Patrik Engellau: Vem är faktaresistent och bor i en filterbubbla?

Patrik Engellau

Fördomar har vi allihop annars skulle vi inte kunna ta oss fram i tillvaron. Det går inte att veta allt och ändå måste man fatta beslut. Fördomar fungerar som ett slags lokalsinne som ger en intuitiv instruktion om åt vilket håll du ska gå för att hamna vid ditt mål. Fast varken lokalsinnet eller fördomarna är särskilt tillförlitliga. Fördomar kan urarta till eller uppstå ur önsketänkande. Hur ska man då kunna lita på sin egen tolkning av vad som sker i samhället? Är det kanske inte mina ideologiska fiender utan jag själv som är faktaresistent?

Två berättelser kämpar idag om tolkningsföreträdet på verkligheten. Den ena är den dominerande PK-ismen som jag anser vara helstollig. Den andra är den konservativa eller gråsossiga medelklassattityd som jag själv omfattar.

Finns det några tydliga och oemotsägliga bevis för att jag har rätt? Jag har kommit på ett sätt att se på saken som tillfredsställer mig eftersom det visar att det är mina motståndare PK-isterna som är faktaresistenta, inte jag.

Människan kan inte ta in all information som strömmar emot henne utan hon måste filtrera. Frågan är om det finns någon systematik i detta filtrerande. Det gör det, och det är där önsketänkandet kommer in. Människan har en tendens att inte se saker som hon inte gillar.

Till exempel tror jag att PK-ister, som uppskattar pedagogiska teorier som jag anser flummiga, därför förnekar information om att den svenska skolan dras med allvarliga problem och pekar i stället på dess framgångar (ty det finns bra skolor). På motsvarande sätt ser de med tillfredsställelse på invandrare som jobbar och försörjer sig men vägrar notera dem som inte gör det (eller avfärdar hela frågan med argumentet att saken är alltför obetydlig för att uppmärksammas).

PK-isterna har, liksom alla andra, anledning att filtrera bort en hel del faktiskt existerande information som de ogillar. Därmed avskiljer de en stor del av verkligheten, till exempel alla undermåliga skolor och migranter på bidrag. Det känns bättre så. I många fall spelar det ingen roll om de förses med information om ytterligare tillkortakommanden för de mentala spärrarna filtrerar bort även sådana fakta. De är helt enkelt bepansrade mot obehagliga sinnesintryck.

För oss gråsossiga och småborgerliga medelklassare ser tillvaron annorlunda ut. Sådana som jag gillar exempelvis att invandrare jobbar medan vi ogillar att de inte gör det. Man skulle därför kunna förvänta sig att även vi filtrerade bort och ignorerade existerande information om att många invandrare inte jobbar. Men där finns en spärr som ligger just i att vi är småborgerliga medelklassare. Det typiska för sådana människor är att de oroar sig för att de ska förlora det lilla de har. De spanar därför ständigt efter faror ungefär som småfåglar som hela tiden ser sig om för att upptäcka hökar och ormar som vill äta upp dem. Medelklassarna vet att när samhället får sina törnar så är det främst de själva som drabbas. De rika köper sig ur eventuella problem och de fattiga räknar med att staten, i praktiken den nettoskattebetalande medelklassen, ska rädda dem ur varje knipa. Medelklassarna är därför försiktiga och uppmärksamma på lurande faror. De ogillar sociala experiment.

Den oroliga vaksamheten är hos medelklassaren en lika stark instinkt som viljan att bortse från oönskade fakta. Därför har medelklassen, till skillnad från PK-isterna, en mer balanserad och mindre faktaresistent inställning till tillvaron.

Men det hindrar inte att även medelklassare kan välja att bortse från sådant som PK-isterna regelmässigt undviker att observera. Själv har jag kommit på mig själv att rysa av obehag när jag studerar sådant som Gunnar Sandelins diagram nyligen. Då önskar jag att det är något fel på statistiken. När inte det går så önskar jag att jag kunde skriva av alla som presenterar verkligheten i sådana bilder som rasister. När inte det går så bestämmer jag mig för att låta bli att tänka på problemet och i stället se en bra film på Netflix. Det är faktiskt en sorts faktaresistens, det också.

93 reaktioner på ”Patrik Engellau: Vem är faktaresistent och bor i en filterbubbla?

 1. Bo Svensson skriver:

  En lösning på problemet helt kompatibel med den liberala globalismen består i krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet. – Och garantin skulle bestå i att inga extra kostnader skall belasta de länder och folk man besöker eller flyttar till. – Kan också formuleras: Arbetskraft-migration istället för tycka synd om -migration.

  En ordning som förutsätter att de förluster och den bedrövelse våldsbrott förorsakar, mäts i pengar.

  Istället för gränskontroller skall det som får folk att stanna där de skall vara, konsekvenserna av att påträffas där man inte får vara och dessa måste alltså avstämmas på rätt nivå.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Fattas ett vara efter vara, – som ni kanske märkt.

   Jag försöker alltså vinna över alla liberala globalister som inte är galna eller destruktiva för en långsiktigt hållbar ordning.

   Gilla

 2. Laggar skriver:

  Jag ser att PE beskriver två sätt att se på verkligheten. Det nya sättet som PK företräder är en teoretisk, sociologisk syn. Verkligheten är så som den borde vara enligt de sociologiska teoriernas positioner. PE:s inställning är egentligen empirisk och baserar sig på en föreställning, teori, om att det praktiska man ser är verkligheten. Om man ser ett fenomen enligt PK så skall detta passas in i teorierna, om PE ser ett fenomen så skall det påminna om något bekant i det som redan finns. Denna reella verklighet teoretiseras inte, inte heller finns det några extrema tolkningar, verkligheten är vad den alltid varit, ganska så tråkig. På något sätt uppfattar PK-gänget denna reella verklighet som en nidbild som befäster en massa fördomar, feministerna ser strukturellt förtryck, andra ser annat förtryck. Det finns en dragning till det extrema som då ger horribla uttolkningar. Den reella verkligheten innehåller inte dessa horribla tolkningar och har svårigheter att bemöta PK. Greta får alarmera, mot detta den traditionella att barn skall ta det lite lugnt och inte skrika i församlingen. Det blir svårt för PK att bli tråkig, världsångesten lindras inte av detta.

  Gillad av 1 person

 3. lenam skriver:

  Tack Patrik för att du är en av oss. Vi som ser farorna och oroar oss.Det verkar ju så mycket enklare att tillhöra PK gruppen. De som inte ser, inte märker, inte bryr sig. De som avfärdar allt med att Sverige är ett rikt land. Som bortskämda rikemansbarn som inte är ”rädda om” det de har. Att vara rädd och att vara rädd om är inte samma sak. Att vara rädd om är att värna om det kapital som vi tillsammans byggt upp. Att förvalta sitt pund som man säger. Att vara vaksam också mot bedragare.

