Gästskribent Jan Sjunnesson: Var är ”pursvenskarna” i immigrationsdebatten?

Jan Sjunnesson reflekterar över det paradoxala faktum att många tongivande immigrationskritiker själva har utländskt påbrå. Svenskar med svenska föräldrar verkar ha svårare att ta tydlig ställning i en debatt som rör värde och status på deras egen nationalitet. Men är det verkligen ett utslag av extremism att människor vill bevara sitt lands nationella särprägel?

Det har väl knappast undgått någon att de mest ihärdiga och kunniga kritikerna av svensk immigrations- och integrationspolitik själva är invandrare. Jag har sett det som något gott, ett slags självkritik där skötsamma invandrare vänder sig till välmenande svenska byråkrater och mindre skötsamma landsmän för att peka på vad som gått snett. Ett gott tecken alltså att dessa höjt sina röster sedan 1990-talet. Vissa har helt sågat det svenska mottagningssystemet, andra har fokuserat på specifika detaljer.

Jag tänker på Harry Schein, Tomas Gür, Nima Dervish, Juan Fonseca, Nyamko Sabuni, Maciej Zaremba, Dilsa Demirbag-Sten, Merit Wager, Bhareh Andersson, Mauricio Rojas, Hanif Bali, Alice Teodorescu, Nima och Tino Sanandaji, Paulina Neuding, Boris Benulic, Sakine Madon, Nima Gholam Ali Pour, Jasenko Selimovic, Sara Mohammed, Zulmay Afzali, Zeliha Dagli, Mustafa Panshiri, Eddie Råbock fd Mohamed Omar, Hanna Gadban, Faw Azzat, Amineh Kakabaveh, Katerina Janouch, Bianca Muratagic och många fler.

För snart 25 år sedan kom en antologi med invandrade författare, Och vi som ville så väl… 19 röster om det mångkulturella Sverige red Hans Nestius (Carlssons, 1996). I den ondgjorde sig just invandrare över den svenska mesigheten och den paternalistiska integrationsindustrin. Idag skulle vi kanske tala om de låga förväntningarnas rasism.

Det är naturligtvis inget problem att invandrare kritiserar invandringspolitik. Däremot kan man beklaga avsaknaden av röster från personer med svenskt ursprung. Svensk medelklass har åsikter om det mesta, men det är sällan någon tar ton i offentlig debatt och öppet kritiserar immigrationspolitiken (vi har hela SD naturligtvis men jag syftar mer på den offentliga debatt som förs i media). Jag tänker på de svenskar som är födda i Sverige och som sett misskötseln, men som kanske just på grund av sitt ljushyllta utseende inte sagt sin mening. Vi som var med på 1990-talet ville till varje pris inte sammankopplas med Sven-Olle Persson i Sjöbo eller än värre med några skinheads. SD var en främmande fågel i svensk medelklass fram till 2014 och många belackare är även idag snara att kalla svenska invandringsskeptiker för just SDare.

De invandrare som löpte gatlopp under början av 2000-talet, när Massoud Kamali och Mona Sahlin regerade debatten, kallades ”husblattar”, ”Onkel Toms”, ”husn-grer”. Ändå var nog det mer uthärdligt än vad svenskar fick utstå under de åren. Invandrarna blev i alla fall inte nedslagna på gator och torg medan polisen tittade bort.

Vad som saknas är alltså svenska röster. De hade kunnat delta i Navid Modiris utmärkta debattkväll #hurkanvilive den 11 april i Stockholm. Men på scenen fanns en klar majoritet av människor med utländskt påbrå.

De invandrade svenskarna sägs vara modigare. Man tänker att de har en bättre kännedom om sina landsmän. Det heter att de inte är fostrade i en Jantelag som svensken ängsligt rättar sig efter. Så kan det vara.

Tyvärr är det just när det handlar om nationen, nationalismen, som svenskar fallerar. Bengt Lindroth visar i sin Väljarnas hämnd. Populism och nationalism i Norden (Carlssons, 2016) hur våra grannländer inte har samma tvekan inför det norska, det danska, det finska. Jag har jämfört dessa skilda skandinaviska hållningar i några artiklar på Katerina Magasin. För Lindroth är svensken i första hand en modern människa och en kosmopolit, inte medlem i en nation. Vårt gemensamma arv och vårt värde fick aldrig prövas som under nazi-ockupationerna i Danmark och Norge på 1940-talet. Men även dessförinnan fanns danska, finska och norska nationalister påpekar Lindroth.

Vår tvekan nu, i den så kallade högerpopulismens 2019, handlar om ett ihärdigt missförstånd angående identitetspolitiken till vänster och den till höger. Den vänstra är stollig, det kan vi enas om. Den tenderar att leda till en rasism som vänds mot den svenska ursprungsbefolkningen: vithet är ett problem, det finns ingen ursprunglig svensk kultur, mångfald är viktigare än svenskhet. Men många borgerliga väljare skyggar även inför en självklar nationalism som vore den högerns lika stolliga svar på den urspårade identitetsvänstern. Vi är så impregnerade av våra påbjudna ideal om öppenhet och inkludering att vi inte vågar praktisera en fullständigt rimlig och självklar nationell och kulturell integritet.

Visst finns det vitmakt, alt right, NMR och identitära högerradikala grupper. Alla politiska tendenser har sina extremister. Allt kan drivas för långt och bli enögt. Men idealet om nationell identitet och tillhörighet är i grunden helt oproblematiskt.

Att svenskar får uttala sig om vad som sker i deras land är knappast extremt. Det borde vara ett normaltillstånd.

75 reaktioner på ”Gästskribent Jan Sjunnesson: Var är ”pursvenskarna” i immigrationsdebatten?

