Gästskribent Arne Gunnarsson: Om man inte vill vara med i EU då?

Det är nu bara ett par veckor kvar till valet och förvirringen sprider sig. Vem tusan skall man rösta på? Sedan såväl SD, V och MP svängt och vill att Sverige skall stanna kvar i gemenskapen, så är det väl bara att rösta på något av de åtta riksdagspartierna om man är EU-positiv.

Men om man är EU-negativ och vill att Sverige skall lämna unionen – hur gör man då? Skall man bara bli soffliggare eller skall man välja något av de småpartier, som ännu inte kommit in i riksdagen? Om inga EU-kritiker går och röstar, så kommer ju valresultatet visa att alla i Sverige är positiva.

Så därför – gå och rösta vare sig om du är för eller emot. Det finns småpartier på både höger- och vänsterkanten som vill lämna unionen. I mitten finns Landsbygdspartiet oberoende. Och skall vi skicka folk till Bryssel så måste det vara personer som har mod och integritet nog för att sticka ut hakan. Landsbygdspartiet har valt att registrera en öppen valsedel där varje EU-kritisk organisation eller person själv får skriva dit det namn de vill. Så varför inte ta en tom valsedel och skriva dit “Landsbygdspartiet oberoende“. Om du vill kan du därunder skriva dit ett namn på någon, som du har förtroende för. Eller skriv ditt eget namn.

Sedan är det upp till den nominerade att avgöra om han/hon vill anta utmaningen genom att före valet skicka in en samtyckesblankett. Jag vet ju inte vilka som är emot EU – men tänk om Patrik Engellau, Bitte Assarmo, Mohamed Omar eller någon annan av gruppens välkända skribenter så här i sista timman ville engagera sig? Gå och rösta så vi får ett mått på hur många som är emot EU!

Arne Gunnarsson, 72 år, pensionerad ingenjör och numera deltidsskogsbrukare. Boende i Strömsnäsbruk i S. Småland. Har i 7 år suttit med i centralstyrelsen för Landsbygdspartiet oberoende, men avgick vid årsmötet för c:a en månad sedan. Landsbygdsentusiast som är född uppkäftig.

38 reaktioner på ”Gästskribent Arne Gunnarsson: Om man inte vill vara med i EU då?

  • brrr skriver:

   Ja de lär ju ansluta till, och godkännas av den nybildade gruppen som Salvini startat, och som även Dansk Folkeparti, Sannfinländarna m.fl. har anslutit sig till. Så alla som vill stärka den gruppen borde gemensamt komma överens om att rösta på ett parti som kommer att gå med där, och inte splittra sina röster på flera olika partier så att inget av dem kommer in. Då lär väl AfS vara det rimligaste och bästa alternativet. Och det spelar inte den ringaste roll vad man i övrigt tycker om AfS beträffande nationspolitik, det är grupptillhörighet i EUP som är väsentligt här.

   Gillad av 8 personer

  • p kohlin skriver:

   Från 0 till 4% (-gräns),= tuff uppförsbacke. AfS är lite sent ute o har blivit helt förbisedd av etablisssemanget men en röst kan vara en röst för en vettig framtid men det måste bredda sig. Kan växa i riksdagsval ju jäkligare vi får det när alla skattehöjningar de närmaste åren är på ingång. Aviseringar om dessa sker redan nu.både statligt och på SKL-sidan. Jensevik gör ett fint jobb genom att avslöja vad som är på gång på kommunsidan, det går åt helsike finansiellt. Både de som röstade för och de som röstade mot vansinnet får betala. Nu jobbar Strandhäll för högre företagsbeskattning ang pensionerna, ett i raden…..

   Gillad av 1 person

   • urkweb skriver:

    Jo, MSM gör sitt bästa för att tiga ihjäl AFS, men för mig är de det självklara valet.

