Patrik Engellau: Våga vara pessimist

Patrik Engellau

I normalsvensk hybris ingår föreställningen att alla problem kan lösas. När jag för några år sedan misslyckades med att lyfta den svenska skolan ur dess hopplösa misär greps jag av en för en normalsvensk ovanlig ruelse. (Utbildningsministrarna lyckades naturligtvis inte heller men jämförelsen är orättvis ty mitt projekt var, till skillnad från deras som var utsiktslösa från början, ändå i grunden rättänkt och borde ha gjort skillnad i ett samhälle där hut går hem.) Jag sa till andra normalsvenskar att jag fruktade att det inte går att lösa den svenska skolans problem.

Då log normalsvenskarna osäkert som om mitt uttalande självklart måste vara grundlöst eller i varje fall grovt överdrivet eller kanske på skämt. Deras ögon vädjade om att jag inte skulle ha menat vad jag sa. För i så fall hade jag ju fel. Skulle inte vi svenskar kunna lösa de svårigheter som tornar upp sig framför oss? Det kan väl hända att vi inte riktigt försökt på riktigt, men vänta bara tills vi bestämmer oss!

Den där föreställningen om vår förmåga att, om det behövs, sätta till alla klutar och gemensamt som en man dra åt samma håll och därmed avvärja vilka faror som helst är en del av vår nationalmytologi. Den saknar inte historisk grund. Så var det nog ungefär fram till 1960-talet. Vi var ett homogent land och ett homogent folk som satt i samma båt och om vi tagit fan i båten gällde att vi tillsammans fick ro honom i land.

Numera råder andra förhållanden (påstår jag och säg gärna emot; inget skulle uppmuntra mig mer än om jag misstog mig på denna i denna för nationen avgörande framtidsfråga, nämligen om Sverige har för avsikt och, i så fall, förmågan att hantera sina växande dilemman). Numera lever vi med växande problem som vi låtsas lösa alltmedan de förvärras inför våra ögon. Skolan har inte blivit bättre trots beslutsamhet från olika utbildningsministrars sida, kriminaliteten ökar trots den ena åtgärden efter den andra, skjutningarna likaså, Sveriges förmåga att integrera immigranter försämras med tiden (vilket bland annat illustreras av att brottsligheten bland invandrares barn med två utlandsfödda föräldrar är större än hos invandrarna själva varifrån dessa än kommer; det är således inte Afrika och Västasien som producerar brottslingar, utan svenska förorter som står under socialens och polisens omedelbara överinseende).

Varje dag går en dag, varje vecka går en vecka, varje år går ett år. Min uppfattning är att utvecklingen fortsätter åt fel håll vilket beror på att rimliga åtgärder – till exempel ett åtminstone tillfälligt invandringsstopp och seriösa gränskontroller – ännu inte ens börjat vidtagas. Vår politik styrs fortfarande av det välfärdsindustriella komplexets vid det här laget erkänt misslyckade PK-tänkande. Om man gör samma sak som för fem år sedan så får man samma resultat som för fem år sedan.

Optimism är en positivt värdeladdad företeelse. Optimister är glada och ler när de tänker på framtiden. Människor tycker om när andra människor ler. Om man vill vinna popularitetstävlingar ska man le. Man ska också döpa om problem till utmaningar. Man ska inte säga att man haft fel utan att man varit naiv. Hitler fick en utmaning när Röda Armén närmade sig Berlin i april 1945 men Führern gav sig inte så lätt. Han höll modet uppe och stampade fram nya arméer av trettonåriga killar för att trots allt kunna vinna kriget.

Alltför många människor jag träffar är, enligt min mening, orealistiskt optimistiska. Den påtagliga risken är att de invaggar både sig själva och dem som eventuellt låter sig påverkas i en falsk och skadlig säkerhet.

Just där står Sverige, känns det som, idag och vacklar. Den gamla föreställningen om att vi svenskar kan hantera allt ont som kommer i vår väg, att vi i praktiken är osårbara, börjar ifrågasättas. Vår månghundraåriga tillit till överheten har fått sig en törn när det visar sig att den politiska överheten – för att inte nämna dess lydiga härolder i media – så skamlöst berättar rövarhistorier om att de gradvis, efter sina anfall av naivitet, håller på att återta kontrollen över ordningen och skolresultaten.

I det perspektivet är det viktigt att du inte ger efter för din så mänskligt begripliga önskan att trösta din nästa och lindra hans oro i hopp om att en anastrof, alltså en plötslig och oförmodad vändning till det bättre, ska inträffa. Det är bättre att du skrämmer honom. Inget annat än missnöjda, skrämda och arga medborgare kan få politikerna att se klart. Det kallas för demokrati.

Eller som den engelske 1700-talsförfattaren Samuel Johnson uttryckte det: ”Ingenting skärper tankeverksamheten lika mycket som hotet om att inom kort bli hängd”.

50 reaktioner på ”Patrik Engellau: Våga vara pessimist

 1. laogong2018 skriver:

  SD politik (eller liknande ) måste vinna många val och hålla fast även när media utmålar dem som rasister och fascister. Det räcker inte med att vinna en gång det måste hända flera flera gånger. Hur sannolikt är det? Sannolikheten är mycket liten, håller helt med om att det ser inte ljust ut.
  Man kan ju säga att folk får vad de förtjänar, men gäller det när man blir lurad? Ja, Fool me once shame on you, fool me twice shame on me.

