Jan-Olof Sandgren: Greta och Fredrik

Jan-Olof Sandgren

Barn som är makthavare måste granskas minst lika kritiskt som vuxna som är makthavare. Någon har beskrivit Greta Thunberg som vår tids Jesus, själv tycker jag hon har fler gemensamma drag med f d statsminister Fredrik Reinfeldt. På något sätt liknar de varandra. Det är något i blicken eller kanske personligheten som matchar. Båda håller en förment låg profil, som till en början kan förväxlas med anspråkslöshet, men vid närmare granskning visar sig vara raka motsatsen.

Under det tveksamma leendet döljer sig monumentala anspråk och lyssnar man lite mer uppmärksamt hörs ett eko av fanatism, ackompanjerat med en sörjande blick som är tänkt att vara empatisk.

Jag tillhör inte dem som tror att Greta enbart är en produkt av PR-branschen, eller att hon enbart är offer för en sjungande mamma som törstar efter publicitet. Jag tror hon har större integritet än så, och att Ingmar Rentzhog kanske gjorde ett fynd när han plockade upp henne utanför riksdagshuset. Hon har förvisso fått en raketstart i karriären med hjälp av den mycket mäktiga klimatlobbyn, men jag utesluter inte att hon på egna ben kan komma att spela en politisk roll i framtiden. Frågan är om hon kommer att bli en bra politiker? Jag tror inte det.

PR-branschen är en dagslända. Greta är visserligen intellektuellt brådmogen, men också ett ”baby-face” som gör sig bra på bild och tilltalar folks känslor. När hon vuxit ur den rollen kommer hon inte att vara lika intressant i PR-sammanhang. Å andra sidan har hon två egenskaper som är en bristvara bland dagens politiker. Hon tror verkligen på det hon gör, och hon vill verkligen ha makt.

Vill då inte andra politiker ha makt? Själv har jag alltid trott att socialdemokraterna sätter makten framför allt, men bland annat den här podden med Malcom Kyeyune öppnade mina ögon. Socialdemokraterna vill inte ha makt, dom vill ha riksdagsplatser. Dom vill ha riksdagslön, riksdagspension, livslång anställning, god publicitet, väljarnas förtroende, traktamente, regeringsposter, FN-mandat, tjänsteresor och säkert en hel del uppmärksamhet och bekräftelse. Men helst inte makt. Med makt följer nämligen ansvar, och det är något mycket obehagligt. Antagligen är det därför det är så tidsödande att bilda regering i Sverige.

Nu ligger det inte något korrupt i att vilja ha makt. Tvärtom är det en nödvändig egenskap som kännetecknar verkliga ledare, bra såväl som dåliga. Politiker som är rädda för makten förblir underhuggare och medelmåttor, även om de lyckas erövra statsministerposten. Därför har socialdemokraterna svårt att hålla ifrån sig makthungriga individer, som vill arbeta sig upp i systemet. Det kan gälla islamister, ”klimatister”, feminister eller andra äventyrare.

Låt oss hoppa över en stund till det moderata lägret. Det har sagts om Fredrik Reinfeldt att han inte hade djupare motiv bakom sin migrationspolitik än att en gång för alla bevisa att moderater inte är främlingsfientliga. Genom att öppna gränserna ville han reducera hela invandrardebatten till en ”icke-fråga”. Det måste i så fall vara en av de största missbedömningar någon svensk politiker någonsin gjort.

I en intervju i DN så sent som i höstas, står han fast vid sin tidigare optimism. Bilden av ett otryggt Sverige menar han i allt väsentligt är skapad av media och hatfulla subkulturer på nätet, vilket i mina öron låter som en närmast patologisk brist på verklighetskontakt. En del andra märkliga uttalanden genom åren öser vatten på den kvarnen: Till exempel att han från sitt flygplansfönster kunde se att Sverige ”inte är fullt”. Eller att man inte kan tala om systemkollaps i Sverige ”för vad ska man då kalla det som sker i Syrien”. Eller hans hånfulla fråga till svenska folket ifall ”granen brann” i helgen.

Hur kunde en person med så diskutabel markkontakt, svinga sig upp till posten som regeringschef? Jo, därför att moderaterna gjorde ett katastrofval 2002 och förlorade en tredjedel av sina röster. Allt som kunde vända trenden applåderades. ”Nya moderaterna” var till stora delar en skrivbordsprodukt, designad av människor inom reklambranschen.

Om vi fantiserar en smula och tänker oss samma scenario för Socialdemokratin. Låt säga att man landar runt 15 procent i ett kommande val (samma som moderaterna 2002), och partiet inser att något radikalt måste göras. På tillrådan från branschkunnigt PR-folk beslutar man att lämna ”gråsosseriet” bakom sig och skapa ”Nya Socialdemokraterna”. Som affischnamn värvar man den nu något mer vuxna Greta Thunberg. Ponera slutligen att konceptet blir en succé, att partiet fördubblar sitt väljarstöd, vinner regeringsmakten och nominerar Greta (eller någon lika ung och principfast som hon) till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Med min konspiratoriska talang kan jag mycket väl föreställa mig, inte bara en upprepning av Reinfeldt-eran, utan något mycket värre. Reinfeldt ville trots allt bara väcka ”det sovande folket” medan Greta och hennes gelikar vill ”väcka hela världen” och låta det kosta vad det kosta vill. Kanske skulle det bli det sista demokratiska valet i Sveriges historia.

80 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Greta och Fredrik

 1. Peter skriver:

  Fundera inte så mycket över gåtan Reinfeldt. Sverige är fullt med folk från MENA. Reinfeldt har på kort tid blivit mångmiljonär. Det är allt.

  Gillad av 5 personer

  • p kohlin skriver:

   Faktum är faktum men bakom verkan finns en eller flera orsaker. I mitt län finns ej Reinfeldts ”Det sovande folket” på något bibliotek för utlån. Har Goebbels vaknat till liv?