  Gillad av 14 personer

  • oysteinronnegmailcom skriver:

   Bra skrivet! PK-gruppen är som Strutsen, stoppar ner huvudet i sanden så att alla obehagliga fakta försvinner. Ett riktigt självbedrägeri! M.a.o. en samlig naiva fegisar, som verkligheten en dag nog kommer ikapp.

   Gillad av 2 personer

 4. Dnam eksnad skriver:

  Jag har återupptäckt Nassim Taleb och hans tankevärld, han har genom att ha detaljerad praktisk kunskap om ett begränsat område (optionshandel) insett mycket om hur världen fungerar, att ens oroa sig för fördomar är att placera sig i vänsterlogikens famn. Fördomar är statistik, de kan slå fel men i allmänhet så är det helt enkelt vår inre mentala statistiska distribution som gör att vi kan uppställa användbara tumregler för att ta oss fram i tillvaron. Ta en tumregel jag utvecklat: låt inte min dotter gå ensam på badhus för att det finns ofta (väldigt ofta) så kallade ensamkommande eller motsvarande där. Vi undviker numera badhuset även när jag är med, för hela poängen är att det skall vara trevligt, inte att gå runt och vara nervös för att någon förgriper sig på min dotter (eller son för den delen). Innan jag ställt upp denna tumregel så var vi där en gång, ett gäng vuxna ensamkommande som nojsades med som barn av deras kvinnliga ledsagare, dessa män måste se det som enormt märkligt, men med en hel pool med lättklädda flickor, varför inte ta för sig, bubbelpoolen var mycket populär. Jag fick då chansen att språka med ledsagaren och säga att pga henne så måste jag stå och vakta min dotter, hon sade att ”man inte kan dra alla över kam” och jag sade att jag inte kan ta chansen, såg hon inte vad de gjorde i bubbelpoolen, och att jag hatade och föraktade henne. Sådana badbesök är ju inte kul så en ”fördom” skapas och av den en ny tumregel. Nassim Taleb talar ofta om tumregler, man vet att de inte är 100% korrekta, men de fungerar, nästan all handel på världsmarknaderna baseras på tumregler.

  Taleb talar också om skin-in-the-game, Östman har skrivit om detta och översatt det till skin-i-potten, ännu ett enkelt uttryck men som Taleb upptäckt har ett djup långt utöver det man först kan tro (mycket av Talebs skriverier visar på att nästan allt vi vet har mycket gamla rötter). Så medelklassen, ja vi har skinn-i-potten, Löfven har ingen dotter som går på badhus, det har jag, och för att slippa råka in i en situation där jag måste försvara min dotter fysiskt och därmed riskera hennes och mitt liv och tillvaro så undviker jag badhus. Skinn-i-potten gör att man tar fram nya tumregler man styr efter. Med massinvandringen så har många nya tumregler tillkommit.

  Skapar man sedan ett incitament, där vissa, som jurister, journalister och politiker och många andra får ett ekonomiskt incitament att så många muslimer, ensamkommande och till och med IS-mördare skall befinna sig i Sverige som möjligt så har man verkligen en häxbrygd. Man skulle tycka att också jurister och politiker har barn, men dels så bryr sig dessa pk-ister mindre om sina barn än vad som är brukligt, dels så har man inrättat det så att det nu, via hyckleri, även finns ett socialt incitament, via pk-ismen, att vara för massinvandring, och media ägnar hela dagen åt att upprätthålla och utvidga detta sociala incitament och ställer skin-i-potten på huvudet. Att öppet erkänna att man skyddar sina barn och undviker badhus blir ett socialt stigma så lögnen och hyckleriet tar allt större plats, för även pk-ister undviker badhus och mångkulturen. Inga svenskar flyttar TILL förorten, inga hipsters lallar runt i Rinkeby på fredag kväll. Inga Stockholmare öppnade sina hjärtan och tog en av de 5000 i sina hem 2015 (nå det påstås att 50st gjorde det), men pk-ismen är mycket stark i Stockholm, vi har fått en huvudstad som bygger på lögnen och hyckleriet, vi uppställer allt fler tumregler i takt med att mångkulturen, dvs islam, sprider sig, men ljuger om det och ingenstans ljuger man så mycket som i media och i Stockholm.

  Media är således som så många gånger nämnts med stor och avgörande skuld i detta, eftersom det är media som bär Sveriges stora lögn (kanske Smålandsposten är den enda gryende läsvärda etablerade tidningen i Sverige idag?). Man kan säga att massmedia sätter en käpp i hjulet för att folk skall kunna uppställa användbara livsregler.

  Gillad av 15 personer

  • Lars-Olof Svensson skriver:

   Kan bara instämma. Att det var femtio som togs emot av stockholmare säger allt.- Nu står striden i msm om is-barnen. Vi kan vara helt övertygade om att ingen av Niklas Orrenius, Anders Lindberg eller Henrik Schyffert kommer vara den som läser gonattsagan för lille Mohammad Skråmo men de använder den lille som ett slagträ för att framhålla sig själva och måla ut alla som har avvikande uppfattning i frågan som brunråttor. Så ser överhuvudtaget hela invandringsdebatten ut. Invandrare och särskilt ensamkommande har blivit en sorts katalysator för att skilja två grupper i samhället, pk-ister och, ja det senaste är väl högerextrema. De goda lagets godhet består inte av deras egna gärningar utan i bannbullorna mot de onda, högerextremisterna.

   Gillad av 10 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Med massinvandringen så har många nya tumregler tillkommit.”

   Få se om makthavarnas nya tumskruvar håller jämna steg. *honk honk*

   Gilla

 5. Jan Andersson skriver:

  Nästan allt vad folk tycker och anser går att koka ner till – pengar. Direkt eller indirekt, snabba cash eller långsiktig försörjning. Det är mycket viktigt för alla att förstå vad som driver andra att försöka påverka oss med reklam, känsloutspel och ”nyheter”. Folks förmåga att agera i dessa snöda banor kan kraftigt förstärkas av revanschhunger, ”utmaningar” eller grupptänkande som avlastar den egna beslutsförmågan på ett behagligt sätt: jag är med på noterna utan att behöva tänka själv. Och att vara med i denna fackförening tjänar jag på.

  Filipstad, sedan lång tid en allt fattigare avfolkningsort, tog utan större diskussion emot över tusen migranter för några år sedan. Varför? Statsbidraget, det skulle inte kosta kommunen något, skapa arbetstillfällen för kommunanställda och betala hyran för många tomma lägenheter. Nu sitter man med Svarte Petter och inser att man fått åttahundra nya socialfall och att Filipstad snart kommer att gå i konkurs.

  Att det var något annat än det allmänna (officiella) vinstintresset och i förlängningen det privata (baktanken) vinstintresset som avgjorde och välkomnade migranterna finns inte på kartan. Och snålheten som alltid bedrar visheten. Man har sparat sig ännu fattigare.

  De som förstod och protesterade kallade man lättvindigt ”rasister” och så var man av med dem! Vad de egentligen menade var ”Missunnar du mig mitt jobb, va?”.