  Gillad av 8 personer

  • Elof H skriver:

   Tänk dig en situation där SVT och SR propagerat för SD-politik sedan 70-talet. Tror du att det hade varit svårt att föra sådan politik då? Nej, knappast. Orsaken till vår situation är således vår ”public service”. Utan dem hade vi aldrig hamnat i denna sjuka situation. En början på lösning är också att helt lägga ner dessa och friställa all personal. Helt omöjligt att driva förändring när man har en propagandaorganisation med 8 miljarder i budget emot sig.

   Gilla

 2. Min strand skriver:

  Ja, har vi äntligen landat i att vi har förlorat, att de vill ha det så här? De kommer inte att ändra på någonting, alls. Det enda som ändrar sig är att det kommer fler och fler invandrare och att problemen växer och att de gradvis tystar oss. Samtidigt klämmer de oss på mer skatt och drar in samhällsservicen för svenskar. Vi betalar för gungor och karuseller som inte fungerar, eller vi får inte ens åka, lägenheterna öronmärks för invandrare.

  Som jag skrev under Sörman så ser jag DGS som befinnande sig i ett ingenmansland, vi sitter i en egen skyttegrav och vägrar envetet att sälla oss öppet till de som är öppet MOT, SD, Afs, eller MED. Det finns inget annat, inget mellanting, jag anser att det är en del av den svenska slavmentaliteten att inte öppet säga vad man stöder. Det finns ju knappast någon stugvärme att förlora.

  Jag är endast glad när jag inte tänker på framtiden, idag skall jag lägga nät, snart kommer min harp..

  Gillad av 10 personer

  • Ms skriver:

   Lite offtopic men en så god illustration som någon på att de vill ha det så här:

   https://www.friatider.se/nu-vill-ebba-busch-thor-minska-invandringen-med-70-procent

   Just efter att KD RÖSTAT FÖR MER anhöriginvandring, alltså de dummaste väljarna alla kategorier är de som vill ha mindre invandring och röstar KD, L eller M. Svenskarna är så indoktrinerade att Bush-Thors artikel inte ses som ett sadistiskt skämt, det är precis som Anders Lindberg som lägger ut bilder på sin egen grill samtidigt som han använder säger att grillar hotar klimatet, eller Romson som målet med giftfärg, eller Löfvin som har en jätte-SUV och vattnar gräsmattan men säger motsatsen. De bara ljuger rakt ut, media propagerar det och svensken sväljer.

   Det verkar som svensken har slutat att försöka mentalt förbinda den information de serveras till ett logiskt helt, man är en ny slags människa, som inte ens Orwell och Huxley kunde föreställa sig, de trodde att de krävdes mycket mer maktmedel för att få folk att sluta tänka och bli slavrobotar som bara upprepar mantran. Det räckte med systemmedia.

   Gillad av 17 personer

   • Sverige skriver:

    Sverige är fantastiskt!
    Efter nio år i grundskolan så klarar inte invandrarbarnen av att tala och skriva svenska vilket bara detta är en bedrift i den totalt kravlösa svenska skolan.
    När jag arbetade utomlands i Sydamerika så gick mina barn i en amerikansk skola där eleverna i lågstadiet hade två läroplaner, den argentinska på spanska och den amerikanska på engelska. Dessa ”knattar” hade långa skoldagar på åtta timmar och i början språkstöd på engelska och spanska. Efter tre månader så slussades barnen in i den normala undervisningen och efter sex månader så talade, och skrev, barnen spanska och engelska flytande utan brytning. Vid centrala prov så visade det sig, att barnen låg över medel i det engelska och spanska språken trots att det inte var deras modersmål, jaså går det??????
    I hemmet så bedrev Vi ”hemspråksundervisning” via att naturligtvis tala svenska, hoppla!
    När Vi flyttade hem till Sverige, vilket i efterhand kan sägas vara en katastrof, så försökte Vi enträget att få skolan att acceptera barnens kunskaper i engelska och spanska vilket torrt avslogs av skolan med orden; ”Denna möjlighet finns inte enligt undervisningsplanen!”

    Gillad av 11 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Alla samhällsbyggande läror är teorier eller teser som tagits fram för att förklara och helst lösa de problem som fanns när de nedtecknades. Men det är inte alls säkert att de ens från början fungerade mer än delvis i den mycket mer komplicerade verkliga världen. Väntar vi för länge blir de dessutom automatiskt irrelevanta eftersom samhället förändras hela tiden. Vad som var relevant på 50-talet skulle inte fungera nu.

   Makthavare som framhärdar trots övertygande motbevisning i den verkliga världen kallas diktatorer, som till exempel Stefan Löfvén just nu i Sverige.

   Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  Det som krävts för att få ordning på undervisningssektorn, är extern betygssättning som PE redan nämnt förut.

  Men är det bara jag som inser att extern betygssättning också medger undervisningssektorns utsläppande i den normala ekonomin helt befriad från myndig styrning?

