Jan-Olof Sandgren: Ännu en konspirationsteori

Jan-Olof Sandgren

I en minnesvärd julkrönika från 2017 polemiserar Malcom Kyeyune mot de dystopier som förutspår att etniska svenskar en dag kommer att förskansa sig i ”skyddade zoner”, som svar på växande invandrarbaserad kriminalitet. Om kriminalitet och våld fortsätter öka som hittills kommer förvisso ”gated communities” att dyka upp även i Sverige. Vad dystoperna lätt förbiser är att dessa fredade zoner, för att vara effektiva mot dagens kriminalitet kommer att bli mycket dyra i drift. I takt med att orosmolnen hopar sig, blir de förmodligen lika exklusiva på bostadsmarknaden som takvåningar i Stockholms innerstad. Det kommer heller inte att finnas någon Sankte Per vid porten som favoriserar just etniska svenskar, utan dem som har tillräckligt med kapital för att kunna köpa trygghet för sig själv och sin familj.

Många svenska familjer är idag skuldsatta upp över öronen (något som Tino Sanandaji utreder här). Samtidigt är de flesta ekonomer överens om att en allvarlig lågkonjunktur väntar runt hörnet. Om eller när gated communities kommer till Sverige, kommer en förkrossande majoritet av oss att befinna sig på ”fel sida om stängslet” och frågan är hur vi hanterar den situationen.

Låt oss blicka tillbaka på den klassanalys som gällde i Sverige under det glada 70-talet – ett decennium då mångkulturens arkitekter fick fria händer och det ansågs självklart att etniska svenskar alltid skulle utgöra en ekonomisk överklass. Med undantag för tyskar, amerikaner och några till, betraktade vi främmande nationaliteter som representanter för en underutvecklad värld.

Denna grovt tillyxade klassindelning blir allt mer verklighetsfrämmande ju bättre vi lär känna andra kulturer (jag har spånat lite runt problemet här). Ändå agerar det politiska etablissemanget som om 70-talsmodellen fortfarande gäller, och det är lätt att förstå varför. Utan vår förmodade ”överklasstatus” blir det svårt att motivera varför vi över huvud taget ska försörja andra länders vuxna medborgare. Och varför vi utan motprestation ska ge dem gratis bostäder, fri tandvård, utbildning, åldringsvård åt deras anhöriga etc.

Enligt PK-ismens grundkoncept är det vår moraliska skyldighet. Samtidigt bär den inställningen fröet till sin egen undergång, eftersom enda sättet att finansiera detta jätteprojekt är att beskatta den inhemska befolkningen så hårt att den till slut förlorar varje uns av ”överklassmedvetande”. När svenska medel- och arbetarklassen yrvaket upptäcker att den befinner sig på samma nivå (eller rentav under) de klasser de var satta att hjälpa, kommer PK-ismen att självdö. Det kanske låter som ett ljus i tunneln, men det beror på vad som kommer istället.

Enligt Cambridgeprofessorn Göran Therborn har Sverige på 40 år genomgått en ökning av klassklyftorna som saknar motstycke i västvärlden. Ökningen gäller inte i första hand klyftan mellan etniska svenskar och invandrare, eller mellan bidragstagare och löntagare, eller mellan män och kvinnor. Den klyfta som vidgats till något av en avgrund är mellan en exklusiv elit och resten av befolkningen. En liten men extremt framgångsrik grupp som förmodligen inte är större än att den skulle rymmas i några väl förskansade gated communities. Övriga majoriteten – bestående av svenskar, invandrare, bidragstagare, arbetare, pensionärer, sekulära, muslimer etc – kommer alla att befinna sig på ”fel” sida om stängslet.

Största hotet mot denna nyetablerade oligarki kanske inte är de konflikter som kan blossa upp mellan grupperna utanför stängslet, utan vad som kan hända ifall de inte bråkar. Om vi fantiserar en smula och tänker oss en framtid med perfekt assimilationen – där man mot alla odds lyckas överbrygga de värsta motsättningarna, enas om hur man uppfostrar barn till att inte bli gangsters, lyckas hålla övervintrade jihadister bakom lås och bom och långsamt börjar bygga fungerande lokalsamhällen. När mindre energi går åt till att anklaga varandra, ökar sannolikheten för att folk vänder blicken uppåt och undrar vem som håller i trådarna. Kanske får vi en brasiliansk situation, där etablissemanget då och då måste blidka opinionen genom att utdöma långa fängelsestraff åt utvalda korrupta politiker.

