Jan-Olof Sandgren: Ett jätteproblem på 90-talet

Jan-Olof Sandgren

En gång tillhörde jag det sovande folket. Perioden varade ungefär mellan 1990 och 2010 med en glidande övergång för själva insomningsfasen och uppvakningsfasen. Under sådär 20 år hade jag fullt förtroende för våra politiker. Jag utgick från att kommunfullmäktige klubbade de beslut som behövde klubbas, att Aktuellt och Göteborgsposten gav en riktig bild av vad som hände utanför lägenheten, att tjänstemän på alla nivåer skötte sina sysslor och att skolan lärde barnen det dom behövde veta. Om det hände något exceptionellt som jag borde engagera mig i – som att delar av regeringen blivit utbytta mot Aliens, eller att Sverige överlämnats åt främmande makt – utgick jag från att någon skulle informera mig.

På 70- och 80-talet hade jag däremot en dragning åt Miljörörelsen. Är man 20 år och det minsta konspiratoriskt lagd fanns där mycket att hämta. Antikärnkraftsrörelsen påminde lite om dagens klimatrörelse, känsloläget var högt och det vetenskapliga underlaget inte alltid så grundmurat som vi inbillade oss, men det fanns en viktig skillnad. Man kunde med viss fog tala om gräsrotsrörelse. Även om vi inte representerade hela folket (eller ens särskilt många) riktade vi oss uppåt mot makthavarna. Idag går miljöaktivismen åt motsatt håll, från toppen mot folket.

Jag var också involverad i anti-apartheidrörelsen och producerade ett mycket politiskt korrekt seriealbum tillsammans med Afrikagrupperna. Kampen mot det vita Sydafrika hade varit en svensk paradgren sedan 60-talet, men luften gick ur lite grand när apartheid försvann och det visade sig att svarta människor inte var ett dugg bättre på att bygga rättvisa, trygga humanistiska samhällen.

En tredje sak som föregick mitt politiska insomnande var östblockets fall. Jag hade växt upp på rätt sida om Järnridån, men som många andra i min generation upplevt kalla kriget som en ständig påminnelse att inte slappna av. Plötsligt en dag var hotet borta. Visserligen bråkade man på Balkan, men vi skickade Carl Bildt för att städa upp (så det var antagligen bara en tidsfråga innan muslimer och serber skulle börja krama varandra). Själv åkte jag till Berlin för att hinna få en skymt av Berlinmuren, men inte en stenbit fanns kvar. Från TV-tornet på Berlin Alexanderplatz var det till och med svårt att urskilja exakt var gränsen hade gått.

Även antikärnkraftsrörelsen slutade lite oväntat. Visserligen fick vi några kärnkraftverk på halsen, men det där omänskliga, totalitära kärnkraftssamhället som alla hade varnat för, ville inte infinna sig. Landets alla kaffebryggare puttrade på, men med hjälp av kärnenergi istället för något annat. De totalitära tendenserna lät vänta på sig – tills de skulle dyka upp tjugo år senare, men då från ett helt annat håll.

Att jag och många andra somnade in runt 1990 kan ha att göra med att våra politiska modeller varit så usla på att förutspå utvecklingen. Antingen var vi dåligt informerade, eller också var det omöjligt att säga något om framtiden. Det mesta verkade ju lösa sig i alla fall, så varför skrika sig hes i demonstrationstågen? Den som inte kände sig lockad av Ny Demokrati eller Schyman-feminismen, gjorde som Candide i Voltaires berömda roman: började odla sin trädgård.

Jag kommer ihåg ett politiskt möte under 90-talet där allmänheten bjudits in för att träffa sina lokala politiker. En fråga som ventilerades var vad man skulle göra ifall man köpte ett äpple på Avenyn och rörde sig i riktning mot Skandinavium, en sträcka på ungefär 400 meter. Under denna promenad passerade man inte en enda kommunal papperskorg. Miljöpartiets representant Jochen Schützdeller nickade allvarligt och sa, utan tillstymmelse till ironi:
”Ja, det är ett jätteproblem”.

41 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Ett jätteproblem på 90-talet

 1. Tomas skriver:

  Skillnaden mot idag är väl frågan ifall man skulle få ha kvar sitt äpple eller ens oskadd nå Skandinavium. Dagens generation är utsatt för ”kokande av grodan” syndromet. Nu hetsar den ännu mer extrema delen av sossarna med ”ekonomen” Suhonen i spetsen för att vi ska börja låna pengar för att betala galenskaperna. Finns det ingen ände på idiotin?

