Oikofobin är verklig

Mohamed Omar

Jag har börjat träna yoga och vid en yogalektion så började läraren, en vit kvinna, mässa mantran på sanskrit. Några tjejer började fnissa. För det lät säkert konstigt i deras ögon.

Händelsen fick mig att tänka på hur religiösa inslag blir mer okej när de har icke-västerländsk förpackning. Hade läraren kunnat knäppa händerna och sagt att nu ska vi be Fader vår? Jag tror inte det. Jag tror att hon då hade fått ta ett snack med gymmets ledning.

Jag vill understryka att jag inte har något emot hinduiska mantran. Jag tyckte att det bidrog till stämningen. Dock tycker jag inte att det är lämpligt eftersom man kan skapa obehag hos vissa människor som inte vill delta i något de uppfattar som troshandlingar som de inte känner till. Man vill veta vad som mässas och som man på något sätt godkänner genom att delta.

Jag minns när jag var muslim. I Uppsalamoskén tog man emot studiebesök. Flickorna fick ta på sig kappor för att täcka sitt hår och sina kroppar. De såg ut ungefär som regnkappor med huvor. De kände sig förmodligen inte bekväma med situationen, men eftersom studiebesöket skedde i skolans regi som var man mer eller mindre tvungen.

De provisoriska hijaberna var indirekt sanktionerade av skolan. Om flickorna hade vägrat hade de kunnat uppfattas som ”islamofobiska” eller till och med rasistiska. Men om du går på studiebesök i en kyrka och inte vill delta i troshandlingar som du inte kan stå för, så är du inte ”kristofob”.

Jag bevittnade också situationer som gränsar till kränkningar. Icke-muslimska studiebesökare, ofta flickor klädda i hijabkappor, uppmanades att höja sitt högra pekfinger och uttala den islamiska trosbekännelsen om att Gud är en och Muhammed är hans profet. Och de gjorde det. Jag såg att någon tog bilder. Kanske användes bilderna i propagandasyfte? Se här hur svenskarna konverterar till islam! Jag tänka mig att sådana bilder kan hjälpa dem som vill samla pengar till sina missionsprojekt.

Muslimerna som jag kände i moskén hade aldrig själva gått med på att uttala den kristna trosbekännelsen för att vara artiga, passa in eller för att inte göra någon ledsen. Det kan man ge dem: de är principfasta.

En gång under min muslimska tid var vi några som hade samlats i Missionskyrkan i Uppsala. Jag tror att det var i något dialogsammanhang. När det var dags att be blev vi erbjudna ett rum i kyrkan. På väggen satt ett krucifix. En av muslimerna täckte över det min sin jacka. Täckte över det anstötliga.

De kristna värdarna accepterade detta, att deras symbol skulle täckas över. I moskén däremot hade man aldrig accepterat att skriften ”Muhammed är Guds profet” täcktes över för att kristna skulle kunna använda lokalen för att be till Jesus. De hade inte fått be till Jesus där överhuvudtaget.

I väst finns en utbredd föreställning av islamofobin som ett bekymmer, särskilt bland medie- och kulturfolk. Den svenska regeringen delar ut våra skattepengar till skumma organisationer i syfte att motverka denna islamofobi. Men ingen får skattepengar för att motverka kristofobi.

I mångkulturen tycks det som att den västerländska kulturen alltid är förloraren. Det är den som ska maka på sig. De andra ska visas respekt. Den så kallade ”oikofobin”, ett begrepp myntat av den konservative filosofen Roger Scruton för att beskriva nedvärderingen av den egna kulturen, är verklig. Det märks i yogasalen, det märktes i Missionskyrkan och det märktes vid studiebesöken i Uppsalamoskén.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

29 reaktioner på ”Oikofobin är verklig

 1. lenam skriver:

  Intressanta iakttagelser kring våra sätt att förhålla sig till religioner. Många Svenskar idag tycker att religioner är som en sorts lek som man leker. En vuxenlek helt enkelt. Den som inte gillar att leka och föreställa sig något har ingen religiös fallenhet. Kanske fel på fantasin. Utan fantasi, ingen religion.

  Gillad av 1 person

 2. Henric Ankarcrona skriver:

  Hushåll betecknas på gammal? grekiska som ”oikos”. Man tycker illa om det egna. Det går att inhämta i en utmärkt antologi KLANEN, redigerad av Johan Lundberg och Per Brinkemo (Timbro 2018)’
  Svenskan bidrar med ordspråket ”man ska inte kacka i eget bo”.