 1. Tritonen skriver:

  Inför EU-valet är det tydligt att Nationalismen -alltså inte bara ”Högernationalismen”- pekas ut som det stora hotet mot demokratin. Även en helt normal och grundläggande nationalkänsla utmålas som OND, och ett förstadium till nazism och diktatur. Vår statsministers förstamajtal gick t ex i den riktningen. Det hela verkar desperat och tyder på att rationella argument har tagit slut.

  Gillad av 6 personer

  • Elisabeth skriver:

   Inrikesminister Mikael Damberg höll första-majtal i Malmö och i brist på annat att säga ägnade han sig åt att att utmåla Staffanstorp som högerextremismens högborg. Jösses, komma hit och läxa upp skåningar ? Skäms. Sådant prat fungerar bara i ständigt ängsliga. Stockholm. Damberg fattar nog inte hur patetisk han verkar nere i Malmö.
   Och så bjuder president Trump in Viktor Orban till Vita Huset i maj. Glädjande nyheter.

   Gillad av 12 personer

  • slaszlos skriver:

   Nationalism är patriotism – älska ditt land och ditt folk …Extremism nationalism är , liksom religiösa extremismen riktar mot olikheter och byggs på överstatligheten över individens frihet för underkastelsen framför kollektivet.

   Gillad av 3 personer

 2. olle reimers skriver:

  Svenskarna tycks inte veta vad deras nation är för något. Vad den egentligen står för. Norrmän, danskar, finnar, alla blev de ockuperade för 75 år sedan och där finns det fortfarande personer som kan berätta om hur det var från den egna erfarenheten. Den känslan har förmedlats till deras barns generation och blivit en viktig grundsten i deras medvetande.

  Kanske den här epoken, med en närmast invasiiv invandring, kan komma att skapa en känsla likt den våra grannländers invånare har erfarit. Än så länge har man inte sett effekterna av invasionen och den lär väl dröja ytterligare några år. I mellantiden blir det vi, ett antal gamla gubbar och gummor som får sitta i våra källarhål och grymta.

  Gillad av 15 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Tyvärr är den här invasionen irreversibel.
   Det enda vi kan hoppas på är att några av invandrarna är förnuftiga nog att bekämpa islamiseringen.

   Gillad av 6 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Politiskt svår eller ovan tanke kanske, men inte konceptuellt irreversibel. Kan man migrera hit så kan man migrera härifrån.

    Gillad av 9 personer

  • Elisabeth skriver:

   Olle R, ja, invasion som invasion. Det kan förhoppningsvis bli så att svenskarna börjar fundera lite mer på svenskheten och varför den är värd att bevara. Ja, jag tror faktiskt det.

   Gillad av 6 personer

 3. brrr skriver:

  Jantelagen skrevs vad jag förstår av en småstadsbo som blivit kosmopolit – globalist. När han efter resor runtom i världen kom tillbaka till sin småstad, tyckte han att människorna där var inskränkta, och han ville börja ändra på saker och ting. Folk i småstaden satte stopp för hans framfart, de tyckte det var bra som det var, de var konservativa. Så globalisten blev sur för att han inte fick som han ville, han föraktade dessa inskränkta lantisar, och han skrev Jantelagen för att ge uttryck för sitt förakt mot folk som inte underkastade sig hans omvälvningar.

  De flesta svenskar har ju underkastat sig globalisternas omvälvningar, så inte tycker jag att Jantelagen är tillämplig på svensken i gemen.

  Gillad av 6 personer

 4. Tomas skriver:

  Författaren vet säkert om den stigmatisering som sker av svenskar som kritiserar invandringen. Har själv blivit kallad rasist av obekanta som överhört samtal om migration. Det finns otal exempel på svenskar som blir utfrysta av skattefinansierade Näthatsgranskaren, det manliga föredömet trolljägaren Achberg, mediamogulerna Wolodarski och Mattson, för att inte tala om statsministern som slänger skit omkring sig vid alla tillfällen. Kritiker med invandrarbakgrund har trots allt visst skydd av sitt ursprung medan den försörjande vite etniske svensken är lägst på skalan i det absurda Sverige. Om velande moderater och kristdemokrater vågar ta steget fullt ut och komma med nödvändiga förslag som att totalstoppa immigrationen till läget blir under kontroll samt utvisa alla av dessa som fått stanna när de går grövre brott kanske det blir sans i debatten. Nu lägger man bara trevande förslag utan kraft bakom för att eventuellt lura tillbaka de som inte ser andra alternativ än att rösta SD.

  Gillad av 17 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   TOMAS: . ”Om velande moderater och kristdemokrater vågar ta steget fullt ut och komma med nödvändiga förslag […] Nu lägger man bara trevande förslag utan kraft bakom för att eventuellt lura tillbaka de som inte ser andra alternativ än att rösta SD”.

   TOMAS, tyvärr finns det inga velande moderater och kristdemokrater; inte i den bemärkelse du förutsätter i ditt resonemang.

   Dessa moderater och kristdemokrater är helt och fullt ”samma andas barn” som miljöpartister, vänser, centern, socialdemokrater, liberaler.

   Det finns bara ett riskdagsparti, SD, vilket INTE ÄR som de andra och det har vi väl fått höra! Om SD alltså!

   Den stund vi öppet får höra Ulf Kristersson och Ebba Bush Thor utan förbehåll säga att Moderaterna och KD är lika skyldiga till Sveriges problem som Regeringspartierna, samt att SD är det enda riksdagspartiet som trots hatpropaganda och allsköns illvilja från myndigheter, fackförbund och media – haft rätt hela tiden och dessutom stått på medborgarnas sida.

   Anarkisterna har fått ägna sig åt sin demoniska djävulskap mot dess företrädare, under Polisväsendets gäspningar. SD:s företrädare och Afs har varit fredlösa, för att de vågat säga det många förstått.