   Gillad av 2 personer

   • qelisabeth skriver:

    När Reinfeldts politiska stjärna steg, ville han inte längre kännas vid vad han en gång skrivit angående sitt förakt för det svenska folket – fast han fortfarande tyckte exakt detsamma. En allmän kunskap om ”Det sovande folket” hade legat honom i fatet i den fortsatta karriären. Han försökte med alla medel utplåna de upplagor av boken han kunde. Men den ska finnas tillgänglig på nätet, även om man måste googla rejält. Historien har visat att han åsamkade det svenska folket så mycket han bara kunde av sina sjuka åsikter från boken.

    Gillad av 4 personer

   • Kronblom skriver:

    Jag har den som fil. Den sämsta bok jag har läst. En femteklassare skriver bättre uppsatser.

    Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Peter
   Han fick sin utlovade belöning från Bilderbergarna!

   Som rådgivare…
   Snarare rådtagare!

   Den som lyder råd är vis o blir rik!

   Sitt land bryr man sig inte om!
   Stefan blir väl också belönad som rådtagare?

   Gilla

 2. Tomas skriver:

  Lövens hänvisningar till 1930 talet är kanske inte fel. Det tyska folket lät sig ledas in på galenskapens väg av en hotande gaphals och nu ser vi likheter hos socialdemokraterna. Tyskarnas snabbare väg mot avgrunden gynnades väl av ett yttre hot och allmän misär medan vår långsammare färd i början grundlades av sociala välfärdskonstruktören typ Myrdals mfl vilka fick hållas eftersom de tilläts få kritik. Sossarna har med det långa maktinnehavet passiviserat svensken med slagord som jämlikhet, klasskamp osv. Dagens infiltration av deras idéer som sprids av media och tjänstemän är lika farliga för nationen som på 30 talet. Svensken som inte tycker lika måste våga säga ifrån. Om någon säger något som låter idiotiskt är chansen stor att det verkligen är det.

  Gillad av 13 personer

   • Sune Innala skriver:

    Genusteorin är väl ett Gott exempel, en tveksam teori och man har genuscertifierat många, många människor. Och tagit bort forskning från utbildningar. Studenter får inte längre den utbildning de behöver. Allt detta med stöd av regeringen. Så vi blir alla ett steg kunskapsfattigare. Och man jagar bort forskare med bästa utbildningar. Vart är vi på väg. Och så snabbt dessutom. Sune Innala. Fil Dr och vetenskapligt auktoriserad

    Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  En mycket viktig observation. Det är korruptionen i de lönsamma posterna som är vårt största konstitutionella problem. Exakt samma fenomen har vi ju kunnat observera i Frankrike med Macron och i Österrike med Kurz. Bedrägare som Reinfeldt, Hitler och Thungren.

  Gillad av 5 personer

  • Christer E skriver:

   Först; få personer skriver korta inlägg, därav enklare att kommentera kortare inlägg (min tidsbrist, bl.a. samt ogillande av ordbajseri).

   Jag menar att ditt begrepp korruption är alltför brett. När Hitler fixade in Göring i regeringen var det knappas korruption, inte heller när Macron sätter likasinnade, fast från andra partikonstellationer på ministerpost, t.ex. Philippe. Kurz vet jag mindre om, men antar han går i samma klass.

   Det jag vill kalla korruption finns däremot i flera EU-länder, Tjeckien, Polen, Rumänien, Cypern och i det som benämns kandidatländer, bl.a. Turkiet, Ukraina, Serbien och Georgien (det sistnämnda landet verkar dock bättra sig) som helt klart direkt utmärker sig.

   Och slutligen Thungren. Vad har det (stackars) flickebarnet gjort för all denna förakt? Hon slåss med verkligen blanka vapen för något hon tror stark på. Det enda riktiga är att argumentera emot på samma ärliga sätt (om man nu är emot budskapet om klimatförändring genom människans aktiviteter).
   Hon lär vara nominerad till Nobels Fredspris, vilket dels är rejält ”pre-mature” och dels sätter henne i en klass tillsammans med andra omöjliga kandidater, Adolf H., Donald T. och andra.

   Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Christer E

    ThunGREN…
    Låter nästan en Freudian Slip)

    Hon verkar vilja såga av den gren vi sitter på!

    Är vi tillbaka på 1600-talets Häxprocesstid,
    där sanningen kom ur oskyldig barnamun…

    Som Nobelpriskandidat närmast i samma fålla som Obama!

    Ett gigantiskt hjärnsläpp av Stortinget
    han fick det enbart som en from förhoppning,
    sen stod man där, med rumpan BAR(ack)

    Gillad av 1 person

   • mikael gustafsson skriver:

    Att Greta kämpar för vad hon tror på
    är bra yngre skall bry sej…
    Men co2 är inte drivande faktor och
    med den backning en och medias
    pumpande av osanning så framstår
    inte saken gullig längre fast det är
    medias fel bakom henne….

    Gilla

 4. Jan Andersson skriver:

  Så Reinfeldt skulle också kunna ha en diagnos? Intressant eftersom det skulle kunna förklara en del märkligheter.

  Att vilja ha makt enbart för maktens skull är sjukt, psykopati. Att bli vald och framknuffad som ledare är något helt annat eftersom det är erfarenheten, kommunikationsförmågan, organisationsförmågan och respekten för gruppen som gäller i alla lägen. När man accepterar ett sådant uppdrag gör man det inte förrän man övertygat sig själv om att uppdraget är viktigt för gruppen, att det inte just nu finns en bättre kandidat tillgänglig, och att uppdraget är tillfälligt tills någon bättre ledare kommer fram eller att jobbet helt enkelt är klart.

  Ät räkmackan medan den är färsk. Kanske du aldrig får någon mer.

  Gillad av 2 personer

  • Dna skriver:

   Vad jag kan förstå så hade Reinfeldt också en dominerade politiskt medveten mamma, Reinfeldt lekte mycket själv krig med småkrigare på andra våningen har jag läst, i likhet med en annan stor ledare.