  Gillad av 6 personer

 6. Dandersan skriver:

  Det som skrämmer är att avfolkningsbygden fått nya medborgare som inte arbetar eftersom det saknas jobb, vilket lett till avfolkning och lediga bostäder.
  I Filipstad trivs nysvenskar bra. Men de har små chanser att försörja sig själva.
  Nån annan får försörja dem. Det hade varit bättre att göra det i de länder där de kommer ifrån.
  Men kärleksfulla människor vill gärna sprida sin kärlek till ett fåtal som de kan se och ta på.

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Men kärleksfulla människor vill gärna sprida sin kärlek till ett fåtal som de kan se och ta på.”

   Kärleksfulla nog att hysa ett passionerat hat mot dem som inte stämmer in i det nationella självmordet och belönandet av bedragare.

   Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   För övrigt röstade 43 procent i denna kommun på S i senaste valet … Efter januariöverenskommelsen kan de (liksom riket i övrigt) även se fram emot ett tillskott genom ökad anhöriginvandring.
   De får väl köra Malmö-varianten och försöka vältra över sina skenande socialbidragskostnader på övriga medborgare via det kommunala skatteutjämningssystemet eller andra bidrag.
   https://samtiden.nu/2019/04/filipstad-ar-i-kris-men-valjarna-fick-vad-de-rostade-pa-s-okade/

   Gilla

   • Kronblom skriver:

    SD 25,59% i riksdagsvalet. Det skiljer mellan valkretsarna i kommunen. I staden verkar folk gilla gathörnsmånglarkultur och vill ha det såhär. I resten av kommunen röstade var tredje på SD.

    Gilla

 7. svenne skriver:

  ”Man skulle därför kunna förvänta sig att även vi filtrerade bort och ignorerade existerande information om att många invandrare inte jobbar.”

  Här bidrar det nuvarande systemet hur arbetslöshet definieras till en mycket stor förvirring. Man håller på och trollar med ”sysselsättningsgrad” och andra dimridåer för att mörka sanningen. Det kommer tusentals ”nyanlända” varje månad som inte försörjer sig själva genom eget arbete – och varenda en av dessa måste ju därför de facto fylla på arbetslöshetsstatistiken – men de orsakar inte en ökning av antalet arbetslösa (enligt statistiken) utan de göms undan någonstans. En stadigvarande livslång försörjning av somliga, utan motprestation, är ju inte heller något obekant fenomen.

  Då något företag av någon anledning genomför personalnedskärningar så får detta stora rubriker, där antalet uppsagda noga redovisas, och dessa måste då få a-kasseersättning eller dylikt för att klara uppehället vilket innebär minskad skattekraft till försörjningen av de utifrån kommande. Men då möjligheten finns att åter komma i arbete så krävs det att denna möjlighet accepteras annars uteblir ersättningen. Här blir det inte tal om livslång försörjning utan motprestation, utan den nu gällande inriktningen är att man skall arbeta till ca. 75 års ålder ”för att rädda välfärden”. Detta är ett handfast bevis för att invandringen inte har inverkat positivt för att säkra pensionerna – eller välfärden – i framtiden.

  Gillad av 2 personer

 8. Claudia de Longueville skriver:

  För den som inte filtrerar verkligheten är det svårt att missa, att den blir alltmer skrämmande.
  Inte en dag utan att man frågar sig, vem det var, som placerade Sveriges tommaste tunna på statsministerposten?

  Så bedrövligt.
  Att ideligen och oupphörligt behöva skåda den tragiska figur, som saknar all förmåga till självständigt tänkande.
  Den svamlande och sluddrande taltratt, som inte kan beskrivas som någonting annat än en nickedocka.

  Så sorgligt.
  Att betrakta skräckkabinettet, som givits fullmakt att styra Svea rike.
  De självutnämnda ”anständiga”, vilka oavbrutet tjatar om, att de ”tar ansvar”.
  Den lömska mobb, som inte kan karakteriseras som någonting annat än PK-terrorister.
  Den elakartade skock, som med hängivet understöd av den ockuperade MSM-apparaten dompterat och bedragit ett helt folk till att bejaka multikulturens och vansinnesinvandringens ”välsignelser”.

  Så outhärdligt.
  Att tvingas bevittna hur systemkollapsen och integrationsfiaskot bara blir värre, alltmedan de politiskt korrekta fortsätter att vråla för full hals, om det underbara med obegränsad folkimport.
  Att se hur den hjärndöda migrationspolitiken är på väg att bryta ned Sverige till ett oöverskådligt kaos av olösliga kulturella, etniska och religiösa konflikter?
  Hur asylkatastrofens följder orsakat ett sammanbrott över vilket de styrande förlorat all kontroll.

  Så infernalisk den är.
  Den blodisande mardrömmen, att den plågade nationen för lång tid framöver skall våldtas och misshandlas av dem som avskiljt verkligheten.
  De som vägrar att se den växande vågen av mord, våldtäkter, skjutningar, bränder och upplopp.

  De invällande massornas tryck på rikets alla institutioner är formidabelt.
  Bekymren och konflikterna växer exponentiellt och suger all energi ur riket.
  Hanteringen av dessa kostar inte bara skjortan utan det stackars folkets pengar pumpas, som med en flodspruta, rakt ner i ett svart hål.
  I det dårhus, som Sverige transformerats till är nu uppenbarligen allt möjligt.

  Som om asylspektaklet inte vore nog, avfärdar Europa nu Sveriges migrationspolitik som förfelad.
  Det är uppenbart att den inte har nått de hjälpbehövande utan till större delen riktats till välfärdsmigranter.
  Det ”godaste” riket är ställt helt offside av kontinentens övriga länder.

  Mörkläggningen av realiteter och fakta, som vilsefört och förvillat stora delar av befolkningen har pågått länge nog.
  Bedrägerierna, valserna och de blå dunsterna har blivit för många och för uppenbara.

  När skall de verklighetsförnekare, vilka framhärdar i att fördärva och ödelägga landet lyftas upp, bäras ut och polletteras av?
  Marodörerna skall bara inte få komma undan.
  I många andra länder skulle processen med dem, som styr det pinade konungadömet, ha gjorts kort.
  Så svår är förbrytelsen.
  Om Gud är god, så är demokratin ännu inte hotad.

  Sveriges eskalerande problem är en direkt följd av en sanslös politik.
  En hantering, som kommer att gå till eftervärlden, som ett av de värsta, dyraste och mest ödesdigra misstagen i landets historia.

  De politiska ogärningarna har utförts utan någon som helst besinning eller eftertanke och helt i avsaknad av minsta analys.
  Det är förbrytelser mot riket och ett skändande av dess folk, som torde sakna motstycke i den svenska historien.

  Ansvaret vilar tungt på den, som helt har tappat kontrollen över sin administration.
  Den, vars like sällan skådats.
  Den, i nattmössan ständigt pladdrande.

  Gillad av 11 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   CLAUDIA D L: Ingen uttrycker det med sådan precision och välformulering som du!

