Patrik Engellau: Kan svenska statsmedia göra sig förtjänta av hederstiteln public service?

Patrik Engellau

Det var ett uppmuntrande tecken i tiden att moderaterna i Stockholms län nyligen föreslog att lägga ned de statliga eterkanalerna SR, SvT och UR. Som Maria Ludvigsson påpekade i en ledare i Svenska Dagbladet den 20 maj kan vi med lite tur få igång en seriös diskussion om ”vad public service bör vara, vad public service är samt om public service som institution ens är önskvärt”.

Till att börja med skulle jag vilja ifrågasätta beteckningen public service eftersom begreppet är positivt värdeladdat och kan förvrida tankarna så att den seriösa diskussionen aldrig kommer ur startgroparna. En gång hörde jag ett närmast parodiskt program i vilket en av radions utrikeskorrespondenter tog en annan av radions utrikeskorrespondenter i örat för att den senare kallat rysk statstelevision för public service. Den uppläxade korren fick lära sig att statsmedia heter public service för svensk del men statsmedia när det gäller Ryssland. Statsmedia är, tycker jag, en mer exakt och värdeneutral beteckning än public service.

Statsmedia betyder bara att ett bolag, oavsett vad slags program som sänds, ägs och finansieras av staten. Vad är då public service, ty även det kan ju existera? Om jag fick bestämma så skulle begreppet public service vara en hedersbeteckning på sådana statsmedia som lever upp till högsta journalistiska ideal, ungefär som jag inbillar mig att BBC kanske fortfarande är men i varje fall en gång säkert var. Public service är statsmedia som lyckats höja sig över gängse statlig propaganda och blivit en plattform för noggrann, hederlig och allsidig journalistik. Public service är en värdighet som inte kommer med automatik ur de statliga anslagen. Det är en värdighet som måste förtjänas.

Dagens svenska problem är att våra statsmedia inte kommer i närheten av att kvala in för hederstiteln public service eftersom de är propagandaorgan och härolder för den politiska maktens politiskt korrekta idéer. (Statsmedia skulle kunna lära sig av Systembolaget som ligger långt högre i förtroendemätningarna vilket antagligen beror på att Systembolaget är hederligt och transparent. Man får ungefär det man tror ska finnas i flaskorna och Systemet prackar inte på kunderna en massa uppfattningar annat än diskreta uppmaningar att inte överkonsumera deras produkter, alltså motsatsen till statsmedia.)

Svårigheten att ta ställning till statsmedias vara eller icke vara beror på att man inte vet om valet står mellan existerande pk-istiska statsmedia och ingenting alls eller om det står mellan existerande pk-istiska statsmedia och ett äkta, mirakulöst återuppståndet svenskt public service.

Om det fanns en rimlig chans skulle jag nog gärna vilja ha ett äkta public service-bolag i Sverige av samma anledning som jag gärna vill att Nationalmuseum fortsätter att existera, att Svenska Akademien lämnas ifred, att den kommunala musikskolan får blomstra och att kulturmiljöer pietetsfullt hålls i skick på skattebetalarnas bekostnad. Men jag vill lika lite släppa in Musikfestivalen i ett public service jag betalar för som jag vill att AIKs fotbollshuliganer håller årsstämma med efterföljande röjarfest på Dramaten.

Jag tror att svenska statsmedia, om de lyckades erövra värdighet som public service, skulle kunna göra mycket för att stärka – i stället för att, som idag, rasera – Sveriges självbild. Vi behöver utsätta oss för en seriös analys och fundera över oss själva och den värld dit vi hör i stället för att vältra oss i statsmedias förkunnelse om att Sverige varken förtjänar att ha någon historia eller några traditioner och i dess försök att skambelägga sina finansiärer för att de äter kött och reser med flygplan.

Jag vet inte om det skulle gå att rycka upp svenska statsmedia till värdighet av public service. Jag fruktar att det är omöjligt. I så fall anbefaller jag nedläggning.

100 reaktioner på ”Patrik Engellau: Kan svenska statsmedia göra sig förtjänta av hederstiteln public service?

 1. Bo Svensson skriver:

  Det går inte att få att fungera. – Att det finns skilda uppfattningar om vad som är en objektiv bild av läget och av vad som bör göras åt det, är varför det finns partier och politik.

  Pengarna som nu går till public service -kanalerna skall istället fördelas på de folkvalda att köpa sändningstid för, så att de kan göra sig hörda oredigerade.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Du vill alltså att de partier som har lyckats ta sig in i riksdagen skall få ännu mer pengar och propagandakanaler för att bevara sin monopolmakt!?

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Partistödet skall också fördelas på de folkvalda, så att partiledningar blir beroende av deras uppslutning när sådan menas angelägen. – Det finns mycket som måste stramas upp i systemet. – Som det är nu, kan kapitalstarka aktörer som verkar i lönndom köpa eller korrumpera partiledningar. – Landet ligger vidöppet för fientlig infiltration, särskilt om de som äger massmedia inte känner någon särskild gemenskap med befolkningen i landet utan mest tycker det är lustigt att det går åt helvete.

    Gillad av 1 person

   • Fabricerad skriver:

    Avskaffa partistödet helt. Tvinga partierna att förtjäna sina pengar. Gällande donationer är det mest rimliga att alla partibidrag redovisas. Avskaffar vi samtidigt presstödet och andra kommunistiskt livsupphållande verksamheter kommer media än en gång att rikta blåslampan mot politikerna och deras förehavanden.

    Gilla

  • Niklas R skriver:

   Det är ett sådant system som finns i Nederländerna. Där kör public service bara nyheter och väder. I övrigt delas sändningstiden i de allmänna kanalerna ut till partierna som sitter i parlamentet baserat på deras valresultat. Under den tid som partiet har bestämmer de vad som ska visas i rutan.
   Det innebär att för svensk del skulle alltså SD fått närmare 16% av sändningstiden i SVT och SR, MP skulle få 4%.

   Gilla

 2. Tomas skriver:

  Så genomsyrat som PS är av vänsteraktivism, nätverk, nepotism och ren dumhet så är enda möjligheten att riva ned allt och eventuellt starta om stegvis i liten skala. Helst skall finansieringen ske via frivilligt abonnemang för att få kontinuerlig press på kvalité och vad folk efterfrågar.

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vad vill du att statligt belönade journalister skall göra? De kan inte vara oberoende! Även tanken på statliga media som annat än statspropaganda tillhör kategorin kommandoplaneekonomi. Den fungerar inte. Resultatet måste bli statspropaganda, hur man än vänder sig, vad man än gör.

   Gillad av 9 personer

   • Tomas skriver:

    Med den anställningstrygghet som finns där så är nog chansen större att en oberoende journalist kan göra karriär i ett nytt PS än tex hos Wolodarski, Aftonslasken mfl. Risken var nog större förr, innan siter som denna fanns, att journalister i PS blev husbondens röst. Nu är största hotet Morgans anhang som vill begränsa tryckfriheten.

    Gillad av 1 person

 3. Jan Andersson skriver:

  Både SVT/SR och Systembolaget är fossiler som för längre sedan borde varit utdöda. Det är en ren skam att dessa symboler för överförmynderiet i Sverige finns kvar. Statens representanter anses då per automatik vara de som begriper bäst och då skapas den överlägsna attityd från myndighetshåll som varje dag hämmar oss i det verkliga livet. Överallt, utom i skolan, förstås, möts man av det outtalade budskapet ”Håll tyst, och sitt ner; vi begriper det här mycket bättre än du!.”