   Gillad av 2 personer

 5. urkweb skriver:

  Enligt Bo Lundgren var en del av planen med de öppna dörrarnas politik att slå sönder den Svenska välfärden, så Reinfeldt kan knappast framhållas som särskilt godhjärtad:

  Gillad av 7 personer

 6. lenam skriver:

  Skrämmande sanningar. Märkligt att se denna Löfven stå och varna för de krafter han själv skapat med sin politik, sitt värnande om asylrätten på bekostnad av allting annat. Nu har vi plötsligt inte ens råd med ett försvar som någorlunda håller måttet. Hur ska vi då kunna stå emot en statskupp?Han tycker nu att halva Svenska folket är farliga och säkert också hela Danska folket. Ur led är tiden. Hoppas han får ett surt uppvaknande efter EU valet.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Molin skriver:

   Jag tror att en militärkupp är det enda som kan på lång sikt få Sverige ut ur den vansinniga politik och styre men som det svenska folket stödjer!
   Jag bodde två år i Chile under Allendes socialistiska regim, som också stöddes av fler och fler chilenare trots att allt spårade ur vartefter tiden gick. Jag var som ingenjör anställd av ett statligt produktutvecklingsbolag för attt ta fram produkter för chilensk egentillverkning. Urspårningen bestod i brist på undan för undan livsmedel och övriga konsumtionsvaror, med långa köer med hundratals personer så fort någon affär fått in varor!
   Kommunister och övriga i vänsterlägret samt övriga Allendetrogna kämpade mot det andra lägret som främst bestod av kristdemokrater och övriga borgare men också en liten sekt av extremhögern. Vänstern strejkade och massdemonstrerade och motståndarna störde transporterna av varor så inget fanns i butikerna. Båda lägren såg till att varor fanns att köpa till höga priser på svarta marknaden. Politiska mord blev vanliga.
   Till slut ingrep militären i ledd av överbefälhavaren Pinochet och en grym militärdiktatur infördes. Den drabbade alla, hög som låg och fattig som rik. Omkring 3000 människor dödades, många torterades innan avrättningen. Många sattes i läger med synnerligen omild behandling.
   1989 tvingades diktaturen bort men fortfarande med inflytande på regeringen. 1994 besökte vi landet igen för att träffa kvarvarande vänner och arbetskamrater. Varuförsörjningen var i ordning igen men brottsligheten hade ökat mycket. Det var farligt att vistas i vissa områden.
   2004 var jag tillbaka i tre veckor för ett arbete med ny tunnelbana i Santiago. Nu var landet helt omgjort till ett modernt fungerande samhälle. Men, under ytan fanns motsättningar kvar. Så läkeperioden i ett land med under en tid vansinnigt politik och handlande är lång. För Sveriges del tror jag att, om vi blir av med regimer som sjupartierna vilka sätter invandring som främsta mål, är att övergångstiden i Sverige till ett ”normalt” samhälle blir mycket lång och besvärlig. Eftersom problemets uppkomst finns i form av 3 miljoner invandrare som har nya liv här eller är påväg mot nya liv. Och kanske 1 miljon som aldrig kommer att försörja sig själva, varken vill eller kan. Ovanpå detta helt skilda religiösa uppfattningar!
   Arma land! Som en del här skrivet.

   Gillad av 5 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Robert D Hare den tokdoktor som FBI samt dom flesta hänvisar till vad det gäller psykologiska störningar hos kriminella, hävdar att psykopater kan inte botas utan ska bara låsas in.
  Men vad händer om dom blir politiker eventuellt till och med statsministrar?
  Ja svaret ser vi ju här. Det sovande Sverige har fått ett bryskt uppvaknande, borta är det tråkiga och förutsägbara. Ersatt av fin multikultur.
  Jag ska inte diagnosticera, men det ligger nära till hands att en hel del av dom som driver vårt land och dess,”framtid”, verkar ha störningar gällande empati och impulskontroll.
  Resten svarar Robert D Hares skala på rätt väl.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jag har ju en gång haft en psykopat som chef. I ett mindre företag som han själv ägde. Ytterst vänlig så länge allt gick bra och alla gjorde som han ville. Men sen började det kärva, han ville inte lyssna på råd från personalen så jag drog, eller fick sparken, vi kom inte överens i alla fall. Ett år senare gick företaget i konkurs, hustrun lämnade honom och jag log skadeglatt.

   Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Jag förstår känslan, har själv haft en renodlad psykopat som ”arbetskamrat”! Som sagt, äckligt lismande när allt gick hans väg, men ondskan själv när krisade! Med kirurgisk precision, och på ett mycket utstuderat sätt, satte han in sina verbala attacker mot ”offrets” ömma punkter! Denne man är faktiskt den enda ”fysiska” person jag riktigt hatat i hela mitt liv! Om vi snackar ”UFON”, ligger Reinfeldt ensam i topp….

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Jag har även stött på en under livets resa, han förstörde allt han tog i fick hela sin arbetsplats upp och ner. Lyckades bli befordrad på kuppen, jag var förflyttad och det vart ok. Men känslan att en som ljuger och manipulera vinner en toppanställning och högre lön.
    Och den som satte ner foten vart omplacerad. Det sved mycket.

    Gilla

 8. Arthur skriver:

  Flickan verkar inte särskillt brådmogen. Tonåringar tror att världen är enkel och vill spela roll i ett vuxensamhälle som förstår att tonåringarna inte är tillräckligt erfarna och mogna för att släppas fram. Snarare är det väl Reinfeldt som uppförde sig som en obstinat tonåring utan tolerans för andras insikter eller hänsyn till verklighetens komplexitet och konsekvenserna av sina beslut.

  Gillad av 3 personer

 9. Östrahult skriver:

  Reinfeldts aversioner mot SD kan kanske kopplas till ett uttalande han lär ha gjort på Moderaternas stämma 2009: ”Jag är en typisk svensk. Min farfarsfar var frukten av en romans mellan en färgad amerikansk cirkusartist och ett lettiskt hembiträde. Det är svenskt.”
  På klotterplanken på Internet dök det då upp epitet som ”Mugabefeldt”, ”Uggabuggafeldt” och ”32-delsnegern”. Reinfeldt har väl antagit att SD:are är som klottrarna.
  Vem denne egentligen var och stod för är väl fortfarande inte helt uppklarat inom partiet.
  Greta kan bli farlig, jag håller med, men jag tror att risken är större att hon går samma öde till mötes som vissa amerikanska barnfilmsstjärnor.