  Gillad av 1 person

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag vet inte hur det förhåller sig med religiositeten i dagens Sverige jämfört med tidigare. Min bedömning är att intresset är ringa och har nog alltid varit så. Det finns alltid en viss procentsats andligt förvirrade hjärnor som hänger sig åt olika former av religion eller andra trosföreställningar med de flesta människor är likväl ändå förnuftiga och vill begripa vad de håller på med. Min fråga är därför om detta har minskat eller ökat i vår tid jämfört med tidigare?

  Gilla

 4. Danske mand skriver:

  Off-topic men jag hade gärna sett en grundlig vetenskaplig genomgång av händelserna i Christchurch. Det hela är så märkligt, nu förstår jag att den 10minuter långa videon jag sett skall vara från den andra skjutningen, så de automatvapen som ligger i framsätet var då de som användas vid den första där 41 människor dog. Prydligt uppradade efter skjutningen?
  Jag har inte räknat skotten vid den andra händelsen men det skjuts mängder av skott in i de två liggande klungorna men endast 7 skall ha dött där. Hur är det möjligt, och återigen var är bilderna på lik, skottsår och blod? Har någon sett någon bild alls inifrån någon av moskéerna?

  En varning också för G Sträng på dessa sidor som jag misstänker är en utsänd av någon organisation eller media för att sprida desinformation. Han hänvisade till detaljer vid skjutningen som helt enkelt inte kan ses på videon.

  Gillad av 5 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  På mitt förra jobb hade vi julfest på en österländsk restaurant. Jag tittade på dess webbsida om den var halal, men det framgick inte. Jag är strikt anan och äter ingen uttalat helig mat och inga måltider utan animaliskt inslag. Det lustiga var, att när jag frågade kyparna om maten var halal (det var den nog inte) trodde de att jag var muselman. Detta trots att vi redan har haft en bojkott av en snabbköpskedja för att den sålde halalkött här i Österrike. Vi måste bli påstridigare i vårt förkastande av allt muselmanskt i våra egna liv. Det är de oresonliga som bestämmer, så vi måste bli mer oresonliga.

  Gillad av 3 personer

  • lenam skriver:

   Du ställer frågan fel. Du måste fråga ”är köttet modernt slaktat”? Eller nått i den stilen. Jag förstår om du ställer frågan som du gör för annars är risken stor för att som man frågar från man svar.Tror dom att du är muslim så är köttet halal slaktat. Är du inte muslim så är det modern slaktat.

   Gillad av 2 personer

 6. Börjesson skriver:

  ”Yet so natural to mankind is intolerance in whatever they really care about, that religious freedom has hardly anywhere been practically realized, except where religious indifference, which dislikes to have its peace disturbed by theological quarrels, has added its weight to the scale.”
  – John Stuart Mill: On Liberty

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Men Mill kunde i sin vildaste fantasi förstås inte tänka sig att den religionsfrihet han här talar om skulle gälla något annat än skillnaderna mellan olika kristna församlingar och möjligtvis den icke-fundamentalistiska judendomen. Ingen victorian, oavsett hur liberal, tänkte sig att ge mahdin full frihet att härja och styra.

   Gillad av 1 person

 7. Aurora skriver:

  Det räcker väl att se den kvinnliga premiärministern i Naya Zealand nu hur hon slickar röv med täckt huvud och ’gud välsigne er’ på arabiska.

  Gillad av 5 personer

 8. Kjell Rehnström skriver:

  Islam har problem med ömsesidigheten och det kommer det/den att få problem med. Jag har ju i min dar träffat så många kloka muslimer att det är bedrövligt att religiösa fanatiker ska få beskriva islam för en omgivning som, enligt de troende, icke ännu skall ha undfått ljuset.

  Att de radikala muslimerna inte begriper att när europeer låter deras dumheter passera så är det därför att de innerst inne, men som goda värdar inte säger, att de tycker det är fnoskigt. Men ingen säger till ett okunnigt barn att det är fnoskigt, det förbehåller man för sådana som kan ta det.
  För övrigt hör jag på radion om vilka barbariska sedvänjor som förekommer bland de fromma i Orienten!

  Gillad av 2 personer

  • Danske mand skriver:

   50-99% av muslimerna vill leva under Sharia beroende på land. Så dina anekdoter skall du nog inte göra för mycket av. Om man fick en krona för alla som säger att de känner många trevliga muslimer. Hur många trevliga nazister känner du?

   Fnoskigt. Märkliga beskrivningar, Ebbas pappa hade nog valt ett annat ord.

