Bitte Assarmo: Klimatkrisen och Flugornas herre

Bitte AssarmoLäser just i en australiensisk webbtidning att hundratals skolelever nu tagit sig för att storma kontoren hos folkvalda politiker. För klimatets skull, naturligtvis, för som vi alla vet så kan klimatet inte vänta. Greta Thunberg manar till panik och världens unga hakar på. Och nu börjar paniken göra dem aggressiva och oberäkneliga.

Själv får jag vibbar av Flugornas herre när jag läser om dessa horder av ungar som skippar skolan, väller ut på gator och torg, och nu också bryter sig in på arbetsplatser som de ogillar. Ni som läst den vet vad den handlar om – för er som händelsevis missat denna briljanta roman av den brittiske författaren och Nobelpristagaren William Golding kan jag berätta att den handlar om en grupp skolelever som blir strandsatta på en öde ö utan någon vuxen att ty sig till. Då går det som det går. Mobbning och pennalism frodas och de starka tar snabbt kommandot över de svaga och skapar sin egen snedvridna kult som bygger på våld och hot.

Det blir naturligtvis bokstavligt talat livsfarligt för de barn som inte inordnar sig i våldskultens regler och lagar, och alltsammans tar en ände med förskräckelse. Men William Golding missar aldrig att förmedla att även de barn som är aggressiva, hotfulla och våldsamma också är just barn. Och de är lika rädda som de undergivna barnen, om inte ännu räddare.

Det som sker i Sverige och världen just nu, med barnaktivister som skanderar högljutt i panik över klimatförändringarna, påminner en hel del om det som sker i Flugornas herre. Rädslan tar sig alltmer extrema uttryck och den som ingenting har att förlora har heller inga gränser. Hur länge dröjer det innan de här barnen börjar ta till våld?

Inte särskilt länge, befarar jag, för när vuxenvärlden abdikerar och ger barn budskapet att de ska ha panik så blir gränserna alltmer flytande. Och vad kan man egentligen göra med barn som blir våldsamma? En och en kan de utredas av socialtjänst och läkare, men i flock – och med föräldrarnas och den övriga vuxenvärldens goda minne – blir det svårare. Eftersom alltfler politiker också följer stöttar och till och med uppmuntrar paniken och alarmismen finns det all anledning att anta att de barn som till sist blir så skrämda att de faktiskt blir farliga kommer att betraktas som hjältemodiga och rättänkande när de tar till våld. Det var ju trots allt för klimatets skull, liksom.

I den alltmer infantila vuxenvärlden finns idag en osmaklig acceptans för ytterligheter just när det handlar om klimatet, det ser vi inte minst i vårt eget land. Meteorologen och miljöpartisten Pär Holmgren sa redan för flera år sedan att han helst vill avskaffa de allmänna valen. Filosofen Torbjörn Tännsjö har talat om en ”global despoti” och vänsterdebattören Göran Greider om ”planekonomiskt tänkande”. För några månader sedan bad en grupp så kallade ”influencers” Stefan Löfven att ”köra över” väljarna. Allt för klimatets skull.

Fast egentligen handlar ju det inte om just klimatet. Det handlar om att det finns en stor politikerkår i regnbågens alla färger som försöker ta varje chans att införa en enväldig centralmakt, med förbud och obligatorier istället för frihet och demokrati. Klimatet är deras bästa chans hittills. Jag menar, vad är ozonhålet och skogsdöden jämfört med hela KLIMATET? Intet.

I dessa politikers fotspår går de stora plattformarnas debattörer, som med alarmistiska domedagsrubriker ser sin chans att sälja lösnummer eller synas i TV-sofforna.

Att så många representanter för vuxenvärlden har tagit ett steg tillbaka och lämnat fältet fritt för barns och ungdomars panikyttringar är alltså inte så konstigt som man kanske kan tro. Det gör det inte mindre ansvarslöst. Panik leder nämligen aldrig till något fruktbart, i synnerhet inte när det gäller barn och ungdomar. Barn kan vara hur brådmogna och intelligenta som helst, men de kan inte själva styra sitt öde. De behöver en vuxenvärld som ger dem trygghet och gränser om de inte ska växa upp till totalt vilsna vuxna.

99 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Klimatkrisen och Flugornas herre

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   En avgörande ingrediens i ”Flugornas herre” är att man lyckas göra eld för att fånga omvärldens intresse. Den närsynte pojkens glasögon används som brännglas. Att använda negativa glas som brännglas är lika trovärdigt som att någon kan se koldioxid.
   En ansedd författare borde kunna bättre för att få till en trovärdig story.
   Svenska Akademien och Nobelkommittén borde kommenterat!

   Gillad av 3 personer

   • Anders L. skriver:

    Men att limma ihop 2 negativa glas till ett konvext kanske funkar? Eller om han var översynt och hade konvexa glas?

    Gilla

   • lookslikeanangel skriver:

    Men, si det kan jag….!

    Jag såg det över flaskorna (på kolsyreis)
    på tjusiga eventet.
    Så det så!

    Men seriöst; vem vill att utbildningsnivån
    ska vara så låg i Sverige?

    Gilla

 1. Martin skriver:

  2/10 procent är vad Sverige står för….men i SVT och TV4 får man lätt uppfattningen att det handlar om 10% …något signifikant.
  Och javisst de ”vuxna” har sedan länge abdikerat sin vuxenroll de är numera sina barns vänner..

  Gillad av 3 personer

  • Elof H skriver:

   Enligt mig argumenterar de som om det vore 100%. Precis vilken uppoffring som helst kan läggas på det svenska folket i klimatets namn. Ett enda litet pip till invändning så är du en ondskefull förnekare.

   Gillad av 3 personer

  • Tobbe Nilsson skriver:

   Förstår folk inte att detta inte spelar någon roll? Det är utsläpp per capita, dvs. per person som spelar roll, och där ligger vi högt. Jämförbart med kineserna.

   Att länder är ”små” betyder inte att de inte behöver göra något. Vad händer om alla länder tänker så? ”Äh, Kina och USA är störst, de behöver göra minst”, och så står de bara för 50% av allt som behöver göras…..

   Gilla

   • Ola Mattsson skriver:

    Du påstod nån gång att du är lärare, då du attackerade Rikard.
    Stackars barn som drabbats av dig isåfall. De lär inte ens komma in på en svensk lärarhögskola efter att ha utsatts för dina stollerier.

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Jag förstår inte varför allvarliga globala hot som kräver resoluta insatser, skulle kräva despoti och världsregering. – Regler för ekonomi och samvaro räcker långt. – Begränsa vådliga utsläpp i atmosfären görs via vad det skall kosta per ton och för skyddet av livsmiljön skall det löna sig mer att vårda än att exploatera det som skall finnas kvar. – Regnskogsskövling och utrotning: Skottpengar på tjuvskyttar och skogsskövlare. – Hotande asteroidnedslag kräver inte heller världsregering. – Måttlös förökning: Att det skall löna sig bättre med måttfull så att problemfolken får stanna kvar där de hör hemma och inte tillåtas tränga in på de måttfullas territorium.