  Gillad av 8 personer

  • Pellinder skriver:

   Intressant (?!) läsning i ”Journalisten”:

   ”Under ett intensivt seminarium i Almedalen framfördes önskemål om en opartisk svartlistning av medier som producerar desinformation, tillsammans med en kvalitetsmärkning av pålitiliga medier. Förslaget mötte starkt motstånd.
   Patrik Oksanen, ledarredaktör på Hudiksvalls Tidning, förordade under seminariet ”Kan nyheter Svanenmärkas?” i Almedalen införandet av ett system för opartisk klassificering desinformation och propaganda.

   Flera av panelisterna ansåg att förslaget var värt att diskutera, däribland Björn Appelgren från Internetstiftelsen, som dock pekade på att allmänhetens förtroende för Facebook är mycket lågt jämfört med förtroendet för traditionella medier, och att problemet kanske därför inte är så stort; samt Niklas Cserhalmi direktör på Arbetets museum som driver ett ”demokratilabb” om källkritik och desinformation som turnerar på svenska bibliotek.

   – Vad är nästa steg i journalistikens professionalisering? Det finns metoder för att skilja journalistik från propaganda, och det finns inom andra yrkeskårer oberoende system för licensiering. Varför inte inom journalistiken? Det är fullt möjligt, sade Patrik Oksanen.”

   Läs vidare här:

   ”https://www.journalisten.se/nyheter/inratta-ett-varningssystem-desinformation

   Gilla

 2. Tritonen skriver:

  Jag har gjort samma erfarenheter. Mitt uppvaknande kom när Fredrik Reinfeldt anammade miljöpartiets verklighetsfrämmande migrationspolitik i sitt hat mot SD.
  Det ser jag som det stora sveket i svensk politik.

  Gillad av 6 personer

 3. A skriver:

  Att det mesta tycktes lösa sig Jan-Olof, det är kulturens förtjänst. Den SVENSKA kulturen. Det är den som får saker att fungera. Motsatsen är maktetablissemanget, som gör allt för att utplåna denna kultur. Men efter som jag tror på tvärtomet, så betyder utplåna i praktiken stärka. Se på oss själva, vi blir inte svagare, vi blir starkare. Vår kulturs värde ökar. 🙂 Utmärkt skulle Mao sagt.

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Bra att så många som sov under långa tider äntligen vaknar upp. För egen del uppfattade jag det som inte särskilt svårt att se redan när Palme avskaffade studentexamen att 68-vänsterns framfart skulle bli förödande om den inte stoppades. Men svenskar i gemen är världens mest aningslösa, historielösa och godtrogna människor som saknar förmåga att bedöma vilka konskevenser beslut kan få i framtiden. Även om enskilda individer ofta är högt utbildade och kunniga så när beslut skall fattas i grupp så baseras beslut på den minsta gemensamma nämnaren vilket innebär att den dummaste fäller avgörandet.

  Ett exempel är att inte en enda ledamot i den gamla tvåkammarriksdagen insåg före beslutet att man inte kan ha en enkammarriksdag med ett jämnt antal riksdagsledamöter. Ett annat exempel är att studentexamen firas fortfarande trots att en regering under Olof Palme avskaffade den redan för ett halvt sekel sedan. Ett tredje exempel är att riksdagen kan besluta om nya bidrag och förmåner utan att samtidigt tänka ut på vilka sätt dessa kan användas av kriminella för att fuska till sig skattebetalarnas pengar. Lagen om personlig assistans kostar därför nu närmare 30 miljarder kr/år istället för beräknade 4 miljarder kr/år när beslutet togs. Statsmakterna prioriterar alltid bidragstagare, även kriminella sådana, framför skattebetalarna. Att fuska med att betala in till statskassan ger alltid lägre straff än att stjäla ur den.

  Gillad av 4 personer

   • Göran Fredriksson skriver:

    CSABA43 har nog rätt i att jag överskattat vad Westerbergs reform beräknades kosta när den infördes. Tack för upplysningen.

    Än viktigare är dock att jag skrev fel även i sista meningen som skall vara Att fuska med att betala in till statskassan ger alltid högre straff än att stjäla ur den.

