reses från statistiker är ju att man inte kan fånga alla okända variabler och samband som kan påverka och att vad som är giltigt i en population inte är giltigt i en annan. Man konstaterar också att innan undersökningen måste man skapa en modell för att välja vad man vill undersöka. Det senare gäller också ”big data”. Det går inte att bara samla in stora mängder data och sedan försöka hitta mönster.

    Men hur ser det ut i verklighetens sociala system (organisation, uppgift, teknologi, människa). Man experimenterar ständigt! man bygger ut en ny leveranskedja, en fabrik, ett ämbetsverk, ett regelverk och så ser man om det fungerar och senare förändra man och ersätter. Av IT projekt (IT går ju igen överallt nuförtiden) så misslyckas minst en tredjedel ur denna synvinkel.

    Lönsamhetskrav eller kostnadskrav, yttre tryck (konkurrens eller krav på annat sätt) slår ständigt ut verksamhet.

    Allt som människor och system producerar har dock inte värde även om det är stora intäktskällor. Lisa Marklund eller Jonas Gardell tjänar multum, men jag tvivlar på att skapat någon större förändring för människors levnadsförhållanden.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Vi är ense, nu speciellt kring din text 19:46. Efter 50 yrkesaktiva år som iakttagare och ordarbetare känner jag en djup kronisk trötthet och aversion mot alla former av inbilsk elitistisk språkjonglering och verbalt självbedrägeri. Att överhuvudtaget kunna kommunicera väsentligheter av högre kvalitet ser jag som egentligen omöjligt. Sedan sörjer jag kanske mest över skolans och det akademiska utbildningsväsendets förfall. Det är därför jag minimerar mitt eget abstrakta snack och tänkande.

    Jag trivs bra med den ludna skocken primater centralt placerad i mitt tänkande. Utgående från deras logiska medvetandeutveckling och stapplande sociala samverkan försöker jag ibland kommunicera några aha-upplevelser med stöd av metaforer och annat bildspråk, som kan ge de abstrakta orden lite känsla och kött på benen. Men egentligen ser jag arbetet, praktiken och tillvarons handfasta problemlösningar och enkla samarbetsformer som den bästa vägen framåt både för skolan och för framtidens civilisationsbygge. Numera vilar jag helst i ordlöshet.

    Gillad av 1 person

   • M skriver:

    Tack för samtalet Sixten! Nu ska jag slå på TVn och låta mitt medvetande och omedvetande översköljas med amerikanska skådisar som låtsas de är poliser eller forensiska tekniker fast de är apor med kläder på. Kul att se på spelet när de vickar på provrör eller stint tittar i ett mikroskop eller skjuter med sina pistoler ungefär som de tror att det går till medan de förmedlar ett budskap om den stora världen….

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Tack själv! En del av kontentan blir att merparten av dagens mjukämnesakademiker också bildar ett självgott gäng av skådisar, fast de inte är medvetna om det. Parallellt är vi då dessutom tillbaka vid narcissismen, som enligt somliga har blivit en så vanlig personlighetsstörning att störningen kan betraktas som normal personlighet…

    Gilla

 25. Magnus Rosensparr skriver:

  Om vi vill ha tillbaka vårt gedigna gamla kära Sverige, måste vi först vända ryggen åt alla opportunistiska socialister (S), alla populistiska kommunister (V), alla världsfrånvända flummiga utopister (Mp) och alla nyliberala globalister (C). Sedan måste staten göras liten men mycket stark i sina få kärnverksamheter (ex. militär, civilförsvar, polis, domstolar, fängelseväsen, tull- och gränsskydd, räddningstjänst, beredskapslagring och självförsörjningsplanering, nationell storskalig sjuk- och hälsovård ((slopa landstingen)), natur- och landskapsvård), och slutligen måste vi återställa ett stort, starkt och livskraftigt civilsamhälle, som står självständigt och grundlagsfredat under beskydd av den lilla men militärt och polisiärt starka staten.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Här har vi agendan klar! Men eftersom majoriteten av de röstberättigade får sin lön och utkomst från skattemedel kommer ingen förändring att ske. De vill inte bli av med jobbet och kommer alltid att stödja det parti som är bäst på att pumpa skatt ur den närande minoriteten.

   Gillad av 1 person

 26. Christer L skriver:

  P E skriver, att mycket handlar …”om folk definierar sig själva som dugliga och kompetenta och i princip förmögna att lösa sina egna problem eller om de närmast betraktar sig som utsatta och offer”

  Folk definierar varandra. Man är på en mycket basal nivå beroende av hur man blir uppfattad. Under statens dominans försvinner individen. Det är väldigt skadligt, men är just vad som händer i förmodligen stor skala. Staten borde se till att lagar upprätthålls, men detta gör staten icke – istället är det oerhört viktigt för staten att rätta värdegrunden gäller på Facebook. Ty om vågorna svallar åt rätt håll på Facebook så vet folk vad man ska säga och skriva och vilket face man ska visa. Därför uppehåller sig Morgan Johansson mycket vid frågan om vad som sägs på Facebook. Som Trump tidigt visade, och utnyttjade, överflyglar företeelser som Twitter och Facebook de stora tunga media, TV och Radio och Tidningar. Bloggmedia är motkraften i dagens läge.