  Gilla

  • acke5 skriver:

   Reinfeldt ansåg att landet tillhör dem som för tillfället vistas här. Med den filosofin så blir allt mycket enkelt – när svensken hamnar i minoritet så tillhör Sverige MENA-invandrarna.

   Pursvensken vistas då här på nåder!

   Gilla

 10. Palle9 skriver:

  Jan-Olof: Tack för en ytterst träffsäker beskrivning av Fredrik Reinfeldt – ”en närmast patologisk brist på verklighetskontakt” stämmer kusligt väl. Men till det måste nog läggas en ondsint vilja mot svenska folket.
  Speciellt kan man notera att vadhelst SD framförde i form av farhågor/risker såsom för stor invandring, ökad brottslighet, triggade ett behov hos F.R. att agera på exakt motsatt sätt gentemot det, som SD rekommenderade – ett agerande som påminner om ett barns i trotsåldern.
  Tag som exempel försvaret (både det militära och det civila) – aktuellt i dagarna i samband med försvarsberedningens rapport. Tidigare var det vänstersidan (S och V plus Mp), som inget hellre ville än minska ner försvaret, men när nu M stämde in i den kören, fanns inga spärrar – det handlade inte om en reducering utan en rasering. En bantning och modernisering, omstrukturering hade varit på sin plats, men inte denna utradering, som genomfördes.
  Angående Greta-fenomenet ser jag det som något närmast surrealistiskt.

  Gillad av 3 personer

 11. Luobubozhen skriver:

  Du diskonterar eller förstår kanske inte ondskan Jan-Olof? Kanske din vänsterbakgrund gör att du inte ens erkänner förekomsten av ondskan? Kalla det då tidsandan om det känns bättre, men ondskan kommer ju alltid förklädd bakom goda föresatser, det som är skrämmande med både invandringen och klimatet det är hur folk så snabbt övergav sig till de som ville styra dem i en viss riktning, jag undviker all svensk media men det är ju ändå chockerande hur snabbt man kom att börja tala om diktatur i positiva ordalag, för det är ju allt Greta handlar om, hon är en diktaturförespråkare. Att folk kan fås att inte se verkligheten det bevisades genom massinvandring och islamisering, folk ser inte vad deras synapser visar dem utan det som är inlärt av makten: 7500 anmälda våldtäkter efter massinvandring är inte fler än 400 anmälda våldtäkter före massinvandring, eller vi kan inte skoja om islam men det gör inget, vi kan ju skoja om allt annat, klimatet till exempel…röntgenblick.. Eh nej.

  Så återigen detta fokus på enskilda personer som så ofta på dessa sidor, Macron, Löfven, Reinfeldt, Greta, detta hade ju inte kunnat fortgå om det inte legat i tidsandan, om inte de som styr stödde det, om inte det tjänade ondskan. Minsta lilla som går emot stoppas, som bensinupproret. Vi har länge styrts av de som finner sin djupaste motivation, medvetet eller omedvetet, i att vara mot det västliga arvet, mot kristendomens lärdomar, mot individens frihet, detta är den underliggande politiska visionen. Gradvis så har detta betytt att allt mera vansinniga politiska ideér har gjort sig gällande, och allt mindre av den västliga vetenskapliga metoden har behövts för att underbygga dessa politiska ideér, till sist blir allt ett gungfly och man kan på fullt allvar skriva att ens dotter har röntgenblick och få alla att applådera.

  Gillad av 11 personer

 12. Claudia de Longueville skriver:

  De är så okristligt många, dessa politiska missdådare, vilka i grunden bara har en strävan.
  Att till varje pris värna sin plats vid köttgrytorna.
  Hur svårt skall det vara, att göra sig kvitt dem?

  En nation, måste rimligen i första rummet kunna fredas mot ledare, vars handlingar är svårt skadliga för staten och dess inre säkerhet.
  I Sverige tycks detta vara synnerligen svårt.
  De politiska marodörerna växer i en sådan omfattning, att nationens trygghet, lag och ordning allvarligt hotas.

  ”Lex Löfven”, kan det bli namnet på en rättsnorm?
  En bestämmelse, att ingen hädanefter får ta plats på statsministertaburetten i konungariket Sverige, utan att först ha genomgått ett intelligenstest.

  En kontroll, vars resultat måste visa att den aktuella ämbetspretendenten har ett IQ, som åtminstone något överstiger det, som en fårskalle, sopprot eller liknande är i besittning av.
  En rättsregel inskriven i författningen med avsikt, att skydda Svea rike från att en absolut jubelåsna, av misstag råkar hamna på rikets högsta post.

  En förordning, som om den kombinerades med en ”Lex Reinfeldt”, under utarbetande, åtminstone hjälpligt, kunde innebära ett skydd mot styresmän, så till den grad missgynnade eller störda, att de utgör en uppenbar fara för nationen.

  Gillad av 4 personer

  • Dna skriver:

   Jag tycker du skall lyssna på diskussionen som delades av Brrr mellan Scruton och Murray, för de pekar på just det du gör nedan, du kommer ju inte med ett säljande alternativ till vänsterns dogmer, man kan inte bygga ett politiskt system runt att beskära vänstern och utopisternas politik med en massa ”lex”. Man måste ha en egen positiv vision. Scruton och Murray noterar att det är mycket svårt, de appellerar till intellektet, och därmed till förståelsen att vissa vet bättre, att vissa vet mer, att beprövad kunskap måste gå före att chansa, att allt kan förstöras och bli långt värre än någonsin de små fel som vänstern identifierat. Vänstern däremot har det mycket lättare, de hatar och förstör, de behöver inte förklara, känslorna går först och därmed så kan de attrahera alla unga och alla arga och alla som inte tänker efter.

   Det jag tycker många konservativa tänkare (men inte VDH) inte förstår det är att tänka efter betyder att se framåt, mot vilket samhälle vänstern, pk-isterna och Greta-ister håller på att skapa, det är inte svårt. Ett totalitärt samhälle väntar. En korrekt konservativ hållning måste ju då vara att inse att här krävs taktik, och ingen pardon, man kan inte sitta högdragen och låtsas att spelplanen inte har ändrats. Detta har Trump instinktivt förstått, vi måste inse att hans väg nu är den enda möjliga konservativa vägen, annars väntar bara våld, eller underkastelse.

