Katerina Janouch svarar på frågor: ”Hur ska jag kunna påverka mina vuxna barn i en sundare riktning?”

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina,

Jag är förtvivlad. Mina barn (30 och 32 år) är helt hjärntvättade av massmedia. De är normala och begåvade men tror blint på radio, tv och tidningar. Allt annat är fejk news och de vägrar att ta del av alternativ information. Sonen vill nästan säga upp relationen med mig för att jag inte tror på massmedias klimathot och för att jag är emot massvaccineringarna med mera.
Hur ska jag kunna påverka dem i en sundare riktning?
Mycket ledsen och oroad mamma.

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Släpp taget just nu – satsa på en opolitisk relation med dina barn.

Hej ledsna mamman!

Jag får många mejl som påminner om ditt och därför fortsätter jag att besvara dem, för det finns ett oändligt behov av att prata om den splittring och polarisering som vi ser i dagens Sverige. Jag kan tycka att detta på ett sätt är värre än de samhällsproblemen vi har, för ett land som faller isär genom att familjer och vänner vänder varandra ryggen och inte kan kommunicera på ett vettigt sätt, blir ett väldigt försvagat samhälle… Nu är ju dina barn vuxna och de har sina egna liv och åsikter och jag tror att du kanske måste ge upp hoppet om att just du, som deras mor, ska få dem på andra tankar – i alla fall för tillfället. En del barn, även i vuxen ålder, väljer att revoltera mot föräldragenerationens idégods och går i motsatt riktning politiskt. Jag har själv erfarenhet av barn som tycker annorlunda än jag själv och då har vi enats om att vi ska låta bli att diskutera sådant som gör oss osams. Det har fungerat förvånansvärt bra. För precis som i en kärleksrelation så kan man inte alltid förvänta sig att man ska vara helt överens. Ibland inte ens lite…

Det betyder inte att man måste avfärda hela relationen som hopplös och dödsdömd. Jag kan säga att tiden jobbar för dig, allt fler tidigare politiskt korrekta individer inser och även erkänner öppet att samhällsutvecklingen är negativ, och så småningom söker man information på annat håll än i de traditionella kanalerna som har en tydlig agenda (nämligen går de styrande politikernas ärenden).

Om jag var du skulle jag för en tid satsa på en helt opolitisk relation med de vuxna barnen. Jag menar, till exempel detta med massvaccinationer som du skriver om, jag personligen håller inte med om att detta är något dåligt, men det betyder inte att vi inte kan ”agree to disagree”.

Fokusera på annat och låt bli att anstränga dig att fostra dina ätteläggar i ”rätt värdegrund”. Då återvinner du deras förtroende, vilket kommer behövas då de en dag kanske självmant kommer uppsöka dig och säga: ”Mamma, du hade rätt”.

Kram, Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

32 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: ”Hur ska jag kunna påverka mina vuxna barn i en sundare riktning?”

  • Andersson skriver:

   Korrekt. När livet börjar ta tillbaka sin rika gåvor, då omvärderas saker och ting. Tyvärr så innebär det också att det ständigt finns ett antal årskullar röstberättigade som saknar väsentliga insikter.

   Gillad av 1 person

 1. Tritonen skriver:

  Jag tror att skillnaden i inställning till samhällsutvecklingen i mycket beror på ålder och livserfarenhet.
  Föräldragenerationen minns ett annat, homogenare och lyckligare samhälle. Dagens ungdom har inte denna referensram och sväljer villigare ”elitens” medicin. Tyvärr.

  Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Man kan komma långt med empati. När utlänningar plågar svenskar kan man uttrycka sitt medlidande med offren och när utlänningar far illa eller är olyckliga kan man stilla säga att det hade varit bättre för dem att stanna hemma. Vad gör de här?

  Gillad av 6 personer

 3. Dnakramas skriver:

  Jag har en alternativ lösning. Vad jag kan förstå så finns det ju objektiva och subjektivs förhållande som kan påverka ens psyke, ens fru eller man kan vara en horribel människa, jobbet kan faktiskt vara skit, eller du kan faktiskt ha fått någon allvarlig obotlig sjukdom eller någon kan ha dött. Det är inte alltid man kan påverka verkligheten runt sig men kan man det i så förstår jag att det skall vara det första att ta tag i.

  I detta fall så har vi att göra med bilden av verkligheten, vår kultur har förstörts av socialdemokratin och indoktrinerande medier så att goda seder och en korrekt verklighetsuppfattning har inte i vissa fall som ovan kunnat läras vidare, man tog för givet att ens eget sätt att vara på något magiskt sätt skulle föras över till barnen och har förlorat kampen mot staten, mot storebrorssamhället. Nå i detta fall finns bot, nämligen verkligheten.