  Gilla

 27. Arthur skriver:

  Hur kan det finnas självförtroende och framåtanda när folket inget annat får höra från makten än att vi är värdelösa barbarer. Svenska gossar indoktrineras till mindervärdeskomplex redan i den obligatoriska förskolan.

  Gillad av 1 person

 28. Jan Andersson skriver:

  Något jag känner till är alla små wannabe-band som förr spelade på enkla inrättningar i småstäderna, eftersom jag själv höll på med det i ett par år. Under sextiotalet från kanske 1962 till 1967 formligen vällde det fram nyskapad musik och nya artister från England och USA varje månad. Intresset för denna musik skapade tusentals garageband i hela Sverige, men endast några få blev ”lyssningsbara” coverband som turnerade flitigt och sålde skivor.

  Det var inte svårt för ett garageband att få spelningar; i varje kommun fanns ett intresse av att sysselsätta ungdomar under viss diskret övervakning och kulturavdelningen upplät gärna Folkets Hus, skolaulor och hembygdsgårdar, och det kostade bara städningen och kanske ett och annat trasigt fönster. Garagebanden spelade nämligen gratis därför att de behövde den livsviktiga publikkontakten för att kunna utvecklas. Inträdesbiljetten kostade inget eller bara ett par kronor. Stämpel på handen endast om man var nykter.

  I min hemstad fanns en lördagskväll ofta fyra-fem band att välja på. Men från 1967 började allt backa tillbaka, för då arrangerades de första ”discokvällarna” med tredubbla ljudnivån och med de bästa världsartisterna på grammofon. De lokala banden hade inte mycket att sätta emot utom att höja ljudnivån men många försvann eftersom utrustningen som nu krävdes kostade alldeles för mycket. Och med diskoteken kom knarket, polisbevakningen och nattvandringarna.

  Det definitiva dråpslaget mot de levande lokalbanden och även diskoteken kom 1980 med MTV, för då behövde man inte ens gå hemifrån. Och föräldrarna tyckte att det var bra, för då kunde de curla sina barn ännu mer. Att barnen senare inte kände ett skit för sina hemstäder berodde nog mest på att de aldrig varit där.

  Gillad av 4 personer

 29. PK förstör landet skriver:

  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/2019/07/varfor-agerar-inte-regeringen-mot-den.html#comment-form
  I polisens rapport konstaterar de, att ett effektivt arbete för att motverka stöldligorna kräver ökad närvaro vid hamnar och gränspassager. Sverige har egentligen goda geografiska förutsättningar att komma till rätta med problemet. Allt stöldgods förs i princip ut genom en handfull hamnar eller över Öresundsbron. En kontinuerlig och strategisk övervakning av dessa utförselpunkter skulle öka upptäcktsrisken markant.
  När skall JÖK-regeringen vakna? Stöldligornas framfart och utförsel av stöldgods verkar inte vara något större problem för regeringen. Foliehatten undrar varför regeringen inte agerar? Att ge Tullverket större befogenheten kommer att kosta mer pengar och är det som är problemet? Istället för att ge tullen mer pengar, har man istället dragit ner på verksamheten. Foliehatten tror att det är ebb i statens kassakista, eftersom allt går till invandringen, där kostnaderna fullkomligt skenar!

  Gilla

 30. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför får POLITIKER ljuga ostraffat?
  https://www.svd.se/lognen-ar-en-naturlig-del-av-det-politiska-spelet
  ”Politik är en av de mest upphöjda verksamheter vi kan ägna oss åt även om mycket av den bygger på lögner”, den politiska filosofen Hannah Arendt!
  Varför får svenska medborgare inte försvara sina LIV, sin EGENDOM och RÄTTIGHETER?
  Varför bryter socialisterna gång på gång det så kallade SAMHÄLLSKONTRAKTET?
  Har media lika utbredda rättigheter att ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet?

  Gillad av 1 person

  • ericr45 skriver:

   Man ljuger för att man KAN!
   Man ljuger för att det fungerar!
   Man ljuger för att folket tror dig!
   Man ljuger för att det ger avsett resultat!
   Man ljuger för att man därmed kan behålla makten! (över folket)
   Man ljuger för at man därmed kan styra Folket i avsedd riktning!

   Var det nåt mer?