Eliten har särskild anledning att misstro den svenskfödda arbetarklassen. Den har inte genomgått samma akademiska hjärntvätt som den mer väluppfostrade medelklassen, men är minst lika kulturellt förankrad i Sverige. Det går inte att komma ifrån att med sjunkande status och ökad arbetslöshet, har den ganska lite att förlora. Om de hade varit nazister skulle problemet på sätt och vis varit enklare. Nazister är inte bara osympatiska i de flestas ögon, de är också 1900-talets ”losers” och ingen skulle lyfta ett finger till deras försvar.

Så hur får man svenska oppositionella arbetare att konvertera till nazismen? Det var ingen bred folkrörelse ens under 30-talet. Dylika partier hade knappt mera stöd än vad Fi har idag och historiens fazit har inte gjort det lättare. Dock finns en del trix man kan använda:

-Kalla all opposition för nazism eller tecken på nazism, utan att förklara varför.
-Påminn alla om att 30-talet snart kommer tillbaka.
-Gynna invandring av grupper som vill krossa den västerländska demokratin och införa kalifat.
-Ge generösa statsbidrag till föreningar som motverkar assimilation.
-Utvisa skötsamma invandrare och ge kriminella dito skyddad identitet.
-Stifta lagar som ensidigt gynnar invandrare och ensidigt missgynnar svenskar.
-Beskriv alltid konflikter mellan invandrare och svenskar som möjliga utslag av svensk rasism.
-Bagatellisera hot och övergrepp från muslimer, men kasta pensionärer i fängelse ifall de yppar kritik mot islam.
-Dela in människor i raser. Vänj folk vid tanken att olika raser ska behandlas olika, för att uppnå rättvisa.
-Gör hudfärg till en akademisk merit.
-Försumma aldrig ett tillfälle att håna vita män.
-Förbjud runor.
-Ge svenskar skulden för kolonialismen.
-…och så vidare… och så vidare…

Trots alla ansträngningar har framgången hittills varit måttlig. Bara 0,03 procent röstade på Nordiska motståndsrörelsen i senaste valet, vilket faktiskt är mindre än resultatet för ”Djurens parti”. Men kampanjen rullar vidare. Förr eller senare kanske man lyckas.

30 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Ännu en konspirationsteori

 1. Tomas skriver:

  Gated communities fungerar nog bara i länder med mer fokus på individen. Svensken som generellt är konflikträdd och vill vara till lags klarar nog inte av den boendeformen. Sedan har vi MSM och Morgans gäng som skulle stävja det via lagstiftning. De har ju sitt på det torra för stunden. Införs GC så småningom omfattas nog bara MSM folk och politiker pga hot från extremhögern dvs skattebetalarna.

  Gillad av 3 personer

 2. Hilding Bengtsson skriver:

  Är inte detta redan en realitet?

  Precis den politik som bedrivs,
  främst av den landsföraktande Svetsarens parti.

  Men dessvärre fick vi nu veta,
  väl dolt till efter EU-valet förstås,
  att Ulf K blivit inbjuden till Bilderbergs!

  Då hade Moderaterna fått 3-4 % mindre!
  Då hade inte deflektionen fungerat!

  Dessa BB garderar sig genom att grooma alla tänkbara Statsministrar i Sverige!
  Lär väl ha utsett de flesta sen WW2!

  Reinfeldt har fått sina 30 Silverpenningar,
  motsv miljoner i dagens penningvärde?

  Annie o Uffe lyder deras goda råd,
  i hopp om att få följa i hans fotspår!

  Vi vet hur det gick efter Annies USA besök,
  då drogs Islamofobikortet fram!

  Nazistkortet fick vila ett litet tag…

  Gillad av 2 personer

 3. svenne skriver:

  ”Så hur får man svenska oppositionella arbetare att konvertera till nazismen? Det var ingen bred folkrörelse ens under 30-talet.”