    Sverige har ca 2,5% av rösterna i EU-parlamentet. Låt säga att SD får 20% av rösterna, de har då 5 promilles inflytande, inte något som kommer göra någon enorm skillnad precis. Dessutom sitter de i EU-gruppen ECR som leds av Syed Kamall, en muslim som förespråkar invandring.

    För mig tycks det uppenbart bättre att rösta på AFS. Inte för att de kommer att få större inflytade än SD, för de kommer de naturligtvis inte, men de kan få en plattform att arbeta från. Dels kan de rapportera om vad som faktiskt diskuteras i EU och de kommer förstås sätta sig i en mer nationalistiskt orienterad gruppering än SD.

    Gillad av 4 personer

   • Spiro skriver:

    Reportage ikväll på rapport om kommuner och landstings ekonomi.
    Orsaken till den dåliga ekonomin, elefanten, undveks nogsamt att nämnas.
    Det är den åldrande befolkningen som är orsaken enl.reportern. 80 miljarder back.
    Våra gamlingar är dyra i drift.

    Gilla

   • Gösta Johnsson skriver:

    Typiskt PK-medierna inkl SR/SVT. De ser inte ”elefanten i rummet” utan anklagar oss pensionärer och den svenska arbetande befolkningen för orsaken till kaoset. Men där har de fel i nästan allt. ”Elefanten” stavas massinvandringen från dysfunktionella länder de senaste 15-20 åren där de flesta är analfabeter mer eller mindre. De som har något år i skolor kan inte utan omfattande insatser bli anställningsbara i våra högt utvecklade tekniska verksamheter inom industrin, och statliga förvaltningar där akademiska studier krävs och alla andra krävande arbeten/yrken som finns på marknaden.
    Om vi sluppit bli belastade med över 1 miljon av dessa människor skulle våra skolor fungera hyfsat bra, vi skulle ha bostäder åt våra egna ungdomar, sjukvåren skulle inte vara överbelastad utan personal i balans med efterfrågan skulle finnas. Framför allt skulle inte polis och rättsväsende inklusive kriminalvården vara överbelastade utan mer normalt läge skulle infinna sig. Ej heller skulle de gigantiska problem i skolan nå sådana höjder som uppvisats de senaste åren. Nu kommer dessutom kostnaderna att övervältras på kommuner och regioner när statens resurser tar slut och pengarullningen stoppas.

    Gilla

  • Dna skriver:

   Insåg när jag googlade på Kweimenkan att det skulle varit Kweimenkwan, Kweimenkan är bara känt av danske mand berättade Google, ett stavfel över århundradena.

   Gilla

 1. brrr skriver:

  Ja, man ska absolut inte bojkotta EUP-valet! Det primära i EU är inte parti eller person, utan grupptillhörighet, vilka grupper som samarbetar och vad de drar åt för håll. Sverige lär inte ha mycket att säga till om, utan titta på de stora starka länderna, och vilka partier som ingår i vilka grupper, vad de kan uträtta o.s.v., och rösta på det svenska parti som ingår i den gruppen. Det finns bara två grupper som vill stoppa federaliseringen och minska centraliseringen. Så vill man bromsa vansinnet, ska man rösta på ett parti som ingår eller kommer att ingå i någon av dessa grupper.
  Swexit har ingen chans nu, men man kan rösta på ett parti som kräver Swexit, även om det inte kan komma in i parlamentet. Man ska åtminstone markera.
  Jag tycker att alla européer borde få rösta på grupper i parlamentet, snarare än partier i det egna landet, ty det finns inget svenskt parti som representerar den grupp jag vill rösta på. Åtminstone inget som har chans att komma in. Så jag tänker rösta på näst bästa alternativet, och kryssa den person jag tycker bäst företräder mina idéer om hur slipstenen ska dras.