   Gillad av 4 personer

   • olle holmqvist skriver:

    Hitler blir ofta tillskriven > När du ljuger, ljuger då ordentligt. Då blir du trodd” ungefär- Nu var inte H. så obegåvad. Det skulle ju innebära en förklaring att ingen kunde veta vad av det han sa som var sant eller feL: Han utredde att han sett det hos andra talare; De som ljög värst och grövst tycktes bli de mest trodda.

    Gillad av 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   Ingeborg
   De flesta av oss som läser DGS känner nog stor sorg och förtvivlan för utvecklingen. Och vrede. Jag försöker kanalisera all upprördhet genom att läsa nya media och texterna här på DGS och ibland uttrycka min vrede på kommentarsfältet. Det hjälper mig att orka lägga sorgen åt sidan lite i vardagen och uppskatta och njuta av allt jag har och vill få fortsätta ha. Att ge upp eller vara tyst är inte ett alternativ.

   Gillad av 3 personer

  • kaphorn57 skriver:

   Nej, det är du inte…även jag känner så…och då är jag ändå ”bara:” efter mera än trettio år i landet en assimiletat tysk.
   Jag känner sorg och ett tilltagande vrede hur man med flit fördärvar min nya Heimat!

   Gillad av 2 personer

  • Erik2 skriver:

   Nej, du är inte ensam. Liksom dig känner jag varje dag en enorm förtvivlan över detta vansinne. Idag har jag läst twitterkommentarer på Åkessons gotlandstal. En sådan genuin oförfalskad aggressivitet. Det är som att Åkesson och SD ska Dödas. Det är känslan. Det är äkta hat som möter de som bara lite försiktigt försöker balansera upp det man ser som tokigheter och påpeka att det finns människor som far illa i landet idag. Så fruktansvärt nedbrytande. Kanske är det ett ljus i tunneln att man inte spar på krutet utan visar sitt riktiga ansikte, för alla att se?

   Gillad av 1 person

 31. Sixten Johansson skriver:

  Jag ska provocera lite, utgår från min egen läggning, för jag antar att andra har liknande drag. Med Patriks ord definierar jag mig som duglig och kompetent och i princip förmögen att lösa mina egna problem. De flesta av DGS skribenter och läsare gör väl sammalunda. Men jag tror inte att vi DGS-typer kan återskapa ett organiskt samhälle, för det handlar inte om att lösa egna problem, utan om att lösa kollektivets problem, livets mest svårlösta och kraftkrävande.

  Vilken ideologi eller vilket recept har kunnat skapa en storskalig, hållbar, fungerande och handlingskraftig gemenskap? Och i vår tid, när folk är utpräglade individualister, egoister, nånannanister eller ängsliga konformister?

  Dilemmat är att en duglig och kompetent individ kan lösa sina egna problem livet igenom, men om alla ägnar sig åt det finns inga dugliga och kompetenta som bryr sig om kollektivet. Då faller samhället sönder, i händerna på odugliga egoister, konformister och nånannanister.

  Det är skönt att som stark individualist bara behöva ha sig själv (och så småningom sin familj) i tankarna, kunna leva anonymt om man så vill, utanför jantelagar och tidsödande sociala engagemang. Men om alla gör så, vad händer då? Just det har väl skett i västvärlden? Kanske borde just de starka och dugliga ha offrat en del av sin frihet och sitt oberoende, accepterat att människan är en social varelse och att det är livsviktigt för flocken vilka som tar på sig ledarroller och får politiskt, medialt och akademiskt inflytande.

  Gillad av 2 personer

 32. Göran Holmström skriver:

  Ja vem ska återskapa landet?
  Det är min födelsedag idag, en rätt bra dag, har städat hela verkstaden och förberett för att flytta formelbilen till andra sidan av verkstaden, mc på ena sidan och racern på andra.
  Vad har det med att återskapa landet då?
  Jo jag tror det finns lite paralleller där, en sak det gäller att hålla ordning och separera sakerna,
  på det som kostar och det som genererar. I mitt fall en formelbil som jag egentligen inte har råd med, önskan att få känna vad formel 1 killarna upplever vart för stor, jag vill veta.
  Känslan hur det känns att ha 1,4 hästkrafter per kilo fordon, accet, G-krafterna och känslan av att få uppleva något som får stridsflygplan att verka tama, och lite fjolligt, ursäkta min o-ödmjuka inställning här. Men jag vill fan bli rädd på allvar,
  Och där finns parallellen, våra styrande vill förändra och forma, tyvärr så vet dom inte till vad
  eller varför. Där är den stora skillnaden, jag är totalt ärlig med min drivkraft och är ytterst medveten om priset på övningen, jag skiter i om jag överlever, jag vill känna och uppleva så mycket att det är allt som betyder något.
  våra politiker å andra sidan drivs av ett missnöje och en vilja att förändra, men där finns en stor skillnad. Dom vill sitta tryggt i båten och äta gott, och låta andra betala kalaset, utan risk för sitt eget välmående eller hälsa.
  Citerar Proximo från Gladiator här,”Gladiators i salute you”.
  Lite intressant trivia, Oliver Reed (Proximo) dog under inspelningen, han bröt arm med unga sjömän på en bar i Valetta och föll död ner, en Hjälte.
  Skål och grattis till dom få hjältar som finns kvar, jag vill platsa med!

