Ny podd: Låt runorna vara i fred

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 21/5) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Asasamfundets grundare Stenar Sonevang. Justitieministern Morgan Johanssons har tillsatt en utredning som ska komma fram till om bruket av vissa runor ska anses olagligt. Hur ställer sig Sveriges asatroende till detta? Hur är detta förenligt med religionsfriheten?

Men det eventuella förbudet berör inte bara asatroende – runornas är en del av alla svenskars kulturarv. I en ledare i Smålandsposten, ”Låt runorna vara i fred”, skrev den borgerliga debattören Fredrik Haage: ”Vad som ligger i stöpsleven är ju faktiskt det svenska kulturarvet i form av den fornnordiska symbolvärlden”.

Det pågår just nu en namninsamling för att skydda runorna och den 24 maj äger en manifestation rum i Slottsbacken i Stockholm. Man kommer därifrån att tåga till Riksdagshuset där namnlistan lämnas över. Läs mer här

Utredningen är ett uttryck för den oikofobi, nedvärderandet av den egna kulturen som genomsyrar det svenska etablissemanget. Man upphöjer invandrarnas kulturer samtidigt som man nedvärderar den inhemska.

Eddie och Stenar hinner också prata litegrand om asatron i allmänhet.

Lyssna på podden i spelaren nedan: