Katerina Janouch svarar på frågor: När man är stressad av sociala medier och en sårad av väninnans exkludering

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina,

Tack för dina kloka svar. Jag är en kvinna som närmar mig 50 och det här är en fråga som jag brottats med ett tag. Ibland känns det bättre, ibland sämre. Just nu är jag i en svacka. Det handlar om sociala medier och att så många visar upp sig, hur lyckade de är, hur mycket de tränar och hur trevligt de har med sina vänner. Nya kärlekar visar man också gärna upp och det är idel hjärtan och solsken. Ja, jag kanske låter bitter men jag får inte riktigt ihop det… Många gånger luktar det tillrättalagd fasad! Varför har man så stort behov av att visa upp denna ”lycka”, finns den inte om den inte förevigas på bild? Nu senast blev jag väldigt sårad då en god väninna till mig hade grillfest i sin trädgård och jag inte var bjuden. Jag fick i realtid, medan det pågick, se hur trevligt man hade med rosévin i glasen och idel glada skratt. Allt förevigat på bild och upplagt på Facebook. Det högg i hjärtat. Jag var inte inkluderad i det trevliga umgänget. Jag har inget otalt med dessa kvinnor och som sagt, jag är väldigt god vän med initiativtagaren. Hur gör man? Ska jag säga något? Jag vill inte göra mig osams… Men det skaver i mig. Till saken ska läggas att jag ställt upp mycket på väninnan då hon hade det tufft med en familjemedlem. Jag fanns där, tröstade och gav goda råd. Nu kanske du tror jag är en ragata som folk inte vill bjuda för jag sprider dålig stämning men så är det inte, jag är trevlig och omtänksam och social och har ett fungerande umgänge med goda vänner. Kanske du har några kloka ord till mig? Hur ska jag göra?

Med hopp om svar,

”Trädgårdsfantasten”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Sluta följ dem som stör dig och tala ut med väninnan.

Hej ”Trädgårdsfantasten”, tack för ditt mejl! Du är inte ensam om att reagera och störa dig på hur vissa viker ut sitt liv på sociala medier. Jag håller med om att det kan bli för mycket, och är man lagd lite åt det hållet, att man lätt kan störa sig på vad folk har för sig, så kan man bli tokig… Vad gäller den saken är mitt bästa råd att försöka släppa taget och fokusera på ditt eget mående och hur du vill leva ditt liv så att du mår bra. Det kan vara klokt att ta pauser från sociala medier eller till och med sluta följa de personer som leder till ökat blodtryck. Varför ska du plåga dig själv i onödan? För mig låter det som ett självskadebeteende…

Vad gäller din väninnas grillkväll är det knivigare. Jag förstår så väl att du blev besviken och ledsen över att bli exkluderad! Det skulle nog jag också bli. Kanske skulle jag bara svälja förtreten och tänka att folk ju kan bjuda vem de vill, och också låta bli att bjuda, om de känner för det. Det är trots allt hennes ensak. Eller så skulle jag, för vänskapens skull, försöka reda ut vad som hänt. Eftersom ni är så nära tycker jag att du, om du inte kan släppa detta, kan vara ärlig och höra av dig till henne och säga som det är och berätta hur du känner. Inte gå till attack utan ödmjukt påpeka att du blev sårad. Kanske finns där en förklaring som du kan acceptera?

Ibland gör människor saker utan att tänka sig för. Grillkvällen kanske var en spontan historia som det fattades beslut om i sista sekund och utan att din väninnan för den sakens skull kunde bjuda in alla hon känner. Tänk dig själv, bjuder du alltid alla när du har fest? Men visst blir det extra kännbart när det rör sig om en nära vän som du dessutom ställt upp för. Och just det faktum att den trevliga aftonen visades upp på Facebook gör det hela extra plågsamt för den som inte fick vara med i gänget.

Mitt råd är att fokusera på annat än sociala medier. Läs en bok, umgås med människor i verkliga livet, var förlåtande mot väninnan. Men red gärna ut saken i lugn och ro, om inte annat för att du själv ska få sinnesro. Hoppas mitt svar kunde vara till hjälp!

Med varma hälsningar, Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com