  De skattemedel vi är beredda att släppa ifrån oss till undervisning, är ju för att sådant kunnande vi bedömer som angeläget att förmedla till dem som skall ta över efter oss, hamnar där det skall vara.

  Om man som studerande får del av skattemedlen i takt med att det gör det, får man makt och medel att skaffa det på en fri marknad.

  Gillad av 1 person

 4. Hovs_klipphällar skriver:

  Vad nu gäller skolan, så finge man till att börja med lägga ner lärarutbildningen, då denna är en del av problemet — alltså att den producerar nya odugliga lärare, marinerade i verklighetsfrämmande och destruktivt vänsterflum.

  Kajsa Dovstad förklarar detta i en utmärkt artikel:
  https://www.salaallehanda.com/artikel/kajsa-dovstad-lagg-ner-lararutbildningarna-och-starta-upp-nya

  Sedan skulle det krävas omfattande repatriering av folk som inte hör hemma i vårt land. Och ett helt annat samhällsklimat än det idag dominerande… med respekt för kunskap och auktoritet.

  Inte konstigt att Patrik inte mäktade med allt detta.

  Problemet ligger nämligen på makthavarnivå — alltså en nivå som Patrik inte kunde påverka.

  Gillad av 3 personer

  • Redaktionen skriver:

   Jo, jag kunde påverka om lärarkåren och rektorerna hade velat spela med. Det handlade om en självklarhet, nämligen att identifiera särskilt duktiga lärare som blev ”certifierade” (sådana finns på alla skolor) och sedan bygga en ordning där dessa duktiga lärare hjälpte sina kollegor. Jätteenkelt i teorin. Jag fick åtta skolor att sätta igång. Sedan dog det. Skolan är säkrad mot problemlösning.
   Patrik

   Gillad av 8 personer

 5. Den Sista Karolinen skriver:

  Sverige kommer implodera. Av det enkla skälet att vi vägrar inse vilka fiender som utmanar oss, alltså islamisterna.
  Om man inte ens vill inse de gigantiska problem man importerat, kan man omöjligen hantera det.
  Visst har vi Sverige stått inför enorma problem tidigare i vår historia. Den stora och strategiska skillnaden är att nu har vi fienden inom landets gränser. Med en värdegrundsskadad befolkning. Med en manlighet som endast bejakar känslolallande och egoism.
  Sverige kommer bli det första kalifatet i Europa. Skulden är vår egen.

  Gillad av 8 personer

  • Ms skriver:

   Du tar fel och serverar de skyldiga en ursäkt. Istället är det så här: de vill ha det så här.

   Vilken uppvisning i slavmentalitet att trots allt detta, trots alla våldtäkter, så tror man ändå de som styr oss om gott, att det hela är ett slags misstag.

   Gillad av 8 personer

   • Christer E skriver:

    De som styr oss är demokratiskt valda av folket och kan bytas ut genom ett beslut av det folkvalda parlamentet (fast det verkar svårt att bli av med inkompetenta ministrar) eller att folket tillsätter en ny majoritet i nästa allmänna val (en tredje möjlighet genom omfattande demonstrationer och/eller strejker ser inte ut att passa in i den svenska modellen).

    En säkrare variant är att begränsa de styrandes möjligheter till felaktiga beslut genom olika multilaterala avtal, dvs avtal de styrande tvingas följa, alternativt mycket kostsamma att bryta (jfr Brexit). En bra början på sådana multilaterala avtal är EU.

    Gillad av 1 person

   • Rune skriver:

    ”De som styr oss är demokratiskt valda av folket”
    Inte alls! De som styr oss är valda av partierna! Och kan inte bytas ut av folket! Eftersom vi endast kan välja sådana som partierna tillhandahåller.
    Utan en revolution är det omöjligt att byta ut Riksdagens ledamöter och att få in bättre folk som är lojala mot det svenska folket.

    Gillad av 5 personer

  • Bengt skriver:

   ”Skulden är vår egen.”

   Skyll inte på mig. Jag har röstat på SD sedan valet 2002. Och i riksdagsvalet 1998 blev det ”Det Nya Partiet” (Ians då nya parti).

   Det var balkaninvasionen i början av 1990-talet som blev min väckarklocka. Och när Carl Bildt svarade på den enda tittarfrågan om invandringen (vilken var en orolig man som undrade hur det skulle gå för Sverige med den stora invandringen) innan valet 1998: ”Jag tycker att det är bra att vi tar emot ingenjörer och läkare från andra länder, tycker inte du?”. Inringaren blev naturligtvis bortkopplad direkt efter frågan och varken han eller någon annan hade möjlighet att få sin oro stillad. Då förstod jag att M, Carl Bildt (för att inte tala om övriga riksdagspartier) var förlorade. Liksom Sverige.

   Det obegripliga är att det fortfarande är färre än 20% som kommit till samma insikt som en del av oss hade redan för över 20 år sedan. De som har röstat på något av ”sjuklöverpartierna” de senaste två valen (minst) har en mycket stor skuld. Men egentligen borde folk förstått redan för 25-30 år sedan.