  Vi vet alla idag att det fattas ganska mycket mellan öronen på våra folkvalda och att vi skulle få friheten, som nästan alla andra folk har, att själva styra vår konsumtion av dessa produkter finns inte i deras förställningsvärld. Vad skall vi med en ”myndighetsålder” till när vi aldrig tillåts bli myndiga?

  Svenska folket behöver mängder med lyckosparkar och klappar på ryggen, inte bara krokben och örfilar.

  Gillad av 12 personer

  • elfyma+ skriver:

   Systembolaget har inga likheter med SVT/SR.
   Vi betalar (frivilligt) bara för det vi vill dricka. Så borde även PS drivas !

   Och till skillnad mot PS och våra kulturinstitutioner så slipper vi politisk propaganda i butikerna. De propagerar bara för alkoholfria drycker, för att de måste.
   Och vi slipper enerverande jinglar och manipulativt ylande i högtalarna när vi besöker deras butiker. De har inte ens tjatig smygreklam för kompisarnas alster.
   Och om man inte är nöjd med det digra sortimentet på hyllorna, så kan man specialbeställa nästan vad som helst.
   Så borde även PS drivas !

   Gillad av 6 personer

   • Willy Lindqvist skriver:

    Samma produkter som Systembolaget saluför, handlar jag själv regelbundet för mindre än halva priset i privata butiker i ett civiliserat och friare land än Sverige. Den friheten borde vi ha också i Sverige.

    Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Till Willy. Halva priset? Det måste handla om sprit då. Varje gång jag går in i en butik i andra länder och letar efter vin så hittar jag inte särdeles många flaskor av det jag hittar i Sverige. Hittar jag något vin som finns i Sverige så är priset ungefär detsamma som här.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag har sett att en del österrikiska viner är (marginellt) billigare i Sverige än här. Men det är ju bara de viner som Systembolaget tycker att svenskarna skall få dricka som finns att få. Och här brukar det vara extrapris på viner. 25% på alla viner är ett återkommande erbjudande, kombinera detta med rött pris på just ditt vin, till exempel köp en flaska, få en gratis. Systembolaget är vidrigt:

    https://thewayofreason.wordpress.com/2019/06/04/jenny-nystroms-skal/

    Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Sortimentet är digert men det är ju också påtvingat av myndigheterna. Plocka bort 80 % av sortimentet och sälj bara det som är något att ha. Som en privat butik måste göra när konkurrens uppstår.

    Jag har aldrig köpt en dålig vinflaska i Danmark, i Sverige aldrig någon bra.

    Gillad av 1 person

 4. V for Vendetta skriver:

  Statsmedia används ständigt för att skapa en regimtrogenhet bland de som konsumerar den. Så har det varit i alla tider men skillnaden mot förr är att tidigare fanns inga alternativa informationskanaler vilket det finns gott om nu. Dessa nya kanaler utmanar regimmedias rapportering kring hur världen ser ut vilket får regimen att ropa på förbud för dem och kalla dem fake news mm. Public Service har sedan länge således spelat ut sin roll som folkbildande, underhållande och trendsättande medium. Jag förstår artistelitens nödrop på PKism för Public Service har försörjt dem gott genom åren. Det gäller också för de journalister som varit anställda inom organisationen. Public Service största journaliststjärna vågade sig ut och berätta först när han blivit pensionär. Det kommer aldrig att gå att återupprätta eller ens skapa ett Public Service-bolag som blir förankrat i den svenska folksjälen för själva grunden till ett sådant bolags existens utmanas hela tiden av den nya median via internet. Det vet de med makt.

  Gillad av 6 personer

 5. Vaknauppnu skriver:

  Håller med lägg ner skiten Denna hjärntvätt har fått pågått alldeles för länge! Ju mer urvattnade de svenska hjärnorna blir ju lättare kan våldskapitalet ta över.

  Gillad av 11 personer

 6. Eva Danielsson skriver:

  Nuvarande statsmedia är indoktrinerande i både urval och ordval och har överlag låg nivå. Lägg ner. (Avveckla även allt presstöd)
  Eller låt en miniversion av statsmedia (utan politisk representation) återuppstå. Det måste kunna räcka med en radiokanal och en TV-kanal. Utan fast anställda, bara olika frilansare, förutom den tekniska personalen. Och några chefer för utbud och budget på tidsbegränsade uppdrag. Det måste gå att hitta vettiga konstruktioner för att garantera mer oberoende, om viljan finns.
  Man ska inte kunna slå sig till ro eller bli korrupt som nu när man bara är makthavarnas megafon. Finansiera grundkostnaden, byggnader och teknik och grundbemanningen med skatt och resten, själva innehållet, på samma sätt som andra betalkanaler gör, med månatlig avgift för dem som är intresserade. Om man skulle kunna åstadkomma kvalitetsprogram om samhälle, vetenskap, kultur och svenskproducerad fiktion, så tror jag de flesta ursprungssvenskar skulle vilja betala för det. Ur egen ficka.

  Gillad av 9 personer

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Jag ser gärna SVT K-kanalen men då i huvudsak naturfilmer, de flesta producerade av BBC. Ett exempel är. ”Planet Earth”. Sådant material är väl sällsynt bland de privata. Egenproducerad ”politik” och ”debatt” är naturligtvis en erbarmlig sörja! Med inbjudna ”geistig minderbemittelte” (klent utrustade å huvudets vägnar) journalister! Horror!

   Gilla

 7. Erik2 skriver:

  Public Service som begrepp introducerades av Harry Schein, som jag minns det. Innan han tog upp det begreppet (80-talet?) hade inte jag hört talas om det. Jag har aldrig gillat begreppet. Tycker det är förvirrande. Men, det finns bara ett sätt att göra verksamheten politiskt neutral, och egentligen rädda hela koncernen. Finansieringen måste vara direkt. Inte indirekt, som via skatter. Gör t ex så här; Dela ut bolaget till de anställda. Ta sedan handen från bolaget. Låt hela koncernen sedan på egen hand bestämma hur en balans mellan fria program och poddar och de bakom betalvägg ska se ut. Betalväggen, ja, där finns det massor av sätt att göra den på. Bara kopiera den som man tycker är bäst. Varför inte börsnotera? Det går också men att dela ut till anställda skulle ge en kick till alla och det är en bransch som bygger på förtroende. Inom ett år skulle alla vara överförtjusta i hela bolaget. Anställda som avnämare. Att fortsätta som idag är raka vägen mot nedläggning. För nedläggning är mycket bättre än det vi har idag.

  Gillad av 1 person

  • PerH skriver:

   Gunnar Sandelin var nog journalisten som myntade om public service ”Det sitter i väggarna!”
   Det behöver förtydligas, värdegrunden omfattar i dag alla journalister, även teknisk personal. Teknikutvecklingen har gjort all personal diversifierad, i princip alla gör journalistiskt arbete.