  Gilla

 2. Aurora skriver:

  Man bör nog titta närmare på vad ett svenskt EU-utträde skulle innebära. Brexit tyckte många britter var en bra ide. Tills den skulle verkställas. Afs har inget alternativ. Ensam är stark?!. Lilla Sverige?! Nej, knappast. Vem ska Sverige då ’ansluta’ sig till. Många i Sverige skulle väl gärna se Sverige som en nordlig region av Mellanöstern. Vi ska nog vara glada att vara med i den Europeiska gemenskapen. Med de politiker vi har som driver landet mot veritabel avgrund får vi snarast ställa vårt hopp till att EU blir vår räddning. EU är inte perfekt. Så rösta på det parti som vill driva förändring men fortsatt medlemskap.

  Gilla

  • Ourgon skriver:

   Hade Sverige inte tagit kursen det tog efter Palme tog över svaret skulle vara enkelt: Norge. Danmark om och när de skulle lämna EU, Finland likadant. Nederländerna ifall de till slut skulle tröttna på EU.

   Frågan är dock om Norge ens är intresserat av ett sådant samarbete med ‘problemlandet Sverige’, det är ju inte längre det land som det var innan ’68-gänget fick för sig att förverkliga sina (mar)drömmar här.

   Gilla

  • Dna skriver:

   Du är lurad, många britter tycker än idag att det är en god ide, se på den enorma succén för Farage. Inser du inte att ett helt etablissemang, i England så väl som EU, samt media, gör allt för att sabotera. Man ljugeR dessutom om opnionsläget, så klart. Det kan du tycka vara ett argument FÖR EU, att den styrande hegemonin attackerar de som inte håller med, själv så ser jag det som ett förstadie till diktatur och ju förr man bryter sig ur dess bättre, som Sovjetunionen visade så kollapsar ett samhälle styrt utav en världsfrånvänd elit förr eller senare.

   Menar du SD så är det just i denna fråga ännu mer oförståeligt, de lierar sig ju INTE med de som vill begränsa EUs makt och invandringen utan har gått över till motståndarna.

   Gillad av 7 personer

  • Christer E skriver:

   Att lämna EU kan låta som en sinekur, men lämna till vad? Det kan vara en Norge-variant med i princip samma åtaganden (och EU-avgift) som nu, men utan rösträtt i EU-organen. Att lämna helt utan avtal med EU innebär att Sveriges värdemässigt största export (Tyskland och Norge) försvåras och tullbeläggs (WTO-regler) med följder som är svåra att förutse, jfr kalabaliken runt Brexit.

   Om EU kan börja agera som den maktfaktor vi potentiellt kan vara, blir vi en ekonomisk och politisk kraft i samma klass som USA och Kina. Med den splittring som finns just nu (inte bara i själva EU utan också i många medlemsländer) spelar vi med i det fula och samtidigt sluga spelet världens envåldshärskare spelar.

   Ett starkare och mer enat EU tjänar Sverige som nation och EU-medlem mycket bra.

   Gilla

   • Jan Andersson skriver:

    Affärsvärlden klarar utmärkt väl att sköta sina kontrakt själva som de alltid har gjort. Ostindiefararna fixade det på sjuttonhundratalet! Och den passfrihet som det påstås att EU står för – var finns den? Jag måste ha passet i nypan hela tiden vart jag än åker i Europa. EU kan aldrig bli ett Europas Förenta Stater eftersom vi har en total språkförbistring. Jag kan inte snacka seriöst ens med mina grannfolk, möjligen norrmän, absolut inte med danskar eller finländare. Vilket språk skall vi använda? Förr och fortfarande är det engelska som gäller, men det blir allt svårare eftersom färre talar begriplig engelska nuförtiden. Och det är något helt annat att göra upp affärer än att prata väder och vind. Svenska ungdomar kan inte föra anteckningar längre eftersom deras spretiga ursäkt till handstil tar alldeles för lång tid att pränta ner på ett papper. Jo, jag vet att de kan skriva på laptopen istället men dessa skärmar är mycket irriterande på seriösa affärsmöten. Som jag ser det har vi knappast haft någon praktisk nytta av EU-debaclet. Vi drar oss ur snarast!