   Gillad av 14 personer

  • Elof H skriver:

   Sätter vårt hopp till våra nordiska grannländer samt Baltikum och Polen. De har friskare folk som kanske kan stötta en svensk motståndsrörelse?

   Gilla

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Som vanligt har PE satt fingret på ett övergripande problem. Visst är det beklämmande att så många politiker på beslutsnivå inte är överens om problemen på ett djupare sätt som gör att de kan påverka sina organisationer som skolverk och liknande till verkliga förbättringar. Fridolin som sa att han kunde fixa det på 100 dagar är ett exempel på okunskap som möjligen frodas bland de naiva. Det handlar naturligtvis om atlantångare som inte byter riktning så lätt.
  Eftersom skolverket fastnat i fel teoribildning om tex lärarens roll så har det tagit 20 år eller mer för att undergräva lärarnas naturliga auktoritet med tex tokigheten att eleven själv begriper vad hen ska lära sig.

  En av de få konstruktiva sätt att lösa många av välfärdens problem är att göra benchmarking. Det innebär i detta fall att man låter tex de 15 bästa gymnasieskolorna, småskolorna, åldringsvårdare etc (oavsett ägandeförhållanden) samlas under några dagar och sammanfatta vad som gör att de lyckas och vad som hindrar dem från att lyckas ännu bättre. Har de bra förslag kan man låta dem testa under en prövotid om de slipper tex något av all våt filt statistik som krävs idag eller annat åläggande som politiker kan åtgärda.

  Svenska Näringsliv släppte en sådan utredning om ”Vägar till hållbar välfärd” https://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/Rapporter_och_opinionsmaterial/Rapporter/vagar-till-hallbar-valfardpdf_714445.html/BINARY/V%C3%A4gar%20till%20h%C3%A5llbar%20v%C3%A4lf%C3%A4rd.pdf
  De har med hjälp av existerande statistik fått fram vilka som är bäst och sämst inom varje kategori. Ett av problemen är att kommunerna ansvarar för alldeles för mycket och inte är tillräckligt duktiga till att tillgodogöra sig förbättringsrutiner och genom dålig upphandling fördröjer framsteg och betalar för mycket. Senaste valrörelsen förstörde Sossarna debatten och skyllde alla problem på vinster i välfärden vilket var ett smutsigt sätt att ta bort deras eget ansvar för de bristande framstegen som behövs i Sverige.

  Om byråkraterna ska ta flera år för att hitta en ny teoribildning så kommer det att utöver tiden att misslyckas när de gamla ideologerna sitter kvar och inte vill erkänna att det gick helt fel. Praktisk framgång med tydliga exempel kan lösa upp den teoretiska debatten.
  Samma utredning visar att vi teoretiskt har en besparingspotential på ca 60 miljarder per år genom att minimera dåliga upphandlingar av välfärdstjänster vid jämförelse med de som genomför det bäst . Det är inte vem som äger ålderdomshemmet eller skolan som avgör om det är en bra tjänst eller dålig. Självklart!

  PE, synd att du inte berättade vilka huvudförslag som du ville genomföra.inom skolan

  Gillad av 1 person

 7. Richard skriver:

  ”Vi var ett homogent land och ett homogent folk som satt i samma båt och om vi tagit fan i båten gällde att vi tillsammans fick ro honom i land”

  Vi är fortfarande ett homogent folk även om vi är skadade av för mycket välfärd och rikedom. Vi har också fått ett svårartat socialistiskt virus som infekterat många. De är antagligen förlorade, åtminstone de flesta av dem. Vid kärvare tider kommer de flest riktiga, oinfekterade svenskar att skärpa sig och vi kommer åtminstone få en chans att reda upp det.

  Vi är däremot inte ett homogent land längre eftersom de fyllt på med en mass utlänningar. En del av dessa kommer att vara till hjälp när krisen kommer men de flesta kommer att vara en del av problemet.

  Det måste nog bli mycket värre innan det kan bli bättre och det är inte säkert att vi kommer att klara det. Men vi har åtminstone en chans när de riktiga svenskarna vaknar.

  Gillad av 2 personer

 8. Thomas Ek skriver:

  Det är jättelätt att vara pessimist
  Jag tittade på SVT:s ”Morgonstudion” i morse (kl 7:21 och framåt), där fredsforskningsinstitutet Thomas Jonter professor i internationella relationer, som i Stockholms universitet forskar om kärnvapen och som sedan flera år tillbaka följd ”frågan” [om kärnvapen] som han utrycker det, samt Beatrice Fihn chef för ”ICAN” som 2017 tilldelats Nobels fredspris.

  Beatrice förklarar för oss att USA nu har en president [Trump] som inför Nord-Koreas kärnvapenhot bara rycker på axlarna.

  Professor Jonter förklarar att president Trump är inkompetent och att han saknar ”de bästa rådgivarna i världen, som Obama hade. ”… Så han [Trump] trodde att han bara skulle kunna åka dit och fixa det där på 20 minuter. Men så enkelt [som Trump tror] är det inte” förklarar professor Thomas Jonter – forskare i ämnet på Stockholms universitet.