    Gillad av 1 person

 5. Aha skriver:

  I femtonårsåldern var mitt samhällsintresse utvecklat och har hållit i sig sedan dess. Några dragningar åt miljörörelse och -68 rörelsen var aldrig aktuellt. Jag delar nog den bakgrunden med många, inte minst med alla dessa stabila gråsossar. Miljörörelsen och -68 rörelsen var långt ifrån några majoritetsföreteelser. Det ska man ha i åtanke.

  Sandgren och andra renegater från PK-ismen är intressanta då de talar utifrån sina erfarenheter. De borde tala mer.

  Gillad av 2 personer

 6. Från A till Ö skriver:

  Länge gällde A. Nu gäller B – som i baksmälla, bakrus, bakfylla och blykeps. Och längre bort hittar vi ågren. Visst går man med ständig huvudvärk numera. En nyvunnen politisk sådan.

  Gillad av 1 person

 7. Min strand skriver:

  Det jag lägger märke till är hur olika våra banor varit, Sandgrens har ju från början varit aktivist, det tror jag är den fundamentala skillnaden mellan konservativa och vänster, i synnerhet de konservativa som saknar kristendom, de kan inte förmedla något patos. Alla de saker som Sandgren engagerade sig lät sig målas i ett svart-vitt ljus, så att man kunde välja den goda sidan, men det är inte det viktiga, utan det viktiga är,att vara MOT något, något man kan sätts i en låda och hata. Att vara god är istället att vara ödmjuk, därför så kan vänstern aldrig vara god, utan resultatet blir alltid att man är MOT något, och inte tar ansvar för de små detaljerade stegen som måste tas imorgon, som arbetande och bra människor måste ta varenda dag. Vänstern tar inte ansvar för något konkret, inte för oförutsedda konsekvenser utan fokuserar ALLTID på någon perfekt utopi i framtiden som inte närmre behöver beskrivas, exempelvis hur svindyra höghastighetståg utan underlag kan motiveras, eller hur fria västerlänningar och kristna skall leva sida vid sida med totalitära och våldsamma kulturer. Det enda vänsten gör här och nu det är att fokusera på sitt hat, man hatar rasister (vad det nu är) och klimatförnekare (vad det nu är) och islamofober (vad det nu är). Hat ger kraft och motivation, det var hatet som drev kampen mot apartheid, det är hatet mot svenskarna och oliktänkande som driver massinvandringen, det var hat mot västerlandet och teknisk utvekling som drev motståndet mot kärnkraft. Detta är de konservativas handikapp, eftersom de inte vädjar till hatet så är det som att vänster alltid kan slå ut från damtee, konservativa måste spela hela banan, och ta med sanning och rätt i beräkningen. Så vi har allt mer fått en samhällsutveckling där vänstern styr (jag räknar här så klart in M och KD) men det blir som ett dataspel som Forza där bilen har för stark motor, man flyger iväg i en riktning och så säger det bang, sen är det full gas igen så säger det bang i ett annat träd, men inte för en sekund släpper vänstern ratten, utan man har siktet på sin utopi, träd och hus ivägen, ja det är bara rasister och nazister som talar om det.

  Detta är vad jag menar när jag skriver de vill ha det så här, vänstern styr men tar inte ansvar för vilka som blir påkörda, de har minsann större mål för ögonen, de som inte lägger ansvaret för de överkörda vid vänsterns och etablissemangets fötter de är helt enkelt medsjuka, en medsjuka som kommer sig avsaknad av korrekt förståelse av våra egna kulturella sanningar, som är konservativa, formade av verkligheten och nedtecknade i kristendomen och den vetenskapliga metoden. Innan vi lägger ansvaret för samhällsutvecklingen vid etablissemangets fötter kommer vi inte vidare. De VILL ha det så här. De kör in i träd efter träd, kör över människa efter människa, och fortsätter ändå. Jag menar, VISSTE inte Sandgren att han inget visste om kärnkraft och energi? Visste han inte hur det såg ut i ALLA andra afrikanska länder, våldtäkter och våld och kaos, Sydafrika var det enda välordnade landet och att vita nu mördas med ANCs hjälp var ju hela tiden självklart, sydafrikanerna var inte kristna, många var Zulus, en krigarkult. Förstår man inte varifrån ens egna tankar och uppförande kommer ifrån så förstår man inte andra heller.