   Gillad av 1 person

  • Tritonen skriver:

   Som väl är, bildar alternativa nätmedia en motpol till PS och MSM. Det goda samhället är ju en sådan viktig motkraft.
   Om man som pensionär har tid att ta del av båda sidor, kan man skapa sig en någorlunda rimlig verklighetsbild. Men om man är ung med familj, karriär osv, då blir man lättare offer för ensidig statspropaganda. Alla med vuxna barn förstår nog vad jag talar om. Sedan jag ”blev med i-pad” för ca 10 år sedan, har min verklighetsbild förändrats. Nu genomskådar jag propagandan lättare.
   Ett exempel: För några dagar sedan hävdade TV 4:s nyhetsankare, Anders Kraft, att alla EU-partier till höger om mitten representerade olika nyanser av BRUNT! Alltså nazism. Jag anmälde detta till Granskningsnämnden, men förväntar mig ingen rättelse. I nämnden liksom i KU sitter ju i stort sett kolleger. Fungerar väl mest som en övertrycksventil.

   Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Dela ut bolaget till de anställda? Ungefär som man gjorde i Sovjetunionen 1991 och några år framåt. Alla fick en bunt papper som de inte förstod vad de skulle göra av. Sen kom några smarta typer och sa, jag ger dig 1000 rubel för dina papper. Dessa blev sen omåttligt rika. Så nej, här ska inte delas ut nåt. Illa nog att de sitter och ljuger. Ska de bli rika också?

   Gillad av 1 person

   • Erik2 skriver:

    Lägga ner torde ändå vara dyrare än dela ut? Så förlora ännu mer pengar på moralisk ståndpunkt? Jag håller med dig i sak.

    Gilla

 8. Jari Norvanto skriver:

  Mupparna pratar så mycket. De vill/kan inte ens regera. Public (dis)service… Det händer att jag tittar typ 30 sekunder i inledningen av Raptuellt, innan kräkreflexen säger stopp.

  Gillad av 7 personer

 9. Min strand skriver:

  Det är ju en orimlig förhoppning Patrik hyser. Vad är public service, är det byggnader, kameror, kostymer och rekvisita eller är det alla de som jobbar där? Vad jag kan förstå är den som står längst till höger Janne Josefsson. Dvs ALLA är vänster, det finns inte enda anställd på public service som inte vill ha det så här. De är ju inte ens bara indoktrinerade, utan de är ju inpiskarna. Vår sida, Patrik ovan inkluderad, har ju inte ens fullt ut förstått vänsterns metoder, vi diskuterar dem inte mycket här, trots att det uppenbarligen är den mest framgångsrika politiska strategin i denna fasen av västvärldens politiska utveckling. Trump och Brexit är ju demokratiska nödrop nedifrån brunnen från vanligt folk. Vänstern kontrollerar resten. I Sverige finns ingen Trump och ingen Farage (jag hoppas dock på Kasselstrand), Åkesson försöker ju vinna över vänstern utan vänsterns metoder, han försöker vinna ärligt mot de som aldrig varit ärliga, mot de som fuskar, förvränger, indoktrinerar. Hur vinner de med hög moral över de med låg moral när tidsandan och kulturen blivit sådan att den inte gör skillnad på de två? Det är nästan inte möjligt, hjältar som Trump är sällsynta. Jag tittade på alla swebbtvs program från den senaste konferensen, de var nästan alla bra, men det bestående intrycket, som också diskuterades efteråt, var att det nästan inte gör någon skillnad i praktiken. Massinvandring och islamisering och en allt mer blatant indoktrinering och pågående stöld av vårt land, våra pengar, och vår framtid, är ju det dom HÄNDER. Så svensk massmedia utanför alternativmedia är ju till 100% infiltrerad av vänstern, precis som muslimerna är tålmodiga och långsamt placerar allt fler på nyckelposter, så har vänstern infiltrerat hela samhället, det är vad de gör, det hela syftet, maktkampen är hela deras existensberättigande, de hatar, och vill bestämma, de bryr sig inte om klimatet egentligen, vad de vill är att tvinga folk att följa deras vilja, så de finner gradvis allt värre saker att tvinga folk till, vilken grymhet måste inte till för att sätta vuxna män från en våldsam och kvinnoföraktande kultur med svenska skolbarn? Inte ens Ernst Blofeld är så grym. Varför har vi massinvandring, och i synnerhet av kulturer som ingen vill ha egentligen, jo för att det orsakar mest skada, det är ju inget kul att tvinga folk till sådant de VILL göra, för hur skall man då veta att man bestämmer?

  Så vad gäller public service så är det ju bara public sermons, men så har det varit i hela mitt 50-åriga liv! Den enda skillnaden är att tidigare så var alla svenskar fullständigt politiskt omedvetna, medan det nu finns en växande kontingent som förstår att något är galet, vissa förstår på djupet vad som pågår men det är en liten liten grupp människor. Att därför tro att denna institution som redan på 70-talet var vänsterkontrollerad (vilse i pannkakan) och statens redskap går att rädda det är ju obegåvat. Alla som jobbar där måste bort, utom möjligen tekniker och liknande. Nedläggning är den enda realistiska möjligheten.

  En större och viktigare poäng som irriterar mig också på DGS det är att man inte tar in att de vill ha det så här, och så har det alltid varit, hur skall de ärliga vinna över lögnarna? Det vi gör till största delen på DGS det är just att fundera på hur ett gott samhälle kan se ut, och vi analyserar galenskaperna dagarna i ända. Vi måste inse vilket enormt handikapp detta är, vänsternetablissemanget som styr har inga sådana problem, de slösar ingen tid med att fundera på ett gott samhälle, allt är ett medel för dem, istället så använder de våld, förtryck, lögner, mörkläggning, indoktrinering, det finns en hel katalog. Allt de bryr sig om är att åsamka oss och svenskarna skada.

  Vi styrs av barn som rycker benen av spindlar och harkrankar och kommit på att de gillar det. De är värre än Ernst Blofeld.

  Gillad av 13 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Ernst Stavro hade i alla fall coola planer för mänskligheten, eller i alla fall den spillra som skulle överleva.
   till det James Bond, som motståndare.
   I verkligheten så har vi dom fyra ryttarna, Junker, Macron, Merkel Och Löven
   Vem som är vad av dom lär historien visa.

   Gilla

  • Richard skriver:

   ”En större och viktigare poäng som irriterar mig också på DGS det är att man inte tar in att de vill ha det så här… …vänsternetablissemanget som styr har inga sådana problem, de slösar ingen tid med att fundera på ett gott samhälle… …Allt de bryr sig om är att åsamka oss och svenskarna skada.”

   Ja, så är det. Vår akuta uppgift är att ta makten ifrån dessa skurkar och slänga ut alla som inte ska vara i landet. Först därefter är det intressant att diskutera hur samhället ska organiseras.

   Vi befinner oss i en akut ohygglig situation och att lösa den måste vara vår absoluta högsta prioritet.

   Gillad av 9 personer

 10. Arne Gunnarsson skriver:

  Det kan knappast kallas för public service så länge nästan all nyhetsbevakning sker ifrån Stockholm. Man rapporterar inte vad som händer runt om i landet utan dels vad ”staten” vill rapportera och dels det som de stora lyssnargrupperna – dvs. de som bor i storstäderna kan tänkas vara intresserade av. Sådant som berör folk på landsbygden finns det inget intresse för.