  Gillad av 2 personer

 3. Elisabeth G skriver:

  Vuxna klimatalarmisters beteende är fullkomligt hänsynslöst. De utnyttjar barns och ungas lättleddhet och offrar dem på det mest skamlösa sätt. Det finns ingen som helst anledning att oroa sig för klimatet. Däremot finns det all anledning att oroa sig för vad anhängarna i klimatsekten kan ställa till med. Det börjar bli riktigt obehagligt.

  Gillad av 14 personer

  • Elisabeth skriver:

   Jag instämmer Elisabeth G. Och ja, det börjar bli riktigt obehagligt. Jag kommer att tänka på Kulturrevolutionen i Kina. Hjärntvättade barn och ungdomar drog omkring och piskade lärare och vuxna som misshagade dem, de radades upp på podier med dumstrutar på huvudet för att där bespottas och hånas. Ren barbari. Med statens godkännande.

   Gillad av 14 personer

   • Claes-Göran Olsson skriver:

    Att upphöja barn till sanningssägare och samtidigt förringa vuxnas värde sker på många försåtliga sätt.
    På SVT1 går sedan flera år ett program ”Smartare än en femteklassare” där vuxna ska svara på förhållandevis enkla kunskapsfrågor. Ofta har välfungerande och välutbildade vuxna inte svaret på alla dessa triviala frågor. Och måste då schavottera med att säga att man är inte SMARTARE än en femteklassare.

    En försåtlig förväxling av trivialkunskap med smartness, som bäddar för upphöjelse av barn på bekostnad av vuxenerfarenhet.

    Gillad av 1 person

 4. solbergaord skriver:

  ”Ordet panik härstammar från den grekiska guden Pan, som gillade att skrämma slag på getter och får så att de hamnade i plötsliga utbrott av okontrollerbar rädsla.” (Wikipedia)
  Rädsla är så klart den sämsta av alla inställningar när ett eventuellt problem ska lösas.

  Gillad av 3 personer

 5. Ordens krig skriver:

  Det har även utvecklats en ordens egen aktivism. Tycker mig ha märkt av ett nytt fenomen, som tagit sig djupt in i offentligheten. En större förgrovning av språket. Det språkbruk som förr inte ens lämnade drängkammarens tröskel, har gått och blivit till ett vardagsspråk. Också på högsta politiska nivå.

  De gammal orden töms i allt snabbare takt på sitt sakinnehåll. Eller fylls på med en typ av mer potent giftigt innehåll. Som beska färgade piller att trycka ned i fiendens hals. Man tar i mer än sanningen erbjuder. Bara för att få effekt. Som ett snabbverkande ormgift. Som huggs djupt in i motståndaren vita fläsk med avsikt att förlama.

  Social medier har tvingat fram en ordens eskalering. Ett överdrivet missbruk av orden gör att de till slut tappar i kraft. Då behövs nya ord och ordkombinationer. Man tar i så man kräks. En slags språkets rustningsspiral pågår inom offentligheten.

  Default-värdet på de människor som röstade utanför sju- klövern vrids in i läge max – nazist, rasist eller högerextrem. På rattens skala finns inte människors rädsla att tappa svensk kulturidentitet över huvud taget med. För det är alldeles för sant för att få finnas med. Denna typ missriktad default-inställning sätts intill motsatsen kunnat bevisas. Hur nu en halmgubbe skall klara av det? En rent illasinnad taktik. Där det säkraste tecknet på en utbredd nazism och rasism, är när en svensk flagga hissas i topp. Vad skall grannarna tro eller säga? Speciellt om det sker på en mindre balkong. Snart törs Norgevännen inte hissa norska flaggan ens den 17 maj.

  En stilla undran har börjat gnaga i mjuka sinnen.
  Vart har nazist-originalen tagit vägen? För nu tycks det inte finnas någon skillnad på nyss trogna socialdemokrater, och Tredje Rikets värsta massmördare.

  Att fulspråket trängt djupt ned i åldrarna visste jag sedan tidigare. Men nu har detta nyspråk vuxit många ovuxna över huvudet. Där sociala medier driver på. Och nu smittat ned även teve, tidningar och radio. Vi har tvingats in i en språklig förgrovning. Där en sansad skepsis snabbt förvanskas till hat. Allt för att ta sig igenom mediabruset.

  Med stigande förvåning – märker jag att även den högsta politiska ledningen dragits med i denna hysteriska jakt på de effektivaste orden. Språkbrukets destruktiva inflation löper fram som en präriebrand. Som en verbal rusningsspiral, av tidigare okända mått. Till och med inom tidigare kommunistiska diktaturer var orden för fienden ofta mer snälla. Revanschist och Kulak låter rentav snällare i mina öron än högerextrem. Fast gevärspipan fanns på mycket nära håll. Makten över ordens innehåll har utvecklats till ett självständigt slagfält.

  För mig har det fått till effekt att jag slutat lyssna till vad höga politiska ledarna i Sverige säger. Deras övriga ord har också tappat i kraft. Hur de skall ta sig runt detta vet jag inte. För de ord en person gör bruk av offentligt, färgar även människan själv. Särskilt höga politiska representanter. Jag begriper faktiskt inte hur de i fortsättningen skall kunna kompensera för detta destruktiva missbruk. Att riva ned förtroende är lätt. Att bygga upp det igen tillhör det mer knepiga i tillvaron. Speciellt när Fulordens Mästare även sätter dem på pränt i skrivna tal och som fet svart text på stora plakat. Som nu sker under EU-valet. Och jag tänker – tänker vår statsminister någonsin på detta? När han jämställer gråhåriga, oroliga, äldre, före detta trogna socialdemokrater, med högerextrema. Man kan undrar vilken typ av rådgivare han omger sig med? Eller ligger det i eget bristande omdöme? Skulle du vilja köpa en gammal villa av denne man – utan att samtidigt teckna en-dolda-fel-försäkring? Tänk vad alla fulord kan rasera. Politiskt förtroende utgörs av något mycket delikat. Som lätt kan tappas.
  Löpa amok som barnen i Flugornas herre.

  Gillad av 18 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Visst är det så, och nytt är det inte, men det går fortare med dator än med för hand tryckta pamfletter.

   Ju snabbare du kan tömma ord på innehåll och byta ut dem mot ord du skapat och därmed kontrollerar, ju bättre kan du kontrollera vad som kan tänkas – och viktigare: vad som inte kan tänkas, och än viktigare att du kontrollerar vad som kan tänkas om hur man ränker att man tänker, om du förstår hur jag tänker.