   Det jag inte kan tillstyrka, är att ”processen skulle göras kort med marodörerna”.
   Du är rent formidabel i att med ord kläda det vi med bestörtning och allt djupare oro konstaterar – det tillför inget ytterligare mervärde att sukta efter våld.

   Fortsätt använda din begåvning här och annorstädes, i att verka för en folklig förändring.

   Tack till Dig för att du kommenterar!

   Gillad av 1 person

  • Olga Sjoeberg skriver:

   Claudio
   Bra sammanfattat hur det förhåller sig i vårt arma land. Av alla inlägg framgår frågan när ska vansinnet ta slut?
   Jag har ett svar! Det blir slut på festen när pengarna tar slut. När kommunerna kastar in handduken och går i konkurs. Vad de PK som har röstat på sossarna i Filipstad ska göra då blir intressant. Vad händer med de enorma mängder ”nyanlända”, som de har välkomnat tidigare ska de tas i beslag av konkursförvaltaren (staten) eller bara jagas i väg till nästa samhälle? Vem kommer att vinna den fajten?

   Gilla

 9. W skriver:

  I Sverige ligger ett lagförslag om en underlättad process för könsbyte presenterat av Annika Strandhäll (S) och Alice Bah Kuhnke (MP)
  I det nya lagförslaget ingår bland annat ett förslag om att ge barn som fyllt 15 år självbestämmanderätt vid kirurgiska ingrepp och ändring av juridiskt kön.

  Här ser vi ytterligare ett exempel på riskerna med ett politiskt korrekt system där ideologi prioriteras före eftertänksamhet.

  När är en människa mogen nog att fatta ett så livsavgörande beslut?

  Regeringen har sagt sitt…..

  Gillad av 5 personer

  • Anders L. skriver:

   Ja, regeringen lade i höstas ett förslag att barn från 12 års ålder ska kunna få byta juridiskt kön och att de från 15 ska kunna få könskorrigerande operationer utan föräldrarnas medgivande. Förslaget underkändes av lagrådet bl. a för att det skulle strida mot Europakonventionen. Vi har här tidigare diskuterat den explosiva ökningen av främst sköra flickor som vill byta kön. Det är en överrepresentation av flickor med ätstörning, självskadebeteende, autism m.m. Men hur gick det med lagförslaget?

   Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Men du ser vad som händer barn som inte får som de vill? Vad gör Greta? Åker jorden runt och hetsar folk. Så kanske ett könsbyte skulle ha räddat oss från hennes trams.

    Gillad av 1 person

  • Dnam skriver:

   Som Joseph Mengele. Socialdemokraterna och Mp för nu Mengelepoltik.

   Varför skall man egentligen vara född in i en ras, varför skall man inte kunna byta, varför inte ympa in vita gener i svarta eller omvänt? Varför har bara vissa rätt till blå ögon?

   Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Dildoralernas-Nekrofilernas ungdomsförbund föreslog för inte länge sedan att barn skulle få ”rätt” (alltså tvingas) att ”välja” ”föräldrar”. (Precis som inom New Age-rörelsen missbrukar de begrepp och termer tagna ur det system de vill ersätta och avskaffa. Klarar inte ens av att hitta på egna. Tsk, tsk.)

    Gillad av 1 person

 10. Aha skriver:

  Som svar på krönikans fråga om det är fienden eller en själv som är faktaresistent så är det tveklöst så att det är fienden när det gäller invandringen. Följande hävdas nämligen (fortfarande) med emfas att
  – invandringen är lönsam
  – invandringen behövs för att väga upp den stora äldre generationen
  – utan invandrarna skulle Sverige stanna
  – bara invandrarna får jobb löser det sig (trettioårig förhoppning)
  – man kan göra både och; ta emot och hjälpa på plats
  – så här har svenskarna alltid gjort
  – det gick ju bra för svenskarna som emigrerade till USA
  – man kan inte ställa grupper mot varandra

  Lite mer i marginalen;J
  – det är bra med invandrare i exportföretag

  Fotfolket är svurna till dessa faktaresistenta floskler vilket dock inte hindrar att topparna tar till dessa mot fakta talande argument när så är lämpligt. Häromdagen var det t.ex. en f.d. statsminister som hävdade att invandringen är lönsam.

  Gillad av 3 personer

 11. Trevlig och otrevlig skriver:

  Det finns ett slags epicentrum i allt detta. I stort sett kan man välja bort allting – utom sig själv. Har ni tänkt på hur många otrevliga människor ni undvikit under ert liv. Som ni valt bort. Men att dessa människor inte kunnat välja bort sig själva. Så kanske är det så att de allra otrevligaste av oss måste utveckla ett särskilt effektivt filter. För att stå ut med oss själva. Och att ett av de effektivaste filtren är självförnekelse. Att aldrig se sig själv i ögonen. Att trevlighet bygger mer tunna filter än ren otrevlighet.

  Vi har alla varit med om otrevliga och osympatiska chefer. Och hur det väckt upp sämre sidor hos oss. Och att den chefen även får möta dessa våra sämre sidor. Och av det drar slutsaten att just jag är en särskilt otrevlig typ.

  Trevlighet och otrevlighet vandrar fram på gemenskapens stigsystem.
  Alla kan faktiskt välja vilka sidor de vill blotta och odla. Och vilka som får stå tillbaka. Trevlighet och otrevlighet förvandlas då relativa begrepp.

  Kanske är den mest otrevlige den potentiellt mest trevlige. Och tvärt om. Att filtrens genomsläpplighet ställer till det för oss. På gott och ont. Förresten, vart tog jag själv vägen i alla dessa resonemang? Är jag trevlig eller otrevlig?

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Är jag trevlig eller otrevlig?”

   Det beror väl på hur många som känner sig kränkta… En snabbare eller åtminstone tillförlitligare metod än omröstning kanske är att fastställa svaret genom ett mejl till TT (MSM). Kanske vill de först veta din… how should I say… profil, innan ett slutgiltigt omdöme.

   Gilla

 12. Elisabeth skriver:

  Fast snart, Patrik, kan inte PK-isterna längre filtrera bort fakta som de ogillar. Anna Dahlbergs Expressen-artikel om Filipstads undergång är mycket läst idag. MSMs attityd börjar alltså krackelera. Filipstad står på konkursens rand, staden är tyngd av invandringens följder bl a arbetslöshet och skenande socialbidrag. Och man kan tänka sig gatubilden…..Och sådan är situationen i många, små kommuner . Det är där det märks tydligast. Tidigare trivsamma, välskötta små idyller har förvandlats till något helt annat.
  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-hor-nodropet-fran-filipstad-/

  Gillad av 2 personer

  • Lars-Olof Svensson skriver:

   Anna Dahlberg och Expressen sticker verkligen ut. Något verkar på gång där. Tag tex Lotta Grönings artikel om Sabuni, de har två månader på sig att kvadda henne. Mobbaren Schulmans artikel om Sabuni är en god illustration till vad Gröning menade.