  Gilla

 11. Dandersan skriver:

  SVT och SR har en agenda och driver den stenhårt.
  Klimatfrågan är avgjord och allt som behövs är att vi blir bättre på att sopsortera och äta mindre kött.
  Migrationen var bra men har nu övergått till att bli nödvändig och skall fördelas.
  Invandringen berikade oss men har nu blivit en fråga där vi skall skapa stabila områden där folk trivs med jobb som värdar och områdespappor och mammor.
  Skolan bör bli bättre genom att fler får tillgång till de elever som gör den dålig.
  Osv.
  Det är lätt att genomskåda SVT och SR s olika rapporter om man kan sin statsvokabulär.

  Gillad av 4 personer

 12. Två plus två är fyra hur gärna man än vill annat skriver:

  SVT/SR kan aldrig komma i närheten av objektivitet med mindre det läggs ned och startas från scratch med helt nytt folk, som då måste väljas ut noggrant. Den mångåriga Moskvareportern Kjell-Albin Abrahamsson sade vid en tillbakablick på sitt liv att han hade varit den ende som inte var kommunist på SVT.
  Vad jag förstår så har nära nog samtliga reportrar och redaktörer inkl. chefen, partisympatier för MP/V eller möjligen S. Ingen på SVT röstar på M eller KD eller SD. Varje sändningsminut är färgad. Den underliggande vridningen märks oavbrutet även om den är oavsiktlig. De som styr över programmen förstår inte ens själva hur vridna de är.
  Det kan aldrig bli någon balans med nuvarande bemanning
  BBC var bra under kalla kriget liksom jag tror statsmedia i Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike och Italien efter kriget.

  Gillad av 9 personer

 13. villervalle03v skriver:

  Att använda Public service ger en bild att den är i allmänhetens tjänst, vilket vi sett inte stämmer. Den är en stats finansierad organ som propagandamässigt följer statens riktlinjer och budskap. DDR kallade sig demokratisk, Nord K likaså, samt ett flertal andra, oftast kommunistiska stater som med ordval vill ge en annan bild av deras regim. Falsk marknadsföring kallas det i andra sammanhang. Statlig propaganda television, skulle ge en mer verklig bild av deras verksamhet.

  Gillad av 2 personer

 14. Göran Fredriksson skriver:

  En del av skattepengarna som avsätts för public service skulle kunna utbetalas till vilket media som helst men först i efterhand när en oberoende instans bedömt ett alsters kvalité. Det skulle kunna skapa ett incitament till verkligt bra public service. Gärna med en årlig prisutdelning för bästa public service journalistik.

  Gilla

 15. Min strand skriver:

  Jag undrar om någon kan tipsa om en bra bok om indoktrinering för detta är en blind fläck för högern alltmedan det är helt centralt för vänstern. Det är mera generellt ett centralt instrument för omoraliska människor som struntar i sanningen. Jag kan förstå att de flesta som läser här fortfarande följer SVT och SR och läser tidningar utan att inse hur indoktrinering fungerar. Varje liten stavelse drar en ytterligare neråt, det är där man minst anar det, som att samma journalist på radio som sitter och mässar om SDs ondska eller Trump galenskap eller false flag eventet i Christchurch, eller ”olyckan” i Notre Dame (väldigt tyst om båda nu, var är slutsatserna, var är dödslistorna från Christchurch?), samma röst dyker upp i matlagningsprogram senare på dagen, för att lura pensionärer, med sammetslen röst. Jag tror få inser hur djupt indoktrinerade vi svenskar är, även min mors generation, det fanns INGEN samhällskritik, Roland Huntfords bok är kanske det mest sanna som skrivits om Sverige, så att dagligen utsätta sig för detta det är som att tro att en halv flaska vin om dagen inte är något problem.

  Gillad av 8 personer

   • Ms skriver:

    Tack, jag skall titta på detta. Det jag närmast tänkte på det var en omskrivning av dessa lärdomar i en svensk kontext, med exempel folk kan känna igen sig i. Som Udeéns hårda tonfall i radio när hon talar om Israel och det sockersöta om palestinier, eller exemplet med reportrar som har matlagningsprogram, eller att all journalister nu syns på bild för att lura folk att känna samhörighet med dem osv osv. Det är bottenlöst när man väl börjat rota i det.

    Jag var tvungen att sluts lyssna på radio för man blev så upprörd över den blatanta indontrineringen, hela tiden, och samma sak med TV och tidningar. Det är plågsamt att inse att de flesta faller för det.

    Gillad av 5 personer

  • Richard skriver:

   Jag vet mycket om hur indoktrinering, manipulation, propaganda, försäljning, hjärntvätt, etc, fungerar. Jag har lagt ner ganska mycket tid på att försöka förstå. Tyvärr kan jag inte tipsa om någon bok som ger hela bilden.

   Cialdini är bra och trevlig att läsa men man behöver mycket utöver det för att förstå det du verkar vilja förstå. En bra början är dock att förstå lite om hur folk internaliserar utan att veta att de blivit manipulerade. Cialdini skriver en del om det i kapitlet om ”Commitment and Consistency” i boken ”Influence: The Psychology of Persuasion”.

   En annan viktig komponent är den grundläggande funktion som Pavlov visade på. Genom att koppla ihop ett stimuli med ett annat färgar man stimuli. Tex får man folk att ogilla Trump genom att koppla honom (hans bild, hans namn, hans röst etc) till sådant som redan är kopplat till något negativt. Detta sker på många ”nivåer”, både grova och subtila.

   Gilla

   • Ms skriver:

    Det som behövs det är en bok som ”indoktrinering för svenska idioter”, likt ”for dummies” som kan läras ut i skolorna med exempel från SvT,SR,DN,SvD osv, barnen kan ju få i hemläxa att upptäcka 3-5 exempel på indoktrinering.

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   MS och många andra dissidenter vet nog redan tillräckligt om hur indoktrinering går till, därför att vi alla har utsatts för olika former av den i decennier och nu har ögonen öppnats och en distans har uppstått. Man behöver då bara göra sig lite mer observant och medveten t ex om hur reklam fungerar och öva sig i närläsning för att tydligare se den mediala dramaturgin. Då inser man hur absurt det är att mediaskråets nyhetsvärdering har fått så stor makt, eftersom den t ex både indirekt och direkt kräver att det udda och partikulära – snyfthistorier och liknande – ska fungera som mallar för avgöranden på nationell nivå och styra livet för tiotusentals eller miljoner människor.

   Jag skulle föreslå en gradvis övergång från klagande- och förståelsefältet till agitation, mobilisering och organisation. Studera då gärna Katerina Janouchs intuitivt träffsäkra, vassa, men behärskade agitatoriska skrivsätt. Historiskt kan vi lära oss något av kulturmarxismens framgångar bl a tack vare de principer som formulerades av Saul Alinsky. På bloggen motpol.nu kan man söka på namnet och läsa t ex Joakim Andersens utmärkta artikel ”Regler för radikaler” (17 sept 2015). Där finns också en gratis-PDF-länk till Saul Alinskys inflytelserika bok ”Rules for Radicals”.

   Gilla

   • M skriver:

    Johur är det med invandringen och brottsligheten? Det kan väl sammanfattas med att det är kulturella skillnader, kulturen som sammanhållande kitt och förklaringsgrund, med religionen som en viktig ingrediens, viktigare för dem än för oss (KDs största underlag i Sverige, ca 30 %, finns i Ronna/Lina, sossarnas i Herrgården, ett område inom Rosen gård (längts från stan, fullt av bidragstagare)).