   Den som kontrollerar språket kontrollerar verkligheten, är både sant och falskt. Sant, då det styr tanken. Falskt, då argumentum ad baculum trots allt fungerar.

   Men alla kan göra så. Använd därför endast din motståndares begrepp och ord för att driva gäck med honom och angripa honom. Säg inte ”våldtäktsman”; säg ”våldtäktshen”, eller ”gärningshen”. Säg inte ”integration” och ”migration”, säg ”folkutbyte” och ”kolonisation”.

   Regeln är: allt som gynnar din sak är rätt. Processen du beskriver kan inte stoppas – den kan endast användas och styras.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

   • ... Och så lite Solvalla till skidorna skriver:

    Håller med Rikard.
    Jag kan inget om Trav. Än mindre om hästar. Tvingades ändå häromdagen sitta med och titta på travtävlingar på en stor teveskärm hos några vänner. Uttryckte väl mitt eget missnöje, väl högt och ljudligt, och fick då rådet.

    Tänk bort hästarna, tänk bort publiken, tänk bort tävlingen, tänk bort kommentatorn. Fokusera enbart på en av hästarnas båda framben. Skapa ett virtuellt tunnelseende mot dessa. Och se inget annat. Och tänk sedan att det inte är hästens frambenen du ser – utan benen av en springande människa.

    Sagt och gjort, så fick det bli. I ungefär tio minuter blev det riktigt roligt att titta på Trav. Innan intresset återigen långsamt falnande och tristessen kröp tillbaka.

    Med motsvarande koncentrationsförmåga kan man se och lyssna till vilken tråkig nyhetssändning som helst. Och pigga upp sig. Skapa ett selektivt tunnelseende. Lyssna till hur orden styr. Hur de tar sig igenom svängar. Också genom längre raksträckor. För även i nyhetssändningar finns det spår man följer. Ensidigt och ivrigt, som ett par springande framben på en travhäst.

    Vad de säger, vilka ord de använder, vilken kurvteknik de har, och vilka synonymer som aldrig blir upplockade ur lådan. Och så de olika bildvalen och alla illustrationer. Och så tabellerna som saknar tydlig knyck på y-axeln, så man kan uppförstora matematiska skillnader.

    Vilket nyhetsinslag som helst kan med denna teknik förvandlas till ett par intressanta springande hästben. Man känner riktigt hur journalisten piskar sig fram i sitt reportage, spårigt och smalt, rakt igenom hela loppet.

    Faktiskt riktigt lärorikt. Mer lärorikt än att enbart titta på hästars framben under ett Travlopp. Om du fattar galoppen.

    Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det som har ändrat sig, det som ligger bakom, är inte så mycket sociala media som skolans regression. Förr gjöt skolan ett standardiserat språk i alla eleverna. Det gjorde det hart när omöjligt att på moderna reklammäns vis slita i orden och ge dem helt nya betydelser och konnotationer. Som utlandssvensk slås och störs jag av uttryck som ”ta höjd”, det intransitiva ”lämna”, ”ända in i kaklet”, ”göra en pudel” och så vidare. Det är skolans misslyckande eller snarare walk-over.

   Gillad av 2 personer

 6. Lars Strömberg skriver:

  Bitte skriver
  ”…Fast egentligen handlar ju det inte om just klimatet. Det handlar om att det finns en stor politikerkår i regnbågens alla färger som försöker ta varje chans att införa en enväldig centralmakt..”
  Så kan det vara. Men jag vill definitivt inte utesluta att förklaringen kan vara betydligt mer svårbegriplig och betydligt mindre spännande. Nämligen att människor – inte minst då ungdomar – har en skrämmande påtaglig tendens att ”följa John”.
  Min tes är att det – i grunden – inte är någon som helst skillnad mellan att riva hål i jeansen, säja ”…å ja’ ba’…”, klimatstrejka, tatuera underarmarna ha ballongkjol (den har ni nog glömt), ligga och såsa i mittfilen på motorväg, konstant stirra i mobilen, säga ”hääärli’t!” eller mysa med tända ljus på Earth Hour.
  Man snappar upp tendenser och beteenden och gör likadant. Trygghet och bekräftelse genom anpassning och samhörighet. Bekvämlighet genom att kopiera istället för att fundera.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Håller med, men detta är ett storstadsfenomen, värst i Stockholm. Över en natt fick alla unga män helskägg och hårknut och måste i alla lägen demonstrera sina asfula köttstämplar. Vi på landet kan åtminstone ta av oss kepsarna inomhus, men vi måste bli tillsagda först. Det är dålig värme i EPA-traktorn.

   Gillad av 6 personer

 7. A skriver:

  Ja Bitte, men det är egentligen en logisk förlängning av att hylla och frammana svaghet, vad är svagare än barn? Ju svagare destå mer legitimt. Och detta tycks upprepa sig i historien. Hastigheten mot det totala urartandet ökar, samtidigt som avståndet till vändpunkten minskar. Förmodligen finns inget som kan stoppa denna process innan den av sig själv blir en omöjlighet. Vändningen kan inte komma utan att processen har fullbordats. Intressant och skrämmande. Troligen är det den samlade konsekvensen av vänsterns älskade normupplösning som tillslut gör det möjligt, och skapar ”hur kunde det ske”. Jag tror att det rationella egentligen är att förstå att hålla sig undan det värsta till det är över. Det går inte att resonera med en galen hund, och är den mycket större än du.. Det är kanske vad vi kan använda våra kunskaper till som läget är nu?

  Mvh A

  Gillad av 6 personer

 8. Jan Molin skriver:

  Bisse, det handlar alls inte om att pressen stödjer klimathysterin för att sälja lösnummer!
  Det handlar ju istället om att alla makter, var helst på jorden de finns, måste ha något som sprider deras budskap till de som ska lyda. Många av medias ägare, chefer och journalister har från ”tidernas begynnelse” strävat efter att göra makten tillfyllest, de tjänar själva på detta.
  Detta har blivit särskilt alltmer tydligt under de senaste årtiondena, eftersom ”klimathotet” har gjorts till maktens skarpaste verktyg.
  Sverige är i mycket en ”sovjetstat”, med statlig teve och radio och många statsstödda tidningar. Och därför bla Greta och barnaktivisterna.
  Jag tror att vi bara är i början av statens än så länge ”milda” pekpinnar mot oss 7 miljoner svenskar, de blir nog vad det lider kraftigare påkar.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Som pensionär har jag sedan länge tappat respekten för allt som myndigheterna hittar på. Detta eftersom alla bara blir sämre hela tiden, och för att alltmer taffligt okunniga handläggare i kommuner och förvaltningar gör sina jobb allt sämre utan koll på resultatet.