   Gilla

  • Dnam skriver:

   Fast Dahlberg är en av de värsta, hennes analys är att det på något sätt inte är kommunens fel, men det är det ju, det skulle kämpat med näbbar och klor för att INTE ta emot migranter, men gjorde för kortsiktig vinst på kommunal nivå och pk-poäng motsatsen, så nu skall ”staten” gå in med pengar, dvs du och jag och alla andra svenskar som har och har haft ett jobb.

   Gillad av 7 personer

   • Elisabeth skriver:

    Dnam, visst är det kommunernas fel, som man bäddar får man som bekant ligga. Min poäng med Expressen-länken är att MSM inte kan hålla tillbaka längre. Invandringspolitikens baksidor är nu så uppenbara att det inte går.

    Gillad av 3 personer

   • Nathaniel von Nürn und Berg skriver:

    För en kort sekund tyckte jag att rubriken löd ”Nödropet från Finspång” och att det var journalistkårens nödrop som avsågs…

    Gilla

  • Axel skriver:

   Löfven har också blivit faktaresistent. Nu när det visar sig att sossarna hade rasbiologiska experiment ihop med Centern under Nazisternas krig på 40-talet. Nytt fokus blir med, attack är bästa vapen, att alla EU länder skall ta emot 3:je världens flyktingar i samma nivå som Sverige. Alltså skall hela EU sänkas.
   Tänk om han vore rakryggad , hederlig, trovärdig ,förnuftig, klok och erkände att förd politik gör Sverige till ett U land inom snar framtid i stället.

   Gilla

 13. uppstigersolen skriver:

  En gång berättade jag för en vän om mina fördomar. Jag nämnde att svarta BMW ofta ägdes av antingen Östermalmare med backslick eller av buset i förorten. Vännen sa, det är inga fördomar, det är erfarenheter. Så, jag har inga fördomar, jag har livserfarenhet.

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   I vetenskapliga sammanhang kallas det för induktion – teoribildning ur empiriska observationer.

   Nu kan vi ju inte leva utifrån teorier – kan ju hända att t ex Patrik E kör BMW – så man skall inte göra misstaget att blanda ihop teorier och fördomar, då kartan inte alltid överensstämmer med terrängen. 😉

   Samhällsvetenskaperna bygger nog snarare på fördomar än på ”teorier”.

   Gilla

   • Kronblom skriver:

    Jag kör bl.a. BMW. Tänkte på en sak idag. Om Quandt hade varit svenskar och Wallenberg tyskar. Hade vi då tillverkat miljontals BMW och Tyskland hade haft en nedlagd SAAB-fabrik? Jag tror vi hade haft en nedlagd BMW-fabrik och Tyskland hade tillverkat miljontals SAAB. En liten okänd sak är att amfibiebilen Amphicar tillverkades av IWKA som ägdes av Harald Quandt. Tillverkningen lades ned 1967 efter Harald Quandt dog i en flygkrasch. Brodern Herbert ärvde BMW av sin far i mitten av 50-talet och familjen är fortfarande största ägare.

    Gilla

 14. Mikael Steinwall skriver:

  Finns det någon typ av brottslighet som inte ökar i dagens Sverige? Och finns det fog för att påstå att landet befinner sig i ett lågskaligt inbördeskrig? Varje dag skottlossning och explosioner, mot personer och husfasader (flicka skadad av glassplitter efter explosion i Malmö i natt).
  Och hur hanterar vi det nya Sverige? Det bästa sättet är väl att stänga av nyhetsflödet. Eller att vårda sin faktaresistens.

  Gillad av 1 person

 15. Göran Holmström skriver:

  Den största fördomen är att påstå att man inte har några fördomar?
  Jag fastnade för en rad i din text, ”Människan har en tendens att inte se saker som hon inte gillar”. Finner den tanken mycket intressant. Jag känner att man dela in människor i två grupper dom som mestadels ser sådant dom gillar och dom som bara ser sådant dom inte gillar.
  Visst jag kategoriserar lite väl grovt nu, men låt mig tänka vidare så får vi se om en röd tråd hittas? Jag baserar denna iakttagelse på min egen upplevda verklighet, min älskade mamma är en som bara ser bekymmer och elände i världen, allt nytt är farligt, om det inte är spännande idéer som socialdemokraterna uppfunnit, då blir det, bra. och mycket riktigt hennes liv kantas av otur och elände, mestadels hela tiden.
  jag borde formats mer av att levt i den miljön under plus 50 år, men nix visst jag är rädd för massor av saker, men samtidigt så finner jag det mesta spännande och underhållande på något vis.
  även om PK-idiotin är förödande för landet så ser jag massor av vägar som man kan ta ändå.
  Och där kommer min röda tråd, PK attraherar massor av människor som ser sig som offer mestadels och dom hämtar kraft och styrka ur den kollektivt utsatta gruppens missnöje.
  På andra sidan finns dom mer gladlynta, som tror på det goda hos människan, trots alla brister och fel, Vi/alla andra hämtar energin ur vilja att göra rätt och så gott det går.
  Jag tror och inbillar mig att vi andra lever rikare liv på alla plan genom att se världen som ett tämligen bra ställe, även om brister finns och möjligheter till förbättring.
  PK vill även dom se förändring, men vilka förändringar kan några om bara ser allt i svart eller vitt erbjuda?
  Just därför måste vi stoppa PK från att spridas mer.
  Ps hemmavid så pågår kampen i att få en gammal människa att älska livet istället för att genomlida det, det sisådär :).

  Gillad av 4 personer

 16. Hovs_klipphällar skriver:

  Patrik missar att det som styr perceptionen inte är vad man gillar resp. inte, utan vad man har för mentala bilder i huvudet av hur samhället ser ut.

  PK-isterna vill att migranter ska vara tillgångar för samhället, och därför uppfinner de rena lögner som dels ska påvisa att det ÄR så (ex-vis ”Miraklet i Sandviken), och dels vägrar de se fakta som visar motsatsen (statistik som avslöjar massiv arbetslöshet hos migranter i Sandviken).

  Anti-PK folk däremot har en klar förmåga att se verkligheten även när den är obehaglig, och det beror på att vi liksom fåglarna av evolutionen har begåvats med en överlevnadsinstinkt.

  De som saknade sådan instinkt har eliminerats, sorterats bort av evolutionen. Och detta är exakt vad evolutionen kommer att göra med PK-isterna. De kommer att utplånas.

  Problemet är att även vi anti-PK-folk kommer att dras med i den utplåningen, om vi inte lyckas stoppa PK-isternas vanvett. (Eller fly till Portugal innan det är för sent.)