   Gillad av 1 person

   • A skriver:

    En intressant grej Danske Mand, är att se på proportionerna. Egentligen är (allt?) uppbyggt på samma vis som Patriks kapitalförvaltarexempel. En lockvara av gigantiska positiva proportioner tex utrota fattigdomen mot en ”liten” säker inkomst till etablissemangen ”skatt”. Tvärtomet uppstår pga att skin in the game aldrig ligger inom själva maktpparaten, utan hos skattebetalarna. Det är bara ett vanligt bedrägeri, på samma vis som alla bedrägerier. Stor lockvara liten säker avgift. Men sen när det gäller Trump, så hade väl förstörelsen egentligen gått längre (ekonomiskt) för vanligt folk i USA. Det är väl inte bara ord som förändrat nåt utan att de legat före och fått nog? Är inte Frankrike ett annat exempel med västarna? Italien kanske vänt lite lättare, men de flesta har väl också drabbats värre av finanskrisen än Sverige. Det är lätt att överskatta ordens betydelse tror jag.

    Mvh A

    Gilla

 13. Björn skriver:

  Vad som ofta glöms bort, är att ingen person eller ”budskap” får större spridning och tyngd, än vad MSM tillåter! De ”hissar” eller ”dissar”, helt efter den egna agendan! BÅDE Reinfeldts landsförräderi och lanseringen av Klimat-Greta, passade uppenbart in där….

  Gillad av 6 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Jo SD under Klarström spräckte spridningsfiltret genom envetet, uthålligt gatudemionstrerande. Läs hans bok. Den hjälper en att att förstå.hur de byggde upp en landstäckande organisation.
   Ingen dagslända som Bert & Ian.

   Gillad av 5 personer

   • Jan Molin skriver:

    Ja Olle, denna bok borde många läsa, även insatta som läsare här av DGS! Mycket intressant och lättläst trots många sidor.

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    Olle Holmqvist: Det har varit många år (och pågår till viss del fortfarande) då SD-representanter tvingats arbeta i hård motvind – både media och övriga politiska partier förhöll sig inte till vad de faktiskt sade, utan kom med svepande fördömanden. Råkade själv se ett exempel (innan SD kommit in i riksdagen) då jag kom förbi ett torgmöte och stannade till för att se vad som pågick. SD hade fått tillstånd att tala, men detta omöjliggjordes av ett gäng från V:s ungdomsförbund (Ung vänster), som satte igång att skrika och blåsa i visselpipor så fort SD:arna försökte yttra sig. Nu inväntade de ankomst av polis, som tydligen tillkallats, men det verkade ha pågått länge (av andras kommentarer), och tog nog sin rundliga tid ytterligare. Gatans parlament …
    Uthålligheten är beundransvärd, SD har inte fått någonting gratis utan tvingats kämpa för varje litet steg framåt. Den av människor upplevda verkligheten har förmodligen varit deras bästa bundsförvant.
    Inget felfritt parti, men de tar sig åtminstone an de väsentliga frågorna utan skygglappar.

    Gillad av 1 person

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Till frk Thunbergs försvar:

  Skillnaden är att frk Thunberg är autistisk, med dokumenterade psykologiska besvär av tämligen allvarlig natur (svåra ätstörningar är ingen lek hos barn; det är sannolikt därför hon ser så mycket yngre ut). Att frk Thunbergs störningar och åkommor är kända är hennes mors skuld, som totalt exponerat döttrar och familj, och sin egen vanvård av dem (dock utan insikt i att det är just vanvård hon ägnat sig åt nr hon efterkommit döttrarnas minsta nyck).

  Ett problem för och med autister, särskilt den undergrupp frk Thunberg tillhör, är att om de vill (ha) något, så är det bara det och exakt det de vill ha. Vill Thunberg ha en röd cykel som ser ut på ett visst sätt, duger inte en blå som dessutom är nyare – det kan låta löjligt, men betänk då hur påfrestande det är för det autistiska barnet och dess föräldrar. Den utveckling som sker hos normala barn då de i två-årsåldern dels börjar fostras att kunna generalisera och därmed acceptera kompromisser och variationer, dels själva börjar göra just detta när föräldern inte ger med sig sker inte spontant och normalt hos autister. Om föräldern då likt Ernman dessutom förstärker detta beteende, vilket har gjorts, har barnet ingen chans att utveckla ens en autists långsammare och mer begränsade förmåga till kompromiss och generalisering.

  När man tränar autister av frk Thunbergs sort skall det ingå övningar som lär ut just generalisering, och därmed också hur man byter fokus: hur man s.a.s zoomar in eller ut på en fråga eller situation. Detta hjälper mot just det binära tänkande som är autistens normala: det slutar inte vara binärt men man kan ge det fler dimensioner. Det är för autisten en krävande och konfliktfylld process.

  En sak att komma ihåg: autister av frk Thunbergs sort tänker annorlunda. Det är mer korrekt att säga så, än att de har en störd normal tankeprocess – de är och tänker annorlunda. Jag, som flera gånger varit i grupper med dylika, kan vittna om att i grupp där alla är som de själva, är de inte handikappade i sitt sätt att tala eller tänka. Det är inte frågan om att de problem de har med normalas tänkande och görande försvinner, utan att det är autisternas tänkande som i en sådan grupp är det normala. En neurotyp person är i en sådan grupp tämligen handikappad, då den inte riktigt hänger med och förstår gruppens tänkande.

  Att likställa henne med Reinfeldt, som knappast är psykopat eller liknande, och som definitivt inte kan diagnosticeras med annat än en full utredning av professionella kliniker, är en ogärning.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 11 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Den” är lika fel som ”hen”. Du måste skriva ”han” eller ”han eller hon”.

   ”Den som inga byxor har, han får gå med rumpan bar.”

   ”Neurotyp” skall vara ”normal”.

   Gilla

  • Tobbe Nilsson skriver:

   Rikard, som f.d. lärare tycker jag inte det är särskilt hedersvärt att spendera tid på bloggar och spekulera om folks mentala kapacitet. Du borde vara ha lite mer respekt för barn än så.