  Så Sandgren, Bitte och andra gör gällande att de inte längre sover, jag är inte säker, de är fortfarande aktivister, och de pekar hela tiden på det som de ogillar eller till och med hatar, sådant som är en konsekvens av deras egna åsikter, men vad vill de göra? Vad är nästa steg? Vad är slutmålet?

  Gillad av 8 personer

   • Ms skriver:

    Läs Östaman om hur liberalismen och socialismen sammanfaller. Inte hör man Lööf propagera för att skatten skall sättas ner med 50%, på något sätt måste den gyllene gåsen fås att lägga ägg, men det väsentliga är ofriheten, totalitarismen, att de på toppen vet bäst. Ingen hatar som Annie.

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Den hittills bästa analysen av vad vänstern egentligen står för och varför det är omöjligt att föra en diskussion med vänsterpersoner.

   Jag skulle till vilja lägga att de inte heller är förmögna att betrakta sin politiske motståndare som jämbördig eftersom de betraktar denne som svag eftersom han inte hatar SIN kombattant.

   Under min studenttid på 60-talet var jag aktiv i politiken på högerkanten. Det jag förundrades över då och aldrig riktigt förstod var hur verkligt detta hat var. Eftersom jag ändå hade en välvillig inställning och trodde att det faktiskt skulle gå att föra resonemang (flera av dem bodde i min studentkorridor och jag trodde uppriktigt att de var mina vänner trots olika inriktningar) skyllde jag mer deras inriktning på att de inte visste hur man kunde ha trevligt, när de satt i sina haschångor och otvättade kläder.

   I verkligheten föraktar de ”borgarna” och deras fina manér och vill inget hellre än att bli av med dem. Därför skyr de inga medel. Det gör vi. Därför är det som det är.

   Vi måste sätta hårt mot hårt. Visa att vi inte ger vika för deras metoder. Sluta med att försöka övertyga dem om våra idéer. Det går inte. Vi måste bara visa dem att vi inte är rädda. Då viker de ner sig.

   Gillad av 2 personer

 8. olle holmqvist skriver:

  Ja vi upplever ett ideologiskt paradigmskifte – från förnuft till känsla. Småbarnslik flyter i gränsvattnen,
  en 16 åring inspirerar världens politiker. Alla får veta. Jag blev vuxen med Ohlin och Erlander. Deras vilja var att argumentera logiskt. Folkpartiet ville – frihet . var och en skulle få välja, t ex endera som 20-åring själv spara till pension på ålderns höst, eller festa upp pengarna – det var var och ens eget val. (S)tatsbärande partiet talade om det (S)tarka (S)amhället med höga (S)katter. En del av oss är helt enkelt inte kloka nog att spara av egen vilja. Staten ska spara åt dem av deras egen lön, Likaså sjukvården, Inte bara till dem som är kloka nog att själva försäkra sig – som i USA.. Klokt tycker jag. Om denna tydliga ideologiska olikhet kunde argumenteras.

  Var går den ideologiska gränsen idag ?
  https://images.svd.se/v2/images/d0ab53bd-2490-4c4e-b3d8-18f160caeb75?fit=crop&h=490&q=80&upscale=true&w=980&s=46757b7bc37aeb929f9e0cde940d840d7886deee

  Sedan kom Palme, internationell solidaritet och det multikulturella 1975…Utrikesministern mördades av en stackars vilseförd invandrarpojke för 16 år sedan. En ung tjej kommenterade: ”På NK kan man inte sno en BH utan att bli tagen direkt, men man kan mörda en utrikesminister…

  Gillad av 1 person

 9. NETTANN skriver:

  En sådan här historiebeskrivning förklarar varför det mesta har gått åt skogen.

  Att lydigt följa strömmen och det som basuneras ut uppifrån. Ängsligt söka sig till de högst gapande grupperingarna. Att sova sig igenom sitt liv.

  Aldrig ifrågasätta det som så självklart tutas i menigheten. Och lojalt och energiskt försöka trycka i andra de där rätta uppfattningarna.

  Och när slutligen allt är övertydligt uppenbart så passar det att vända på klacken och förklara att nu förstår jag och tänker rätt – igen.

  Det är ni som har gjort att allt har blivit så här. Och ni finns i mängder. Överallt och hela tiden.