  Gillad av 6 personer

 17. Björn skriver:

  Jag vill verkligen inte någon illa, varken fysiskt eller psykiskt, men tanken att ”vad var det vi varnade för” dyker såklart upp, när man läser och hör om hur de politiska val som merparten av befolkningen gjort, nu på allvar börjat slå tillbaka mot dem själva! Ofta på ett brutalt och närgånget sätt! Som t.ex när deras egna barn och ungdomar blir attackerade, kladdade på och tom misshandlade och rånade in på bara kroppen, av invandrargäng! Invandrargäng från dessa överfyllda ghetton, som de själva varit med om att ”skapa” genom rösta fram en fullständigt vanvettig migrationspolitik! Tyvärr går det inte för oss som ville se en annan utveckling i det svenska samhället, att ”njuta” av bekräftelsen på att vi hela tiden ”haft rätt”! Inte när den förlamande och begränsande otryggheten ju även drabbar oss! Eller kanske MEST oss, vi ”vanliga” som kämpar på i ”mitten”, utan ”skyddsnät” som förmögenhet eller ”automatiska” socialbidrag…..

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Inbördeskrig är vidrigt, då man hatar sitt eget folk. Många inbördeskrig har präglats av ofattbara grymheter, t ex det finska.

   När man börjar känna att en stor del av svenskarna faktiskt vill förstöra vårt land, kan man hysa mer agg mot dem än mot en yttre fiende – känslan av förräderi och svek är en kraftfull känsla.

   Gillad av 1 person

 18. Christer L skriver:

  Ord som sägs utifrån konkret erfarenhet är mest vägande i betydelse. Om jag då talar med någon del av en miljondel av de åttio procenten som stödde invandringspolitiken om något som konkret inte hände mig men hänt andra och mycket väl kunde ha hänt mig och de mina, vad hjälper det?

  I romaner och filmer är rädsla och vrede konkreta, gestaltade, men som publik sitter man passiv. I realiteten är det bara pinsamt att råka tala om hur man faktiskt känner sig, i synnerhet om man har något att säga i den vägen. Det ska vara lagom och klädsamt. Vart kan vi gå? Till terapeuten, denna nya institution i vårt mänskliga samhälle. Så vad är det med detta? Jo, när känslan leder till kollektivt handlande blir det något annat av. Brutalt, fanatiskt eller patetiskt.

  Om den kallar sig gråsosse som har varit ambassadör i Afrika och drivit både statliga och privata företag, vad väger då en vanlig gråsosses erfarenhet? Är detta som med problem som kallas utmaningar?

  Vi är kanhända mer kluvna än vi möjligen tror. De som av konkret erfarenhet nu börjar ana något och ändra uppfattning i invandringsfrågan, möts av förakt från oss, som de tidigare känt igen som brunråttor och rasister. De hör inte hemma här, vi vill inte ha dem. Men deras röster vill vi ha.

  Längre än så har diskussionen inte kommit. Vem börjar blicka framåt och se något?

  Gillad av 1 person

 19. Bo Svensson skriver:

  Frågor man kan ställa för att väcka folk ur hypnosen:

  Vad är humanast, – att hjälpa en femtedels migrant för 60000kr eller att använda pengarna till flyktinghjälp eller något ännu angelägnare?

  Vad är bäst på lång sikt, – att folk vinner terräng i kraft av sina förtjänster eller i kraft av sina tillkortakommanden?

  Är det bra eller dåligt, om Sverige får muslimsk majoritet runt 2050?

  Vet du om ett land med muslimsk majoritet, där andra än muslimer har lika rättigheter?

  Måste en god kristen ägna sin medkänsla åt hjälpbehövande andra väljer att rikta fokus mot, eller har man rätt att välja själv, vad man skall prioritera?

  Är du mera värd än det vidrigaste kräk man kan föreställa sig? – Tycker du det, får du inte arbeta som lärare och kan inte verka politiskt för dina åsikter bryter mot grundlagen.

  Gilla

 20. p kohlin skriver:

  Kulturer går upp och ner, ibland under i historien och nu..Om man vill bevara den västerländska kulturen byggd på antikens filosofer och de kristna värdena (och myterna inte minst!) så har man (jag) en förutfattad mening (fördom). Definiering av vad den kulturen innebär tror jag de flesta i denna gamla kultur inser, hur som helst inte plats här att närmare försöka definiera den. I motsats till denna inställning står de som bygger luftslott (Illusioner) och undergräver det som tagit årtusenden att skapa. Dessa är fienderna enligt min fördom. Icke-PK har större förmåga att låta det sunda förnuftet råda samhällsbevarande/-byggande. Inom PK finns intelligens som bryter ned samhället och gynnar de som tjänar pengar i nuet på detta (karriärism utan meriter, överstatliga reträttposters inrättande; allt detta bevisar detta vill jag påstå), för dom bara ett NU, inget SEN. Allt detta är en del av mina fördomar.

  Gillad av 1 person

  • Olga Sjoeberg skriver:

   PK folk har bara ett intresse. Makten som används att sko sig själv. På alla tänkbara sätt. Se till att det går i arv i släkten, skola in sina barn, barnbarn, frun och alla släktingar som också vill ha alla fördelar av politisk position.

   Gilla

 21. Kaka skriver:

  http://snaphanen.dk/2016/03/13/sondagskronika-vaara-liv-som-dhimmis/
  Sverige 2016: Badhus, motionsspår, bibliotek, gator och torg är redan förlorade områden. Åtminstone för kvinnor. Kvinnor, barn och gamla tvingas ta de första smällarna när landet fylls med hundratusentals unga män från världens mest dysfunktionella och våldspräglade länder. Män som i många fall är demokratiska analfabeter – de kommer från länder som aldrig har haft demokrati. Män som ser kvinnor som objekt att göra vad de vill med.
  Skam skam, hundrafalt skam över dem som obekymrat offrar samhällets allra svagaste för att genomtrumfa en politik ägnad att avskaffa Sverige och Sveriges befolkning. Framtiden kommer att döma dem så hårt att de kallsvettas vid blotta tanken på alla gånger de sa “utmaningar”.
  Leende betraktar vi vårt lands undergång
  För varje år har Sveriges befolkning tvingats gradvis ställa om sig till att vårt land inte längre är det trygga land som var vårt för bara några decennier sedan. Nu går det fort. Med artiga, om än en aning ansträngda leenden betraktar vi vårt lands undergång. För att inte väcka uppmärksamhet eller bli utstötta ur den sociala flocken håller vi hellre masken och försöker förneka det vi ser och upplever.

  Gillad av 6 personer

 22. Sixten Johansson skriver:

  PK-bubblans mentala värld blir obönhörligen falsk och destruktiv, därför att dess psykosociala dimensionskärna är låst och inverterad (upp och nedvänd) jämfört med vårt eget tänkande, som måste eftersträva att närma sig verkligheten (= sanningen, det bäst verifierbara, erfarenhetssumman, naturen, livets villkor, skapelsen).

  Mattemetafor: Rita x- och y-axlar. Symboliskt tror PK-isten att t ex resultatet y förbättras linjärt ju mer pengar x som anslås, alltså ekvationen y = x; en linje i 45 graders vinkel från origo. Men vår erfarenhet säger att verkligheten snarare liknar y = 1/x; en kurva som asymptotiskt närmar sig vardera axeln. En sådan psykosocial verklighet kan PK-isterna inte ta till sig, för den är svårbegripligt omvänd (säkert rasistisk!) i förhållande till deras utopiskt förgrovade tänkande om hur människan och livet borde vara – och kommer att bli när de har fått total makt!

