Anders Leion: Norrbyskär, Norrbyn och Sverige

Anders Leion

I slutet på adertonhundratalet startade Mo och Domsjös VD Frans Kempe en såg på Norrbyskär. De första arbetarna överflyttades från verksamheter i närheten av Örnsköldsvik, men med tiden kom allt fler att rekryteras från Västerbotten. De ”gamla” arbetarna fick bostäder på själva skäret, medan de andra fick bo i Norrbyn, på fastlandet.

Min morfar och sedermera flera av mina morbröder arbetade på skäret men bodde i Norrbyn. De rodde till och från arbetet. När de kom hem på kvällen var de mycket trötta. Min mor och hennes yngre syster fick stå med tvättfat, varmt vatten och handdukar till tjänst för männen. Familjen hade sammanlagt 13 barn. En flicka i tvåårsåldern drunknade på midsommarafton, med finklänningen på. ”Hon låg och flöt som en blomma”, sade pappan, min morfar, när hon hade hittats.

De andra levde alla till hög ålder, också de tre som, trötta på Överhetsverige, tog sig till USA. När de stigit i land skickades de till fronten i Frankrike. Ett skäl att lämna Sverige var att de ville slippa den nyinförda värnplikten. Men viktigare var nog missnöjet med den tidens överhetssamhälle. Droppen för en av dem blev när han inte skulle få köpa biljett till järnvägen, därför att han inte hade tagit av sig mössan för mannen i luckan.

De levde ett enkelt, fattigt men ändå, förstod jag senare av samtalen mellan mina morbröder och mostrar, tämligen gott liv. De var mycket stolta över bröderna Nordahls framgångar på fotbollsplanen. Bröderna kom från det närbelägna Hörnefors.

Mamma berättade att hon visste vad hon skulle få för mat, när hon på hemväg från skolan såg hemmets skorsten. Rök det ur skorsten blev det stekt strömming, annars blev det bryteti (hårt bröd nedsmulat i filmjölk).

En gång följde skolfröken med mamma. Läraren försökte övertyga föräldrarna om att de skulle låta mamma läsa vidare. Det ville inte fadern.

De kallades för vägapila, därför att de kommit till Västerbotten från Värmland. (Och dit hade de generationer tidigare kommit från Vallonien).

Kanske var det därför de kunde behandlas nedlåtande. Mormor gick nästan en mil, förbi den närmast belägna affären, när hon skulle köpa mjölk. Hon vägrade att handla i butiken, därför att några av hennes barn blivit lurade av handlaren.

Jag föddes i Stockholm, sex veckor efter föräldrarnas flytt dit från Umeå. De flyttade därför att pappa inte kunde få något jobb. Han var svartlistad efter att ha startat en fackförening i hemstaden. Sedan arbetade han länge för ett företag i Nyköping. Ägaren var frireligiös och brydde sig inte om politik.

Jag tror att mina föräldrar fick ett ganska gott liv, även om min intelligenta mamma aldrig riktigt kunde försonas med att hon inte hade fått skapa sig en mer självständig tillvaro.

De var båda troende socialdemokrater. Det är nog det bästa uttrycket: troende. Såg du Mattias Karlssons pappa i TVx-dokumentären förstår du innebörden. Pappa och jag diskuterade alltid politik, ofta så hetsigt att mamma inte stod ut utan måste gå ut på stan. En gång slogs pappa och jag. Det var om invandringen. Han var mot och jag var för.

Hurdan var den socialdemokrati som de solidariserade sig med? Det var en framgångsrik rörelse som inte såg något slut på sin framgång. Den utformade därför sin politik för att ständigt kunna bredda sitt väljarunderlag. Det var en framgångsrik strategi. Stora delar av tjänstemännen lämnade borgerligheten för socialdemokratin. Dess kadrer bestod av tidigare praktiskt verksamma män och kvinnor – men också av framgångsrika akademiker. De ville verka för att alla skulle få plats i folkhemmet.

Jag är glad över att mina föräldrar sluppit se Socialdemokratins omdaning. När partiet inte längre trodde sig om att kunna återerövra tidigare årtiondens dominans, började dess ledare utforma en politik som åtminstone något skulle kunna bromsa den fortsatta nedgången. Kanske inspirerade av demokraterna i USA och Bobby Kennedys idé att omfatta många, genom att vända sig till alla minoriteter, har de gjort just det. Eller också är det bara deras gamla pragmatiska handlag som sett invandringens möjligheter: ”Här har vi en ständigt växande grupp som vi lätt kan göra beroende av oss, utan att avslöja våra avsikter!”