   När M och KD utan förbehåll erkänner sitt stora svek av Sverige och medborgarna – då kan man hoppas på dem – annars blir man bara grundligt sol-och-vårad.

   Gillad av 9 personer

   • Tomas skriver:

    Håller med. Tror aldrig vare sig Thor eller Kristersson skulle klara av att genomdriva något väsentligt, de är för mentalt inlåsta av vänsterns strategi. Skulle de följa Westerholms (ledarsidorna.se) kloka idé att rikta misstroendeförklaring mot framför allt den s.k. justitieministern vore det ett första steg i rätt riktning.

    Gillad av 2 personer

 5. gratiks skriver:

  Har du missat att alla invandrarkritiker under hela 2000- talet genomgående fulstämplats av politiker och meningsmotståndare, med god hjälp av en ryggradslös press, som också går globalisternas ärenden i sitt godhetshyckleri?
  Pursvenskarna hittar du på alternativmedia eftersom den offentliga åsiktskorridoren fortfarande är kvävande trång.

  Gillad av 13 personer

   • kolosserbrevetkap3 skriver:

    Bra, skriv mer – helt utan förskönande! Anarkisterna haft fritt fram med myndigheters och politikers och polisens goda minne.

    De har bara pliktskyldigast ”reagerat”, knappt ens det. Det finns bara en spel för galleriet ”avståndstagande” attityd – och annat är inte att vänta från dem som redan i sin grundhållning är emot andras åsikter och vill tysta genom diverse ”lagar”, ex hets mot folkgrupp och vad nu mer smides i den vägen för att ytterligare hota yttrande och åsiktsfriheten.

    Här är Vänsterpartiet med dess ledning ärkehycklare. De mest intoleranta, samtidigt som de ser sig som de mest toleranta. Skulle det inte ha så allvarliga implikationer så skulle man ju bara skratta. Men skrattet riskerar fastna i halsen när deras anarkister kommer på besök för att terrorisera den enskilde. Vänsterpartiets ledning har samma ”ande” som ”deras” AFA.

    Gillad av 4 personer

  • pllay skriver:

   Pressen ar inte ryggradslos, snarare tvartom, pressen och SVT samt ovrig MSM ar den drivande kraften i vansterradikala globaliseringspolitiken.
   Rakryggat, konsekvent och energiskt driver MSM Sverige med politiker mot katastrofen.

   Gillad av 2 personer

   • pllay skriver:

    Svensken, likt alla andra manniskor, formar sin varldsbild och sina asikter efter den information vi far.
    Vi rostar pa de politiker som bast svarar mot den omvarldsbeskrivning vi far oss given av MSM.
    Vara politiker vet detta och driver darfor den politik som dikteras av de som kontrollerar informationsflodet, MSM.
    MSM ar vara verkliga makthavare, en yttepytte liten grupp vansterradikala idealister styr idag det forment demokratiska Sverige.
    Greta ar god, Trump en imbesill och ond diktator, globalism ar absolut nodvandigt liksom multikulti, kristen kultur ar omoral, Putin en livsfarlig psykopat, Muslimer ar offer och Lofvet en trygg och vis landsfader som tillsammans med C och MP raddar landet undan nazister och andra illojala landsforradare.
    Visst ar livet enkelt bara man slutar tanka och gor som Svenssons gor.

    Gillad av 2 personer

 6. Loke skriver:

  Majoriteten av svenskarna gillar inte Sverige och det egna sättet att leva. Situationen måste förändras till varje pris. Det är därför minoriteten av svenskar som likt de flesta andra folk i världen ser positivt på sig själva och vill bevara kulturen blir så hårt åtgångna i samhället. Förändrarna är inte enbart mer högljudda. De är betydligt fler, har högre utbildning och även högre inkomster. Ytterst så håller också HR avdelningarna bevararna i schack. Utan inkomst så blir det besvärligt att överleva i ett kallt klimat där de flesta saknar sparade medel tack vare högskattesamhället Många bevarare skyller förändringarna på politikerna, men missar totalt att majoriteten av svenskarna faktiskt har samma åsikter som politikerna, trots att utvecklingen är direkt skadlig för de flesta förändrare och för alla bevarare.

  Gillad av 5 personer

  • Magnus M skriver:

   Det ligger absolut något i det du skriver -men frågan är varför? Jag har själv en tydlig uppfattning om varför, men väljer precis som många andra pursvenskar att hålla käft och så även i denna kommentar. Det finns på tok för många hjärntvättade även bland invandringskritiker. Sverige har inte bara blivit likt ”1984” utan även ett dårhus! PS. Ett stall tips: håll dig långt ifrån HR-avdelningen!

   Gilla

  • brrr skriver:

   Vad jag förstår började även Palme bli rättså skeptisk de sista åren i livet. Han siktade nog på höjdarpost inom FN och använde svenska skattepengar till bl.a. diverse dödsdömda projekt i Afrika, för att skaffa sig egna poäng, men att ta hit folk från främmande kulturer var han nog inte så förtjust i.
   (kanske ett mordmotiv så gott som något…?)

   Gillad av 1 person

 7. Aurora skriver:

  Pursvenskat får fortfarande inte uttala sig utan brunsmetning. I landet baklänges och upponer får pursvensken vara glad för de invandrades proteströster. Skulle en pursvensk skriva exakt samma kritik som en av de nåmnda skulle drevet och smetet vara omedelbart.

  Gillad av 8 personer

  • brrr skriver:

   Ingvar Karlsson införde luciabeslutet -Sverige är fullt.

   Bildt och Westerberg rev upp det. Persson lät MP bestämma att förfallet skulle fortgå, och sedan kom Alliansen…
   Och sedan kom Löfven!
   Avskum allihop!!!!