   Vad GT sagt är faktakollat, och det finns inga problem med de liknelser eller tal hon gör. Att folk på t.ex. denna blogg ändå försöker hitta ”fel” med henne tyder alltså på ett annat problem.

   Vad det problemet är tänker jag inte spekulera om, men GT är en fin flicka som står för sanningen, och spärrar upp ögonen hos vuxna som väljer att blunda för konsekvenserna av ett konstant CO2-utsläpp när de är ute och kör, flyger osv. Det är otroligt uppenbart att det inte går runt i det långa loppet.

   Gilla

   • Dna skriver:

    Spärrar hon upp ögonen på oss? Jag kan alltså också få röntgenblick? Eller kan man välja superkraft? I så fall väljer jag att flyga så jag kan flyga över och se alla smältande isar.

    Vad är Gretas lösning på de problem hon pekar på? Världskrig mot USA och Kina? Utrota folk? Ransonering? 1-barns politik, eller max 3 barn? Avskaffa demokratin? Upplys oss gärna.

    Skall man skriva ”GT” om man är troende, som ”JC”?

    Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Wow, ett Troll dyker upp här igen. Välkommen. Vi som varit med länge hoppas att du läser noga och funderar ett tag. Eller så ville du bara kolla om nån hakar på.

    Gillad av 2 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    @Tobbe Nilsson:
    Jag spekulerar inte grundlöst i flickans mentala hälsa: jag baserar resonemanget på vad hennes mor berättat i sin bok om sig själv och sina barn, och på min erfarenhet av att arbeta med autister, och även av att vara stödperson till personer med psykisk sjukdom. Boken heter ”Scener ur hjärtat”. Ett smakprov: ”…det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat” (om dottern), sid 43. Ett till: ””…en ung tjej med Aspergers, högfungerande autism och OCD med tvångssyndrom.”, sid 41. Förf. Malena Ernman.

    Ang. klimatet har du fel. IPCC:s påståenden har gång efter annan avslöjats som i hög grad rena lögner – den så kallade ‘hockeyklubban’ är bara ett av flera exempel. Du är till exempel motsagd av Lennart Bengtsson, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och en av världens mest meriterade forskare i frågan.

    @Fredrik: jag antar att det är den här meningen du hänger upp dig på:
    ”En neurotyp person är i en sådan grupp tämligen handikappad, då den inte riktigt hänger med och förstår gruppens tänkande.” Jag kanske skulle skrivit ut det för din skull? Läs in följande på den platsen: ”…då den personen inte riktigt…” så ser det nog bättre ut.

    Neurotyp är lika korrekt som normal; i en grupp av autister är den neurotype onormal varför benämningen är korrekt. I en grupp normala personer är autisten onormal. Normalitet är som bekant kvantitativ.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 3 personer

   • Klas Göran skriver:

    Hennes mamma skrev en hel bok om Gretas tillstånd och den boken publiceras just nu i hela världen. Dessutom har Greta själv hävdat att hon har en sådan diagnos. Så det verkar vara familjen Thunberg-Ernman själv som främjar spekulationer om Gretas mentala tillstånd.

    Gillad av 3 personer

   • Thor skriver:

    Gretas sanning är att hon skolkar från skolan åtminstone en dag i veckan, speciellt anordnad kostsam undervisning för barn med hennes diagnos. Det finns föräldrar som kämpar hårt för att få den typen av undervisning för sina diagnosticerade barn men nekas pga resursbrist. Är det fint? Jag anser att det är narcissistiskt både av Greta och föräldrarna. Beträffande CO2 så har jag min uppfattning, var vänlig respektera den så kan jag respektera din.

    Gillad av 1 person

   • Tobbe Nilsson skriver:

    Uppstigersolen: Oj! Ett till troll? Vad hände med det tidigare trollet? Någon som vet?

    Gilla

   • Tobbe Nilsson skriver:

    Rikard, då vill jag hemskt gärna du försöker bevisa det. Det låter totalt stolligt om du frågar mig. Och du kallar dig själv för lärare?

    Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Om man hävdar att jorden går under om 12 år och att alla andra människor därför måste försaka sin angenäma tillvaro och leva sina liv i självspäkelse och botgöring är det faktiskt inte så egendomligt att åtminstone några av dessa ”alla andra människor” lägger bevisbördan på den som förutspår jordens undergång. Eller?

    Gillad av 1 person

   • Tobbe Nilsson skriver:

    Nejdå, men då är bevisläget faktiskt OTROLIGT starkt. Anledningen till att tidningar helt och hållet slutat ta upp ”motståndarsidan” (det finns bara en sida i vetenskapen) för flera år sedan, är på grund av detta. Debatten är slut. Nu gäller handling.

    Jag kommer ge dig en länk med mycket fakta, men kom ihåg att det idag är litegrann som att trotsa evolutionsteorin, eller vaccinationsvetenskap, om man hävdar att man inte tror att ”jorden ä på väg att gå under”.

    https://climate.nasa.gov/evidence/

    Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Nu handlar det inte om ifall *jag* eller någon annan tror eller inte tror på den globala uppvärmningen. Det handlar om vilka slutsatser och krav på handlingar som följer.

    Positionen att det av observationen av en global, av människan förorsakad, klimatförändring tvingande följer att demokratin måste avskaffas och kött och bilar måste förbjudas i Sverige är *en* position. Inte den enda.

    Det som måste motiveras är de föreslagna följderna, inte klimatförändringen i sig.

    Gillad av 1 person

  • qelisabeth skriver:

   Hej Rikard! Bra analys, mitt barn är Asperger och jag kan helt skriva under på det du skriver. En sak med många (kanske inte alla) med diagnosen Asperger är just detta att de är sent utvecklade, både fysiskt och emotionellt. Och detta drag hos Greta har utnyttjats hänsynslöst. Vem skulle våga ifrågasätta ett ”orakel” som visserligen är 16, men ser ut som 13? Greta själv är oskyldig, men de som driver henne är hänsynslösa, inte minst mot Greta.

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Mycket viktig kommentar om autismen! Jag har nära kontakt med en man som har som specialitet att undervisa autistiska barn och han är mycket upprörd över hur det ”vuxna” samhället med politiska agendor utnyttjar henne. De förstår inte att detta är en form av misshandel som i princip borde vara straffbar.