    Gilla

   • Christer E skriver:

    @Jan Andersson
    Jag ogillar också starkt det där med tvång att visa pass, men egentligen är det få ställen jag själv behövt visa pass i Europé, mest inpasserandes en svensk gräns (sic!).

    Angående språk så är det mer eller mindre upp till oss själva, med viss ansträngning, att klara av kommunikation på fler främmande språk än engelska. Jag satt en gång i Luxemburg och vid bordet bredvid konverserade två kollegor, den ene pratade tyska och den andre flamländska. När vi tillsammans skulle diskutera något, kom vi snabbt fram till att franska var det gemensamt bästa språket. Varför är detta en insikt som bara ett fåtal svenskar har?

    Danska och norska kräver en del ansträngning, men på min tid i skolan fick vi läsa norska och danska noveller eller dramatiska stycken (t.ex. En folkefiende). En stor hjälp för att förstå broderfolkens språk (men varför i hela fridens skull textas avsnitt av Skavlan i svenska TV?).

    Gilla

  • Johan skriver:

   Tror jag föredrar en rejäl utrensning i EU toppen så att aktivisttrojkan får lämna över till äkta Europa trogna. Backa ull den ursprungliga iden med EU, stärka samarbetet och vår konkurrenskraft. Och röka ut globalistambitionerna.

   Gilla

 3. lenam skriver:

  Jag tycker det är viktigt att rösta på ett parti som vill se till att EU tar tag i migrationsfrågan och löser den ordentligt för Europas framtid. Asyl till EU land får man söka utanför EU. Alla andra avvisas direkt. Jag vill rösta på ett parti som Löfven försöker skrämmas med och kalla för alla fula saker han kan ljuga ihop. Löfven är så livrädd för migrationsfrågan att han vägrar göra någonting utan hänvisar till EU. Då måste vi vara där.

  Gillad av 1 person

 4. elfyma+ skriver:

  Lyssna på denna intervju med Nils Lundgren, grundaren av EU-kritiska Junilistan.
  Han avslöjade att EU-kritiska parlamentariker bytte lojalitet redan efter tre veckor i Bryssel.

  Det här visar att de höga lönerna/ersättningarna inom EU-byråkratin kan korrumpera nästan vem som helst, i synnerhet dom som lämnat lågavlönade jobb i Sverige för en lukrativ EU-karriär. Nils Lundgren var unik såtillvida att han inte hade någon ekonomisk vinning av sitt politiska engagemang.

  Gillad av 6 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Därför är det klokt att personrösta, om det finns partiföreträdare som har ett kvalificerat yrke eller relativt oberoende, så att de inte i första hand söker politikeruppdraget för dess förmåner eller gör vad som helst för att klamra sig fast.

   Vad bör utmärka beslutsfattare? Intelligens, bildning, omdöme, lojalitet och omutbarhet. Mycket sällsynta kvaliteter i kombination. Dra åt helvete-kapital skadar inte, men det får inte vara en liknöjd flegma hos en pajsare som inte vill uträtta något.

   Gillad av 1 person

 5. Göran Holmström skriver:

  Med risk för att låt uppgiven, spelar det någon roll hur man röstar.
  Snöbollen är på rull nerför berget ändå. är det inte bättre att undvika lavinen, genom att flytta sig ur vägen för den?
  Sedan kan man antingen hjälpa till och gräva fram andra ur snön, eller dricka en kopp choklad och leta upp närmaste St Bernhard med tillhörande konjakstunna och fira att man slipper idioterna.
  Övrigt så var det Sir Edwin Henry Landseer som skapade bilden av vovven och konjaken, med sin tavla.

  Gilla

  • Kronblom skriver:

   Från Landseer hämtades namnet till den tysk-schweiziska vit/svarta hundrasen som är närbesläktad med Newfoundlandshunden, som även den finns i en svart/vit variant.