   Gillad av 3 personer

  • Loke skriver:

   Svenskarna har över tid internaliserat de styrandes åsikter. Några debattörer ex. Janouch påstår att det kokar i samhället, men det stämmer inte. De flesta accepterar utvecklingen och de som knyter näven i byxfickan av rädsla för disciplinering eller avsked exekverad av en HR-avdelning är få. Bland högutbildade är det endast det fåtal som på något sätt blivit berikade eller riskerar att utsättas för berikning som knyter nävarna. Övriga stämmar in i kören och mellan skål och vägg så ser de fortfarande få invandringsrelaterade problem.

   Att även privatanställda måste vara rädda för att uttrycka sig och att HR-avdelningar är involverade är en klar indikation på att ägarna till de största företagen ser Sveriges utveckling som önskvärd. De svenska niljardärerna hade kunnat rensa upp den politiska åsiktskontrollen i de egna företagen om de så önskade. Men de vill ha det så här. Syltburken med en följsam tjänsteklass tack vare högre konkurrens om jobben samt ökad skattefinansierad omsättning är oemotståndelig. Så länge fokus är på politikerna så lär inget avgörande hända och företagsägarna kan utan motstånd ta vår inhemska form av svågerkapitalism till nya höjder.

   Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Men när invandrarna 1996 kritiserade svensk mesighet, så kritiserade de det svenska i sig. Jag minns detta, jag bodde då ännu i Sverige. Jag tror att svenskarna är så ambivalenta att de å ena sidan till varje pris, intill döden, vill fortsätta att vara naiva, tröga, mesiga, dumdryga svenskar som de alltid har varit, å andra sidan vill att problemen med invandringen skall försvinna liksom av sig själva, att det är invandrarna som skall anpassa sig 100% och bli naiva, tröga, mesiga och dumdryga. Kanske genom att åka tunnelbana. Kanske genom att plocka fram den lilla svensk som bor i varje människas inre. Det är exakt samma attityd nu som det var 1996 och som rådde för hundra år sedan, då Söndagsnisse-Strix publicerade den träffande skämtteckningen ”Die dummen Schweden”. Redan på den tiden, men den minimal invandring, kände sig svenskarna moraliskt överlägsna i det att de naivt lät sig luras av främmande element, som var cyniska, snabbfotade, obstinata och baksluga.

  Svenskarna har samtidigt världens starkaste och världens svagaste nationalkänsla.

  Svenska entreprenörer har vetat detta i flera hundra år. Genom att svenskarna, för en socialiserad svensk, är så ytterligt förutsägbara och enkelspåriga, kan en entreprenör vara relativt enkelt planera en fullständig succé. Alla svenskarna köper samma sak samtidigt. Först var det hur enkelt som helst att blåsa svenska bönder på deras skog (Skogsföretagen och deras baroner med palats på Strandvägen). Sedan var det hur enkelt som helst att få svenskarna att bygga upp världens tätaste elektriska infrastruktur (ASEA och Ericsson). Till sist köpte de alla samma möbler och kläder (IKEA, Hennes och Mauritz).

  Gillad av 13 personer

  • p kohlin skriver:

   Om Östmans påståenden är sanna (med tillägget att andra västländer är relativt mer icke-naiva) så kan ju slutsatsen bara bli att svenskarna är västs svagaste befolkning som kan luras i vilka tossigheter som helst: invandring är bra, identitespolitik är bra, klimatalarmism är bra, feminism är bra o s v.
   Historiskt kan det förklara lättheten att införa socialism och liberalism.

   När det gäller varor/tjänster från utlandet var det för länge sen känt att USA hade Sverige som testland, går det bra här bör det gå i övriga Europa.

   Påståendet att en orsak ger en entydig verkan är sällan sann men resonemanget ovan kan vara sant.

   Gillad av 4 personer

 9. elfyma+ skriver:

  Håller med men….
  När inte ens omhuldade minoriteter som svarta kvinnor, som Nyamko Sabuni, kan vara ärliga och se verkligheten som den är utan att riskera jobb och anseende, då är det inte så konstigt att förhatliga vita familjeförsörjare hukar sig och tiger.
  Idag är det mest ålderspensionärer som vågar yttra sig. Många blir då åtalade och fällda för ”hets mot folkgrupp”.
  Det skulle inte hända i Ungern (som brukar anklagas för att inskränka yttrandefriheten), om man får tro Erik Almqvist, som bor där efter flykten från Sverige. Där är det högre i tak.
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1650&grupp=7077&artikel=7206411

  Och det var inte bättre förr om man får tro SD:s forna partiledare Anders Klarström och Mikael Jansson. SD blev ständigt utsatta för våldsamma fysiska attacker av omhuldade svenska ”rödgardister” från främst VPK och SSU. Dessa demokratins dödgrävare har aldrig straffats. De har t o m belönats med höga och inflytelserika positioner positioner i samhället.

  Gillad av 11 personer

 10. Johan skriver:

  Tror att många lite äldre medborgare, i synnerhet män, knyter näven i byxfickan. De flesta minns Sverige som en stolt nation och har dessutom genom militär utbildning lärt sig känna igen tecknen på att nationen är under attack och reagerar (oftast i tysthet) på detta.
  Många yngre har lite annorlunda referensramar men många upplever nog en osäkerhet mot vart vi är på väg medan de flesta, av fullt förståeliga skäl, följer strömmen för tillfället.
  Tidigare invandrade har satsat på ett liv i Sverige pga landets tidigare inriktning och reagerar starkt på de förändringar de ser och många har dessutom erfarenheter som gör att de är mer observanta på tecken de känner igen.
  De allra flesta tror jag dock ser på Sverige som en nation. Frågan är om makten gör det och planerar för en framtid för nationalstaten eller för en toppstyrd federation. I så fall finns ett stort glapp.