   Gillad av 1 person

 15. olle holmqvist skriver:

  ”Detta hjälper mot just det binära tänkande som är autistens normala: det slutar inte vara binärt men man kan ge det fler dimensioner.”
  fattar inte ett skit,
  binär betyder väl tudelning, förgrenad i två, tvåfaldig, dubbel, med två led,paralleller eller i vinkel
  och
  dimension ungefär utsträckning i viss riktning med visst omfång;
  Försök i alla fall: Jag ser framför mig en bokstaven Y och på de uppåtriktade skänklarna har vuxit ut korvformade ballonger,- dimensioner, avgränsade i rummet med central längdaxel med riktning.
  Exempel. Det uppåtriktade grundstrecket i ”Y” = växter, skänklarna kryptogamer och fanerogamer ballongerna t ex nyttoväxter, skadeväxter, prydnadsväxter…

  Inom biologi är det mkt enklare. nya termer införs vid nytillkommet behov, t ex neoteni, heterosis. så lär man sig vad de betyder och blir lite allmänbildad.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   1/0. Antingen/eller. Tänd eller släckt. Levande eller död. Den ena grenen på Y leder till det ena, den andra till det andra. Sväng vänster eller höger i korsningen.

   Varje ‘Y’ sett för sig är ju endast ett ‘Y’: ett ‘antingen-eller’. Men om du hos den autistiske personen tränar upp förmågan att se fler ‘Y’:n än ett i taget, så blir den autistiske personen mindre intellektuellt och kognitivt handikappad än annars.

   Man ökar helt enkelt flexibiliteten i tänkandet. Detta lär den autistiske personen att tänka i större och större kategorier: istället för att alltid kräva (exempelvis) äpplen av just en viss sort, en viss vikt, med ett visst utseende och så vidare, så lär man den autistiske personen hur den skall göra för att kunna acceptera att idag har handlar’n flera olika sorters äpplen, och valet är då likt förbannat binärt i grunden: köp äpplen eller ej. Men den ena skänkeln på detta ‘Y’ leder till ”köpa äpplen”, och nästa beslutsserie är då vilka äpplen. Nästa steg i träningen blir givetvis Y:et ”äpplen eller annan frukt”.

   Och så vidare.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

 16. li br skriver:

  Socialdemokraterna har bytt ut ordet arbetarpartiet mot ordet framtidspartiet på sin hemsida för några år sedan. På första sidan på nätet är det fokus på bättre sjukvård, förbjud plastpåsar, bekämpa brott, ökat djurskydd, kämpa för bättre miljö. Jag tror sossarna har fattat att de har ”förlorat” arbetarrösterna men däremot kan de satsa på att ta alla röster från MP och C istället genom att fokusera på ”nya för sossarna” frågor. Då kan sossarna bli stora igen och på så sätt slå ut två andra partier helt som blir assimilerade som borgs från star trek. Sossarna låter MP och C skrika av sig och vela hit och dit och ändra sig fram och tillbaka tills folk börjar tröttna på virrpannorna i MP och C och väljer sossarna framtidspartiet där miljö, klimat, djur blir skyddade….

  På tal om att se saker när man flyger. Två gånger har sonen när han var liten fått hela flygplanet att skratta (och en mamma som höll på att skämmas ihjäl och inte kunde få tyst på barnet)

  Att se saker från flygplanet nr 1:
  Sonen tittar ut genom flygplansfönstret – Vart är alla änglarna mamma? Jag måste få se en ängel i himlen. Jag vill se en ängel i himlen mamma. Gömmer de sig bakom molnen eller ? Vart ÄR alla änglarna???? Är det någon annan som ser någon ängel från sitt fönster? Då måste ni säga till för jag vill också se en ängel. (hög, högre, högsta läget på rösten)

  Att se saker från flygplanet nr 2:
  Sonen – Mamma jag ser en haj där nere. (vi flög över havet) Mamma det ÄR en haj där nere. Mamma titta då det är en haj i havet som jag kan se !! Du måste tro mig mamma. Man kan visst se en haj från ett flygplansfönster i havet för jag gör ju det. Jag ser att hajen är grå/svart och rör på sig mamma. (hög, högre, högsta läget på rösten) Folk skrattar först och sedan tittar de ut genom sina fönster och någon annan och en tredje och någon till i flygplanet ser hajen med.

  I min mammahjärna är det inte logiskt möjligt att en ungen eller andra flygplanspassagerare kan se en haj i havet från ett flygplansfönster dels rent storleksmässigt med tanke på avståndet och att hajen simmar i samma hastighet som ett flygplan åker i. Men jag får tvinga mig själv att titta ut ur flygplansfönstret för att se den jävla ”hajen” som nu är snackisen på planet. Jag tittar ut och ser ”hajen” som är flygplanets egna skugga som reflekterar mot havet. Flygplansskuggan ser hajformad ut det måste jag erkänna men det var ingen haj ! Så underskatta inte ett barns envishet lärde jag mig där. Han lyckades ju få med sig ett antal människor.

  Gillad av 1 person

 17. qelisabeth skriver:

  Nej, Greta Thunberg hände inte bara. Bo Thorén, aktiv inom miljö– och klimatorganisationen Fossilfritt Dalsland skapade henne. Redan våren 2018 fick han kontakt med henne då han för sin organisation, som är lierad med flera internationella miljö/klimat-organisationer (paraplyorganisationer som i slutänden leder till George Soros) letade efter en ungdom som kunde föra den alltmer falnande klimathysterin till nya höjder.

  Voilà – Greta var perfekt! Bo Thorén kläckte idéen om skolstrejk för klimatet. Och som genom en ren slump ”råkar” klimataktivisten och PR-mannen Ingmar Rentzhog gå förbi Greta under hennes första strejkdag, och skapar stor publicitet runt henne.

  Genom sin Aspergerska specialförmåga att kunna memorera och recitera en stor mängd information om det klimathot hon säkert själv redan trodde på, spreds budskapet till unga över Västeuropa.