    Så frågan är om ”vi” gillar dem eller inte och vidare om de diskrimineras. Det senare har man visat INTE vara fallet. Men sanningen är ju att ”vi” faktiskt inte gillar att Sverige som svenskarnas land har försvunnit och ”vi” gillar definitivt inte Islam, som är lika mycket politik/stat/religion. Men vår älskade statsminister menar ju att vi är nazister.

    Det är väl så enkelt att folk i närområde och inom den västerländska kultursfären har mycket mer gemensamt dvs östersjöländernas befolkning smälter lättare in.

    Man borde kanske lärt sig något av historien? Trenden mot nationalstater som ersatt imperier, inbördeskrig baserat på folkslag t.ex. på Balkan, utbrytarrepubliker i Ryssland och fd Sovjetunionen. Samhörighetskänslan mellan de nordiska folken, trots århundraden av krig mellan Danmark och Sverige?

    Min tro är att den politik som förs beror på inlärd hybris. Vi var och är ju så framgångsrika….toppen av den västerländska, industriella kulturen och med humanistisk patos baserat på kristendomen (som vi förvisso förvisat till den privata sfären, sekulärt samhälle är basen för den västerländska liberala demokratin vid sidan av konstitutionell demokrati, yttrandefrihet och fria marknadskrafter.

    Gilla

  • Göran Holmström skriver:

   Klart att en halv flarra vin är ett bekymmer, en hel är så mycket bättre.
   Hemingway hade två Cognacs fyllda fältpluntor på stridsselen, då han inte ville riskera att bli strandsatt,
   en Afrika jakt så beställde han 14 helrör whiskey för lika många dagars jakt.

   Gilla

   • Kronblom skriver:

    W.C. Fields sägs ha haft ett spritlager på vinden i sitt hus som enligt honom skulle ha räckt i 25 år. Han var känd i Hollywood för att ha varit mer eller mindre på fyllan i 35 år. Lågt räknat borde hans lager ha varit ca 13000 flaskor.

    Gillad av 1 person

 16. Östrahult skriver:

  Alla skyddade verkstäder urartar. Några aktuella exempel:

  • Programledaren för Svenska Nyheter är tydligen bortmobbad pga frispråkighet
  • Man kör nu en kampanj för Ullenhag, Sabuni kan bli ett hot mot sossarna
  • Nästan alla inslag består numera av att en korkad journalist intervjuar en annan korkad journalist som händelsevis tycker lika illa om Trump, är lika oroad över klimatet etc
  • Hela verksamheten är ett enda virrvarr av kompisskap och tilltagande personkult, vad fasen bryr jag mig om att Bergfelt i USA, hon som gnäller om Trump på västgötska, hittat en halvbror

  Å andra sidan kan man titta på vad det kommersiella systemet erbjuder. Kommersiell radio ska vi inte tala om, den är om möjligt ännu mera infantil. TV: Där finns en del men inget svenskproducerat av klass.

  Slutsatsen blir att Public Servce är en återspegling av samhället, samhället är som Public Service, vänstervridet, överpolitiserat, nepotistiskt, PK, …………..

  Ett bättre samhälle ger ett bättre Public Service

  Gillad av 7 personer

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Heder åt Patrik som vågar analysera den socialistiska hydran som sprider hat, avundsjuka och förintelse mot svenska medborgare för skattebetalarnas utplundrade pengar.

  Gillad av 6 personer

 18. O.T. skriver:

  O.T.
  Brödjätten Pågen hindras nu från att expandera sin verksamhet i Malmö på grund av att elbolaget Eon inte längre kan garantera el till bolaget, uppger SvD Näringsliv.
  https://www.friatider.se/br-dj-tte-stoppas-av-elbrist-j-mf-r-sverige-med-u-land

  Strömbrist är något man hör talas om i u-länder, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal till tidningen.

  I april rapporterades det om att elbrist hotar södra Skåne eftersom Eon helt kan tvingas stänga ned elproduktionen i Heleneholms kraftvärmeverk. Detta på grund av Löfvenregeringens extrema klimatskatter, i form av en åttadubbling av koldioxidskatten och en tredubbling av energiskatten för just kraftvärmeanläggningar.

  Enligt klimatexperten och teknologie doktor Lars Bern handlar klimatskatterna egentligen om att politikerna behöver få in mer skattepengar för den alltmer vanskötta ekonomin i Sverige. Men eftersom inkomstskatterna redan är på maxnivå, använder man ”klimatbluffen”, som han har kallat det, som en förevändning.

  Gillad av 9 personer

 19. Aha skriver:

  Bra vinkling av begreppen public service vs statsmedia
  Om det är någonting Nya media bör skjuta in sig på så är det stats-TV och stats-radio. Där kan slaget om ett objektivt media vinnas. Stats-media ska vara opartiska, sakliga och stå för mångfald enligt åtagande i sändningstillstånd och radio- och tv-lag.
  Detta borde nagelfaras metodiskt på samma sätt som man studerar brottsligheten.

  Det som inte rapporteras är därvidlag minst lika viktigt som det som rapporteras. Kommer stats-media exempelvis att rapportera Det Goda Samhällets undersökning att invandrarnas brottsbenägenhet är dubbelt så hög som en svensk? Att brottsligheten ökat med 50% på trettio år, antagligen förklarad av invandrarnas ökade brottsbenägenhet?

  Lackmustestet på stats-medias förmåga att vara opartiska är den dag de inte sätter negativa epitet på företeelser de inte gillar såsom Salvinis Lega rörelse som samlar 30% av italienarna men som ändå föraktfullt kallas populister. De kunde lika gärna kallas etablissemangskritiker eller regimkritiker men det avstår alltså stads-media ifrån. Den lilla detaljen säger väldigt mycket om stats-medias bristande objektivitet. Väldigt mycket.

  Nya media i Sverige; förening eder mot stats-media.

  Gillad av 2 personer

 20. Ms skriver:

  Offtopic: Man kan inte kommentera artikeln om brott. Så, vad gäller vem som är svensk, svenskfödd med två svenska föräldrar, eller en svensk förälder, kan nu ändå betyda att alla har rötterna i Mellanöstern exempelvis. Givet överrepresentationen i detta segment så kan denna effekt vara stor. Sedan litar jag inte på data som kommer från Brå, varför skulle de tala sanning just där? Det skulle ju vara direkt märkligt. Har man jobbat med data, dragit ut dem ur Oracle databaser med sql så vet man att data är inte sanningen. Vem har varit inne och pillat? Kan NASA och NOAA ändra i sina data för att passa en politisk agenda så kan nog Brå. Så jag multiplicerar alla slutsatser med en säkerhetsfaktor på 2-5.