  Gillad av 1 person

 33. Mikael Steinwall skriver:

  Tänker på Kina ibland, när jag tänker på Sverige. Finns en del gemensamma drag, som tex censuren på Internet. Google har vikit ner sig inför den Kinesiska regimen, precis som i Sverige. Dock, medierna arbetar utifrån olika premisser. I Sverige har journalisterna helt frivilligt valt att stryka regimen medhårs.
  I en diktatur kan det förekomma att polisen gör en anmälan mot en politiker eller att pensionärer riskerar böter eller fängelse om man uttrycker regimkritik på nätet. Det är också vanligt med angiveri och att människor förlorar sin anställning om man har ”fel” åsikter. I en diktatur har televisionen i uppdrag att fostra och vilseleda befolkningen.
  Men så långt har det väl ändå inte gått i Sverige!?

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Google SAMARBETAR med den kinesiska regeringen och har utvecklat deras Dragonflysystem. Eric Schmidt är köpt och helt i händerna på dem.

   Planen är att grundstenarna till NWO läggs i Kina, vilket Google är en aktiv del av liksom hela Silicon Valley.

   Det man ska minnas är att hela teknikutvecklingen i Silicon Valley baserar sig på teknikstöld från de verkliga uppfinnarna och därefter utvecklats av DARPA som är en CIA-gren.

   Gillad av 1 person

 34. olle holmqvist skriver:

  Sorg ? Ångest – inför den kalla värld som skall bliva mina barnbarns tillvaro. Att jag själv är död är föga tröst. Ständig vaksamhet, ständig misstänksamhet, så heter arvet efter oss.

  Gillad av 1 person

 35. lookslikeanangel skriver:

  Ofta tidigare när man läste tidningar i ”provinsen”
  det vill säga utanför Stockholm, blev åtminstone jag
  förvånad över hur intressanta kulturartiklarna var;
  t.ex. bokrecensioner. Oj, det här måste jag läsa!
  Vilken hög nivå….!

  Inte längre, man får hålla sig till någon mer högtstående
  publikation, typ ”Traktornytt”.

  Gilla

 36. Bror Irgens skriver:

  I min skolstad Västerås fanns på läroverket, Sveriges äldsta f ö, på 60-talet även en blåsorkester och staden var känd för sitt musikliv genom bl a Mariakören.
  På läroverket fanns även en teaterförening som satte upp föreställningar.
  Adjunkterna och lektorerna var bildade utanför sina specialområden. Man är tacksam över att ha fått uppleva den tiden.

  Gilla

 37. Jonas Nilsson skriver:

  Försök till svar på bloggens fråga:
  De lärare som undervisar oberoende av pk-listor, vare sig gamla eller nya, utan som tror att det finns erfarenhet/sanningar som våra unga behöver för att kunna ta ansvar och vilja vidareutveckla sig själva, sitt närområde och det som ännu kallas ”Sverige”.
  Naiviteten inför vad som är och har varit vår kultur/våra lokala varianter ligger nästan på samma nivå som den religiösa analfabetismen. Det mest förbjudna är att säga att vår kanon heter Astrid Lindgren.
  Enkel analys: gamla svenska socialdemokratin=fascism+kommunism. Idag återstår väl inte ens klassisk liberalism utan snarare anarkistisk nihilism med en oväntad solidaritetskänsla.
  Vi har vants av att ställa frågan: Vad tror vi på? Vad tycker vi är viktigt? Vad har vi lärt oss utantill som gör dagen och morgondagen värd att leva? Istället föreställs vi tänka rättighetsmässigt: Vilken rätt har jag / andra möjlighet till? (Utan tanke om att det egentligen skulle finnas någon naturlig rätt?)
  De lärare som enbart jagar barnen med nattsvarta bilder av morgondagen skapar inget mer än hot.
  För att återskapa något behövs en grund att stå på. Kunskapsgrunden bär åtminstone för denna tid.
  Sedan finns det större frågor än så. Evighetsfrågorna, kärlek, sanning, trofasthet, själ, har fått sätta ramen ända framåt 60-talet. Är de värda att samtala om pånytt? Är de omistliga för att tala om ett framtida Sverige?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.