  De styrande – med Stefan Löfvén i spetsen – anser att den nu existerande största faran för samhället är den förvirrade lilla flock som representeras av t.ex. NMR och deras svans. Man kan då fråga sig hur detta resonemang överhuvudtaget kan få så mycket luft under vingarna att det titt och tätt okritiskt trumpetas ut från ”de goda” medieplattformarna.

  Skjutningar, judeförföljelser, bombdåd och övriga våldshandlingar utövas till nästan etthundra procent av andra kategorier än de som journalister och ”rumsrena” politiker betraktas som ”högerextrema”, och detta faktum är så tabubelagt att diskutera att det måste sopas under mattan.

  ”Vad dystoperna lätt förbiser är att dessa fredade zoner, för att vara effektiva mot dagens kriminalitet kommer att bli mycket dyra i drift.”

  Nu försöker ju ”vanligt folk” att skydda sig mot kriminalitet genom att undvika vissa platser, låta bli att ta sena kvällspromenader och försöka tro att ”mitt hem är min borg” genom att inte öppna ytterdörren för okända. Att skapa det antal ”fredade zoner” som krävs, för att skydda den majoritet av befolkningen som försöker att leva upp till sin del av samhällskontraktet, måste nog betraktas som orealistiskt. Den enda vägen ur detta tror jag är att politikerna börjar tillämpa statens våldsmonopol på ett kraftfullt sätt, men detta måste nog för tillfället betraktas som en utopi med tanke på de ryggradslösa figurer som nu styr landet.

  Gillad av 1 person

 4. Eva Danielsson skriver:

  Nej, de kommer inte att lyckas få svenska hantverkare och arbetare att definiera sig som nazister. De uppräknade metoderna som inte minst Löfven har till uppgift att slänga ur sig så ofta han kan, känns inte igen av folk. De tar inte åt sig. Det är för dumt helt enkelt. De politiskt ointresserade, vanligt folk, vet att invandringen har skapat stora problem, men det verkar inte ens frodas någon allmän fientlighet mot invandrare för det. Däremot en ilska mot just dem som beter sig illa, rånar, skräpar ner, bluffar till sig bidrag, våldtar och skjuter, anlägger bränder m m. Och man vet att det inte är infödda svenskar som gör allt detta, men folk skiljer på hyggliga invandrare och brottsliga invandrare.
  Det som saknas är insikten att invandringen på intet sätt har varit nödvändig utan endast en medveten politik för västvärldens etablissemang för att öka sitt maktbygge. Man har gått på lögnen om att det är flyktingar det handlar om och att vi s a s måste ta emot ”flyktingar” i Europa. Man har gått på lögnen om att vi i Sverige måste vara världsbäst på att curla ”flyktingar” och man har nog njutit lite grand av att få känna sig ”god”. Dessutom har man trott att vi har råd med detta. Det finns en grundmurad tro på att staten inte kan vilja slösa bort alla våra tillgångar och medvetet orsaka social oro, brottslighet och misär. Det finns en grundmurad tro på att politiker försöker göra något bra, något som gagnar alla invånare, för våra skattepengar. Fast de kanske inte lyckas så bra, utan är naiva och inkompetenta. Vilket nog stämmer för den stora gruppen inom etablissemanget, de är bara ”följare”. Men den klick av maktens folk som påverkar politiken mest och som driver på i nuvarande riktning, de vill inte väl. De är onda, de vill förstöra och de vill lägga beslag på och styra andras liv.
  Att inse det kräver att man slutar tro att alla är goda innerst inne och att man rakryggat vågar bedöma, fördöma och döma.

  Gillad av 14 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   SD har inget emot Invandrare,
   som kommer hit under ordnade former,
   med efterfrågad kunskap,
   med ett väntande jobb o bostad,
   som gärna anpassar sig till vår kultur!

   Så var det en gång!

   ASSIMILERA MERA!

   Flyktinginvandring är något helt annat,
   speciellt från patriarkala Islam kulturer,
   ofta närmast analfabeter!

   Som ej bejakar kvinnlig jämlikhet/frihet!
   En samhällsfara!

   Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    ”Flyktinginvandring är något helt annat,”

    Ordet ”flykting” är så inarbetat att man nog måste tänka till för att inte använda det. Sverige har minimalt av ”flyktinginvandring”, däremot har vi välfärdsimmigration.

    Jag tror det är väldigt viktigt att sluta tala om ”flyktingar” i alla sammanhang, särskilt om folk skall förstå att de har blivit utnyttjade.

    Gillad av 12 personer

 5. Min strand skriver:

  Jag skrev för övrigt ovanstående argument till ledarskribenter, de flesta, redan för 12 år sedan. De har alla som då verkade redan sett de flesta vändningar som kommer fram på DGS. De vill ha det så här, det är bara att konstatera.

  Gillad av 8 personer

 6. slaszlos skriver:

  Jag var tillfrågad i en opinionsmätning av EU om vilken nationalstats chef är den värsta i Europa ? Utan att tänka mycket över och utan tvekan uppgavs den vänstersocialistiska regeringsmaktens ledare Stefan Löfvén. . Avgörande är att under hans tid staten har förlorat sitt viktigaste uppgift att skydda landets och medborgarnas säkerhet mot inre och yttre fiender utan att man kan påpeka någon samband någon form i ” konspirationsteori ” verklighetsbild. Det är den gamla klasskampens upprepning i vår tid av outbildade beslutsfattare som lika farliga för samhällsutvecklingen för all framtid med psykopater i maktpositioner ,liksom sina sjuka medmänniskor inlåsta i dårhus eller i fängelser gömda bakom ordfixering att nå sina mål i skapandet av offerlamm mot olikheter.

  Gillad av 6 personer

 7. Tack tack tack skriver:

  Ibland når skribenter höjder långt utöver det vanliga. Kommentarer blir då tämligen överflödiga. Hatten av för denna text. Bättre framåtblickande och skärpa i analysen får man leta efter.

  Den är så pass lysande och på pricken träffande att någon publicering inom MSM framstår som en total omöjlighet. Lätt provokativt sagt … Bättre fana för alternativmedia går knappt att uppbringa.

  Dina alster har alltid hög nivå och träffar nästan alltid rätt. Idag känner jag mig faktiskt berusad av din tankemässiga träffsäkerhet. Skrämmande klarsynt.

  Tack än en gång Jan-Olof Sandgren, och även ett stort tack till Patrik Engellau, som erbjuder plattformen för din publicering.

  Gillad av 6 personer

  • Åke Sundström skriver:

   Instämmer i berömmet, blev nästan lika berusad som du. Följdfrågan är förstås varför Kristersson, Lööf m fl inte förstår Sandgrens budskap, det som även en begåvad 10-åring begriper? Jo, därför att demokratin i realiteten är avskaffad, medan skolorna ägnar sig åt att indoktrinera i Storebrors anda i stället för att förmedla objektiv kunskap. Partierna behöver inte längre sina väljare, det räcker med partistödet plus finansiella supporters, som LO och andra bidragsgivare (även till de borgerliga).

   En maktlojal press – tack för pengarna, snälla politiker! – drar också massor av strån till fördumningsstacken. Vem vore t ex en djupt okunnig och förvirrad Greta utan deras uppbackning? Inte ens en förment konservativ tidning som SvD har förstånd att hesitera inför den bisarra klimathysterin. Eller inför islamiseringen, brottsligheten, mördandet och de otaliga våldtäkterna (extra tysta är offrens genetiska syskon, feministerna).

   DGS behövs sannerligen – liksom andra liberala eller libertarianska andningshål, som Mats Jangdals skarptungade Frihetsportal, i främsta linjen när det gäller demokratin och klimatet.

   .

   Gillad av 2 personer

 8. Aha skriver:

  Insiktsfull krönika och tack för bl.a. följande text ” Utan vår förmodade ”överklasstatus” blir det svårt att motivera varför vi över huvud taget ska försörja andra länders vuxna medborgare. Och varför vi utan motprestation ska ge dem gratis bostäder, fri tandvård, utbildning, åldringsvård åt deras anhöriga etc.” Så är det. Men fortfarande ses svensken som överklass och t.o.m. fattigpensionärerna har gått på detta och gladeligen låtit sin omfamnas av välvilja till invandrarna.
  I botten ligger den evinnerliga identitetspolitiken som sätter svensken överst och därmed ej behov av stöd men viktig som finansiär av underordnade gruppers liv – som alltså drabbat fattigpensionärerna. Invandringspengarna hade kunnat gå till pensionssystemet istället.