  Denna fullständigt makalösa okunskap som den (av vad jag förmodar) delvis skattefinansierade Thomas Jonter demonstrerar, och som av vår tvångsfinansierade Statstelevision okritiskt tillåts sprida gör att jag i strid mot vad Engellau idag uppmanar mig, inte vågar vara pessimist. Jag vågar helt inte tänka tanken ut på vad deras destruktiva politiskt drivna resonemang kommer leda fram till. USA har rätt när de numer säger att vi i Väst fortsättningsvis får sköta vårt eget skydd.

  Gillad av 5 personer

  • laogong2018 skriver:

   Fantastiskt att läsa detta, trodde inte att denna totala okunskap och ren idioti fanns…”Obama hade bra rådgivare” Hur kan man vara så otroligt okunnig?

   Gillad av 5 personer

  • BS skriver:

   Two friends sitting at the bar. A pessimist and an optimist.
   The pessimist says to his friend, ”Things are terrible. Couldn’t get any worse”.
   The optimist replied, ”Oh yes they can!”

   Gillad av 2 personer

  • Ms skriver:

   Jo precis, Trump har åstadkommit mer än alla presidenter lagt samman vad gäller Nordkorea. Victor Davis Hanson är en bra källa. Systemmedia är så klart meningslöst, som att referera Pravda.

   Gillad av 4 personer

 9. Christer L skriver:

  Det kommer inte att dröja länge nu innan någon händelse utlöser ett kaos. Om nuvarande regim då vill sitta kvar kommer den att visa sig vara allt som den sade sig vara emot. Om polismakten förblir lojal kommer den att utgöra en antidemokratisk våldsmakt. Om den akademiska världen vill förbli lojal måste den aktivt representera åsiktsförföljelse och angiveri. Media är redan där, med redaktioner som hängivet beskyddar osanningen.

  Gillad av 2 personer

 10. laogong2018 skriver:

  Förlåt för en till off topic: Där jag bor är det mer kapitalistiskt än i USA, men här ljuger man och låtsas stödja de svaga, men stödjer alltid diktaturer och skräck-regimer, har alltid gjort det (ex. pol-pot). Varför stödjer man Iran? -Därför att de är emot USA. Men vad händer när USA blir kommunistiskt styrt, vilket kan hända inom snar framtid om demokrater och AOC vinner nästa val? Då har vi Kina, Ryssland och USA på samma linje……ungefär som det var när Clinton, Busch, etc. var presidenter. Ingen chans för gemene man att gå emot, bara huka era huvuden och försök överleva så gott det går-

  Gilla

 11. Evert Gummesson skriver:

  Med en ”statsminister” som tror att han är fackföreningsordförande i Sverige kommer vi ingenstans. Att leda en fackförening är inte alls detsamma som att vara statsminster, ungefär som att vara murare inte är det samma som att vara svetsare. Om denne person dessutom saknar intellektuell begåvning och hederlighet och precis som den 8-årige mobbaren på skolgården skriker okvädningsord till en förföljd elev och sparkar på denne, skriker vår ”statsminister” rasist facsist, nazist etc. utan att ha en aning om vad det betyder. Men som bekant ”tomma tunnor skramlar mest”. Att regeringen uppenbarlignen har ett gott samarbete med maffiaorganisationer visas av att den dagligen importerar dem, t ex den rumänska maffian som mycket effektivt organiserar människohandel (trafficking) under täckmanteln ”fattiga tiggare”. En riktig ”statsminister” hade förstått vad det är fråga om, vår gör det inte. I denna miljö går det inte att göra framsteg med skolan, rån, skjutningar eller annat.

  Gillad av 8 personer

 12. Eva Danielsson skriver:

  De vill ha det så här. Det är ju förklaringen (som vår Danske Mand m fl pseudonymer brukar uttrycka det) tlll att det inte går framåt alls utan bara bakåt med jättekliv. Så innan ”följarna” inom etablissemanget börjar bli tveksamma eller förstår att missnöjet med saker och ting, är en följd av avsiktlig politik och att inte ,inst regeringssidans partier använder dubbel politisk bokföring – säger en sak och gör en annan sak – så kommer inte fiskstimmet att kunna vända. För de mäktigaste och onda av maktens folk – de som jobbar för att förstöra det västerländska samhället – har skaffat sig tunga positioner och många infiltratörer plus hela mediavärlden. Och lilla Greta fick de till skänks.
  De med i alla fall lite makt och som egentligen nog inte vill förstöra trygghet, välstånd, välfärd, frihet och demokrati, behöver upptäcka varandra. Och sluta huka sig, sluta bry sig om brunsmetandet och sätta igång och dreva bort de värsta samhällsförstörarna. Och direkt därefter ge militärer, poliser, lärare, jurister m fl samhällsbärande yrkesgrupper det uppdrag de en gång hade och som folk fortfarande tror att de har.
  Med ett asyl-och anhöriginvandringsstopp för många år framåt och genomförda utvisningar och ett ambitiöst återvandringsprogram, så skulle man dessutom kunna börja mata tillbaka islam i samhället. Islam är en religiöspolitisk sekt som måste motarbetas på samma sätt som nazism.
  En sådan politisk gir går förstås emot sådana glassiga sammanslutningar som Brilliant Minds, Bilderberggruppen m m, så man måst säkert samarbeta med den andra sidan, de som brukar brunsmetas, för att kunna lyckas. Och söka stöd hos infödda och välassimilerade svenskar förstås.
  Man kan tyvärr bara rösta på ett parti, men man kan vara medlem i flera. Jag är medlem i tre stycken.