  Gillad av 1 person

  • Ms skriver:

   Vidare OT: utan att Patrik kan redovisa etnicitet så blir denna undersökning ännu en del av indoktrineringen. En hastig genomläsning tyder för mig dock främst på att DGS och Patrik Engellau mer eller mindre BEVISAR att Brå ljuger och rensar i rådata. För i alla förväntade brottskategorier så är den utländska andelen massivt stigande, rån, misshandel, mord. Endast för VÅLDTÄKTER råder det motsatta! Det har visats att 80-95% av de som döms för våldtäkt är invandrare utan att Brå varit inne och pillat, HUR kan det göras troligt att just för våldtäkter så skulle den utländska misstanke-andelen sjunka? Det går inte. Jag tror Patrik Engellau har snubblat över att den brottskategorin som mer än någon annan motiverar invandringsmotstånd, nämligen sexuellt våld, är rensad, antingen av BRÅ, eller polisen direkt, men att man inte lyckats eller vågat rensa i annan data, eller bara gjort det för våldtäkter av ren dumhet. Jag föreslår att Patrik sätter en oberoende statistiker (AFFE?) på för att jämföra hur det ser ut utomlands, och jämför med faktiska domar som möjligen är svårare att fuska med (hoppas man). Det hade varit intressant att se kategorin våldtäkter över tid vidare uppdelad på ursprungsregion.

   Ta en titt själva, invandrare står för mer och mer brott över tid i alla kategorier UTOM våldtäkter. Tro det.

   (Med förbehåll för att jag läste snabbt)

   Gilla

   • Anders L. skriver:

    I grannländernas motsv. till SCB anges etnicitet. Denna redovisning av brottslighet i Danmark visar t.ex att utomeuropeer är överrepresenterade 20 gånger i våldtäkter.
    fredricmorenius.wordpress.com

    Gillad av 1 person

   • M skriver:

    Tror nog att det är i kollisionen mellan olika kulturer som ”utanförskapet” skapas dvs man ser i rapporten att utlandsfödda är överrepresenterade och att 2.a generationen har störst överrisk. Psykologisk kan det förklaras i föräldrarnas fasthållande vid de egna värdena och därmed överföring till barnen av utanförskap – fientlighet mot det svenska. Det senare förstärks av dåliga skolresultat som beror på flera saker som bristande förkunskaper, språkbrister, fel ålder för skolgång (äldre med yngre), oordning och brist på engagemang och styrning i svensk skola. Det är då frapperande att det är andra generationen som avviker mest och den grupp med två utlandsfödda föräldrar avviker mer än de med en utlandsfödd förälder – vi pratar om barn födda i Sverige. Mao en kulturfråga som i sin tur leder till ”socioekonomiska effekter t.ex. låg lön, arbetslöshet.

    Det finns ett antal antaganden i detta som att misstanke om brott är linjärt relaterat till begått brott, men likväl så visas entydigt att brottsbenägenheten är större jmfrt med den svenskfödda populationen och att andelen brottsmisstankar avseende personer med utlandsbakgrund är större än för den svenska dvs 44 % av misstankarna avser ursvenskar (invandrarbakgrund är ca 28 & av befolkningen)

    Gilla

 21. Göran Holmström skriver:

  Eftersom jag känner mig extra kulturell idag ,
  så framför jag mina tankar i sång eller film format.
  Fleetwood Mac, Tell me Sweet little lies,
  Public service har en rejäl uppförsbacke att passera innan dom gäller för ”Folkets röst”.

  Gillad av 2 personer

 22. Arthur skriver:

  Statsmedia är solitt fi-v-mp och åtta miljarder i extra partistöd till extremvänstern tycks mig lite för generöst. Dock är Svenskan precis lika fi-v-mp med klimattjat, genus och sankta Greta, detta i en föregivet borgerlig tidning som då och då skulle kunna visa prov på åtmindståne ett minimum av bildning och mer varierade intressen.

  När italiens statsmedia, då kristdemokratisk, skulle släppa in de demokratiska socialisterna delade man helt enkelt upp kanalerna och var ärliga med sina politiska preferenser. De unvek det svenska tillståndet där valmanskårens rätt att välja borgerlig politik begränsas av vad fi-v-mp på statsmedia är beredda att tolerera.

  Vi har tre kanaler och tre politiska block. Ett nytt landskap för statsmedia behöver inte gå som Svenska Dagbladet bara bli ytterligare en tråkig och enkelspårig fi-v-mp-kolportör under ett nytt varumärke.

  Gillad av 2 personer

 23. Kasper K skriver:

  Att vi 2019 har denna för en s k demokrati totalt ovärdiga debatt visar vilket ohyggligt järngrepp vi fortsatt sitter fast i i demokraturen Sverige.
  I början av 60-talet lyckades fria radiostationer genom piratsändningar från internationellt vatten mer eller mindre tvinga monopolradion att starta en musikkanal. Det är väl ungefär så nära en revolt vi kommer i vår nordliga variant av DDR.
  Nästa milstolpe var när SD, trots inte minst statsmedias intensiva svartmålning och hatkampanjer, lyckades ta sig in i Sveriges högsta beslutande församling. Mycket tack vare vår tids ”piratsändare” i form av alternativmedia. SD har alltsedan dess med sin blotta närvaro och med all önskvärd tydlighet avslöjat demokraturen genom att visa sig vara enda verkliga opposition i 7-partistaten.
  Nu väntar vi ännu ej indoktrinerade otåligt för att inte säga fullständigt desperat på nästa steg mot fullvärdig demokrati också hos oss. För mig är nedläggning alternativt total omgörning av public service ett av de absolut viktigaste stegen på den vägen.

  Gillad av 3 personer

 24. Sixten Johansson skriver:

  För någon månad sedan valde jag att sluta kommentera, då min pessimism kändes så djup att jag inte ville förstärka den hos andra. Men eftersom jag har studerat massmedieretorik och det kollektiva medvetandet vill jag bidra med min bild av situationen.

  Det är som om samhällets hela medvetande-, babbel-, påverkans- och tolkningsdel har blivit uppblåst och övertung och förlorat den absolut nödvändiga materiella kontakten och återkopplingen. Som när en vandrare vadar allt längre ut i en fors, tills han plötsligt förlorar bottenkontakten och sveps med av strömmen.

  I denna medvetandedel, som fått orimligt mycket makt, har innehållen de senaste 50 åren producerats av tre väldiga kvarnar: ”vänsterutopismen”, massmedia och den reklambaserade medvetandepåverkande kommersialismen. Den PK-ism som har malts fram finns även i det ideologiskt tysta och osynliga, i själva tanke- och valstrukturerna. De tre kvarnarna har blivit inflätade i varandra och fungerar symbiotiskt.

  Den mäktigaste kvarnen är massmedia med sina enorma megafoner. Journalister arbetar enligt kårens praxis och kan i praktiken inte utkrävas ansvar. Public Service-media har sugit i sig både vänsterliberal babbelism och ett kommersialiserat journalistiskt tänkande och berättande. Ur samhällets perspektiv har hela den mediala statsmakten ett groteskt och destruktivt arbetssätt, som aldrig ifrågasätts. Den exploaterar en basal, infantil psykologi, som säljer, men alstrar en ständig ström av skeva och svekfulla verklighetsbilder.

  Gillad av 5 personer

  • Christer L skriver:

   ”Public Service-media har sugit i sig både vänsterliberal babbelism och ett kommersialiserat journalistiskt tänkande och berättande… exploaterar en basal, infantil psykologi, som säljer, men alstrar en ständig ström av skeva och svekfulla verklighetsbilder. ”

   Instämmer!