  Gillad av 3 personer

 11. Långt bort och nära skriver:

  Vi och dom är aldrig lätt. I varje fall inte i Sverige.
  Man kan bära en idealistisk bild över sig själv och mänskligheten. Som varande individer med genomgående goda egenskaper. Med en naturlig önskan, fallenhet och förmåga att behandla andra gott och likvärdigt. Med kapacitet att ställa alla orättfärdigheter tillrätta.

  Man kan även betrakta människan som ett tygelbart djur. Kanske inte ond i sig själv, men med en stor och naturlig fäbless för att betrakta sig själv som viktigare än alla andra. Och de närmaste som viktigare än de övriga – i en slags fallande skala.

  Åter andra ser enbart rovdjuret i människan. Med förmåga att ta för sig. Kosta vad det kosta vill. En varelse med mycket ont och egoism inom sig, om inget yttre håller henne tillbaka.

  Andra ser mest bitande valpar. Som alla kan fostras till snälla vuxna hundar, som aldrig biter andra hundar, annat än när de blir provocerade eller rädda.

  Vårt biologiska ursprung ligger där det ligger. Det lär aldrig försvinna bara för att människan fått en högre form av förstånd och intellektuell förmåga. Som gör det möjligt för henne att betrakta sig utifrån, uppifrån, långt bortom sitt eget ego.

  I evolutionära utvecklingstermer lever vi ständigt i spänningsfältet mellan intellektualitet och det mer primitiva inom oss. Att vi blivit så många fler på jorden har inte tagit bort närhetsprincipen. Och familjens betydelse. Far och mor är inte vilka människor som helst. Vi håller även våra egna barn närmare hjärtat än andras. Och den du vaknar upp med vid din sida, varje morgon, blir alltid viktigare än främlingen där utanför. Hur likvärdiga vi än i intellektuellt hänseende vill betrakta oss själva, gör vi skillnad på människor och människor.

  Vi lever alla i ett spänningsfält. Mellan det nära och det längre bort liggande. Mellan mig själv och alla övriga. Detta kan aldrig samhället ta bort. Den naturliga miljön för människan under sin evolutionära utveckling var gruppen. Sällan större än 200 individer. Och inom den gruppen fanns makt att fördela. Det kommer inget samhälle undan. Den mindre insprängda familjeenheterna fanns hela tiden med i det större. Inom detta formades det mänskligt psykologiska.

  Att organisera samhällen, som innehåller miljontals individer, stöter på naturliga svårigheter, är knappast att förvåna sig över.

  Problemet med en PK-syn är att den innehåller så mycket av idealitet. Höga och fromma förhoppningar. Rentav drömmar. Och så lite av realism. Livet kan aldrig bli enkelt när 7,5 miljarder människor skall samsas på vår jord. Nationer utgör då en högre form av organiserande. Släktskapet ett annat. Liksom etnisk tillhörighet. Liksom även könsskillnader. Allt organiserande skapar både överbryggningar och motsättningar. Alltid dyker ett Janusansikte upp.

  Inget har sagt att livet för människan skulle vara enkelt. Annat än för de som vill idealisera människan. Och gammelsvensken måste nog därvidlag räknas till de mer väluppfostrade. Även mätt i idealistiska termer. Piskan ha använts länge nu. Rättning i ledet har gällt. Vem vill bli en fånge på fyren? Vi förmår inte längre hävda en naturlig tillhörighet. Vi har utvecklat ett fobiskt förhållningssätt till alla stickiga epitet. Och det var väl också syftet? Svensken har tystats. Man fick som man ville.

  Gillad av 4 personer

 12. T skriver:

  Vakna Svensson! Annars blir du dum på riktigt” säger Bertil Mahnkopf Polisinspektör.

  Han beskriver sin vardag mellan övergivna gamla och bortklemade ”ensamkommande” med rädd personal. Lägenhetsundersökning var anropet till polisen. ”En äldre människa hade inte avhörts och det kunde befaras ett akut hjälpbehov eller rent av ett dödsfall. Vi tog oss in i lägenheten, fann den äldre liggandes på köksgolvet, okontaktbar. Askgrå hy och en till synes helt utmärglad, undernärd kropp. Utanför berättade en gråtande anhörig att familjen/anhöriga, under en längre tid, förgäves sökt plats på kommunalt hem/vårdinrättning, helt utan gehör….” https://www.bohuslaningen.se/samhällets-prioriteringar-ur-en-polismans-ögon-1.778483?fbclid=IwAR2ltr-rvQ3xFEw1IEDz5dKo6fWCh4G_d7Z9OqAoob8I5BD2GXUEFyvF0y4
  Våra pensionärer har blivit de stora förlorarna, Löfven bemödade sig inte ens att träffa deras företrädare häromveckan. Hade det varit muslimer som kallat hade det blivit fart under galoscherna.

  Gillad av 8 personer

 13. Aha skriver:

  Bra att Sjunnesson framhäver mesigheten bland pursvenskarna, bra också att det framhävs att nationalism måste vara rumsrent att prata om. Vi är ”impregnerade av våra påbjudna ideal om öppenhet och inkludering” har hindrat svensken att ta till orda.
  Det är väl det som är skillnaden melllan de forna öststaterna och Sverige; deras media har inte impregnerat befolkningen avseende öppenhet och inkludering, dvs mångkultur.
  Deras media är helt enkelt inte vänster. Vänstern fick gå vid frigörandet från kommunismen.

  Borgerliga mediaägare har i Sverige byggt upp vänstermedia. Deras avsikter måste ifrågasättas. Borgerliga politiker har inte protesterat mot public services slagsida åt vänster och mot PK-ismen, antagligen för att de inte vill löpa gatlopp i spalterna.

  Vänstern har hittills vunnit slaget om media. Nya media är den reella opponenten. Genom samverkan kan Nya media slå tillbaka hårt. De har verkligheten på sin sida.