  Gillad av 12 personer

  • Min strand skriver:

   Jo, och ännu verkar vår sida inte ha förstått det vänstern började på från första början: subversiv verksamhet. Jag lyssnade på swebbtv med Mattikainen och den yngre killen som sitter och häpnar över självmotsägelserna. De diskuterade Brunne, en biskop som är en lesbisk vänsterextremist som vurmar för islam mer än kristendomen, de sitter och undrar och har inte fullt ut förstått vänstern, ens idag. Fundera lite på saken, om man är lesbisk vänster och uppenbarligen inte är kristen, varför blir man präst och biskop? Svaret är för att man hatar, man hatar i grunden sig själv och livet men projicerar det på oss, hela vänsterns drivkraft är avund, hat och ondska, hur annars finna motivation att som huvudsyfte infiltrera en verksamhet! Tänk er själva att lägga hela livet på att infiltrera media eller dagens vänsterkyrka eller något politiskt parti eller polisen eller militären, vilket djupt hat måste inte krävas, vilken målmedvetenhet. Detta är vad vänstern sysslar med, infiltrerar och förstör och hatar. De vill ha det så här och har velat det länge, vi bra människor märker det först nu när de vunnit och börjat genomföra sitt projekt.

   Gillad av 8 personer

 13. uppstigersolen skriver:

  I lördags träffade jag en ung svensk man, nåja 44 år, som bott större delen av livet utanför Sverige. I flera länder. Han hade nu flyttat till Sverige och gillade Sverige för att det är ett vackert land, vacker natur, man kan hitta tysta platser m.m. Men han var helt klar med att är man ung, välutbildad och vill något i livet så ska man emigrera. Man är idiot om man stannar kvar här eftersom skatten är hög och servicen låg. Varför har du flyttat hit undrade jag? Just för att det är vackert och glesbefolkat. Men vi får se om jag stannar sa han. Visst blir det en tankeställare när han berättar om hur det fungerar i flera andra länder. Vi får väl se om mina barnbarn blir kvar.

  Gillad av 2 personer

 14. Vaknauppnu skriver:

  Vad ska vi gissa på kommer först, som kommer att rulla igång det kommande kaos på en högre växel (läs inbördeskriget), Energiförsörjningsproblem, Tomt i kassan-Problem, Sabuni-effekten;…..? Allt medan alla Moskee´r får hetsa fritt i vårt land….. Hur många radikaliserade har vi nu? Har de börjat rulla runt Is.-barnen på en hyllningsresa än? Ack ja ack ja och bilarna de fortsätter att brinna bra!

  Gillad av 2 personer

 15. Den Sista Karolinen skriver:

  Jag menar givetvis svenskarna som kollektiv Bengt.
  Jag har också röstat på SD sedan 2002. Men det räcker inte.
  Hur många deltog exempelvis på Folkets Demonstration? Några hundra är det smått patetiska antalet.
  Hur många vågar stå upp på sina arbetsplatser och säga: det här håller inte!
  Hur många vågar stå upp för Sverige och svenskarna på en vanlig privat fest, när Pkister lägger ut sin svammeltext?
  Hur många konfronterar de s k journalisterna när de ljuger och relativiserar, fulvinklar och missförstår avsiktligen?
  Svaret är nog en försvinnande liten del, inklusive dem som röstat på SD. Svensken är helt enkelt feg.
  Därför är skulden vår: alla dessa som inte vågar säga att denna utveckling är pervers och åt helvete!

  Gillad av 3 personer

 16. Jari Norvanto skriver:

  Vi behöver rådiga ingripanden à la deus ex machina, typ Charles Bronson. Eller var och en av oss en Mysterious Stranger à la Fallout. Ett maffigt gitarriff när rättvisan skipas, som en blixt från himmeln.

  Gillad av 1 person

 17. Palle9 skriver:

  Vilken kompetent akademiker finner det meningsfullt att försöka bedriva undervisning i klassrum, som alltför ofta kännetecknas av stök och bråk? Den äldre andelen av lärarkåren ser säkert fram emot sin pension som en lättnad, medan ersättarna saknar erforderlig kompetens. Slutsatsen blir att den svenska skolan befinner sig i en nedåtgående spiral, och de krafttag som skulle behövas för att vända denna utveckling lyser med sin frånvaro med den politikerkår, som har makten i detta land. Pessimism är fullt motiverad, tyvärr – det gör mig ont att tänka på alla de ungdomar, som verkligen vill utbilda sig och som förnekas denna möjlighet – ett enormt svek mot denna generation.
  https://samnytt.se/fackforbund-larmar-om-lararbrist-i-flera-lan-tusentals-larare-i-stockholm-gar-i-pension-inom-fem-ar/

  Gillad av 2 personer

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  ”I normalsvensk hybris ingår föreställningen att alla problem kan lösas.”