  Och ni tycks glatt kunna se er i spegeln varje morgon.

  Gillad av 6 personer

  • Min strand skriver:

   Precis, väl formulerat. Det är det som stör mig, åter så står de utan skam främst i ledet och tror att de har rätt idé om allt, men aldrig att de tar ansvar för någon åtgärd som kommer att göra folk illa, även oskyldiga, vilket är det som krävs nu för att rätta upp konsekvenserna av detta vänsterstyre, de är fortfarande för allt bra, och mot allt dåligt.

   Gillad av 3 personer

 10. PK förstör landet skriver:

  Gissningsvis kommer vi se hur missnöjet och bitterheten över de svenska sjuklöverpolitikerna fortsätter att växa i en allt snabbare takt framöver, speciellt när staten allt mer går in för att sila mygg och svälja kameler.

  Underskatta inte hur rosenrasande folk faktiskt kan bli av ett litet rökförbud här eller en liten plastpåseskatt där, om grundläggande samhällsfunktioner inte längre fungerar. Att flyktingar och asylsökande kan döda, hota, råna misshandla, plundra och våldta utan att straffas, för att ”deras rättigheter som flyktingar måste skyddas till varje pris”, medans etniska svenskar kläms åt allt hårdare

  Att staten inte längre förmår att skydda sitt eget folk..Den ilska som riskerar att släppas lös på sikt är verkligen inte att leka med….

  Gillad av 4 personer

 11. Östanskog skriver:

  Tack Jan-Olof. – Jag opponerar dock emot att du (och jag och några andra) var sovande, som du skrev. Vi var lika vakna då som nu.

  Jan-Olof är skribenten här på DGS som jag kan relatera med. Ändå blev jag – en hetero med Runebergianska uppfostran – besviken när han tog upp det sexuella, som om att vara en mjuk kille med djupa tankar och sinne för det österländska skulle vara bara för ”er”. – I alla fall har ”vi” Katerina här!

  Angered var det väl? På sjuttio- och åttiotalet var det vi SVERIGEFINNAR som var ett stort problem i Angered. Lokala politiker sändes till Skolöverstyrelsens konferenser för att berätta om detta. Those were the days . . .

  Gillad av 1 person

 12. Erik2 skriver:

  Jag har på sätt och vis också varit sovande. Men jag känner mig lurad. Från 1990 till 2011 trodde jag verkligen fortfarande att våra politiker försökte göra saker bättre för mig, för oss. Men något är fel, det är min bild idag. Jag är hatad och utnyttjad och jag förstår fortfarande inte varför jag ska ersättas av andra. Det är många parallella skeenden som format dagens rike. T ex pratar vi ofta om Palmeeran och hur staten växt över alla breddar och tagit över våra pengar och våra liv. Samtidigt har vi på något sätt glömt den politiker som har varit den absolut mest lyckade och strategiska under hela efterkrigstiden, jag pratar om Gösta Bohman. Det han gjorde med sitt Allemansspar och Allemansfond var att öppna för ett friare samhälle för enskilda personer. Han har under den totalitära ytan lagt strukturer som enskilda personer haft enorm glädje av. Den strategiska betydelsen av hans verkan som ekonomiminister har vi inte ens börjat skrapa på ytan av vad gäller förståelse och analys. Det är hans beslut som vi lever av idag. Det han gjorde bäddade för att de delar av ekonomin som ännu fingerar kunde vitaliseras gjorde så. Minns också hans avslutande linjedebattartikel i SvD om liberalismen som framtidens ideologi. Han såg vad som hände och gjorde enormt mycket bra för enskilda människor från en svår position. Minns vad hatade M och Bohman var under 1970-talet. Det var nog i klass med dagens SD hat fast utan fysiska övergrepp och störande av mötesfriheten och mobbingen och utfrysningen i ”public service”.

  Gillad av 5 personer

 13. Patria Amissa skriver:

  Bra beskrivet. Sådana mer eller mindre långa sömn- och förvillelse perioder har väl de flesta haft. Inte förmår man att alltid vara politiskt klarsynt i en komplex värld. Men idag är samhällsproblemen så stora och uppenbara att man verkligen måste anstränga sig hårt för att inte se dem (men väldigt många lyckas ju med det också).