   Gillad av 1 person

 6. Björn Carlsson skriver:

  Problematiken med att det är dåligt med partier som vill gå ur EU togs upp av en kvinna på Ring P1 i slutet på dagens program 13/5

  Gilla

 7. P I Persson skriver:

  Ja det är bedrövligt med den s k valfriheten.

  De två första EU-valen röstade jag på S, när de gick ut med två listor, en EU-positiv och en motståndarlista. Jag röstade på den senare (som också blev störst). Sedan bestämde sig S-ledningen för att bli EU-kramare, då röstade jag därefter på V. Nu har även de svikit.

  Så vad kan man välja mellan ? Ett högerextremt AFS, ett vänsterextremt SKP och så Landsbygdspartiet. Som är ett landsbygdsparti men tyvärr borgerligt präglat, vad jag kan förstå. Någon nämnde KLP, det har jag aldrig hört talas om.

  Det lär väl inte gå rent praktiskt, men jag skulle önska att alla småpartier som vill ha ett utträde kunde etablera någon sorts teknisk valsamverkan, helt oberoende av höger-vänster-ideologierna.

  Gilla

 8. Gösta Johnsson skriver:

  Det finns ju ett parti som tydligt är emot EU och vill att Sverige lämnar unionen. Det är Afs = Alternativ för Sverige. Bara ett tips om det gått skribenten förbi. Själv röstar jag på ett annat parti som har en annan taktik gentemot det mer och mer federalistiska EU som några starka stater driver…typ Frankrike och Tyskland och Sveriges nuvarande regeringskonstellation tassar på i samma riktning. Hoppas nu på ett Brexit som blir ett facit på vad som detta innebär när några år runnit iväg utanför unionen. Blir spännande att följa om olyckskorparnas antagande besannas eller om det blir tvärtom…ett blomstrande UK.

  Gilla

 9. phnordin skriver:

  EU är nödvändigt för Sveriges oberoende. Det låter som en oxymoron, men ensamma blir vi alltför svaga i förhållande till stormakten i öst. Dessutom förefaller många ha glömt alla framgångar som skapandet av EU medfört, vilket inte betyder att EU inte bör reformeras -i grunden.

  Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Den Rusiska björnen är mycket farlig, helt inringad av de snälla NATO baserna är han nu redo till attack!
   Ja tänk på alla framgångar skapandet av EU har medfört, öppna gränser så alla kan komma till oss, vi slipper besväret med att skapa egna lagar och kan snart avskaffa riksdagen så de som vet bättre än det Svenska Folket får bestämma över oss i Sann Demokratisk anda!
   Hurra! Äntligen blir vi fria från oket att själva bestämma vår framtid!
   Eller?
   Att sluta avtal österut själva kan gynna oss. Att närma oss BRICS länderna är kanske en fördel för nationen Sverige. Europa vill säkert fortfarande köpa stål, timmer och produkter därav, teknisk know how och kärnkraftsel när det förbudet upphävs.
   Svensk ekonomi är i en ond spiral neråt sedan vi gick in i EU vågar jag påstå. De enda som tjänar på det är svenska politiker och tjänstemän i Bryssel.

   Gillad av 1 person

 10. Andersson skriver:

  ”Gästskribent Arne Gunnarsson: Om man inte vill vara med i EU då?”
  Ja, till Norge eller Schweiz, det är frågan…

  Stod det inte för en tid sedan i vår Högt Älskade MSM att de svenska EU-skeptikerna uppgick till 14%? I så fall är ligger en Swexit långt borta. Nej, hoppet står nog till att förändra EU inifrån.

  Gilla

 11. Realisten skriver:

  Apropå samarbete i EU : EU har väl visat att de inte kan samarbeta i vissa viktiga frågor som exempelvis kvoterad invandring eller en skatt på spekulation av värdepapper och valutor. För övrigt har inga politiker i EU – parlamentet förslagsrätt. Men kan stoppa förslag från kommissionen. // Bojkotta EU- valet !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.