  Inte för att du har fel – särskilt inte om hur skolan är på samma gång revolutionärt progressiv och totalt förändringsresistent (som en svårt deprimerad neurotiker utan sjukdomsinsikt men med god förmåga att projicera, och vält tilltaget bidrag så att incitament för förbättrad mental hälsa saknas + generösa tillskott Olanzapin).

  Men motvalls käring låter hälsa att nog är det väl mer såhär det är:

  ”I normalsvensk hybris ingår föreställningen att alla lösningar är problem.”

  Alla de som är i position att effektuera verklig förändring väljer sådan, och endast sådan som dels prövats tidigare, dels är resultatlös, men som är politiskt korrekt. Om de sedan gör detta av korruption, inkompetens, destruktiv ideologisk/religiös fanatism, ren dumhet, eller hederligt gammalt logisk feltänk som den sänkta kostnaden m.fl. är mindre intressant.

  Alla lösningar som löser de problem som de som satts att lösa problemen de själva är och orsakar, avskaffar dessa människors försörjning.

  Du kanske anser att fästingen i din armhåla är ett problem, men vad anser fästingen? Lösningen på ert till synes gemensamma problem kan inte vara densamma. Problemet är gemensamt: du har upptäckt en fästing, och den är upptäckt av dig.

  Din lösning är ett problem för fästingen, och tvärtom.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Rikard – svensk/germansk stavning, inte Richard som är engelsk/fransk. Namnet betyder ”stark härskare”, sammansatt av de gammalgermanska orden ”rik” (härskare, styresman) och ”hardhu” (stark, tålig, uthållig).

    Rolig, ja, visst är jag? Jag vet mycket väl vad Olanzapin är – den skrivs ut till lite allt möjligt nämligen. Sömnsvårigheter exempelvis, eller svår ångest och oro – patienten blir avtrubbad, lugn, letargisk och närmast sömngångaraktig.

    Tro inte att läkare skriver ut preparat endast till det de är avsedda för – kolla i FASS (inte wikipedia).

    Tror inte det är många läkare i Sverige som informerar patienten om att långvarigt bruk av Olanzapin kortar livslängden med mellan tio och tjugo år.

    Eventuella politiska paralleller får man dra själv.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

  • M skriver:

   Ursäkta, det finns en signatur till som stavar Richard.

   https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20080312000084&userType=0

   Olanzapin är väl relativt ny medicin, 15-20 år gammal? Jag har svårt att tro att man mätt långtidseffekter som kortad livslängd. Vad gäller sjukdomar som schizofreni, stark ångest, depressioner etc. så finns ju i detta en koppling till kortare livslängd både pga. fysiska påfrestningar och den sociala situationen. Det är alltid svårt härleda kausala samband.

   Gilla

 19. lookslikeanangel skriver:

  Jaha, du Patrik

  Du får väl starta ”Mondays for reality”.
  Oj, du har visst redan gjort det!

  PS Då – först då!
  – Kan det bli ett trevligt AW* på fredag! DS

  *After Work

  Gillad av 1 person

 20. Lars J. Huddinge (Lars Järvklo) skriver:

  Bor i Huddinge och har vid ett flertal tillfällen mött/stött på elever från Engelska skolan i Flemingsberg. Dessa ungdomar är uppseendeväckande lugna och ger ett moget intryck. För någon vecka sedan var jag inne i Stockholm i ett ärende och såg åter en samling elever med sin lärare. Denna klass var så lugna och tystlåtna så att man verkligen lägger märke till dem. Jag frågade en av eleverna vilken skola de tillhörde och den trevliga ynglingen berättade att de kom från Engelska skolan. Pedagogiken som nämnda skola använder sig av bör väl kunna användas i andra skolor

  Gillad av 2 personer

 21. Göran Holmström skriver:

  Fyller 55 om tre veckor, har lovat mig själv att inte bli bitter. Men det är förbaskat svårt. Sverige har inte levererat värst mycket gott under dessa 54,9 år en skitskolgång med ytterst stökiga skolkompisar, efter det eländiga jobb som var så ointressanta och dåligt betalda att jag fick jobba dubbla skift och dessutom stjäla för att få ihop pengar. Nu är den tiden bakom en, men det stör mig massor att några eländiga politiker, tjänar grova pengar på andras ansträngningar.
  Om dom skött sina uppdrag, och vi hade varit ett land där allt fungerar riktigt bra så ok då var ni värda pengarna. Men knappt något fungerar utom skatteverket, det fungerar bra som slavdrivare.
  Nej efter min födelsedag så kanske det är dags att sälja av och flytta till ett land
  där idioterna inte sitter i toppen och styr.
  Börjar få nog nu.