   Gillad av 2 personer

 9. Majsan skriver:

  Jag är Asa-troende, eller hedning om man hellre vill kalla det så. Jag är många gånger försiktigt med att berätta det öppet, i synnerhet för personer som är muslimer eller djupt kristna eftersom de kan reagera så starkt på det, då jag anser att det finns fler än en gud. Jag har även mer än en gång fått frågor om NMR, alternativ högern eller liknande politiska strömningar trots att kopplingen mellan dessa ju är rätt svag.

  Jag håller med det som skrivs i krönikan för jag upplever verkligen rent personligt hur vår egen kultur nedvärderas konstant. Använder jag ”o” eller ”t” i runor, så stängs jag av från fb osv. Regeringen säger gång på gång om att förbjuda vissa symboler, trots att riksantikvarieämbetet, skolverket mfl. anser att runorna är en del av den svenska/nordiska kulturen och bör användas.

  Gillad av 1 person

   • Gustav H skriver:

    Om det finns en sann troende i en viss religion, finns då inte religionen?
    Eller vid vilket antal slutar en religion vara en religion och kan anses vara utdött?

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag har inte förnekat att personen i fråga har en religion, utan bara ifrågasatt påståendet att denna religion skulle ha något väsentligt (och särskiljande) gemensamt med den fornnordiska religionen.

    Gilla

   • Klas Göran skriver:

    @Gustav H: OK, man kan argumentera så att trosriktningen existerar om det finns en endaste troende.

    Pastafarianismen existerar ”på riktigt” som tro i det ögonblicket som någon församlingsmedlem slutar se den som en kul grej och verkligen börjar tro att det osynliga flygande spagettimonstret verkligen finns. På det sättet finns asatron om en endaste person tror att Oden och co. finns på riktigt.

    Men jag uppfattar att F.Ö. menar att asatron så som den utövades som samhällsbärande tro och praktik för 1000 år sedan inte existerar längre. Det dagens ”asatroende” tror på, och sättet de gör det på, står inte i samma tradition, kedjan är bruten.

    Å andra sidan kan man ju kalla det för ”neo-asatro” om man vill. Eller ”Odenism”…

    Gillad av 2 personer

   • Majsan skriver:

    Nordiska Asasamfundet har över 1000 medlemmar och anordnar blot lite varstans i Sverige.
    Så det där du skriver med helt utdöd är inget jag märker av…..
    Däremot har den legat väldigt lågt jämfört med kristendomen i Sverige. Så att den finns i periferin som en nordisk religion är klart. Delar av Sverige har inte varit så kristna som Svenska kyrkan vill påskina. Det fanns en tro i kyrkan och en i vardagliga situationer och den finns fortfarande kvar.

    Kommentaren Fredrik Östman gav visade just på vad jag menade med att folk reagerar….f.ö.

    Gilla

 10. rolfholmen skriver:

  Intressant med det där med fascinationen över främmande religioners ord som vi inte förstår, men ändå lär oss upprepa. För många år sedan gick jag också en yogakurs. Det var i Nepal. Kursledaren var en amerikanska, (ut)klädd i något som liknade nepalesisk klädedräkt. Hon mässade också på hindi (tror jag). Very chic.
  Åter till Sverige. Böneutropen från moskéer. Dom bör vara på svenska. Icke vara en bön i sig, utan bara en kallelse till moskén och bön. Tidsbegränsas till 2-3 minuter.
  Vi övriga, ickemuslimer, skall i religionsfrihetens namn slippa lyssna på sådant vi inte tror på.

  Gillad av 1 person

 11. Henric Ankarcrona skriver:

  Till ”andligt förvirrade hjärnor” får jag räkna mig själv (Lennart Bengtsson i en replik ovan).
  Det finns anledning att reflektera över att ingen känd högkultur har överlevt utan en transcendental livsåskådning som fundament.
  Att förlita sig på rationalitet i varje fråga och situation tyder på ringa insikter i människans väsen.

  Gillad av 3 personer

  • Danske mand skriver:

   Jo precis, Lennart har ju ägnat en stor del av sitt liv åt ett mirakel, nämligen tron på CO2s inverkan på temperatur och klimat långt utöver vad observationer stöder. Så Lennart själv är ju kanske det bästa exemplet på hur grupptänk kan få folk att tro på vad som helst.