   Gilla

  • M skriver:

   Du glömmer höger indoktrineringen (nyliberalism) som dessa sidors kommentarer, de du tror är dissidenter är mycket goda exempel på det, Man identifierar fel fiende och därmed är kan man inte bidra. Se t.ex. Höllvikenbon med den djupa utbildningen eller Fredrik med sin amerikanska konservatism. De vet ju inte vad de säger, vad de pratar om. Visar bara att svensk utbildning har urholkats åtminstone sedan de fick sina titlar….och det är väl inte så konstigt heller, mellan raderna, mellan de urbota korkade tramset, snyftreportagen, den uttunnade (eftersom journalisterna inte kan och förstår) beskrivningarna av händelser, så kommer den nyliberala världsbilden fram och det låter så förnugtigt i jämförelse. Tom Trums idiotier framstår som vettiga då han spelar upp samma spel med medierna och den primitiva publiken. Jag undrar för mig själv när Min Strand ska inse att hon säger samma sak hela tiden och det går att sammanfatta med en rad -: Jag gilalr inte islamisering av Sverige. Det gör inte jag heller. Men roligast är att hon tror hon är intelligent (det är en kvinna med tuttar, ingen man skriver sånt känslomässigt dravel).

   Hoppas jag retat upp damen nu….du kan gått återgå till vilan, för så länge Fredrik och MS dominerar dessa sidor så kommer inte diskussionen vidare.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    M, jag sätter stort värde på alla pusselbitar och nya synvinklar som jag har fått från dig och MS och Fredrik och alla andra via DGS. Yrkesmässigt är jag van att hoppa mellan olika tankevärldar och ibland försöka överbrygga dem, så jag har hela tiden noterat massor av missar i kommunikationen, de flesta helt onödiga.

    För att uppnå en högre grad av förståelse av vår komplicerade och ogripbara samtid skulle det behövas ett ständigt öppet och aktivt samtalsforum som motsvarade gedigna essäer, uppsatser, doktorsavhandlingar + disputationer + uppföljande seminarier + samlad god vilja, målinriktning, skärpta moderatorer, kontinuerlig dokumentation och intresseväckande sammanfattningar och kommentarsfält. Alla ismer och andra abstraktioner skulle behöva definieras och diskuteras och den ömsesidiga förståelsen kontrolleras gång på gång.

    Men inte ens ett sådant idealiskt forum skulle påverka utvecklingen nämnvärt (annat än om det kunde kopplas till en röststark politisk eller medial aktör). I dagsläget är nog en tillräcklig grad av förståelse behövlig bara för att få ens personliga världsbild att hänga ihop och för att få en kurs bort från eller i riktning mot något. Det viktigaste är ju sedan vad man privat och tillsammans med andra konkret kan göra.

    Gilla

   • M skriver:

    Sixten, jag har iden att motstånd mot dagens utveckling måste ske på ungefär det ideala sätt du framför, men givetvis inte på den nivån utan på en enklare och diskuterande nivå. Av den anledningen tycker jag det är väldigt malplacerat när kommentarerna här blir en spegelbild av media retoriken, en känslomässig sörja med utfall av typ ”allt ät socialism” eller ”vi behöver en stark man som Trump” osv. När media urartat så behövs det lugna, logiska, rationella samtalet för att ge ett alternativ. Visst blir det fel, men då får man rätta.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    M (14:28), jo, jag saknar också ett lugnt, logiskt, rationellt samtal, som skulle kunna fungera kommunikativt bra och bygga upp en kunskapsbas till nytta även för andra än deltagarna. Men även ett mindre ambitiöst forum än det jag beskrev skulle kräva mycket engagemang och personresurser och ändå skulle det bara fungera som ett underlag för bättre förståelse av samtiden.

    Motstånd ser jag som ett, två eller tre steg vidare från förståelsenivån och det skulle kräva andra kanaler. Om man enbart via ökad förståelse vill påverka utvecklingen måste samtalsforumet och dess kunskapsbas kopplas till någon röststark politisk eller medial aktör i syfte att ge den mer makt och inflytande. Utan makt fungerar samtal och ökad förståelse närmast bara terapeutiskt.

    Jag tror att de flesta av oss vida överskattar människors förmåga att faktiskt förstå varann (och alltså undgå att missförstå varann). För att verklig delad förståelse ska uppstå krävs oerhört mycket kommunikation, målmedvetenhet och jämförbar erfarenhet och kunskap hos parterna. Den slutsatsen har jag dragit efter att ha sysslat med kommunikation under mer än ett halvsekel. Så jag förväntar mig egentligen ingenting längre på den fronten – blir i gengäld positivt överraskad ibland.

    Gilla

   • M skriver:

    Jovisst är det som du skriver, men en invändning är ju att om exempelvis Patrik eller någon annan artikelförfattare skriver, så finns det av statistiken att döma rätt många som läser och om de bryr sig om att läsa kommentarer så kanske det som är relevant är hur olika personer kan se det ur andra perspektiv och föra ett resonemang om det? Sedan är det upp till dem att förstå på sitt sätt.

    Antal gilla har jag tittat på då och då och förutom de som skriver här så är det högst ett tiotal som sätter en gillamarkering. Troligen är det inget representativt urval för läsarna! Snarare är det mycket skevt! Så om det som skrivs och gillas endast är känslomässiga utfall så är det troligen en motsvarande subgrupp som gillar!

    Det finns många skäl att inte trycka på gilla knappen. Jag vet t.ex. inte om det då syns på Facebook, lämnar ett spår i IT himlen som ligger kvar i flera årtionden. Du vet ju hur journalisterna är -: Då för 15 år sedan gillade du det här och det här inlägget….

    En militärstrategisk handlingsplan jag läste om (B Liddl) är att framgångsrika befälhavare anpassas målen efter medlen och ett lämpligt mål för dessa sidor, som är angivet ”att vinna nutidens förståelse av samhället” kan ju då lämpligen medföra en avgränsning av målet för kommentatorer att skapa möjlighet att ta del av kritik och resonemang som belyser gängse propagandistiska och logiskt och begreppsmässigt ohållbara eller tveksamma resonemang från både vänster och höger så att den egna förståelsen och det egna intellektet kan jobba lite med frågorna och dessa läsare, vilka vi vet så litet om, får möjlighet att fundera.

    Alternativet är ju att kommentarerna är lika propagandistiska som gängse åsiktsjournalistik och politisk retorik (Agenda, DN, Expressen, partiledardebatter mm). Den vägen tror jag inte är rimlig för det saknas en ideologisk plattform för att kunna göra det och det saknas organisation.

    Jag tycker det är bättre om man här kan visa upp att det finns människor som tänker och funderar och inte är nöjda med media belysningen. Jag tror de finns i alla samhällsskikt, man ska inte bygga på att ”Nisse i Hökarängen” kan förstå utan på att framställning och diskussion är relevant.

    Gilla

   • M skriver:

    För att vara lite konkret och diskutera ämnet för dagens artikel, Public Service, om det går att åstadkomma en relevant sådan, som Patrik efterlyser, så tror jag det skulle gå och dessutom vara den rätta vägen för att påverka marknaden för media dvs skapa en relevant konkurrent som lyfter nivå (storleksfördelar givetvis, men den typen av monopolistisk konkurrens kan inte skapa sådana inträdesbarriärer så att inte konkurrenter kan växa).

