Jessica Stegrud valdes in i EU-parlamentet: ”Jag vill värna svenska medborgares och skattebetalares intressen i EU”

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

I hela sitt liv har Jessica Stegrud varit intresserad av samhällsfrågor. Den ökande oron för utvecklingen i Sverige fick henne 2016 att börja debattera. Det ena ledde till det andra, och i maj valdes hon in i Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Det Goda Samhällets Bitte Assarmo har fått en intervju.

Jessica Stegrud fyller 49 i år och är mamma till två tonårssöner. Hon är född i Stockholm men uppvuxen främst på Gotland. Numera bor hon i Skåne. I 25 år har hon arbetat som ekonomi i det privata näringslivet, senast energibranschen, där hon främst arbetat med lönsamhetskalkyler, prognoser och stora investeringar.

Att hon kommit att engagera sig politiskt är ingen slump. Hon har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, och har sedan barnsben haft ett starkt rättspatos.

– Jag har alltid vurmat för de svaga i samhället; barn, gamla och sjuka, säger hon och förklarar att hon länge varit bekymrad för samhällsutvecklingen i Sverige.

– Den misskötta invandringspolitiken, bristen på assimilation och alla dess konsekvenser. Både sociala och ekonomiska. Förfallet i skolan och den allt mer inskränkta yttrandefriheten. Den politiska oförmågan att fokusera på de reella, stora samhällsproblemen. Jag är emot pseudovetenskap och anser att beslut skall fattas på sakligt grund och med konsekvensanalyser, förklarar hon.

Efter att hon 2016 började skriva på Facebook blev det snart också debattartiklar, krönikor, blogginlägg och poddar. Hon medverkade också i dokumentären ”A Swedish Elephant”.

– Tack vare den hamnade jag också i min första debatt – vilket var före premiärvisningen i Almedalen 2018. Några månader senare fick jag frågan från SD om jag kunde tänka mig att kandidera till EUP och februari 2019 gjorde jag min entré in i partipolitiken.

Vad tyckte du om valresulatet?

– Det var helt i linje med mina förväntningar. Vi har legat bättre till i den allmänna opinionen men våra sympatisörer är i högre utsträckning EU-kritiska och har också en tendens att stanna hemma på valdagen, svarar hon.

Tror du att den allmänt förekommande brunsmetningen av SD kan ha påverkat väljarna?

– Jag tror definitivt att brunsmetningen påverkar folk, om än i allt mindre skala. Bortsett från att den – av fel skäl – säkerligen avhåller en del från att lägga sin röst på SD så finns det många andra baksidor. Framför allt så förstörs den offentliga debatten och det politiska samtalet. Den ger också en helt orimlig legitimitet åt människor att inte respektera vare sig sverigedemokrater eller demokratin som sådan, säger Jessica Stegrud.

Att de övriga partierna är så fixerade vid just SD tror hon i första hand beror på att de vill behålla sin makt. De stora förlorarna är medborgarna och väljarna, anser hon:
– Vi har idag så stora samhällsproblem som borde diskuteras och formas politik kring men istället handlar debatten nästan alltid om hur man skall förhålla sig till SD. De viktiga, svåra frågorna hamnar i skymundan av just metadebatter och smutskastning. Man hänfaller till känslor istället för saklighet.

I skrivande stund vet Jessica Stegrud ännu inte vilket av parlamentets utskott hon kommer att hamna i, men oavsett vilket så ser hon det som sin viktigaste uppgift att värna svenska medborgares och skattebetalares intressen.

– Jag kommer arbeta stenhårt för att inte mer (obefogad) makt skall föras över till Bryssel, något som sker löpande i både stort och smått. Jag hoppas också kunna belysa det grundläggande problemet med EU-samarbetet – nämligen att EU har svällt långt över sina ursprungliga ansvarsområden och kommit att bli en stor, dyr och väldigt kostsam apparat med för många egenintressen och allt för lite insyn. Kan jag dessutom med mina texter och inlägg öka intresset för- och engagemanget i EU-frågor här hemma så har jag också uppnått något viktigt, säger hon.

Hon hoppas kunna bilda ett stort nätverk och vara en drivande del av ECR (den partigrupp SD tillhör i parlamentet) som arbetar för mindre överstatlighet och mer makt åt medlemsländerna.

– Om jag hamnar i ITRE (utskottet för industri-, energi- och forskningsfrågor) så hoppas jag med min erfarenhet som ekonomi i energibranschen kunna bidra till en ”tillnyktring” i klimatdebatten, fortsätter hon.

Hon menar att klimatdebatten har blivit närmast sekteristisk till sin karaktär och inte längre handlar om vetenskap och konsekvensanalyser utan till stora delar styrs av känslor. Och det vill hon förändra.