  Jag har en nära släkting, han har två döttrar som lämnat hemmet nyligen, de var mycket pk, saken är den att de lämnat det trygga hemmet för en tillvaro i Malmö. På kort tid så vill den ena återvända, den andra har en lägenhet så det inte är så lätt, de har med några enstaka observationer HELT ändrat uppfattning och talar om invasion. En upplevelse var på Väster i Malmö, dockan, Malmös nya helvita pk-område, saken är dock den att strandpromenaderna nu är totalt dominerade av araber som skriker och skränar och uppför sig motsatt svensk sed. De säger här är vi, och vi gör vad fan vi vill! De var de enda svenskarna, alla har övergett området, precis som skett med flera av stränderna i Malmö och allt större områden inne i stan. Fler liknande incidenter där man plötsligt inser att man är den enda, eller nästan den enda svensken på en gata, dessutom en blond ung kvinna, ja, det skall inte så många blickar från något gäng till innan man helt plötsligt vaknar och ser verkligheten. Detta är inte ett SVT snyftreportage, helt plötsligt så inser man att detta är objektivt farligt, att man är hatad.

  Så detta är mitt förslag till alla med detta problem, organisera en resa till Malmö eller motsvararande område i Sverige, vill man se somalisk kultur kan man åka till Borlänge, under förevändning om en trevlig minisemester och bege er sedan ut i de områden som nu är dominerade av araber, lite av slumpen. Jag har bott utomlands, exempelvis London, där fanns också arabiska områden i centrum, Edgeware road t.ex, men där är lugnt, de röker sin vattenpipa, men det som sker i Sverige är något helt annat, så låt barnen se det, låt dem förnimma att det är de som är främlingarna nu, och att INGEN ler mot dem, de är fiender, eller offer. Det är mitt råd mot pk-sjukan. Det hjälper även för vuxna.

  Gillad av 14 personer

   • Dna skriver:

    DGS hade kunnat starta bussresor, under förevändning att visa den fantastiska mångkulturen, från Stockholm ut i landet, första stopp Järva, se bär det av, Örebro, Falun, Göterborg, Borås, Landskona, Kristianstad, Malmö, och alla småsamhällen in emellan.

    Gillad av 2 personer

  • lingongatanblog skriver:

   @DNAKRAMAS Bor i en av Skånes ”gräddhyllor”. Bekanta med gångavstånd till stranden bygger swimmingpooler på löpande band. ”Det är skönt att slippa saltvattnet”,”man blir så sandig på stranden”. Har självklart inget med att antalet hijaber och afghanistanynglingar formligen exploderat vid badet på senare år. PK-sjukan sitter djupt.

   Gilla

 4. lenam skriver:

  Mina ungdomar i ungefär samma ålder tror också blint på att vår jord snart ska gå under. De tror att vi som är skeptiska försvarar vårt dåliga samvete. Själv har jag inte något dåligt samvete. Jag brukar vidarebefordra en del inlägg från våra kloka klimatforskare på DGS och det möts med tystnad. Jag vet inte om de läser men vår debatt har tystnat.

  Gillad av 4 personer

  • Dna skriver:

   Det är mycket svårt med argument, har man inte lärt sina barn att tänka själva, och det är inte lätt, man insåg inte att staten varje dag motverkade just detta, då går det nästan inte att vädja till förnuftet. Mitt recept ovan fungerar dessutom dåligt mot klimathysterin, för allt skall ju inträffa ”om 10 år”. Kanske att åka och bo utomlands i något fattigt land i 3 månader, ta sabbatsledigt och åk till ett afrikanskt land, eller något fattigt land i Asien, och se hur en fungerande dieselgenerator gör att det inte blir kolmörkt klockan 7 på kvällen, eller bättre, upplev hur det är att ha det kolmörkt. Dels kanske de kan förstå att det är just dessa människor som behöver billig energi, inte tyska solceller, och dels, att det finns värre problem att oroa sig för? Vi måste vaccinera våra barn med verkligheten.

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Angående solel. Idag skriver Per Bolund och Lorentz Tovatt i SvD ”Myt att det inte finns tillräckligt med sol”. I artikeln propageras det för, eller rent av, krävs att alla i Sverige ska installera solel. En mening sticker ut. Faktum är att den som installerar solceller på taket kan bli av med elräkningen efter lite drygt 10 år. Efter det flödar det gratis, klimatsmart el i vägguttaget. Alltså, om 10 år är vintern och natten borta i Sverige. Eller hur?

    Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    OT

    @Soluppgång

    Ang. Per Bolund, så har han tydligen fått gratis reklamtid i SVT. 😦

    Agenda
    SVT2, Ikväll 21:15 – 22:00
    Svenskarna tycker inte att Miljöpartiet förstår vanligt folk. Kan nya språkröret Per Bolund (MP) ändra på det?

    Gilla

  • Jonas skriver:

   Att starta samtalet med klimatforskare på DGS är nog ett för stort steg att ta.

   Börja med att, för samtalets skulle, gå med på deras verklighetsbeskrivning och fråga sen efter lösning. Få dem att inse att det finns ojämlikheter i världen, ifrågasätt hur mycket vi var och en på jorden har rätt att släppa ut, har fattiga rätt till ett bättre liv, ifrågasätt hur man, utan en global diktatur, ska kunna minska oljeförbrukningen.
   Få dem att inse att det inte finns några enkla lösningar på deras verklighetsbild.

   Gillad av 1 person

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Fråga barnen vad planetens normala medeltemperatur är. Vet man att den är för hög/låg, måste man veta vad den är så i relation till, och då måste man kunna visa hur man vet att just den temperaturen är den normala.

  Fråga hur många ppm CO2 som är normalt. Jämför med riktlinjerna för samlingslokaler, ventilation och särskilt u-båtar (det sista en smula extremt kanske).

  Fråga varför monopolkapitalism, överstatliga organisationer, politiker, och journalister tycker samma sak – brukar de göra det, och i så fall när och varför?

  Fråga om de vet vilka länder som släpper ut mest av dessa gaser som sägs skapa denna påstådda förändring?

  Fråga om de vet att mycket av vad IPCC påstår är avslöjat som lögner?

  Istället för att be dem gå och läsa på själva: memorera ett par lämpligt valda fel och lögner från klimathysteriker. Titta på Mats Jagdals blogg Frihetsportalen för länkar och råd: han har skrivit flera inlägg om var diverse resonemang glappar, och på vanligt språk dessutom så att en annan kan förstå.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

 6. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Kära förtvivlad moder. Lås in dina barn. Vetegroddar. Tving dem – i sann guantanamo-anda – att se Melodischlagerf-repriser och lyssna till statsvetare å nationalekonomer som Schyffert och Betne’r. Fas 2, när de börjar mjukna, är att hyra ut dem som sanerare av lägenheter i Rosengård och sedan städa upp tiggarläger på valfri plats i Sverige. Fas 3, låt de prya hos Federley i Brüssel som hans allt-i-allor. Om de sedan inte skådar ljuset är de för dumma för att bli vuxna och måste BUP:eras.

  Gillad av 4 personer

 7. Niklas R skriver:

  Man ska lära sina barn att tänka kritiskt och kunna tänka för sig själva.
  Personligen är jag intresserad av historia samt kan en hel del om fysik med mera. Under årens lopp har jag och sonen, som idag är 12 år, haft många diskussioner där jag förklarat för honom hur man, genom att jämföra det vi vet genom historien med det vi har idag, kan se saker ur ett helt annat perspektiv.

  För några veckor sedan stod deras lärare i klassrummet och spred klimatpropaganda och hur farligt det skulle bli om temperaturen steg två grader.
  Då räckte grabben upp handen och frågade: ”I fyran fick vi lära oss att det växte apelsiner i Sverige för länge sen. Var det fel då?”
  Han fick inget svar, mer än ett överslätande, från läraren. Men denna uppenbara fråga, och konsekvensen av den, kom alla andra elever i klassen ihåg. Barn kan tänka själva, om man ger dem de rätta förutsättningarna.

  Nu är ingen ofelbar men när grabben kommer till mig med ett påstående brukar vi alltid bryta ner det i sina beståndsdelar och diskutera fram en lösning.

  Gillad av 9 personer

  • Dna skriver:

   Det är då man är stolt, kanske den enda i klassen som tänkte själv. Min mormor hade ett persikoträd från 30-talet.

   Gilla

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Vackert! Jag brukar alltid plåga klimatalarmister med frågan: Vad orsakade temperaturhöjningen 1910-1940 som är likvärdig höjningen 1970-2000 ? Svaret kan inte vara CO2 i alla fall. De kan då kalla mig klimatförnekare. Fel igen, ty jag erkänner klimatet.