  PK-ismen bygger på ett knippe axiomnära principer, som oupphörligt har matats in i västländernas kollektiva medvetande sedan 50-talet. De kunde lätt infogas i socialdemokrati och liberalism, men brännmärkte och tabuerade effektivt allt motstridigt konservativt socialt tänkande.

  Mycket av dagens PK-ism kan härledas ur dessa fem:
  likhet (jämlikhet, antirasism, antihierarki, antikvalitet);
  gränslöshet (normlöshet, frihet, rättigheter);
  atomisering (antisocial identitet, narcissistisk egoism);
  magiskt tänkande trumfar alla realiteter;
  makt och tankekontroll via växande statsapparat och anonymt elitstyre.

  Gillad av 4 personer

 23. boerje2 skriver:

  De allra flesta tror nog att ”alla andra” förespråkar en politik som är positivt egoistiskt motiverad för dem själva. Jag hävdar motsatsen. När människor hävdar att en viss politik är nödvändig för att en grupp främlingar…
  Det som är kännetecknande för de politiskt korrekta är att de inte kan svara på enkla frågor som:

  • Vad är bra med islam enligt Dig?
  • Vad är dåligt med islam enligt Dig?
  • Vad är liberalt med islam enligt Dig?
  • Vad blir bättre med mer islam i Sverige enligt Dig?
  • Vad i Din politiska övertygelse och livsstil är kompatibelt med islam?
  • Vilka kulturer i mångkulturen tycker Du bäst om?
  • Om Du inte kan svara på ovanstående. Varför strider Du då hårt för mer islam?

  Sveriges befolkning växer med 100.000 per år genom invandring av främst muslimer. Hur många muslimer blir det på 1000 år? Eller vill du stoppa invandringen helt innan du blir i minoritet?

  Med PK-matematik blir svaret:
  Din j-a förb-e islamofoba rasist-nazist-fascist! Du är f-n värre än Hitler!
  Positivt eller negativt motiverad politik?

  Gillad av 7 personer

   • Hasse skriver:

    ”Mångkultur är inget smörgåsbord”.

    Maten ligger redan i magen. Är redan uppäten och väl smält. Inga nya tuggor behövs.

    Gilla

 24. ree81 skriver:

  Folk på den här bloggen är väldigt faktaresistenta gällande klimatförändringar, så mycket kan jag konstatera. Jag har gång på gång gett TUNGA källor som i praktiken inte går att motdebattera.

  Svaren jag får? Länkar till otroligt skumma bloggar, och rent tyckande. Du väger alltså ditt eget tyckande av vad du ser utanför fönstret tyngre än en seriös och bred forskarkår som har publicerat tusentals artiklar i ämnet, och som menar att klimatet är på väg att förändras radikalt. Ofta med nutida bevis, då många existerar.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Kom igen. Vilka TUNGA källor har du refererat till? Och vilka otroligt skumma bloggar har du fått länkar till? Jag har sett dina inlägg blinka förbi här ibland men jag kan inte säga att jag sett några tunga argument för klimatförändringar från din sida. Apropå klimatförändringar. Ni har väl märkt att medeltemperaturen i Sverige ökat rejält sen förra veckan. Jag kan notera att det idag var runt 12 grader i skuggan medan det förra måndagen vid samma tid var bara ett par grader. Alltså 10 graders höjning på en vecka. Vad händer? Håller jorden på att koka bort? Nejvisstnej, det är vår.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Frågan är, vad kommer att hända redan inom 3-5 år?

    Solinstrålningen har tydligen varit förhöjd under ett antal år, men den beräknas minska igen. Jag kan förstå de naturvetenskapliga forskarna som är mer bekymrade över en framtida istid än för att vi skall koka bort.

    Gilla

   • ree81 skriver:

    Well, för en person som (medvetet) blandar ihop väder och klimat…. här är en bra källa, som stora delar av dagens klimatrörelse och medvetenhet rör sig ikring. Det finns idag ingen aktiv kritik som menar att den överdriver, snarare finns det många forskare som menar att den är konservativ i sina bedömningar, då inga ”feedback loops” tas med i uträkningarna, såsom t.ex. att vi förmodligen inom 10 år får en ”blue ocean event” på nordpolen, dvs. en isfri nordpol.

    Här är originalkällan, tänkt för politiker (dvs. summerad för lekmän): https://www.ipcc.ch/sr15/chapter/summary-for-policy-makers/

    Denna nyhet blev världskänd och täcktes av så gott som varenda tidning, inklusive de flesta svenska (som inte är lokaltidningar). https://www.nsd.se/nyheter/ipcc-varnar-klimathotet-forvarras-8388173.aspx (exempelvis)

    Här har du en kort video om ”blue ocean event”: https://www.youtube.com/watch?v=qo3cznpfIpA (en ”feedback loop” som alltså inte IPCC tar med)

    Och här har du en genomgång av populära klimatskeptiska argument, där de summeras och nedmonteras ett efter ett: https://www.youtube.com/watch?v=ugwqXKHLrGk

    Jag förstår att du kommer driva med mig nu, men läs gärna källorna. Eventuella påståenden om att de inte är trovärdiga kan väl mötas med detta uttalande: Om du på riktigt hade kunnat bevisa att klimatförändringarna inte sker på det sätt som IPCC summerar hade du fått nobelpriset i fysik. Det är en extrem åsikt.

    Gilla

   • ree81 skriver:

    Solstrålningen varierar i modern tid (dvs. de senaste tusentals åren) med ungefär 0.1%. Inte nog för att påverka klimatet.

    Däremot, går man tillbaks nog lång tid, då hittar man 2 saker:

    1: För 500.000.000 år sedan (en halv miljard) var koldioxidhalten mycket högre än idag, hundratals procent till och med.

    2: Under samma period var solen 4% svagare, för att universum bara är ca: 14 miljarder år gammalt, och solen väldigt mycket yngre än så.

    Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Du som vill fixa klimatet.
   Res till Beijing. Väl där, be att få tala med ledaren Xi Jinping, och övertyga honom om att han genast beordrar ett stopp för all användning av kol i Kina.

   Lycka till…

   Gillad av 1 person

   • ree81 skriver:

    Hehe, enda inlägget i serien som inte försöker göra narr av mig. Vad är det dom säger. När argumenten tar slut kommer förolämpningarna?

    Religiösa tror. Rationella vet. Jag går enbart efter vetenskap och hoppar inte till slutsatser ens baserat på vad mina favoritkändisar säger.