  Gillad av 6 personer

 14. Göran Holmström skriver:

  När en så stor del av ens energi går åt till att bar försöka passa in.
  Är det då lönt att dessutom börja bråka om den uppenbart sinnessjuka mångkulturen som körs ner i halsen på en?
  Eller är det bättre att tyst sköta sig själv och planera för att om det värsta händer. Kaos och anarki, då ha medel för att hantera det?
  Ja jag ångrar fullständig att stannat i Sverige, älskar skogen och naturen, men fan tame är inte svenskarna det mest spåniga lättlädda folket på jorden?
  Tyskarna hade i alla fall bollarna till att gå ut i världskrig 2 gånger för det dom trodde på. Här hemma nästan världens högsta skatter och nästan omöjligt att överleva med en liten firma.

  Gillad av 2 personer

 15. Gunnar Sandelin skriver:

  Som journalist och debattör är min erfarenhet att redaktörer och redaktionschefer inom media, i ala fall på de större redaktionerna, hellre tar in migrationskritiska tankar (om de nu gör det alls) från personer med utländsk bakgrund än från ”pursvenskar”. De ger dem ett slags alibi att inte bli beskyllda för rasism. För egen del försöker jag numera nästan aldrig att få in en text i gammelmedia. Det är mer eller mindre lönlöst, särskilt när mitt svenska namn står som avsändare.

  Gillad av 10 personer

 16. Axel skriver:

  Är det inte dags för Socialdemokraterna att sätta sig på skolbänken igen. Där kan dom lära sig vad riktig demokrati innebär. Det innebär raka motsatsen till deras beteende, dvs att lyssna till alla politiska budskap, SD,s över en million röster till ex.

  Gilla

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   AXEL, om det ändå vore så väl att det bara handlade om en sk. kunskapslucka när det gäller Socialdemokraternas odemokratiska beteende. Felet är dessvärre avsevärt allvarligare än så.

   Ska man hårddra det så kanske det snarast handlar om att Socialdemokraterna i många år kunnat utnyttja demokratin för att snärja och binda folket med allsköns medel, ex facket, politisk agenda att ersätta familjen med Staten, motarbeta föräldrainflytande, indoktrinerande av skolväsen och dagis, myndighetsaktivismen (poster till dem med rätt åsikter), socialtjänsten som hot mot förädrainflytande, bidragsväsendet, dubbelmoralen i alla upptänkliga avseenden, politisering av kyrkoväsendet och snärjande av dem genom bidrag.

   Ja, det finns säkert många lärde som kunde ge en mer vederhäftig redogörelse för hur Socialdemokratin utnyttjat demokratin.

   Lösningen ligger enligt mig inte i att sossarna ska föras tillbaka till något ideal de tydligen av många anses ha värnat förr.

   Gilla

 17. Göran Fredriksson skriver:

  Avsaknaden av pursvenskar i immigrationsdebatten är orsakad främst av public services oftast ensidiga och osakliga rapportering och uthängning av dem som inte delar de aktivistiska anställdas synpunkter på immigrationen. Enda sättet att komma till rätta med detta är att lägga ner SVT och SR och starta ett helt nytt public service.

  Detsamma gäller även klimatfrågan vars inskränkta och osakliga hantering i public service genomsyrar hela programutbudet.

  Gillad av 5 personer

 18. V for Vendetta skriver:

  80 år av skam för att man inte sköt ett enda officiellt skott mot fienden i WW2 sätter sina spår. Lägg därtill att man under 50år blivit avhumaniserad så fort man talat illa om människor med annat ursprung och att man under de senaste 20 åren också snabbt kunnat drabbas av arbetslöshet samt uteslutande ur sociala försäkringssammanhang så har det lärt den infödde svensken att tiga som en mussla. Den invandrade svensken har därvid lag fått det som i travet kallas för vinnarhålet. Denna har med sin självskapade hävdrätt att själv komma från utsatta, usle förhållanden men som genom gott flit och intellekt arbetat sig upp på den nivån som tillåter ett agerande på den stora offentliga arenan fått ta ord i munnen som är otänkbara för den som tvingats in i det mångkulturella livet Den invandrade kritiska svensken är ju vid sista raden själv en mångkulturens apostel enbart genom att vara just en invandrad kritisk svensk. Lägg ytterligare, som lök på laxen, att den vanliga svensken sprungen ur myllan i nationen har fullt upp att försörja inte bara sig själv utan att antal miljoner nysvenskar också och dessutom riskerar att stå vid ruinens brant vid ett förfluget ord så förstår man varför debatterna domineras av den invandrade kritiska svensken. När vi nu börjar ana en ny rörelse kring det nationella som samlar alla de som inte varit eller är globala medborgare utan betraktar sig som svenska medborgare av hävd så skakar det i jorden så pass att man diskuterar att förbjuda åsikterna helt. För när folk struntar i påföljderna som kan drabba dem vid obekväma åsikter så återstår det inget annat än förbud. Näste steg blir förmodligen en hemlig polis som skall ta emot anonyma anmälningar och se till de med slika åsikter plockas undan för samhällets fromma.

  Gillad av 8 personer

  • S Eriksson skriver:

   V.
   Men vem var egentligen Sveriges fiende under WW2 ?
   Svaret är nog inte så helt enkelt , men väldigt intressant.
   Mot vem skulle Sverige rikta sina enentuella kanoner och angripa?

   Gilla

 19. Jan Andersson skriver:

  Olof Palmes Sverige blev under sjuttiotalet allt mer kvävande att leva i, men jag fann runt 1980 en mental utväg: jag var inte bara svensk, utan främst europe!
  Jag var runt 35 år då, och kanske många andra tänkte i dessa banor och anslutningen till EU kändes helt naturlig, åtminstone tills de ville förbjuda snuset i Sverige.

  Men då var det för sent, och på de vägen är det. Vårt ALLRA största problem idag.