Jag tror att det är denna idé som fått kommunalpolitiker att blunda för kostnadsökningen och istället se det växande väljarunderlagets möjligheter, när de accepterat att ta emot allt fler invandrare. Hur skall man annars kunna förklara en politik som driver Malmö mot en allt mer sannolik bankrutt – trots skatteutjämningen? Hur skall man kunna förklara underlåtenheten att ingripa mot den växande anti-semitismen? Hur skall man annars kunna förstå den partiledning som angriper ett annat parti för att vara rasistiskt, samtidigt som den underlåter att ingripa mot allt fler anti-judiska yttringar i den egna rörelsen?

Man talar ibland om återtågets hjältar. Stordåd utförs inte bara av segrarna utan också av förlorarna. Det finns många sådana, men de glöms ofta bort, därför att segrarna skriver historien. I bland kan i alla fall en författare finna en minnesvärd formulering för eftervärlden: ”Den store grannen vann, men det lilla Finland kom in som god tvåa!”

Vem kan bli det socialdemokratiska återtågets hjälte? Han blir nog svår att hitta. Ännu tror sig socialdemokratin om att kunna förbli det ledande partiet, framför alla andra. Ingen har vågat formulera någon mer realistisk strategi. Det är skada – för partiet men framförallt för landet. Partiledningen är villig att kasta i stort sett allt den kan få tag i överbord för att hålla sin orealistiska strategi flytande ännu någon tid. Men ju längre färden kan fortgå på detta sätt, desto fullständigare blir katastrofen när skeppsbrottet slutligen blir oundvikligt.

23 reaktioner på ”Anders Leion: Norrbyskär, Norrbyn och Sverige

 1. JL skriver:

  “Vem kan bli det socialdemokratiska återtågets hjälte? ”

  Kommer. Aldrig. Ske.

  Allteftersom de tidigare trogna kärnväljarna trillar av pinn (eller vaknar upp ur dvalan) återstår endast mest importerat valboskap och lite hjärntvättad storstadsmedelklass.

  Sossarnas enda riktiga hopp är import-kategorin blir tillräckligt stor. Av döma av fortsatt katastrofal invandringspolitik kan de dock känna hopp. Gissningsvis blir de på vägen tvungna att bli avsevärt mer islam-apologetiska. Spännande framtid.

  ”tronar på minnen från fornstora dar” kommer bli mer sant än någonsin.

  Hejdå Sverige

  Gillad av 3 personer

  • Svenge skriver:

   Var det inte en borgare (Reinfeldt. kanske Bildt) som öppnade alla hjärtan till att föredra kaos i kommunekonomierna. Magdalena tycks förstå vad som behövs göras. Sossar som ännu är kvar hänger med av gammal hävd. Även i dag lämnar borgarna (C) och (L) stöd till de senare. Är borgarna att lita på? Vem är den ”Trump” som kväser SVäMP CLoriderna innan statsbankrutt?

   Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Svaret på dina frågor är att det hela tiden varit tillbedjan av döden, av stillandet, av slutandet, av upphörandet som ligger bakom socialismen. Ingen har tänkt: det skall bli så här eller så där. Det var alltid implicit, underförstått, antaget. Man har tänkt: ”det skall INTE bli så här, det får INTE vara så här. Minsta lilla motgång, en handlare som lurar barnen, bemöts med passiv aggression och en vision om die Endlösung. Inte med uppfostran av barnen att inte låta sig luras. Allt elände har setts som Satans bockfot. Och eftersom detta dumdryga förhållningssätt leder till mer elände är det en självförstärkande process som inte stannar förrän alla pengar, all kraft, all tro är slut. Därför är det en dödskulr.

  Gillad av 5 personer

 3. lenam skriver:

  Skeppsbrottet kommer kanske när de så kallade rika kommunernas invånare tröttnar. De sk rika kanske inte är så många som vi tror. Kanske köper de en bostad utomlands och skriver sig där.Kanske är det en förklaring till att Danderyds kommun går back. En gissning bara. Kanske inte de rika kommunerna finns längre att stötta upp de kommuner som inte har råd att höja skatten och inte heller har råd att bekosta välfärden.