– Jag tycker alla beslut – ju större desto viktigare – skall föregås av konsekvensanalyser. Inom forskning ser jag som mitt uppdrag att hävda vetenskapens principer framför politiserad pseudovetenskap. EU kommer inte kunna konkurrera med övriga världen i framtiden om man inte tar grundläggande forskningsprinciper på allvar, förklarar hon.

Vi avslutar intervjun med att fråga Jessica Stegrud vad hon önskar sig av det politiska klimatet i Sverige.

– Jag önskar nivån ska höjas. Att vi kommer bort från infantilisering och smutskastning. Att det politiska klimatet blir mer öppet, fritt och intellektuellt än någonsin…men någonting säger mig att vi har en bra bit kvar, avslutar hon.

35 reaktioner på ”Jessica Stegrud valdes in i EU-parlamentet: ”Jag vill värna svenska medborgares och skattebetalares intressen i EU”

 1. Tomas skriver:

  Kan nog bli en bra förebild för vilsna svenska flickor som hånas av sina nysvenska systrar. Inte minst kultursidorna i MSM media fylls ju med arga artiklar där svenska skattebetalare uppmanas hålla tyst och ägna sig åt att försörja globalisterna.

  Gillad av 6 personer

 2. Lars Bernhoff skriver:

  Stegrud verkar starta sin politiska karriär med kloka ambitioner inom åtminstone TEK om hon får delta där. Det stora frågetecknet är hur man som representant för ett parti som nyss ville gå ur EU nu vill agera inom EU. Låt oss hoppas det blir på på ett konstruktivt sätt men det återstår att se. Lycka till

  Gillad av 4 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Hon fick min röst!

   Glad att kompetenta personer inte längre är rädda för brunsmetningen!
   Vi behöver ännu fler!

   Då blir inte S största parti längre!

   Kan vi slippa Klimat-Greta vore en tillnyktring av debatten möjlig!

   Handlar till största delen om att hitta en ny skattebas som inte kan kritiseras!!!

   Gillad av 6 personer

   • Tor skriver:

    Kan vi inte få någon som vill behålla vargarna i Sverige? Som får arga glesbygdsfolk att fatta att man inte straffar Stockholm och regeringen genom att döda rovdjur? Att vilja ha levande blandskogar istället för sterila virkesåkrar? Och att artbrott och djurplågeri per automatik ger utvisning. Gärna en atombomb på det aggressiva Moskva och Peking. Bojkotta det palmoljeutvinnande och plastnedskitande Indonesien. Båda oljepressar, skotare, djurförsök och plast uppfunna av fina vita män. Det finns inget bra parti, Stegrud verkar inte bry sig.

    Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Jag hittar inte källan nu, men jag läste härförleden att EU-kritiska parlamentariker minskar sin kritiska inställning snart efter att de fått chansen att upptas av den mycket berikande tillvaron som EU-parlamentariker. Det är så mycket mer lönsamt och förmånligt än de flesta av dem kan drömma om på en allmänna arbetsmarknaden.

   Gillad av 2 personer

 3. Ms skriver:

  En fråga kan vara varför det inte finns fler som Jessica? Jag bor i hennes trakter och känner många framgångsrika kvinnor i hennes ålder, den stora skillnaden är att de mest verkar bry sig om pengar, karriär, status och sin egen person och är pk.

  Gillad av 11 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Men pengar får de, med råge, om de blir EU-parlamentariker. Och PK-värderingar är alltid gångbara, närmast en förutsättning om man vill upptas i etablissemanget.

   Gillad av 1 person

 4. malmobon skriver:

  Jessica blir ett uppvaknande för många. Det är så lite vi känner till om just energi.
  Utsläppsrätter, hur el.certifikat säljs vid t.ex. vindkraftverk, hur börsen för el fungerar, infrastrukturen för el.,
  Jag var tvungen lära mig lite då jag sålde en mark i Hörby nyligen där det finns ett vindkraftverk.
  Fått liten inblick i det, men måste säga jag blev rädd hur det fungerar i verkligheten.
  Just infrastruktur med transporter, infrastruktur för el. vatten, vägar, järnvägar är vad EU skall syssla med.
  Är där vi kommer få en fördel gentemot Kina, Indien, Afrika, Sydamerika och Nord Amerika.
  Lycka till Jessica.

  Gillad av 4 personer

 5. Aha skriver:

  Brunsmetningen torde ha räddat många röster till etablissemangspartierna, en brunsmetningen som pågår än idag med Löfven som den värste, itutad av partistrategerna som han torde vara.
  Hög tid att Åkesson lär sig att skjuta tillbaka, att ge konkreta exempel på samröre med islamister, inte minst Hamas. Samarbetet, beroendet av vänstern med fd kommunisten Sjöstedt ska naturligtvis också tas upp. SSUs ramsa om krossa sionismen kan användas i åratal. Viktigast är dock att kunna en utantillramsa om de övriga partiernas samröre med islamister.
  När det gäller SD-politikers vandel måste han även där vara förbered med kunskap om övriga partiers misstag.