   Gillad av 1 person

 12. li br skriver:

  När västvärlden och demokratin utvecklades så var folk tvungna att komma överrens med varandra trots olikheter för att demokratin skulle utvecklas och bestå inom länderna. Folk fick lära sig att visa respekt och omsorg till andra kulturer och vanor och inte se olikheter som ett hot där man blev kränk om någon annan tyckte något annorlunda. Folk fick lära sig att argumentera och ta diskussioner för att hävda sin sak och om andra tyckte om det som hävdades fick de röster och makt. För att kunna diskutera och framhäva sin tes så ingår det även att lyssna på andra. Folket i väst hade hälsningsritualer och tog varandra i hand och utbytte gåvor till varandra och till andra kulturer för att visa att de var fredliga och öppna personer. Folk i väst reste runt i världen och var nyfikna och ville handla med andra folkslag. Folk i väst var inte rädda och kränkta av olikheter av hudfärger, kulturer och vanor. Det ingår at ha respekt för varandra att man får försöka och misslyckats och lära sig av sina misstag i västkultur och man hade även samma förväntningar på andra folkslag. Genom att samtala och samarbeta med varandra utvecklades väst/demokratin oerhört snabbt. Genom att undervisa och dela med sig av kunskap och utveckling trots kulturella skillnader mellan folk så gick väst från att vara ett odlande folk till ett industrifolk till ett utbildat teknologiskt folk. Nationer som var fattiga blev rika i väst pga av all utveckling och innovation. Man hyllade de med kunskap och innovatörer och hade dessa som förebilder. Folket i väst insåg att fred och demokrati gav mer välfärd till alla människor och att alla mådde bättre av mer frihet.

  Andra länder/delar av världen hamnade på efterkälken. De var inte så öppna och nyfikna mot andra folkslag och kulturer. De hade inte övat sig i att samtala med varandra och argumentera som demokratierna gjorde utan de var mer kränkta och ville döda varandra hellre än att vidga sina sinnen och bli bättre och lära sig och förstå att folket tjänar/vinner på att visa omsorg för varandra. Andra länder har diktaturer/regimer/ofrihet och det har gjort folket/länder fattiga och fulla av konflikter. Att muslimer är så oflexibla i att förstå och samarbeta med andra kulturer har inte precis lett till att flertalet av muslimska länder precis har utvecklas och är framgångsrika. Muslimer har missat en stor del av lösningen varför väst har lycktas bättre. Att vara så blind, lättkränk, rädd för olika gör att muslimer ofta blir den i rummet som står ut och som är föremål för diskussioner. Väst världen har övat sig i 100 tals år att vara toleranta mot andra, att lyssna och försöka förstå

  Gilla

 13. Thomas skriver:

  Sverige har ingen historia, ingen kultur, ingen religion, ingen identitet, inget att vara stolt över. Det matas vi med ständigt. Allt utifrån är bättre.

  Svenska kyrkans företrädare består av en samling lismande hovnarrar som kröker rygg inför islam och krälar i stoftet vid mångkulturens altare.
  Ett exempel som Mats Hermansson domprost i Visby är precis rätt man på rätt plats för projektet att avkristna kyrkan och stå i första ledet för islamiseringen av svenska kyrkan. En vänsterflummande kristofob.
  Sverige och dess politiker/ makthavare är som färjan Estonia, ingen ser och ingen hör, trots alla röda varnings signaler vräker vi fram mot undergången.
  Finns ingen kapten som har kontroll. Vattnet fortsätter obehindrat och obemärkt ta sig in, allt medan Löfven, Damberg, Johansson, Ygeman och de andra politrukerna dricker vidare på rödvinet och smaskar på gåslever.

  Sverige-flathetens stamort på jorden.

  Gillad av 1 person

 14. Klas Göran skriver:

  Det centrala i tron är ju just att en grupp människor tror att något är på ett visst sätt och att de därför måste bete sig på ett särskilt vis. Det skapar inga problem så länge dessa regler inte utökas till att omfatta folk som inte tror på reglerna.

  Så länge muslimer bara tror att en kyrka förvandlas till en moské om en muslim har bett där och att en människa blir muslim av att säga upp trosbekännelsen så har ju ingenting hänt ännu. Det är först om någon anser att den nyskapade moskén måste hävdas och försvaras med våld, eller att den nya muslimen måste straffas om den ”avfaller” från den sanna tron igen, som problem uppstår.

  Kränkthet i sig är inget omedelbart problem för samhället, det är först när de kränkta kräver upprättelse – med eller utan våld – som det övriga samhället drabbas.

  Det är här ”toleransen” kommer in i bilden, en idé som utvecklades efter de europeiska religionskrigen under 15- och 16-hundratalen: förmågan att uthärda – tolerera – att det finns människor omkring mig som anser andra saker vara sanna än jag gör och att andå lämna dem i fred.

  Konceptet tolerans fungerar bara om alla följer det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.