  Under den pågående Jämmerdalsveckan blommar ett koncentrat av politisk propaganda ut för mer av sådan politik som lett fram till Sveriges problem. När man tvingar sig att lyssna knackar pessimismen hårt på dörren hos oss efterblivna bondlurkar, alltså vi red necks/white trash/black trash/yellow and pink trash?/deplorables, med andra ord kroppsarbetande eller akademiskt skolade knegare som endast vill leva i fred och göra rätt för sig/kristna/landsbygdsbor/invandrare från Saarijärvis moar och andra fredliga trakter/subtilt men effektivt och uthålligt torterade åldringar på svenska äldreboenden m.fl., m.fl.

  Som så många gånger förr, alltsedan begynnelsen av 68-rörelsen och dess exponentiella utveckling i Sverige, stiger ångesten hos en red neck som jag själv, ungefär som saven i en björk under våren, så fort en svensk politiker (med ytterst få undantag) öppnar munnen. Och i Jämmerdalsveckan öppnar politikerna verkligen munnen på vid gavel, frossar i den konst som de själva anser sig överlägsna på (se bara på talarens miner under applåderna), men som åtminstone hos mig nästan alltid framkallar såväl löje (svart) som djup misströstan (lila). Jag påminner mig osökt Ronald Reagans definition av vilka nio ord som är de mest farliga i det engelska språket: ”I´m from the governement, and I´m here to help”. Synnerligen lätt att översätta till svenska.

  Jag har i och för sig alltid haft svårt att stå ut med politiska tal (det bombastiska, lismandet, halv- och hellögnerna, flosklerna, falskheten, den konstlade känslosamheten osv), men på Jämmerdalsveckan maximeras ju allt detta in absurdum. Lyssnaren/tittaren måste dessutom stå ut med alla dessa våp i publiken som står och hysteriskt applåderar vid i förväg beordrade talepunkter (jfr. Kreml-estraden vid Röda torget före 1989, OK, kanske i lite mindre skala). Regnet och kylan dämpade dock stämningen något vid Jämmerdalsveckan i år, vilket fick t.ex. planerade utbrott av klimatalarmism att framstå som lite fåniga, och som därför tonades ner betydligt. Fast i morgon kanske det har slutat regna och blåsa kallt, så då d-r.

  Men låt oss inte orda mer om detta, jag tror att de flesta som läser DGS (förutom trollen, fast även dessa) vet vad jag menar. Som ett enstaka ljus i mörkret vill jag i stället med emfas rekommendera en kort debatt (SVT fredagen den 6/7-19) avseende Sveriges groteskt höga kriminalitet, en debatt mellan vår eminente justitieminister och SD:s Mattias Karlsson, Trots upprepade försök av Johansson att avbryta Mattias, som var fullständigt lysande i engagemang, saklighet och tydlighet, gick det inte att dölja hur långt justitieministerns egna byxor hasat ner på fotknölarna. Till och med programledaren Anna Hedenmo såg betänksam ut, nästan som att Mattias skulle ha en viss poäng! Eftersom detta att SD skulle kunna ha en poäng givetvis definitionsmässigt är uppåt väggarna, måste man, efter att ha sett debatten, ungefär som Owe Törnquist utbrista: ”Under, under över alla under, si länsman springer som den värsta Gunder” (även om Hedenmo satt, inte sprang).

  Tänkte bara avslutningsvis kommentera begreppet ”Jämmerdalen”. Wallin använde uttrycket, som kan spåras tillbaka till Psaltaren, i ett par psalmer. I 1986 års psalmbok ändrades uttrycket till “denna mörka dal”. Själv tycker jag att beteckningen i 1917 års kyrkobibel på denna hemlighetsfulla, mörka och skrämmande dal duger bra: ”Tåredalen”.

  Gillad av 2 personer

 14. Sixten Johansson skriver:

  Uppvaknandet och förståelsen har många nivåer och måste ske stegvis hos vanligt folk, för full medvetenhet är en chockartad, isande, förkrossande ny verklighet både för ett naivt psyke och för den mer förhärdade. Jag tror hälften av de 80 procenten kan komma över en kritisk medvetenhetströskel, så att de orkar se mycket nog av förljugenheten, vilket förändrar opinionen. Att tillräckligt många ser sanningen är existentiellt viktigt, även om det inte i sig ger handlingskraft.