  Gillad av 3 personer

 4. Östrahult skriver:

  Att sossarna fortfarande dominerar beror till viss del på att de på ett korrupt sätt fortfarande har grepp om stora delar av statsapparaten. Därutöver finns det starka ekonomiska intressen som också vill ha det så här. Det finns två sätt att komma åt sossarna, genom väljarna och genom att någon på allvar börjar granska den omfattande korruptionen.

  Gillad av 6 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Men så sluta rösta på dem då? Sluta stöd deras föreningar, tidskrifter och andra delar av den fascistiska socialdemokratiska maskinen. Säg åt dina släktingar, grannar ,arbetskamrater, folk i byalag och jaktlag hur det är. Förklara och folkbilda. Sluta betala skatt till dem så mycket du kan.

  Sluta vara snäll och foglig och lydig; socialdemokraterna som parti, organisation och kollektiv vill dig, dina barn, din släkt och resten av ditt folk enkom illa.

  Gör motstånd varje dag; insändare, fikabordsdebatt, när du slänger käft med folk, och så vidare. Ta varje tillfälle i akt att framföra befogad kritik och baka i denna in guldkorn om de olika brott socialdemokratierna begått, eller hur totalt partiet är staten.

  Okej? Okej. Jag vet att de flesta norrlänningar lever i någon slags sossekoma som om det vore 1955, men samma partis politik de brukar gnöla om är det parti de fortfarande röstar på. Då får man f*n ta och vara karl, och antingen lojalt sluta upp i socialdemokraternas led eller kliva åt sidan och visa ‘det fula fingret’ åt rörelsen.

  Vad tror du egentligen de sociala kontrollmekanismerna på landet är till för? Att se till att ingen framgångsrikt kan avvika.

  Våga avvika, med framgång, så sätter du rågången för det nya normala.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

 6. Axel skriver:

  Har Sossarna konsulter i Venezuela för att förstå äkta socialism, för att därefter implementera den fullständigt i Sverige. Blir det förenligt med Koranens maktställning i Sverige??

  Gillad av 2 personer

 7. Jari Norvanto skriver:

  Som Christopher Lasch (The Revolt of the Elites and the Betrayal of Democracy) skrev, socialism är INTE ‘wave of the future’. Han trodde inte heller på att ‘liberal institutions’ var en fungerande demokratis garant, snarare karaktären hos medborgarna.

  Lasch skrev för ca 30 år sen om den tjattrande politikerklassen som så väl stämmer in på situationen i Sverige, och västerlandet, idag. Han utgick från en djup förståelse av USA:s historia, fram till 1990-talets början. Den förmenta debatten bestod mer i stämplandet av politiska rivaler som fascister istället för att pröva deras argument.

  ”For those who cherish the ideal of the open mind (even if it turns out to be an empty mind), this talk of heroes, exploits, glory, and disgrace is automatically suspect – frightening, in fact. The call for models of heroism ‘common to all’ seems to threaten the pluralism of ethical commitments that democracy is obliged to protect.”

  Gillad av 1 person

 8. Min strand skriver:

  Så klart, socialdemokratin har alltid varit anti-krist. Kommunismen var det inte för den var tvungen att använda våld och avslöjade sig därmed från början, djävulen är smartare än så. Kärnan i socialdemokratin är att uppmuntra svagheten och skapa människor beroende av staten, det har alltid varit så, vi börjar helt enkelt bara komma till vägs ände, man har funnit jordens värsta människor och hela staten verkar för att också IS skall komma till Sverige, hade något värre än IS funnits så hade socialdemokratin jagat dessa, det sker säkerligen medan vi skriver detta.

  Kommungubbar och kärringar som ser ökande skatteintäkter som egna ökade inkomster och jobbmöjligheter är ju en ren självklarhet, de kör så länge de kan och de sjuka svenskarna fortsätter att rösta på dem.

  Gillad av 4 personer

  • p kohlin skriver:

   ” uppmuntra svagheten och skapa människor beroende av staten”: socialismens idé från början var/är att beskatta folket så hårt att de blir beroende av bidrag, en närmast genial idé. Ovanpå det krävs ett socialt kollektivt förtryck så att folk inte börjar agera självständigt. Folket lider av detta än idag omedvetet/medvetet inom hela sjuklöverkomplexet.