  ”Eliten har särskild anledning att misstro den svenskfödda arbetarklassen. Den har inte genomgått samma akademiska hjärntvätt som den mer väluppfostrade medelklassen.”
  Denna tankeväckande mening yttrar sig bl.a. i ett oförblommerat språk i sociala medier vilket har renderat folk med arbetarbakgrund åtal. Arbetarklassens jargong har flyttat in på nätet och det har förfärat etablissemanget.
  Om det ska hända något drastiskt åt gula västarna-hållet så är det nog arbetarna som kommer att stå för det eller som någon skrev; kanske blir det de personer som förr tatuerade underarmarna som tar täten.

  Gillad av 7 personer

 9. Östrahult skriver:

  Jo så ser det ut. Kanske är det dags att börja peka ut de som flyter ovanpå, finansbranschen, advokaterna, toppbyråkraterna m fl. Jag höll på att lägga till fastighetsmäklarna men dom tar marknaden snart hand om.

  Gated communities: Behöver inte vara så konstigt, det finns enklare varianter, mycket vanligt i t ex Frankrike, Residence Securisé. Fungerar alldeles utmärkt, man slipper genomfartstrafik och buset hålls utanför.

  Blir det riktigt allvarligt i Sverige då får man skapa bevakade zoner, typ sjösidan i Täby/Danderyd eller Saltsjöbaden.

  De med problem är de som bor i kommunala boenden typ där det smällde i Linköping, frågan är de ändrar hur de röstar, i Linköping röstar man fortfarande traditionellt

  Gillad av 1 person

 10. Göran Holmström skriver:

  En god insikt ger den här krönikan, att bortsett från ett litet frälse, så är alla lika utsatta!
  Vad är receptet på att minska sin utsatthet?
  Knyta näven i fickan mer?
  Fly till ett annat land?
  Bli så rik att man svävar så högt upp att smutsen inte fastnar?
  Flykt och spela död beteende.
  Gör det som finns någonstans längst in, ryck ut den lille fege vikingen, bakom fernissa och sittkissande.
  Han vet vägen och har förmågan!

  Gillad av 3 personer

 11. Elisabeth G skriver:

  Det är ett fåtal som känner sig dragna till nationalsocialismen men de övriga socialisterna jobbar verkligen stenhårt för att fler ska göra det.

  Nej, ondskan kommer denna gång inte från samma håll som på 1930-talet. I dag kommer den från dem själva, dvs. från vänstern som vill och gör det egna folket så illa. De brunsmetar vanligt, hederligt folk samtidigt som de gullar med terrorister. Och vi har antisemiter i regeringen.

  Gillad av 7 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Jo det har du rätt i. Många glömmer – eller låtsas glömmas – att kommunisterna och nazisterna var kompisar i början. Vad jag är ute efter är egentligen att peka på att alla socialister är samma andas barn. Det stör mig något otroligt att nationalsocialisterna framställs som höger, bara för att några andra socialister vill framstå som godare och bättre. Hitler var definitivt inte borgerlig.

    Gillad av 5 personer

 12. Ragnar Ask skriver:

  Svenskar och europeiska invandrare borde ha rätten att segregera sig från eländet och om inte så bör man ta sig den rätten, friheten.
  Varför ska vi tvingas till integration i vårt eget land på vår egen kontinent?

  Gillad av 4 personer

 13. Kalle skriver:

  Svenska regeringen försöker att etablera en ny världsreligon. Mottot är: Vi är den bästa nationen i världen.
  Kom, låt oss bevisa det. (Vi har en sovande befolkning som gärna betalar rejält med skatt för att finansera er ankomst, tänker dom).Haleluja,vad vi är bra. Vi har redan en Gudinna, Annie lööf.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.