  Unga människor som nu har alarmerats och lider svårt av denna skapade klimatångest. Greta har, oavsett vad hon själv tror, utnyttjats av samvetslösa aktörer på klimathysterins marknad – inklusive hennes egna föräldrar.

  Gillad av 3 personer

 18. Dandersan skriver:

  Den stående förklaringen häller i alla lägen.
  ”Vi har varit naiva!
  Vi vill väl men dumma dumma verkligheten slår tillbaka.
  Fy fabian va ni är taskiga!
  Blää på er”.

  Gillad av 1 person

 19. Rolf H Carlsson skriver:

  Reinfeldt har ju diagnosticerat sig själv enligt principen genom sig själv känner man andra. Han anser ju att Svenskar o Sverige inte har någon kultur, vi är barbarer. Hur mycket mer obildad kan man bli – så en barbar är han!

  Gilla

 20. kolosserbrevetkap3 skriver:

  LUOBUBOZEN: ”Du diskonterar eller förstår kanske inte ondskan Jan-Olof? Kanske din vänsterbakgrund gör att du inte ens erkänner förekomsten av ondskan? Kalla det då tidsandan om det känns bättre, men ondskan kommer ju alltid förklädd bakom goda föresatser, det som är skrämmande med både invandringen och klimatet det är hur folk så snabbt övergav sig till de som ville styra dem i en viss riktning, jag undviker all svensk media men det är ju ändå chockerande hur snabbt man kom att börja tala om diktatur i positiva ordalag, för det är ju allt Greta handlar om, hon är en diktaturförespråkare. Att folk kan fås att inte se verkligheten det bevisades genom massinvandring och islamisering, folk ser inte vad deras synapser visar dem utan det som är inlärt av makten”

  Helt korrekt analys och slutsatser.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Att kalla något för ondska när de egentligen vill något gott är något som socialister har svårt att ta till sig.

   Man bör jämföra detta med när justitieminister William Barr under senatsförhöret kallade de aktiviteter säkerhetstjänserna har ägnat sig åt vis-a-vis Trumpkamnajen för ”spioneri”. De demokratiska ledamöterna samt fd FBI och övriga säkerhetstjänstchefer vill så gärna framhålla att det de gjorde var legitimt. De vrider sig nu i sina stolar.

   Vad det alltså handlar om är perspektivet ur den talandes synvinkel.

   Vänstern ”vet” att allt de gör är för en god sak och då är alla medel tillåtna. Det är av precis samma anledning som Palme myntade sitt uttryck ”politik är att vilja”; d.v.s. när man vill folkets bästa ska man inte ha några byråkrater som sitter i vägen och hänvisar till lagar och förordningar.

   Det är detta som är socialismens kärnpunkt. De har en färdig lösning, de VET vad som är rätt. Med den logiken blir alla som vill resa upp hinder för att förhindra deras lyckorike ”onda” per automatik.

   Eftersom denna ”vetskap” är känslogrundad finns det ingen möjlighet att med rationella argument övertyga dem.

   Inom socialdemokratin finns tre kategorier: 1. de som verkligen TROR på socialismen; 2. de som nog tror men samtidigt ser att att här finns en genväg till smörgåsbordet samt 3. de som mycket väl vet att det inte funkar men som kan sitta bakom kulisserna och rycka i spakar som leder till deras oinskränkta makt.

   Min tro är att just nu har kategori 3 gömt sig i kulisserna medan de skjuter kategori2 ersoner som Löfven, Strandhäll & Co framför sig.

   Greta är autistisk. Skäms ni som utnyttjar henne!

   Gillad av 1 person

 21. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Att sossarna främst skulle vara intresserade av enbart ekonomiska och materiella fördelar samt bli ärade – det är helt i linje med vad mången sekulär hjärna förmår uppbringa av ”logik”.

  Faktum är att (flest) riksdagsplatser, riksdagslön, riksdagspension, livslång anställning, god publicitet, väljarnas förtroende, traktamente, regeringsposter, FN-mandat, tjänsteresor och säkert en hel del uppmärksamhet och bekräftelse I SJÄLVA VERKET GER EN HEL DEL MAKT att påverka i den ideologisk, andliga riktningen som är Socialdemokraternas främsta drivkraft.

  Må ingen underskatta och undervärdera den verkliga drivkraften hos Socialdemokratin. De vet bäst och de är beredda att göra allt för att genomdriva det bästa, kosta vad det vill, för att de är övertygade att tillräckligt många ska inse storheten i deras skapelse.

  Där börjar det däremot skaka något, men inte tillräckligt ännu, så länge de kan vara lierade med media, EU, fackföreningar och myndigheter – samt övriga ”goda” riksdagspartier. Ty detta åstadkommer alltjämt att merparten i befolkningen tror Socialdemokratin vara en garant för något för dem viktigt.

  Gilla

  • Dkekke@lekeke.se skriver:

   Precis, de flesta verkar inte förstå ondskan, eller ens bara att många vill ha makt, att det är roliga än pengar att få köra med folk, se på Hollywoodfruarna, de lägger sin tid på art köra med hembiträden, hundexperter etc. Så stegen är

   Pengar – Makt – Ondska

   Gilla

   • Dna skriver:

    Politiker avslöjar sig som onda för de försöker hoppa över första steget och går direkt på makten.

    Gilla

 22. kolosserbrevetkap3 skriver:

  LUOBUBOZEN: ”Du diskonterar eller förstår kanske inte ondskan Jan-Olof? Kanske din vänsterbakgrund gör att du inte ens erkänner förekomsten av ondskan?”

  Nog så, ty djur är väl inte onda eller goda… Vi måste ju vara konsekventa vad gäller apevangeliet.

  Gilla

 23. Hortensia skriver:

  Huuu… Jan-Olof, blotta tanken på måndagsexemplaret Reinfeldt och fredagsskolkaren Thunberg och innehållet i deras huvuden får mig att rysa…

  … men jag undrar om obehaget delvis beror på, att utsidan av deras huvuden påminner mig om farbror Fester och flickan Wednesday i den gravt dysfunktionella skräckfamiljen Addams – frisyrerna är ju på pricken lika…

  … hjälp… Hjälp!… HJÄLP!!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.