   Gillad av 2 personer

 9. Min strand skriver:

  Det jag nu är övertygad om är att det krävs att kristendomen återupprättas i en form där den kan motverka tidens strömningar. Jag funderar på detta men har inte läst nog, kristendomen kan vara något annat. Många avfärdar nog detta för de har levt ett liv utan Gud, men det kommer ju andra generationer. Kristendomen utan socialism är allt som behövs för att stärka folk och att identifiera fienden och förrädarna som man gjort förr.

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Nej, så lätt blir vi inte av med parasiterna.
   Varje maktcentra blir korrupt, så även religiösa.
   Det ligger i människans natur att missbruka makt.
   Det handlar om att förhindra maktcentra, att diversifiera makten, maktdelning, decentralisering.
   Den ineffektivitet som följer av decentralisering är det pris vi måste betala för att få ett mindre korrupt samhälle, ett pris jag anser lågt jämfört med kostnaden för den systematiska korruption vi nu lever i.
   Tyvärr ser jag ingen genomförbar väg mot ett mindre korrupt samhälle då korruption är självgenererande, ett lokalt minima i samhällsekvationen.
   Endast en återstart kan knuffa utvecklingen ur det minima vi nu befinner oss i.
   Så snurrar livets hjul vidare, framgång föder korruption som leder till stagnation och förödelse som driver bort parasiterna och lämnar återuppbyggnaden till de strävsamma.

   Gilla

 10. Christer L skriver:

  Den politiska vänstern har en fundamental inkrökthet, protesten för protestens skull, för den politiska identitetens skull. Den framåtriktade radikalism, som är vad vänstern har utöver protest, visar sig gång efter annan inte fungera. Men då bygger man vidare på samma tema genom att glida åt sidan, förneka historien och öka radikalismen. Så nu riktas protesten och de radikala botmedlen emot såväl den mänskliga naturen som den klimatologiska orsaksgrunden. Och efter valet i höstas föddes följdriktigt en JÖK i det gökbo som är svensk politik. Så länge vi har en gällande lag om demokrati finns en chans.

  Morgan J försöker omintetgöra demokratin i demokratins namn. Det bör inte vara regeringen som stiftar lagar (f.n. via en lydig riksdag enligt en efter valet träffad överenskommelse tvärs emot vad som framfördes inför valet). Avskaffa istället hela detta allt dominerande odemokratiska oskick med regeringspropositioner. Riksdagen ska vara lagstiftaren, regeringen verkställaren.

  Gillad av 1 person

 11. M skriver:

  Den socialdemokrati du beskriver är den enda motkraften mot nyliberalismen, som behärskar de borgerliga partierna. SD tycks i grunden vara ett socialdemokratiskt parti! Och för att vända den svenska skutan behövs ett socialdemokratisk parti som gör en vettig analys och reformeras mot den pragmatiska väg där man slog vakt om samhället och dess medborgare och som anpassar sig till att verkligheten förändrats från den tid då arbetare stod med mössan i hand och den enda tillförlitliga förkämpen var socialdemokratin. Från 70-talet har arbetarrörelsen behärskats av parti broilers med hybris.

  Gilla

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  Vår svenska ekonomi kommer att störta sossarna från tronen inom en inte alltför avlägsen tid. Svaret finns i frågan som ställs av Lars Åberg i Framtidsstaden; ”Vad händer när hela Sverige blir som Malmö?” Det blir statsbankrutten som avslutar epoken.

  Gillad av 2 personer

 13. Magnus Ström skriver:

  Sosseafskummen hafva ju valt att till partisymbol hafva en blaffa, som ser ut som en t u r b a n. Deraf kan man taga tydor; hvad det är för djefla parti, för hvilka det är till, och hvartåt dess politik syftar, är tydligt. Turbanpartiet. Låtom oss kalla det så. Och asen kalla sin rörelse ”Framtidspartiet” och låta valreklamen skrika ut ”Ett tryggare Sverige”… De påstå alltså, att deras muhammedaniseringspolitik och afrikasienfieringspolitik med alla sprängningar, skjutningar, våldtäkter, snabbväg mot ekonomiskt kollaps i alla kommuner och i staten och så vidare, och all vänsterkorruptionen i ALLA myngigheter och så vidare, hafva gjort och komma göra Sverige TRYGGARE… Vänsterister hafva ingen skam, språkskändare och lögnare äro de.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.