    Jag själv frågar du? Jag menar att jag bor i ett land där det är omöjligt att helt bli fri fossila bränslen. Av den anledningen är jag på samma sida som de som menar att individuella åtgärder är ett lönlöst projekt. Ta vardagslivet. Visst ska man äta rätt, alltid motionera, alltid borsta tänderna, alltid…… men hur kul blir livet då? Jag flyger t.ex. inte längre, men så hemskt mycket mer än så inser jag bara blir en oändlig lista av ”måsten”. ”Måste” bli vegetarian. ”Måste” källsorta varenda pinal. ”Måste måste måste”:

    Det bästa en individ kan göra är att vara för en stor förändring av samhället, att vara redo att göra uppoffringen. För vårt klimat är som sagt fragilt. Vår atmosfär tunn, och delar du upp arean på jorden med antalet människor får vi en kvadrat på ca: 230 meter vardera. Om dina utsläpp inte försvann ur den kvadraten (förutsatt att det fanns väggar upp till rymden…), då skulle inte du heller köra eller flyga, då luften förmodligen inom bara ett par år skulle bli för giftig för dig att överleva. Men ja, samma med mig då.

    Rösta. Protestera. Försök övertyga folk. Där har du mig.

    Gilla

   • Dnam skriver:

    Rösta för vad? För att göra vad? Att påverka folk att göra vad? Något måste du väl ha funderat ut, så mycket som du tänker över allt detta, jorden står inför en katastrof och du ”vill påverka folk”.

    Jag frågar igen, påverka dem att göra vad?

    Gilla

   • ree81 skriver:

    Vad sägs om att du först svarar på frågan om du hade kört eller flugit i den där kvadraten med 230m sida?

    Den enda anledningen jag är här är för att försöka övertyga folk om att hotet är på riktigt. Högern har tyvärr inbillat sig att det inte är så.

    Gilla

  • A skriver:

   Du är totalt insnöad REE, som inbillar dig att det kommer nåt gott ur detta vansinne. Det blir bara mer av samma vi redan sett. Du kan börja med att lyssna på ett radioprogram från igår söndag P1 ”vetenskapsradion” klotet eller nåt sånt. Där kan du höra det totala hybrisen och det fullständiga föraktet för naturen. Det handlar om vad man kan göra med skogen för att låsa upp mer kooool. Mer sjukligheter av totalt respektlösa människor som inte bryr sig ett skvatt om konsekvenser, bara ett enda mål, koldioxid… Detta är vad du indirekt propagerar för, det är bara bedrövligt alltihopa.

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    Tråden fick ett stickspår märker jag 😉

    Vår jordbruksmark lär tydligen behöva mer kol/organiskt material. Den är ganska utarmad och kan få väldigt svårt att binda fukt; så skall vi ha fler torra somrar ser det rätt illa ut för möjligheten att försörja vår kraftigt ökande befolkning – lär tydligen bli mer än 11 miljoner inom tio år (vilket jag personligen anser vara en kraftig underskattning).

    Gilla

   • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

    I ovan refererade bidrag diskuterar Tony Heller de 1218 USHCN mätstationerna med temperaturer som går mer än hundra år tillbaka! För att illustrera detta ytterligare genererade jag själv årsmedeltemperaturerna för en av dessa 1218 stationerna. Denna är belägen på gränsen mellan California och Arizona. För denna mätpunkt ser man en ytterst svag trend mot högre temperaturer i perioden 1913 – 2003. Före och efter denna period finns inga värden, stationen blev tydligen stängd 2003! Temperatur data hämtade jag från NOAAs oficiella databas.

    http://wgpqqror.homepage.t-online.de/plot.html

    Gillad av 1 person

   • matsesoc skriver:

    REE81 är väl ett troll eller åtminstone oförmögen att förstå skillanden mella sanna och falska profeter! Men för alla andra, Tony Heller är långt mer värd än den korrumperade ”klimat-maffian”. Med hårda fakta/data visar han hur ”National Climate Assessment” avsiktligt gjorts missledande!

    27:30 ”Climate scientist have no clue of what they are talking about”

    Precis så är det! Klimatmekanismen är alldeles för invecklad att kunna förstås! Är inte ”settled” och kommer förvisso aldrig att bli ”settled”. Men vad man kan göra är att redovisa för det förflutna i den mån den kan bli rekonstruerad!

    Gilla

 25. Känslornas tankekliv skriver:

  Man kan göra en enkel uppdelning. Inga djur sitter och teoretiserar fram sin verklighet. De lever den. De har minnen och får personliga erfarenheter. Känslorna ger valör och styrka. Vad som är eftersträvansvärt, belönas och förstärks. Samma sak med de negativa känslorna. Även de är utsatts för upptäckt och förstärkning. Ett mentalt stigsystem utmejslat inom djuren. Så även inom människan. Även där med hjälp av känslorna.

  Denna världen har inte människan lämnat bakom sig. Den är fortsatt basal för henne.

  Vad som däremot hänt är att den byggts på. Nu kan hon även bygga upp symbolvärldar av olika typ och sort, både mänskliga och mer abstrakta. Det gör att hon kan planera och förutse på en mer avancerad nivå. Och även ta hjälp från andra individer via språkets utveckling. I ett delat utbyte.

  Men även i den världen måste slutsatser dras på ett ofta osäkert underlag. Med många hål och blinda fläckar blir det. Ingen skall tro att högre teoribildning lämnat denna osäkerhet bakom sig. Det är snarare tvärtom. En stenåldersmiljö innehöll mer av faror än ett normalt förortsliv.

  Att testa den basala grundnivån ger ofta snabba svar. Att bada i en flod med mycket krokodiler lär inte vara sammankopplat med en längre hälsa, annat än för de som blev kvar på stranden.

  Slutsater drar både högre djur och människor. Medan människan däremot kan tugga sig igenom massor av information, som går högt över övriga djurs förmåga.

  Betänk att den kapacitet vår hjärna besitter – har utvecklats under mycket ”primitiva förhållanden”. Långt innan jordbruket och en senare tekniskt avancerad teknikutveckling.

  Förmodligen har läsningen av andra individers motiv och avsikter skärpt våra sinnen. Tankeutbyte och analys har gjort det möjligt att planera på ett helt annat sätt än tidigare.

  Det är där vår kulturella förmåga började ta sina första stapplande steg. Där analysförmågan klara av att ta de längre tidsstegen. Både bakåt och framåt.

  Vi började utveckla en förmåga att bygga upp mentalt avancerade kartor, som gick att utbyta med andra individer, på en mycket hög abstraktionsnivå.

  Den utvecklingen av symbolförmågan gick i armkrok med vår generella språkförmåga. Så kultur som dynamik, och språket i sig lade grunden till de skillnaden mellan djur och människor vi kan se idag. Men utan att lämna de styrande emotionerna bakom sig. Den ”primitiviteten” har vi behållit.

  Gillad av 3 personer

 26. Per Eriksson skriver:

  Bra skrivet men det verkar som att även en stor del av medelklassen är faktaresistent, hur kan man annars förklara att väljare som röstade på M, L, C & KD med stor entusiasm välkomnade massinvandring/bidragsinvandring?

  Medelklassen måste ha vetat att de skulle bli skyldiga att betala för de öppna dörrarna och att deras skolor, redan i dåligt skick, skulle bli ännu sämre.

  Nu väntar drakoniska skattehöjningar för medelklassen och en aldrig upphörande fattigdomsspiral.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.