  Gillad av 2 personer

 20. Kjell Rehnström skriver:

  Jantelagen är en dansk-norsk uppfinning. Minns jag rätt växte Aksel Sandemose upp i Nykøbingr Danmark men kom på kant med mentaliteten i sin lilla trångsynta hemstad. Han blev sedermera norsk författare och försonades aldrig, vad jag vet med sin hemstad. Annars hade Jantelagen mycket väl kunnat upptecknas av en svensk författare eller en från något annat land.

  Det kanske är så att alla etablissemang med tiden blir trångsynta och de som i ett skede var en livaktig liberal opposition kan i ett annat bli ett nytt trångsynt etablissemang.

  Gillad av 2 personer

 21. Mikael Steinvall skriver:

  Svenskens lojalitet gentemot Staten är säkerligen en förklaring. Det sitter långt inne att kritisera Statens mångkulturella experiment. Sverige är en humanitär stormakt, det är sedan lång tid tillbaka inpräntat i folkets medvetande.

  Gillad av 1 person

 22. Astrid skriver:

  Svenskarna är ett skadat folk, hunsat och kuvat. Ängsligheten kan vara rent sjuk. De invandrade jag möter är ofta betydligt mer frimodiga och har självkänsla. Stimulerande ibland höra någon breda ut sig över PK-ismen, politikerväldets vanvettiga beslut…

  Vad många, t o m alternativmedia, skyggar för är att titta BAKOM scenen. De största skurkarna agerar i det fördolda, rycker i trådarna utan att själva synas.

  Vi stirrar oss blinda på muslimerna och vänstern, vilket är meningen. Storskurkarna är farbröder i västerländsk kostym, som styr mot en ny ordning för världen, en värld utan nationer och demokrati, med en enväldig global regering i toppen, ledd av den angloamerikanska oligarkin. Den består av ett antal familjer, de allra rikaste någonsin, som anser sig ha rätt tvinga igenom sina idéer om en ”korrekt” värld med ”korrekta” människor. Allt tyder på att det blir ett sorts ondskans imperium, med hisnande skillnader mellan de olika skikten i pyramiden.

  Kännetecken som är vanliga för psykopaten går igen hos dessa mäktiga superrika, tycker jag. Skarp intelligens, genialitet – men en genialitet parad med naivitet. Skickligheten väcker beundran, listen – men man häpnar även över barnsligheten.

  Kampen mot globalismen är livsviktig. Efter svenska valet där 82 procent av väljarna röstade för fortsatt globalisering, massinvandring, nationens upplösning och överstatlighet, står hoppet nu till EU-valet. Men Sverige verkar dock vara bortom räddning.

  Gillad av 2 personer

 23. kolosserbrevetkap3 skriver:

  MIKAEL STEINVALL, ja tänk dig själv typ 100 är vid makten och kunna indoktrinera människan både som enskild och som kollektiv vad som är gott, rätt och sant.

  Även de i Rumänien trodde länge på propagandan från Rumänska kommunistpartiet och dess President, alldeles oavsett om man var en akademiker, naturvetare eller intellektuell.

  Den propaganda vi har i Sverige idag bygger på osviklig tilltro till att majoriteten kommer att svälja betet och i tillräcklig grad formas enligt propagandan, så de inte blir obstinata.

  Gillad av 1 person

 24. Leif Nilsson skriver:

  Håller helt med dig Jan! Du skriver: ”Däremot kan man beklaga avsaknaden av röster från personer med svenskt ursprung.”
  Med tanke på hur PK-etablissemanget och Lögnmedia, kölhalade och skymfade Sven-Olle Persson i Sjöbo, bara därför han ansåg att kommunens medborgare skulle ges möjlighet att framföra sin mening i ett demokratiskt val, så är det inte så konstigt att det saknas ”röster från personer med svenskt ursprung”.

  Alla ”vi” som stillatigande lät hetsjakten mot Sven-Olle fortgå, måste rannsaka våra samveten och se till att hans heder återupprättas postumt.
  Att namnge gator och torg med hans namn skulle vara ett sätt. Själv hoppas jag att uppleva den dag, då ”Olof Palmes Plats” framför Folkets Hus i Malmö, byter namn till Sven-Olle Perssons Plats!

  Gillad av 3 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Sven-Olle i Sjöbo hette Olsson, inte Persson, som Elisabeth G mycket riktigt påpekade i sin kommentar ovan. Således ska torget heta Sven-Olle Olssons Plats 😉

   Gilla

 25. Dm skriver:

  Vi lever ju i ett totalitärt samhälle. Folk med vanliga jobb riskerar att mista dem vilket Sjunneson själv kan vittna om. Utan identitetspolitiska poäng, helst svart kvinnlig överviktig transmuslim, så är det omöjligt att värja sig för rasist-stämpeln man får i ljugmedia. Man hade blir paria.

  Det är så klart abnormt att sådana som Hanif Bali ses som räddare, att han och många befinner sig i Sverige är ett vänsterbeslut som endast kan bygga på massiv indoktrinering. Hade jag fått min vilja fram så hade de flesta på listan ovan aldrig befunnit sig i Sverige, även om jag inte har något emot de flesta av dem. Man kan inte sålla på detta vis, släpper man in den ene, så släpper man in den andre, så för varje skötsam person så kommer det kanske en jihadist eller en våldtäktsman. En av de stora aldrig undersökta myterna är att vi på något sätt har kapacitet att sålla bland folk från utomvästliga länder, som om det finns någon scanner man kan ha på flygplatsen som upptäcker terrorister och mördare. Istället råder ju motsatsen, Sverige har blivit en magnet för jordens avskum, med förrädarna i 7-klöverns hjälp.

  Sverige är förstört av socialdemokraternas och senare moderaternas och resten av pk-klabbets barnsliga utopier. Det går aldrig att laga helt, frågan är hur mycket handfast hårdhet kan rädda? Hur som helst så finns inte nog kvar att rädda för att bli ensam martyr, det har sossarna och de andra i 7-klövern sett till.