    Frågan handlar, tycker jag, dels om en insikt att marknadskrafter inte alltid ger bra lösningar (moderaterna i Stockholm är ute och reser), dels om en insikt att det är ledningen för olika media som har ansvar och möjlighet påverka hur arbetet bedrivs. Journalister anpassar sig i gemen utom de som på något sätt lyckats skapa en nisch som Janne Josefsson).

    Jag gissar att organisationen av den självständiga centralbanken kan tjäna modell dvs ett fullmäktige utses ur riksdagen och dessa utser i sin tur första och andra nivåns ledning på tidsbegränsade mandat och man tar endast in personer som är nära pensionsåldern och därmed relativt oberoende. Mandatperioderna bör omfatta 6 år dvs över valen och löpande så är det styrelsen (som också kan utses av fullmäktige, men utan den anställningstryggheten) som övervakar verksamheten. generellt måste rimligen ålder för befordran i ett sådan bolag vara meriterande för att undvika karriärister och säkra erfarenhet och kunskap om samhället. Förövrigt måste givetvis verksamheten som nu styras av regleringsbrev avseende omfattning, syfte mm.

    Man vinner så att säga att riksdagens sammansättning avspeglas, samtidigt som självständigheten bevaras.

    Är det dyrt med TV och radio licensen? Inte särskilt. Betydligt billigare än att prenumerera på DN och ett direkt alternativ till dagstidningar. Är det en konkurrens de inte klarar? Troligen inte utan det handlar om att kvaliten i media försvagats, att prenumeranter inte finner de privata media väsentliga och sviker och att media måste släppa papperstidningen för att få ned kostnaderna och att läsare idag inte vill binda sig för en enda tidning (kostnadsmässigt) utan ta del av andra media. Så prismodellen är väsentlig och jag tror utvecklingen måste gå så att man likt Spotify prenumerera på många artiklar från olika leverantörer eller att man tar betalt per öppnande av en artikel dvs styckpris, men än är vi inte där om mans er internationellt.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    M (19:36), ja, man kan tänka sig att DGS i sina artiklar och kommentarer tydligare utsagt skulle leverera just analys och kritik som underlag för bättre samtidsförståelse + idéer och förslag, som kan fångas upp av varje intresserad. Men en sådan, genomgående sval inriktning kan ju varje hågad skribent ha som personlig ledstjärna, för särskilt i dagens situation är det omöjligt att kräva detta av andra. Det är så mycket raseri, sorg, förfäran och oro som behöver kanaliseras. Fast jag själv under de här åren har inriktat mig nästan helt på logisk och intuitiv förståelse har jag samtidigt medvetet också varit ganska agitatorisk ibland och alltid tvingats tygla ursinnet hårt.

    Vi gör alla klokt i att försöka varva ner och inte mästra eller attackera dem som inte direkt hotar oss. Allting flyter nu – begreppen, institutionerna, yrkesmoralen, sanningsidealen, ideologierna – och vår samtid har blivit så omformad, konturlös, mångskiktad och asymmetrisk, att vi måste anpassa oss till denna nya, flytande värld och detta totala underläge. Vi kan erbjuda våra egna perspektiv, men andra har sina, och även de skeva och ensidiga perspektiven kan ha bättre verkan än våra balanserade och svala. I samtidsoceanens mörker kan vi inte ens veta vilka perspektiv som är bäst förankrade.

    Jag kommer antagligen sällan att skriva på DGS, därför att förståelsesidan känns allt mer överspelad och jag vill inte sprida min svartsynthet, utan inväntar de kriser som kommer att påverka situationen på gott och ont.

    Gilla

 25. Margareta skriver:

  Vad gäller begreppet svensk så har jag för mig att ”svensk” i statistiska sammanhang också används för vad jag skulle kalla svensk medborgare, dvs. utlandsfödd men med svenskt medborgarskap. Nu framgår det ju enligt ovanskrivna att man i Det goda samhällets undersökning skiljt mellan svenskfödd med svenskfödda föräldrar, svenskfödd med icke-svenskfödda föräldrar osv. Gott så.
  Vad gäller SCB tror jag minnas att man där använder begreppet svensk för alla som är svenska medborgare, oavsett födelseplats eller föräldrarnas härkomst.
  Viss begreppsförvirring råder vilket med andra ord vilket kan påverka diskussionen i stort.

  Gilla

  • Anders F1 skriver:

   Du vet om du är svensk. Det är en mentalitet. Jfr invandrare som man ofta kan höra uttrycka ”stick mannen, det här är inte Sverige längre”. Dvs ockuperat territorium.

   Gilla

 26. thojak skriver:

  Utengemärkt bra att Du tar upp temat PS. Och helt korrekt, att ett slikt epitet kan endast förtjänas och där är nuvarande ‘PS’ ljusår borta ifrån.
  Bezmenov nämns här, rekommenderar att läsa om honom alt. titta på en av de videos som finns på nätet.

  Skulle väldans gärna se en [typ] persondeklaration av de som framträder i SVT/SR inklusive vilket parti de röstat på sedan anställning inom PS.
  Att det hela är massivt toppstyrt står utom allt tvivel, varför tror någon att exempelvis Huitfeldt lämnat och startat upp ‘Kvartal’? F.ö. ett nedrans bra ‘alternativt media’.

  Än så länge är, tacksamt, Janne Josefsson kvar hos SVT, även om det sägs att han ska bli skribent på DN – ett kraftigt nerköp i min mening, but… Men journos av Jannes kvalitet är ytterst sällsynta och han kommer bli saknad. Tycker detta inslag från ‘Opinion Live’ är sevärt, länk:

  Mvh/TJ

  Gillad av 1 person

 27. UlfH skriver:

  Statsimedia är en del av etablissemanget – dock ett mycket abstrakt begrepp, men till sitt innehåll har det en stor makt över civilsamhällets människors liv.
  Förövrigt är mitt förhållande Statsimedia och dess mediala lobbyister (DN,AF m.fl) för länge helt enkelt kört. Inte för vad de sa, utan vad de inte sa,. Att dessa statsimeida bara uttrycker politisk desinformation och blandat med så nöjestrams. För övrigt en viktig krönika av P.E.
  .

  Gilla

 28. Claudia de Longueville skriver:

  Med Public service har nationen en internt producerad och därtill oöverträffad kampanjapparat.
  Ett oåtkomligt reservat från vilket diktaten och påbuden oavbrutet och närmast obestritt basuneras ut till massorna.
  Så ser det ut i riket, där tredje statsmakten ohöljt och fräckt har lierat sig med den styrande makten och satt i system att skugga, jaga och trakassera ”feltyckande” medborgare.

  Sanningen om tillståndet i riket får bara inte komma ut.
  Så länge som svindlerierna och nyspråket kan fortskrida, så länge kan verkligheten döljas och massorna hållas i schack.
  Det skrämmande är, att just SVT och SR ständigt påstås åtnjuta stort förtroende hos rikets befolkning.

  En stackars population, vars tillförsikt är en följd av att de saknar all potential att avgöra dessa mediers föregivna vederhäftighet och som inte har någon som helst möjlighet till inblick, för att kunna bedöma vilka fakta och nyheter som väljs bort eller vinklas till oigenkännlighet.
  En nersövd och med nyspråk hunsad och manipulerad allmänhet, som sällan eller aldrig reflekterar över den enkelriktade soppa som serveras dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.