   Gillad av 4 personer

 9. annagustin2@gmail.com skriver:

  Själv är jag mer förvånad av över alla vuxna….också kloka som Bitte verkar vara, som hånar och förlöjligar ungdomars rädsla (visst, det är den sämsta av sidor om man vill göra något konstruktivt), men varför hänger vuxna upp sig på den detaljen KLIMATET…..? Varför lyssnar ni inte mellan raderna…sådant brukar vuxna kunna klara.

  JA, det är klimatet som ungdomarna pekar på…men kanske för att de inte har kunskap om HUR det ekonomiska systemet verkar. Som ju faktiskt är en av de större anledningarna till varför vi borde vara mycket oroliga. Storskövling av regskogar påverkar nederbörden, utfiskning av haven påverkar kedjan av alla som äter varandra i haven, massproduktionen av oljebaserade produkter som får kortare och kortare livslängd från butikshylla till sopstation hamnar i haven och bryts ner och blir föda till fiskarna…plastpartiklarna hamnar sen i våra magar…och kanske ger det oss cancer med tiden.

  Allt detta är sådant som kommer av att det ekonomiska systemet har en inbyggd brist. Bristtänkandet gör människan till ett värre rovdjur än nödvändigt….roffarinstinkten tar över.

  Ungdomarna ser symptomen men inte HUR det är kopplat till det ekonomiska systemet, tillväxtsystemet, det skuldbaserade penningsystemet. Men uppenbarligen är det många vuxna som inte heller ser det och därför ger sig på ungdomarnas oro – istället för att ta deras oro på allvar. Kloka vuxna borde istället….inse och förklara för de unga att JA…klimatet är påverkat av människan på grund av vårt sjuka ekonomiska system, och det kan vi göra något åt. Vi måste snarast skapa ett ekonomiskt system i harmoni med naturlagarna.

  VUXNA MÄNNISKOR ska genast ta tag i detta. MEN klimatet påverkas också av kosmiska förändringar och har så gjort under eoner av tid. Självklart ska vi göra något åt det vi kan göra något åt…det ekonomiska systemet….men de kosmiska förändringarna kan vi INTE göra något åt.
  DET skulle vuxna förklara för de unga istället för att som i en massmobb ge sig på dem som görs nu. Det är ovärdigt vuxna människor.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   @Annagustin…
   Ja låt oss genast införa den världsomspännande kommunismen! Det systemet har visserligen gång på gång visat sig leda till både miljöförstöring och folkmord, men vi kan väl ge det en chans till.

   Eller som Tobias Hübinette skrev:
   ”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!…”

   https://sv.wikiquote.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

   Ditt inlägg andas samma mentalitet.

   Gillad av 4 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Tja…Du får ju tolka saker bäst Du vill, vi lever fortfarande i ett ganska fritt land.
    Men Du är så långt ifrån att begripa vem jag är som Du någonsin kan komma.
    Ismernas tid är förbi….kommmunism och kapitalism är som 2 sidor av myntet….deras tid är ute…men människor kämpar på för att behålla dem. Absolut inte jag.

    Gilla

  • Tobbe Nilsson skriver:

   Anna: Den här bloggen har en skara följare som till 99% inte tror på klimatförändringar. De vill fortsätta köra sina bilar, flyga och ”fortsätta som vanligt”, typiskt konservatistiska manér.

   Samtliga argument och påståenden, även från Bitte, är för att rättfärdiga detta. Man ser en ”ny hysteri som påverkar allt” och tar det för ett mediajippo, eller om inte det går, som ett sätt att ansamla sig makt, eller om inte det går, som ett sätt att tjäna pengar för vetenskapsmän (?), eller om inte det går…………

   Jag har sett alla möjliga påståenden och ”argument” här, men inte ett enda verkar vilja röra i själva vetenskapen, som faktiskt säger det du säger. Varför det blivit så kan man spekulera i, men om man vill diskutera vem som ”förvillar sig själv” och ”lurar andra” så får man vända på schackbordet.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Nej, där tager du miste. För det första när du postulerar att något automatiskt är dåligt eller felaktigt om det är konservativt. För det andra när du tillskriver oss åsikter vi inte har. Självklart ändrar sig klimatet! Vi har Milenkoviccykler och vi har solsystemets rörelse genom vintergatan, enkannerligen upp och ned genom dess mittplan, som påverkar solens strålning, vilket i sin tur påverkar droppstorleken i molnen, vilket påverkar deras vithet och därmed klimatet. Vi har just kommit ut ur den så kallade lilla istiden och har därför en viss, måttlig uppvärmning. Men det har ingenting, absolut ingenting, med koldioxid och förbränning av fossilt kol att göra.

    Gillad av 5 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    JA…alltså….kosmiska förändringar påverkar klimatet på jorden och har gjort så under eoner av tid. Men människan påverkar också. Det är ju onödigt att göra en konflikt av det.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vad tyder på detta? Inget tecken på at så skulle ha skett har kunnat presenteras under femhundra år av klimakterieclowneri.

    Och om vi oförhappandes har påverkat klimatet — tyder inte vår fundamentala okunskap om detta på att vi knappast är kapabla att reversera den processen ens om vi skulle vilja? Är Greta verkligen Gud?

    Hör Greta bön?

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Nu tycker jag att Du gör Dig själv löjlig. Hör Du inte det själv?
    Du vet väl att stora arealer av så kallad regnskog skövlas både i sydamerika och i Asien och att detta påverkar klimatet (och att det görs för ekonomisk vinning). Det är bara ett av alla exempel på hur människan påverkar planeten.

    Du skriver:
    ”att vi knappast är kapabla att reversera den processen ens om vi skulle vilja?”

    Det som är förstört är redan förstört….men naturligtvis kan människan komma till insikter och börja göra om…göra rätt. VArför ska vi ha ett ekonomiskt system som har själva girigheten (en av de sju dödssynderna) som motor?
    Varför kan vi inte lika gära bestämma oss för att byta till ett ekonomiskt system som arbetar i harmoni med naturlagarna? Vi själva ingår ju också där.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du får väl sätta dig i lära hos Lennart Bengtsson eller någon annan riktig vetenskapsman och lära dig hur det går till när man intellektuellt hederligt, rigoröst och metodiskt studerar dessa fenomen och sedan publicera dina studier, så att vi också får veta! Det finns inga genvägar! Man kan inte bara taga lösa hypoteser och ”just so stories” för vetenskaplig sanning! Och det faktum att ingen annan Anna Gustin har genomgått den process jag beskriver ovan och publicerat trovärdiga resultat som säger att vi har haft någon som helst inverkan på klimatet säger mig att det är ytterst osannolikt att vi ändå har haft det. Vi har haft alla chanser att taga reda på fakta! Ändå tramsar vi bara och hyllar en ny Jeanne d’Arc, ett sinnessjukt barn som pladdar ur sig sina transcendenta Uppenbarelser! Vakna! Verkligheten, sanningen, är en hård mästare! Sätt dig i lära! Ödmjuka dig!