  Gillad av 2 personer

 22. Vaknauppnu skriver:

  Nej jag är inte beredd på kaoset för hur vet man i vilken form den yttrar sig när det växlar upp.. på något olustigt sätt anar man bara att de är i stånd till precis vad som helst. och Om jag säger Om t.ex gruppen (Funderar nu lite men är kanske inte färdigtänkt … men så här kanske); ” Folkets demonstration” skulle utvecklas och ta upp fler och fler angelägna sakfrågor (alternativmedia behöver gå samman) Då skulle de behöva hjälpa att synliggöra tänkta aktiviteter uppmana till anslutning helst väldigt fredliga sammankomster på stora ytor t.ex sitta på en filt med picnic något väldigt fredligt men där man samlas för att visa att vi blir fler och fler och detta skulle kunna spridas över hela landet. Tror mer detta kan falla folk i smaken än att åka långt bort, kanske har man inte råd. eller dåligt med tid m.m. Det måste vara enkelt, fredligt men ändå göra ett avtryck. Regeringen skall veta att det jäser i stugorna folket som knyter nävarna i fickorna har fått nog. Sen detta med engelska skolan som ett föredöme.. det funkar nog på många folkslag men sämre eller inte alls på andra. För om alla vore välartade efter att de gått skolan i England varför ser det ut som det gör i det landet idag??

  Gilla

 23. olle reimers skriver:

  Av ovanstående och tidigare kommentarer, kombinerade med Patriks insiktsfulla kommentar om skolan, framgår, precis som Patrik påpekar, att det inte finns något stöd för optimism.

  När man har försökt alla möjligheter att hitta en väg att med de vanliga medlen: diskussioner, argument, fakta, retoriska knep, passion, vilja av stål, lyhördhet, omtanke, omsorg, kraft, intellektuell skärpa o.s.v. att få andra att ompröva sin nuvarande ståndpunkt, men ändå misslyckats; är det dags att inse att ett normalt demokratiskt agerande inte kommer att leda till något resultat.

  Här handlar det inte om att vara optimist eller pessimist utan om att vara realist.

  Den avhoppade sovjetiske KGB-agenten som för fyrtio år sedan förutspådde att västerlandet skulle gå förlorat med hänvisning till den oerhört förutseende indoktrineringskampanj som kommunisterna påbörjade snart efter andra världskrigets slut, visar sig nu, sjuttio år senare ha rätt.

  Det som är det verkligt intressanta är orsaken till att han fick rätt; en orsak som korrekt identifierades av Stalin när kampanjen drogs igång: västerlänningarnas ovilja att slåss för sin sak.

  För min egen del tror jag att andra världskriget gav Stalin den värdemätare han ville ha när han upptäckte att den ryske soldaten var mer villig att offra sitt liv i strid än den amerikanske eller engelske. Höjdpunkten var förmodligen Jaltakonferensen när Roosevelt, plågad av den sjukdom som ledde till hans död några månader senare, lät Stalin hållas i öster. Han var i det läget, kanske medveten om att hans hemmaopinion var trött på kriget och var inte var villig att dra demarkationslinjen så att tidigare demokratiska stater kunde få det stöd de förtjänade.

  Jag bekänner mig personligen till syndarna på det här området. Jag har trott på möjligheten att via argument kunna vinna min sak, även när jag konfronterats med mer hårdhudade individer. Nu måste jag erkänna att jag inte tror på det längre.

  Det finns en viss typ av människor som enbart ser eftergifter som svaghet. Hos dem handlar det om att äta eller ätas. Den som inte står upp och är beredd att med sin kropp försvara det han tycker är viktigast kommer att förlora i det långa loppet.

  Välfärdsstaten är troligen det effektivaste försvagningssystem som uppfunnits för att bryta ned människors vilja att slåss för sin egen överlevnad.

  Det kommer att ta flera generationer av systematiskt undertryckande innan någon motståndsvilja att tala om kommer att blåsas in i svenskens bröst.

  Insikten om detta måste göra oss alla till aktivister. Det duger inte längre att slipa argumenten och på hopp om att någon lyssnar. Handling är i det här läget det enda som räknas.

  Vi måste organisera oss. Vi måste handgripligen visa att vi inte bara ger oss.

  Kom ihåg att de flesta av de som nu försöker försvaga oss är själva fega stackare. Tror någon att Löfven eller Kristersson kommer att beordra fram Livgardet för att börja skjuta på oss om vi samlas framför Riksdagshuset och kräver deras avgång?

  Gilla

  • BS skriver:

   Mycket intressant inlägg. Jag är inte svensk medborgare själv men levt i Sverige i många år. Familj, barnbarn, arbete, eget företag så småningom (12 anställda), men nu är det dags att flytta eller get ready to fight!

   Gilla

 24. Göran Petersson skriver:

  Jag har en del av lösningen av detta problem och det är att skolorna inför rytmisk rörelse under minst en timme per dag, rörelserna ska vara anpassade efter elevernas ålder och ledas av klasslärare eller ämneslärare och utföras under korta pauser under skoldagen. barnen kommer då att till klass 6-7 ha lärt sig rytmisk rörelse,dans, jonglering med tre bollar och dessutom hantera bollar av olika storlekar so att inte de mer försynta blir bollrädda för livet. Dessutom bör förstås hantverk av olika slag få större plats i läroplanen. Ordningen är förstås viktig men den sköter sig själv om man låter skoldagen bli rytmisk och gör så att alla gör sina gruppövningar varje dag. Dessutom är det lätt för lärarna att se vilka elever som har någon av alla dessa psykosomatiska diagnoser som skolorna nu har så gott om. Det syns nästa omgåen på hur barnen rör sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.