  Gillad av 3 personer

 26. Jari Norvanto skriver:

  Svennebanan har inte hittills varit en hörd intressent i migrationspolitiken och den så kallade integrationen. Inte mer som en kommenderad finansiär som ska göra jobbet att tillfredsställa den narcissistiska och giriga politikerklassens ego samt deras pseudohumanitära och visionära hybris. Bestrid projektet och bluffakturan.

  Gillad av 2 personer

 27. Margareta skriver:

  Som pursvensk och som en som redan på 1970-talet kunde skönja vissa tecken i skyn (men utan att riktigt förstå vad det var frågan om), märkte jag också att det var riktigt farligt att ens när det var fråga om lagar, regler, förordningar, ta upp misstag från invandrarnas sida. Rasiststämpeln var tryckt i pannan och att man var f r ä m l i n g s f i e n t l i g var tydligt. Hua, sådana kunde man ej ha i möblerade rum. Man skulle välkomna allt och alla, helst allt som kom utifrån, allt var bättre än det tråkiga svenska.
  Ett exempel: det är förbjudet att ha djur, t.ex. hundar, fåglar i livsmedelsbutiker i Sverige. De enda djur som får gå in är ”arbetande hundar”, ex. för polis, synskadade osv. I närheten av min arbetsplats, 1990-tal, fanns en matbutik, mellanösternutbud, mellanösterägare. En sommardag stod en fågelbur med burfågel i utanför på gatan. Om jag gick förbi efter att butiken stängt kunde jag se fågelburen intagen för natten och ståendes med fågeln ibland alla matvarorna. Efter att ha kollat några dagar ringde jag till kommunens miljöansvarige som tog emot mitt samtal med sådant darr i stämman att jag förstod att jag visat på något som jag absolut inte borde ha gjort.
  Buren med fågeln i fortsatte att flytta mellan gatan och affären. Inget hände. Efter att jag ringt ytterligare några gånger på grund av att ingenting hade hänt tillstod kommunens ansvarige att man ”kände till” ärendet och varit där och kollat.
  Jag gick på semester. När jag kom tillbaka var fågelburen med fågeln borta från både butik och gata. Ansvariga i kommunen hade tydligen repat mod gentemot förment
  invandrar/främlingsfientlighet och agerat med lagen på sin sida. Men det hade nog kostat på!

  Gillad av 2 personer

 28. Micke skriver:

  Reagerar med ryggmärgen när detta med pursvensk debatteras, pga av att jag blev retad i barndomen för mina sneda ögon. Kallades kines bl.a. Det som gör det lustigt är att jag måste gå tillbaka 10 generationer för att hitta en enda invandrare (finne) i min släkt. Har 100% europeiskt ursprung enligt DNA, ändå blev jag kallad Kines i min barndom. Kan tillägga att det nästan inte fanns några invandrare överhuvudtaget där jag växte upp, förutom några italienare och greker.

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Det finnas sjukt många olika ”anledningar” till att man kan bli mobbad/retad/utfrusen under livets gång! Vad jag inte kan förstå, är varför just ”etnicitet” eller ”utländskt utseende”, ska anses vara ”värre” än andra! Man kan ju bli utsatt för mobbning av i stort sett vilken ”anledning” som helst, t.ex funktionsnedsättning, fetma, annorlunda utseende m.m, UTAN åtgärd från samhället, men när det klassas som ”rasism” blir det plötsligt olagligt och fullt pådrag! Mycket märkligt!

   Gilla

  • Kronblom skriver:

   Jag blev kallad n*g*r-unge av folk för att min mamma satte ut mig i solen på somrarna. Hon tyckte det var fint då hon själv inte kunde bli brun. Efter att jag hörde och förstod det ville jag inte vara ute om solen sken.

   Gilla

 29. garlbanke skriver:

  Nationalism i sig själv är varken ond eller god, inte heller liberal eller konservativ. Däremot är sinnebilden av en gemensam nationell identitet väsentlig och nödvändig för att upprätthålla en demokrati. Detta gäller i synnerhet välfärdsstater, vilka bygger på alla invånares vilja att betala skatt och möta främlingar med vänlighet och hjälpsamhet.
  Svenskarna har allt sedan kriget efter att ha trott sig haft skickligheten att ha kunnat undvika att bli inblandade i två världskrig, sett sig själva som det Sekulärt Utvalda Folket. Ett folk som skulle ställa allting till rätta och skapa evig fred och solidaritet med världens fattiga. Svenskarna skulle också ställa f.d. koloniala länder vid skampålen. I spetsen gick Per Wästberg och Palme, senare följda av Schori, Wallström och alla övriga lakejer. De spelade på bortaplan och föraktade hemmaspelarna. För dem fanns inget utrymme för nationalism när man skulle saluföra Sverige som Världens Moraliska Stormakt. Det betraktades som barbariskt och roten till allt ont. Och de som ville hålla fast vid en nationell identitet betraktades med förakt och fick tillmälen som töntar.
  Sverige är idag flerpolariserat och kluvet i många fraktioner för etnicitet, religion, kön, kultur, språk etc och det finns inget som håller ihop Sverige annat än en gemensam känsla av främlingskap. Samhörighet och mening får skapas på annat sätt.

  Gilla

 30. gunnarthorell skriver:

  Svensk nationalkänsla är äldre än den norska och finska. Den fick sig antagligen en knäck efter det ouppklarade mordet på statsminister Olof Palme. Vad man kan märka är att det nationella motivet existerar i form av en stark hembygdskultur och lokalpatriotism. Jag önskar personligen att svenskar var tillräckligt nationella för att stå upp mot NATO och USA, som bedriver de olika krig som människor flyr ifrån.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.