Gästskribent Marian Radetzki: Flygets bidrag till totala växthusgasutsläpp

Svensk klimatdebatt gör stort nummer av flygets bidrag till klimatförändringen. Det är därför Miljöpartiet propsat på och fått till en flygskatt som ska fördyra och därmed minska flygandet. Det är därför som flygandet skuldbeläggs. Du måste bidra till att rädda planeten genom att låta bli att flyga mer än då det är oundgängligt. Semesterflyg: Nej!

Mot den bakgrunden läste jag med stigande häpnad om sektorsfördelade globala utsläpp av växthusgaser i senaste numret av The Economist:

        • Framställning av elektricitet       44%
        • Cementframställning                     4%
        • Transportsektorn totalt               17%
        • Varav flyget                                         2%

The Economist angav inte sina källor till uppgifterna, och jag fann flygets andel osannolikt låg mot bakgrund av svensk debatt och klimatpolitik. Så jag slog upp uppgifterna i IPPCs rapporter från 2014. Jodå, det stämde, i alla fall på ett ungefär. Transportsektorns andel utgjorde enligt FNs klimatorgan drygt 14 procent av de totala växthusgasutsläppen år 2010, och flygets bidrag till denna total var 1,6 procent det året. Flygets siffra fördelades på 0,6 procent för inrikesflyget och 1,0 procent för internationell flygtrafik. Historiska data pekar inte på någon exceptionell utsläppsutveckling för flyget under de senaste två decennierna.

Siffrorna gör mig förbannad främst av två skäl: Varför uppmärksammas inte uppgifterna i svensk mediedebatt? Och varför tvingas jag in i en kostsam men befängt verkningslös klimatpolitik?

Marian Radetzki har blivit så gammal så han spenderar sin tid mest med att lata sig. I sin tidigare yrkesverksamhet var han ekonom, med internationella råvarumarknader som specialitet. Under en lång period vara han professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han har en lång, internationell publikationslista, och under flera årtionden var han en mycket flitig samhällsdebattör.