   Gillad av 2 personer

 8. Östanskog skriver:

  Nu måste jag opponera mig: det är SUNT att nya generationer går mot äldre. Detta kallas för evolution. Allt jämnar ut sig till sist. Resultatet blir i bästa fall lika bra som förra generationens. Titta bara hur framstående förbättringar vi 68-radikaler är upphovsmän till … ööh … just nu kommer jag inte på något, men jag är snart tillbaka.

  Gilla

 9. Frida O B skriver:

  Mycket intressant! Tack Katerina!
  Är så trött på det fjantiga ”nyspråket” såsom ordet ”klimatförnekare”. Uppenbarligen bildat efter ordet ”förintelseförnekare”. Är så j-a barnsligt språkbruk.
  Och ordet ”nyanlända”. Är så många konstiga ord.
  Varifrån kommer dessa ord? Vem/vilka myntar dessa ord och sprider dem?

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Varje gång jag har kommit hem från någon utlandsresa med flyg och står och väntar på bagaget så är jag nyanländ. När jag är hemma så är jag hemma igen.

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Till Jari. Flygskam? Nej inte sjutton har jag det. Ingen skam överhuvudtaget. Jag lever som jag vill. Kör bil, flyger, äter kött, ja allt som gör livet värt att leva. Askes är inget för mig.

    Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Katerina, jag tror ändå att splittringen i familjerna är placerad med flit.
  Denna totala idioti skulle aldrig kunna sjösättas, utan att man försvagat sammanhållning och kärlek i familjer och den närmaste kretsen.
  Det kaos vi ser nu, med alla dårar som springer runt och ”ser” co2 och jordens undergång, till det vuxna skäggiga män som leker barn för bidragets skull.
  Detta hade aldrig varit möjligt utan att försvaga alla människor och deras syn på rätt och fel.
  Varför, anser jag beror på politikers hunger efter makt, och sug på pengar, ju mer låtsas god ju mer kan man roffa åt sig.
  Sedan förstår problemen när familjer delas i läger och det bildas en god sida och en ond.
  Mina tre underbara ungar garvar åt farsans prepping och försök att gå off the grid.
  Men samtidig säger dom att om/när det smäller så kommer dom komma direkt,
  jag har sett verkningarna efter ett inbördeskrig både i Bosnien och Kroatien,
  Druckit broderskål med veteraner den ene hade pension efter tagit tre kulor,
  och det var några år efter kriget där, kroaterna berättade att dom grävt ner vapnen i väntan på nästa konflikt.
  Tyvärr är jag rädd att våra politiker tagit sig vatten över huvudet, det veteranerna berättade var hur fort det gick när det väl startade.
  På Bosniska sidan så,
  var i Mostar, Nato tror jag det var flög helikoptrar med ksp typ, lågsniffade, över bron och marknaden, lite innan så var jag inne i ett,” Minnesmärke” ett foxhole där dom tagit ut mänskliga rester i princip. Det var utbränt och låg lite persedlar och några kängor, plaketten som satt utanför sade allt. This is done by the Kroatian people, we shall never forget.
  Det som skrämmer mig, är att press och politiker, inte sett sådant, utan,” Tror” på allas godhet och vilja till att integrera sig.
  Min kompis jag åkte med sov inte på tre dygn efter det han fick se med mig där.
  jag har tyvärr sett värre, men det är inget jag vill prata om då det är helt irrelevant.
  Men åter, vår,”Elit” leker med elden, och har noll kontroll om det smäller.
  Mvh Göran

  Gillad av 2 personer

 11. Per Eriksson skriver:

  Vi har 4 barn och ingen tror på socialism, klimatfascism, genushysteri, nyliberalism, ultraliberalism, identitetspolitik, postmodernism etc – vad gjorde vi som föräldrar? Varje gång barnen kom hem från skolan och berättade vad lärarna hade kommenderat dem att tro på så använde vi motargument – vid varje kvällsmiddag smulade vi sönder lärarnas propaganda med exempel som kontradikterade skolans ideologi, TV och tidningar behövde vi inte argumentera emot eftersom barnen aldrig tittade på TV eller läste gammelmedia men för säkerhets skull hävdade vi att journalister alltid är partiska och sensationslystna.

  Gillad av 5 personer

 12. Karin skriver:

  Är så härligt att Katerina Janouch fått en ”spalt” här. Katerina har så mycket erfarenhet och kunskap. Och värme! Tack till Katerina.
  Och så är det roligt och lärorikt läsa andras kommentarer om det knepigt svåra ämnet mänskliga relationer.
  Blir man aldrig fullärd i.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.