  De övriga partierna ska lära sig att det kommer en besvärande drapa så fort de kritiserar SDs vandel.

  Svagt av Åkesson att inte lyckas ge svar på tal. En stor miss av honom och som torde ha kostat SD många röster.

  Gillad av 11 personer

 6. olle holmqvist skriver:

  Så här ser 50-åriga kvinnfolk ut idag här upp hos oss. Men inte min mammas generation hon blev 50 1961. Världshandeln har gett uppväxande svenskar vitaminer och mineraler. Inte bara
  sämre.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Ja, varför ska man ändra det som man efter lång möda har fått att fungera, till exempel den svenska arbetsmoralen?

   Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Din mamma genomled två världskrig och en lång depression. Dessa krisår påverkade nog allas liv mycket negativt. Vi har också svårt att förställa oss idag en tillvaro utan bil, vattentoalett och centralvärme. Folk slets ut fysiskt mycket tidigare än nuförtiden. Men jag hade flera klasskamrater på 50-talet som fortfarande bodde omodernt och nästan ingen hade bil 1955.
   Det blev mycket bra människor av alla ändå.

   Gillad av 2 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Hoppas bara Jessica kan stå emot dom nästan 200000 lågskattade judaspengar EU betalar ut och orkar kämpa på med hjärtefrågorna.
  Jag är inte helt säker att jag skulle klara det. Skulle herr Junker bjuda på en virre eller två till det, så skulle jag kanske hylla migranthorderna för det beloppet på kontot.
  Tror dom flesta av oss har en prislapp.

  Gillad av 7 personer

 8. Arne Groningsson skriver:

  Ryktet om den Svenska kvinnans skönhet har visst försvunnit genom åren. Detta val ställer dock alla tvivel på ända.
  Att ”Bevara Sverige Svenskt”, fick lite näring igen, trots allt…

  Gillad av 1 person

 9. Disco-Kaj skriver:

  ” – Vi har idag så stora samhällsproblem som borde diskuteras och formas politik kring men istället handlar debatten nästan alltid om hur man skall förhålla sig till SD. De viktiga, svåra frågorna hamnar i skymundan av just metadebatter och smutskastning. Man hänfaller till känslor istället för saklighet ”.

  Kunde inte ha uttryckt det på ett bättre sätt. Svensk politik har aldrig varit så usel som idag och konsekvenserna av detta har blivit att vi har fått en statsminister som inte representerar det svenska folket.

  Gillad av 5 personer

  • Palle9 skriver:

   Disco-Kaj: Instämmer. Även följande citat bådar gott, vi har alldeles för många klimathysteriker bland våra politiker.
   ”Hon menar att klimatdebatten har blivit närmast sekteristisk till sin karaktär och inte längre handlar om vetenskap och konsekvensanalyser utan till stora delar styrs av känslor. Och det vill hon förändra.”
   Se gärna på följande korta videoklipp från Swebbtv.se där en demonstrant uppvisar två typiska egenskaper: total övertygelse om klimatalarmismens sanningshalt och samtidigt mycket bristfälliga faktakunskaper i ämnet:
   https://www.swebbtv.se/program/klimatlarm
   Vi behöver fler politiker med ett antal års yrkeserfarenhet utanför politikerskrået.

   Gillad av 4 personer

 10. Folke Lidén skriver:

  Kanon med Jessica Stegrud. 49 år och lång arbetslivserfarenhet.
  Mång politiker i andra partier (migrationspolitiska talespersoner etc) har inte ens föräldrar som är 49 och har aldrig jobbat med annat än prat (läs politikerbroilers).
  Grattis och lycka till Jessica.

  Gillad av 6 personer

 11. T skriver:

  Under måndagen meddelande regeringen att tryck- och yttrandefrihetskommittén får nya direktiv. Ett nytt uppdrag blir att undersöka om det finns möjlighet och behov att göra det olagligt med söktjänster där du kan söka rätt på brott- och tvistemål.

  ”Justitieminister Morgan Johansson ger sig inte. Justitieministern vill på fullt allvar, i strid mot regeringens tidigare avlagda löften om att vara den fria journalistikens främsta försvarare, bakom ryggen på alla och envar införa en historiskt omfattande form av censur för hela den svenska befolkningen.”

  Gillad av 5 personer

 12. thojak skriver:

  Gratulerar till valframgången, Jessica ! 🙂 (Bidrog till den…)
  Förhoppningsvis har Du rejält med skinn på näsan: Detta behövs för att dels klara dusterna i EU men lika väl för dito inom SD…, som, tyvärr, har en hel del frågor att reda ut, internt och på höga nivåer inom organisationen/-rna.

  Mvh/TJ

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.