  Att stödja normaliseringen av SD är därför psykologiskt viktigt, fast det inte i sig skapar någon stark politisk aktör. Nästa stora arbetsfält för dissidenterna är att vanligt folk – precis som Jan-Olof tidigare – fortfarande har förtroende för politiker och regimmedia och tar för givet att de är verklighetsförankrade och ser till hela samhällets bästa. De flesta tror också att olika institutioner och sektorer balanserar varandra, så att allsidig information och sanning kommer fram. Denna förrädiska tillit och falskhet måste dissidenterna fortsätta att punktera. Det tredje centrala arbetsfältet är att ihärdigt och lättbegripligt berätta hur livs- och samhällsfarligt islam är, även om massinvandringen är ett mer omfattande hot än islam.

  Ideologiseringen ser jag mera som en följdeffekt av förändringar i det kollektiva medvetandet. När det psykosociala kittet spricker får primitivare personlighetsdrag fritt spelrum. Samtidigt har utvecklingen gått mot ökad androgyni, infantilisering och masspsykotisk babbelism.

  Gillad av 2 personer

 15. arbetsbi skriver:

  Kriminalvården har en kostnad per intern på ca. 3000 kr/dygn.
  30×3000=90.000/månad.
  + advokater och domare innan dom.

  Hur mycket får en skötsam pensionär kosta i pension?

  Gilla

 16. lookslikeanangel skriver:

  Minsann,
  jag var miljöaktivist OCH feminist. Det ni…..!

  Men, skillnaden – och det här är viktigt – vi var
  seriösa och välutbildade. Vi kunde ta till oss fakta,
  vi behärskade naturvetenskap någorlunda.
  Vi rantade inte bara runt och skanderade och
  var känsloupptända. Men, nu….

  Skrämmande låg nivå. Dagis? På allt.

  Var är smartisarna?
  På Goldman-Sachs?

  Gillad av 1 person

 17. Konservativ skriver:

  Ett liv av politisk förstörelse krönt av vurmen för Macron. Hur känns det idag förresten när du ser Boerfamiljer torteras ihjäl och alla kurvor i det Sydafrikanska samhället peka rätt neråt. Jag antar att du inte bryr dig ett smack. Åtminstone lär inte ditt engagemang vara ens en bråkdel av när du var hängiven förstörelsen och hatet mot vita människor.

  Gilla

 18. Jonas Nilsson skriver:

  ”Att jag och många andra somnade in runt 1990 kan ha att göra med att våra politiska modeller varit så usla på att förutspå utvecklingen.”

  Vi la av med att fråga efter följderna av vårt handlande?
  Jag tänker att en nyckelfråga/tro var tron på den absolut positiva utvecklingen, som lett oss fram till 90-talet! Vad kunde bli fel?? Inget kunde bli fel eftersom själva tanken på rätt och fel var mossa.
  Varför trodde vi isåfall – så? För att vi levde i ett land som inte erfarit krig på 200 år? För att vi matades med mediala motbilder som förklarade kampen mellan ont och gott, i första hand i andra delar av världen, och om det gällde oss själva handlade det mest om oförlöst libertinism?
  Är Metoo slutet för 90-talet? Vi är ansvariga för våra egna handlingar, som får konsekvenser, det som man i normala fall får lära sig som ungdom? Istället blev tanken att de unga skulle regera:

  ”Antingen var vi dåligt informerade, eller också var det omöjligt att säga något om framtiden. Det mesta verkade ju lösa sig i alla fall, så varför skrika sig hes i demonstrationstågen? Den som inte kände sig lockad av Ny Demokrati eller Schyman-feminismen, gjorde som Candide i Voltaires berömda roman: började odla sin trädgård.”

  Uppvaknande? Att historien inte är en spikrak utvecklingslinje uppåt, att vi själva lever i ett land där det också finns människor som gör onda handlingar som får konsekvenser? Att allt inte kan förklaras med invandring? Att kapitalet idag växer utifrån att det får härja fritt? Att det finns värden som går utöver det materiella – sexuella? Att det bara gäller att våldta maktstrukturerna för att säkra den goda världen?

  Gilla

 19. Jonas Nilsson skriver:

  Ännu mer deprimerande: Är det barnen/ungdomarna som utbildats/fostrats av dessa sovande decennier som nu står nyvakna inför Europas/omvärldens kunskapsförväntningar?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.