    Gilla

   • Elof H skriver:

    Självklart finns det de som inte vet något som uttalar sig skeptiskt mot klimathotet, precis som det finns mängder av klimattroende med noll koll. Du verkar tillhöra den gruppen. Jag har läst massor av invändningar mot det uppmålade klimathotet bland DGS kommentarer. Vissa som är ute och cyklar men även många med högst relevanta synpunkter. Kan du själv nämna säg tio framstående forskare inom relevanta ämnen som stöder klimathysterin?

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Så ”97%” är inte ett exempel på att hänvisa till experter? Gretas framträdanden är inte försök att framställa henne som expert? Ni troll är för lustiga. Men ni spricker i solen!

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Är det 97% av peken nu? Förut var det 97% av klimatforskarna. Men, det är klart, den lögnen blev ju snabbt avslöjad, så ni måste hitta på en ny lögn, ett nytt trolleritrick. Hur är det med 97% av koldioxidmolekylerna?

    Gilla

   • Tobbe Nilsson skriver:

    Omger man sig med lögner är det svårt att veta vad sanningen är. Och ännu svårare att framstå som sanningsberättare. Jag är säker på att dina argument fungerar på den här lilla bloggen, men inte utanför.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Nej Tobbe Nilsson, men vi är en skara människor med lite mer erfarenhet av hur propaganda ser ut och fungerar.

    Man har allt sedan början av 1970-talet påstått att människans fossilbränsleanvändning leder till katastrof inom de närmaste tio -femton åren utan att någonsin kunnna leda det i bevis.

    Vi har under tiden varit med om att utveckla mycket effktivare och bränslesnåla verktyg (vi fick ju höra redan då att oljan skulle ta slut om tio år, men det var inte helt rätt heller), vi har utvecklat metoder för att göra och hålla rent i naturen (vi förstår att det är skillnad på naturförstöring och klimatförändring).

    Vi har lyssnat på personer som har djupa kunskaper på området och som inte är beroende av statliga forskningsanslag och som samstämmigt ställer sig tvivlande till klimatdomedagsprofetiorna (varav du tycks vara återigen en av dess förespråkare utan att kunna vederlägga dem med erkänd kunskap).

    Vi har erfarenhet nog av att kunna se hur domedagsprofetior i olika sammanhang åberopats
    i politiska syften och sett mönstret av att det är samma sorts maktusurpatorer som går i spetsen för alla sådana rörelser och att de alltid har sin finansiering i de krafter som George Orwell beskrev i sin bok från 1948.

    Vi har hört Tobbe Nilsson förr och kan ännu inte på hans tonfall avgöra om han är maktens fri-eller ofrivilliga hantlangare. Vi vet inte ens om han heter ”Tobbe Nilsson” eller ”Johan Carlsson” eller något annat. Men det kommer att visa sig.

    Vad vi har sett är att ”Tobbe Nilsson” har fått eld i rumpan nu när Donald Trump har börjat rulla upp den kader av hantlangare till de världsdiktatoriska krafter som George HW Bush kallade ”The New World Order” redan 1991.

    Gillad av 1 person

   • Tobbe Nilsson skriver:

    Jag menar att folket här inne inte förstår sig på källkritik, alls. Att inte vara källkritisk år 2019 på internet är en inbjudan att bli lurad.

    T.ex. så är det första påståendet du gör om ”från 1970” ett typiskt påstående som bara någon som blivit lurad (av någon annan). Potholer54 på Youtube går igenom många av dessa påståenden om du skulle vara intresserad av att ”olura” dig själv, däribland det exakta påståendet du gör om ”1970 så sa dom…!”.

    Men, om du väljer att enbart lyssna på 1-3 personer om klimatet bara för att de säger saker du vill höra, så ska du ha väldigt klart för dig att du förmodligen inte lyssnar på en klimatforskare, och att du förmodligen blir lurad, då forskarvärlden består av tiotusentals personer som dessutom följer den vetenskapliga principen och INTE publicerar sina åsikter på bloggar, utan självklart publicerar forskning och får den kollad. Hade det funnits en stor ”revolution” inom klimatvetenskap hade den alltså redan varit känd, och då inte på bloggar som dessa.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Jag får nog förhäva mig och påstå att jag har god förståelse för ekonomiska teorier. Dock upphör jag aldrig att förstummas inför detta ”Ponzi scheme” som ränteekonomin utgör, och som Einstein beskrev som världens åttonde underverk – exponentialfunktioner är inte att leka med. ;).

    Det förefaller kräva en ständig befolkningstillväxt och ökad konsumtion, vilket den tekniska utvecklingen till viss del har och förväntas kunna matcha, men jag är benägen att instämma i Kenneth Bouldings tes: ”Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist.”

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    En fantastisk man (prof. Albert Bartlett) har hållit en liten föreläsning för sina studenter om aritmetik, befolkning och energi (samt den exponentiella funktionen). Han var professor i fysik, alla borde lyssna på honom. Tack och lov så finns hans föreläsning kvar på internet, och det går att ställa in automatisk översättning till svensk text.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Nu var det Malthus som först publicerade denna observation. Lås oss låta honom behålla äran av det. Men endast EU:s konstrektörer tror ju att befolkningstillväxt och ekenomisk tillväxt är detsamma. Borde inte dagens svenska situation motbevisa detta påstående?

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Det som har intresserat mig mest är VARFÖR alla våra politiker har ETT ENDA och högsta och gemensamt mål (oavsett partifärg), som inte överensstämmer med oss vanliga dödliga. Alla skriker de efter ÖKAD TILLVÄXT till varje pris. Se bara hur de raserar vår äldre bebyggelse…och helst i centrala delar av alla städer och byar…för att komma åt mark till byggbolagens likriktade betonglådor.
    (för att hålla igång byggföretagen, bankerna, aktiemarknaden och börsen). Ingen rim och reson existerar längre, ingen eftertanke över vad förstörda och uppstyckade gamla levnadsmiljöer betyder för människorna som bor där. De är totalt hämningslösa. De har till och med inrättat ”exploateringsbyråer” för att tjänstemän konstant ska leta markplättar åt byggföretagen och hjälpa dem igenom processerna som krävs för att komma åt marken. Minsta småstad ska ha gallerior, stora sportarenor och liknande. De (politikerna) har tappat förståndet för länge sedan… detta är katastrof – hur de konstant förstör våra levnadsmiljöer.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Skälen är geopolitiska, eller var det ursprungligen. Patrik har väl redan beskrivit hur efter Andra världskriget det militärindustriella komplexet först uppstod och sedan växte ut till ett välfärdsindustriellt och generellt till ett skatteindustriellt komplex? Man slog 1945 fast att det var den industriella kapaciteten som avgjorde kriget. Denna kapacitet mätte man med BNP. Den som har högst BNP under sin kontroll vinner alla krig.

    Gilla

 10. annagustin2@gmail.com skriver:

  Hatet och föraktet på Facebook mot att en svensk flicka startat ett massuppror världen över -finner ingen gräns….massor av människor står inte ut med denna flicka…hon verkar vara skyldig till presic allt man kan komma på. VAD beror det på?
  Vad är deras egentliga problem?Jag fattar inte varför man hakar upp sig på detaljer. Flickan säger: LYSSNA PÅ FORSKARNA.

  Det spelar ingen roll vem eller vilka som startat denna hajp….om den kan få världsekonomin att braka samman för att den köpstarka gruppen ”unga människor” slutar att shoppa, slutar att flyga, börjar bli veganer…osv – så kommer det att svida för många – men då tänker jag på Edward Goldsmith som fick det alternativa nobelpriset 1991 (han dog 2009), han sa:

  ”Det är bättre att regeringar, organisationer och företag kollapsar än att hela mänskligheten gör det. Den rådande världsekonomin måste bryta samman, eftersom den steg för steg ersätter organismer med föremål, liv med död, under under täcknamnet – ekonomisk utveckling”.
  Han och en grupp brittiska forskare skrev A Bluprint for Survival, kom ut på svenska under namnet: Till dem som vill överleva, 1972. Alla dessa forskare är döda idag…men de fick rätt. LÄS gärna deras rapport från 1972: https://tidfaktorekonomi.files.wordpress.com/2011/10/till-dem-som-vill-c3b6verleva1.pdf

  Gillad av 1 person

  • weasel skriver:

   @Annaagustin ;

   Du kallar henne ”flicka” .
   Alltså,
   vi talar här om en stor ledare. En person som har blivit utnämnd till bland annat ”årets kvinna” och ”hedersdoktor”.
   Och henne kallar du ”flicka” ?

   Det är så här ;
   Antingen är ”årets kvinna” och ”hedersdoktorn” en vuxen människa med konkreta förslag . Eller också är hon en ”flicka”. Hon kan inte vara det ena i situation A och det andra i situation B.

   Men för makten och media är det naturligtvis perfekt att hon växlar mellan de båda identiteterna ; Först är hon ”Årets kvinna” och ”hedersdoktor” när hon träffar Påven och talar inför EU-parlamentet.
   Sedan, när någon kritiserar hennes förslag på lösningar eller påpekar att hon faktiskt inte har några sådana…ja , då är den människan ett barnahatande kräk eftersom han ger sig på ”en liten flicka” .

   Först hade vi de apatiska barnen.
   Sedan hade vi de ensamkommande barnen.
   Och nu har vi barnet Greta.
   Och vem vill vara så ond att han ger sig på ett litet b a r n ?

   Gillad av 8 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    För mig är hon en flicka, en tonåring. Allt vad media gör ska man inte svälja med hull och hår….de ljuger, myglar, skapar polemik, gör sitt bästa för att fixa 2 läger så att det finns en konfliktsituation att skriva hur mycket som helst om….det är väl deras bästa gren….troligen är de i full färd med att bygga upp olika scenarier där de kan locka in flickan för att ses ur olika perspektiv. Ta senaste bilden i TIMES….knappast är det hon själv som har klätt sig i den gröna sidensärken och satt sig så där…det är såklart media som instruerat henne.
    Hoppa nu när vi plåtar, gå ut i vattnet och posera med en delfin, simma med valar….klättra upp i trädet där….och så vidare och så vidare. Media gör alla sina intervjuobjekt till ”puppet-on-a-string”. Jag är övertygad om att massor av intervjuade människor efteråt känner sig avklädda och lurade. För media handlar det bara om att skapa ett häftigt scenarie.
    Tyvärr kan man ju inte rösta bort dem.

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Den rådande världsekonomin måste bryta samman skriver du. Har du någon koll på vad som händer då? Kommer du att överleva? Kanske, om du är helt självförsörjande på allt. Vi andra hoppas inte på att dina önskningar blir verklighet. Varför inte åka till Venezuela förresten. Där kan du nog få en försmak av vad bryta samman innebär.

   Gillad av 2 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    De som sitter på penningmakten kommer aldrig självmant att flytta på sig.
    Låt säga att denna tonåring får tillräckligt många med sig i att sluta shoppa, sluta flyga, sluta äta kött…osv. VAD händer då?
    Om endast detta skulle få världsekonomin (det globala kasinot) i gungning….ska vi alla stå handfallna då?
    (den kommer naturligtvis inte att kollapsa av detta…däremot på grund av fastighetsspekulation).

    Men..vore det inte bra om dem vi avlönar för att sköta om vårt samhälle…började fundera över om det kanske kunde finnas bättre system än dagens tillväxtsystem och dagens skuldbaserade penningsystem???

    Finns det inte ett mänskligt stort värde i att vara så självförsörjande som möjligt? Istället har politikerna skapat system som gjort oss alla mycket sårbara. Är det bra det?

    Du skriver ”vi andra”…betyder det att Du är talesperson för alla som skriver på denna sida? I så fall ber jag om ursäkt för min existens…och att jag stört era tankebanor. Förlåt.

    Gilla

  • Min strand skriver:

   Det var det dummaste jag läst. Istället så är det så här: det är ett alldeles vidrigt utnyttjande av en flicka som har uppenbara psykiska problem för att befästa makten hos etablissemanget genom klimathysteri. Hon är en barnsoldat.

   Forskarna? Vilka? Det finns olika åsikter. Du är ju fullständigt förvirrad människa.

   Gillad av 4 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Intressant sätt att uttrycka Dig om mig som Du inte känner.
    Jag har ägnat de sista 29 åren att sätta mig in i penningströmmarna i världen, hur det ekonomiska systemet fungerar (och inte fungerar). Det har gjort att jag ser hur fullständigt grundlurade vi alla är och politikerna gör ingenting åt det…tvärtom, de hjälper bankerna att blåsa oss.
    Jag är fullständigt glasklar, jag dricker inte, jag använder inga droger, jag läser oerhört mycket.
    Att någon kallar mig förvirrad gör mig absolut ingenting.

    Gilla

  • Åke Sundström skriver:

   Nej, att lyssna på forskarna duger inte – därför att de experter som IPCC (eller vår egen regering för den delen) förlitat sig på bevisligen talat mot bättre vetande. Och därför att de hederliga forskarna – de i allmänhet mest kunniga – INTE tror på PCC:s katastrofscenarier. Nej, klimathotarna i FN-skrapan har ett helt annat syfte, nämligen att omvandla FN till en världsregering och därmed i grunden skada den frihandel som varit de globala framstegens viktigaste motor.

   Gilla

 11. Göran Holmström skriver:

  är allt inte endast rökridåer för att dölja det totala spelet över herraväldet?
  När kommer dom skarpa förbuden, för att ”rädda oss” miljön är ett sådant område först kommer rekommendationen att endast äta kött 2 dagar i veckan sedan kommer förbudet insmygandes med stöd av läkare att kött ger cancer.
  Och så här kommer fulspelet fortsätta , nu utnyttjar man barn cyniskt för att dels dölja problemen med invandringen, miljöhotet har seglat förbi med tsunami-steg.
  Det är helt ok att skolka för miljön, eller bryta sig in på arbetsplatser, när kommer det bli legitimt att
  idka våld mot dom som tänker olika i frågan?
  Det är synd om dessa barn som blir manipulerade av vuxna att gå deras ärenden. Nästa fråga är vad gör deras föräldrar som inte verkar bry sig.
  Eller är det ett nytt Salem vi ser?

  Gillad av 7 personer

 12. uppstigersolen skriver:

  Nu lägger man ju till massutrotning av djur och växter också. När klimatet inte räcker till för att skrämmas med så öser man på. En miljon djur och växter försvinner i en rasande takt. När man frågar om bevisen så kommer nåt enstaka ex av något udda djur upp. Allt är som vanligt. PK gänget ljuger.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Nja, det räcker nog med att fundera över varför du inte längre har någon ”insektssmet” på vindrutan när du kör hem din bil i sommarnatten, för att förstå att flora och fauna har problem.

   Här är ett exempel på en ”Udda” varelse som snart kan vara försvunnen från vår jord:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakapo

   Någon kanske anser att den är värdelös, medan andra anser den vara oersättlig.

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Men det handlar om en miljon arter säger som vill skrämma oss. Samtidigt upptäcks nya arter varje år. Till och med stora djur upptäcks. Att jag inte får insektssmet på rutan gör mig inget. Har antalet insektsätande fåglar minskat? Jag vet att vissa sydeuropéer dödar mängder av fåglar varje år. Kan inte EU stoppa ens det, Vad ska vi då ha EU till?

    Gillad av 2 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    CMMK10
    Kakapon är hotad pga att människorna infört arter på NZ som inte fanns där från början. Ex råttor och vesslor.
    Andra människor söker rädda den genom att skapa reservat.

    Gillad av 1 person

  • weasel skriver:

   För 2-3 veckor sedan såg jag ett reportage om ”klimatförändringarna som utplånar djurarter” på SVT .
   Där slogs ett svårslaget rekord i fake news ;
   Speakerrösten talade om de hemska klimatförändringarna som riskerade att utplåna en miljon djurarter. Och samtidigt fick vi se filmer på döda ….noshörningar.
   Jag kliade mig i huvudet och funderade på om det eventuellt kunde finnas någon annan förklaring än mina flygresor i Europa till att noshörningarna i Afrika riskerar att dö ut…. :/

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Döda noshörningar förresten. Varför dödas de? För att kineser tror på den goda kraften i noshörningsbetar. Varför säger vi inte till på skarpen? Eller nyttjar SIDA pengar till att värna dem?

    Gillad av 3 personer

   • cmmk10 skriver:

    Illa, det är ju inte direkt någon klimatförändring som ligger bakom den enorma ökningen av hotade arter. Det är snarare människans utbredning och i anspråkstagande av habitat som gör det svårt för många arter. Det moderna jordbruket och kemikalieanvändning gör ju dessutom sitt till.

    För några år sedan var det inbrott på Naturhistoriska museet i Göteborg. Man stal hornet på dess uppstoppade noshörning – det var åtminstone, med säkerhet, inte klimatrelaterat. 😉

    Gilla

 13. plq017 skriver:

  Det mest ironiska är att klimatkrisen är över (detta är känt i Norge och Danmark där man får diskutera det). Den tog slut den 31:a januari i år, då ett företag i USA introducerar E-Cat SK, en apparat som ger 22 kW varmluft helt utan klimatpåverkan, det vill säga utan CO^2, utan strålning och utan radioaktiva aktiva ämnen.
  Energin skapas genom att nickel omvandlas till koppar, och genom en förlust av massa så skapas energi enligt Einsteins ekvation E = m * c^2.
  Apparaten hyrs ut, och man betalar för den energi som levereras. Energin kostar bara 80% av den energi som produceras. Producenten byter bränslet på plats, apparaten är stor som en halv diskmaskin.
  Som en anedokt kan nämnas att produkten presenterats under utvecklingen på Ingenjörsvetenskapsakademin i Stockholm i november 2017, och svenska forskare har verifierat den underliggande processen.
  Men klimathysterin måste fortgå, därför skriver svenska media inget om detta. Och om det är någon i DGS läsarskara som undrar varför, så är det bara att konstatera att censuren MSM fungerar.
  DN, SvD och SVT kontrolleras av Vinnova (det första anslaget för att bedriva censur som stiftelsen fick blev känt, tidningarna hakade villigt på mot betalning), och TV4 får sitt innehåll kontrollerat av MSB (med politruken Dan Eliasson i ledningen).
  Vad skulle hända med PK-adeln om klimatkrisen (koldioxiddelen) försvann? Miljöpartiet?

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Det där skulle jag gärna vilja höra en fysiker kommentera! 😉

   Låter som alkemi i mina öron och hur man skapar ”kärnkraft” ur nickel, dessutom med enbart värmestrålning, är i sanning banbrytande!

   Gillad av 2 personer

   • plq017 skriver:

    Den underliggande processen är observerad av flera oberoende forskargrupper, bland annat i ett elegant experiment som professor Parkhomov i Moskva har gjort. Han har enbart utgått från vad som är allmänt känt om processen, och även han får värmeutveckling samt förändringar i bränslets sammansättning före respektive efter.
    Det finns idag ingen allmänt accepterad teori kring hur energin skapas, men ganska gott om förslag. Upphovsmannen, han har bidragit med ett par tänkbara angreppssätt, men har nu lämnat teorin för att istället producera värmemaskinen. Utveckling kostar, och han har en maskin med stor potential. Det intressanta är att han hyr ut den, byter bränsle osv, och bara tar betalt för värmen som kunden får.
    Man kommer osökt att tänka på Deng Xiaopings tes: ”Det spelar ingen roll om det är en svart eller vit katt, så länge den fångar råttor är det en bra katt”,

    Gilla

   • min strand skriver:

    Jag är fysiker med en god portion kärnfysik men har fortfarande inte satt mig in i detta, kanske mitt eget experiment för länge sedan med kall fusion lämnat mig kall… My spider sense is …

    Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Varmluft är ju det som många politiker producerar. Det enda som behöver tillföras då och då är mat samt lite nya floskler. Så, hade denna uppfinning fungerat så hade det ju varit en världssensation. När jag växte upp på femtiotalet fanns många uppfinnare av perpetuum mobile, evighetsmaskinen. Den ena mer fantasifull än den andra. Samtliga visade modeller, eller skisser fungerade inte. Nu är bedrägeriet mer avancerat. Googlar man på ECAT så dyker det upp både äldre och yngre artiklar. Finns maskinen att köpa eller hyra? Inte riktigt ännu. Så vänta tålmodigt allihopa. Snart så……..

   Gillad av 1 person

 14. Min strand skriver:

  Röstar du Afs eller möjligen SD? Annars vill du ha det så här. Håller du inte med om detta så hade jag gärna sett en konkret förklaring på hur din förändring ”inifrån systemet’ skall gå till.

  Gillad av 7 personer

  • Ett får söker sin herde skriver:

   Instämmer, det skulle vara bra om Bitte behagade att bitte schön redogöra för hur hon röstat de senaste 20 åren samt vilken kandidat hon endorsar i EU-valet.

   Gillad av 1 person

   • W skriver:

    Jean-Marie Le Pens lysande avskedstal i Europaparlamentet
    Han liknar Europas situation vid Medusas flotte som kommer sjunka under tyngden av nyanlända.

    Gillad av 1 person

 15. Björn skriver:

  Snart har vi väl ”Greta-Jugend”, som rapporterar till ”överheten” om sina föräldrars ”klimatskadande aktiviteter”, som t.ex att ha kött i maten, nöjesköra med bilen eller smygröka….

  Gillad av 5 personer

 16. Jaxel skriver:

  Är inte denna krönika att göra en höna av en fjäder?

  Personligen undrar jag dessutom vad Pär Holmgren respektive Tännsjö sagt. En källhänvisning (och citat) hade definitivt varit på sin plats

  Vad gäller de där s k influenserna så är det på tramsnivån.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   För den filosofi-intresserade är Tännsjös ståndpunkter ingen nyhet: han resonerar konsekvent utifrån sin utilitaristiska grund. Gå in på DN så kan du läsa vad han själv anser och tänker: sök efter kulturartikeln med titeln ”Så kan klimatkrisen leda fram till en global despoti”.

   Miljöpartisten Pär Holmgren sade i en intervju redan 2009 att det första han skulle göra som statsminister var att avskaffa alla val. (Miljörörelsen har ända sedan sin barndom inspirerats av Kina som ett föredöme, paradoxalt nog, med tanke på att Kina gör som djuren i naturen.) Programmet hette ”Korseld”, och Holmgren sade det som råd till dåvarande miljöministern Andreas Carlgren. Holmgren öppnade såhär: ”Jag fick en fråga för ett antal år sedan ”vad skulle du göra om du var statsminister?” Och då svarade jag att jag skulle snabbt avskaffa alla
   val. För att det jag ser framför mig nu, det är ungefär en lika stor utmaning
   som ett tredje världskrig.” Hämtat från Magasinet Neo: Aftonbladet har plockat bort intervjun. Du får fråga dem varför.

   Just Aftonbladet har en kort text om detta här:
   [https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xR6JdV/ropen-pa-klimatdespoti-vaxer] där även Tännsjö refereras.

   Varsågod, nu har jag ‘curlat’ dig eftersom du tydligen inte vet hur man använder en sökmotor.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

  • Björn skriver:

   Visst är det så! ”Herren” Löfven går på som en galen bandhund, med sitt ”fördömande” av drygt en miljon svenskar…..samtidigt som han påstå sig värna om ”frihet,rättigheter och demokrati”!

   Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Sitter man på valfritt utedass på sommaren så kan man snacka om flugornas herre. Inte är det mysigt inte.

   Gilla

 17. Jari Norvanto skriver:

  ”De behöver en vuxenvärld som ger dem trygghet och gränser om de inte ska växa upp till totalt vilsna vuxna.”

  Regeringen tar nog sitt ansvar…

  Gillad av 1 person

 18. Ingela Hansson skriver:

  Panik på Rappot; SD:s EU-kandidat påstod att det inte hade skett någon temperaturhöjning på 18 år. ”Det är fel” sa man i Rapport dagen efter, dock dementerades inte utfrågarnas påstående att ” att alla klimatforskare är ense”.
  Sveriges tyngsta klimatforskare, ex Lennart Bengtsson, NA Mörner, får aldrig uttala sig i SVT. Ty där litar man mest på agronomen Rockström, meteorologen Per Holmberg, filosofen Tännsjöoch journalisten Bjärholm.

  Temperaturhöjningen efter ”lilla istidens” , dvs mitten av 1800-talet fram till idag ligger mellan 0,8 och 1,2 grader,

  Gillad av 3 personer

 19. eKorren skriver:

  ”handlar om en grupp skolelever som blir strandsatta på en öde ö utan någon vuxen att ty sig till”

  ?!? Geez…

  Flugirnas herre är en biblisk beteckning för djävulen och boken beskriver mänsklighetens historia. T.o.m. Jesus har fått en roll, mellan de stridande grupperna.

  Gillad av 1 person

 20. kolosserbrevetkap3 skriver:

  MARTIN: ”Och javisst de ”vuxna” har sedan länge abdikerat sin vuxenroll de är numera sina barns vänner.”

  Ja sant; dock en konsekvens av Socialdemokratins 100 åriga herravälde/styrning, vilken systematiskt underminerat föräldraauktoriteten i skapandet av den ”nya” människan och det socialistiska ”himmelriket” på jorden.

  Gilla

 21. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Bitte: ”Fast egentligen handlar ju det inte om just klimatet. Det handlar om att det finns en stor politikerkår i regnbågens alla färger som försöker ta varje chans att införa en enväldig centralmakt, med förbud och obligatorier istället för frihet och demokrati. Klimatet är deras bästa chans hittills.”

  ”Och det får alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, till att ta emot ett märke på sin högra hand eller på sina pannor, så att ingen ska kunna köpa eller sälja, utom den som har märket eller vilddjurets namn eller dess namns tal. Här är visdomen. Den som har förstånd kan räkna ut vilddjurets tal, för det är en människas tal och dess tal är 666.” Uppenbarelseboken 13:16-18

  Gilla

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Men är det då inte lämpligt att vii alla uppmanar varandra och alla vi känner att aldrig mer skänka sin dyrbara demokratiröst till det hundraåriga, idag fake-ideologiska partipolitiska systemet med sina egenvinningslystna och bekräftelsebenägna eliter?
   Det måste ju gå att ”utveckla” (alltså verklig utveckling), det politiska systemet…borde det inte det?
   Själv vill jag inte betala en enda krona till av mina skattepengar till detta systems företrädare – oavsett partifärg.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.